donderdag 12 maart 2009

Geouwehoer

Qua 'actualiteiten' heb ik gisteren naast het NOS-journaal niet meer gezien dan 'Pauw & Witteman'. Het kon natuurlijk niet uitblijven: daarin werd ruim aandacht besteed aan de Duitse jongeman die in het wilde weg aan het doodschieten sloeg. Een forensisch psychologe en een correspondente voor Duitse bladen waren ingehuurd om de kijker/luisteraar iets meer duidelijk te maken. Daarin zijn ze, wat mij betreft, niet geslaagd.

Als je over de zaak zelf eigenlijk niet zo veel te zeggen hebt, ga je je bezighouden met de bijverschijnselen, bijvoorbeeld: CNN zat er meteen bovenop, maar de Duitse publieke omroepen kwamen pas in hun reguliere nieuwsuitzendingen van twaalf uur 's middags met het nieuws. Is dat niet erg? Ik heb CNN niet gezien, maar wat had die dan meer te melden dan dat een jongeman tien mensen had doodgeschoten en dat het motief niet duidelijk was? Dat Angela Merkel 'geschokt' was had ik ook iedereen kunnen vertellen. Als een jongere de microfoon voorgehouden krijgt weet ik zo langzamerhand bij voorbaat wat die gaat zeggen: dat hadden ze nooit van deze jongen verwacht. De politie kan in dit stadium verder ook nog niets mededelen. Het pistool dat de jongen gebruikte was het volkomen legale eigendom van zijn vader, maar we kunnen weer eens de vraag stellen wat we nou precies moeten doen met het wapenbezit van gewone burgers. Je kan, kortom, uren vullen met tv-uitzendingen waarin niets meer bekend wordt dan waar het allemaal mee begon: jongeman schiet om onduidelijke redenen tien mensen dood en vervolgens zichzelf. We hebben hetzelfde gezien na het neerstorten van dat vliegtuig van Turkish Airlines. Daar zat de NOS uren lang 'bovenop' en aan het eind van de dag wist niemand meer dan dat het toestel was neergestort en dat er negen doden waren.

Ik vermoed dat ik het niet minder erg vind dan de meeste mensen als er plotseling een groot aantal doden te betreuren valt door niet-natuurlijke oorzaken. Ik begrijp ook wel dat het 'nieuws' is. Zelfs enig deskundig commentaar daarbij kan ik ook nog wel hebben. Maar kunnen we nou eens ophouden met dat eindeloze geouwehoer er omheen?