zondag 25 april 2010

Strategie

Volgens de laatste peiling van de 'Politieke Barometer' (afgelopen vrijdag) zouden PvdA (30), CDA (30) en VVD (27) samen 87 zetels in de nieuwe Tweede Kamer krijgen. Wilders is al een tijdje op zijn retour en sleept als het ware Pechtold mee en het 'Coheneffect' heeft zijn beste tijd na een paar weken al weer gehad.

Nog niet zo lang geleden schreven of spraken veel politieke commentatoren over een toenemende hang van het kiezersvolk naar de meer extreme kanten van de politiek, waarbij dan met name gedoeld werd op de SP (en in iets minder mate GroenLinks) en de PVV (en in veel mindere mate TON). Maar kijk eens aan: de enige echte 'peiling' die ertoe doet - die van 9 juni - komt dichterbij en veel mensen keren terug naar het vertrouwde nest. Dat heeft, vermoed ik, niet zo zeer te maken met het feit dat ze van opvatting zijn veranderd, maar dat ze zich afvragen: "Wat gebeurt er met mijn stem?" Daar profiteert vooral de VVD van. Die heeft een programma waarin niet veel nieuws staat. Het is een programma dat je van die partij mag verwachten. Maar veel aanvankelijke PVV- sympathisanten zien ook wel dat Wilders toch niet aan de bak komt en kiezen dan maar voor 'next best', de VVD. Dat heet 'strategisch stemmen'. Aan de linker kant zie je dus stemmers van de SP terugkeren naar de PvdA.

Het zou zomaar kunnen dat Wilders onbedoeld voor een echte verandering in de Nederlandse politiek gaat zorgen: de VVD wordt voor het eerst in haar bestaan de grootste partij in de Tweede Kamer en levert voor het eerst de minister-president. Wat dan volgt is de grote teleurstelling voor al die PVV-sympathisanten die op de VVD stemden: de VVD doet niet wat zij graag wilden. Ja, dan hadden ze maar even de partijprogramma's moeten lezen en vergelijken. Nu niet achteraf weer gaan zeuren dat 'Den Haag' niet doet wat 'wij' willen.
X