In mijn jeugd was bij de warme maaltijd de aardappel het hoofdbestanddeel. Af en toe was er wel eens macaroni (met ham en kees). Rijst werd verwerkt in pap. Pas later gingen 'we' meer exotisch eten. Rijst kon je ook als nasi goreng eten en er bleken meer pasta's dan macaroni te bestaan en meer kruiden dan peper, zout en peterselie. We gingen zelfs knoflook gebruiken.
We zijn ook meer gaan eten en in ieder geval meer gaan bereiden. Meer dan we op kunnen. En dus gooien we ook meer weg, las ik in Trouw: Tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel dat de wereld produceert, belandt in de vuilnisbak. Het eten moeten er ook nog eens perfect uitzien. Een kromme komkommer kan echt niet meer. Een appel mag geen enkel plekje vertonen. Alles bij elkaar genomen - consumenten, supermarkten en restaurants - wordt jaarlijks voor 4,4 miljard euro aan voeding weggegooid. Ruim de helft - 2,4 miljard euro - komt voor rekening van de consument. Dat is 150 euro per Nederlander. (Onderstreping toegevoegd.) Ondertussen kunnen ze het eten bij de voedselbanken nauwelijks aanslepen en maken we ons druk over de verhoging van de eigen bijdrage. Onlangs zag ik op tv een item over een snackcar in de buurt van een school. Een jongen die daar iets vettigs kocht werd gevraagd wat hij deed met de lunch die hij van huis had meegekregen. Zonder blikken of blozen vertelde hij dat hij die weggooide.
De houdbaarheidsdatum op allerlei producten hoeven we echt niet zo strikt in acht te nemen. Een dagje later kun je ze ook nog wel gebruiken zonder een acute voedselvergiftiging op te lopen. Bezuinigen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.
x
Cordes sur Ciel
1 dag geleden