vrijdag 25 mei 2012

Vertrouwen

Het beetje geld dat ik niet direct hoef uit te geven staat op een gewone spaarrekening bij een gewone bank. Daarover ontvang ik twee komma nog wat procent rente. Daar zal ik niet rijk van worden. Als ik rijk wil worden kan ik beter gaan beleggen. Je kunt nog rijker worden als je gaat speculeren. Maar dan moet je je wel gaan verdiepen in allerlei trucjes en slimmigheidjes. En je moet weten hoe 'de markt' werkt.

Ik was absoluut niet van plan aandelen Facebook te gaan kopen, maar als je gewend bent het nieuws te volgen, kon je niet anders dan al het geschrijf en gepraat over de beursgang van Facebook volgen. Wat ik daaruit leerde was: het kopen van van aandelen Facebook zou niet automatisch leiden tot vergroting van mijn vermogen. De prijs van aandelen stijgt - dat weet zelfs een financieel onbenul als ik - als het bedrijf steeds meer winst gaat maken. Maar als de winst gelijk blijft, of zelfs gaat dalen, gaat de koers van de aandelen omlaag en kun je fluiten naar je vermogensaanwas.

Facebook moet het hebben van de advertenties die bedrijven op de website plaatsen. Als jouw 'vrienden' jouw nieuwste foto's bekijken of willen weten of je gistermiddag thee of prosecco dronk, worden ze ook geconfronteerd met advertenties,  bijvoorbeeld van Gall & Gall, dat net de prosecco in de aanbieding heeft. Maar Gall & Gall kan zijn advertentiebudget ook maar één keer uitgeven en het zou best kunnen zijn dat die centjes niet naar Facebook, maar naar Google gaan. Dat had ik niet bedacht, maar mensen die 'de markt' een beetje kennen. Die waarschuwden dan ook voor al te groot optimisme over de toekomstige inkomsten van Facebook.

Intussen zijn in de VS de eerste processen in voorbereiding, die worden aangespannen door teleurgestelde kopers van aandelen Facebook. De koers van die aandelen is inmiddels tot 16% onder de uitgiftekoers gedaald. Die kopers hadden vertrouwd op de inzichten van de analisten van de banken die Facebook naar de beurs brachten. Ik dacht dat we een paar jaar geleden al hadden geleerd dat je banken niet moet vertrouwen. Als jij geld wilt lenen om een net bedrijf te starten, vertrouwen ze jou ook niet.
x

1 opmerking:

  1. Iemand aanklagen omdat je zelf een stomme fout maakt? Als het niet zo raar zou zijn, zou het grappig genoemd kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen