donderdag 25 september 2014

Mars

India is erin geslaagd een satelliet in een baan rond Mars te brengen. Trouw schrijft daarover: India heeft op zich alle reden om trots te zijn, want het is het eerste Aziatische land dat een satelliet in een baan om Mars brengt. China heeft het geprobeerd, Japan ook, allebei tevergeefs. De satelliet gaat o.a. bekijken of zich op Mars methaan voordoet. Dat zou er weer op wijzen dat er leven op Mars is. Dat zou dan wel simpel leven zijn: bacteriën. Maar goed, wie het kleine eert ...

De mensheid is al eeuwen lang gefascineerd door de nogelijkheid van leven op de planeet Mars. Buitenaards leven wordt vaak aangeduid met de term 'Marsmannetjes'. Talloze scienceficionverhalen spelen zich af op Mars. In 'The War of the Worlds' van H.G. Wells wordt de aarde, met name Londen, bezocht door wezens van Mars die nogal wat vernielingen aanrichten en slachtoffers maken. Ze worden uiteindelijk verslagen door de kleinste levende wezens op aarde: bacteriën. Een film met Tom Cruise is losjes op de klassieker van Wells gebaseerd.

Acteur en regisseur Orson Welles maakte in 1938 een radiohoorspel op basis van Wells' roman. Hij deed dit in de vorm van radioreportages en wel zo overtuigend dat er in Amerika paniek uitbrak, omdat men dacht dat de aarde werkelijk werd aangevallen.

Aardige bijzonderheid: vlak voor de satelliet van India arriveerde een Amerikaanse satelliet bij Mars. Die had wel 10 keer zo veel gekost. Die van India kostte ongeveer 50 eurocent per inwoner. Met ruim een miljard inwoners heb je gauw een aardig bedrag bij elkaar.