maandag 12 april 2010

Dwangsom

Vorige week dinsdag gaf ik commentaar op de eerste "onthullende" uitzending van Peter R. de Vries over Koos H. Het tweede deel dat, ondanks een rechterlijk verbod, gisteren werd uitgezonden heb ik niet gezien. Ik las erover in Trouw van vandaag. Wat werd in deze uitzending 'onthuld'? Dat zijn jeugdvriend porno-dvd's voor H. meenam. Niets nieuws. Tegen zijn jeugdvriend en op de in het geheim opgenomen beelden bekent hij de moorden uitgebreid en geeft gruwelijke details over de misdrijven op de meisjes. Die bekentenis was ook niets nieuws en wie uitgebreid gaat zitten luisteren naar "gruwelijke details" moet zich gaan afvragen of zhij wel goed bezig is. Ook kwam vorige week al aan de orde dat H. kennis had van de moord op twee Zweedse meisjes in de Ardennen. (Volgende week pas de sappige details en de naam van de moordenaar? Blijf kijken!)

Twee zaken wisten we nog niet, maar die zijn niet bijster relevant (meer) en het onthullende aspect ontgaat me ook. Het gaat over een moord die hij - meer dan dertig jaar geleden - had willen plegen en over een oude bekende die hij in de gevangenis had willen doodsteken. Waarschijnlijk kan De vries nog uren tv vullen met de morbide wensdromen en even morbide herinneringen van H. In het belang van ons aller rechtsgevoel hadden hij en SBS6 er in ieder geval al 15.000 euro voor over om de dwangsom te betalen die stond op het vertonen van de films die met de verborgen camera waren opgenomen. Het programma levert waarschijnlijk voldoende reclame-inkomsten op om ook de derde en laatste uitzending zeer lucratief te maken. Mag ik even een teiltje?
x

Spelregels

Voor de enthousiaste beoefenaren van het spel zal het als een keiharde klap aankomen: de FMP, de Federation Mondiale du Petanque, gaat de spelregels wijzigen. Petanque staat ook bekend als jeu de boules. Wanneer je niet toevallig een liefhebber van dit spel bent, doet het tamelijk suf aan. Je moet twee of drie metalen ballen over een afstand van 6 tot 10 meter naar een houten balletje gooien. Winnaar is degene wiens bal het dichtst in de buurt van het houten balletje komt. Tijdens het gooien moeten de voeten van de werper naast elkaar in een cirkel met een diameter van zo ongeveer 50 cm staan. De metalen ballen worden onderhands gegooid.

Petanque wordt voornamelijk in de Provence gespeeld. Het zal de toevallige passant (geen normaal mens gaat bewust naar een petanquewedstrijd kijken) direct opvallen dat de deelnemers vooral mannen zijn en het schijnt een ongeschreven regel te zijn dat je minimaal 65 jaar oud moet zijn voor je mag deelnemen. Dat laatste nu werd de FMP steeds meer een doorn in het oog. Een sport die niet door jongeren gespeeld wordt is tegenwoordig ten dode opgeschreven. Met veel afgunst keek men naar darts, dat in beginsel nog minder boeiend is dan petanque, maar waarvan de wedstrijden live via de tv worden uitgezonden. Daarom werd eerst gedacht aan het laten sponsoren van petanquewedstrijden door producenten van pastis en absint en het stimuleren van grootgebruik van deze drankjes door de toeschouwers. Dat bleek al snel behoorlijk uit de hand te lopen, dus werd gekeken naar de verandering van de spelregels.

Met ingang van het nieuwe seizoen, dat op 1 juni 2010 begint, wordt petanque gespeeld op een baan van 300 tot 500 meter. De but (dat houten balletje) wordt vervangen door een soort landmijn die gemaakt is van piepschuim en gevuld wordt met hetzelfde spul als in rotjes zit. De metalen ballen worden ongeveer drie keer groter en zwaarder en niet meer gegooid, maar afgeschoten met een soort mortier, gebaseerd op het bekende wapentuig.
Het afgelopen jaar is de nieuwe vorm van petanque uitgeprobeerd onder scholieren in Avignon en omgeving. Het werd een doorslaand succes! Het team van het 'Collège Mathieu Anselme' werd, onder grote Provençaalse belangstelling, overtuigend kampioen. Ook de merchandising loopt al volop: de Nintendovariant gaat als warme broodjes over de toonbank.

Je kon erop wachten uiteraard: hier en daar - met name in Caumont-sur-Durance - hebben groepen oude mannetjes zich verzameld om 'hun' sport te vrijwaren van de verloedering. De FMP sloeg direct terug: deze club (12 x nationaal kampioen!) kan zelfs niet meer aan de regionale competitie deelnemen. Wel wordt overwogen om nog één maal per jaar op de petanquebaan in Caumont-sur-Durance (het Wimbledon van de petanque)  een wedstrijd 'Petanque Historique' te spelen.