De kranten staan vol met artikelen over de cijfers van het CPB. Voor de meeste mensen zijn de koopkrachtcijfers natuurlijk het belangrijkste. Volgens de Volkskrant behoor ik tot de groep die het meeste moet inleveren: de gepensioneerden. Dat komt deel (sic) omdat gepensioneerden minder te besteden hebben omdat de aanvullende pensioenen nauwelijks stijgen en soms worden gekort. Dit jaar leveren de 65-plussers ook al de meeste koopkracht in. Wees gerust, ik ga hier geen klaagzang houden. Al die cijfers, waar ik meestal niets van begrijp, zeggen me niets. Het zijn allemaal gemiddelden en net als ieder individu ben ik geen gemiddelde. Ik heb geen idioot hoog inkomen, dat ligt ergens in de buurt van modaal (geloof ik), maar sinds de economische crisis begon, heb ik nooit overwogen mijn uitgavenpatroon aan te passen. De enige 'bezuiniging' die ik heb gerealiseerd was stoppen met roken, maar dat heb ik pas 11 maanden geleden gedaan en niet uit bezuinigingsoverwegingen. Geheel tegen de algemene trend in heb ik de afgelopen jaren diverse duurzame gebruiksgoederen aangeschaft: een vrieskast, een wasdroger, een iPad, een laptop, een tv, een elektrische fiets, een broodbakapparaat. Het mkb mag tevreden over me zijn. Dit jaar en vorig jaar heb ik ook nog eens geld besteed aan 'vakanties' in het buitenland, wat ik sinds 2001 niet meer gedaan had. En het zit er dik in dat ik dat volgend jaar weer doe.
Met mij gaat het dus niet zo slecht. Maar wat ik nog steeds niet begrijp is dat een zich links noemende partij als de PvdA, die ook nog eens de ministers van financiën en sociale zaken levert ermee kan instemmen dat mensen met een laag inkomen meer inleveren dan mensen met een hoger inkomen. Ik lees tenminste in de Volkskrant: Mensen die tot 175 procent van het wettelijk minimumloon binnenkrijgen (bijna 18.000 euro per jaar) gaan er 0,75 procent op achteruit, mensen die 175-350 procent van het minimumloon op de rekening zien worden bijgeschreven, leveren een kwart procent in. Voor mensen met een inkomen dat gelijk staat aan 350-500 procent van het minimumloon blijft de koopkracht gelijk. Dus: wie 1.477,80 euro per maand binnen krijgt gaat erop achteruit, wie 7389 euro binnen krijgt blijft qua koopkracht gelijk. Hoe gaan Samsom, Dijsselbloem en Asscher dat uitleggen?
x
Manuel Antonio
1 dag geleden
Valt er nog wat uit te leggen? Nog eentje dan: voormalig staatssecretaris van financien en minister van soc.zaken en werkgelegenheid Willem Vermeend liet vanochtend in WNL weten dat door de enorme bezuinigingen het volk de hand op de knip houdt en dat de economie volgend jaar met o,5% zal groeien. Niets nieuws onder de zon. Ook de miljoenennota zal morgen weinig nieuws opleveren.
BeantwoordenVerwijderenZe gaan dat niet uitleggen, ze gaan dat gewoon doen. Er zijn nou eenmaal veel meer mensen met een laag inkomen dan met een hoog. Daar is dus per saldo meer te halen. De mensen met een laag inkomen hebben de meerderheid. Net zoals de PvdA en de VVD in de 2e Kamer.
BeantwoordenVerwijderen