maandag 11 augustus 2008

Inhuren

De hoogte van een salaris is afhankelijk van veel factoren: vereiste kennis/opleiding, verantwoordelijkheden, leidinggeven, risico's etc. In - bijvoorbeeld - een ziekenhuis verdient de voorzitter van de raad van bestuur dus meer dan een dialyseverpleegkundige. Een goede voorzitter vind je niet zomaar. Daar wil een ziekenhuis graag wat extra geld voor uittrekken. Veel extra geld soms.

Goede dialyse- of ok-verpleegkundigen krijg je ook niet vanzelf. Daar is zelfs een tekort aan. Anders dan bij een voorzitter van de raad van bestuur kun je die niet met extra geld elders weglokken, want je zit aan die vervelende cao-bepalingen vast. Meer mag je niet betalen en op die bepalingen is je (personeels)budget gebaseerd. Nu zijn verpleegkundigen ook niet helemaal gek. Net als de voorzitter van de raad van bestuur willen ze ook wat meer in hun handjes krijgen. Wat doen ze dus? Ze nemen ontslag! Dat klinkt wat vreemd op het eerste gezicht, maar waarschijnlijk staat die verpleegkundige bij wijze van spreken de volgende dag al weer met zijn of haar handen aan het bed. Alleen zijn ze niet meer in loondienst van het ziekenhuis, maar zijn ze voor zichzelf begonnen, of zijn ze in dienst van een bedrijfje dat verpleegkundigen verhuurt. Ze zijn nu alleen een stuk duurder, want die bedrijfjes zijn niet aan cao-bepalingen gebonden. Die hebben maar één regel: wie het meeste betaalt kan een vacature invullen. De Volkskrant zegt er dit over:
Duizenden verpleegkundigen nemen ontslag en laten zich vervolgens voor meer geld inhuren via een extern bedrijf of eigen zaak. Daardoor zijn ziekenhuizen miljoenen euro's extra kwijt, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Neem ik het die verpleegkundigen kwalijk dat zij ons opzadelen met hogere kosten voor onze gezondheidszorg en dus hogere premies voor onze ziektekostenverzekering? Nee, dat neem ik ze niet kwalijk. Ik vind al heel lang dat het zware, verantwoordelijke werk van verpleegkundigen wordt onderbetaald vergeleken met de salarissen voor het administratieve en 'regelende' werk dat in ziekenhuizen gedaan wordt. Ik geef ze nog meer gelijk als ik in de Volkskrant lees: Een kwart van de ziekenhuizen maakt gebruik van een interim in de raad van bestuur, die gemiddeld 30.000 euro per maand kost. 30.000 euro PER MAAND! Er zijn aardig wat mensen die dat niet eens in een jaar verdienen. Voor die 30.000 euro kun je een paar verpleegkundigen inhuren.

Gewone werknemers krijgen voortdurend te horen dat zij hun looneisen moeten matigen, terwijl "de top" er procenten tegelijk meer bij krijgt. De verpleegkundigen geven nu aan hoe je het voorbeeld van de baas kunt volgen.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER.