donderdag 7 augustus 2008

Wind

Wie wil er nou in zijn hele leven in de stad wonen zonder tuin of balkon? Deze, kennelijk retorische, vraag wordt in Het Parool gesteld door Hetti Willemse, voor de PvdA lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Als Hetti dat toch graag wil weten, dan kan ik het haar vertellen: IK! Ik heb mijn hele leven op een 'bovenhuis' gewoond. Er was altijd een balkon, maar ik zat er nooit op. Ik kan dus heel goed leven met een huis zonder tuin, zonder terras en zonder balkon. Intussen is er iets moois bedacht: Iedere nieuwbouwwoning in Nederland moet voortaan met balkon, terras of tuin worden opgeleverd. Het bouwen van huizen zonder buiten buitenruimte is er niet meer bij. Dit is het gevolg van een bepaling die op aandringen van het Tweede Kamerlid Staf Depla (PvdA) is opgenomen in het nieuwe landelijke Bouwbesluit.

Begrijp me goed: ik vind het prima dat iedereen buiten moet kunnen zitten op zijn/haar eigen stukje grond of huis. Er is echter, wat dat balkon betreft, een minpuntje. Afgelopen zaterdag was ik op bezoek bij een vriend, die in maart van dit jaar een splinternieuwe flat in Gouda heeft betrokken, op de vijfde verdieping van een twaalf verdiepingen hoog gebouw. Die flat heeft een zeer fraai, ruim balkon, maar HET WAAIT ER ALTIJD! Daar kun je iets aan doen: de zijkanten van dat balkon afschermen met glas. Dat kost enkele duizenden euro's per balkon.

Het toeval wilde dat ik afgelopen zondag op bezoek ging bij mijn schoonzus en zwager. Die zwager is architect. Die zwager vertelde mij desgevraagd dat iedere architect weet dat boven een bepaalde hoogte er ALTIJD een behoorlijke wind om een gebouw waait, hard genoeg om te voorkomen dat je er rustig een krant bij kunt lezen, zoals mijn vriend inmiddels ervaren heeft. "Waarom", vroeg ik mijn zwager, "ontwerpen architecten gebouwen met balkons die niet afgeschermd zijn tegen die altijd waaiende wind?" Op deze eenvoudige vraag kreeg ik een eenvoudig antwoord: "Omdat projectontwikkelaars geen afgeschermde balkons willen."

Weet je wat ik ook nog in dat artikel las?
Dat (...) sinds 2003, in de vorige kabinetsperiode, de verplichte buitenruimte juist geschrapt was uit het Bouwbesluit, met de gedachten dat ontwikkelaars uit zichzelf aan de vraag uit de markt zullen voldoen. Nou, we weten allemaal dat de markt altijd doet wat de klant wil. Dus hebben die projectontwikkelaars onderzocht wat voor balkon de gemiddelde huizenbezitter wil. Gezien de resultaten is daar uitgekomen dat men een lekker winderig balkon wil. Is marktwerking niet heerlijk?

Mijn zwager zei dat niet, maar ik vermoed dat: afgeschermde balkons maken de flats duurder en hoe duurder een nieuwe flat, hoe minder makkelijk hij verkocht wordt. Daar houden projectontwikkelaars niet van. Dat eigenaars worden opgescheept met het alsnog uitgeven van enkele duizenden euro's zal de projectontwikkelaar een overgrote zorg zijn. Voldoen aan de vraag uit de markt? Pleurt even mooi op! Daarvoor word je geen projectontwikkelaar.

Misschien kan Staf Depla aandringen op nog een wijziging van het Bouwbesluit.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER