zondag 20 oktober 2013

Einde

Wanneer ik mijn eerste blog geplaatst heb weet ik niet meer. Het zal zo'n zeven, acht jaar geleden zijn. Intussen vind ik het steeds moeilijker worden elke dag een onderwerp te vinden, dat mij voldoende aanspreekt om er iets leesbaars over te schrijven. Ik vind mijn eigen teksten niet meer goed leesbaar, laat staan dat anderen dat zullen vinden. Het is een sleur geworden.

Jullie begrijpen het al: ik stop er een tijdje mee, in ieder geval met het dagelijks schrijven. Misschien dat ik me af en toe ergens voldoende over opwindt om er iets over te schrijven. Ik zie wel. In ieder geval wil ik alle trouwe lezertjes bedanken voor hun dagelijkse aandacht.

Gegroet!
x

zaterdag 19 oktober 2013

Pretpark

In Het PAROOL las ik weer eens een woord dat ik nooit eerder gelezen of gehoord had: verpretparkisering. Het woord staat in een artikel over de Amsterdamse grachten. De Amsterdamse grachten bestaan dit jaar vierhonderd jaar. Toen ze werden ontworpen en gerealiseerd, konden ze moeilijk rekening houden met de huidige middelen van vervoer. De grachtengordel is dan ook niet de meest geschikte plek voor het rijden met en het parkeren van auto’s. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam hoofdcommissaris van politie Kaasjager met het idee een aantal grachten te dempen. Hij werd vrijwel unaniem weggehoond.

Nu hebben we Maarten Hajer, hoogleraar bestuur en beleid aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de regering adviseert. Hij vindt: De Amsterdamse grachten moeten autovrij worden. Op de parkeerplaatsen kunnen stalletjes, terrassen of tuintjes komen. De kwaliteit van de grachten zal 'fenomenaal' toenemen. In principe heb je mij direct mee als je ergens auto's wilt weren, zeker als je dat in Amsterdam wilt doen en al helemaal als je dat wilt doen in de grachtengordel, maar dit is weer zo'n plan waarvan je van tevoren weet dat het nooit uitgevoerd zal worden.

Amsterdam maakt nooit een keus, zegt Hajer. 'Op de grachten is een concurrentiestrijd tussen verschillende verkeersstromen. Het autoverkeer zit het langzame verkeer in de weg. De stressfactor beperkt de belevingswaarde van de grachten.' Ik heb heel veel door Amsterdam gefietst en gewandeld dus het is me nog al eens overkomen dat ik gehinderd werd door het autoverkeer op de grachten (of in de smalle straatjes in de Jordaan). Maar het heeft nooit mijn belevingswaarde van de grachten in de weg gezeten, Na enig googelen kwam ik op een CV van Maarten. Die heeft het zo druk dat hij er waarschijnlijk nooit, of zeer zelden, toe gekomen is door de stad te fietsen of wandelen. Hij is een wetenschapper die een theorie heeft ontwikkeld. In die theorie heeft hij voor een theoretisch probleem een theoretische oplossing bedacht.

Autoloze grachten zullen meer toeristen lokken, maar Amsterdam wordt geen museum, denkt Hajer. 'Ook Amsterdammers zullen de grachten meer gebruiken. Op bepaalde tijden moet bevoorraad worden.' Het lijkt me een waanidee dat autobezitters ineens op de fiets zullen stappen als de grachtengordel autovrij wordt.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is voor autoloze grachten, zegt Dingeman Coumou. 'Dat zal de beleving en het zicht op de grachten verbeteren. Meer toeristen is goed voor de economie.'

Ook de VVAB is niet bang dat het centrum verandert in een museum. 'Doe eerst maar eens iets tegen de verpretparkisering van de binnenstad. Er is te veel goedkoop vermaak als lawaaiboten en bierfietsen.' Ik heb geen idee wat ik me moet voorstellen bij 'lawaaiboten'. Een bierfiets heb sinds 1 april 1998 (toen ik weer in Amsterdam ging wonen) niet vaker dan drie keer gezien, dus het valt nogal mee met die 'verpretparkisering'. Zoals ik hierboven al schreef mogen van mij de auto's uit de binnenstad weg, maar ik zou geen geld willen besteden aan een commissie die de opdracht krijgt het idee van Maarten Hajer verder uit te werken. Ik fiets wel tussen die auto's door en er komen nu al genoeg toeristen naar Amsterdam.x


vrijdag 18 oktober 2013

Aandacht

Het PAROOL schrijft: Volgens de KNSB past dit initiatief in het streven om de schaatssport meer onder de aandacht te brengen. 'Dit initiatief' is het plan om volgend voorjaar in het Olympisch stadion een (tijdelijke) schaatsbaan aan te leggen waarop dan de Nederlandse schaatskampioenschappen verreden zullen worden.

Tijdens de wedstrijddagen kunnen zo'n 15.000 toeschouwers het stadion in. Dat is zo'n 5000 meer dan in het huidige Thialf stadion in Heerenveen. Ja, dan mag je wel zeggen dat de schaatssport daardoor 'meer onder de aandacht' wordt gebracht.

Ik volg het schaatsen al enkele decennia. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat er nog uitsluitend niet-overdekte banen waren. Die hadden als nadeel dat als  het weer halverwege de wedstrijd omsloeg de schaatsers niet onder gelijke omstandigheden reden, waardoor de uiteindelijke winnaar niet noodzalijkerwijze ook de beste schaatser van dat moment was.

Met de schaatsbaan in het Olympisch Stadion komt de droom uit van Rintje Ritsma, één van de initiatiefnemers. Ritsma was een voortreffelijk all round schaatser die op alle niveaus, nationaal, Europees en wereld, diverse malen kampioen werd. Maar hier heeft de nostalgie gewonnen van de liefde voor het schaatsen. De nationale kampioenschappen worden volgend jaar gehouden ná de Olympische winterspelen, van 28 februari t/m 2 maart. Die zullen toch al aanvoelen als mosterd na de maaltijd. Rond die datum zou het kunnen sneeuwen of regenen en/of zeer koud kunnen zijn. Geen gelijke omstandigheden voor de schaatsers en geen pretje voor de toeschouwers. Die zullen het liever op thuis op de buis zien. Veel dichter kun je het niet onder de aandacht brengen.
x

donderdag 17 oktober 2013

Leuk

Tijdens een 'wakker' moment de afgelopen nacht lag ik na te denken over het blog van vandaag. Spontaan schoot mij ineens het volgende zinnetje in gedachten: 'Opstoot is niet het tegengestelde van tegenstoot.' Spelen met taal is leuk en ik dacht daar verder over door. Zo kwam ik op het volgende: 'Voorspraak is niet het tegengestelde van tegenspraak.'

Mijn opdracht voor vandaag: bedenk meer soortgelijke schijnbare tegenstellingen.
x

woensdag 16 oktober 2013

Slapen

Ik zou vandaag verder gaan met mijn relaas over UPC. Ik ben om kwart over zes uit mijn bed gekomen. Maar ik had slecht geslapen; beter gezegd: ik had weinig geslapen, al was ik op mijn normale tijd, rond elf uur, naar bed gegaan. Ik werd voortdurend wakker met een verstopte neus en dan duurt het een tijd voor ik weer slaap. Met een duf hoofd lukte het me niet om een coherent blog te produceren. Ik heb een mok thee gedronken en ga nu weer naar bed. Morgen is er weer een dag, en een blog.
x

dinsdag 15 oktober 2013

Beleving

Consumentenprogramma's a;s 'Kassa' en 'Radar' gaan nooit over problemen die ik ervaar. Tot gisteren, toen 'Radar' over UPC ging, meer in het bijzonder over 'Horizon', "een nieuw wereld aan kijk- en luisterplezier", zoals UPC zelf zegt. Onlangs kreeg een nieuwe 'mediabox' die voor al dat plezier moet zorgen. Een paar dagen later kreeg ik ook nog een nieuwe afstandsbediening, die het allemaal nog veel mooier zou moeten maken.

In de praktijk bleek al dat plezier nogal tegen te vallen. Al vrij snel bleek de tv onverhoeds uit te vallen: het geluid viel weg en het beeld stond stil. Al vrij snel gebeurde dat dagelijks, soms zelfs meermalen op één dag. Ik belde niet meteen naar de klantenservice, want ik wist dat ze zouden beginnen te zeggen, dat ik de mediabox even van de stroom moest afhalen en na 30 seconden weer moest aansluiten. Dat hielp inderdaad. Maar op een gegeven moment was ik dat aan- en uitzetten zat en belde ik toch maar eens met klantenservice. Die vertelde me dat het om een softwareprobleem ging. Op mijn vraag wanneer dat probleem zou zijn opgelost kwam het antwoord dat dat nog dit jaar zou gebeuren. 'Dit jaar' duurt nog bijna drie maanden.

Gisteravond bleek dus dat ik niet de enige was met problemen met 'Horizon' (dat moet je op z'n Engels uitspreken). UPC had een dame van de directie afgevaardigd, die verder ook niet veel meer wist te zeggen dan dat het om een softwareprobleem ging, dat ze aan het oplossen waren. UPC schijnt ook nog te denken aan een financiële tegemoetkoming. Het mooiste vond ik dat die dame het voortdurend had over de  "Horizonbeleving". Ik heb 'Radar' gisteren ook opgenomen, dus vandaag ga ik het nog eens afluisteren en de opmerkingen van die dame wat verder analyseren.
x

maandag 14 oktober 2013

Houdbaar

Hoe lang is melk houdbaar? Ik koop af en toe een halve liter. Ik drink nooit een glas of beker van het spul. Ik gebruik het alleen in de thee. Die drink op Engelse wijze. Ik haal geen theezakje voor één kopje even snel door een glas heet water. Ik laat een theezakje voor een hele pot gedurende enkele minuten in een flinke mok hangen. Zo krijg je een lekkere, sterke bak.

Als je thee lang laat trekken, komen er tannines vrij die een nadelig effect op de smaak hebben. Die tannines worden gebonden door de kalk in de melk. Vandaar dus. Nu is het vreemde dat ik soms wel een week met een halve liter doe, maar dat het ook voorkomt dat de melk al na een dag of drie geschift is. Waar ligt dat nou aan? Ik verander nooit iets aan de temperatuur. Verspreiden ander zaken in de koelkast stofjes die een bedervende werking op melk hebben en zo ja, wat zijn die stofjes en waardoor worden ze verspreid? Wie weet dat?
x

zondag 13 oktober 2013

Pinnen

Burgemeester en ambtenaren van een een aantal gemeenten deden gisteren mee aan de 'Zaterdag zonder contanten'. De hele dag rekenen ze alles af met hun pinpas, ook de kleine bedragen. Ook medewerkers van banken doen mee. Het PAROOL vond dat bijzonder genoeg om er een artikel aan te wijden. Ik vind het niet zo bijzonder. Ik betaal al lang, elke dag van de week, zo veel mogelijk zonder contanten.

De afgelopen week werden we ook voortdurend geconfronteerd met een reclamespotje (Pinnen, Ja graag) waarin ons verzocht werd zo veel mogelijk met onze pinpas af te rekenen. Je zou denken dat de middenstand zo veel mogelijk zijn best doet dat te bevorderen. 'Mijn' Albert Heijn heeft, geloof ik, zo'n 15 kassa's. Bij twee daarvan kun je alleen met je pinpas afrekenen. Als ze het geldloze afrekenen willen bevorderen, moeten ze dat dus precies andersom doen: twee kassa's waar je nog cash kunt afrekenen. Er zijn ook al bedrijven waar je alleen nog maar met je pinpas kunt afrekenen. Ik heb nog meegemaakt dat je je salaris aan het eind van de maand contant, in een 'loonzakje' kreeg. Daarmee ging je naar een bank of postkantoor om een deel ervan te storten op je bank- of girorekening. Wanneer gaan we het contante geld helemaal afschaffen?
x

zaterdag 12 oktober 2013

Fictie


Bridget Jones is een zeer populaire vrouw, maar ze is wel een fictieve vrouw. Ze is de hoofdpersoon van twee boeken die beide verfilmd zijn. Als Bridget fictief is, zijn haar relaties dus net zo fictief, dus ook Mark Darcy, haar vriend. Nu is onlangs het derde boek over Bridget Jones verschenen en veel vrouwen zijn óf boos, óf verdrietig, of allebei. Want tussen boek twee en boek drie is Mark Darcy overleden. In DWDDrrrrr mochten enkele vrouwen zelfs publiekelijk hun verdriet en boosheid uiten. Het scheelde maar weinig of Helen Fielding, de schrijfster, werd van moord beschuldigd. Al vóór het verschijnen van het derde deel had de schrijfster in een interview de dood van Darcy aangekondigd. Veel vrouwen besloten toen al het boek niet aan te schaffen/te lezen.

Ik heb noch de boeken gelezen, noch de films gezien en kan over de kwaliteiten daarvan dus geen oordeel geven. Ik heb dus ook geen 'band' met Bridget en/of Darcy. Ik ken wel andere romanfiguren die in meerde boeken van een auteur voorkomen. Ik denk hierbij aan de thrillers van Sjöwall en Wahlöö of die van Karen Slaughter, die ook een van haar hoofdfiguren laat doodschieten. Het was voor mij geen aanleiding de volgende boeken van deze auteur maar links te laten liggen.

Intussen zit ik uit te kijken naar de verschijning van 'The Goldfinch' van Donna Tartt. De Nederlandse vertaling daarvan (Het Puttertje) is al verschenen. Ik heb ergens gelezen dat de reden daarvoor was dat hier in Nederland zo veel Engels wordt gelezen. Zou de Engelse uitgave eerder verschenen zijn, dan zou de Nederlandse vertaling veel minder verkocht worden. Tartt werd op slag wereldberoemd na de verschijning - in 1992 - van haar debuut 'The secret history'. Ze is bepaald geen veelschrijfster. Haar tweede boek, 'The little friend' verscheen in 2002 en nu, elf jaar later verschijnt haar derde. Ik wacht nog maar een paar weken op de Engelse uitgave.
x

vrijdag 11 oktober 2013

Onderhandelen

VVD en PvdA waren er vorig jaar zo trots op dat ze in relatief korte tijd een coalitie, een kabinet en een regeringsprogramma in elkaar geknutseld hadden. Het was toen voor iedereen duidelijk dat de coalitie geen meerderheid had in de Eerste Kamer. Dus: de onderhandelingen die we een jaar geleden maar even overgeslagen hebben worden nu gehouden. CDA en GroenLinks hebben inmiddels de pijp aan Maarten gegeven, maar D66, ChristenUnie en SGP zijn nog steeds bereid 'hun verantwoordelijkheid te nemen'. Als ze dat nu een jaar eerder hadden gedaan, hadden we wat eerder meer zekerheid gehad over de bezuinigingen, lastenverzwaring en/of -verlichting en hadden we geweten of we nu wel of niet een nieuwe auto zouden aanschaffen en ons huis zouden laten verbouwen, zodat we geld in de economie zouden pompen. De partijen zijn tot drie uur vannacht bezig geweest en vanmiddag gaan ze weer 'vrolijk' verder, want ze schijnen nog steeds kleine stapjes in de goede richting te maken. Arie Slob zegt tegen Radio 1 dat het wel om moeilijke vraagstukken gaat. Ja, dat weten we al een jaar en al die tijd wisten we dat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid in de Tweede Kamer had.

De regering mag niet vallen want dan gebeurt er een hele tijd niets. Kan iemand mij vertellen wat er nu dan wel gebeurt.
x

donderdag 10 oktober 2013

Tour

Er zijn diverse goede redenen om een bezoek aan Amsterdam te brengen. In Het PAROOL lees ik dat er een, voor mij totaal onverwachte, reden bijgekomen: Amsterdam heeft er een nieuwe attractie bij. Excursiebureau van Aemstel Produkties organiseert vanaf deze week een rondleiding langs plekken die iets te maken hebben met Badr Hari.  Badr Hari is bekend  geworden door het feit dat hij de vrouw van Ruud Gullit heeft overgenomen en omdat hij zijn kickbokscapaciteiten ook wel eens buiten de ring wil toepassen. 'We doen dit omdat Badr Hari hot is en wij altijd op zoek zijn naar originele tours door Amsterdam', zegt organisator Raoul Serrée.

Ik wilde hier al schrijven: 'Waarom geen tour georganiseerd rond het leven van Holleder?' Maar op de website van Aemstel Produkties las ik dat het nog gekker kan: de Liquidatietour. "Na het bekijken van een video over Holleeder gaat u op stap. Per fiets begeleidt rechercheur u naar de donkerste plekken van Amsterdam. Bij welk stoepje werd de aanslag in de Bloedstraat gepleegd, waarom moest Yab Yum dicht en wat voerde Taartman in zijn schild?" Dit bedrijf is de aangewezen organisator van een bedrijfsuitje, "maar ook voor een familieuitje of een vrijgezellenfeest in Amsterdam."

Ik zou niet dood gevonden willen worden bij een vrijgezellenfeestje, maar als je zo'n feestje toch wil houden,kun je dat het beste door Aemstel Produkties laten organiseren, lijkt me.
x

woensdag 9 oktober 2013

Beveiligen

Bijna de helft van alle smartphonegebruikers neemt zijn toestel mee naar bed, lees ik in Het PAROOL. Waarom eigenlijk? Worden die mensen vaak in het holst van de nacht wakker met de onbedwingbare lust om even te checken of er e-mail is? Of zitten ze met een vraag die stante pede via Google opgelost moet worden?

Ik heb zo'n smartphone gehad. Vrijwel direct na de aanschaf vond ik het een onhandig ding, dat ik dus nooit gebruikt heb en recentelijk heb ik hem weggegeven aan iemand die er erg blij mee was. Ik heb gelukkig geen familieleden en vrienden die er een gewoonte van maken mij regelmatig te bellen na pakweg acht uur 's avonds of vóór zes uur 's ochtends. Zelf zal ik gedurende die tijd ook niet gauw iemand per telefoon benaderen. In noodgevallen ben ik altijd nog bereikbaar via mijn vaste telefoon of via mijn dumbphone. Als ik buitenshuis ineens een e-mail wil verzenden doe ik dat via mijn iPad. In de grote stad is er altijd wel een (horeca)gelegenheid te vinden met wifi. Het nadeel van zo'n smartphone is dat, wanneer dat ding uitvalt. je al je communicatiemogelijkheden kwijt bent. De kans dat mijn domme mobieltje en mijn iPad tegelijkertijd uitvallen is niet zo groot.

Het artikel in Het PAROOL ging niet voornamelijk over het nachtelijk gebruik van de smartphone. Het citaat waarmee dit blog begint ging als volgt verder: maar beveiligt de telefoon niet goed. Dat blijkt uit het Norton Report 2013, een van de grootste consumentenonderzoeken over cybercriminaliteit ter wereld. (...) 'De resultaten van het Norton Report laten zien dat 38 procent van de Europese consumenten hun mobiele apparaat gebruikt voor zowel werk als privé. Hierdoor ontstaan compleet nieuwe veiligheidsrisico's voor bedrijven.' Kennelijk realiseren veel gebruikers van een smartphone zich niet dat het minicomputers zijn die het doelwit kunnen zijn van cybercriminelen. Wat zal een werkgever doen, als blijkt dat zijn bedrijf is benadeeld, doordat criminelen via jouw smartphone zijn website zijn binnen gekomen? Het zou best kunnen dat hij de schade op jou gaat verhalen. Ik zou maar gauw een antivirusprogramma en een goede firewall op mijn smartphone gaan installeren.
x 

dinsdag 8 oktober 2013

Ranzig

Trouwe lezers van dit blog weten intussen wel dat ik niks tegen naaktloperij heb, maar ik heb ook mijn grenzen. Ik heb bijvoorbeeld wel iets tegen mensen die met al hun kleertjes aan kijken naar mensen die niets aan hebben. En ik heb nog meer tegen mensen die 'gluurders' de gelegenheid bieden naar blote mensen te kijken. TV-maker Reinout Oerlemans is zo'n type. In Het PAROOL lees ik: Reinout Oerlemans heeft een nieuwe datingshow bedacht en op het oog lijkt het vrij ordinair te worden. In ADAM zoekt EVA ontmoeten singles elkaar op een onbewoond eiland. Poedelnaakt. Maar volgens de televisieproducent zal het programma verre van ranzig worden. 'Het gaat er niet om dat je de hele tijd naar een piemel zit te kijken', zegt hij in het AD. Daar zal hij wel gelijk in hebben. Tijdens mijn recente verblijf op een naturistencamping in Kroatië heb ik nauwelijks naar piemels gekeken.

Ik denk niet dat Reinout de bedoeling heeft mensen aan elkaar te koppelen, noch om kijkers te laten zien hoe een datingproces verloopt. Reinout weet donders goed dat 'naakt' kijkers trekt en dat trekt weer adverteerders en daar gaat het de bestuurders van RTL om. (RTL gaat het allemaal uitzenden.)

Ik ben benieuwd hoe ver Reinout zal gaan. Ik heb geen ervaring met daten, maar ik kan me voorstellen dat het wel eens uitloopt op seks. Gaat Reinout dat ook filmen en uitzenden? Dat moet toch ook op een niet-ranzige manier kunnen.

Reinout mag niet verwachten dat hij voor zijn programma ooit een 'Emmy Award' zal krijgen, want het format voor 'ADAM zoekt EVA' zal geen succes worden in de VS. De Amerikanen vinden 'full frontal nudity' op tv of in de film maar niks, dat wil zeggen: adverteerders willen daarmee niet geassocieerd worden, want dan krijgen ze conservatieve actiegroepen over zich heen. Ik moet overigens nog zien dat dit programma t.z.t. wordt vooraf gegaan door  'Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door ...'  Het zal ongetwijfeld populair zijn bij 'Uitzending gemist'.
x

maandag 7 oktober 2013

Titel

Als je vorig jaar de Olympische Spelen een beetje gevolgd hebt dan weet je dat Epke Zonderland toen een gouden medaille behaalde door aan de rekstok te zwaaien. Dat vonden 'we' zo prachtig dat de beelden daarvan tot vervelens toe getoond werden in elke journaaluitzending, elke sportuitzending en elke talkshow. Nu is hij gisteren wereldkampioen ronddraaien aan een rekstok geworden. Iedereen die dat wilde zien, heeft dat gezien, want het werd rechtstreeks live uitgezonden en het was ruim van tevoren aangekondigd. Wie gistermiddag niet thuis was kon het op zijn/haar smartphone of tablet zien. Ik heb gisteren niet alle journaaluitzendingen gezien, maar ik ben ervan overtuigd dat tot en met het laatste journaal de verrichtingen van 'onze' Epke te zien waren. Het eerste NOS-tv-journaal van de dag  wordt om half zeven uitgezonden. Terwijl ik dit schrijf is het nog niet zo ver, maar ik wacht met publiceren van dit blog tot het half zeven geweest is. Ik wil even kijken of ik gelijk heb, als ik denk dat in dit journaal opnieuw de complete oefening van Epke te zien is.

PAUZE

Vreemd! Er is helemaal geen sport te zien in deze journaaluitzending. Dus ook niets over Ajax, dat voor het eerst na drie jaar (geloof ik)  weer eens gewonnen heeft van FC Utrecht.

UPDATE, (7:08 uur)
Jawel, hoor, in het journaal van zeven uur was Epke wel te zien en direct daarna ook nog eens in 'Vandaag de dag' van WNL.
x

zondag 6 oktober 2013

Bijwonen

Na veel praatprogramma's verschijnt er een mededeling op het tv-scherm, waaruit je kunt leren hoe je je kunt aanmelden voor het bijwonen van dat programma. Wat is er eigenlijk voor boeiends aan om bij zo'n programma aanwezig te zijn? Je huisgenoten, of vrienden of familieleden kunnen het programma voor je opnemen, zodat je later nog kunt bewijzen dat je wel eens op tv te zien bent geweest. Maar van het programma zie je veel minder dan de kijkers. Je zit tegen de ruggen van de meeste deelnemers aan het programma te kijken en als het tegenzit, zit er ook nog iemand voor je die groter is dan jij en jouw uitzicht belemmert. O ja, je bent dicht in de buurt van enkele BN'ers geweest. Big deal!
x

zaterdag 5 oktober 2013

Piet

Ik dacht dat we er zo langzamerhand wel overheen waren, maar ook dit jaar blijken er weer mensen bij voorbaat op hun tenen, resp. hun ziel getrapt te worden. Ik heb het over de traditionele intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Inmiddels bijna even traditioneel is het bezwaar dat sommige mensen maken tegen de Zwarte Pieten. Dit jaar is het, volgens Het PAROOL, opnieuw kunstenaar en activist Quinsy Gario, die al enkele jaren ageert tegen de zwarte knecht. Hij noemt de aanwezigheid van Zwarte Piet beledigend en discriminerend. Gario verwijst naar de eerder dit jaar verschenen uitkomsten van een gemeentelijk onderzoek naar de opvattingen over Zwarte Piet. Hoewel slechts zeven procent van de ondervraagden uit verschillende etnische groepen aangaf de verschijning als discriminerend te ervaren, zei ruim dertig procent zich te kunnen voorstellen dat andere mensen aanstoot nemen aan het fenomeen.

Ik heb natuurlijk makkelijk praten, want ik heb nog nooit tot een gediscrimineerde groep behoord. Ik behoor tot de 93 procent van de bevolking die "het fenomeen" niet als discriminerend ervaren. Ik kan me niet alleen voorstellen, ik weet dat andere mensen aanstoot nemen. Wat ik me niet kan voorstellen is dat kinderen die nog geloven in Sinterklaas en zijn Pieten, die Pieten beschouwen als wat achterlijke vertegenwoordigers van een bevolkingsgroep uit een ander deel van ons Koninkrijk en dat ze daarmee de rest van hun leven behept zullen blijven. Een bekende vertegenwoordiger van die bevolkingsgroep, de sprinter Churandy Martina, doet overigens voortdurend zijn best te voldoen aan het beeld van de immer vrolijke Zwarte Piet. Misschien moet die actievoerende kunstenaar eens met hem gaan praten.
x

vrijdag 4 oktober 2013

Lijk

Ik was laat op vandaag. Het was al bijna zeven uur. En dan hoor ik op mijn nuchtere maag dat Henk Krol van 50PLUS is afgetreden en uit de Tweede Kamer stapt. Ja, als je je druk maakt voor de gepensioneerden, doet het wat vreemd aan, als je in een vorige functie de pensioenpremie voor je werknemers niet afdraagt. Dan kom je er niet met te zeggen dat je vijanden hebben gewonnen en dat je geen boekhouder bent. Hij moet al die tijd hebben geweten dat er een lijk in de kast lag en zulke lijken komen een keer naar buiten. 50PLUS was een redelijk succes, mede dankzij Krol. Jan Nagel kan weer over een andere partij gaan nadenken.
x

donderdag 3 oktober 2013

Deaud

Staatssecretaris Teeven wil Folkert van der G., die Pim Fortuyn dood schoot, niet vervroegd vrijlaten zolang dat maatschappelijke onrust met zich mee zou brengen. 'Ook al gedraagt hij zich buitengewoon goed', zei Teeven destijds. Aldus de Volkskrant. Ook zaken als veiligheid van de man zelf spelen een rol. Het beleid van de regering zorgt ook wel eens voor 'maatschappelijke onrust', maar de ministers en staatssecretarissen mogen gewoon over straat lopen.

Je hoeft maar weer eens keer 'Geenstijl,nl'  te lezen om te weten dat er voldoende mensen zijn die er niets op tegen hebben dat Van der G., om in geenstijl-termen te spreken, wordt 'deaud' gemaakt 'Geenstijl' zal er t.z.t. wel voor zorgen dat algemeen bekend wordt waar hij zich zal vestigen.

We leven in een rechtstaat. Dat betekent naar mijn idee o.a. dat we geen regeltjes en/of gewoonten gaan afschaffen omdat we ons daarbij vanwege allerlei emoties een keer niet lekker voelen. Het betekent ook dat we niet zelf even gaan uitmaken wie het verdient 'deaud' gemaakt te worden. Wie een willekeurige Nederlander van het leven berooft en een gevangenisstraf van 18 jaar krijgt, wordt na 12 jaar vrijgelaten. Waarom moet dat anders gaan, als het slachtoffer een bekende Nederlander is?
x

woensdag 2 oktober 2013

Huisman

Gisteren was het dinsdag en om de veertien dagen komt op dinsdag mijn schoonmaakster. Maar gisteren dus niet, want ze is met familieleden terug naar haar 'roots' en die liggen in de Molukken. Ze is, met andere woorden, met vakantie en over veertien dagen is ze dat nog.

Het wordt vandaag voor mij dus een overwegend vervelende dag, want ik moet huishoudelijk werk doen, zoals met een stofzuiger door het huis gaan en als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan het doen van huishoudelijk werk.Wat heb je dan aan mooi najaarsweer? Maar nu ik toch huishoudelijk bezig moet zijn, ga ik ook maar, voor de laatste keer dit jaar, poloshirts wassen, want vanaf heden worden er sweaters gedragen tot het weer aangenaam voorjaarsweer wordt. Vandaag ben ik, kortom, een echte huisman.
x

dinsdag 1 oktober 2013

Kwelling

We moeten nu eens ophouden met de mensen uit de auto en op de fiets te jagen, in ieder geval in Amsterdam. Dat lijkt me tenminste de conclusie die ik moet trekken uit een artikel in Het PAROOL onder de kop Fietsen in stad wordt kwelling. Gezien recente ervaringen, dacht ik dat het om een tijdelijk probleem ging. Het Damrak is momenteel vrijwel volledig voor fietsers afgesloten, omdat ze bezig zijn dat Damrak te transformeren tot een deel van de zogenaamde Rode Loper, waarover ik op 4 december 2008 schreef.  Maar het gaat helemaal niet om een tijdelijk probleem: Het fietsen in Amsterdam heeft de grenzen van de groei bereikt. Te smalle fietspaden en toenemende drukte leiden tot ongelukken en fietsfiles.

Het was mij allemaal nog niet zo opgevallen, want ik ga niet op de drukste tijden (tijdens welke het woon-werkverkeer plaatsvindt) per fiets de stad in. Maar: De fiets is populairder dan ooit. Terwijl fietsers in Amsterdam in 1990 340.000 ritjes per dag maakten, zijn het er nu een half miljoen. Op de drukste plekken passeren in twee uur 3500 fietsers. Dat is natuurlijk heel lastig, maar stel je nou eens voor dat de helft van die ritten ineens met de auto gemaakt worden. Een fietsfile stoot in ieder geval niet een hoop CO2 en fijnstof uit.

Fietspaden aanpassen of meer fietspaden aanleggen kost natuurlijk geld, maar Het geld dát er is, gaat vooral naar meer stallingen. Tot 2016 zal maar vijftien kilometer fietspad veiliger of breder worden gemaakt. En meer stallingen leidt ook weer tot meer fietsers, want het geeft toch wel een veilig gevoel, als je tijdens het boodschappen doen je fiets bewaakt kunt achterlaten. Nu is er een gratis, bewaakte stalling op het Beursplein, vlakbij de Bijenkorf, maar elke keer dat ik daar kom is hij vol. Hij is dan ook niet erg groot. En alle palen en paaltjes in de omgeving waaraan je je fiets met een kettingslot kunt vastketenen, zijn meestal ook al 'bezet'. De (onbewaakte) stallingen bij het Centraal Station zijn ook altijd helemaal vol.

De laatste keer dat ik de stad in fietste (gisteren!) vond ik dat absoluut geen kwelling. Ik ga daar voorlopig nog maar mee door.
x

maandag 30 september 2013

Rechtstreeks

Treinen zullen vanaf december 2016 rechtstreeks van Amsterdam naar Londen rijden. Dat schrijft de Volkskrant. Even verderop valt te lezen: Een enkele reis zal vier uur gaan duren. Tussenstops worden gemaakt op de stations van Schiphol, Rotterdam, Brussel en Antwerpen.  Ik noem dat niet 'rechtstreeks'. Daarbij denk ik aan een tunnel tussen Hoek van Holland en Harwich. Maar die valt niet al in 2016 te realiseren. Met 'rechtstreeks' bedoelen ze, denk ik, 'zonder overstappen'.

Een treinverbinding tussen Amsterdam en Londen zou een aardige concurrent worden voor het vliegtuig. Dat doet er nog geen uur over, maar bij de trein hoef je je geen paar uur van te voren te melden i.v.m. allerlei veiligheidscontroles en je zit direct midden in Londen. Waarom denken 'ze' eigenlijk dat de trein minder aantrekkelijk is voor terroristen dan het vliegtuig? In een volle trein zitten toch wel net zo veel mensen als in een vliegtuig, dus 'succes' verzekerd.
x

zondag 29 september 2013

Snel

Over die vreselijk dure hogesnelheidslijn gaat nu dus een gewone Intercity naar Antwerpen en Brussel rijden. Die Intercity was opgeheven na de introductie van de Fyra. Het is me nooit helemaal duidelijk geworden, waarom die Fyra zo nodig gebruikt moest worden. Als je per se met hoge snelheid naar België wilde reizen, kon je toch de Thalys nemen?

De inwoners van Den Haag vinden het wel best dat die Fyra weer vervangen is door die ordinaire Intercity. Kunnen ze weer zonder overstappen naar Brussel en Antwerpen reizen, al stopt die Intercity ook in plaatsen die niet bepaald wereldsteden zijn, zoals Dordrecht, Rozendaal en Mechelen. Maar helemaal tevreden zijn ze niet in Den Haag. Als regeringscentrum moet dat toch een hogesnelheidsverbinding met de Europese 'hoofdstad' hebben. Daarom hebben ze de Lage Landen Lijn bedacht, die ze samen met Arriva wil laten rijden. Dat gaat vast weer een hoop geld kosten en dat alleen om pakweg een half uurtje eerder in België te zijn. Volgens het AD vraagt de Haagse wethouder Peter Smit zich af: 'Hoe lang duurt de reis? Wat is het comfort van de treinstellen? Kortom, biedt de nieuwe Beneluxtrein kwaliteit voor de reiziger?' Die 'nieuwe Beneluxtrein' is gewoon hetzelfde als de pre-Fyra Beneluxtrein. Dat is een gewone Intercity, die volgens mij best comfortabel is en kwaliteit biedt. Hij rijdt alleen wat minder snel. Nou, en? Dan ga je gewoon wat vroeger van huis.
x

zaterdag 28 september 2013

Warm

Het is voor de zoveelste keer vastgesteld: de opwarming van het klimaat hebben we voor een belangrijk deel aan ons zelf te wijten. Het gaat alleen niet zo snel als we eerst dachten. Ik denk dat we ons daarom ook niet zo veel zorgen maken. Als de zomer volgend jaar pakweg twee graden warmer is dan die van dit jaar dan zou het ons waarschijnlijk wel opvallen. Maar het is pas aan het eind van deze eeuw twee graden warmer en mogelijk vijf graden. Wie dan leeft, wie dan zorgt, is zo'n beetje de houding van de meesten van ons, al zijn er mensen die vinden dat we het onze (achter)kleinkinderen niet kunnen aandoen..

Dankzij mijn leeftijd heb ik het voordeel dat ik echt niet ga meemaken dat het zeewater over onze duinen en dijken heen komt. Ik heb ook geen nageslacht voor wie ik me nu vast verantwoordelijk zou moeten voelen. Ik heb geen auto, maar ik maak me zelf niet wijs dat ik dus niet bijdraag aan de uitstoot van broeikasgassen. De dingen die ik aanschaf en gebruik, waaronder mijn voedsel, worden in het algemeen niet op klimaatvriendelijke wijze geproduceerd. Ik ben vóór het gebruik van wind- en zonne-energie, maar ik ga er niet de straat voor op, zoals ik vroeger deed tegen de kernenergie.

Ik denk dat ons klimaat warmere en koudere perioden kent en dat we nu weer in een toenemend warmere periode zitten. De ijstijd is niet verdwenen omdat wij vuurtjes zaten te stoken. Ik denk wel dat wij het proces van opwarming versnellen door het produceren van broeikasgassen. Ik vrees dat 'we' er pas iets aan gaan doen als het water ons letterlijk aan de lippen staat. We gaan eerst een aantal jaren genieten van het feit dat we voor een vakantie aan een zonnig strand gewoon in Nederland kunnen blijven, als ons plekje tenminste niet wordt ingenomen door Oost-Europeanen die massaal naar onze stranden komen.
x

vrijdag 27 september 2013

Naam

Ik heb gisteren vrij veel van de Algemene Beschouwingen gezien . De beurt was aan Mark Rutte, die mocht reageren op wat woensdag allemaal door de diverse fractievoorzitters was gezegd. Ik ga hier geen commentaar geven op wat hij zei, maar het viel me op dat hij diverse malen verwees naar wat een ander bewindspersoon gezegd of geschreven had, waarbij hij de naam van die bewindspersoon noemde, bijvoorbeeld "Zoals Lodewijk Asscher zei", waarna hij zich direct corrigeerde met "Zoals de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei". Wat ik al vermoedde leek juist te zijn uit een artikel in Het PAROOL. Kennelijk heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg op enig moment gezegd dat het niet correct was de naam van een bewindspersoon, in plaats van zijn/haar functie te noemen.

Al vrij vroeg in de debatten van woensdag had de bijna gebruikelijke aanvaring tussen Wilders en Pechtold plaatsgevonden. Wilders noemde Pechtold een "zielig, miezerig, hypocriet mannetje". Het PAROOL schreef: D66-leider Alexander Pechtold beschouwt het als 'een keuze van de Kamervoorzitter' om niet in te grijpen toen PVV-leider Geert Wilders hem woensdag uitmaakte voor 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje'. 'Ik kan het zelf wel aan', reageerde Pechtold desgevraagd. Wel ziet hij 'een discrepantie' tussen de houding van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg bij het incident van woensdag en haar optreden in andere situaties. 'Als je in een debat 'Asscher' zegt, word je terechtgewezen dat het 'minister Asscher' moet zijn.'


Het lijkt de Kamervoorzitter nog niet opgevallen te zijn dat de omgangsvormen de afgelopen jaren wat losser geworden zijn. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw had het kabinet-Den Uyl al besloten dat bewindspersonen niet meer met 'excellentie' behoefden te worden aangesproken. Nog niet zo lang geleden zag ik een talkshow waarin Jeanine Hennis, de minister van Defensie met 'jij' en 'jou' werd aangesproken. Waarom doet Anouchka ineens zo moeilijk als Mark zijn collega's gewoon met hun voor- en achternaam aanduidt? En waarom treedt ze niet corrigerend op als Geert Wilders een collega uitscheldt?
x

donderdag 26 september 2013

Wantrouwen

 Gisteren werd weer eens duidelijk dat het zinloos is met Geert Wilders in discussie te gaan. Wilders discussieert niet. Hij slaakt een paar kreten die je van tevoren kunt bedenken en scheldt er ongenuanceerd  op los. Reageren op zijn opmerkingen verschaft hem de gelegenheid nog eens te herhalen wat hij al eerder gezegd heeft. De andere partijen in de Tweede Kamer moeten met elkaar afspreken dat ze Wilders en de zijnen volledig negeren. De leden van het kabinet kunnen volstaan met de mededeling dat ze het niet eens zijn met wat er van de zijde van de PVV wordt opgemerkt.

Ik vind het ook buitengewoon betreurenswaardig dat de SP vóór de motie van wantrouwen van Wilders heeft gestemd. Het was duidelijk dat de motie geen meerderheid zou behalen. De SP had kunnen zeggen dat ze het tijdstip van de motie verkeerd vond: aan het begin in plaats van aan het einde van de beraadslagingen. En zelfs aan het einde van de beraadslagingen zou de SP zich nog moeten afvragen of ze zich wel moest encanailleren met de PVV. Over een motie van de PVV moet je niet discussiëren, je moet er alleen maar tegen stemmen.
x

woensdag 25 september 2013

Gezellig

Het Rosarium in het Vondelpark in Amsterdam is al jarenlang een ontmoetingsplaats voor cruisende homo's. Cruisen is, lees ik in Het PAROOL slang voor onbetaalde seks in de buitenlucht met een onbekende. Niet alleen homo's weten van dat Rosarium. Afgelopen zaterdag werd daar, voor de zoveelste maal, een homo neergestoken. Toch blijven de homo's komen, want, zegt een Braziliaanse Amsterdammer: 'Je kunt hier lekker wandelen, lekker naar de mannen kijken, soms een beetje seks; het is hier gezellig.' Kennelijk hebben ze in Brazilië een andere kijk op gezelligheid dan hier.

Gezellig of niet, ondanks de risico's blijven homo's naar het Rosarium komen. Josh, een andere homo met wie Het PAROOL praat, zegt: 'Het is fijn hier. Heaven. Helemaal als ik geluk heb en een jonge mooie jongen regel.' Zelfs Amsterdam is geen ideale plaats voor homo's, al is het stukken beter dan in een zich modern noemende staat als Rusland. Anders dan in Rusland is de overheid niet anti-homo.  Wordt het Rosarium bezocht door homo's die nog niet uit de kast durven te komen? Of geeft het risico een extra kick? Dat zijn vragen waarop ik kom, maar waar de krant geen antwoord op geeft, al is er met diverse homo's gepraat. Zelfs met Een man in trenchcoat met keurige bril. Bestaan er ook brillen die niet 'keurig' zijn en worden die voornamelijk door homo's gedragen? Wat is het nut van het artikel eigenlijk? Er wordt niets nieuws in gemeld. Of zegt de kop genoeg? Homo laat zich niet uit het Vondelpark verjagen. Is dat de les die we uit het artikel moeten trekken? Als het Rosarium "heaven" en "gezellig" is, waarom maken we ons dan druk over wat er in Rusland gebeurt?
x

dinsdag 24 september 2013

Offline

Is het in het huidige tijdsgewricht nog mogelijk te leven zonder internet en mobiele telefoon? Het PAROOL schrijft over Bram van Montfoort (26) die dat een jaar lang gedaan heeft. Hij merkte dat hij meer en meer online was. Om de haverklap checkte hij Facebook. En Twitter en Gmail en ook nog even YouTube om te kijken hoe vaak zijn filmpjes waren bekeken. Hij kon zich geen leven zonder internet voorstellen. Hij heeft het dus toch een jaar gedaan en daar een boek over geschreven.

Ik wist al lang dat je kunt leven zonder internet en mobiele telefoon. We hebben het eeuwen lang gedaan. Er zijn veel mensen die denken dat je niet zonder eigen auto kunt leven. Neem van mij maar aan dat dat heel goed kan. Ik ga er alleen geen boek over schrijven, want erg boeiend zou dat niet worden. Je kunt je van elke technische ontwikkeling afvragen of we zonder kunnen. Kunnen we zonder vliegtuig? Je wordt wel wat beperkt in de keuze van vakantiebestemmingen, maar het kan. Mijn generatie heeft nog meegemaakt dat niet iedereen (een vaste) telefoon had. In mijn jeugd vroeg niemand zich af of zhij zonder televisie zou kunnen leven, omdat we niet wisten wat televisie was. De personal computer is nauwelijks dertig jaar oud. Het internet en de mobiele telefoon zijn nog veel jonger.

Ik zou niet graag meer zonder diverse mogelijkheden van het internet (zoals e-mail en zoekmachines) willen leven, maar ik kan Facebook en Twitter missen als kiespijn. Ik heb een mobiele telefoon. Ik vind die een handige uitvinding, maar ik gebruik hem zelden. Ik wens niet constant bereikbaar te zijn. Ik heb het petroleumstel nog meegemaakt, maar kook zelf inmiddels al bijna twee jaar op inductie. Die kan ik missen, maar ik zou niet verder terug gaan dan op gas koken. Je kan kliekjes op allerlei manieren opwarmen, maar de magnetron is toch wel de snelste en handigste manier.

Het is moeilijk te leven zonder alle gemakken waarmee je opgegroeid bent. Er is al een generatie opgegroeid die niet beter weet dan dat er een computer in huis is. Er groeit nu een generatie op voor wie het mobieltje een dagelijks gebruiksartikel is. Die gaat zich over tien, vijftien jaar echt niet afvragen of ze zonder kan. Dat zal ze niet kunnen. Wij kunnen toch niet zonder koelkast en wasmachine?
x

maandag 23 september 2013

Tweet

Moshin Akalay is een wijkagent in de Sloterparkbuurt in Amsterdam-West. Zijn naam las ik in Het PAROOL. Dat had de naam weer van Twitter. Moshin heeft kennelijk de gewoonte via Twitter verslag te doen van zijn werkzaamheden. Zo Twitterde hij gisteren om 12:29 uur: Afgelopen nacht heeft #bejaarde vrouw weer "in #paniek" meerdere malen #112 gebeld en om hulp geroepen. Ze zou #onwel zijn. Al eerder had hij via Twitter laten weten: Druk bezig met #bejaarde vrouw die haar #buurt #terroriseert. Vrouw #simuleert allerlei ziekte beelden voor aandacht. Buurt is er klaar mee.

Ik vraag me af of een agent er juist aan doet details van zijn activiteiten via Twitter wereldkundig te maken en daarbij ook nog eens bijzonderheden over een buurtbewoonster te vermelden. Je moet er niet aan denken dat zijn collega's zijn handelwijze overnemen. Stel je maar even een diender uit Nieuwegein voor die zou hebben getwitterd: Hebben zojuist een #voortvluchtige #maffia baas gearresteerd. Ik denk dat maar weinig werkgevers het op prijs stellen dat het personeel bijzonderheden over het werk verspreidt. Of staat twitteren inmiddels min of meer gelijk aan het maken van een losse opmerking tegen een buurman of iemand die toevallig in een kroeg naast je staat aan de bar? Ik ben misschien wat ouderwets, maar ik zou, wanneer ik in gesprek raakte met een habituele twitteraar, mijn woorden zorgvuldig kiezen, want voor je het weet worden ze op grote schaal verspreidt.
x

zondag 22 september 2013

Radio

Omdat ik nog wel eens vrij vroeg naar bed ga, sta ik ook vrij vaak behoorlijk vroeg (zeg: rond een uur of vijf) op. Dan luister ik vaak naar Radio 1, terwijl ik zoek naar een onderwerp voor 'Beggartalk' en vervolgens een tekstje schrijf. Het is me nooit zo duidelijk hoe de doelgroep van de nachtelijke radio eruit ziet. Zijn dat mensen die niet kunnen slapen of mensen die moeten werken, maar daar niet hun volledige aandacht bij hoeven te gebruiken? Ik hoor kennelijk bij geen van die groepen want het gaat meestal over onderwerpen die ik nauwelijks  interessant vind. Zo werd vandaag nog weer eens nagekauwd over de wedstrijd tussen Ajax en Barcelona.

Gelukkig begint (door de week) om 6:00 uur het Radio 1-Journaal, waarin het nieuws wat verder wordt uitgediept. Je kunt zo dagelijks constateren dat je via de radio heel wat diepgravender wordt  voorgelicht dan via de tv. Ik luister ook de rest van de dag veel naar Radio 1. Dat zouden meer mensen moeten doen.
x

zaterdag 21 september 2013

Politiek

Samsom krijgt het makkelijk vanmiddag in de ledenraad van de PvdA. Hij kan tegen de critici zeggen dat hij en de fractie in de Tweede Kamer nog niet hebben ingestemd met de aanschaf van de JSF. Hij zal vast wel zeggen dat hij alle argumenten tegen de aanschaf van dat nieuwe vliegtuig zal 'meenemen' naar de fractie. Gisteren heeft de PvdA-fractie lang vergaderd en ze zijn er nog niet uitgekomen. Je zou zeggen dat na 11 jaar (zo lang zijn 'we' er al mee bezig) de argumenten wel bekend zijn, zeker bij de PvdA, die afwisselend voor of tegen was. De kritiek van de Algemene Rekenkamer kwam voor Samsom als geroepen. Hij kon zeggen dat hij daarover nog moest nadenken. 'Luister, jongens', zal hij tegen de fractie gezegd hebben, 'dit is een goed excuus om een besluit uit te stellen. De ledenraad kan ons niets kwalijk nemen en we hoeven over een tijdje niet weer een ledenraad bij elkaar te roepen als we besloten hebben toch maar voor te zijn. Zo kunnen we Rutte en zijn club tevreden houden.'

Het gaat er allang niet meer om of we dat vliegtuig om militaire redenen nodig hebben en of we het kunnen betalen. De vraag is: hoeveel zetels gaat het ons kosten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen?
x

vrijdag 20 september 2013

Links

Je hoeft echt niet voortdurend tv te kijken om diverse malen een overzicht voorbij te hebben zien komen van de voortdurende wisseling van standpunten van de PvdA met betrekking tot het aanschaffen van de JSF. In Trouw lees ik dat Samsom bij Pauw & Witteman gezegd heeft dat de PvdA-fractie nog geen standpunt heeft ingenomen. Volgens mij heeft de fractievoorzitter, Samsom zelf dus, al wel een standpunt ingenomen (Aanschaffen dat ding!), anders hadden de PvdA-ministers in het kabinet niet met dat besluit ingestemd. Samsom zal zoiets gezegd hebben als: "Ik zorg er wel voor dat de fractie er ook mee instemt en laat het maar aan mij over dat de PvdA-leden er uiteindelijk ook mee instemmen." Hij heeft nog gelijk ook. Het laatste wat de PvdA-leden willen is een crisis, want bij daaropvolgende verkiezingen blijft er weinig van de PvdA-fractie over. En een crisis komt er als de PvdA nu tegen de aanschaf van de JSF zou stemmen. De PvdA wil nog steeds de schijn wekken dat dankzij haar deelname aan het kabinet het regeringsbeleid nog een beetje links is. Ga dat maar eens uitleggen aan al die mensen die in inkomen achteruit zijn gegaan en nog verder achteruit zullen gaan. En ga dat maar eens uitleggen aan die mensen die de PvdA geloofden toen ze voor de verkiezingen zei dat de JSF er niet zou komen.
x

donderdag 19 september 2013

Baard

Zoals bekend behoor ik niet tot de volgers van welke trend dan ook. Maar soms word je door een trend als het ware ingehaald. Tegenwoordig schijnt het ineens 'in', 'cool' of 'gaaf' te zijn om, als man, je baard te laten staan. Bekende voorbeelden daarvan zijn Jeroen Overbeek van het NOS-journaal en Ronald Plasterk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op de website van Hart van Nederland wordt zelfs beweerd dat hij (Plasterk) bij de uitzending van de troonrede "de show stal". Er schijnt zelfs druk over getwitterd te zijn.

Al weer geruime tijd geleden had je een soortgelijke trend, maar daarbij was het meer een kwestie van een enkele dag niet scheren. Je moest dan wel donker haar hebben, anders viel het niet eens op. Maar nu moet je dus echt die baard een tijdje laten groeien. De vakantie is daar de beste tijd voor.

Je zou kunnen zeggen dat ik de nieuwe trend 49 jaar voor was. In 1964 kwam ik van een vakantie in Zweeds Lapland terug met een volgroeide baard. Mijn moeder zei toen: "Die gaat er toch wel af, hè?" Ik zei dat ze daar niet op moest rekenen en sindsdien is hij dan ook niet meer weggeweest. Ik draag die baard niet omdat ik vind dat hij me goed staat. Ik kan me nauwelijks herinneren hoe ik eruit zag zonder baard. Het was toen ook geen trend. Eind zestiger jaren werkte ik in de boekhandel. Er was eens een klant, een man van boven de tachtig schatte ik toen, die me vertelde: "Weet u, toen ik zo oud was als u nu, was het heel modern om geen baard te dragen." Ik droeg die baard toen niet om modern te doen. Ik vond het gewoon lekker makkelijk me niet iedere dag te hoeven scheren en dat vind ik nog steeds. Ik besteed nu ruwweg één keer in de drie weken ongeveer tien minuten aan het bijwerken/inkorten van mijn baard. En dit vind ik nog altijd een leuke uitspraak: "Een man zonder baard is als een vrouw met een baard."
x

woensdag 18 september 2013

Deelnemen

De verzorgingsstaat is niet meer. Die is vervangen door de participatiesamenleving. In de participatiesamenleving moeten de mensen die voor zichzelf kunnen zorgen, dat ook zelf doen. Zo legde Mark Rutte dat gisteravond bij Pauw & Witteman uit. Misschien zie ik het verkeerd, maar in de verzorgingsstaat moest je ook gewoon voor jezelf zorgen zolang je dat kon doen. Het was niet zo dat je in allerlei gevallen maar even naar een loketje liep, waar je een geldbedrag ophaalde waarmee je een stukje zorg of zekerheid aanschafte. De verzorgingsstaat was in feite één groot verzekeringsfonds. We betaalden allemaal premie en kregen daarmee recht op een uitkering als dat nodig was, omdat je arbeidsongeschikt of ziek was of je baan verloor. Het was niet 'de staat' die voor geld zorgde, dat deden we zelf, tenzij we vanaf onze geboorte niet in staat waren voor ons zelf te zorgen. Het idee dat daaraan ten grondslag lag was solidariteit.

We hebben ons laten aanpraten dat het verzekeringsstelsel veel te duur is geworden. We houden ons geld liever zelf, zodat we zelf kunnen uitmaken waaraan we het uitgeven. Waarom zou je buurman die door een ongel uk niet meer kan werken er met jouw geld vandoor gaan? Laat hem eerst maar eens proberen te participeren. Volgens 'van Dale' is 'participeren': 'deelnemen, deel hebben aan'. Probeer naar eens deel te nemen als je inkomen opgaat aan ziektekosten of als je helemaal geen inkomen meer hebt omdat je werkgever failliet is gegaan en de bank erop blijft staan dat je je hypotheek aflost. Wil je eigenlijk wel deelnemen aan een maatschappij, waarin iemand een ton verdient omdat hij een maand lang de baas mag zijn over een zorginstelling. Die ton wordt namelijk betaald met de centjes die jij via je zorgverzekering hebt betaald. Waarom ga je 's zondags kijken naar 22 mannen die achter een voetbal aan rennen en daarmee stukken meer verdienen dan jij met je alledaagse baantje? Als ze geblesseerd raken kunnen ze direct terecht in een ziekenhuis, terwijl jij op een wachtlijst komt. Die voetballer participeert wel, maar jij? De zorgpremie die ik maandelijks betaal gaat al bijna helemaal op aan medicijnen die ik dagelijks slik. Verder heb ik dit jaar twee keer een dag, één keer drie dagen en twee keer zes dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik ben drie keer door een ambulance vervoerd. Een vaatchirurg, een longarts, een uroloog, een internist en een fysiotherapeut zijn met me bezig geweest. Reken maar uit wat dat allemaal gekost heeft. Daar heb ik premie voor betaald en jij ook. Mag ik alsjeblieft blijven participeren?
x

dinsdag 17 september 2013

Kijken

We krijgen vandaag de boeiendste Prinsjesdag sinds jaren. Nee, niet om wat er in de troonrede komt te staan. Dat is zo langzamerhand allemaal wel bekend. Nee, de grote vraag is: hoe gaat Willem-Alexander het doen? Leest hij, net als zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder, die tekst voor van een stel aan elkaar geniete A-4'tjes, of heeft hij alle tekst, heel eigentijds, op een tablet of een e-reader staan? En wordt het ook een tekst die het aanhoren een beetje waard is?

Ik kan me ook heel goed voorstellen dat er heel wat mensen zijn die veel meer aandacht hebben voor Máxima, die er alleen maar naast hoeft te zitten. Wat voor jurk zal ze dragen? Wat voor hoedje zal ze op haar hoofd hebben? Persoonlijk zou ik het nog veel leuker gevonden hebben als er ook nog drie kleine stoeltjes hadden gestaan. Bij de inhuldiging hebben de drie prinsesjes toch overduidelijk bewezen dat ze zich geruime tijd netjes kunnen gedragen, al gebeurt er niets boeiends. Ga me niet vertellen dat die meisjes gewoon naar school moeten. Alle schoolkinderen in Den Haag hebben op Prinsjesdag vrij, waarom die drie meisjes uit Wassenaar niet? Het zou toch hartstikke leuk zijn als we er een Prinsesjesdag van zouden maken? 

Het volk wil, zo werd laatst bekend, een leider hebben. Het merendeel van het volk kan, of wil, niet zonder ons koningshuis. Ze hebben bij al die ministeries toch wel ergens een tekstschrijver in huis die de troonrede zo boeiend kan maken, dat iedereen spontaan Willem-Alexander als de nieuwe leider ziet, los van wat er werkelijk in die troonrede staat? Kijken dus om half één!
x

maandag 16 september 2013

Uitleggen

De kranten staan vol met artikelen over de cijfers van het CPB. Voor de meeste mensen zijn de koopkrachtcijfers natuurlijk het belangrijkste. Volgens de Volkskrant behoor ik tot de groep die het meeste moet inleveren: de gepensioneerden. Dat komt deel (sic) omdat gepensioneerden minder te besteden hebben omdat de aanvullende pensioenen nauwelijks stijgen en soms worden gekort. Dit jaar leveren de 65-plussers ook al de meeste koopkracht in. Wees gerust, ik ga hier geen klaagzang houden. Al die cijfers, waar ik meestal niets van begrijp, zeggen me niets. Het zijn allemaal gemiddelden en net als ieder individu ben ik geen gemiddelde. Ik heb geen idioot hoog inkomen, dat ligt ergens in de buurt van modaal (geloof ik), maar sinds de economische crisis begon, heb ik nooit overwogen mijn uitgavenpatroon aan te passen. De enige 'bezuiniging' die ik heb gerealiseerd was stoppen met roken, maar dat heb ik pas 11 maanden geleden gedaan en niet uit bezuinigingsoverwegingen. Geheel tegen de algemene trend in heb ik de afgelopen jaren diverse duurzame gebruiksgoederen aangeschaft: een vrieskast, een wasdroger, een iPad, een laptop, een tv, een elektrische fiets, een broodbakapparaat. Het mkb mag tevreden over me zijn. Dit jaar en vorig jaar heb ik ook nog eens geld besteed aan 'vakanties' in het buitenland, wat ik sinds 2001 niet meer gedaan had. En het zit er dik in dat ik dat volgend jaar weer doe.

Met mij gaat het dus niet zo slecht. Maar wat ik nog steeds niet begrijp is dat een zich links noemende partij als de PvdA, die ook nog eens de ministers van financiën en sociale zaken levert ermee kan instemmen dat mensen met een laag inkomen meer inleveren dan mensen met een hoger inkomen. Ik lees tenminste in de Volkskrant: Mensen die tot 175 procent van het wettelijk minimumloon binnenkrijgen (bijna 18.000 euro per jaar) gaan er 0,75 procent op achteruit, mensen die 175-350 procent van het minimumloon op de rekening zien worden bijgeschreven, leveren een kwart procent in. Voor mensen met een inkomen dat gelijk staat aan 350-500 procent van het minimumloon blijft de koopkracht gelijk. Dus: wie 1.477,80 euro per maand binnen krijgt gaat erop achteruit, wie 7389 euro binnen krijgt blijft qua koopkracht gelijk. Hoe gaan Samsom, Dijsselbloem en Asscher dat uitleggen?
x

zondag 15 september 2013

Winst

We krijgen voortdurend te horen dat de zorg voor ouderen nauwelijks meer te betalen is. Er moet dus steeds meer op bezuinigd worden. Maar wat lees ik nu in de Volkskrant?
'Winsten ouderenzorg naar recordhoogte'.

De winsten in de ouderenzorg zijn volgens de FNV-bond Abvakabo tot recordhoogte gestegen in 2012. Miljoenen euro's voor de zorg zijn door zorginstellingen op de bank geparkeerd, meldt de vakbond zaterdag.

Volgens de cijfers van Abvakabo werd de grootste nettowinst geboekt door het zorgconcern Espria: 27 miljoen in 2012. Espria beschikt inmiddels over een eigen vermogen van 155 miljoen.

Volgens mij hoeven zorginstellingen geen winst te maken. Zo lang ze quitte spelen is er niets aan de hand. Geld dat voor de zorg bestemd was is dus op bankrekeningen geparkeerd en het personeel van zorginstellingen wordt in de WW geparkeerd. Het totale eigen vermogen van verpleeghuis- en thuiszorg bedraagt volgens de cijfers van Abvakabo 3,7 miljard. Dat is ruim de helft van het bedrag dat Rutte c.s. ons wil laten bezuinigen. Het geld dat die zorginstellingen op de bank hebben gezet is niet hun eigen vermogen, maar ons geld, want zij worden betaald met onze premies. Als ze dat geld aan de zorg besteden, hoeft de premie minder te stijgen.
x

zaterdag 14 september 2013

Arm

Net als iedere Nederlander kreeg ik zo'n tegoedbon waarmee ik in een boekwinkel dat 'droomboek' kon ophalen dat Willem-Alexander zou moeten inspireren. Ik heb dat boek niet opgehaald en zal dat ook niet doen. Ik heb al een boek en je kunt de volledige tekst ook op het internet lezen. Ik heb eens gekeken en ik werd absoluut niet geïnspireerd.

In Het PAROOL las ik dat de eigenares van een boekwinkel aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam ineens met een onverwacht type klanten werd geconfronteerd die het gratis boek kwamen halen. Ze meldt dat ze 'schrikt' van de armoede van veel van deze klanten: 'Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend.' Ze schreef dit in een ingezonden brief op de website van 'Boekblad', het vakblad van de Nederlandse boekverkopers. Nu weten we tenminste hoe arme mensen - en dat zijn er steeds meer - eruit zien. Dat is geen vrolijk beeld. Het is te dicht bij Prinsjesdag om VVD en PvdA de gelegenheid te bieden alsnog wat wijzigingen aan te brengen in de miljoenennota. Die stukken zijn allemaal al gedrukt. Maar wellicht vinden sommige Kamerleden in die aangrijpende beschrijving van 'arme mensen' inspiratie om bij de behandeling van de begroting een 'verzorgingstoeslag' in te voeren, zodat de armen in ieder geval zeep, tandpasta en een kammetje kunnen aanschaffen. Hopelijk inspireert dat hen tot minder ruw en onbeleefd gedrag en wellicht leren ze ook te praten.
x

vrijdag 13 september 2013

Leider

Het is weer eens zo ver. Trouw schrijft: Nederland, zo vindt de Nederlandse kiezer, heeft behoefte aan een sterke leider. Iemand die zonder al te veel democratisch geneuzel besluiten neemt. Dat zegt meer dan zestig procent van de Nederlanders, ondervraagd in een representatieve steekproef. Uit de geschiedenis kennen we een paar van die leiders, die zich niet bezig hielden met democratisch geneuzel. Hitler en Stalin behoren tot de bekendste. Maar je hebt natuurlijk ook nog Mussolini, Franco, Salazar, Videla, Pinochet.

Al die mensen willen niet zo maar een sterke leider, ze willen een leider die doet wat zij willen. Waarom zou je democratisch gaan zitten neuzelen als de leider jouw wensen uitvoert? Maar willen 'we' allemaal wel dezelfde sterke leider? Het zou zomaar kunnen dat een VVD'er iemand anders voor ogen heeft dan een SP'er en dan heb ik het niet over Mark Rutte en Emile Roemer. Die kun je aardig vinden of niet, maar het zijn geen van beiden types die je meteen associeert met 'sterke leider'. Eerlijk gezegd zie ik in de hele Nederlandse politiek niemand die daarvoor in aanmerking komt. Moeten we dan maar in de zakenwereld gaan kijken? Of in de sportwereld? Louis van Gaal lijkt me iemand die zonder 'democratisch geneuzel' te werk gaat. Maar kunnen 'we' het eens worden over Van Gaal? Ik vrees van niet.

'Sterke leiders' worden niet gekozen, die stellen zich zelf aan, met behulp van wat vriendjes. Eerst zijn 'we' daar wel tevreden over, maar na een tijdje gaan mensen zich afvragen: 'Was dit nou wat bedoelden? Vroeger kon je gewoon zeggen wat je wilde. Toen had je nog wel eens inspraak.' Ja, hoor eens. Wat willen jullie nou? Een sterke leider of democratisch geneuzel?
x

donderdag 12 september 2013

Touch

Ik zit niet vaak in een auto en nooit achter het stuur. Ik zie, op tv, wel veel reclamespots van automerken. Ik heb het idee dat ik steeds vaker zie dat er in het dashboard een schermpje is verwerkt, dat als touchscreen fungeert. Je hoort bijvoorbeeld een telefoon afgaan. Dat moet een mobiele telefoon zijn. Om daarop te reageren raakt de chauffeur een icoontje aan op dat touchscreen en hij kan hands free bellen. Dat is mooi natuurlijk, maar gedurende een moment was zijn aandacht even afgeleid van het verkeer om hem heen. Misschien heeft dat touchscreen nog veel meer snaakse mogelijkheden en die zullen er ongetwijfeld bij komen.Dan hoeven we nu alleen nog maar te wachten op het eerste ongeluk dat veroorzaakt wordt door het gebruik van zo'n touchscreen. Kunnen we niet nu vast de inbouw van die dingen in auto's verbieden, want voor je het weet zitten ze vol met handige apps. Kun je tv kijken terwijl je rijdt.
x

woensdag 11 september 2013

Thuis

Vanochtend ben ik weer in mijn eigen bed wakker geworden. Ik vertrok gisteren onder een strak blauwe lucht uit Kroatië, het regende pijpenstelen toen ik op Schiphol aankwam. Anders dan bij de heenreis vertrokken we en kwamen we aan op de geplande tijdstippen. Vermeld mag worden dat ik de hele week in Kroatië niet gestruikeld ben, niet van een trap ben gevallen en op geen enkele andere wijze gewond ben geraakt. Dat is bij vorige tripjes, in binnen- of buitenland, wel eens anders geweest. Ik kan ook de dag weer eens beginnen met een flinke mok sterke thee.

Ik kwam gisteren thuis gelijk met mijn buurvrouw. Zij vroeg of Kroatië mooi was. Ik moest het antwoord schuldig blijven, want ik heb nauwelijks iets van Kroatië gezien, niet veel meer dan een klein deel van die naturistencamping aan de Adriatische zee. Ik heb met niemand het woord gevoerd, anders dan om een koffie of een ander drankje te bestellen of om informatie in te winnen. ("Hoe laat gaat de transferbus naar het vliegveld?" Die bus ging overigens drie kwartier te laat, maar dat scheelde weer wachttijd op het vliegveld, dat over wel vier 'gates' beschikt.

Het zal ook weer even wennen zijn het grootste deel van de dag met kleren aan rond te lopen. Dat zal wel lukken, want ik heb het vaker gedaan. En vanaf vandaag ga ik weer kranten lezen, radio luisteren en tv kijken en ga ik weer 'gewone' blogs schrijven.
x

dinsdag 10 september 2013

Einde

Het zit er bijna op. Om 12.40 uur gaat mijn bus naar het vliegveld. Om 15.20 uur vertrekt mijn vliegtuig, behoudens vertraging en om 17.25 wordt ik geacht op Schiphol aan te komen. Ik heb hier niets bijzonders gedaan of gezien. Het was een weekje als thuis. Ik hoefde alleen niets te doen en dat bevalt me altijd uitstekend. Ik denk dat ik volgend jaar weer zo'n weekje ergens in een zonnige en kledingloze streek boek.

maandag 9 september 2013

HAAR

De wolken waren al vrij snel weer op grote afstand gedreven en daar zijn ze nu nog. Stiekem vond ik dat wel een beetje jammer. Ik had een fikse bui wel leuk geonden. Ik wilde wel eens weten hoe het voelt in je blootje in de regen te lopen. Maar dat zit er nu dus niet in, of het moet morgenvroeg nog gaan regenen. Dat moet dan echt vroeg zijn, want om 12.40 uur vertrekt mijn bus naar het vliegveld.

Ik zit nu op het (overdekte) terras van de 'Poolbar'. Ik kijk nu eens bewust naar voorbijgangers (m/v). Ik wist het wel zo'n beetje, maar nu weet ik het zeker: wil je een beetje 'comme il faut' zijn, dan mag je alleen het haar op je hoofd nog gewoon laten groeien. Het begrip 'schaamhaar' heeft een nieuwe betekenis gekregen: het is al het haar waarvoor je je schaamt. Het is, geloof ik, ergens in de zeventiger jaren van de vorige eeuw begonnen, maar tegenwoordig kun je je met haar op de 'verkeerde' plaatsen eigenlijk niet meer vertonen in een sauna of op het naaktstrand. Zoals bekend doe ik nooit mee aan onzinnige trends. Ik laat al jaren wat extra haar groeien in de vorm van mijn baard. Onwetende buitenstaanders zullen wellicht denken dat ik eraan begonnen ben mijn 'echte' schaamhaar te verwijderen, maar dat ik halverwege ben opgehouden. Niets daarvan. Dat hebben verpleegkundigen gedaan voorafgaande aan operaties in die omstreken. Nu gaat gewoon de natuur weer zijn gang.

Wolken

Dit is de eerste dag hier, in de tijd dat ik er ben dan, dat de dag met vrij veel bewolking begint. De afgelopen dagen was het voortdurend zeer zonnig, maar niet onprettig heet. Ik ben overigens zo verstandig geweest niet voortdurend in de zon te gaan liggen. Ik heb mijn gevoelige huid alleen aaan de zon blootgesteld als ik van A naar B liep. Zitten en liggen deed ik overdekt, als ik iets ging eten en/of drinken, of in de schaduw van een boom, die dienst deed als natuurlijke parasol. Vandaag moet ik ook al weer denken aan teruggaan (morgen). Ik moet er nog achter komen wanneer mijn bus naar het vlliegveld gaat, bijvoorbeeld. Ik heb me wel goed vermaakt hier. Het was net als een weekje thuis, alleen warmer en bloter.

zondag 8 september 2013

Roken

Roken is, althans was voor mij, situatief bepaald. In bepaalde situaties moest ik roken, bijvoorbeeld als ik op een trein, tram of bus stond te wachten. Je moet als het ware per situatie leren te stoppen met roken. Vorig jaar rond deze tijd bevond ik mij in een soortgelijke situatie als nu, op het eiland Karpathos. Ik rookte toen nog de hele dag door. Ik heb hier diverse malen de behoefte gevoeld een rokertje op te steken, vooral als ik anderen dat zag doen. Maar ik ben sterk geweest. Ik ben niet naar een winkeltje, dat hier op het terrein is, geweest om rookwaar aan te schaffen. Over nog maar iets meer dan een maand zal ik kunnen zeggen dat ik al een jaar lang niet gerookt heb. Die mijlpaal, en nog vele daarna, wil ik wel bereiken.
x

zaterdag 7 september 2013

Buffet

Het diner wordt hier, zoals ik al verwacht had, aangeboden in de vorm van een buffet. Ze noemen dat hier een 'Swedish buffet'. De Zweden zelf, en ook de Denen, geloof ik, noemen het een 'smörgåsbord'. Ik ben nogal vaak in Zweden geweest en heb dus nogal eens van zo'n smōrgåsbord gegeten. Wat altijd weer opvalt, ook nu weer, is dat er vrij veel mensen zijn die, overweldigd door het aanbod, hun bord zo vol mogelijk laden. Een variant daarop is: diverse malen terug gaan om niets te missen. Er is immers een eenheidsprijs en daar moet je uithalen wat erin zit.

Het meest uitgebreide en lekkerste smörgåsbord ben ik overigens tegengekomen op het station van Kopenhagen, waar ik op de terugweg uit Zweden nog wel eens en dagje of twee verbleef. Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar destijd werd dat smörgåsbord elke zateravond aangericht. Het was beroemd en je deed er verstandig aan vooraf te reserveden. Hoewel het Swedish buffet hier bepaald niet slecht is, haalt dat het niet bij dat buffet in Kopenhagen of het gemiddelde smörgåsbord in Zweden. Smörgås betekent overigens 'boterham'. Dat betekent niet dat brood het overheersende element is, al is het meestal wel, in diverse vormen aanwezig. De Zweden eten bij elke maaltijd brood.

vrijdag 6 september 2013

Lopen

Ik had (oplos)koffie, thee en suiker meegenomen. Op veel hotelkamers heb je immers wel minimaal de mogelijkheid om water te verwarmen. Nu zit ik in een bungalow en daar mag je toch een keukenblok, hoe bescheiden ook, verwachten. Nou, mooi niet! Ik zit nu dus in het zelfde restaurant als gisteren, waar je niet gekleed hoeft te zijn. Je kunt hier wel een goede cappuccino krijgen en dat is wel een wandelingetje waard. Dat wandelen is overigens niet plezierig. Na het dottere van de slagaders in beide benen heb ik weinig kunnen oefenen. Eerst moest ik een keer gepland en twee keer ongepland naar het ziekenhuis. Kort daarna maakte ik een behoorlijke smak met mijn fiets. Ik heb nu bij het lopen niet echt pijnin mijn benen, maar in mijn rug. Vooral de dagelijkse gang naar het restaurant voor ontbijt en diner kost moeite. De weg daarheen loop ook nog eens omhoog, niet veel (een wielrenner zou het nauwelijke 'vals plat' noemen), maar ik voel het wel en er is 'en route' nergens een plekje te vinden om even te zitten. Gelukkig heb ik er mooi weer bij.

Foto

Er is hier een behoorlijk groot zwembad, dat druk bezocht wordt. Bij de ingang hangt een bord waarop vermeld staat dat het verboden is te fotograferen. De ratio achter dat verbod kan ik nog wel begrijpen: ze willen daar geen enge mannen die foto's maken van blote vrouwen en misschien oook wel van blote kindertjes. Maar enge mannen zijn niet per definitie dom. Het gehele complex hier heeft een oppervlakte van 170 hectare (omgeveer 340 voetbalvelden). Overal lopen/zitten/liggen blote vrouwen en kinderen. De gemiddelde enge man gaat echt niet naar het zwembad om daar op slinkse wijze foto's te maken. Die is voorzien van een toestel met telelens, waarmee hij zich verdekt opstelt. Het lijkt me beter bij de hoofdingang van het complex te vermelden dat het overal verboden is foto's te maken. Dat is natuurlijk wel sneu voor de niet-enge mannen die hun aantrekkelijke (vinden zij)vrouw en kinderen op de foto willen zetten. Leuk voor later: toen zag je er leuk uit!

donderdag 5 september 2013

Kleding (vervolg)

Ik zit nu bij een ander restaurant op enkele meters van het strand. Hier geldt duidelijk een andere 'dress code', meer in de zin van 'come as you are' en zo dicht bij het strand zijn er niet veel geklede mensen en ik denk niet dat veel mensen een jurk of costuum meenemen naar het strand. Het is commercieel dus wel zo handig om niet al te formalistisch te zijn als uitbater. Ik heb het menu hier eens bekeken. Vrijwel al het vlees weegt 200 gram, er is 1 gerecht van 150 en 1 van 180 gram.

Bij 'weer online' zag ik dat het hier met 28 graden maar 1 graad warmer is dan op Schiermonnikoog, waar mijn oudste broer met echtgenote en twee zussen voor een midweekje verblijven. Waarom ben ik zo ver weggegaan?

Kleding

Vorig jaar rond deze tijd was ik op Karpathos. Daar was het mooi weer, dus ik liep nogal eens in een korte broek. Toen ik een keer zo het restaurant in wilde gaan, werd ik tegengehouden. Ik moest een lange broek aantrekken. Hier kon ik gisteren gewoon in mijn korte broek het restaurant in. Terwijl buiten het restaurant iedereen in zijn/haar nakende niksie rondloopt. Er is dus een soort universele regel: bij het eten moet je meer kleren dragen dan bij andere bezigheden.

Het is trouwens even wennen. Het lijkt hier meer op een klein dorp, dan op een camping, wat het officieel is. Het heeft wel iets om 's ochtends in je blootje de deur uit te gaan. De overgrote merderheid van de gasten hier is Duits. Het personeel spreekt dus ook Duits en nauwelijks Engels, waarin ik mij bij voorkeur uitdruk, als het niet in het Nederlands kan.

Wat ook opvalt is dat je voortdurend mensen ziet die iets aan het schoonmaken zijn, wat natuurlijk een goed teken is.

Het weer is weer buitengewoon mooi. Ik ga dus gauw mijn kleertjes uittrekken en naar het strand.

woensdag 4 september 2013

Het heeft even geduurd, maar ik heb dan toch een plekje gevonden, waar ik het internet op kan. De heenreis verliep niet vlekkeloos. We vertrokken van Schiphol met drie uur vertraging. Ik kwam dus een kwartier na middernacht op de plaats van bestemming. Ik verblijf niet in een hotelkamer, maar in een eenvoudige bungalow. Vandaag heb ik wat rondgelopen, de zee gezien, nog wat slaap ingehaald en gelezen. Je moet hier trouuwens wel betalen om te kunnen inloggen. Morgenochtend meer, ik ga nu naar het diner.

dinsdag 3 september 2013

Zomers

Vanmiddag om 18.10 uur vertrekt een toestel van Croatia Airlines van Schiphol naar Pula in Kroatië. Als alles volgens plan verloopt (en waarom zou het niet volgens plan verlopen?), zit ik in dat toestel. Van Pula zal een shuttlebus me naar hotel Valalta in Rovinj brengen, waar ik een weekje zal verblijven. Dat reisje heb ik al in het voorjaar geboekt, toen we het allemaal nogal koud vonden. De gedachte daarbij was: 'Dan heb ik dit jaar in ieder geval een paar zonnige dagen.'

Naar het zich laat aanzien had ik voor zomers weer gewoon thuis kunnen blijven, maar in Rovinj zal het de komende week nog net iets zomerser en enkele graden warmer zijn. Bovendien ligt het hotel aan de kust van de Adriatische zee. Ik heb in het hotel half pension geboekt. Ik hoef dus een week lang geen boodschappen te doen, geen maaltijden te bereiden en niets schoon te houden. Ik hoef alleen maar naar het strand of zwembad te wandelen en daar een ligbed met parasol uit te kiezen. Ik neem aan dat ik vanaf de parasol slechts enkele stappen hoef te doen naar een gelegenheid waar ik een lunch kan gebruiken.

Ik heb gisteren voor het eerst na jaaaaren een boek gekocht dat in het Nederlands is geschreven en wel door P.H.A. Frissen: "De fatale staat", Over de politiek noodzakelijke verzoening met tragiek. Ik hoor mensen denken: 'Is dat nou een vakantieboek?' Ja, ik denk dat het een misverstand is dat je tijdens een vakantie 'makkelijke' boeken moet lezen, zoals een thriller. Dit boek heb ik gekozen, omdat ik afgelopen zondag op tv midden in het VPRO-programma 'Boeken' viel, waarin met de schrijver gesproken werd. Wat hij zei sprak me aan, dus het leek me de moeite waard zijn boek aan te schaffen en te lezen. Ik heb een stukje gelezen en dat noodt tot meer. Een geschikt 'vakantieboek' wat mij betreft.
x

maandag 2 september 2013

Gratis

Ik zag een mooie kop in Het PAROOL: Ouderen reizen vanaf zondag gratis met het OV.  Er was een link naar de website van de gemeente Amsterdam, waar meer bijzonderheden te vinden waren. Toen volgde al gauw de teleurstelling: niet alle ouderen kunnen sinds gisteren gratis met het OV in Amsterdam reizen. Alleen de arme ouderen zullen dat kunnen doen en ik behoor niet tot die categorie: mijn maandelijkse inkomen is daar te hoog voor en ik heb ook nog eens een spaarrekening die als 'vermogen' beschouwd wordt. Moet ik nou teleurgesteld zijn omdat ik niet gratis binnen de stad kan reizen of blij omdat ik nog steeds tot de welgestelde ouderen behoor?
x

zondag 1 september 2013

Voice

Afgelopen vrijdag ging al weer het vierde seizoen van 'The Voice of Holland ' van start en maar liefst 2,3 miljoen mensen hebben ernaar gekeken. Ik heb weer niet gekeken en zal dat ook bij volgende afleveringen weer niet doen. Als ik het goed heb, hebben de vorige edities van 'The Voice' een aantal 'sterren' opgeleverd, die bij bruiloften en partijen een bijdrage kunnen leveren aan de feestelijkheden. Sommige zie/hoor je zelfs weleens terug in tv- en radioprogramma's. Er zitten dus wel blijvertjes bij die uiteindelijk zelfs de status van BN'er kunnen bereiken.

Zouden we wat gemist hebben, als 'The Voice' nooit bestaan had? De winnaars tot nu toe (Ben Saunders, Iris Kroes en Leona Philippo; van de laatste twee had ik nog nooit gehoord, ik las hun namen bij Wikipedia) hadden al enigszins carrière gemaakt in de muziek, maar waren nog niet echt boven komen drijven. Pas bij 'The Voice' werd de naam van deze artiesten er bij het grote publiek ingehamerd. Of werden hun prestaties verbeterd door de reeds gearriveerde zangers die als hun coach wilden optreden? Is dat in feite een soort mediatraining? Je gaat er niet beter van zingen, maar je leert datgene te doen wat om een of andere reden het grote publiek behaagt.

'The Voice' levert dus een aantal zangers (m/v) op die het goed doen bij een niet onbelangrijk deel van de Nederlandse bevolking. Kunnen we dat 'format' niet toepassen op de verkiezing van andere belangrijke Nederlanders, bijvoorbeeld de minister-president? Of een nieuwe burgemeester? (Die burgemeester doen we dan bij een regionale omroep, want het kan een inwoner van Cadier en Keer natuurlijk weinig schelen, wie er burgemeester van Achtkarspelen wordt.) Als dan na een paar jaar blijkt dat die minister-president toch niet zo geweldig goed is, kunnen 'we' in ieder geval niet 'de politiek' daarvan de schuld geven. Had je maar beter moeten opletten bij de verkiezing.
x





zaterdag 31 augustus 2013

Strijkstok

Het zag er zo mooi uit: al die fietsers op de Alpe d'Huez die geld bij elkaar brachten voor de kankerbestrijding. En het mooiste was nog dat er niets aan de beruchte strijkstok bleef hangen. Maar wat las ik in Trouw? Stichting Inspire2Live, een spin-off van stichting Alpe D'HuZes, heeft de afgelopen jaren amper geld uitgegeven aan kankeronderzoek. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het geld ging vooral naar 'management fees' en reis- en verblijfskosten. Afgelopen week werd bekend dat Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal bijna 300.000 euro aan management fees heeft ontvangen voor zijn werk voor Inspire2Live, ondanks het strenge antistrijkstokbeleid van de stichting. Zo streng was dat antistrijkstokbeleid dus ook weer niet. Aan kankeronderzoek is beduidend minder geld uitgegeven dan aan management fees. Het Engelse 'fee' kun je vertalen als honorarium. Die Coen heeft zichzelf dus een aardig inkomen bezorgd. Maar als je dat 'management fee' noemt valt dat niet direct op. En medeoprichter Peter Kapitein zat ook niet al zijn vrije tijd aan fondsenwerving op te offeren. Kapitein werkt fulltime op de communicatie-afdeling van de Nederlandsche Bank. DNB heeft hem sinds 2009 vrijgesteld om drie dagen per week, met behoud van een salaris van zo'n 63.000 euro per jaar, fondsen te werven voor Inspire2Live voor kankeronderzoek en om wetenschappers samen te brengen. Ook bijvoorbeeld reiskosten werden door de bank betaald. We moeten dus vooral DNB dankbaar zijn dat die Kapitein in staat gesteld heeft drie dagen per week menslievend bezig te zijn. De meeste fietsers die tegen de Alpe d'Huez op fietsten zullen dat, neem ik aan, in hun eigen vrije tijd hebben gedaan. Daar hebben ze vakantiedagen aan besteed. Die hadden niet allemaal een werkgever die ze 'in de tijd van de baas' liet fietsen. Ze dachten dat Van Veenendaal en Kapitein even onbaatzuchtig bezig waren. Maar nu krijgen de collectanten van het KWF speciale instructies om op de juiste wijze te reageren op kritische opmerkingen van mensen die zij met hun collectebus benaderen.

Begrijp me goed. Er is wat mij betreft niets tegen om op professionele wijze geld bij elkaar te brengen voor een goed doel. Alpe d'HuZes heeft veel geld voor de kankerbestrijding opgehaald. Als die twee mannen dat allemaal in hun eigen vrije tijd hadden moeten doen, was er misschien veel minder opgehaald. Dat hadden ze gewoon open en eerlijk kunnen vertellen. Ze hadden daarover, met een modern woord, 'transparant' kunnen zijn. Ze hadden ook, voor een behoorlijk bedrag, externe deskundigen kunnen inschakelen. Het was niet zo slim de nadruk te leggen op dat antistrijkstokbeleid en intussen zichzelf als deskundige te honoreren.
x

vrijdag 30 augustus 2013

Amsterdammers

Het belangrijkste wat ons kenmerkt als Amsterdammers is volgens mij ons relativeringsvermogen, onze laconieke kalmte, onze menselijkheid en de altijd vriendelijke knipoog. Dat zegt Bart Schmeink, directeur van het Amsterdamse GVB tegen Het PAROOL, nadat hij eerst zijn beklag heeft gedaan over het horkerige optreden van veel Amsterdammers bij het gebruik van bus en tram: Op het Amstelstation werd gedrongen en voor de deur van de bussen baanden reizigers zich met geweld een weg naar binnen. Dat was de bus die reed in plaats van de metro, die wegens herstelwerkzaamheden enige tijd niet reed.

Het klinkt natuurlijk leuk voor Amsterdammers, maar neem van mij maar aan dat 'relativeringsvermogen',  'laconieke kalmte' en 'menselijkheid' helemaal geen kenmerkende eigenschappen van Amsterdammers zijn. De gemiddelde Amsterdammer verschilt niet van de gemiddelde inwoner van Den Haag of Loppersum. Als hij vreest dat hij een bus zal missen, wordt hij de gewone alledaagse egoïst, die zich desnoods met enig geweld van een een plek in de bus voorziet. Hij heeft er toch al de pest over in dat hij voor het zoveelste jaar enige tijd geen gebruik kan maken van de metro.

Ik neem aan dat Bart geen geboren Amsterdammer is en daarom nog steeds gelooft  in de positieve verhalen die verkondigd worden door mensen die zich met de pr van Amsterdam bezighouden. In mijn jeugd werd te pas en te onpas verteld dat de conducteurs op de Amsterdamse trams zulke humoristische types waren. Ik heb daar zelden of nooit iets van gemerkt. Je had af en toe conducteurs die meenden aan dat beeld te moeten voldoen en vreselijk hun best deden 'grappig' te zijn. Je kunt je het resultaat waarschijnlijk wel voorstellen.

Ik heb 23 jaar in Den Haag gewoond en ook daar redelijk vaak van het openbaar vervoer van de HTM gebruik gemaakt. Haagse passagiers verschillen in niets van Amsterdamse. Je ziet zelfs wel eens 'een vriendelijke knipoog' en je maakt mij niet wijs dat dat dan een Amsterdammer is die toevallig van een Haagse tram of bus gebruik maakt. Misschien is het wel iemand uit Leidschendam. Daar rijdt de HTM namelijk ook.
x

donderdag 29 augustus 2013

Droom

De afgelopen dagen werd er in de media voortdurend aan herinnerd dat het gisteren precies vijftig jaar geleden was dat Martin Luther King zijn beroemde rede ("I have a dream") hield op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington D.C. Dan lieten ze ook weer een klein stukje horen waar ze in het algemeen ook nog doorheen praatten. De hele rede van King is te beluisteren op YouTube. Als je nog een kwartiertje hebt, kun je hem hier en nu beluisteren. Dat is, na vijftig jaar, nog steeds zeer de moeite waard.

woensdag 28 augustus 2013

Ingrijpen

Als Assad niet verantwoordelijk was voor die aanval met gifgas had hij wel meteen toestemming gegeven voor controle door de VN. Die redenering hoor je nogal vaak en hij lijkt zeer logisch.  Amerika, Engeland en Frankrijk zeggen bewijzen te hebben voor die handelwijze van Assad, maar geen van de regeringen van die landen heeft die bewijzen laten zien. Waarom zijn ze ineens zo begaan met het lot van de Syrische burgers? Hoeveel onschuldige burgers zijn er de laatste jaren al in Kongo vermoord en op de vlucht gedreven? Waarom is daar nog nooit ingegrepen? Wachten we daarmee tot ze daar ook gifgas gebruiken?

Je hoeft mij er niet van te overtuigen dat Assad voor geen meter deugt. Maar dat geldt net zo hard voor de meeste van zijn tegenstanders. Amerika is niet van plan troepen naar Syrië te sturen, want dan zit het weer voor zoveel jaar vast in een uitzichtloze oorlog. Stuur maar wat kruisraketten, want die kun je redelijk precies richten. Er is natuurlijk altijd enige kans op 'collateral damage', maar dat moet dan maar.

Sinds mensenheugenis bemoeien 'we' (de westerse landen) ons met de situatie in het Midden Oosten. We hebben ons zelf het recht gegeven daar in te grijpen als wij dat noodzakelijk vinden. Dat heeft niets te maken met het lot van de gewone burgers daar. Het heeft alles te maken met onze belangen.
x

dinsdag 27 augustus 2013

Trend

Hebben de bestuurders van het Deltion College in Zwolle een trend gezet? Zij hebben gezworen dat ze zich in hun werk zo goed mogelijk zullen gedragen. Als alle bestuurders in Nederland dat gaan doen, zullen we dan nooit meer geconfronteerd worden met  berichten over scholen of andere bedrijven waar het een grote puinhoop is geworden door wanbeleid, omdat de bestuurders meer aan eigen voordeel dachten, dan aan het welzijn van de  organisatie? Dat geloof toch niemand. Iedereen wordt verondersteld zich te houden aan de gesloten arbeidsovereenkomst en allerlei wettelijke regeltjes. Maar helaas, er gaat wel eens wat mis. Mensen zijn nu eenmaal geneigd meer aan het eigen belang te denken dan aan het belang van de organisatie waarvoor zij werken, of aan het belang van de mensen waarvoor die organisatie zich sterk maakt. En die mensen zullen echt niet denken 'Dat mag ik niet doen, want ik heb een eed afgelegd.' We weten allemaal vrij goed wat wel en niet mag, wat wel en niet kan. Maar we denken ook dat we slim zijn en dat niemand het in de gaten heeft als  wij op een slimme (denken we) manier de regeltjes aan onze laats lappen. Het afleggen van een eed zal daar niets aan veranderen.
x

maandag 26 augustus 2013

Herfst

Het staat niet onomstotelijk vast dat er een aanval met gifgas heeft plaatsgehad in Damascus, laat staan dat het zeker is dat het Syrische bewind een aanval met gifgas heeft gepleegd. Op de website van de NOS lees ik: Syrische troepen hebben woensdag chemische wapens gebruikt bij hun aanval op oostelijke wijken van Damascus. Het Britse persbureau Reuters meldt dat de Verenigde Staten en Europese landen voorlopig die conclusie trekken. Ze baseren zich op informatie van verschillende westerse veiligheidsdiensten. (Onderstreping toegevoegd.) Op basis dus van voorlopige conclusies brengt Amerika intussen kruisraketten zo dicht mogelijk in de buurt van Syrië. Voor je het weet worden ze nog gebruikt ook.

We hebben het al vaker gezien dat Amerika wapens en troepen inzette om in een ander land zaken naar eigen inzichten te regelen. Denk bijvoorbeeld aan Irak en Afghanistan. Gaat het daar intussen helemaal goed? Ik heb de indruk dat dat wat tegenvalt. Ik zou het huidige Syrische regime niet graag steunen, maar de oppositie bestaat ook niet uitsluitend uit frisse figuren. Toen het Amerika zo uitkwam heeft het ook de Taliban gesteund. Je moet er niet aan denken dat dankzij Amerikaans ingrijpen soortgelijke types ook in Syrië aan de macht komen.

We waren ook zo enthousiast over de ontwikkelingen in Tunesië, Libië en Egypte. We hadden het over  'Lente'. Het lijkt daar inmiddels al weer 'Herfst' geworden te zijn.
x

zondag 25 augustus 2013

Verdubbeling

De burgeroorlog in Syrië duurt nu zo'n twee jaar. Miljoenen Syriërs verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in Syrië zelf of in buurlanden. Een enkeling die geluk heeft, mag verblijven in een Westers land. Nederland heeft zelfs het aantal Syriërs dat hierheen mag komen verdubbeld. Dat betekent dat niet slechts 25 maar wel 50 Syriërs hierheen mogen komen. Wat doen we ons best weer.
x

zaterdag 24 augustus 2013

Tegenvaller

Een paar jaar geleden werden we met ons allen eigenaar van ABN AMRO. Dat kostte ons 22 miljard euro. Die hadden we niet, die moesten we lenen. Maar dat gaf niet want, werd ons door achtereenvolgende ministers van financiën verzekerd, die zouden we met winst terug krijgen.

Gisteren maakte de regering bekend dat ABN AMRO weer verkocht gaat worden. Dat kan nog even duren en dat is maar goed ook. Momenteel is ABN AMRO 15 miljard euro waard. We staan nu dus op een verlies van 7 miljard euro. Je maakt mij niet wijs dat over een jaar, of over twee jaar, de bank veel meer waard en dus ons verlies veel kleiner zal zijn.

Onze nationale schuld wordt dus weer enkele miljarden euro's groter. Dat kunnen we onze kinderen en kleinkinderen niet aandoen. Er moet dus extra bezuinigd worden of er moeten wat lasten extra verhoogd worden. Het zal nog even duren voor we een nieuwe auto, of een nieuwe keuken aanschaffen.
x

vrijdag 23 augustus 2013

Komkommertijd

De ministers en staatssecretarissen zijn terug van vakantie. Ze zijn al druk bezig met de begroting van volgend jaar en met de daarbij behorende bezuinigingen en lastenverzwaringen. Je zou zeggen dat dat voldoende nieuws oplevert, maar kennelijk is het ook nog een beetje komkommertijd; er wordt dus geschreven over personen en toestanden die volmaakt onbelangrijk zijn. Zo schrijft Het PAROOL over de kickbokser Badr Hari en zijn partner Estelle Cruijff. (Het PAROOL duidt haar aan als "zijn liefje".)

Ene Jens Olde Kalter heeft een boek geschreven over Badr Hari ("Badr, de harde werkelijkheid achter Badr Hari"). Dat maakt hem tot een soort expert. (Niet: "soort van", zoals tegenwoordig iedereen zegt. Dat is een Anglicisme, een letterlijke vertaling van "sort of".) Niet alleen de Telegraaf laat hem aan het woord, hij was recentelijk ook te gast bij Knevel & Van den Brink om zijn kennis van Badr Hari te spuien. Waarom K & vdB het noodzakelijk vonden die kennis met hun kijkers te delen is mij niet duidelijk geworden.

Als je het nieuws een beetje volgt, dan weet je dat Badr Hari ook buiten de boksring wel eens klappen wil uitdelen en die Jens vreest het ergste voor Estelle. In zijn boek vertelt hij over diverse vrouwen die dat aan den lijve hebben ondervonden. Is dit zijn, wat omslachtige, manier om Estelle te waarschuwen? Of denken hij en Knevel en Van den Brink dat er ook buiten kickbokskringen belangstelling bestaat voor de handel en wandel van dit stel? Die Jens wil zijn boek verkopen dus gaat enige free publicity niet uit de weg. Maar op welke manier past dit verhaal in het profiel van de EO?
x

donderdag 22 augustus 2013

Iedereen

Trouw schrijft: Mark Zuckerberg, de oprichter en CEO van Facebook, wil de hele wereld op internet aansluiten. (...) Zuckerberg zegt in een interview met CNN dat hij wil dat iedereen van het internet kan profiteren. Wat ontzettend aardig van die Mark. Dat zouden meer CEO's moeten doen. De CEO van Volkswagen wil dat iedereen van een auto kan genieten. De CEO van Peijnenburg wil dat iedereen (zelfs Leo Veensma ) van ontbijtkoek kan genieten.

In ontwikkelde landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft ongeveer 20 procent van de bevolking geen toegang tot internet. In Eritrea heeft slechts 0.8% wel toegang. Stel je even voor dat je in Eritrea leeft en dat je via Facebook die mooie foto aan je familie en vrienden wilt laten zien, maar die hebben helemaal geen toegang tot het internet. Mark wil internettoegang bieden via een app voor een smartphone die overal verkrijgbaar moet zijn. Moet die app of die smartphone nou overal verkrijgbaar zijn? En gaat Mark er ook voor zorgen dat je overal in Eritrea 'bereik' hebt? Volgens mij verdient hij genoeg om Eritrea van een goede infrastructuur te voorzien.

Wat zou het leven er een stuk mooier uitzien als meer mensen erover zouden nadenken  hoe ze het leven van anderen een stuk aangenamer zouden kunnen maken.
x

woensdag 21 augustus 2013

Inspiratie

Is de scheiding van Diederik Samsom nieuws? Die vraag heb ik niet bedacht, al speelde die wel door mijn hoofd toen ik, ik weet niet meer in welke krant, dat 'nieuws' las. Die vraag is de kop boven een artikel in de Volkskrant. NRC Handelsblad kwam als eerste met het nieuws: Gewoonlijk wordt weinig aandacht besteed aan het privéleven van Nederlandse politici, maar Samsom betrok als eerste zijn gezin in woord en beeld bij zijn verkiezingscampagne. In een veelbesproken campagnefilmpje toonde hij flitsen uit het leven met zijn vrouw Tineke, dochter Benthe (12) en zoon Fane (7). Hij sprak ook vaak over de handicap van zijn dochter Benthe, om te benadrukken dat hij de zorgen van mensen over de teloorgang van sociale voorzieningen begreep. Wim de Bie maakte een aardig tweetje over de scheiding van Samsom: "Alleen de scheiding van Samsom en Rutte is nieuws - privésores kan me gestolen worden."

Ik vond destijds dat campagnefilmpje al vreemd, met name het feit dat de handicap van zijn dochter daarin zo nadrukkelijk naar voren kwam. Diederik wilde misschien aangeven "dat hij de zorgen van mensen over de teloorgang van sociale voorzieningen begreep", maar wat heeft hij met dat begrip gedaan? Heeft hij zich met hand en tand verzet tegen de teloorgang van de sociale voorzieningen? Het is mij niet opgevallen.

Samsom beklemtoonde maandag dat de nieuwe situatie niets verandert aan zijn werk in de politiek. 'Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron. Dat blijft zo.' Nu maar hopen dat hij gauw weer een nieuwe partner krijgt. Dan komen er misschien ook weer wat nieuwe inspiratiebronnen bij. Een beetje inspiratie kan hij wel gebruiken.
x

dinsdag 20 augustus 2013

Stal

Ik was ze al lang weer vergeten, die twee broertjes uit Zeist, die vermoedelijk door hun vader om het leven zijn gebracht. In Trouw las ik dat er een Stichting RuJu (van Ruben en Julian) is opgericht. Die gaat geld inzamelen voor een monument voor alle kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Oud-Ajaxspelers en bekende Nederlanders uit de RTL-stal spelen in september in Zeist een benefietwedstrijd voor de stichting RuJu. Deze stichting is opgericht na de dood van de broertjes Ruben en Julian.

De krant vermeldt niet waar het monument zal worden geplaatst, maar ik neem aan dat dat Zeist zal zijn. De inwoners van die plaats zullen dus van tijd tot tijd, wanneer ze dat monument weer eens zien, stil staan bij het feit dat af en toe ouders hun kinderen om het leven brengen. Maar wanneer komen andere Nederlanders nou in Zeist? Oftewel: hoe groot is de kans dat mensen die niet in Zeist wonen met dat monument geconfronteerd worden? Is het de bedoeling dat er bij dat monument regelmatig (minimaal één maal per jaar) bijeenkomsten plaatsvinden die op tv worden uitgezonden en waar "bekende Nederlanders uit de RTL-stal" acte de présence zullen geven? Wat is anders de zin van zo'n monument?

Ik wist overigens niet dat BN'ers ingedeeld werden in 'stallen'. Mag een BN'er uit de RTL-stal niet verschijnen bij een andere publieke of commerciële omroep? Is er een duidelijk onderscheid tussen de RTL-stal en de SBS-stal? Zijn er BN'ers die er niet over denken bij een commerciële omroep te verschijnen? Heeft de publieke omroep (de NTR) zijn eigen stal?
x




maandag 19 augustus 2013

Kopiëren

Waarom zou je voor iets betalen als je het voor niks kan krijgen? Sinds de uitvinding van de taperecorder en met name de cassetterecorder, is er muziek gekopieerd. Je vriendje kocht een lp van een populaire band en jij mocht daar een kopie van maken. Dat was goedkoper dan zelf die lp kopen. Als jij weer eens geld had voor een lp, mocht je vriendje daar een kopie van maken. De muziekindustrie zag dit kopiëren met lede ogen aan, want er werden zo heel wat inkomsten misgelopen.

Met de komst van de videorecorder en later de dvd werd het probleem alleen maar groter. Ook films konden nu gekopieerd worden. Je kon ze opnemen van de tv en vervolgens kon je ook daarvan weer kopieën maken.

En toen kwam het internet en werd het up- en downloaden van muziek en films 'gewoon'. Het werd niet meer als diefstal gezien (wat het is), maar als een sport. Je zou toch wel gek zijn voor muziek of een film te betalen als je die gratis en toch voor niks kon krijgen?  Zeker in deze dure tijden heb jij toch ook het recht om de films te zien en de muziek te beluisteren die jij wil, maar niet kunt betalen?

En sinds enige tijd is er de e-reader en zijn er de digitale boeken. In Trouw las ik: De verkoop van e-readers bereikt deze zomer nieuwe records. Maar van de boeken die erop gelezen worden, is slechts een op de tien boeken betaald. (...) Het komt al voor dat een nieuwe roman vaker is gekopieerd dan verkocht. Dit kon je zien aankomen, maar de boekenindustrie heeft er nauwelijks iets aan gedaan om het te voorkomen. Papieren boeken van populaire schrijvers worden al illegaal gedigitaliseerd en via het internet aangeboden, voordat ze in de boekhandel te verkrijgen zijn. Nu zal J.K. Rowling er niet van wakker gelegen hebben, dat dit gebeurde met haar Harry Potterboeken. Ze was toch al steenrijk. Maar de meeste schrijvers verdienen bij lange na niet zoveel aan hun schrijfkunst. Wanneer kopieën van hun werk ook nog eens zo makkelijk 'gratis' te verkrijgen zijn, zouden zij de pijp wel eens aan Maarten kunnen geven. Hoeveel boeken gaan we op die manier missen, omdat ze niet geschreven worden?

De enige die echt iets kan veranderen is natuurlijk de lezer zelf. Wie een e-reader koopt, maar niet meer voor boeken betaalt, houdt zichzelf voor de gek. Die heeft straks geen boeken meer om te lezen. Omdat de schrijvers brodeloos raakten. Willen we dat?
x

zondag 18 augustus 2013

Advies

Als je de afgelopen weken het nieuws een beetje volgde, kan het je niet ontgaan zijn dat het in Egypte enigszins onrustig is. Bijna dagelijks vallen er doden in gevechten tussen burgers en politie/leger of tussen groepen burgers onderling.

Egypte is ook een redelijk belangrijke vakantiebestemming, met name diverse badplaatsen aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba. Het kan best zijn dat je een reis daarheen geboekt heb nog voordat de ongeregeldheden in Egypte begonnen. Wat moet je nu? Gewoon gaan of toch maar niet?

Het komt wel eens voor dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een zogenaamd 'negatief reisadvies' geeft. Zo'n advies is belangrijk, want als je dan je reis afzegt, krijg je op zijn minst het geld dat je al betaald hebt terug, of je kunt een andere reis boeken. Nu raadt het ministerie een reis niet direct af, maar het moedigt ook niet direct aan. NRC-Handelsblad schrijft: sinds gisteravond worden door de Nederlandse regering alle niet-essentiële reizen naar resorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba ontraden. Burgers moeten zich volgens het ministerie afvragen of een reis naar Egypte noodzakelijk is. Als mensen toch besluiten om naar het Arabische land af te reizen, is het zaak om de reis zorgvuldig voor te bereiden.

Wat moet je met zo'n advies?  Als je na een jaar hard werken van je verblijf in Sharm el sheikh  wilt genieten zul je al gauw geneigd zijn die reis essentieel te vinden. Ik ben één keer naar een Arabisch land geweest (Marokko) en die reis was zorgvuldig voorbereid. Maar mijn reizen naar Zweden of Engeland waren ook altijd zorgvuldig voorbereid, zelfs mijn wandel- of fietstochten door Nederland.

De ANVR besloot gisteravond op basis van het "onduidelijke" reisadvies dat reizen naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba gewoon kunnen doorgaan. De ANVR zal toch ook wel goed nagedacht hebben, denk ik dan. Maar ik denk ook: Ik ben oud en wijs genoeg om zelf na te denken over wat ik in de krant lees of op tv zie. Ik zou helemaal geen advies nodig hebben. Het zal nu wel rustig zijn in die resorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba. Het was op 9 september 2001, om een uur of acht 's ochtends, ook rustig in New York.