donderdag 6 augustus 2020

JODENSTER

Ik heb inmiddels een aantal mondkapjes gekocht. Ik ga ze voorshands nog niet dagelijks dragen. Het is meer uit voorzorg. Als het ooit landelijk verplicht wordt zo'n ding te dragen, ontstaat er natuurlijk een run op de winkels die ze verkopen en voor je het weet worden ze net zo gehamsterd als een paar maanden geleden gebeurde met het wc-papier.

In Trouw las ik een vrij uitgebreid artikel over de voors en tegens van het mondkapje. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat veel wetenschappers veel verschillende theorieën hebben over nut en noodzaak van het mondkapje. Dientengevolge weten politici het ook niet. En als die politici concluderen dat het mondkapje toch wel enige zin heeft, staan ze weer voor een andere vraag: gaan we het dringend adviseren of verplichten?

Volgens topjuristen is verplichten via een noodverordening in strijd met diverse grondrechten een kan dat alleen als de wet word wordt aangepast.

Niet alleen topjuristen zijn tegen, ook Willem Engel is tegen. Willem Engel is de topjongen van Viruswaarheid, dat kortgeleden nog Viruswaanzin heette. Willem vergeleek het verplicht dragen van het mondkapje met de verplichte Jodenster. Nog los van het feit dat het een  nogal onsmakelijke vergelijking is, is het totale onzin. De Jodenster had als doel om de dragers ervan te herkennen als leden van een groep die vernietigd moesten worden. Het  al of niet verplichte mondkapje, hoe je ook over het nut denkt, wil niet uitroeien, maar juist beschermen, tegen een in veel gevallen dodelijk virus. Wereldwijd zijn er al  meer dan 700.000 sterfgevallen, in Nederland al meer dan 6100. Als Willem toch zo graag  de waarheid over het coronavirus wil vertellen, moet hij die cijfers ook eens noemen.

Wat ik ook niet begrijp: mensen die positief getest zijn, maar niet willen zeggen met wie ze in contact geweest zijn.

De overheid maakt het ons ook niet altijd gemakkelijk haar beleid duidelijk - en dus meer aanvaardbaar - te maken. Waarom is een  mondkapje verplicht op de Albert Cuypmarkt, maar niet op de Dappermarkt?