woensdag 28 maart 2012

Pet

Net als veel Nederlanders gooi ik glasafval altijd braaf in de daarvoor bestemde containers die de gemeente daarvoor geplaatst heeft. Ik drink zelden of nooit frisdranken, dus plastic flessen heb ik zelden of nooit in huis. Ik heb ook nooit een flesje water bij me. Er bestaat al enige tijd, als ik het goed heb, statiegeld op grote plastic flessen. Dat wil staatssecretaris Atsma afschaffen, want het inzamelen van die zgn  petflessen vinden de fabrikanten en de gemeenten te duur. De Tweede Kamer lijkt het, volgens Trouw, met Atsma eens te zijn.

Je hoeft maar om je heen te kijken om overal lege petflesjes te zien. In de oceanen drijven ze, samen met veel meer plastic, vrolijk rond. We geven ons geld kennelijk liever uit aan het opruimen van de rotzooi, dan aan het voorkomen ervan.

De staatssecretaris heeft een beproefd middel van stal gehaald: hij heeft een 'doel' gesteld: plastic moet voor 52 procent hergebruikt worden. Bedrijven en gemeenten krijgen tot 2014 de tijd om na te denken over de manier waarop ze dat gaan regelen. Als het doel niet gehaald wordt, gaat Atsma, d.w.z. de 'Inspectie Leefomgeving en Milieu', alsnog sancties opleggen. Dat zal wel een soort boete zijn die de fabrikanten in hun prijs en de gemeenten in een belasting gaan verwerken. Met andere woorden: die gaan wij toch met ons allen betalen en intussen blijven 'we' ons plastic weggooien. In het winkelcentrum waar ik mijn boodschappen doe, zijn heel veel bankjes, waar afvalbakken naast staan. Ik zie daar ook vrij veel lege petflesjes rondslingeren. Die zie je ook in parken en plantsoenen en op parkeerplaatsen. Ga op een zonnige dag eens op het strand of andere drukbezochte recreatieplaatsenstrand kijken. Blikjes voor bier en frisdrank zie je daar ook in groten getale . Statiegeldflessen zie je veel minder. Hoe zou dat nu komen?

Waar moeten die fabrikanten en gemeenten nou nog zo lang over nadenken?
x