donderdag 30 juli 2009

PC

PC staat niet alleen voor 'personal computer', het staat ook voor 'Permanente Commissie'. Dat klinkt behoorlijk saai en - als je geen Fries bent - dat is het waarschijnlijk ook. Met dat PC wordt ook een sportwedstrijd aangeduid die al sinds 1853 jaarlijks gehouden wordt op het Sjûkelân te Franeker. Omdat het gisteren de vijfde woensdag na 30 juni was, werd die wedstrijd dus gisteren gehouden. Daar waren, volgens Trouw spelers en toeschouwers wel een hele dag mee zoet.

Het zal wel duidelijk zijn: ik heb het over kaatsen, een sport die alleen in Friesland en dan nog vooral in het kleiige gedeelte beoefend wordt. Bij deze sport slaan teams van drie personen (parturen) een klein balletje, gemaakt van koeienhaar, met de hand heen en weer. De 'ontvangende' partij mag, net als bij tennis, het balletje één keer laten stuiteren vóór het terugslaan, maar volleren mag ook.

Volgens mij is het met kaatsen net zo als met cricket: als je er niet mee opgegroeid bent, vind je er geen bal aan. Bij wikipedia heb ik eens naar de spelregels en de puntentelling gekeken. Dat is genoeg om je alle lust te doen verliezen om spoorslags naar Franeker af te reizen om de PC mee te maken.

De edele kaatssport wordt volgens Trouw bedreigd: Friese jongeren lopen nauwelijks warm voor ontoegankelijke volkssport. Ik denk dat dit een gunstige ontwikkeling is. Dat betekent niet dat ik het kaatsten graag zou zien verdwijnen. Het betekent dat we hier te maken hebben met een sport die nog gespeeld wordt omdat de deelnemers het leuk vinden. Heel veel andere sporten immers zijn verworden tot 'optredens voor publiek', waarmee (soms veel) geld te verdienen valt. Er zijn 'belangen' in het spel. Dus als de pingpongclub te Oud Hakkelaarsbrug uit de hoofdklasse dreigt te verdwijnen, wordt er een scout naar China gestuurd die terugkomt met een daar overjarige, maar hier nog zeer bruikbare speler (m/v). Voetbalscouts schuimen de trapveldjes van de favela's in Brazilië af om jonge talentjes tijdig te kunnen contracteren. Onze volleyballers vertrekken naar Italië. Onze hockeyers halen we uit Pakistan. En elke Nederlander is parttime en onbezoldigd coach van het nationale voetbalelftal.

Het wordt hoog tijd dat we weer zelf tegen een bal gaan schoppen of slaan, over hordes springen of het water induiken. En we gaan nog alleen naar wedstrijden kijken waaraan een familielid, vriend, kennis of buurman of -vrouw deelneemt. Alleen voor schaatsen maak ik een uitzondering. Ik hoef toch niet altijd consequent te zijn?
x