Eergisteravond schreef ik, fris van de lever, al een kort blogje over de paniek op de Dam tijdens de twee minuten stilte. Mijn (toen niet expliciet neergeschreven) stelling: dankzij de niet aflatende inspanningen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, diverse (waarnemend) burgemeesters - die de ene na de andere noodverordening vaststellen wanneer het ernaar uitziet dat een BN'er met een bestuurlijke of politieke achtergrond veel mensen naar één plek lokt - en ministers die waarschuwende woorden spreken, is er zo langzamerhand een sfeertje ontstaan, dat er bij zo'n bijeenkomst maar dát hoeft te gebeuren en er ontstaat paniek.
Het is voldoende bekend dat paniek vaak tot meer slachtoffers leidt dan de oorzaak van de paniek. Denk aan gebeurtenissen in voetbalstadions of uitgaansgelegenheden waar brand uitbreekt. Je kunt het de aanwezigen niet kwalijk nemen dat ze maar één ding willen: wegwezen. Je kunt ze ook niet kwalijk nemen dat ze niet eerst in goed overleg een ontruimingsplan vaststellen: vrouwen en kinderen eerst, zoiets.
Wat is er nou precies gebeurd? In de Volkskrant staat een ooggetuigenverslag van een man die naast 'de man met de hoed, lange zwarte jas, lange baard en pijpenkrullen' staat en hem, nadat de een man een kreet geuit heeft, op de grond duwt. Achter mij stormen agenten-in-burger (die 'politie! politie!’ roepen) naar de man toe. Zij duwen mensen weg om zo snel mogelijk ter plekke te zijn. Grote paniek, naar mijn mening onnodig, omdat het waarschijnlijk alleen maar gaat om een verwarde man, die de herdenking wilde verstoren. (Onderstreping toegevoegd.) Ja, en dan laat iemand die in paniek wegrent ook nog eens zijn koffer vallen. In koffers - hebben wij intussen geleerd, zeker in alleenstaande koffers - kunnen bommen zitten. Paniek compleet! Resultaat: ruim 60 gewonden, gelukkig niet al te ernstig.
Trouw had als kop: Paar seconden paniek: ruim zestig gewonden. Eventuele terrorristen en 'grappenmakers' hebben weer een lesje geleerd: in het huidige 'klimaat' heb je maar heel weinig voorbereiding en materiaal nodig om toch het gewenste effect te hebben. Het leent al de moeite bij de jaarwisseling niet al het vuurwerk af te steken, maar iets achter de hand te houden. Dat levert meer dan een paar seconden paniek op. De 'politie! politie!' levert haar eigen bijdrage aan het ontstaan van de paniek.
Volgend jaar zal de noodverordening waarschijnlijk het dragen van rare lange jassen en hoeden verbieden. Tassen, rugzakken en koffers moeten geheel doorzichtig zijn. Tot de bijeenkomst worden alleen personen toegelaten die een verklaring van de GG en GD kunnen overleggen waaruit blijkt dat zij niet 'gestoord' of 'verward' zijn.
X
Cordes sur Ciel
1 dag geleden