woensdag 26 december 2018

HALEN

Als je geen volgeling van Geert Wilders en ook geen bewonderaar van staatssecretaris voor asielzaken Mark Harbers bent, zul je het waarschijnlijk een prima actie vinden:'We Gaan Ze Halen'. De actievoerders, schrijft Het PAROOL, wilden 150 vluchtelingen uit Griekenland meenemen naar Nederland.

Ik vind het in ieder geval een sympathieke actie, maar ik vrees dat het idealisme van de actievoerders heel wat groter was dan hun realisme. Het plan was om de migranten naar Nederland te brengen in een van de dertig ingezette auto's of in de speciaal door de actiegroep aangeschafte extra lange bus. Die bus begaf het in Duitsland, waarna de actiegroep met vijftig auto's doorreed naar Athene. Wanneer je van plan bent een reis te maken van, volgens Google Maps, 2858km, is een van de eerste dingen die je doet, toch even checken of je bus er niet al na de eerste kilometers mee ophoudt.

In Athene aangekomen wilden de actievoerders met de Griekse regering in gesprek komen, maar Het is niet gelukt om met de Griekse regering in gesprek te gaan, zegt organisator Rikko Voorberg tegen het NOS Radio 1 Journaal. "Het blijft doodstil  van de kant van de Griekse regering. Ze lijken niet te willen reageren," zegt Voorberg. Zou het niet handig geweest om vóór aan die tocht van 2858 km te beginnen even na te gaan of je wel contact zou kunnen maken met de Griekse regering?

Overigens kondigde staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) voor vertrek van de We Gaan Ze Halen-stoet al aan de vluchtelingen weer teruggestuurd zouden worden naar Griekenland, als dat land wél toestemming had gegegeven (sic). Op grond van Europese regels moeten ze namelijk in dat land asiel aanvragen. Ze hadden toch moeten weten dat deze staatssecretaris niet bekend staat om zijn soepele opstelling in asielzaken. Ze hadden ook even die Europese regeltjes kunnen nakijken en zich vervolgens kunnen afvragen hoe Harbers daarmee om zou gaan.

De actiegroep rijdt met lege auto's terug naar Nederland. (...) We Gaan Ze Halen gaat in Nederland verder actievoeren, maar weet nog niet hoe. Misschien hebben ze geleerd dat een plan begint met een goede voorbereiding. Ze hebben wel iets bereikt: ze zijn dankbaar dat we zoveel mensen weer eens met de neus op feiten hebben kunnen drukken.

dinsdag 25 december 2018

KERST

Ik hoef gelukkig nooit lang na te denken over en te werken aan een kerstdiner. Ik kook alleen voor mezelf, dus het maakt niet veel uit of mijn kookkunsten slagen. Meestal hield ik het wel heel erg simpel: boerenkool met worst. Dit jaar doe ik het eens wat anders, ik maak een vegetarische hap. Dat doet me denken aan de opschudding die ontstond, doordat Allerhande van Albert Heijn, naar de mening van velen, veel te veel vegetarische recepten bevatte. In de eerste plaats is er niets mis met vegetarische gerechten (zolang je niet die fake burgers, fake gehakt en fake kip van de Vegetarische Slager aanschaft) en Allerhande  is echt niet de enige bron van recepten. Het internet wemelt van de sites met recepten. Als je googelt op "kerstrecepten" krijg je maar liefst 656.000 resultaten. Daar staan vast wel wat recepten met vlees bij.

Het is inmiddels een traditie geworden dat op Eerste Kerstdag radio NPO2 de uitzending begint van de Top 2000, die even traditioneel tegen de jaarwisseling eindigt met de Bohemian Rhapsody van Queen, een popgroep en een nummer waar ik helemaal niets mee heb. Dat kun je trouwens van de meeste van die 2000 nummers zeggen. Van mijn favoriete popgroep, The Band, staat elk jaar hetzelfde nummer op de lijst, The Weight. Dit jaar op 759. Veel hoger staat het nooit, maar ik hoor het liever dan welk nummer van Queen ook. Helaas heeft Matthijs van Nieuwkerk zich de Top 2000 eigen gemaakt. Er zijn diverse redenen waarom ik dit een slecht programma vindt, maar de belangrijkste is dat van diverse nummers, soms best wel goede, altijd maar een klein stukje te horen krijgt.

Dit jaar niet, maar veel voorgaande jaren wel, maakte 'Meisjes met Rode Haren' deel uit van de lijst. Ik luisterde daar altijd weer met plezier naar, niet omdat het een muzikaal meesterwerk is, maar omdat het leuke herinneringen opriep. Boukje en ik maakten eens een wandel/kampeer tocht van een week door Nederland. Op een dag volgden we zo'n plattelandsweggetje ergens op de Veluwe. We waren kennelijk in een een dolle bui en zongen gezamenlijk over die meisjes. Al zingend kwamen we een boer op de fiets tegen die ons opgewekt toeriep: "Goedemorgen, jongens!" Jongens? Ja, kijk. We droegen allebei een spijkerbroek en spijkerjack. Boukje had toen zeer kort haar en ze had, zoals ze zelf vaak zei "niet vooraan gestaan toen de borsten werden uitgedeeld."

''En het is intussen ook wel een traditie dat op kerstavond, gisteren dus, een einde komt aan 'Serious request', waarin diskjockeys  proberen zo veel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor het Rode Kruis, dit jaar niet door zich zonder eten te laten opsluiten, maar door een flink eind te wandelen, van de door kleuters gebakken cupcakes naar de rollatorrennen voor 65plussers. 't Is voor een goed doel en dat is het gekste nog niet goed genoeg. Dat vasten in het Glazen Huis was afgezaagd geworden, vonden 'ze', vandaar dat wandelen, dat beduidend minder geld opbracht. Zal het Rode Kruis volgend jaar dat Glazen Huis weer terug willen?


zaterdag 22 december 2018

AKKOORDEN

Gisteren overhandigde Ed Nijpels het ontwerp voor het Klimaatakkoord aan diverse ministers. De dag ervoor hadden diverse milieugroeperingen en de FNV hun steun aan het akkoord al ingetrokken. Recentelijk werd in het Poolse Katowice de VN-klimaattop afgesloten.

Als je de commentaren op beide akkoorden hoort of leest, word je niet direct veel vrolijker of optimistischer over toekomst van onze aarde. In Katowice werd de meest indrukwekkende speech uitgesproken door een 15-jarig Zweeds meisje, Greta Thunberg. Klik hier om Greta's speech te beluisteren. Het duurt maar vier minuten. Als je  hier klikt kun je nog een andere speech van Greta beluisteren. Ook zeer de moeite waard.

In NRC las ik dit: Haar passie voor het klimaat valt te herleiden tot Svante Arrhenius, een voorouder van Thunberg. Arrhenius kreeg in 1903 de Nobelprijs voor Scheikunde en legde in 1896 als eerste het verband tussen de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde. (Onderstreping toegevoegd.)


vrijdag 21 december 2018

SMART

Ik ben al geruime tijd in het bezit van een smartphone, maar ik gebruikte hem als een 'domme' telefoon: alleen om te bellen en (heel af en toe) te sms'en. Sinds kort gebruik ik hem wat meer, al zal ik er zeker niet verslaafd aan raken, want aan Twitter, Facebook en alle andere sociale media doe ik niet.

Ik ben begonnen de smartphone als zodanig te gebruiken bij het zelfscannen bij Albert Heijen. Daarvoor kun je een scanner van AH zelf gebruiken, maar dat liep nogal eens mis. Dat zelfscannen doe ik vooral omdat ik daarmee de kassa's kan vermijden. Op het 'zelfscanplein' waar je alleen met je pinpas kan betalen, kan ik mij wat makkelijker bewegen met mijn scootmobiel. Bij de kassa's wilde ik nog wel eens ergens tegenaan rijden.

Ik doe af en toe wat met WhatsApp, maar tot nu toe alleen met mijn vriendin Sylvia. Zij vindt dat een heel goed communicatiemiddel. Ik ben er niet kapot van. Ik gebruik liever e-mail. Ik zal zeker geen deelnemer worden aan een groepsapp, omdat mijn smartphone een pingeltje laat horen bij elke e-mail, sms'je en whatsappje dat binnenkomt en ik wil echt niet weten wat alle deelnemers aan zo'n groepsapp van uur tot uur doen.

Ik heb al jaren geen papieren agenda meer. Ik maak ook niet gek veel afspraken. De meeste betreffen artsen, fysiotherapeuten, kapper en pedicure. Ik gebruik een agenda op mijn laptop, maar die heb ik niet bij me als ik naar een van die zorgverleners toe ga. Als ik daar een vervolgafspraak moet maken is het toch wel handig te weten op welke tijdstippen ik al bezet ben. Vroeger had ik daar een handzame PDA voor. Nu heb ik die agenda in mijn smartphone.

Ook heel handig is het notitieblokje in mijn smartphone. Ik maak niet vaak boodschappenlijstjes, maar soms wel omdat ik meer wil aanschaffen dan de grondstoffen voor mijn dagelijks eten. Er zijn van die dingen die je wel vaker, maar niet dagelijks koopt, zoals thee, toiletpapier, Allesreiniger etc. Die schrijf ik dan op een pagina in een kladblokje, maar dan vergeet ik weer die pagina eruit te scheuren. Nu schrijf ik ze dus op mijn digitale notitieblokje. Dat heb ik altijd bij me, want ik ga de deur niet uit zonder smartphone. Niet omdat ik geen berichten wil missen, maar omdat ik altijd en overal hulpdiensten (112) en de Wegenwacht (bij panne aan mijn scootmobiel) wil kunnen bellen.

Ook Google Maps zit op mijn smartphone, omdat je dat als routeplanner kunt gebruiken. Dat moet ik nog wel uitvogelen, maar voorlopig ga ik Amsterdam niet uit en binnen Amsterdam weet ik mijn weg wel te vinden.

Ken jij nog handige apps die je mij zou willen aanbevelen?







donderdag 20 december 2018

CULTUUR

De immigratie uit met name 'moslimlanden' heeft bij velen de vreest doen postvatten dat onze joods/christelijke cultuur bedreigd wordt. Ik stuitte op een artikel van enige dagen geleden in Trouw over deze kwestie. Zodra mensen denken dat er weer eens een aanval op onze cultuur wordt gedaan barst men op Twitter los met verdedigende teksten. Dat gebeurt vooral als vermoed wordt, dat  met het christendom geassocieerde begrippen worden vermeden om de moslims niet op de tenen te traooen.

Albert Heijen had een filmpje verspreid, waarin bedrijven hulp wordt geboden bij het organiseren van de ‘winterborrel’.‘Tief op met je winterborrel, het is kerstborrel’, reageerde een twitteraar. Een welbespraakter criticus verweet AH een ‘cultuurontkennende kruidenier’ te zijn, die met winterborrel het vertrouwde woord kerstborrel door het putje spoelde.

Noem de kerstboom een winterboom, het kerstpakket een eindejaarspakket of de kerstmarkt een decembermarkt en de kans is groot dat je op sociale media zelfbenoemde cultuurverdedigers op je dak krijgt, die beweren dat je de ‘christelijke cultuur kapotmaakt’ of ‘tradities om zeep helpt’.


Een bedrijf dat aankondigt dat de hapjes bij de winterborrel halal zullen zijn riskeert dat een deel van zijn personeel de borrel boycot, al zullen ze echt geen verschil proeven tussen een halalbitterbal en en een 'gewone'.

Zijn onze tenen langer geworden of heeft Twitter het ons (te) gemakkelijk gemaakt onze onlustgevoelens te botvieren. Het ironische is dat heel wat alternatieven voor samenstellingen met Kerst, die nu als een aantasting van tradities worden beschouwd, in feite al behoorlijk oud zijn. Zoals dat woord winterborrel: een kwart eeuw geleden reageerde niemand geprikkeld toen dat woord in Trouw stond.

Voordat Nederland gekerstend werd waren de dagen rond 21 december voor de 'heidenen' van destijds al mooie dagen voor een feestje, omdat de kortste dag van het jaar weer achter de rug was. Zo christelijk zijn die feestelijke 25 en 26 december nu ook weer niet. Er is geen enkel historisch bewijs dat Jezus op 25 december geboren is. Er zijn zelfs mensen die niet wensen te geloven dat de christelijke god een zoon als mens naar de aarde heeft gestuurd, om diezelfde zoon zo'n 33 jaar later te laten vermoorden door een bezettingsmacht, op instigatie van een stelletje religieuze scherpslijpers.

Als we toch zo graag onze Nederlandse cultuur willen beschermen laten we dan een ophouden met het overnemen van Amerikaanse gebruiken en feesten, zoals cadeautjes onder een kerstboom, Valentijnsdag, Moederdag en Halloween.

Ik denk overigens dat onze mentaliteit helemaal niet sterk veranderd is, maar dat de sociale media ons (eindelijk!) de middelen hebben gegeven onze onlustgevoelens ongeremd te uiten.




woensdag 19 december 2018

KNIEËN

Ik had het idee dat het alleen nog in films en tv-programma's voorkomt. Een man die op zijn knieën gaat, een ring tevoorschijn haalt en zijn geliefde ten huwelijk vraagt. Zijn er ook nog mannen die hun a.s. schoonvader vragen of hij met het huwelijk kan instemmen?

Ik kom hierop door een bericht in het AD. De laatste dagen is Sophie Hillebrand weer veel in het nieuws vanwege haar nieuwe programma Liefde is ... . Het AD kon natuurlijk niet achterblijven en kwam met de volgende kop: Sophie Hilbrand blijkt al een jaar verloofd met Waldemar. Waldemar is natuurlijk de acteur Waldemar Torenstra.

Waldemar Torensta (Sic.) ging vorig jaar op zijn knieën voor de blondine. Dat deed hij op haar eigen verjaardag. De twee zijn al ruim 13 jaar samen en hebben twee kinderen: dochter Robin van negen en zoon Ravi van zes. (Onderstreping toegevoegd.)

Het voornemen van die twee om met elkaar te trouwen, na dertien jaar ongehuwd samenleven, geeft naar mijn idee precies aan wat de huidige status van het huwelijk is, niet veel meer dan een sociaal contract. Hoe ik over het huwelijk denk kun je hier lezen.

Ik heb Boukje nooit ten huwelijk gevraagd. Ik weet niet meer precies hoe het gegaan is, maar weet nog wel dat we op een gegeven tot de gezamenlijke conclusie kwamen dat het handiger zou zijn om te trouwen. Het zal wel duidelijk zijn dat ik mijn schoonvader niet om Boukjes hand gevraagd heb. We hebben op een gegeven moment medegedeeld dat we gingen trouwen.

Hoewel er in een al dertien jaar bestaande relatie niets verandert, vinden, naast het AD, NU.nl, Panorama, Libelle, de Telegraaf en Story het de moeite waard hiervan melding te maken. Is het niet fijn BN'er te zijn?


maandag 17 december 2018

KERST

Het meest magische feest van het jaar staat voor de deur: kerst. Dit betekent tijd voor elkaar, tijd om te koken en tijd om uitgebreid te dineren.

Die tekst heb ik niet zelf bedacht. Die komt van de website van Albert Heijn. Je zou willen dat copywriters ook eens in een woordenboek keken. "Magisch" betekent volgens van Dale: met of door toverkracht.

Bij 'magisch' wordt ook vaak aan 'bovennatuurlijk' gedacht. Als je niet christelijk bent, zou je best kunnen denken dat daar iets in zit. Denk maar aan de ster van Bethlehem die de drie wijzen naar de jonge Jezus brachten en aan de engelen die de herders erover kwamen vertellen. Het meest magische is natuurlijk dat Maria hoorde, ook weer van een engel, dat ze een kind zou krijgen. Maria was nogal verbaasd. In de Bijbel lezen we: Maria vroeg aan de engel: ‘Hoe zal dat gebeuren? Ik heb immers nog nooit gemeenschap met een man gehad.’ De engel antwoordde: ‘De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken. Daarom zal het kind dat geboren wordt, heilig worden genoemd en Zoon van God. Ja, dat mag je wel magisch noemen.

Voor veel mensen is kerst nog altijd een religieuze gebeurtenis. Met name de katholieken gaan op de avond voor kerst naar de kerk voor de nachtmis. Protestanten  gaan vooral Eerste Kerstdag naar de kerk, maar ook nog wel eens op de Tweede Kerstdag. In mijn jeugd vond ik het vreselijk als kerst op vrijdag en zaterdag viel. Dan moesten we immers in drie dagen vijf keer naar de kerk. Eerste Kerstdag twee keer, Tweede Kerstdag één keer en zondag weer twee keer. Overigens gaan ook zij die anders zelden of nooit naar de kerk gaan, wel met de kerst, want dat verhoogt voor hun de kerstsfeer, wat dat dan ook mag zijn.

Ik had in mijn jeugd al niet zo veel met die kerstsfeer. Je had die extra kerkgang en een overvol huis, waarin je je heel voorzichtig moest bewegen, want in de kerstboom brandden echte kaarsjes en hier en daar stonden nog wat extra kaarsen. En je moest natuurlijk zo veel mogelijk met z'n allen bij elkaar, in één kamer, zitten. Gezellig, toch?

Iedereen weet intussen dat voor veel mensen de kerst een bezoeking is, omdat ze op bezoek moeten bij, of bezoek krijgen van mensen met wie ze veel liever niet enkele uren opgescheept zitten. De eerste Eerste Kerstdag die in ons huwelijk viel  brachten wij door bij mijn schoonouders. Dat was ook de laatste. Ik hoefde mijn moeder niet te vragen de kerst met ons door te brengen. Ze kon nog kiezen tussen zes andere kinderen, waar ze ook nog kleinkinderen hadden.

Een aantal jaren brachten Boukje en ik de dagen van kerst t/m de jaarwisseling met vrienden door in een bungalow, "far from the madding crowd". Latere jaren waren Boukje en ik meestal gewoon met ons tweeën. Sinds 1996 ben ik dus alleen met de kerst. Ik weet dat veel weduwen en weduwnaars het juist tijden de kerstdagen vreselijk vinden om alleen te zijn. Ik heb daar gelukkig geen last van. Mijn familie en vrienden weten al lang dat ze mij niet hoeven uit te nodigen de 'feestdagen' bij hen door te brengen.

Volgende week dinsdag en woensdag zullen nauwelijks verschillen van de daaraan voorafgaande en daarop volgende dagen, hoogstens qua weer.

Mochten jullie daar prijs op stellen, dan wens ik jullie

PRETTIGE FEESTDAGEN!

En ook maar vast een gelukkig, voorspoedig en gezond 2019.

zaterdag 15 december 2018

GELIJK

In Het PAROOL las ik een interview met Glennis Grace. Je weet wel, die zangeres die zo hoog scoorde in Amerika. Glennis is geboren in de Jordaan, woont nu in Almere, maar wil weer terug naar Amsterdam, het liefst naar de Jordaan.
Bent u niet bang dat de Jordaan uit uw jeugd niet meer bestaat?
"Wij waren schoffies. Ook toen wa­­­ren er al yuppen. Die ging je dan een beetje sar­ren en uitdagen. Nu heeft de yup de slag ge­­­­­­­­won­nen. Aan de andere kant: we zijn alle­­maal ­Am­sterdammer. Dat is nou net zo mooi in deze stad. Dat iedereen op straat gelijk is."

Als geboren Amsterdammer kan ik me voorstellen dat Glennis weer terug wil, maar ze moet niet overdrijven, zoals veel Amsterdammers geneigd zijn te doen. Ik kom ook nog wel eens in een andere stad, recentelijk nog in Groningen en Leeuwarden. In Den Haag heb ik zelfs 23 jaar gewoond. Ik kreeg niet de indruk dat de mensen op straat daar minder gelijk waren dan in Amsterdam.

Onlangs kwam deze uitspraak van burgemeester Halsema nog in Het PAROOL: "Het past gewoon niet bij Amsterdam dat wij mensen uit de tram halen, omdat ze de nikab dragen," zei Halsema. "Dat is onbespreekbaar, lijkt me." De burgemeesters van andere grote steden, waren gelukkig zo verstandig niet publiekelijk te verklaren dat  "mensen uit de tram halen omdat ze de nikab dragen"  ook niet bij hun stad paste.

Uit een ander artikel in Het PAROOL zou je overigens kunnen leren dat die gelijkheid in Amsterdam zich tot de straat beperkt. Dit najaar hebben meerdere horecazaken een waarschuwing gekregen voor discriminatie aan de deur. (...) De gemeente zette mystery guests in bij 49 horecazaken. Zij gingen in twee koppels langs: een koppel met een migratieachtergrond en een zonder. Deze tweetallen bezochten binnen een half uur dezelfde zaak om te controleren of cafés of clubs discrimineren bij het toelaten van gasten aan de deur. (...) Het koppel met een migratie-achtergrond is negen keer geweigerd in een zaak die het andere koppel wel toeliet. (Onderstreping toegevoegd). Dat is geen gelijke behandeling, dat is pure discriminatie in dat mooie Amsterdam.


VERVUILER

Alle kolencentrales dicht, miljoenen woningen van het gas af, windmolens op zee en zonnepanelen op land. Het derde kabinet Rutte III moet het groenste kabinet ooit worden en gidsland van Europa. Maar nu de plannen concreet worden is de grote vraag: wie gaat de rekening  betalen? Zo begint een pagina op de website van EenVandaag. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de plannen doorgerekend. En wat blijkt? Het gaat vier miljard euro kosten in plaats van drie miljard. Wie dat moet betalen is nog onduidelijk. Dat zijn dan de kosten per jaar.

Al jaren wordt er geroepen: "De vervuiler betaalt!" Maar ja, wie is nou eigenlijk die vervuiler? Is dat de energiecentrale die op kolen gestookt wordt of ben ik dat, de afnemer van de opgewekte elektriciteit, met nog veel meer afnemers? De luchtvaart is een van de grootste vervuilers, maar veel vluchten worden gemaakt omdat wij onze vakantie zo nodig ver van huis willen doorbrengen. Die zeven euro vliegtaks houdt echt niemand tegen.

Het zal wel een goed gevoel geven, het rijden in een elektrische auto. Die rijdt op een accu en stoot geen CO2 uit. Lekker bezig voor het milieu, toch? Maar die accu moet van tijd tot tijd opgeladen worden. Waar halen die ophaalpunten hun elektriciteit vandaan? Van dezelfde vervuilende centrale waarvan jij je stroom koopt.

Bedrijven die vervuilen doen dat omdat ze producten maken die jij maar al te graag koopt. Als wij die producten niet meer nodig hebben (defect, verouderd), waar gaan ze dan heen? Op www.milieucentraal las ik: Voor groot witgoed, zoals wasmachines en ovens, is de verwijderingsbijdrage in 2013 afgeschaft. Voor lampen en kleine elektrische apparaten, zoals tv's en koffiezetapparaten, is er al sinds 2011 geen verwijderingsbijdrage meer. Je kunt je oude apparaten inleveren bij de winkelier als je een nieuwe koopt. Weet jij precies wat de Mediamarkt, of BCC, precies doet met het door jou ingeleverde 'oude' koffiezetapparaat?

Alles wordt duurder om te voorkomen dat de aarde niet meer leefbaar is. Wen er maar aan.

donderdag 13 december 2018

VERDACHTE

Gisteren was het dan zo ver: Jos B., de verdachte in de zaak Nicky Verstappen, stond voor de rechter. Bij Pauw was Gerald Roethof, advocaat van Jos B., te gast. Voor een andere gast, ex-voetballer Hans Kraay jr., was het allemaal wel duidelijk: Jos B. is een smeerlap. Is het niet moeilijk, vroeg Kraay aan Roethof, zo'n smeerlap te verdedigen?

Ik vermoed dat er meer mensen zijn die er net zo over denken als Kraay. Het zou zelfs de meerderheid van de Nederlandse bevolking kunnen zijn. Ik behoor nog tot diegenen die het gesundenes Volksempfinden niet dagelijks bevestigd hoeven te zien bij Facebook of Twitter. Ik vind ook dat zelfs de ergste misdadigers (zoals zij die genocide gepleegd hebben) recht hebben op rechtskundige bijstand.

Jos B. wordt verdacht van ontvoering, seksueel misbruik en moord op Nicky Verstappen. Er zijn sporen van zijn DNA aangetroffen op het lichaam en (de binnenkant van!) de onderbroek van Nicky. Roethof wist mij vrij goed duidelijk te maken dat bij de bewijskracht van DNA-materiaal best wat vragen zijn te stellen en hij staat daarin niet alleen. Ik las daarover een artikel in het Nederlands Juristen blad (Hoe hard is DNA-bewijs?).

Jos B. ontkent alle beschuldigingen en wil (nog?) geen verklaring geven voor de aanwezigheid van zijn DNA-sporen bij Nicky Verstappen. Volgens Roethof omdat hij (nog?) niet zeker weet of hij na 20 jaar zich alles nog wel goed herinnert. Roethof gaf daar nog een aardig voorbeeld bij: Als ik jou (Pauw) straks een hand geef en na thuiskomst komt jouw hand met het broekje van jouw vrouw in contact, hoe kan ik dan na enkele jaren verklaren dat mijn DNA op het  broekje van jouw vrouw is aangetroffen?


De zaak Nicky Verstappen zal nog wel vaker in het nieuws komen. Hans Kraay jr. en degenen die er net zo over denken zullen zich toch weer eens moeten realiseren dat in een rechtstaat iemand onschuldig is, zo lang een rechterlijk vonnis, waarin zhij schuldig wordt verklaard nog niet onherroepelijk is geworden.



woensdag 12 december 2018

KIEZEN

Wordt sterker, trots, een doorzetter. Wordt vurig, vrij, verliefd, niet de zoveelste op rij. Wordt brutaal, avontuurlijk, gezonder. Ga voor meer.

Als je zo'n tekst hoort als onderdeel van een commercial in de Sterreclame, verwacht je als vervolg een tekst in de zin van 'Koop deze nieuwe huidverzorger', of 'Dat kan, als je dagelijks deze pil slikt'.

Het ligt wat anders. 2019 komt steeds dichterbij. Dus hebben we weer de jaarlijkse mogelijkheid een andere zorgverzekeraar te kiezen. Dus hoor je na de tekst hierboven dit: Kies voor een lage zorgpremie met de kwaliteit van Promovendum. Ik zit dan weer met de vraag moet je sterk , trots, vurig, verliefd etc. zijn om je bij Promovendum te kunnen/mogen verzekeren of word je dat, als je je eenmaal bij Promovendum hebt verzekerd? Ik kan me sowieso niet voorstellen dat je gezonder wordt na je te hebben verzekerd bij Promovendum. Als je zorg nodig hebt, worden de kosten daarvan betaald door Promovendum, maar als ik het goed heb, doen andere zorgverzekeraars dat ook. Los daarvan: met zijn premie voor een basis(restitutie)verzekering plus een aanvullende verzekering voor negen behandelingen fysiotherapie betaal je bij Promovendum € 120,40. Bij mijn huidige verzekeraar FBTO ga ik € 128,00 betalen. Er zijn ongetwijfeld mensen voor wie een verschil van € 7,60 per maand verschil uitmaakt. Gelukkig verkeer ik in een financiële situatie, waarin die € 7,60 geen merkbare invloed heeft op mijn uitgavenpatroon.

Overigens betaal je bij Promovendum helemaal niet zo'n zeer lage zorgpremie. Als je naar een vergelijkingssite gaat, zie je in één oogopslag dat je  bij vrij veel verzekeraars goedkoper uit bent. Zou misschien de kwaliteit van Promovendum (veel) hoger zijn dan bij die andere verzekeraars? Waarom vertellen/bewijzen ze dat dan niet i.p.v. die lulkoek hierboven.

Promovendum is overigens niet de enige verzekeraar met zo'n slap aftreksel van een commercial. Bij VGZ kunnen ze er ook wat van. Dat vertelt verhaaltjes over zorgverleners die iets heel goed doen, bijvoorbeeld de uitslag van een onderzoek na enkele uren i.p.v. na enkele dagen. Zinnige zorg noemt VGZ dat en daar zijn ze voor. Ja, wie niet? Maar VGZ zegt er niet bij hoe zij ervoor gaan zorgen dat die zinnige zorg overal wordt geleverd. Dat kunnen ze trouwens niet in hun eentje. Daar hebben ze de andere verzekeraars, misschien zelfs de politiek, voor nodig.

 

dinsdag 11 december 2018

GOUD

Vandaag exact 50 jaar geleden zijn Boukje en ik getrouwd. We hebben veel nagedacht en gepraat voordat we tot die beslissing kwamen. Ongehuwd samenwonen was toen nog niet zo gebruikelijk als nu. Het huwelijk als instituut vonden we niet zo vreselijk belangrijk; we wisten wel heel zeker dat we wilden samenleven en een officieel huwelijk was de simpelste manier om dat vast te leggen. We hebben ook, los van wat we bij de burgerlijke stand allemaal zouden zeggen en beloven, expliciet afgesproken dat we nooit zouden afspreken "voor altijd" bij elkaar te blijven. We zouden het een jaartje aankijken en dan wel weer verder zien. Elk jaar besloten we op 11 december weer een jaartje 'bij te tekenen'. Ik wist ook heel zeker - en dat heb ik Boukje ook gezegd - dat, ook al zouden we om wat voor reden dan ook uit elkaar gaan, ik me niet kon voorstellen dat ik ooit een hekel aan haar zou krijgen.

Ik leef nu al weer ruim 22 jaar zonder Boukje, dat wil zeggen: zonder haar fysieke aanwezigheid, want ze is nooit uit mijn leven weg geweest. Ik heb niet leren leven met haar dood, ik heb geleerd ermee te functioneren. Ik heb eens de treffende uitspraak gelezen: "Death ends a life, not a relationship." Mijn relatie met haar is nog net zo reëel als toen ze nog leefde. Ik denk niet dag en nacht aan haar. Zij is niet elke dag de eerste aan wie ik denk als ik wakker wordt, maar er gaat vrijwel geen dag voorbij waarop ik niet op enig moment, hoe kort misschien ook, aan haar denk.

Ik heb nooit tegen Boukje gezegd dat ik met haar wilde samenleven om haar gelukkig te maken. Ik wilde dat vooral omdat ik er zelf heel gelukkig van werd. Dat heb ik haar ook gezegd. Natuurlijk zou ik al het mogelijke doen om haar gelukkig te maken. Daar ben ik, dacht ik, redelijk goed in geslaagd.

Wat ik nog altijd het meeste mis is: met Boukje praten. Bij haar crematie heb ik gezegd: we waren geen echtpaar, we waren een discussiegroep. We waren het lang niet altijd over alles eens, maar ruzie hebben we nooit gemaakt. Als we vonden dat 'de ander' iets niet goed deed of ten onrechte iets achterwege liet, dan zeiden we dat en praatten we erover. Dat hoefde niet per se tot overeenstemming te leiden. We konden het ook gezellig oneens blijven zo lang we maar wisten wat we aan elkaar hadden.

Een dag als vandaag, onze 'trouwdag' is, net zo min als een verjaardag, de dag van haar overlijden of de zogenaamde feestdagen, geen gelegenheid om nog eens nadrukkelijk verdrietig te zijn. Ik mis Boukje nog altijd, maar als ik aan haar denk, word ik vaker blij dan verdrietig.


woensdag 28 november 2018

NIEUW

Uit Het PAROOL leerde ik de 18 woorden kennen die door Van Dale zijn genomineerd voor de verkiezing van het Woord van het jaar 2018. Dit zijn die woorden :

  1. balanstrutje;
  2. blokkeerfries;
  3. bomcycloom;
  4. creditboy;
  5. drankhangen;
  6. hempathie;
  7. intimiteitscoördinator;
  8. kantlijnsporter;
  9. kwispellezen;
  10. mangomoment;
  11. plogging;
  12. practivisme;
  13. primarkpremie;
  14. rooftijdschrift;
  15. selfieshopper;
  16. testosterontweet;
  17. vliegschaamte;
  18. yogasnuiver.
Slechts bij één van die nieuwe woorden wist ik meteen wat dat zou kunnen beteken, namelijk nummer twee, de blokkeerfries: elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.
Die omschrijving vind je hier, evenals die van de andere woorden. Je kunt daar ook je stem uitbrengen op het (volgens jou) beste/mooiste/leukste nieuwe Woord van het jaar 2018. Ik stem op kantlijnsporter. Ik dacht dat daarmee gedoeld wordt op iemand die een sport 'beoefent' door die van de kantlijn te bekijken, maar het is iemand die een sport beoefent waarvoor het publiek en de media doorgaans weinig aandacht hebben en waarover in de kranten hooguit kleine berichten verschijnen.


maandag 26 november 2018

VERBOD

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kwam de integraalhelm in gebruik bij motorrijders. Volgens mij werd de bivakmuts al lang daarvoor hier en daar gedragen. Met beide hoofddeksels kan (vrijwel) het hele gezicht bedekt worden, maar niemand kwam op het idee gezichtsbedekkende kleding te verbieden. Daar begonnen islamofobe mensen pas over toen hier en daar een vrouw op straat liep van wie niet meer dan de ogen  te zien waren. Het waren er niet veel, schattingen gingen uit van ongeveer 400 vrouwen in heel Nederland. In de 11 jaar dat ik in De  Baarsjes woonde heb ik, als ik het me goed herinneren drie maal een vrouw (waarvan één vrouw twee maal) met een nikab gezien (dat is het gezichtsbedekkende deel van de boerka). In de ruim zeven jaar dat ik nu in Noord woon heb ik één maal (een maand of twee geleden) een vrouw met een nikab gezien. De hele heisa rond de boerka had, kortom, voorkomen kunnen worden als streng islamitische mannen hun vrouwen hadden geboden een integraalhelm te dragen, als ze de deur uitgingen.

Begrijp me goed: ik vind het dragen van een boerka net zo belachelijk als het verbieden ervan. Nu kwam Femke Halsema met een opmerkelijke uitspraak. In Het PAROOL las ik: "Het past gewoon niet bij Amsterdam dat wij mensen uit de tram halen, omdat ze de nikab dragen," zei Halsema. "Dat is onbespreekbaar, lijkt me." Ik zou het nog wat sterker kunnen zeggen: 'Het past niet bij Nederland'. Even opmerkelijk is dat de burgemeester van de grootste gemeente van ons land publiekelijk uitspreekt dat ze geen prioriteit zal geven aan de handhaving van een een democratisch tot stand gekomen wet. Oké, ik vind het ook een volkomen onnodige en belachelijk wet. Geert Wilders c.s. wilden de boerka niet en hebben daar de integraalhelm en andere gezichtsbedekkende kleding met de haren bijgesleept en omdat andere partijen geen stemmen wilden verliezen, hebben ze maar met hem meegestemd.

De gemeentebesturen van Rotterdam en Utrecht hebben inmiddels aangegeven geen prioriteit te geven aan het handhaven van het boerkaverbod, vanwege capaciteitsproblemen. Ik kan me heel goed voorstellen dat die gemeenten geen patrouilles agenten de straat opsturen om boerkadraagsters op te sporen. Dat zou ook volkomen onjuist zijn, want het dragen van de boerka op de openbare weg is evenmin verboden als het dragen van een integraalhelm. De boerka mag alleen niet gedragen worden in het openbaar vervoer en in gebouwen en bijbehorende erven van onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en zorginstellingen. Ik kan me voorstellen dat islamitische scholen niet al te gauw zullen klagen over boerka's. Hoe vaak moet je nou echt in een overheidsgebouw zijn? Ik vermoed dat boerkadragende vrouwen, als ze al de deur uitgaan, niet gauw voor het openbaar vervoer zullen kiezen. Ik neem aan dat hun liefhebbende echtgenoten hen wel met de auto willen brengen.

De hele problematiek kan in feite worden teruggebracht tot de situatie dat een zieke vrouw met een nikab een specialist in een ziekenhuis bezoekt. Wat geldt voor een arts het zwaarst: de Nederlandse artseneed (met daarin de volgende tekst: Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen.) of de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding?

zondag 25 november 2018

FEESTDAG

Black Friday (Nederlands: zwarte vrijdag) is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers vrij.

Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laag geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen. (Aldus Wikipedia; onderstreping toegevoegd.)

Wat ze in Amerika doen, doen we hier graag na, onder aanvoering van het bedrijfsleven. Al enkele jaren worden we opgeroepen ons geld uit te geven met Valentijnsdag.  Halloween was daar inmiddels al aan toegevoegd. In mijn jeugd was het bepaald niet gebruikelijk elkaar cadeaus te geven met Kerst. Daar hadden we Sinterklaas voor. Maar als de Amerikanen cadeaus gaan kopen voor de Kerstdagen, kunnen we natuurlijk niet achterblijven.

Eergisteren moesten we er weer aan geloven. Ook wij moesten - BLACK FRIDAY! - en masse ons geld uitgeven. Veel bedrijven maakten er zelfs een Black Weekend van. In mijn jeugd werd, in kerkelijke kringen, nog wel eens een 'Dankdag voor gewas en arbeid' gevierd. Merkwaardig genoeg hebben wij 'Thanksgiving' nog niet overgenomen. Hier ligt een mooie  taak voor de poeliers. Als die maar eens een uitgekookte campagne zouden voeren, zouden wij, net als de Amerikanen, één maal per jaar collectief kalkoen gaan eten.

Als we toch bezig zijn: waarom vieren wij nog Koningsdag? De Amerikanen hebben als nationale feestdag Independence Day op 4 juli. Wij hebben ons al vele jaren eerder dan de Amerikanen onafhankelijk verklaard: op 26 juli 1981. 26 juli is toch een veel geschiktere datum voor een nationale feestdag dan 7 december? Ja, dat is de verjaardag van Amalia, die t.z.t. koningin wordt. Ik zal dat hoogstwaarschijnlijk niet meer meemaken, maar ik vermoed dat de meeste mensen liever in een T-shirt dan in een dikke wollen trui de diverse vrijmarkten gaan bezoeken.


dinsdag 20 november 2018

SUPPORTERS

Ik ben niet iemand die gek is op tradities en die koste wat het kost in stand wil houden. Het zal me dus een zorg zijn of 'Sinterklaas' wordt afgeschaft. Nu is er alle reden om dit zogenaamde feest af te schaffen. Wat moet je nog met een feest dat alleen doorgang kan vinden als er voldoende politie op de been gebracht kan worden?

Voor alle duidelijkheid: enerzijds geloof ik niet dat zij die Zwarte Piet willen behouden dus racisten zijn, anderzijds kan ik me best voorstellen dat er groepen zijn in onze samenleving die Zwarte Piet liever kwijt dan rijk zijn omdat hij, voor hen, ten minste de pijnlijke herinnering aan racistische tijden in leven houdt.

Of je nu voor of tegen Zwarte Piet bent, je hebt het volste recht daaraan publiekelijk, al of niet samen met anderen, uiting te geven bij ieder min of meer officieel optreden van een als Sinterklaas verklede man. Wat niet mag is andersdenkenden met geweld te bestrijden, noch de politie die dat geweld probeert te voorkomen.

Ik vind dat politieoptreden tegen en arrestatie en strenge berechting van geweld gebruikende 'tegenstanders' in ieder geval zeer op hun plaats zijn, als zij supporters zijn van voetbalclubs als PSV, NAC, Cambuur en Groningen, die de controverse tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet als een mooie gelegenheid zien om weer eens lekker rellerig op te treden.

Klaas Dijkhoff ziet in de de rellen van de afgelopen dag. Bij RTL-nieuws las ik: AAls de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich niet kunnen gedragen, dan is het misschien maar beter om geen demonstraties toe te staan zolang Sinterklaas in ons land is. Dat schrijft VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op Facebook. Wat moet je met een fractievoorzitter van een niet onbelangrijke partij, die niet het verschil ziet tussen principiële tegenstanders van Zwarte Piet en op rellen beluste voetbalsupporters

donderdag 18 oktober 2018

RELATIE

Ik bel niet zo vaak naar familieleden of vrienden om ze te feliciteren met hun verjaardag. Ik vergeet ook wel eens een verjaardag. Vanochtend belde ik wel. Mijn schoonzuster is vandaag jarig en haar bel ik wel altijd. Haar verjaardag kan ik niet vergeten, want zij is de tweelingzus van Boukje. Hoewel ik dat niet zeker weet, zouden ze best een eeneiige tweeling kunnen zijn. Ze leken heel erg op elkaar. Ik kan me heel goed voorstellen hoe Boukje er uit zou zien, als ze nu nog leefde. Vandaag zou Boukje 74 zijn geworden. Maar we hebben met ons tweeën haar verjaardag voor het laatst gevierd op 18 oktober 1995.

Al ruim 22 jaar leef ik zonder Boukje. Ik ben vandaag niet extra verdrietig. Ik ben alleen, maar geen eenzame oude man. Ik kan ook zeggen: 'Ik leef nog elke dag met Boukje.' Ik heb ooit een treffende uitspraak gelezen van (zoals ik later te weten kwam) een hoogleraar sociologie, Morry Schwartz: "Death ends a life, not a relationship." Mijn relatie met Boukje is er nog altijd.

Boukje leeft in zekere zin nog voort door mijn herinnering aan haar en de herinneringen van anderen. Daar schreef Shakespeare over in een sonnet (de vertaling is van: Arie van der Krogt): 
De dood zal jou niet in zijn schaduw krijgen,
Wanneer jij in mijn zinnen blijft bestaan.
Zolang er nog iemand leest en leeft,
Zolang leeft ook de zin die leven geeft.


maandag 15 oktober 2018

EXCUUS

Ik kwam er ineens achter dat ik per jaar ongeveer € 3.500,00 meer aan de staatskas bijdraag dan ik tot nu toe dacht. Dat leerde ik uit een opiniestuk in Het PAROOL afkomstig van zes woningcorporaties, waaronder 'Eigen Haard', waarbij ik mijn flat huur. Vier van de twaalf maanden huur die jaarlijks binnenkomen, gaan rechtstreeks naar de staatskas. (...) Vorige maand maakten de Amsterdamse corporaties 365 miljoen euro over naar Den Haag. Daar staat geen enkele 'volkshuisvestelijke' reden of prestatie tegenover. 

Je trapt een wagenwijd openstaande deur in als je zegt dat de Amsterdamse woningmarkt totaal verziekt is. Wie geen zak geld meeneemt, vindt hier geen woning meer. (...) Wie hier opgroeit en zich op z'n 18de inschrijft, krijgt op 30-jarige leeftijd een betaalbare woning in zicht. Dat gaat dus om woningen in de sociale sector. De woningcorporaties betogen dat ze wel willen bijbouwen, maar dat dat onmogelijk wordt gemaakt door de opgelopen belastingdruk.

Ik heb geen idee hoeveel inkomstenbronnen het Rijk heeft, maar Woningcorporaties staan op de achtste plaats van inkomstenbronnen voor de staatskas. Woningcorporaties zijn niet in de eerste plaats bedrijven die er naar streven zoveel mogelijk winst te maken. Het zijn organisaties die zich richten op het bouwen, beheren en verhuren van kwalitatief goede woonruimte met een betaalbare huur voor mensen met een smalle beurs (sociale woningbouw). De huuropbrengsten van deze woningen hoeven niet rendabel zijn ten opzichte van de stichtingskosten.

Als er niet snel veel woningen worden bijgebouwd, zou er een situatie kunnen ontstaan als die tijdens de 'woningnood' die ik mij herinner uit mijn jeugd. Mensen die over meer woonruimte beschikten dan zij zelf nodig hadden, konden verplicht worden tot het toelaten van onderhuurders. (Dat heette 'inwoning'. (Laten) Inwonen kon ook op vrijwillige basis plaatsvinden). In de geïndividualiseerde samenleving waarin we thans leven zie ik dat niet gebeuren. Toen kon 'de oorlog' als excuus gebruikt worden. Als het om koopwoningen gaat kan je 'de markt' nog als excuus gebruiken. Ik denk dat de regering het zich niet zal laten aanleunen, als het tekort aan betaalbare huurwoningen op zijn minst deels te danken wordt geacht aan mesjogge belastingpolitiek.


dinsdag 2 oktober 2018

TOEVAL

Het winkelcentrum dat ik dagelijks bezoek kent vele bankjes. Een paar dagen geleden zag op een van die bankjes een al wat oudere man, maar nog wel jonger dan ik, die net begon aan het draaien van een shaggie.   Even dacht ik: Zal ik naar hem toe rijden en vragen: Waarom denk je dat ik dit scootmobiel gebruik? Omdat ik zó lang en zó veel gerook heb dat mijn longen te weinig zuurstof leveren om heen weer naar AH te lopen. Ik heb het niet gedaan, want ik heb zelf een hekel aan 'zondaars', die via 'bekeerling' 'zendeling' zijn geworden.

Mark Twain heeft wel eens gezegd: "Giving up smoking is the easiest thing in the world. I know because I've done it thousands of times." Ik heb wel zo'n 60 jaar gerookt. Ik ben niet duizenden keren gestopt met roken, maar wel vrij vaak. Lang duurde het nooit. Ik wist dat het slecht was, maar ik was verslaafd. Het eerste wat ik deed na het opstaan en het laatste voor ik naar bed ging, was roken. Bij elk glas drank, wat voor drank dan ook, hoorde een sigaret. Na elk etensmaal wilde ik roken. Als ik meer dan enkele minuten op een vervoermiddel moest wachten, stak ik een sigaret op.

Ik woonde nog niet zo lang in mijn huidige flat toen ik las kreeg ik van claudicatio intermittens, oftewel 'etalagebenen'. Ik liep ook vaak naar adem te happen. Net als die man waarover ik in het begin schreef, ging op een bankje zitten en rookte een sigaret.

Via de huisarts regelde ik dat de slagaderen in mijn benen gedotterd werden en dat ik een longarts kon bezoeken. Ik realiseerde me tegelijkertijd dat het toch wel behoorlijk stom was de gevolgen te bestrijden, zonder de oorzaak aan te pakken. Ik moest  eindelijk eens serieus werk gaan maken van stoppen met roken.

De huisarts raadde mij aan champix te gebruiken. Het is me gelukt: zes jaar geleden ben ik gestopt met roken, als laatste van mijn toch wel omvangrijke familiekring en als laatste in mijn vriendenkring. Ik heb sindsdien nooit meer ook maar de geringste behoefte aan roken gevoeld. Ik droom nog wel eens dat ik rook. (Ik droom ook wel eens dat ik een flink eind loop, soms zelfs hard loop.)

Ik begin over dat roken omdat ik gisteren in 'Pauw' zag, dat 'Stoptober' weer begonnen was. De idee daarachter is dat het makkelijker is in een groep te stoppen, dan in je eentje. Ik ben niet zo'n groepsmens. Ik ben gestopt op een veertiende oktober, maar dat was puur toeval.

maandag 1 oktober 2018

ANDER

Ik ga eerst even een paar open deuren intrappen:
  1. Een slecht verhaal zaait verdeeldheid en wakkert haat aan. Een goed verhaal zorgt voor samenwerking en vooruitgang.
  2. Je moet zorgen dat je jezelf geen schade toebrengt door mensen aan te nemen die oneerlijk zijn of voor schandalen zorgen.
  3. Op het internet  zijn plekken die compleet bevestigen wat we denken, zonder dat er een weerwoord op komt.
Er waren heel wat mensen die er  € 1.000,00 voor overhadden om deze wijsheden te horen debiteren. Maar ja, ze werden wel gedebiteerd door de 44ste president van de VS, Barack Obama. Die kwam voor een bedrag van, als ik het goed heb begrepen, € 400.000,00 naar het Forward Thinking Leadership seminar. Oké, hij had ook nog ruim 20 medewerkers meegenomen. Die kosten ook geld.

Die citaten haal ik uit Het PAROOL. Ik neem aan dat de krant die uitspraken van Obama eruit heeft gehaald die het meest waardevol zijn voor managers die willen leren hoe zij hun leiderschap meer vooruitdenkend willen maken. Er zijn bibliotheken vol geschreven over goed leiderschap. Er zijn talloze 'goeroes' die hun wijsheden op dit terrein hebben verkondigd. Het seminar  waar Obama sprak was zeker niet het eerste op dit terrein.

Ik kan me voorstellen dat een deelnemer aan het seminar na afloop van de speech van Obama fijntjes opmerkte: "Hoor je het ook eens van een ander."


zondag 30 september 2018

SOEP

Water, paneermeel (tarwe-meel, water, suiker, zout, gist, zonnebloemolie, kruidenextract [paprika, kurkuma]), soja-eiwit, koolzaadolie, tarwe-eiwit, scharrelei-eiwitpoeder, mayonaise (zonnebloemolie, azijn, scharrelei-eigeel, mosterdzaad, gejodeerd zout, suiker), tarwemeel, gistextract, citroenvezel, tomatenconcentraat, specerijen (ui, paprika, rode peper, knoflook, komijn, oregano), maïszetmeel, azijn, zout, knoflook.

Meng alle dingen hierboven door elkaar, bewerk het nog wat en wat heb je dan? Jawel, een SCHNITZEL! D.w.z.: een schnitzel voor een carnivoor die vegetariër is geworden, maar toch iets wil eten dat lijkt op een product van dierlijke herkomst.

Ik weet dat vlees eten, nog afgezien van andere mogelijke bezwaren, slecht is voor het milieu. Er gaat wel eens een dag voorbij dat ik geen vlees eet, maar echt vaak gebeurt dat niet. Afgelopen vrijdag heb ik eens zo'n vegetarische schnitzel gegeten. Ik geef direct toe dat ik bevooroordeeld was: ik kon me niet voorstellen dat ik het lekker zou vinden. Nou, dat klopte. Ik vond het vrij smakeloos en ook qua textuur had het, naar mijn oordeel, weinig met een 'echte' schnitzel te maken.

Om lekker vegetarisch en gezond te eten hoef je geen genoegen te nemen met nepartikelen. Gisteren gebruikte ik: olijfolie, prei, water, groentebouillontabletten,verse basilicum, witte kaas en diepvries tuinerwten. Daarvan heb ik in een handomdraai een zeer smakelijke (maaltijd)soep gemaakt. (Zie hier het recept.) Ik had er ook nog een jalapena aan willen toevoegen, maar die had AH gisteren niet in voorraad.

Ik denk dat ik mijn lang sluimerende voornemen om vaker vleesloos te eten, nu maar eens ga realiseren. Ik wordt dus flexitariër. En wat lees ik op de website van AH? De flexitariër is hip! Word ik op mijn ouwe dag toch nog eens hip!


zaterdag 29 september 2018

SNOEPREIS

Er moet veel meer geld naar het basisonderwijs. Je zou denken dat bij Innoord, een stichting waarin 15 openbare basisscholen en een school voor speciaal basisonderwijs in Amsterdam-Noord al extra geld is binnengekomen: De directeuren van 16 scholen gaan(...) in november voor een studiereis naar Vancouver. Schrijft Het PAROOL. Gedurende een week gaan zij daar 'inspiratie opdoen en toekomstplannen maken'. Een bestuurslid en twee leden van het stafbureau hebben kennelijk ook behoefte aan inspiratie en willen ook toekomstplannen maken, want zij gaan ook mee.

Ik heb eens even gekeken hoe hoog alleen al de vliegkosten zullen zijn. Bij CheapTickets zie ik als goedkoopste United Airlines. Dat wordt dan 19 X € 568,80 = € 10.807,20.

A;s een ambtenaar bij het Rijk een dienstreis naar Vancouver maakt krijgt naast de vergoeding voor de reiskosten een vergoeding voor logieskosten van (max.) € 143,00 en voor overige kosten van € 92,00. Ik neem aan die directeuren, bestuurslid en stafmedewerkers hun verantwoordelijkheid kennen en het niet te dol zullen maken met die logieskosten en overige kosten. Laten we zeggen dat ze het totaal op € 210,00 p.p. zullen houden. Met hun allen kunnen ze dan € 3.990,00. Dat reisje gaat Innoord dan € 14.979,20.

Ik kan me best voorstellen dat directeuren van basisscholen zich van tijd tot tijd willen laten inspireren. De toekomst goed voorbereid tegemoet gaan is natuurlijk ook nooit weg. Maar weten ze nou echt zeker dat Vancouver de beste plaats buiten Nederland is om inspiratie op te doen?  En moeten zij echt zo ver van de dagelijkse beslommeringen weg gaan om toekomstplannen te smeden?

SP-raadslid Erik Flentge noemt het 'een mispeer van jewelste'. "Er is een lerarentekort, docenten komen terecht in actie tegen de verschraling in het onderwijs, dan is zo'n reis misplaatst." PvdA-fractieleider Sofyan Mbarki zegt o.a.: "Je moet wel heel goede argumenten hebben om een reis naar Vancouver te verantwoorden."

Onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) laat weten dat de reis in ieder geval niet betaald wordt met subsidies vanuit de gemeente. Gelukkig maar, dat zou het nog gekker maken, maar het geld waarover Innoord kan beschikken komt wel van de overheid, dus van jou en van mij. Ik lever gaar mijn bijdrage aan het onderwijs in dit land, maar waarom zou ik moeten meebetalen aan snoepreisjes voor werkers en bestuurders in het onderwijs?


vrijdag 28 september 2018

NAAKT

Amerikanen houden niet, zeggen ze tenminste, van naakt. Althans niet van publiek naakt, zoals op TV. Maar, hoor ik je al zeggen, Game of Thrones dan? Daar is meer naakt in te zien dan in de gemiddelde Nederlandse serie of film. Klopt, maar dat was niet bij een van de publieke zenders, maar bij een betaalzender te zien.

Mark Zuckerberg is een Amerikaan, dus Facebook is Amerikaans en dus laten ze alles wat ZIJ vies en voos vinden, waaronder naakt, niet op hun keurige medium toe. Dat leidde ertoe dat beelden als deze niet op Facebook werden toegelaten.


Het eerste is de Venus van Willendorf. Het beeldje dateert uit het laat-paleolithicum en is 22.000 - 24.000 jaar oud. Het tweede is een schilderij de Kruisafneming van Rubens. Het mag dan Jezus zijn, maar een bijna blote, dode Jezus kwam er bij Mark Zuckerberg niet door.

Bij NU.nl las ik over een prachtige actie van Vlaamse musea. De musea hebben zondag een video uitgebracht waarin te zien is dat mensen met Facebook-account door bewakers uit het museum worden gehaald als ze naar schilderijen kijken met naakte mensen erop. Mensen zonder Facebook mogen wel blijven. (...) Volgens de VRT is de censuur een doorn in het oog van Toerisme Vlaanderen, dat met het project Vlaamse Meesters drie miljoen mensen naar Vlaanderen wil trekken in de komende twee jaar. Op deze manier is het moeilijk om via Facebook reclame te maken voor "de magnifieke penseelstreken" van Rubens, Pieter Bruegel of Jan van Eyck.

De video is naar Mark gestuurd. In het NOS-journaal werd gezegd dat Facebook bereid was zijn algoritmen aan te passen zodat cultureel naakt wel wordt toegelaten. Toch vrees ik dat er geen algoritme zal worden ontwikkeld die deze prent van Aat Veldhoen zal doorlaten.


Het is denk  ik zo'n 50 jaar geleden dat deze en andere tekeningen van Veldhoen in ons land nog voor enige opschudding zorgden.

Het blijft intussen toch wel vreemd dat dat in een land waar openbaar naakt taboe is, het particulier bezit en dragen van wapens met hand en tand verdedigd wordt.

Ik heb ooit eens, ook wel zo'n 50 jaar geleden, de volgende uitspraak gelezen (Het is vrees ik geen letterlijk citaat): Moord is verboden in Nederland, maar het beschrijven van moord (bijv. in detectives) is toegestaan. Seks is niet verboden, maar het beschrijven van seks wel.


donderdag 27 september 2018

VERGUNNING

Soms vraag ik me af hoe  ver de regering doordenkt bij het ontwerpen en bij het parlement indienen van wetsvoorstellen. Ik lees in het AD: Het kabinet wil van iedereen die een wapenvergunning aanvraagt of verlengt voortaan ras of etnische afkomst vastleggen. Ook politieke opvattingen en religie of levensbeschouwelijke overtuiging worden geregistreerd.

Wie vragen een wapenvergunning aan? Volgens mij zijn er vrij veel mensen die een wapenvergunning aanvragen omdat ze lid willen worden van een schietclub. Ze vinden schieten gewoon een leuke hobby.

Ik heb ook gedurende anderhalf jaar (bij het vervullen van mijn dienstplicht) vrij vaak geschoten: met diverse typen semiautomatische geweren (Garand, FAL, karabijn), met automatische geweren (sten gun, Uzi), antitankwapens (Bazooka, terugstootloze vuurmond), lichte mitrailleur en pistool. Ik vond het wel een leuke bezigheid, we schoten immers niet op mensen, maar op schietschijven. Met een aantal 'maatjes' spraken we wel eens af dat degene met de slechtste resultaten een rondje moest geven. Ik vond het schieten ook weer niet zo leuk, dat ik er na mijn diensttijd een hobby van maakte.

Toen ik bij de provincie Zuid-Holland in dienst trad, kreeg ik een collega die lid was van een schietclub. Een aardige vent, met wie ik een aantal jaren een kamer deelde en een brave burger.

Er zullen ook wel mensen zijn die een vergunning vragen voor het dragen van een wapen omdat ze kunnen waarmaken, dat ze in situaties terecht kunnen komen, waarin zij zich gewapenderhand moeten kunnen verdedigen.

Er zijn uiteraard ook mensen die wapens gebruiken om concurrenten uit te schakelen, of wraak te nemen; er zijn gewone misdadigers. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat die een wapenvergunning aanvragen. Die weten hun weg wel te vinden naar illegale wapenleveranciers.

Als het wetsvoorstel wet wordt zal het moeilijk(er) worden een wapenvergunning te krijgen als je fundamentalistisch islamiet, jihadist, doorgedraaid lid van de Anti Fascistische Aktie of wat voor soort extremist dan ook. Het kabinet doet het voorkomen dat ras en/of etnische afkomst en grotere kans op onjuist wapengebruik doen toenemen.  Nederlandse etniciteit zal niet gauw tot het weigeren van een wapenvergunning leiden. Die gedachtegang verwacht je eerder van Wilders' PVV.

Hoopt het kabinet/regeringspartijen misschien dat ze met dit wetsvoorstel Wilders enige wind uit de zeilen kan nemen?


maandag 24 september 2018

OPGELOST(?)

In Trouw las ik een beticht onder de kop:
Wie is de geheimzinnige 
kattenmoordenaar in Londen?

(...) Sinds 2015 zocht de politie zeer serieus naar een kattenmoordenaar in en om de wijk Croydon. De ene na de andere kat eindigde dood op de straat, vaak ernstig toegetakeld, zelfs onthoofd. (...) Scotland Yard (zette) op het hoogtepunt vijftien agenten op de zaak (...). De kattenmoordenaar moest en zou gepakt worden om de inwoners tot bedaren te brengen.

Ik ben een liefhebber van katten dus ik kan me de ontsteltenis onder al die Londenaren wel voorstellen en dat er alles aan gedaan werd de seriemoordenaar(s?) op re sporen. Lang was de theorie dat de moordenaar de katten lokte met restjes kippenvlees om vervolgens hoofd en staart af te snijden. Een lugubere en zieke dader dus.

De daderS zijn gelukkig opgespoord,maar er lijkt weinig kans dat ze daadwerkelijk worden opgespoord en gestraft, want wat blijkt, het gaat niet om één moordenaar, maar om talloze. Vossen. (...) De afgelopen jaren is de vossenpopulatie in de Britse hoofdstad explosief gegroeid. Ze schuwen de stadse omgeving al lang niet meer en lopen 's avonds zonder pardon onder Tower Bridge door. Op jacht naar voedsel. Vossen blijken dol te zijn op katten. Niet eens zozeer om te eten, wel om kapot te bijten.

Je kon erop wachten natuurlijk: dierenactivisten sprongen direct op om de Londense vossen te verdedigen: ze zijn woest over de conclusies. "Ze hebben echt geen idee hè? Vossen bijten geen hoofden van katten af om ze in de tuin van de eigenaar achter te laten. Ik ben woest dat de politie de zaak heeft gesloten terwijl er nog een gestoorde gek rondloopt", schreef een activist op Twitter.

Ik kijk nooit naar CIS-programma's, maar uiteraard heb ik wel eens films of TV-series  gezien, of boeken gelezen, waarin forensisch deskundigen optraden. Daaruit heb ik 'geleerd' dat zo'n forensisch deskundige duidelijk onderscheid kan maken tussen snijwonden (mens) en bijtwonden (vos). Vossen moeten bij het afbijten van een deel van de kat toch DNA achterlaten. Dat zou toch duidelijk kunnen maken of het om gestoorde mensen of vossen gaat? En als er een explosieve toename is van vossen in het stedelijke gebied van Londen, waarom moorden ze alleen katten uit in Croydon en omgeving?


zaterdag 22 september 2018

VERBANDEN

Ik heb een Facebookaccount waar ik zelden of nooit iets mee doe. Mijn dagelijkse bezigheden zijn voor niemand interessant en ik hoef niet te weten wat anderen de hele dag doen. Voor de doodenkele keer dat ik er wel eens naar wil kijken heb ik een 'Bookmark' (link naar Facebook) gemaakt. Vanochtend klikte ik per ongeluk op dat bookmark en kreeg prompt dit te zien. (Vanwege privacyredenen heb ik de naam en het gezicht onherkenbaar gemaakt.)


Ik werd geconfronteerd met de wijze waarop Facebook allerlei gegevens opslaat en via allerlei algoritmes verbanden legt. Dat is tot daar aan toe, maar het stuurt sommige gegevens ongevraagd toe aan personen die, volgens Facebook dan, wel eens een soort relatie met de betrokken persoon zouden kunnen hebben.

Het betreft hier een meisje/jonge vrouw, die ik de afgelopen jaren wel eens ontmoet heb maar minder dan (gemiddeld) één maal per jaar. Ik  'volg' haar niet en ben ook  geen 'vriend' van haar. Zij heeft wel een hechte relatie met mensen die ik vaker ontmoet, zowel in levende lijve als digitaal en die wel actief zijn bij Facebook. Zij zullen ongetwijfeld elkaars Facebookpagina min of meer regelmatig bezoeken.

Misschien zit jij regelmatig op Facebook en vind je het zo langzamerhand gewoon dat Facebook al jouw activiteiten doorgeeft aan personen die je net of nauwelijks kent.  Dat alleen al zou voor mij voldoende reden zijn om niet actief te worden op Facebook.


vrijdag 21 september 2018

SEXY

Harry Bijl is de schrijver van een boek (over de IJtunnel) dat verschijnt op 30 oktober, de officiële verjaard de van de tunnel, laat Het PAROOL ons weten.
Er ging een joekel van een ontstaansgeschiedenis aan de totstandkoming vooraf, zegt (..".) Harry Bijl: (...)  "Er werd al vanaf 1839 gesproken over een goede verbinding tussen de beide IJoevers. Je kunt zeggen dat ze niet over één nacht ijs zijn gegaan." Je ziet maar weer eens: als we in Amsterdam een vaste oeververbinding tussen Noord en de rest van de stad praten, nemen we daar ruim de tijd voor. Als we voor die brug(gen) net zoveel tijd nemen, zullen pas in 2147 de eerste fietsers en wandelaars via een brug naar de overkant gaan.

Boven het artikel staat de kop 50 jaar IJtunnel: niet sexy, wel supernuttig. Dat 'supernuttig' begrijp ik nog wel, maar waarom zou een tunnel sexy moeten zijn.

Boven de ingang van de IJtunnel zie je het NEMO Science Museum.


Veel mensen denken dat de bouw is afgeleid van de vorm van een schip. Dat is niet zo. Het museum ligt precies boven en in de richting van de IJtunnel. Het is het spiegelbeeld van het begin van de tunnel.

donderdag 20 september 2018

SCHANDE!

Een Afghaan die een vrouw verkrachtte werd veroordeeld tot 20 maanden celstraf. Eigenlijk had hij, conform de eis en conform de landelijke richtlijnen, tot twee jaar (= 24 maanden) veroordeeld moeten worden. De rechter hield er echter rekening mee dat een straf van 24 maanden zou kunnen betekenen dat de Afghaan zijn verblijfsstatus zou kwijtraken en veroordeelde hem tot 20 maanden. Er brak een ware mediastorm los, met als hoofdthema: SCHANDE! "Dit is met geen pen te beschrijven," twittert Geert Wilders. "Het Nederland van Mark Rutte is zoek." Thierry Baudet twittert: "Ik ben niet boos, ik ben woest." Aldus Het PAROOL.

Stel nou eens, dat Klaas Dijkhoff door een fractiemedewerkster wordt beschuldigd van verkrachting. Niet een paar jaar geleden, maar vorige week. Andere fractiemedewerksters komen nu ook naar buiten met verhalen over seksueel onaanvaardbaar gedrag. Je kan er vergif op innemen dat er een mediastorm ontstaat. Dijkhof treedt niet alleen af als fractievoorzitter van de VVD, hij verlaat ook de Tweede Kamer. Misschien geeft hij op Twitter of Facebook nog een verklaring voor zijn gedrag, maar dat kan hij beter niet doen, want dat levert alleen nog maar meer beschuldigende, beledigende en bedreigende reacties op.

Ergens volgend jaar komt de 'Zaak Klaas D.' voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eist conform de landelijke richtlijnen een gevangenisstraf van 24 maanden. De rechtbank komt tot een veroordeling van 18 maanden, want Klaas D. is al behoorlijk gestraft door alle commotie in de gebruikelijk en de sociale media en door het verlies van zijn functie in de VVD-fractie en in de Tweede Kamer.


Ontstaat er dan weer zo'n storm van verontwaardiging zoals in de zaak van die Afghaan? Ik denk het niet. Het komt immers wel vaker voor dat wanneer een BN'er door een strafrechter wordt veroordeeld, daarbij wordt aangegeven dat de verdachte door alle publiciteit rond zijn zaak al voor een groot deel veroordeeld is.

In artikel 1 van onze Grondwet  lezen we : "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld." Als de rechter bij de straftoemeting aan een BN'er verzachtende omstandigheden in aanmerking mag nemen, waarom dan niet in het geval van die  Afghaan?


woensdag 19 september 2018

OVERLEVEN

Als de president van de VS zijn State of the Union speech uitspreekt, zijn de complete regering en het complete parlement bij elkaar in één gebouw: het Capitool in Washington D.C.


Bij een forse aanslag op het Capitool zouden die complete regering en parlement uitgeschakeld zijn. Wie regeert dan het land?

Uiteraard is wettelijk bepaald wie de president opvolgt als hij niet meer in staat is zijn functie uit te oefenen. Natuurlijk is dat in de eerste plaats de vicepresident, maar wordt  die tegelijk met de president uitgeschakeld, dan is de beurt aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gevolgd door de waarnemend voorzitter van de Senaat. (De feitelijke voorzitter van de Senaat is de vicepresident van de VS en die was er dus niet meer.) Daarna komen de ministers aan de beurt, in een voorgeschreven volgorde van de departementen waarvan zij de minister zijn.

Om te voorkomen dat de VS zonder president komen te zitten wordt een designated survivor (aangewezen overlever) aangewezen. : een van de ministers, die tijdens de State of the Union niet in het Capitool is, maar op een onbekende plaats verblijft. (Bij Netflix is een serie te zien waarin deze situatie zich voordoet.)

In het AD las ik: Nederland krijgt mogelijk een designated survivor: een minister die zich tijdens grote politieke momenten als Prinsjesdag schuilhoudt op een onbekende plek om bij een aanslag op de regering het landsbestuur over te kunnen nemen.

Ik vind het een gek idee van de regering. Die overlevende zou dus eigenlijk de minister-president moeten vervangen. Maar de Nederlandse minister-president heeft veel minder bevoegdheden dan de Amerikaanse president. Die is ook nog eens opperbevelhebber van de strijdkrachten. Hij kan wetten die door het Congres zijn aangenomen 'vetoën'. Hij kan bij decreet (executive order) bestuurlijke  besluiten uitvaardigen. Hij kan de krijgsmacht voor korte (max. 30 dagen) militaire acties inzetten.

We zijn geneigd bij 'overheid' te denken aan regering en parlement, maar we hebben nog wat overheden: van de gemeenten en provincies. (O ja, we mogen de Waterschappen niet vergeten.) Als de Ridderzaal wordt opgeblazen tijdens de Troonrede en we zitten in één klap zonder regering en parlement, dan hebben we per provincie nog altijd Provinciale Staten en Commissarissen  van de koning. We gaan, tot de normale situatie is hersteld terug naar de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Alle Provinciale Staten sturen een afvaardiging naar de Staten Generaal  in Den Haag, die dezelfde bevoegdheden heeft als de huidige Tweede Kamer. De Commissarissen van de Koning vormen de regering. In overleg met de Staten Generaal maken ze uit wie welk departement beheert en wie de ministerraad voorzit. Het moet toch niet zo moeilijk zo'n regeling in de Grondwet vast te leggen?



dinsdag 18 september 2018

RACISTISCH

Dat er mensen zijn die Zwarte Piet willen afschaffen en daarvoor actie voeren kan ik me nog voorstellen. Als een niet onbeduidend aantal zwarte mensen die Piet als racistisch ervaren, zie ik dat als een goede reden om Piet inderdaad af te schaffen, al ben ik zelf van mening dat Piet van oorsprong niet racistisch is. Maar ze moeten het niet al te dol maken. Het gaat de kant op dat de kleuren zwart en bruin niet meer gebruikt kunnen worden, zonder dat dit tot "RACISME!" zal leiden, zoals deze foto die door een visagiste werd opgestuurd in het kader van de uitreiking van de Make-up Awards.

 

Toen ze de foto ook bij Facebook publiceerde, brak de antiracistische hel los. De visagiste werd zelfs telefonisch bedreigd: als ze de foto niet van Facebook zou verwijderen zou haar naar school fietsende kinderen iets kunnen overkomen.

Stel je een aantrekkelijke jonge vrouw voor, die graag en veel in bikini in de zon ligt. Haar partner vindt haar ontzetten mooi en maakt een naaktfoto van haar, waarop zij dus deels wit, deels bruin is. Hij zet (dom natuurlijk) die foto op Facebook. Die foto wordt talloze malen gedeeld. Maar zullen er dan ook mensen zijn die 'RACISTISCH!'  roepen en de vrouw en haar partner gaan bedreigen?

Ik ben vaak op een naaktstrand geweest en dan zag je nogal eens iemand die veel in de zon had gelegen, maar tot dan toe altijd met een zwembroek of bikini. De eerste keer op het naaktstrand zijn ze dus tweekleurig. Het zal nog wel vaker voorkomen, dat op naaktstranden en andere naturistische plekken mensen te zien zijn die gedeeltelijk wit, gedeeltelijk bruin zijn. Racisten?

Je hebt, als man, deze zonrijke zomer vrijwel constant in een T- of poloshirt met korte mouwen buiten gelopen of gezeten. Verder heb je niet in de zon gelegen. Je gaat een middagje naar het Vondelpark, zoekt een grassig plekje en, het is warm, trekt je shirt uit. Geen gezicht, die bruine armen bij die bleke rest en pas op voor antiracisten.

maandag 17 september 2018

BLOKLETTERS

"Na het eten van ooft (fruit) moet men geen water drinken." Nee, ik ga hier geen voedingsadviezen geven. Als is dat al zou doen zou ik zeker geen verouderde termen als   ''ooft" gebruiken. Vanwaar dan dit citaat?  Het is een zin die ik zeker 70 jaar geleden, met een kroontjespen, schreef in het schrift waarin wij moesten 'schoonschrijven'. Bovenaan de pagina stond een voorbeeldzin zoals hierboven, die we dan een aantal malen moesten overschrijven, waarbij we vooral "tussen de lijntjes" moesten blijven. Die lijntjes gaven de hoogte aan van hoofdletters en kleine letters.

Ik moest weer aan die zin denken toen ik in Trouw een artikel las onder de titel Geen lusletters meer in de basisschool: wat doen wij onze kinderen aan? van de hand van Naema Tahir, columniste van Trouw.

Er is iets aan de hand met onze scholen, letterlijk aan de hand: die hand zal niet meer leren woorden netjes aan elkaar te schrijven. Geen lusletters meer. Geen krullen.

De basisschool van onze dochter heeft met ingang van dit jaar besloten om dat alles af te schaffen. De kinderen zullen voortaan alleen nog blokletters geleerd krijgen. Niet alleen in groep drie, maar in alle klassen tot en met groep acht.

Dit zijn lusletters, zoals ik ze op de lagere school heb leren schrijven:


Ik heb heel lang mooi en goed leesbaar kunnen schrijven mede omdat op de kweekschool 'schoonschrijven' een vak was, met als onderdeel 'bordschrijven'. Nu kan ik de boodschappenlijstjes, die ik met de hand schrijf, vaak met moeite lezen als ik eenmaal bij AH ben. Dat komt natuurlijk doordat ik al zo'n 20 jaar alleen nog maar via een toetsenbord 'schrijf'. Zo schrijdt de ontwikkeling voort.

De school waar de dochter van Naema naartoe gaat redeneert als volgt: Kinderen zullen sowieso in hun leven nauwelijks meer met de pen schrijven. Dus waarom zou je hen nog vermoeien met het aanleren van een schrijfwijze die toch passé is?

Naema is in de rouw. Het is misschien irrationeel, ik geef het toe. Tijden veranderen en wij veranderen mee. Of we het nu leuk vinden of niet.

Maar de gedachte dat mijn dochter over een paar jaar van de basisschool afkomt en dan maar een beetje kan lezen en rekenen en alleen in blokletters kan schrijven, maakt me heel verdrietig.

Ik gun iedereen graag haar/zijn nostalgische gevoelens, maar dingen veranderen nu eenmaal. Kinderen lezen wellicht minder boeken, maar via de monitor van de pc, notebook en mobieltje lezen (en schrijven) ze wel degelijk. Mijn moeder warmde etensresten 'au bain marie' op. Ik heb dat ook nog wel eens gedaan, maar tegenwoordig gebruik ik de magnetron. Die is nu in veel, misschien wel de meeste, huishoudens niet meer  weg te denken. Lusletters zijn au bain marie, blokletters zijn magnetron.


zondag 16 september 2018

KINDJE

"Van deze man wil ik nog een kindje."

Als je over het Internet surft, kom je op veel sites links tegen naar andere sites. Ik ben geneigd veel links te volgen en kom vaak op de gekste plaatsen terecht. De zin hierboven komt uit een artikel in Story. Het is een uitspraak van Trijntje Oosterhuis. Zonder context zou je tot de conclusie kunnen komen dat Trijntje en "deze man" al één of meer kinderen hebben en dat zij er "nog een" willen. Trijntje was ooit getrouwd en gescheiden. Met haar ex had zij twee kinderen. Na haar scheiding van Sander van Eeden dacht Trijntje Oosterhuis (44) dat haar wens nog een keer moeder te worden niet meer in vervulling zou gaan.

Gelukkig ontmoette Trijntje Alvin Lewis, de tweelingbroer van zangeres Berget Lewis en er sprong een vonk over. Ondanks haar 'gevorderde' leeftijd wilde zij van deze man (toch) nog een kindje. Het liefdesleven van Trijntje interesseert me niet echt, de rest van haar leven overigens ook niet. Het gaat mij alleen omdat zinnetje hierboven.

De wens van Trijntje is niet onbekend. Je ziet wel vaker dat mensen die een tweede relatie aangaan, ook als hun kinderwens in wezen al vervuld is, met de nieuwe partner ook (weer) een kind willen. Ik begrijp daar helemaal niets van. (Ik heb wel eens ergens gelezen: "Mijn kinderen en jouw kinderen pesten onze kinderen.")

Ik was vanaf de dag we elkaar ontmoetten helemaal weg van Boukje.


Ik wist meteen dat ik de rest van mijn leven met haar zou willen doorbrengen. Maar ik heb geen seconde gedacht: 'Met haar zou ik een kind willen hebben.' Boukje heeft evenmin ooit gezegd dat ze vreselijk graag een kind met mij wilde delen. Inderdaad, van een kinderwens was geen sprake. Maar als er geen fysieke problemen waren geweest die dat voorkwamen, dan hadden we vast wel één of twee kinderen gehad en zouden dat ook leuk gevonden hebben.

Uit het aantal (v)echtscheidingen blijkt dat gezamenlijke kinderen bepaald geen stabiliserende factoren zijn in een instabiel wordende relatie. Ik begrijp dan ook niet dat er stellen zijn, die hun relatie menen te moeten redden door er nog maar een kind bij te nemen.

In diverse culturen zijn kinderen een oudedagsvoorziening. In onze 'participatiemaatschappij zijn het de  mantelzorgers. Ik ben wel eens blij dat er geen mensen zijn die zich verplicht voelen mij als (groot)vader op allerlei gebieden bij te staan.

P.S.

Toen ik Boukje leerde kennen had ze veel langer haar dan ze hierboven had, tot onder haar schouder. Ze heeft het ook wel eens heel kort laten knippen. Dat was mijn idee. Ik vermoedde dat het haar leuk zou staan. Ik had helemaal gelijk. Maar hoe ze haar haar ook had, ik vond haar altijd heel mooi.


vrijdag 14 september 2018

PARKEREN

Onder (of in) de Boerenwetering in Amsterdam is een parkeergarage (in het kaartje hieronder rood gemaakt) gebouwd die plaats biedt aan 600 auto's.

Een prima plek als je ziet dat de garage op korte afstand ligt van de drukbezochte Albert Cuypmarkt (X) en het ook drukbezochte Rijksmuseum (0). De garage, waarvan de bouw 35 miljoen euro kostte, werd in mei geopend, schrijft Het Parool, maar staat grotendeels leeg. (...) (G)emiddeld staan er overdag maar 180. 's Nachts is de gemiddelde bezetting 200 auto's.

Je kunt je auto in de Albert Cuypgarage parkeren voor € 0,50 per 7 minuten (dat is € 4,29 per uur. Ik wilde wel eens weten wat je moet betalen als je gewoon op straat parkeert. Nou, de gemeente kon me niet één, twee, drie vertellen wat je in De Pijp moet betalen. Ze konden me alleen per straat de tarieven geven. Ik heb maar twee verschillende straten in de buurt van die garage gekozen: de Frans Halsstraat en de Quellijnstraat. Daar betaal je (behalve 's zondags) van 9:00 tot 24:00 uur  € 4,00 per uur. Voor de andere straten in de buurt zal dat ook wel zo zijn.

Een woordvoerder van het stadsdeel bevestigt dat er sprake is van een stroeve start en noemt de bezetting 'inderdaad teleurstellend'. (...) Ook zou een rol kunnen spelen dat bewoners nu én in de garage én voor de deur kunnen parkeren. Volgens de woordvoerder is er inderdaad sprake van een overschot aan parkeergelegenheid. "Mensen van wie we hadden gehoopt dat de garage zouden gebruiken, rijden toch ook de buurt in.

Waarom kiezen ze niet meteen voor de handigste methode? Mensen letten op de kleintjes. Waarom zou je je auto voor € 4,29 per uur in de parkeergarage zetten, als je voor € 0,29 per uur minder gewoon op straat kan parkeren? Zorg dat er in die garage minimaal € 1,00 per uur minder wordt betaald dan op straat en je moet eens kijken hoe gauw hij vol staat.

donderdag 13 september 2018

VERZAMELWET

Sinds het plan uit het niets in de coalitiebesprekingen terecht kwam, heeft de afschaffing van de dividendbelasting voor beroering gezorgd. Al talloze malen was er iemand of een groep mensen die een goed plan hadden dat makkelijk gefinancierd zou kunnen worden, "als de dividendbelasting niet zou worden afgeschaft". Ik vermoed dat al die plannen bij elkaar al vel meer gaan kosten dan de 2miljard euro die de dividendbelasting oplevert.

Om feitelijk de dividendbelasting af te schaffen moeten er wijzigingen aangebracht worden in de belastingwetgeving. Daarvoor is de instemming van Tweede en Eerste Kamer nodig. De Tweede Kamer zal niet zo'n probleem zijn, want de coalitie heeft daar een, zij het krappe, meerderheid. In de Eerste Kamer heeft de coalitie slechts 27 stemming, dat is 11 zetels te weinig voor de meerderheid: 38. 

Nu wijst Trouw erop dat de regering een manier heeft gevonden om dat probleem met de Eerste Kamer te omzeilen: Op Prinsjesdag zal het plan om de dividendbelasting af te schaffen in het pak van een wetsvoorstel worden gehesen. Het heeft er alle schijn van dat het kabinet dit plan niet zal onderbrengen in een apart wetsvoorstel, maar onderdeel zal laten uitmaken van het Belastingplan 2019. De Tweede Kamer heeft het recht wetsvoorstellen te wijzigen, bijvoorbeeld door hele onderdelen daaruit te schrappen. Zo zou, als daar een meerderheid voor zou zijn (wat niet waarschijnlijk is, het afschaffen van de dividendbelasting geschrapt kunnen worden. De Tweede Kamer heeft dat recht (van amendement) niet. Zij kan het wetsvoorstel (want dat is het Belastingplan 2019) alleen in zijn geheel aannemen of verwerpen. Dat Belastingplan is een verzamelwet, een verzameling van diverse wetsvoorstellen. Als de Eerste Kamer per se die afschaffing van de dividentbelasting wil tegenhouden, houdt ze  tegelijkertijd ook allerlei andere voorstellen tegen, waaronder zulke waarmee zij, met name de oppositiepartijen, wel kan instemmen.

Het staatsrechtelijke bezwaar tegen verzamelwetten woekert al decennia op het Binnenhof. Het is geen toeval dat dit bezwaar steeds bij het jaarlijkse belastingplan de kop opsteekt. Pikant detail: De huidige minister Wopke Hoekstra van Financiën tekende als Eerste Kamerlid een motie tegen verzamelwetten, maar het is de vraag of hij als minister zijn eigen oproep zal volgen. Neem van mij maar aan dat Wopke zijn verzamelwet zonder blikken of blozen zal indienen.


woensdag 12 september 2018

VERGELIJKBAAR

Op TV werd ruim aandacht besteed aan problemen bij een parkeergarage in Almere. Er bleken scheuren te zitten in de kolommen. Uiteraard werd er teruggekeken naar de al weer enige tijd geleden ingestorte nog in aanbouw zijnde parkeergarage  in Eindhoven. Er kwam een deskundige aan het woord. Hij wees op de verschillen in bouwwijzen tussen beide garages en zei dat die onvergelijkbaar waren. Hoezo onvergelijkbaar? Hij had naar beide bouwwijzen gekeken en geconstateerd dat die niet hetzelfde waren. Hij had ze, kortom, vergeleken en was tot de conclusie gekomen dat ze ongelijk waren.

Je kunt alleen maar tot de conclusie dat twee zaken of personen niet aan elkaar gelijk zijn, als je ze vergelijkt. Doordat ik bepaalde dingen vergelijk, kom, als ik een boerenomelet wil eten ik niet thuis van AH met spaghetti, maar met eieren. Ananas en spaghetti zijn vergelijkbaar. Je hoort vaak zeggen dat appels en peren niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Natuurlijk kan dat en als je dat doet kom je tot de conclusie dat het twee verschillende soorten vruchten zijn. Door die vergelijking kwam ik als kind tot de conclusie dat ik appelmoes wel lekker vond, maar gestoofde peren niet.

In de dierentuin kun je o.a. luipaarden en vogelspinnen bekijken. Je hebt nog vijf minuten en kunt ze niet meer beide bekijken. De een vindt luipaarden het leukst (ik bijvoorbeeld) de ander vogelspinnen. Niemand zal dat bewust doen, maar toch ligt aan die voorkeur een vergelijking ten grondslag. Luipaarden en vogelspinnen zijn vergelijkbaar, net als appels en peren.

maandag 10 september 2018

WEDERKEREND

Af en toe wil ik weer eens weten hoe het op taalkundig gebied precies weten hoe het zit. Vroeger klom ik dan op een trap en haalde van de bovenste plank van mijn boekenkast de Algemene Nederlandse Spraakkunst. Al kort na de verschijning van dit werk werd het ANS genoemd. Taalpuristen spraken al gauw van ANS Tolerans. Tegenwoordig klim ik niet meer op een trap, want er is nu ook een elektronische versie van de ANS, kortweg de E-ANS genaamd.
 
Wederkerende (reflexieve) en niet-wederkerende (niet-reflexieve) werkwoorden


1     WEDERKERENDE WERKWOORDEN (of reflexieve werkwoorden) zijn zelfstandige werkwoorden die met zich of een ander wederkerend voornaamwoord gecombineerd worden; NIET-WEDERKERENDE WERKWOORDEN  (of niet-reflexieve werkwoorden) zijn werkwoorden waarvoor dat niet geldt.
De wederkerende werkwoorden kunnen verdeeld worden in verplicht of noodzakelijk wederkerende werkwoorden en toevallig wederkerende werkwoorden. De verplicht wederkerende werkwoorden kunnen meestal niet met de op -zelf eindigende vormen van het wederkerend voornaamwoord gecombineerd worden, en het wederkerend voornaamwoord kan niet door een lijdend voorwerp worden vervangen; bij de toevallig wederkerende werkwoorden bestaan die mogelijkheden wel. Het werkwoord zich vergissen in (1) is verplicht wederkerend; zich wassen in (2) is toevallig wederkerend:

(1a) Karin vergist zich.
(1b) Karin vergist zichzelf. (uitgesloten)
(1c) Karin vergist haar.
(uitgesloten)
(1d) Karin vergist de baby. (uitgesloten) 
(2a) Karin wast zich.
(2b) Karin wast zichzelf.
(2c) Karin wast haar.
(2d) Karin wast de baby.

Zin (2c) is in de standaardtaal alleen mogelijk als haar een andere persoon aanduidt dan Karin.



Waarom dit hele verhaal? Omdat het me is opgevallen, dat de laatste tijd steeds vaker het niet-wederkerende werkwoord 'beseffen' wederkerend wordt gebruikt. Taalkundig juist is de zin 'Ik besefte dat ik de verkeerde afslag had genomen.' Maar je moet niet gek opkijken als je op tv of de radio hoort zeggen 'Ik besefte me dat ik de verkeerde afslag had genomen.' Ik vermoed dat hier sprake is van een contaminatie, waarvan Onze Taal zegt: Een contaminatie is een verhaspeling van twee begrippen. Voorbeelden van constructies die als contaminaties worden beschouwd zijn: als muzikant zijnde, 'Die koffer weegt zwaar' en 'Dat kost duur'. Soms raken contaminaties zo ingeburgerd dat ze niet meer als fout worden gezien; 'Dat klopt als een bus' is daar een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is overnieuw, dat in het officiële Groene Boekje (2005) staat. 'Ik besefte me' is volgens mij een contaminatie van 'Ik besefte' en 'Ik realiseerde me'.

Zullen jullie het nooit meer zeggen? (In ieder geval niet als ik binnen gehoorsafstand ben.)