Omdat ik helemaal zelf mag uitmaken waar ik mijn tijd aan besteed, had ik natuurlijk de hele regeringsverklaring en de debatten daarover van minuut tot minuut kunnen volgen. Ik heb er alleen van gezien wat het NOS-journaal te bieden had. En ik heb kranten erop na gelezen. Ik heb, kortom, alleen de samenvattingen gezien. Maar hoewel we een voor Nederland vrij unieke situatie hebben, een minderheidskabinet, heb ik niet de indruk gekregen dat er verder veel veranderd is. Alles wordt live uitgezonden door de tv en de acteurs, premier en fractieleiders, weten dat en spelen hun rollen. Het belangrijkste hulpmiddel: de interruptiemicrofoon.
Wat (mij) al tijdens de hele (in)formatieperiode opviel, bleek ook nu weer: terwijl de PVV salonfähig is geworden, schijnt er een cordon sanitaire rond de SP te zijn getrokken. In mogelijke coalities kwam de SP niet of nauwelijks voor, wel de kleinere D66 en GroenLinks. In de Volkskrant las ik in een artikel over de eerste debatdag: SP-leider Emile Roemer, belangrijk rivaal van Cohen, werd tijdens een twintig minuten durend betoog niet eenmaal geïnterrumpeerd en werd gedegradeerd tot een bijrol. Er viel geen PvdA te attaqueren, de rechtse regeringspartijen hebben niets van hem te vrezen en negeerden hem. Ook de oppositiepartijen negeerden hem dus.
Let wel: ik zit hier niet, omdat ik een SP'er ben, te klagen. Van mij mag iedereen de SP te links en zelfs extreem links vinden. Maar ik geloof niet dat er veel normaal denkende mensen te vinden zijn die de SP een minder nette partij vinden dan de PVV. Ook de SP was bereid compromissen te sluiten om een andere coalitie mogelijk te maken. Op haar initiatieven om tot een gezamenlijk links (bezuinigings)standpunt te komen werd maar lauwtjes gereageerd. Is dit ook weer een bewijs voor de verrechtsing van onze samenleving?
x
Cordes sur Ciel
1 dag geleden