woensdag 13 augustus 2008

Kamperen

Toen na de dood van Tito in Joegoslavië het centrale gezag wegviel, ontdekten de mensen weer dat ze Kroaten, Slovenen, Serviërs, Montenegrijnen en Bosniërs waren. Wat vroeger gewone buren waren, waren ineens moslims. Alsnog moest de nederlaag bij de Slag op het Merelveld uit 1389 op de etnische Albanezen in Kosovo gewroken worden. Blind nationalisme leidde tot massaal bloedvergieten. De Verenigde Naties grepen in.

Toen de voormalige USSR werd omgevormd tot Russische Federatie bleek een aantal leden van die Federatie liever zelfstandig te worden. Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, Wit-Rusland, Georgië en nog een paar mochten hun gang gaan. Abchazië en Zuid-Ossetië wilden dat misschien ook wel, maar die schenen bij Georgië te moeten horen en blijven. Ik zou natuurlijk kunnen uitzoeken waarom dat nou precies was, maar eigenlijk interesseert het intrinsieke verschil tussen Georgiërs, Abchazen en Osseten me net zo veel als het verschil tussen Friezen en Zeeuwen. In Zuid-Ossetië wordt daar anders over gedacht. Daar speelden ze dus onafhankelijke republiek tot Mikheil Saakashvili er genoeg van had. Dat pikte Dmitri Medvedev weer niet en intussen zijn er al weer een paar duizend doden gevallen en zijn tienduizenden mensen onvrijwillig aan het kamperen.

Je zou zeggen dat de Verenigde Naties moeten ingrijpen voor er nog meer doden vallen en nog meer mensen moeten gaan kamperen. Maar het ligt nu allemaal wat genuanceerder. Er zijn een aantal conflicten waar Russische hulp onontbeerlijk is bij de aanpak: Noord-Korea, Afghanistan en met name Iran. Dat las ik in de Volkskrant. Dat Rusland tussen de bedrijven door ook Georgië wil aanpakken vindt George Bush "onacceptabel". John McCain riep het Kremlin vrijdag in een gespierde verklaring op 'zijn militaire operaties onvoorwaardelijk op te schorten en alle troepen van soeverein Georgisch grondgebied terug te trekken.' Dan kan Barack Obama niet achterblijven: In het weekeinde veroordeelde hij alsnog 'Ruslands agressieve acties'. Zijn ze zich in Rusland rot geschrokken van die gespierde Amerikaanse taal? Ze weten daar wel beter. Ene Jeff Mankoff van de Council on Foreign Relations (een denktank) zegt het zo: Hoe aardig we Saakasjvili en het Georgische volk ook vinden, dit is de geopolitieke realiteit.

Begrijp je het nu een beetje? Geopolitiek mag best een paar duizend doden kosten. Dat hebben ze er in Amerika en Rusland wel voor over.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER.