maandag 13 juli 2020

COMMERCIE

Stel: de media berichten uitgebreid over een beroepsgroep waarvan 35% zeer veel ibuprofen gebruikt, een toch niet kinderachtige pijnstiller. Op apotheek.nl lees je daarover: Veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Vraag uw apotheker of u ibuprofen veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook als u die zonder recept heeft gekocht. Mogelijke bijwerkingen: maagklachten, slokdarmontstekingen, darmklachten, maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van maag, darmen of slokdarm, een maag- of darmzweer. Ja, dan kan er beter voor zeggen dat je er niet al te veel van neemt.

Maar welke beroepsgroep is dat dan? Dat vertelt de Volkskrant. In 2013 trok de medische commissie van de FIFA al aan de bel over het overmatig slikken van pijnstillers in het voetbal. Op het WK in 2010 in Zuid-Afrika bleek 35 procent die te gebruiken. In maart dit jaar zond de ARD een documentaire uit over het excessieve gebruik van pijnstillers in het Duitse voetbal. Daar wordt ‘ibuprofen gegeten alsof het smarties zijn’, zei Neven Subotic van Bunderligaclub 1. FC Union Berlin.

Fifpro, de wereldwijde vakbond van profvoetballers, is bezorgd dat er geen voorzorgsmaatregelen zijn genomen om de gezondheid van de spelers te beschermen tijdens een erg druk programma. Profvoetballers moeten steeds meer wedstrijden spelen. Naast de gewone landelijke competitie en de bekercompetitie,  moeten heel wat van hen ook nog eens spelen in de Championsleague en de Europaleague, en een hele rij voor deelneming aan een EK of WK. Er is te weinig tijd voor ontspanning, dus er ontstaan kwaaltje met pijntjes. Erik ten Hag verzuchtte het dit jaar nog toen hij een verklaring zocht voor het gekwakkel en de overvolle ziekenboeg bij Ajax.

Waarom doen al die stommelingen dat toch? Ronald Koeman heeft wel een verklaring. “Het zit overvol”, verzuchtte bondscoach Ronald Koeman zondag bij ‘Studio Sport’ over de speelkalender. (...) “De commercie is bepalend. Dat zie je steeds vaker, met steeds minder rust voor spelers. Het is onmogelijk om 75 wedstrijden in een seizoen te spelen zonder klachten en blessures. Ik weet het, de clubs hebben het geld nodig. Anders vallen ze om.”