zondag 22 oktober 2017

HYSTERISCH

Elif Isitman ("sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier Weekblad") schrijft op 20 oktober: De afgelopen dagen delen vrouwen op sociale media massaal hun ervaringen met ongewenst seksueel gedrag via de hashtag #MeToo. Die campagne is hysterisch, en streeft zijn doel voorbij.

Ik heb de afgelopen dagen ruimschoots de discussie, zowel op TV als in de kranten, over #MeToo gevolgd. Het lijkt me goed even te vermelden (uit de naam valt dit niet direct af te leiden) dat Elif Isitman een vrouw is. (Er stond een foto van haar bij het artikel.)

Het is voor mannen allemaal heel verwarrend

Naroepen, ongewenste complimenten en flauwe, seksistische grappen worden op een hoop gegooid met serieuze aanranding en verkrachting. Vrouwen die opmerkingen of complimenten krijgen uit ongewilde hoek wentelen zich in de hysterie van #metoo. Columnisten doen en masse ‘hun verhaal’ over incidenten uit hun leven, velen van hen betrekkelijk onschuldig.

Elif geeft nadrukkelijk aan seksueel geweld niet te willen bagatelliseren. Ze vindt wel dat teveel wordt uitgegaan van de in Amerika gebruikte definitie van seksueel geweld: Die definitie is komen overwaaien uit het Amerikaanse campusleven, waarbij seksuele intimidatie elke vorm van sociaal contact is waarbij de vrouw zich niet comfortabel voelt. En dat is nogal subjectief.

Ik ben gek op relativeren, maar in deze ga ik niet met Elif mee. Volgens mij is het voor mannen helemaal niet verwarrend. Iedere man weet precies met welke bedoelingen hij een vrouw benadert en iedere man die niet volledig gestoord is weet inmiddels, dient althans te weten, dat het gros van de vrouwen niet gediend is van "Naroepen, ongewenste complimenten en flauwe, seksistische grappen", laat staan van aanranding en verkrachting. Vrouwen die in het holst van de nacht in een kort rokje over straat gaan vragen er niet om. Die willen gewoon naar huis.

Ook binnen een relatie mag een vrouw gewoon "Nee" zeggen. Iedereen, ook mannen, mag "Nee" zeggen tegen alles wat hem/haar niet bevalt. Er bestaat geen 'recht van de sterkste'.