woensdag 2 september 2020

CIJFERS

In de media hoor/lees je vaak dat het zwaarst door corona getroffen land de USA is met 184.664 sterfgetallen. (Stand aan het einde van voorgaande week.) In absolute getallen klopt dat natuurlijk ook, maar dat mag je niet vergelijken met de 198 van Luxemburg. De bevolkingsaantallen verschillen nogal. Een veel betere vergelijking is die tussen het aantal sterfgevallen per 1.000.000 inwoners. De USA komt dan uit op 558. Ik heb eens van de site van de Johns Hopkins Universiteit de cijfers van de Europese landen gehaald.






Slowakije 6 Duitsland 111
Letland 18 Rusland 118
Griekenland 26 Montenegro 162
Malta 27 Portugal 179
Litouwen 37 Bosnië 189
Tsjechië 40 Luxemburg 189
Kroatië 46 Roemenië 191
Estland 48 Zwitserland 237
Noorwegen 49 Moldavië 250
Polen 54 N-Macedonië 290
Oekraïne 61 Finland 336
Hongarije 64 Ierland 360
Slovenië 64 Nederland 364
Wit-Rusland 73 Frankrijk 469
Oostenrijk 81 Zweden 567
Servië 82 Italië 587
Bulgarije 92 Ver. Koninkrijk 613
Albanië 101 Spanje  624
Denemarken 108 België 854

Als je op deze manier naar de cijfers kijkt, is  - eerlijk gezegd tot mijn verbazing -  België, niet alleen op Europees niveau, maar ook op wereldniveau het zwaarst getroffen land.


ASO

Kan een aso minister van Justitie en veiligheid zijn? Het blijkt dat Grapperhaus niet alleen op het bordes van een stadhuis te dicht bij andere mensen stond. Tijdens het verloop van de feestelijkheden heeft hij zijn schoonmoeder omhelsd en heeft hij diverse handen geschud.

Ik ben het niet gauw eens met Geert Wilders. In de Volkskrant lees ik: Volgens PVV-voorman Geert Wilders wordt Grapperhaus ‘met de minuut ongeloofwaardiger’.

“Het gaat mij niet eens over de anderhalve meter of het maken van een fout,” laat hij in een reactie weten. “Voor iemand als Grapperhaus die anderen stevig de maat neemt en aso’s noemt en forse boetes uitdeelt aan gewone mensen en bedrijven, is dit een totale afgang.” Daar kan ik wel in meegaan.

Wilders staat niet alleen in zijn kritiek. Een vergissing maken en even te dicht bij een ander staan, kan ons allemaal overkomen,” zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Maar handen schudden dat doe je gewoon niet, zeker niet als minister van Justitie. Het was de eerste afspraak die we in maart met zijn allen maakten.”

Toen die eerste foto van Grapperhaus in het nieuws kwam was zijn reactie dat het allemaal alleen fout ging op dat bordes. Dat was dus een leugentje. Het is maar de vraag of de Tweede Kamer net als een paar dagen geleden nog steeds het foute gedrag van die aso blijft gedogen. Afgelopen zaterdag schreef ik hier: "Eén op de vijf Nederlanders neemt het minder nauw met de 1,5 meter-regel, omdat minister Ferd Grapperhaus zich ook niet aan de regels hield. Dat blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel."

Als ik dit publiceer is het Kamerdebat waarin Grapperhaus bevraagd zal worden nog niet begonnen. Het debat kan vrij snel beëindigd worden. Grapperhaus moet dan als volgt beginnen: 'Mevrouw de voorzitter, ik heb mezelf totaal ongeloofwaardig gemaakt als minister van Veiligheid en Justitie. Ik zal dan ook vandaag nog Zijne Majesteit de koning verzoek mij ontslag te verlenen.'

Eén ding lijkt me wel duidelijk. Grapperhaus zal zijn huwelijksdag niet de mooiste dag van zijn leven noemen.