donderdag 31 mei 2012

Mannetje

Morgenmiddag tussen 12.00 en 18.00 uur komt er een mannetje van UPC bij mij om te kijken wat er aan de hand is met de 'mediabox' die mijn tv en radio aanstuurt. Al meer dan een week heb ik geen tv gezien en radio gehoord. Die mediabox was een vervanger van de voorgaande, die ook voortdurend disfunctioneerde. Nu zit ik met een probleem: gisteravond kon ik ineens weer wel tv kijken. Ik had tijdens het eten naar een film op dvd gekeken (een oudje: '2001', A Space Odyssee'). Gewoon om weer eens te proberen schakelde ik na afloop van de film door naar de tv en jawel hoor: ik kon naar de oefenwedstrijd Nederland-Slovakije kijken. Dat heb ik (zie mijn blog van gisteren) niet gedaan, maar ik heb wel 'Knevel en Van den Brink' gezien. Die had ik ook onbekeken kunnen laten, want zoveel boeiends hadden de aanwezige 'Talking heads' nu ook weer niet te bieden. Maar in ieder geval deed de media box na een paar uur nog steeds wat hij moest doen.

Zojuist heb ik even gecontroleerd. Ik had naar 'Max Geheugentrainer' kunnen kijken, maar er zijn betere dingen die je op je nuchtere maag kunt doen: een boek lezen, een blog schrijven of gewoon weer naar bed gaan. Nu zal dat UPC-mannetje morgen concluderen dat de mediabox gewoon werkt. Hoe krijg ik hem zo ver dat hij toch even controleert wat er aan de hand geweest zou hebben kunnen zijn? Dat kost tijd en die hebben die mannetjes niet. Als je er eentje nodig hebt, mag je blij zijn als hij er binnen tien dagen is, maar veertien dagen is waarschijnlijker. Heeft dat mannetje apparatuur bij zich om alle functies van de mediabox door te meten? Bestaat dat soort apparatuur überhaupt? Want je kunt er vergif op innemen (Murphy's Law) dat zodra hij zijn hielen gelicht heeft alles weer uitvalt en dan kan ik weer twee weken wachten op het volgende mannetje.
x

woensdag 30 mei 2012

Resultaat

Het duurt nog ruim een week voor het losbarst en daarna kunnen we er bijna drie weken lang niet onderuit: het EK voetballen. Ik gun iedereen zijn plezier en ontspanning en als ik heel eerlijk ben wil ik best toegeven dat ik met plezier naar een goede voetbalwedstrijd kijk. Probleem is dat van te voren niet zeker is dat een voetbalwedstrijd, zelfs niet als die door twee topelftallen gespeeld wordt, de aandacht 2 keer 45 minuten lang kan vasthouden. Let wel: dat is mijn probleem.

Anders dan veel Nederlanders zal het mij worst wezen op welke plaats Nederland uiteindelijk eindigt. Het mag van mij best Europees kampioen worden, maar dan moet het wel aantrekkelijk voetbal spelen. Een profvoetbalwedstrijd is al lang geen sport meer, het is een voorstelling die de massa moet vermaken. Als een popgroep tijdens een popfestival er met de pet naar gooit, komt hij niet weg met het excuus: het gaat om het resultaat. Goede muziek maken is meer dan een reeks klanken georganiseerd op een rijtje ten gehore te brengen. Een goede voetbalwedstrijd is, in mijn visie, meer dan minimaal één doelpunt meer maken dan je tegenstander.

In een of andere krant las ik dat Nigel de Jong, een van onze 'helden', bij de Zwitserse politie aangifte gedaan had van de diefstal van zijn horloge. Dat horloge was enkele duizenden Euro's waard. Iemand die een salaris verdient waarmee hij een horloge van die prijs kan aanschaffen moet zijn werk (voetballen!) wel heel goed doen, als hij mijn aandacht waardig wil zijn.

Maar ja, ik weet dus nooit van tevoren of een wedstrijd echt het bekijken waard wordt. Het zou best kunnen dat Ierland-Kroatië  veel leuker wordt dan Nederland-Duitsland. In ieder geval zul je mij op 13 juni 's avonds niet in een kroeg aantreffen. Dan gaat het om het resultaat.
x

dinsdag 29 mei 2012

Botsing

Nederland is het het fietsland bij uitstek. Er zullen maar weinig Nederlanders zijn die geen eigen fiets hebben. Dat blijkt o.a. uit het feit dat hier jaarlijks zo'n miljoen fietsen gekocht worden. Zelfs in Amerika weten ze dat we ons graag op de fiets voortbewegen. Ik heb eens in Washington een fiets een fiets gehuurd om zo de stad wat uitgebreider en minder vermoeiend te bekijken dan wandelend. In de fietsenzaak moest ik een formulier met wat persoonlijk gegevens invullen. Als 'nationaliteit' kon ik kiezen uit: American, Dutch, Other.

Nog altijd te weinig, maar veel Nederlanders gebruiken hun fiets voor woon-werkverkeer, het doen van boodschappen of het naar school brengen van kinderen. En natuurlijk wordt de fiets gebruikt tijdens vakanties of tochtjes op vrije dagen. Tenslotte is fietsen ook nog een manier om sport te beoefenen. Dan heb ik niet over de beroepsjongens die een paar duizend kilometer afleggen door Spanje, Italië of Frankrijk. Dan heb ik het over amateurs die de beroepsjongens graag nadoen. Ik heb familieleden die  af en toe per fiets tegen de Alpe d'Huez, de Mont Ventoux of een andere 'legendarische' berg in de Tour de France op rijden.

Je moet wel een beetje getraind hebben om tegen zo'n berg op te fietsen. Er zijn veel fietsers die dat niet in hun eentje doen, maar in groepsverband. En dan met z'n allen zo hard mogelijk fietsen. Ik heb een pesthekel aan dat soort fietsers. Ze schijnen namelijk te denken dat de fietspaden in ons land speciaal voor hun aangelegd zijn. Gewone recreatieve fietsers, zoals ik af en toe ben, worden door hen als buitengewoon hinderlijk ervaren, die niets anders te doen hebben dan hun de ruimte te laten. Dat wil nog wel eens tot ruzie, soms zelfs tot handgemeen, leiden. Maar het kan nog erger, zoals ik vandaag in Trouw las. Een groepje wielrenners passeerde een vrouw, die op haar fiets in tegenovergestelde richting reed. Een van hen reed door nog onbekende oorzaak frontaal tegen haar aan. De vrouw kwam ten val en raakte ernstig gewond. De vrouw werd per ambulance naar het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg vervoerd, waar ze even voor het middaguur overleed aan haar verwondingen. 

 Ik heb zo'n flauw vermoeden wat die 'onbekende oorzaak' was. Die fietser was bezig met zichzelf, zijn prestatie. Hij was even 'vergeten' dat hij op een openbare, voor iedereen toegankelijke, weg reed. Bij officiële wielerkoersen wordt de route niet voor niets door de politie afgezet  De deelnemers aan zo'n koers weten zeker dat er geen tegenliggers zijn en dat andere fietsers hun pad niet zullen kruisen. Die hoeven alleen maar te letten op degenen die vlak voor of naast hem aan het rijden zijn. Als je als 'liefhebber' aan het racen bent op een mooie zonnige dag, moet je je net zo gedragen als tijdens de spits in Amsterdam. Anders komen er ongelukken van.
x

maandag 28 mei 2012

Feestadgen

Geniet van Tweede Pinksterdag, met gezin of familie, op het strand of op een meubelboulevard. Maar bedenk ergens tussen Scheveningen en Ikea dat je deze vrije dag aan de christelijke traditie te danken hebt. En wie weet eindig je op je vrije Tweede Pinksterdag wel in een kerk. Misschien geen slecht idee. Frank G. Bosman, cultuurtheoloog, verbonden aan de Tilburg School of Theology windt zich in Trouw erover op dat een Tweede Kamerlid van D66 ervoor pleit de christelijke feestdagen af te schaffen. Al die vrije dagen immers zijn economisch niet (meer) verantwoord. We moeten gewoon doorwerken en geld verdienen. Bovendien zijn er nog maar weinig mensen die weten wat de achtergrond van die feestdagen is.

Dankzij mijn opvoeding weet ik nog precies waar die christelijke feestdagen vandaan komen,maar ik doe daar al lang niets mee. Dat het vrije dagen zijn zegt me ook al lang niets meer, want alle overige dagen van het jaar heb ik ook vrij. Bosman ziet nog iets meer: Achter deze af en toe oplaaiende discussie schemert een anti-religieuze agenda. Het christelijk geloof is niet echt populair en veel christelijke gebruiken worden als achterhaald beschouwd. Hetzelfde lot treft niet-christelijke gelovigen. Denk aan de onzalige discussie over het verbod op rituele slacht en het besnijden van jongens. Al die 'hoogtepunten' tussen al dat werken door geven, volgens Bosman, structuur aan ons leven. Ik doe het al twaalf jaar zonder structuur en dat bevalt al twaalf jaar uitstekend.

Tot slot, deze oude christelijke feestdagen vormen ongeveer het laatste tegengif voor een bijna totale vergeetachtigheid van de bevolking als het gaat om de eigen religieus-culturele geschiedenis. Mensen weten niets meer van het christendom. Dat christelijk analfabetisme is een probleem, ook voor niet-christenen, atheïsten en ietsisten. Als wetenschapper zou Bosman toch moeten weten dat al die christelijke feestdagen niet geheel toevallig plaatsvinden op tijdstippen waarop, vóór de komst van het christendom, heidense (d.w.z. niet-christelijke) feestdagen gevierd werden, die te maken hadden met de stand van zon en maan en het wisselen der seizoenen. Mensen hebben af en toe, welk geloof ze ook aanhangen, behoefte aan of zin in een feestje. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Je kan Tweede Pinksterdag afschaffen, maar dan willen de mensen daar Midzomerfeesten voor terug. We kunnen ook Koninginnedag afschaffen, maar daar hoor je D66 niet over, want dan kom je pas echt aan de diepste gevoelens van ons volk. Aan God mag je komen, maar niet aan de Koningin. Dat gaat stemmen kosten.
x


zondag 27 mei 2012

Sharia

In Trouw las ik dat afgelopen vrijdag vertegenwoordigers van 'Sharia4Holland' op de Dam in Amsterdam actief waren. De Sharia4Holland streeft naar de invoering van de sharia (islamitische wetgeving) in Nederland. Ook is er een Belgische tegenhanger: de Sharia4Belgium. Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de uitspraken die op de Dam gedaan werden. De PVV stelt Kamervragen.

Veel mensen slaat de schrik om het Hart als ze aan de Sharia denken. Ze zien afgehakte ledematen, stenigingen, onderdrukking van vrouwen en nog veel meer vreselijke dingen. Je moet er toch niet aan denken dat zoiets hier ooit zal gebeuren. Zulk soort mensen moet toch meteen het zwijgen opgelegd worden? Ze misbruiken de democratie om die democratie te zijner tijd, als ze de meerderheid zouden krijgen, om zeep te helpen.

Ik maak me geen moment zorgen om die Sharia4Holland. Ik geloof dat zo'n zes procent van onze bevolking momenteel islamitisch is. Als die allemaal zouden stemmen op een eventuele politieke partij die vóór de invoering van de Sharia is, zouden ze met wel 9 of 10 mensen in de Tweede Kamer komen. Dat lijkt me wat weinig om radicale hervormingen van ons staatsbestel te bewerkstelligen. Ik denk ook nog eens dat lang niet alle moslims op zo'n partij zouden stemmen.

Het is echt niet altijd de godsdienst, of wat voor geestelijke stroming dan ook, die tot ellende leidt. De Syrische president Assad en de kliek om hen heen die al jaren aan de macht is zijn geen radicale moslims, maar Alawieten, die de meest vrijzinnige stroming binnen de islam vormen. Het zijn mensen die de macht hebben en die macht graag willen houden. In ons land hebben we die macht altijd netjes verdeeld. Laten we dat maar zo houden. Ondertussen mogen Geert Wilders en Sharia4Holland zeggen wat ze willen.
x

zaterdag 26 mei 2012

Persoonlijk

'De islam is geen geloof, maar een barbaarse achterlijkheid'. Dat is de persoonlijke overtuiging van een vmbo-leraar maatschappijleer in Leiden, die hij openbaar had gemaakt in een tweet. Trouw schrijft daarover, omdat de leiding van de school de man geschorst heeft, want "De uitlatingen van die leraar staan haaks op onze visie: wij staan open voor alle gezindten. Een leraar maatschappijleer wordt geacht tieners te leren hoe ze in een multicultureel land moeten leven. Hij moet ze trainen in burgerschap en ze verantwoord leren omgaan met social media. Na zo'n tweet ben je dan niet geloofwaardig meer." De leraar vecht de schorsing aan, want "Wat ik in mijn vrije tijd doe, mag ik zelf weten. Ik heb er bij mijn sollicitatie ook geen geheim van gemaakt dat ik op de PVV stem."

Natuurlijk mag die leraar er een, naar mijn oordeel, verkeerde, zelfs achterlijke, mening over de islam op nahouden. Hij mag die, aan de borreltafel in de kroeg of tijdens een feestje met familie en/of vrienden ook vrijelijk uiten. Maar in Facebook en twitter en al die andere sociale media, maak je je mening openbaar, toegankelijk voor iedereen. In zijn geval ook voor zijn leerlingen en werkgever en die mogen daarover hun eigen mening hebben en daarnaar handelen. Voor zijn leerlingen is hij niet geloofwaardig meer als hij tijdens zijn les de islam op één lijn stelt met andere godsdiensten als christendom, judaïsme en hindoeïsme. De schoolleiding mag hem verwijten dat hij niet het door haar beleden multiculturalisme tot uiting brengt. Als Mark Rutte in een tweet hetzelfde zou schrijven als die leraar, zou hij heel wat uit te leggen hebben aan de Tweede Kamer en die zou hem niet laten wegkomen met het 'excuus' dat hij in zijn vrije tijd mag schrijven wat hij wil.

Ik kan hier beledigend en discriminerend te werk gaan, maar ik ben me er wel degelijk van bewust, dat iedereen die dit leest mij daarover ter verantwoording kan roepen. Ik hoef niemand vooraf te vragen: "Mag ik dit wel schrijven?" Iedereen weet wel zo'n beetje wat er in de Grondwet staat over de vrije meningsuiting: "Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren", maar daar kont nog een tekstje achteraan: "behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet."
x

vrijdag 25 mei 2012

Vertrouwen

Het beetje geld dat ik niet direct hoef uit te geven staat op een gewone spaarrekening bij een gewone bank. Daarover ontvang ik twee komma nog wat procent rente. Daar zal ik niet rijk van worden. Als ik rijk wil worden kan ik beter gaan beleggen. Je kunt nog rijker worden als je gaat speculeren. Maar dan moet je je wel gaan verdiepen in allerlei trucjes en slimmigheidjes. En je moet weten hoe 'de markt' werkt.

Ik was absoluut niet van plan aandelen Facebook te gaan kopen, maar als je gewend bent het nieuws te volgen, kon je niet anders dan al het geschrijf en gepraat over de beursgang van Facebook volgen. Wat ik daaruit leerde was: het kopen van van aandelen Facebook zou niet automatisch leiden tot vergroting van mijn vermogen. De prijs van aandelen stijgt - dat weet zelfs een financieel onbenul als ik - als het bedrijf steeds meer winst gaat maken. Maar als de winst gelijk blijft, of zelfs gaat dalen, gaat de koers van de aandelen omlaag en kun je fluiten naar je vermogensaanwas.

Facebook moet het hebben van de advertenties die bedrijven op de website plaatsen. Als jouw 'vrienden' jouw nieuwste foto's bekijken of willen weten of je gistermiddag thee of prosecco dronk, worden ze ook geconfronteerd met advertenties,  bijvoorbeeld van Gall & Gall, dat net de prosecco in de aanbieding heeft. Maar Gall & Gall kan zijn advertentiebudget ook maar één keer uitgeven en het zou best kunnen zijn dat die centjes niet naar Facebook, maar naar Google gaan. Dat had ik niet bedacht, maar mensen die 'de markt' een beetje kennen. Die waarschuwden dan ook voor al te groot optimisme over de toekomstige inkomsten van Facebook.

Intussen zijn in de VS de eerste processen in voorbereiding, die worden aangespannen door teleurgestelde kopers van aandelen Facebook. De koers van die aandelen is inmiddels tot 16% onder de uitgiftekoers gedaald. Die kopers hadden vertrouwd op de inzichten van de analisten van de banken die Facebook naar de beurs brachten. Ik dacht dat we een paar jaar geleden al hadden geleerd dat je banken niet moet vertrouwen. Als jij geld wilt lenen om een net bedrijf te starten, vertrouwen ze jou ook niet.
x

donderdag 24 mei 2012

Veranderen

'Bouw een groot, lang hek van 80 tot 160 kilometer en sluit alle lesbiënnes daarin op', stelde Worley voor. 'Doe hetzelfde voor homoseksuelen en zet dat hek onder stroom, zodat ze niet weg kunnen. Binnen een paar jaar zullen ze uitsterven. Weet je waarom? Ze kunnen zich niet voortplanten.' Worley is een Amerikaanse dominee. Hij wordt geciteerd in Trouw. In een ander artikel in dezelfde krant, kun je lezen: Steeds meer Amerikanen zijn tegen het recht op abortus. Uit cijfers van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat de helft van de ondervraagden zichzelf ziet als 'pro life'.

Over een paar maanden gaan de Amerikanen weer naar de stembus om een president, alle leden van het Huis van Afgevaardigden en een derde deel van de senaat te kiezen en alle kandidaten zullen om het hardst roepen dat "this great nation" de beste democratie te wereld is. Amerika is formeel een seculiere maatschappij, maar het "God bless you." zal weer niet van de lucht zijn in de verkiezingsspeeches. Voormalig president Clinton beloofde in zijn verkiezingstoespraken al dat homo's in de krijgsmacht gewoon voor hun seksuele voorkeur zouden mogen uitkomen. In de acht jaar dat hij president was kwam het er niet van. Zijn opvolger George Bush deed er acht jaar lang uiteraard helemaal niets aan. Barack 'Change' Obama heeft in dit opzicht in vier jaar ook nog niet veel veranderd.

Amerikanen mogen uiteraard zo conservatief zijn als ze zelf willen en zich door conservatieven laten regeren. Maar waarom is hun conservatisme beter dan dat van de eerste de beste moslimstaat? Wat maakt de Amerikanen zo geschikt voor de functie van politieman in deze wereld? O ja, ze hebben toevallig de meeste en de grootste pistolen en 'Might makes right!'
x

woensdag 23 mei 2012

Liberaliseren

Kennelijk heeft nog niemand begrepen dat de grote crisis waarin we al vijf jaar zitten, werd veroorzaakt door de banken en door de neo-liberale politiek van deregulering van de financiële markten in de VS. Trouwe lezers van Beggartalk weten dat ik er met sombere regelmaat op wijs dat "Jan met de pet", of hij nu in Griekenland, Spanje of Nederland woont, moet opdraaien voor de schulden die politici en zich onverantwoordelijk gedragende veelverdieners veroorzaakt hebben. Maar vandaag staat het dan ook eens onomwonden in Trouw. Het ontslagrecht wordt inmiddels ook verder gedereguleerd en geliberaliseerd en als het aan D66, een van de partijen die het Lenteakkoord ondersteunt, ligt, wordt de werkweek ook weer langer.

Zo kunnen we nog een tijdje door gaan.We moeten meer en goedkoper gaan produceren. Is het niet te dol dat werknemers hier vier weken per jaar niet op hun werk hoeven te komen en toch gewoon hun salaris doorbetaald krijgen? Sterker nog, ze krijgen ook nog eens extra vakantiegeld mee. Hoe lang kunnen we dat nog van de werkgevers vragen? Op die manier worden hun winsten - en niet te vergeten het dividend voor de aandeelhouders - verlaagd. Zullen we ook het werkgeversaandeel in de pensioenpremies maar afschaffen? Laat iedereen voor zijn eigen pensioen zorgen! Het minimumloon is ook zo'n overbodige regel: wie zijn vak verstaat weet heus wel een goed loon bij een werkgever te bedingen.

Het veelgebruikte argument is dat we onze kleinkinderen niet mogen opzadelen met de schulden die wij maken. Mogen we af en toe ook nog even denken aan de honderdduizenden kinderen van nu (volgens de Kinderombudsman) die in feite in armoe leven, die niet naar een sportclub kunnen, die niet op vakantie gaan en niet naar de verjaardag van een vriendje of vriendinnetje gaan, omdat ze zelfs geen bescheiden cadeautje kunnen meenemen?
x

dinsdag 22 mei 2012

Radicaal

Kathleen Ferrier zien we na 12 september niet terug in de Tweede Kamerfractie van het CDA. Zij stelt zich niet opnieuw herkiesbaar. Kathleen werd algemeen beschouwd als dissidente binnen het CDA, want ze was tegen het samenwerken met de PVV. Het was niet haar opstelling - en die van die andere dissident, Koppejan - die tot de val van het kabinet-Rutte heeft geleid. Het is mij dan ook nooit zo duidelijk geworden wat dat dissidentschap in de praktijk nou precies inhield.

Kathleen blijft natuurlijk wel nadenken over de koers van het CDA. Volgens haar, las ik in Trouw, moet die koers naar het 'radicale midden' gaan. Dan weet ik het even niet meer. Ik heb altijd gedacht dat je in het politieke midden al die mensen vindt die juist niets van radicaliteit moeten hebben. Die stemden traditioneel op CDA, VVD of PvdA, maar tegenwoordig kun je ze ook bij GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vinden. Tot 12 september doet de PvdA even of ze niet bij het midden behoort, want dan verliest ze stemmen aan de SP, maar na 12 september gaat ze maar al te graag weer met de VVD en/of het CDA in één kabinet zitten.

Tekenend is, dat uit de opiniepeilingen blijkt dat voormalige CDA-stemmers niet in meerderheid overstappen naar iets radicaals, maar naar de VVD, die ik ook nog nooit van radicaliteit heb horen beschuldigen. Hoewel, die befaamde 3%-norm, waaraan niet getornd mag worden, komt meer uit Den Haag dan uit Brussel. Daar staan al die partijen van het 'Lente-akkoord' voor. Bestaat er dan toch zoiets als het radicale midden?
x

maandag 21 mei 2012

Energie

De allerslimste manier om werknemers uit te persen, is ze te laten geloven dat ze niet zonder het werk kunnen dat ze voor jou doen, omdat ze het opvatten als zelfverwezenlijking. Dat soort praktische dingen kun je leren aan de Business Energy School in Zaltbommel, waarover Trouw schrijft. Moderne managers hebben graag 750 euro over voor het volgen van workshops waar je dat kunt leren. Tjeerd Gorter is de baas van die school. Hij leert die managers om een roos te visualiseren. Ze laten zich vol lopen met kleur en zuigen de energie op uit de aarde. Die energie stroomt van het middelpunt van de aarde naar het middelpunt van de kosmos. Op die manier kom je dichter bij je gevoel, je zelf, of je intuïtie. Gorter: "Je weet meer dan waarvan je je bewust bent. Wij leren mensen om ingevingen niet weg te stoppen, maar te onderzoeken." Toen ik een eindje in het artikel gevorderd was, zat ik er al op te wachten: De Inca's en Maya's hadden het hier al over. Dankzij het gedegen speurwerk van de New Age beweging, je weet wel: die van spiritualiteit en holisme, zijn wij er ook achter gekomen.

Als ik zulke dingen lees, denk ik: wat hebben die Inca's en Maya's destijds nou verkeerd gedaan? Ze hebben wat indrukwekkende bouwwerken nagelaten, maar dan heb je het ook wel gehad. Een fusieadvocaat, die niet met zijn naam in de krant wil - 'anders zet ik zakelijke relaties op het spel' - zegt tegenwoordig beter aan te voelen of organisaties bij elkaar passen. "Of ik weet intuïtief al dat een bedrijf financieel de afgrond ingaat, terwijl de cijfers daar nog niets van laten zien." Toen rond 1500 de Inca's en Maya's de conquistadores tegenkwamen hebben ze kennelijk niet even de tijd genomen om met z'n allen om de tafel te gaan zitten en een roos te visualiseren en zo het negatieve gedrag van die Spanjaarden te beïnvloeden. Hun nakomelingen zitten nog altijd met de gebakken peren. Ze kunnen wat bijverdienen als gids bij die piramiden of bij Macchu Puccho. Dan leiden ze die managers rond die veel geld verdiend hebben door met de kennis van hun voorvaderen op de loop te gaan.

Zou die advocaat die niet met naam in de krant genoemd wil worden aandelen Facebook gekocht hebben? Of heeft hij daar zijn intuïtie niet op losgelaten?
x

zondag 20 mei 2012

Paranoia

Ik heb de hele Koude Oorlog bewust meegemaakt. De wetenschap dat Russische troepen zich slechts enkele honderden kilometers bij mij vandaan bevonden heeft mij nooit uit de slaap gehouden. De leus "Liever een raket in mijn achtertuin, dan een Rus in mijn slaapkamer." heeft me nooit aangesproken. Ik demonstreerde enthousiast mee tegen neutronenbommen en ander (nucleair) wapentuig.

Momenteel is de hele NAVO-top bijeen in Chicago. Onze minister Hillen maakt zich bezorgd over onze bezuinigingen op defensie. Van mij mogen ze daar in Chicago beslissen met ingang van direct de NAVO op te heffen. Als er ooit al een goede reden was voor dat bondgenootschap, is die reden tegelijk met de Muur in Duitsland verdwenen.

Ik vind het best als wij af en toe bijdragen aan het herstellen van fundamentele vrijheden van mensen in andere delen van de wereld. Van mij mogen we daarvoor wel een beperkt krijgsmachtje op de been houden. Maar waarom laten we ons steeds weer meeslepen door de Amerikanen als die in Verweggistan hun democratie verdedigen?  Waarom laten we ons besmetten door hun paranoia? Terroristen bestrijd je niet met dure technologische hoogstandjes of bommentapijten.

Het geld dat we met ons allen aan bewapening en de salarissen van militairen uitgeven, kan beter besteed worden aan de verbetering van voedselvoorziening, gezondheidszorg en onderwijs in streken waar ze zich nu onledig houden met bermbommen fabriceren of het met explosieven laden van rugzakjes. Ik vrees dat dat in Chicago niet op de agenda staat.
x

zaterdag 19 mei 2012

Kiezen

Is Tofik Dibi homo? Niet dat het antwoord op die vraag me interesseert, maar in een satirisch 'stukje' in DWDDrrrr werd hij gisteravond nogal 'nichterig' neergezet. Zo langzamerhand begin ik de indruk te krijgen dat het werkelijke doel van al die lijsttrekkersverkiezingen vooral is de diverse praatprogramma's aan kijkers te helpen. Op die manier kunnen de betrokken partijen weer gratis reclame maken. Want als het ene programma kandidaat A 'heeft', mag het andere programma kandidaat B hebben. De kandidaten beweren allemaal om het hardst dat ze allemaal voor het zelfde gaan en staan, maar dat zij het, als stemmentrekker, net een beetje beter zullen doen dan de andere. Het zal de partijleiding allemaal worst wezen: als de naam van de partij maar regelmatig in het nieuws is.

Bij GroenLinks pakken ze het natuurlijk minder slim aan dan bij, bijvoorbeeld, het CDA: met 6 kandidaat-lijsttrekkers kom je vaker in het nieuws dan met twee. Wat ook fijn is: het is zo democratisch. Er is niet een stelletje partijbaronnen dat even uitmaakt wie er lijsttrekker gaat worden. Nee, de leden mogen helemaal zelf kiezen. Dat vind ik best, maar waarom moet ik voortdurend kijken naar de potentiële lijsttrekkers van partijen waarop ik toch niet ga stemmen? Ik weet nu al dat ik op 12 september op de SP ga stemmen. Ik ga er voorshands nog vanuit dat Roemer lijsttrekker zal zijn. Maar als zich plotseling andere kandidaten voor die functie opwerpen en een van hen wordt het, kan me niet schelen wie, zal ik nog steeds op de SP gaan stemmen. Ik ben namelijk meer geïnteresseerd in het programma dat die partij wil gaan uitvoeren en met welke andere partij(en) ze dat willen gaan doen. Ik wil ook best weten wat de programma's van de andere partijen zullen zijn, maar het zal me een zorg zijn onder wiens leiding ze dat gaan uitvoeren. Er zijn genoeg zaaltjes in dit land waar ze bij elkaar kunnen komen om daarover onderling van gedachten te wisselen. Laat de tv-studio's dan over aan mensen die nog wel eens over wat anders willen praten.
x 

vrijdag 18 mei 2012

Bank

Al in mijn jeugd leerde ik deze omschrijving van het begrip 'bank': Een bank is een instelling die jou geld leent, als je kan bewijzen dat je het niet nodig hebt. We zitten in moeilijke tijden, waarin ook de werkgelegenheid terugloopt. Dat is niet goed, want er moeten juist mensen bijkomen die geld verdienen en uitgeven. Bedrijven moeten dus investeren om (extra) werkgelegenheid te creëren. Normaliter gaan bedrijven dan naar een bank om geld te lenen. Maar wat doen de banken? Die houden de hand op de knip.

Als ik het goed begrepen heb waren het de banken die, door onverantwoord handelen in allerlei schimmige constructies, ons in de huidige economische ellende gestort hebben. Een beperkt aantal mensen is daar toen zeer rijk van geworden, veel meer mensen zijn daardoor aan de bedelstaf geraakt. Je zou zeggen: de banken hebben een ereschuld in te lossen. Niemand zal van ze vragen met verlies te werken, maar we mogen toch van ze verwachten dat ze een bijdrage leveren aan het herstel van de economie door genoegen te nemen met iets minder winst dan die waaraan ze gewend geraakt waren.

De banken doen wel hun uiterste best mijn spaarcentjes naar hun toe te halen, door de rente die ze mij daarvoor betalen te verhogen. Van mij hoeft dat niet. Van die paar tienden van een procent meer word ik echt niet veel vermogender en die ga ik ook niet meteen weer in 'de economie' pompen. Maar al die tienden van procenten van alle spaarders bij de banken zouden een aardig bedrag kunnen vormen, waarmee je nieuwe ondernemers kunt laten starten. Die nemen mensen aan die ook weer belasting gaan betalen, waardoor er minder op  mijn pensioen beknibbeld hoeft te worden. Iedereen blij!

Of zie ik het weer eens te simpel?
x

donderdag 17 mei 2012

Zomer

Gezien het weer zou je het niet direct zeggen, maar de zomer schijnt toch echt in aantocht te zijn: Pauw en Witteman hebben immers intussen plaatsgemaakt voor Knevel en Van den Brink. Gelukkig verandert daarmee niet alles, want ook gisteravond was weer het vertrouwde gezicht van Henk Bleker te zien en was er ook weer een deskundoloog om ons bij te praten over onze financiële en economische crises. Dit keer was dat een financiële geograaf, die ik ook al eens in een ander programma had gezien. Tot nu toe wist ik niet dat er zoiets als 'financiële geografie' bestond, maar dankzij de diverse crises leren we steeds weer bij.

Ondanks de lange rij deskundologen die inmiddels aan ons voorbij getrokken is, weet ik helaas nog steeds niet zeker of we Griekenland nu wel of niet uit de Eurozone, misschien zelfs uit de Europese Unie moeten gooien. Moet ik nu solidair zijn met arme Grieken of moet ik aan de portemonnee van mijn eigen arme landgenoten denken? Of mag ik gewoon aan mezelf denken? Ik heb intussen een reisje geboekt naar Griekenland, dat eind september zal plaatsvinden. Tegen die tijd zal wel duidelijk zijn of Griekenland, qua Euro(pa), nog meedoet of niet. Wordt alles daar dan goedkoper, of juist duurder? Moet ik dan drachmes meenemen of kan ik nog steeds met de Euro betalen? (Een paar jaar geleden was ik met vrienden in Istanboel en daar betaalden we ook uitsluitend met Euro's, hoewel Turkije geen lid van de EU, laat staan van de Eurozone is.) Wordt ik op Karpathos ontvangen als een rijke patser of zullen ze daar blij zijn met elke Euro die ik daar uitgeef? Kan ik dat geld niet beter hier in Nederland uitgeven, want hier houdt iedereen de hand op de knip en zo komen we ook geen stap verder.

Het 'lenteakkoord' is gisteravond verder uitgewerkt, maar geeft dat antwoord op de prangende vragen die ik hierboven verwoordt? Het CPB gaat het nu narekenen. Maar dat houdt rekening met de gevolgen op de lange termijn voor groepen, niet voor individuele burgers als Henk en Ingrid, En zij weten al waar de ellende vandaan komt en wie ze daartegen zal beschermen.
x

woensdag 16 mei 2012

Beter


Dat moest ik nog even laten zien: mijn linkerhand is weer gipsvrij. Het bewegen van de middelvinger is nog wat gevoelig, maar ik kan weer veel meer dingen doen, zoals het typen met twee vingers en de rits van mijn jack dichtmaken. Het bereiden van een maaltijd gaat met twee handen een stuk beter. Douchen gaat ook een stuk makkelijker als je niet een arm aan de andere kant van het douchegordijn hoeft te houden. Ja, ik had hem steeds kunnen inpakken, maar dat vond ik gedoe en ik houd niet van gedoe. Zeker niet op de vroege ochtend.
x

dinsdag 15 mei 2012

Mooi

In DWDDrrrr mochten gisteren twee cabaretiers hun nieuwste programma gratis promoten. Beide zijn, voor zover ik dat kan beoordelen, verdienstelijke pianisten. Hun programma zal dan ook een muzikaal karakter hebben. Op de vraag wat zij de mooiste opening van een muziekstuk vonden, was het antwoord: de opening van de Matthäus Passion van Bach. Een opname daarvan werd ten gehore gebracht. Ik kreeg tranen in mijn ogen.

De dag was overigens verlopen als vele voorgaande. Maar het was wel 14 mei, dus het was gisteren exact 16 jaren geleden dat Boukje - en ik wat later - volkomen onverwacht, te horen had gekregen, dat ze een terminale kanker had en niet lang meer zou leven. Normaliter doe ik niets bijzonders op 14 mei, net zo min als op 29 juli, de datum van haar overlijden, noch op verjaardagen of trouwdagen. Ik realiseer me altijd wel dat het zo'n datum is. maar ga dan niet nadrukkelijk zitten herdenken en droevig zitten wezen.

Na zestien jaar gaat er eigenlijk nog steeds geen dag voorbij dat ik niet, al is het maar even, aan Boukje denk. Dat zijn zelden droevige momenten, want het zijn vrijwel altijd mooie herinneringen. Door de verhuizing, enkele maanden geleden, kwam ik ook alle fotoboeken weer eens tegen'. Ik heb ze doorgebladerd en Boukje weer eens gezien in allerlei plezierige omstandigheden. Daarbij heb ik geen traan gelaten. Naar één van die foto's heb ik gisteren nog eens gekeken. Die heb ik genomen op een naturistencamping in Frankrijk. Ze is dus naar de omstandigheden 'gekleed'. Wat was ze mooi!
x

maandag 14 mei 2012

Trots

Ik was al bijna vergeten dat het nog bestond: Trots op Nederland. Rita Verdonk immers, de oprichtster, is al een tijd geleden uit de politiek gestapt en waarom zou iemand nog op die partij zonder haar stemmen? Die is zonder haar toch net zoiets als de LPF zonder Fortuyn of de PVV zonder Wilders. Ik herinner me nog dat Rita bij 'trots' vooral dacht aan onze voetballers. Nou, voor je het weet, winnen die een paar wedstrijden tijdens het EK in Polen/Oekraïne. Ook bij de Olympische Spelen zullen we van tijd tot tijd jongens en meisjes in oranje hemdjes zien rondlopen. Laat ons ook niet vergeten dat de Rabo-jongens in de Tour de France in een overwegend oranje shirtje rondfietsen.

Of gebeurt dat allemaal te vroeg? Zijn op 12 september al die oranje vlaggetjes en ballonnen al weer uit de straten en kroegen verdwenen? Zijn we de huldigingen van al onze helden en heldinnen al weer vergeten? Helaas begint het WK wielrennen in Valkenburg pas op 15 september. Dus trots op eventuele Nederlandse winst daar komt te laat. Gaan we weer ouderwets ruzie maken over allochtonen en het perfide Europa?

Om in sporttermen te blijven: we pieken te vroeg. PvdA en CDA winnen tijdelijk wat in de peilingen door hun kandidaat-lijsttrekkers te laten debatteren in praatprogramma's. De soundbites worden dan nog eens dunnetjes over gedaan in journaals en andere nieuwsprogramma's. GroenLinks zit momenteel wat in de min, dus het zou met niet verbazen als we Jolande Sap en Tofik Dibi binnenkort bij DWDDrrrr zien debatteren over de juiste koers van hun partij.

Wat is nou een succesformule? Daar is gisteren weer aan begonnen: Boer zoekt vrouw! Waarom geen programma gemaakt als 'Kiezer zoekt partij'? Een vlot ogende presentatrice presenteer een tiental lijsttrekkers en laat die een paar dagen optrekken, tot in de keuken en slaapkamer toe, met een aantal gemiddelde Nederlanders uit de databases van Maurice de Hond. Zo breng je de politiek bij de mensen!
x

zondag 13 mei 2012

Aanvullend

Gisteren werd in 'Kassa' de term weer eens gebruikt: "aanvullende" geneeskunde. Vroeger noemden we dat gewoon kwakzalverij, maar sinds 'we' wat spiritueler gingen doen, noemden we het "alternatieve" geneeskunde, dat klonk beter. Bij veel van die aanvullende geneeskunde gaat het om 'energie', waarop we langs allerlei onduidelijke wegen een beroep kunnen doen. Die, vaak 'kosmische', energie zit ook ergens in ons zelf, maar als we die verkeerd of onvoldoende gebruiken, gaat het ergens jeuken, of je krijgt kanker. Als een gewone dokter daar niets aan kan doen is er altijd wel iemand, die je wat kruiden, kristallen of magneten wil verkopen die je er gegarandeerd van af helpen. Voor hetzelfde geld willen ze ook nog wel naar tarotkaarten of de stand van de planeten kijken. En er zijn altijd mensen, bijvoorbeeld de buurvrouw van de tante van je neefje, bij wie de energetische kristallen beter werkten dan chemotherapie.

Van mij mag iedereen geloven in alle mogelijke onzin en daar een hoop geld aan uitgeven. Maar ik ben er zeer op tegen, dat ik daaraan mee moet betalen. En dat doe ik als een verzekeraar kwakzalverij gaat vergoeden. Als ze daarover afspraken maken met beroepsverenigingen van kwakzalvers. Die beroepsverenigingen hebben weer koepels die elkaar de tent uit vechten. Het lijkt me ook geen sinecure om het met elkaar eens te worden over protocollen voor onbewijsbare onzin. De verzekeraars kunnen het ook niet eens worden over welke kwakzalverij wel of niet vergoed wordt. Maar ze willen hun klanten wel iets kunnen aanbieden, want anders gaan ze naar de concurrent. Leve de marktwerking!
x

zaterdag 12 mei 2012

Puinhoop

Dit wordt een kort blogje. Ik zit namelijk niet thuis aan mijn eigen pc, maar in Oosterbeek aan een netbook van Jan K. Geheel onverwacht heb ik namelijk de nacht doorgebracht in Oosterbeek, omdat ProRail gisteren weer eens een puinhoop had gemaakt van de treinenloop rond Utrecht. De reis per Intercity  naar Amsterdam zou dus heel lang gaan duren. Vandaar.
X

vrijdag 11 mei 2012

Nieuwtje

Het moet niet gekker worden! De VVD wil een particulier bedrijf nationaliseren! ProRail maakt al jaren een potje van het beheren en onderhouden van de rails waarop onze treinen rijden. Dat kan, vindt de VVD, Rijkswaterstaat beter. Weten ze bij de VVD niet dat er bij Rijkswaterstaat allemaal ambtenaren werken en dat we juist op de ambtenaren gaan bezuinigen? Hoe kun je daarmee goed onderhoud van het spoorwegnetwerk, dus op tijd vertrekkende en aankomende treinen garanderen?

Ik heb een veel beter idee: laat de marktwerking los op het onderhoud van het spoor! Diverse onderhoudsbedrijven kunnen dan op kwaliteit en prijs met elkaar kunnen concurreren. Rijkswaterstaat is immers, net als ProRail, een monopolist en we weten allemaal dat monopolisme de dood in de pot is. Bij Rijkswaterstaat moeten ze zich bovendien wel aan de Balkenendenorm houden, dus waren haalt dat de goede managers vandaan? Die komen echt niet af op dat miezerige inkomen dat een rijksdienst te bieden heeft.

Als de SP nou met dat stompzinnige idee was gekomen, had ik dat nog wel logisch gevonden. Van die maoïsten kun je niet anders verwachten. Bij de PvdA zijn ze gelukkig wat verstandiger. Die vinden het al voldoende dat Rijkswaterstaat zich alleen gaat bezighouden met het onderhoud. Dat mag je ook een nieuwtje noemen: het Rijk gaat de fouten repareren die een particulier bedrijf laat ontstaan.

Ik zie met angst en beven de komende herfst (vallende bladeren) en winter (stuifsneeuw) tegemoet.
x

donderdag 10 mei 2012

Assepoester

Veel geprezen om haar klassieke elegantie en schoonheid. Dat schrijft Trouw over Valérie Trierweiler. Wie dat nu weer is? De vriendin van François Hollande, de nieuwe Franse president. Zij is de 'vrouw van mijn leven' zoals hij haar een paar jaar geleden noemde in een interview. Het stel is niet van plan te gaan trouwen. Zij komt niet, zoals eerdere presidentsvrouwen uit de 'hogere/rijke' kringen. Ze is, zeg maar, een 'gewoon meisje'. "Mijn verhaal is niet dat van Assepoester, hoor", zei ze tegen het persbureau AFP.

Eerlijk gezegd heb ik me geen moment afgevraagd wat voor partner die Hollande zou hebben, zelfs niet óf hij een partner zou hebben. Ik kan me nog voorstellen dat er hier en daar Fransen zijn die daarin geïnteresseerd zijn, maar waarom denkt de redactie van Trouw dat ik en andere Nederlanders dat belangrijk vinden? Als Mark Rutte plotseling een vriendje of vriendinnetje blijkt te hebben, zal me dat ook worst wezen. Wie daarin geïnteresseerd is kan toch de Story of  Privé aanschaffen? 'Linda' zou nog eens een glossy themanummer kunnen maken over 'Partners van politici'. Dat zou ik ook niet aanschaffen. Het wordt pas echt interessant, als zou blijken dar het 'Lenteakkoord' vooral tot stand kon komen vanwege de meer dan vriendschappelijke relatie tussen Arie Slob en Jolande Sap, samen toch goed voor 15 stemmen in de (huidige) Tweede Kamer.
x

woensdag 9 mei 2012

Wit

Uit een artikel in de Volkskrant werd me weer eens duidelijk dat er nog altijd mensen zijn die zich hardnekkig verzetten tegen het 'Groene Boekje' en de spellingregels die het voorschrijft. Dat heeft al eerder geleid tot het 'Witte Boekje'. Ik heb me daar nooit in verdiept, want of je nou van de hond of de kat gebeten wordt ...

Ik houd me altijd aan het Groene Boekje. Wanneer ik twijfel - en dat komt redelijk vaak voor - ga ik te rade bij de onlineversie. Dankzij mijn onderwijzersopleiding en mijn interesse voor taal maak ik sowieso al weinig taalfouten bij alles wat ik schrijf, maar vroeger zou ik een woord als "sowieso" nooit in schrijftaal gebruikt hebben, omdat het me te Germanistisch was. Het komt echter in het Groene Boekje voor en behoort dus inmiddels tot de Nederlandse taalschat en ik mag het dus gebruiken. Hetzelfde geldt trouwens voor "überhaupt". Ik heb de neiging om uit het Engels afkomstige woorden als 'het-woorden' te beschouwen. Ik zeg dus 'het blog', maar ik schrijf - als ik eraan denk - de blog, want dat moet van het Groene Boekje.

We moeten natuurlijk niet doen of er met het Groene Boekje opeens spellingregels kwamen. Die zijn er altijd geweest. We kregen al in 1808 een officiële Nederlandse spelling. Mijn moeder, als ze schreef, gebruikte nog altijd dubbele klinkers in open lettergrepen, hoewel dat in 1934 werd afgeschaft. Waarschijnlijk, dat weet ik niet zeker, schreef ze ook nog mensch en visch.

Overigens, als je geen ambtenaar bent en niet in het onderwijs werkt, ben je helemaal niet verplicht je aan het Groene Boekje te houden en mag je rustig schrijven dat je op Koninginnendag pannekoeken gaan eten. Je hoeft je alleen maar af te vragen wat de lezers van jouw schrijfsels voor conclusies trekken over jouw opleiding en kennis.
x

dinsdag 8 mei 2012

Extreem

In een artikel in Trouw viel mij de volgende zin op: Zelf heeft Hollande tot op heden oog gehouden voor de noodzaak extreem-links niet van zich te vervreemden. Met extreem-links wordt in Frankrijk gedoeld op de communistische partij. Die bestaat in Nederland al jaren niet meer. De laatste jaren wordt hier met 'extreem-links' de SP bedoeld. Ik heb dat nooit zo gezien. Dan zou ik immers mezelf als extreem-links  moeten beschouwen en ik ben wars van welk soort extremisme dan ook.

De afgelopen dagen heb ik diverse programma's van National Geographic over de Tweede Wereldoorlog gezien. Ik werd herinnerd aan het feit dat in de dertiger jaren in Duitsland de sociaal-democraten weigerden samen op te trekken met de communisten tegen Hitler. De communisten, geleid vanuit Moskou, zagen de sociaal-democraten altijd al als hun grootste concurrent/vijand.

De Nederlandse sociaal-democraten, de PvdA, hebben het ook nog altijd moeilijk met alles wat linkser is dan zij. Ze werken liever samen met VVD en CDA dan met de SP. GroenLinks zou nog kunnen, maar dat heeft dan ook niet zoveel meer te maken met de CPN en de PSP die daarin opgingen. Haar deelname aan de 'Kunduzcoalitie' zegt wat dat betreft genoeg.

Op basis van de laatste opiniepeilingen komen SP, PvdA en GroenLinks gezamenlijk niet verder dan 57 zetels in de Tweede Kamer. Bij lange na geen meerderheid, maar als 'links blok' kunnen ze niet zomaar buitenspel gezet worden en niemand zal zo'n blok van extremisme kunnen beschuldigen. Ze zullen eens goed moeten nadenken over wat hen bindt. Daarna kunnen ze kiezen uit andere coalitiepartners.
x

maandag 7 mei 2012

3%

Hier in Nederland hebben we ons er allang bij neergelegd dat we later dan op ons vijfenzestigste met pensioen gaan. In Frankrijk was besloten de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar, maar Hollande, de nieuwe president, wil dat besluit weer terugdraaien.

Ik neem aan dat Hollande zich heeft laten adviseren door economen en financieel deskundigen en dat hij weet hoe ze in Brussel denken over een begrotingstekort dat boven de drie procent uitkomt. Hij weet ook dat de Fransen massaal de kont tegen de krib gooien als je aan hun portemonnee komt. Voor een landelijke algemene staking draaien ze daar hun hand niet om. Wie gaat hij nou tevreden stellen, zijn kiezers of Brussel, de kredietbeoordelaars en de beleggers?

Regeringen die bereid waren bezuinigingsmaatregelen te nemen, worden stuk voor stuk afgestraft, gisteren niet alleen in Frankrijk, maar ook in Griekenland, waar ze de verkiezingen verloren. In Spanje gebeurde dat al eerder. Ook ons kabinet legde het loodje, maar een nieuwe 'coalitie' bleek alsnog bereid Brussel tevreden te stellen. Wij hebben nog een paar maanden de tijd om over de consequenties daarvan na te denken en vervolgens ons stemgedrag te bepalen.

Anders dan voor de vorige verkiezingen durf ik nou geen prognose te maken. De 'Kunduzcoalitie' doet het redelijk in de peilingen. De PVV blijft zakken, maar zou zomaar weer kunnen stijgen als Wilders flink tekeer gaat tegen 'Europa'. De PvdA dacht winst te behalen door zich op te stellen als 'SP light', maar de kiezers blijken toch hun voorkeur te geven aan het 'echte product'. Dat staat dan ook op winst.

Ik wacht maar af (maar ik weet al wel op welke partij ik zal stemmen).
x

zondag 6 mei 2012

Gek

Wij zijn toch wel een gek land. In 1581 schaften wij met de 'Acte van verlatinghe' de Spaanse koning af, maar nog elke keer dat we ons volkslied zingen zeggen we dat we de koning van Hispanje altijd geëerd hebben. Bij de feestelijke, muzikale afsluiting van de herdenking van onze bevrijding nodigen we de president uit van het land dat ons destijds vijf jaar lang bezette.

Er zijn van die momenten dat ik me realiseer in een zeer plezierig land te wonen.

zaterdag 5 mei 2012

Herdenken

Er zijn nog maar relatief weinig Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. Ik ben nog 'van vóór de oorlog', maar ook al 73. Ik heb nog herinneringen aan de Hongerwinter. Ik heb onze bevrijders Amsterdam zien binnenkomen. Maar ik heb geen beelden van vervolging. Ik heb geen beelden van familieleden die verdwenen zijn. In de jaren direct na de oorlog ging ik op 4 mei in groepsverband (een gereformeerde jeugdvereniging) naar een plek aan de Amstel, Rozenoord, waar ooit een aantal Nederlanders was gefusilleerd. Daarna ben ik nooit meer op 4 mei naar zo'n plek toe gegaan,. Ik heb het monument op de Dam zien bouwen, maar heb er nooit de herdenking op 4 mei bijgewoond.

In landen als Engeland, Frankrijk en België wordt nog altijd de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend gehouden, meer nog, naar mijn indruk, dan die aan de Tweede, hoewel er niemand meer is die die oorlog heeft meegemaakt. Is dat een indicatie dat ook generaties na de mijne het nog steeds zinvol zullen vinden om op 4 mei stil te staan bij de slachtoffers van oorlogen? We herdenken immers niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de doden die nadien bij allerlei oorlogshandelingen zijn gevallen. En we ruziën over de vraag of we tegelijk met 'onze' doden Duitse doden mogen herdenken en over de correctheid van een gedicht dat een puberjongen heeft gemaakt. We worden liever niet herinnerd aan de oorlogsmisdaden die 'wij' zelf hebben begaan in Indonesië.

Ondanks alle verschrikkingen die we in boeken, foto's en films hebben vastgelegd, zijn we nog altijd bereid om nieuwe oorlogen aan te gaan en onze morele regels daarbij opzij te zetten. President Obama zei enkele dagen geleden dat Osama Bin Laden een jaar geleden 'tot gerechtigheid was gebracht'. Hij had het fout. Bin Laden is niet gearresteerd en voor een rechter gebracht. Hij is overeenkomstig de doelstellingen doodgeschoten en zijn lijk is ergens in zee gedumpt. Daarover dacht ik ook na op 4 mei.
x

vrijdag 4 mei 2012

Esoterisch

Vandaag leerde ik, uit Trouw, weer iets nieuws: er bestaan 'esoterische christenen'. Dat zijn christenen die, bijvoorbeeld, geloven in reïncarnatie. Een van hen is theoloog Hans Stolp. Met zijn boeken en lezingen over engelen, Christusverschijningen en zijn overtuiging dat er tweeduizend jaar geleden twee kinderen waren die allebei Jezus heetten, stoot hij velen af en interesseert tegelijkertijd een groot publiek. (...) Een kwart tot de helft van de Nederlanders, schatten godsdienstsociologen, gelooft in reïncarnatie. Stolp voelt zich nu geroepen de discussie aan te zwengelen over het effect van euthanasie op reïncarnatie. 

Ik ben er nog niet aan toe, maar mocht het zo ver komen, dan hoop ik een arts te kunnen vinden die mij behulpzaam wil zijn bij het beëindigen van mijn leven op een moment dat ik daaraan toe ben. Euthanasie moet bespreekbaar zijn, vindt Stolp. Maar we zien volgens hem in de discussie over vrijwillige levensbeëindiging reïncarnatie over het hoofd. 'Voortijdig sterven kan gevolgen hebben voor een volgend leven.' Wie ondraaglijk en uitzichtloos lijdt is alleen maar blij als zhij in het hiernamaals komt. Maar mensen die niet afhankelijk willen zijn en al in een vroeg stadium voor euthanasie kiezen, zullen lang blijven steken in de lagere geestelijke wereld en geen weg vooruit kunnen vinden naar de hogere geestelijke werelden. Ze hebben geen enkel bewustzijn en benul van de wereld aan de overkant.

Her is mij niet duidelijk waar Stolp vandaan haalt dat er een hogere en lagere geestelijke wereld is en wat dan de verschillen daartussen zijn. Stolp heeft zo'n vijftig boeken geschreven, waarvan er naar schatting 300 duizend exemplaren verkocht zijn. Daar zal je dat 'benul' uit kunnen halen, vermoed ik. Dat toont maar weer eens aan dat je geen kruidenvrouwtje of tarotkaartenlezer hoeft te zijn om een aardige grijpstuiver bij te verdienen aan geklets en geschrijf over zaken die onbewijsbaar zijn. Ik zou het overigens wel leuk vinden als in 'The Passion' van volgend jaar ook die tweede Jezus verwerkt zou worden. Of zou de EO dat 'Een Kruis Te Ver' vinden?
x

donderdag 3 mei 2012

Warm

Het is de afgelopen weken niet zo opgevallen, maar in Trouw las ik dat we in Nederland steeds meer zonlicht krijgen. "Sinds de jaren tachtig is de hoeveelheid zonneschijn en het aantal dagen met veel zicht in het voorjaar en de zomer toegenomen", weet meteoroloog Aarnout van Delden. Dat hebben we te danken aan het feit dat we de lucht minder verontreinigen. Dat is mooi, zou je zeggen. Maar dat blijkt dan weer niet zo te zijn. Want als we meer zonlicht krijgen, wordt het warmer. Van 1985 tot 2010 is de temperatuur in Nederland jaarlijks met 0,044°C gestegen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de jaren 1955 - '85 toen de temperatuur jaarlijks met 0,022°C toenam. Dat is fijn als je op vakantie gaat, maar als het op wereldschaal te warm wordt, gaat er overal ijs smelten en krijgen we hier problemen bij het droog houden van onze voeten. Maar goed dus, dat ze in China, India en Indonesië nog lekker aan het vervuilen zijn.

Zo langzamerhand weet ik het niet meer. Zijn we nu op de goede weg of niet? "Je hebt zelfs mensen die als oplossing voor de opwarming van de aarde ervoor pleiten om extra zwaveldeeltjes de lucht in te schieten", weet Rob Maas. "Die deeltjes zouden daar het zonlicht moeten reflecteren." Kunnen we dan niet beter meer dieselolie gaan verstoken, zodat er meer fijnstof in de lucht komt? Misschien kunnen kolencentrales wel een bijdrage leveren door het uitstoten van roet. Tegenstanders van windmolens hebben er weer een argument bij. Ik blijf mijn eigen bescheiden bijdrage leveren door niet te stoppen met roken.
x

woensdag 2 mei 2012

Blauw

Gisterochtend meldde ik mij bij de gipskamer van het BovenIJ ziekenhuis. Vrijwel exact op het afgesproken tijdstip begon de behandeling. De dame die het Spaanse gips rond mijn hand verwijderde was uitgesproken kritisch over de wijze waarop haar Spaanse collega's het gips hadden aangebracht. Overeenkomstig mijn verwachtingen was mijn linkerhand nog aardig dik. Op de röntgenfoto's die ik uit Sevilla had meegenomen had ik nergens een breuk gezien, maar na enige studie zagen de medewerksters van de gipskamer die wel. De man in het gezelschap, van wie ik aannam dat hij voor orthopedie had doorgeleerd, keek en voelde ook nog even naar en aan mijn hand en mompelde iets in de richting van de  dame die het nieuwe gips ging aanbrengen.

Her goede nieuws is dat mijn hand niet meer in, inmiddels groezelig, wit is gewikkeld, maar in mijn favoriete blauw. Het slechte nieuws is dat ik nog veertien dagen weinig met mijn linkerhand kan doen. Het Spaanse gips was dan wellicht niet best, maar ik kon nog wel mijn duim en wijsvinger bij elkaar kon brengen en dat is in sommige situaties toch wel handig. Dankzij het superieure BovenIJ gips kan dat niet meer. Nu is ook de pink, net als de duim, vrijgelaten, maar de andere drie vingers moesten en zouden bij elkaar gehouden worden.

Ik was intussen wel toe aan verschoning van mijn beddengoed, maar met één hand leg ik je echt geen hoeslaken om een matras en krijg je een dekbed echt niet op ordentelijke wijze in de daarvoor bestemde overtrek. Gelukkig woont mijn onvolprezen schoonzus Louise ook in Amsterdam en net als bij eerdere gelegenheden waarbij een been of hand in het gips zat is zij bereid de af en toe noodzakelijke mantelzorg te verlenen.
x

dinsdag 1 mei 2012

Folklore

Koninginnedag is op zich al een folkloristisch verschijnsel. Daarnaast is het een dag waarop her en der allerlei folkloristische bezigheden worden uitgeoefend, zoals kantklossen, ringsteken, oude troep verkopen, je groepsgewijs klem zuipen, wildplassen en rotzooi achterlaten. Dat wordt allemaal nog leuker als je dat kunt doen ten overstaan van Onze Hare Majesteit en haar familie. Het summum wordt bereikt als je enkele prinsen of prinsessen zo gek kunt krijgen in een of andere onbenullige bezigheid te participeren.

Tot gisteren dacht ik dat we in de loop der jaren alles wat wij aan stompzinnigs te bieden hebben wel zo'n beetje gezien hadden. Dat had ik mis. Ook de folklore is geen statisch geheel: de menselijke geest blijkt inventief genoeg om steeds weer nieuwe oubollige bezigheden te verzinnen en plaatselijke Oranjecomités nemen die maar al te graag in hun programma op. Zo bleek mij gisteren dat ze een jaar of tien geleden in een buurtschap in de gemeente Renkum het 'wc-pot gooien' hadden uitgevonden.

Ik ben een saaie piet en wil niet eens weten hoe ver ik een pleeborstel of toiletblokje kan gooien en of ik dat beter kan dan de buurman of andere straatgenoot en als ik al zo gek zou zijn me aan het gooien van een wc-pot te wagen, zou ik me zeker niet met de besten kunnen meten en mezelf kennende vermoed ik dat ik daarbij iets zou breken, verrekken of verstuiken.

Onze Koninklijke Hoogheden zijn uit ander hout gesneden. Zij zijn ook door de wol geverfd en hun is niets meer te dol. Zij hebben weer eens laten zien dat in moeilijke tijden - voor ons allemaal, maar voor Onze Hare Majesteit in het bijzonder - wij in het gooien van en kijken naar het wc-pot gooien onze eenheid als natie tot uitdrukking kunnen brengen. Volgend jaar gaan we onbekommerd  ver plassen. Het alcoholbeleid wordt dan versoepeld,
x