donderdag 3 september 2020

GOEDKOOP

Eric Mahieu uit de gemeente Noord-Beveland heeft, lees ik in Het Parool, iets ontdek wat je toch wel merkwaardig mag noemen: als je van Eindhoven naar Amsterdam wil reizen en het maakt je niet uit hoe lang je onderweg bent, ben je goedkoper uit met het vliegtuig dan met de trein, niet veel, 0,81 euro, maar toch.

Voor de intercity van Eindhoven Centraal naar Amsterdam Centraal zou hij 20,80 euro moeten betalen. Bij Ryanair zou hij eerst voor vijf euro van Eindhoven naar Dublin moeten vliegen en vervolgens voor 14,99 euro van Dublin naar Amsterdam. ‘Kost je iets langer, scheelt wel 0,81 euro,’ twitterde hij woensdagmiddag. Een tweet die inmiddels viraal gaat. (...) “Je moet natuurlijk wel voor ieder dingetje bijbetalen. Je moet de verzekering wegklikken, geen stoel kiezen en geen bagage. Maar als je dan eenmaal bij het afrekenschermpje bent, kan je echt voor vijf euro het ticket kopen.” Je moet er wel flink wat extra tijd voor over hebben. De treinreis duurt nog geen anderhalf uur en met het vliegtuig ben je met het in- en uitchecken al gauw een uur of veertien onderweg. Ook kan je in Dublin het vliegveld niet af. Wie de terminal verlaat dient 14 dagen in quarantaine te gaan. Inreizigers vanuit Ierland hoeven dat in Nederland niet.

De Engelsman Jordon Cox bekeek het ook en maakte daadwerkelijk een reis van Sheffield naar Essex via Berlijn en was zo 7,72 pond (8,67 euro) goedkoper uit.

Is de trein nu te duur of is het vliegtuig te goedkoop? Eric vindt dat de politiek het treinreizen goedkoper moet maken. Ik vind het te gek voor woorden dat je voor € 4,50 van Amsterdam Centraal naar Abcoude reist en voor slechts een halve euro meer van Eindhoven naar Dublin kunt vliegen. Bij die vliegreis ben je ook nog eens medeverantwoordelijk voor een veel grotere CO2-uitstoot.

Natuurlijk zullen niet zo gek veel mensen een reis met zo'n omweg maken, maar waarom zou je het niet doen als je het milieu niet zo belangrijk vindt en gewoon een lang bijzonder weekendje uit wil?



woensdag 2 september 2020

CIJFERS

In de media hoor/lees je vaak dat het zwaarst door corona getroffen land de USA is met 184.664 sterfgetallen. (Stand aan het einde van voorgaande week.) In absolute getallen klopt dat natuurlijk ook, maar dat mag je niet vergelijken met de 198 van Luxemburg. De bevolkingsaantallen verschillen nogal. Een veel betere vergelijking is die tussen het aantal sterfgevallen per 1.000.000 inwoners. De USA komt dan uit op 558. Ik heb eens van de site van de Johns Hopkins Universiteit de cijfers van de Europese landen gehaald.






Slowakije 6 Duitsland 111
Letland 18 Rusland 118
Griekenland 26 Montenegro 162
Malta 27 Portugal 179
Litouwen 37 Bosnië 189
Tsjechië 40 Luxemburg 189
Kroatië 46 Roemenië 191
Estland 48 Zwitserland 237
Noorwegen 49 Moldavië 250
Polen 54 N-Macedonië 290
Oekraïne 61 Finland 336
Hongarije 64 Ierland 360
Slovenië 64 Nederland 364
Wit-Rusland 73 Frankrijk 469
Oostenrijk 81 Zweden 567
Servië 82 Italië 587
Bulgarije 92 Ver. Koninkrijk 613
Albanië 101 Spanje  624
Denemarken 108 België 854

Als je op deze manier naar de cijfers kijkt, is  - eerlijk gezegd tot mijn verbazing -  België, niet alleen op Europees niveau, maar ook op wereldniveau het zwaarst getroffen land.


ASO

Kan een aso minister van Justitie en veiligheid zijn? Het blijkt dat Grapperhaus niet alleen op het bordes van een stadhuis te dicht bij andere mensen stond. Tijdens het verloop van de feestelijkheden heeft hij zijn schoonmoeder omhelsd en heeft hij diverse handen geschud.

Ik ben het niet gauw eens met Geert Wilders. In de Volkskrant lees ik: Volgens PVV-voorman Geert Wilders wordt Grapperhaus ‘met de minuut ongeloofwaardiger’.

“Het gaat mij niet eens over de anderhalve meter of het maken van een fout,” laat hij in een reactie weten. “Voor iemand als Grapperhaus die anderen stevig de maat neemt en aso’s noemt en forse boetes uitdeelt aan gewone mensen en bedrijven, is dit een totale afgang.” Daar kan ik wel in meegaan.

Wilders staat niet alleen in zijn kritiek. Een vergissing maken en even te dicht bij een ander staan, kan ons allemaal overkomen,” zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Maar handen schudden dat doe je gewoon niet, zeker niet als minister van Justitie. Het was de eerste afspraak die we in maart met zijn allen maakten.”

Toen die eerste foto van Grapperhaus in het nieuws kwam was zijn reactie dat het allemaal alleen fout ging op dat bordes. Dat was dus een leugentje. Het is maar de vraag of de Tweede Kamer net als een paar dagen geleden nog steeds het foute gedrag van die aso blijft gedogen. Afgelopen zaterdag schreef ik hier: "Eén op de vijf Nederlanders neemt het minder nauw met de 1,5 meter-regel, omdat minister Ferd Grapperhaus zich ook niet aan de regels hield. Dat blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel."

Als ik dit publiceer is het Kamerdebat waarin Grapperhaus bevraagd zal worden nog niet begonnen. Het debat kan vrij snel beëindigd worden. Grapperhaus moet dan als volgt beginnen: 'Mevrouw de voorzitter, ik heb mezelf totaal ongeloofwaardig gemaakt als minister van Veiligheid en Justitie. Ik zal dan ook vandaag nog Zijne Majesteit de koning verzoek mij ontslag te verlenen.'

Eén ding lijkt me wel duidelijk. Grapperhaus zal zijn huwelijksdag niet de mooiste dag van zijn leven noemen.

dinsdag 1 september 2020

VREETSCHUUR

De  Zuidas is een wijk in Amsterdam aan weerszijden van de A10 tussen de Amstel en de Schinkel. NS  station Amsterdam Zuid ligt bijna in het midden van de Zuidas. De treinreis tussen dit station en Schiphol duurt 6. Een paar minuten naar het oosten ligt station Amsterdam RAI, dat weer op en steenworp afstand ligt van het congres- en tentoonstellingscentrum, waaraan het zijn naam ontleent. Al deze factoren maken het gebied zeer aantrekkelijk voor (hoofd)kantoren van nationale en internationale bedrijven.

Loodrecht komt de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas uit. Daaraan staat de woontoren The Gustav.   (Het zal wel The en niet De Gustav heten omdat er veel expats verwacht worden en The Gustav is uiteraard makkelijker te vinden voor bezoekende familie en vrienden uit hun geboorteland dan De Gustav.) Als je aan de Gustav Mahlerlaan gaat wonen ben je bepaald niet onbemiddeld. De goedkoopste woning die daar bij Funda te koop staat, kost 425.000 euro. Maar dan heb je ook maar één kamer. Diverse woningen hebben een prijs van (ruim) boven de 1.000.000 euro, maar ik zag er ook één van boven de 2.000.000 euro.

Er dreigt iets vreselijks te gebeuren in de Gustav Mahlerlaan. In de Volkskrant las ik: Als het aan de eigenaar van de dit jaar opgeleverde woontoren The Gustav op de Gustav Mahlerlaan ligt, komt er in december in de plint van het gebouw een Mc­Donald’s of een McCafé, of beide. Je kan je goed voorstellen dat de bewoners van de Gustav Mahlerlaan tegen  dit plan te hoop lopen. Als je in zo'n dure buurt woont wil je toch niet geconfronteerd worden met zo'n ordinaire 'vreetschuur'?

‘Zo zonde om hier een vreetschuur te krijgen, om maar niet te spreken over de overlast,’ aldus een van de omwonenden. ‘McDonald’s past absoluut niet (...) bij de uitstraling van de Zuidas,’ aldus een andere omwonende. ‘Een McDonald’s oogt niet aantrekkelijk (maar goedkoop), gaat gepaard met zwerfafval en vormt geen of minimale toegevoegde waarde,’ vindt weer een ander. Ook de overlast van (jonge) bezoekers tot ’s avonds laat wordt gevreesd, net als het beoogde terras in de binnentuin van het pand.

Als jongeren (geluids)overlast willen veroorzaken,  doen ze dat maar in Osdorp en Slotermeer, niet in deze chique buurt. Je moet er toch niet aan denken dat je je deur uitloopt en  stuit op iemand die elders misschien wel in een sociale huurwoning, woont. Dat zou zomaar kunnen, want die persoon heeft misschien net een frituurpan gekocht bij Cool Blue dat aan de Gustav Mahlerlaan is gevestigd.

Ik ben geen trouwe bezoeker van McDonald's. De laatste keer dat ik die bezocht heb was tijdens onze fietstocht door de Rocky Mountains. Het was die dag de eerste gelegenheid die we tegenkwamen waar we kop koffie konden krijgen. We hebben geen hamburger gebruikt. Als ik me goed herinner heeft Boukje wel een portie patat genuttigd. Daar was ze nu eenmaal gek op.

De buurt heeft al eerder de vestiging van een FEBO in een woonpand naast The Gustav weten tegen te houden. Hopelijk lukt .dat de filthy rich in deze buurt niet nog een keer.
 

maandag 31 augustus 2020

ONDERGANG

De afgelopen dagen besteedden de media ruim aandacht aan de gebeurtenissen in Wit-Rusland, waar Alexandr Loekasjenko al 24 jaar president is. Hij is dankzij frauderen met de verkiezingsuitslag onlangs opnieuw president geworden. Maar eindelijk laat de bevolking nu duidelijk weten dat ze het niet langer pikt en wordt er door tienduizenden tegen zijn dictatoriale bewind geprotesteerd. Loekasjenko treedt daar tegenop zoals het een goed dictator betaamt: met gevangenneming, marteling en het met geweld bestrijden van vreedzame demonstraties. Terecht heerst alom verontwaardiging over dit abjecte beleid.

Stevo Akkerman maakt in zijn column in Trouw een opmerkelijke vergelijking, tussen Wit-Rusland, waar gestreden wordt voor een begin van democratie, en de Verenigde Staten, waar de democratie onbewoonbaar dreigt te worden.

Akkerman ziet een overeenkomst: in beide landen heeft de macht belang bij onrust, dreiging, geweld. En bij het angstbeeld van een burgeroorlog, die alleen de grote leider dan nog kan voorkomen.

Akkerman trekt zijn vergelijking door naar die tussen Loekasjenko en Trump. De eerste laat zich op zijn verjaardag  toezingen door een handjevol geselecteerde volgelingen, de ander mag graag zijn ministers bij elkaar roepen om zichzelf door hen te laten ophemelen, terwijl de camera’s inzoomen op hun trouwe honden-ogen.

Natuurlijk is Trump niet gelijk aan Loekasjenko. Bij de verkiezingen van vier jaar geleden kreeg hij weliswaar minder stemmen van de bevolking dan Hillary Clinton, maar hij werd president conform wettelijke vastgelegde regels.Of hij de macht vrijwillig uit handen zal geven bij een nederlaag tegen Joe Biden weten we niet, hij zaait daar twijfel over en heeft het nu al over verkiezingsfraude door de Democraten. Voor het overige gebruikt hij dezelfde handleiding als Loekasjenko: het is kiezen tussen mij en de ondergang.

Ergens anders las ik dat het doodschieten van een blanke bij de ongeregeldheden in Portland, Oregon, in feite voor Trump alleen maar goed kan uitkomen. Hij kan er nu op wijzen dat bij ongeregeldheden van zwarten blanke  slachtoffers vallen en dat dit onder de 'socialist' Joe Biden alleen maar erger kan worden. Hij zou een nieuwe leus kunnen gebruiken: White lives also matter. In navolging van Geert Wilders' reactie op "minder Marokkanen", zou Trump dan kunnen zeggen: 'Dan ga ik dat regelen'.

zondag 30 augustus 2020

Vandaag heb ik niets te melden.

zaterdag 29 augustus 2020

DOM

Hart van Nederland deed onderzoek naar hoe mensen reageerden op de beelden van het huwelijk van minister Grapperhaus, waarbij, althans op bepaalde momenten, de deelnemers te dicht bij elkaar stonden. Eén op de vijf Nederlanders neemt het minder nauw met de 1,5 meter-regel, omdat minister Ferd Grapperhaus zich ook niet aan de regels hield. Dat blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel.

Ik vraag me nu af: hoe dom is 20% van de Nederlanders? Ik moet denken aan mijn jeugd. Ik deed wel eens wat verkeerd en werd daarvoor bestraft. "Maar hij (een broer, een vriendje, een klasgenoot) deed het ook." Dan kwam de  klassieke reactie: "Als hij in het water springt, doe jij dat dan ook?"

Je zou haast Grapperhaus een influencer noemen, al beïnvloedde hij dan de foute kant op. En een grote groep Nederlanders doen hem direct na. De regering en de burgemeester kunnen hiervan leren. Ministers en burgemeester zouden alleen nog de straat op moeten gaan met een groep beveiligers om zich heen. Die zorgen er dan voor dat niemand dichter bij de ambtsdrager dan anderhalve komt. Dat lijkt me duidelijk voor iedereen. Of zouden er dan weer mensen zijn die de conclusie trekken dat je een knokploeg mag inhuren om anderen op veilige afstand te houden? Er zijn domme mensen genoeg.

O ja, Willem-Alexander en Máxima kwamen ook in beeld toen ze veel te dicht bij een Griekse   restauranthouder stonden. Is er een bureau dat gaat onderzoeken hoeveel restaurantbezoekers nu ook dicht bij een restauranthouder gaan staan?


vrijdag 28 augustus 2020

LEUGENS

Een factchecker  van  CNN heeft de speech van Donald Trump geanalyseerd. Hij vond meer dan 20 leugens of misleidingen. Dat was niet de eerste keer dat hij zich daar aan schuldig maakte.

Trump beschreef zichzelf als de president die meer voor de zwarte gemeenschap heeft gedaan dan elke andere president sinds Abraham Lincoln. Hij ziet dan wel een reeks wetten over het hoofd die onder president Lyndon B. Johnson tot stand zijn gebracht. Daarmee kwam, althans in de wetgeving, een einde aan de nog op veel plaatsen bestaande segregatie. De Civil Rights Bills verboden discriminatie in publieke gelegenheden, bij handel over staatsgrenzen heen, op de werkplek en bij he kopen en huren van woningen. De Voting Rights Act verbood de maatregelen die het in sommige staten voor zwarten moeilijk, zo niet onmogelijk maakten om te stemmen. Gisteren schreef ik hier nog dat Trump onlangs een maatregel van zijn voorganger Obama heeft ingetrokken die ertoe zou moeten leiden dat er meer zwarte Amerikanen in de voornamelijk door rijke witte mensen bewoonde buitenwijken gingen wonen. Ik zou niet weten wat voor positiefs hij nog meer  voor de zwarte bevolking heeft gedaan. Onder het armste deel van de bevolking bevinden zich nog altijd disproportioneel veel zwarten. Als ik een complotdenker was, zou ik hier schrijven dat de rellen en plunderingen die soms de vreedzame betogingen van Black Lives Matter begeleiden door de overheid worden georganiseerd en gefinancierd.

In zijn speech zei Trump ook dat hij een eind zou maken aan het al het geweld. Het aardige is dat hij dat vier jaar geleden ook zei. Hij heeft op dat terrein kennelijk niet zo zijn best gedaan.


donderdag 27 augustus 2020

BOOGALOO

Boogaloo??? Nee, ik had er ook nog mooi van gehoord of erover gelezen. Ik kwam deze term tegen in een artikel in de Volkskrant. Het gaat hier om een extreem rechtse beweging, die anti-overheid is en vóór privé wapenbezit. Een tweede burgeroorlog zouden ze niet uit de weg gaan. Hier lees je er meer over.

Het artikel in de Volkskrant gaat over de toespraak die vicepresident Pence hield voor het congres van de Republikeinse partij. Hij prees ‘de mannen en vrouwen in uniform’, die ‘elke dag hun leven op het spel zetten’, en noemde één naam in het bijzonder. Dave Patrick Underwood, een agent van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, die ‘werd doodgeschoten tijdens de rellen in Oakland, Californië’.

Wat Pence er niet bij zei, is dat voor die moord iemand is opgepakt die ervan wordt verdacht aanhanger te zijn van de rechts-extremistische Boogaloo-beweging. Pence weet natuurlijk best wie van de moord verdacht wordt. Hij weet ook dat hij, door dat niet te zeggen, de Black Lives Matter beweging verdacht maakt. Dat is immers de beweging waar zijn luisteraars aan denken als hij spreekt over ‘de rellen in Oakland’.

Het zegt iets over het niveau waarop de Amerikaanse verkiezingsstrijd zich beweegt. De Republikeinen hoeven overigens niet te te debatteren over een verkiezingsprogramma. Dat is er niet. In een ander artikel schrijft de Volkskrant dat dit zal worden teruggebracht tot ‘de enthousiaste steun voor de ‘America First’-agenda van de president’. Je zou kunnen zeggen dat het verkiezingsprogramma bestaat uit de verzamelde tweets van Trump.

Het tweede artikel gaat over de blanke vrouwen in de overwegend blanke (en rijke) voorsteden. Dit is zo'n buitenwijk.Vaak staat er een muur omheen.

Zijn het deze witte, bemiddelde dames (suburban housewives) bij wie Trump zijn winst haalt?

Trump heeft onlangs een maatregel van zijn voorganger Obama ingetrokken die ertoe zou moeten leiden dat er meer zwarte Amerikanen in die buitenwijken gingen wonen. Het artikel beschrijft zo'n suburban housewife. Ze draagt een T-shirt met een Amerikaanse vlag erop, en de silhouetten van twee AR-15’s aan weerszijden van een crucifix met de woorden God, Guns en Trump. Dit is een AR-15:
In de stad Kenosha, waar onlangs een zwarte man zeven politiekogels in zijn rug kreeg, zijn inmiddels blanke gewapende burgerwachten gevormd. Die komen de politie een handje helpen. Ze hebben al twee mensen doodgeschoten. Als dat schieten van die politieman al gerechtvaardigd zou zijn, zou één kogel toch voldoende moeten zijn.

Boven weer een ander artikel in de Volkskrant staat deze vraag:
Zijn VS bij ‘code geel’ wel echt onveilig?
Het gaat hier niet om corona, maar om terrorisme. De kans op terrorisme is "verhoogd". Afgaande op wat ik hierboven beschreef zou ons Ministerie van buitenlandse zaken kunnen overwegen de VS code oranje te geven: de VS alleen bezoeken als het strikt noodzakelijk is.


woensdag 26 augustus 2020

OPVOLGERS

Alsof er wereldbelangen op het spel staan, zoveel aandacht wordt besteed aan een serie talkshows die nog van start moet gaan. 'De Vooravond' moet DWDD doen vergeten. Renze Klamer en Fidan Ekiz moeten in de schoenen gaan staan die Matthijs van Nieuwkerk op NPO! heeft laten staan.


Dat zijn "big shoes to fillt" zegt Ekiz tegen het AD. Het wordt algemeen als een wel zeer zware opgave beschouwd, de leegte opvullen die Matthijs heeft achtergelaten. Dat is bijna net zo moeilijk als Jezus opvolgen. Ik mis van Nieuwkerk net zo erg als Jezus, helemaal niet dus. Ik vond hem vooral irriterend.

Ik heb af en toe stukjes van een show met Klamer gezien. Als ik daaraan terug denk, zou ik het niet erg vinden als Fidan De Vooravond alleen zou  presenteren. Klamer: ,,Het grootste verschil met DWDD is dat wij er zitten. Flauw hè?! Dat mag je wel zeggen, ja.

Ook hier weer de veel gehoorde klacht: DWDD was 'teveel Amsterdam'. Wij gaan ons niet afzetten tegen onze voorganger, maar we gaan het wel op onze manier doen en proberen daarbij meer een afspiegeling van Nederland te laten zien. Je merkt dat daar ook behoefte aan is. Wij gaan echt ons best doen in de gastenkeuze niet alleen naar de gebruikelijke kaartenbak te grijpen." Alsof je een premier hoort die er 'voor alle Nederlanders' wil zijn.

Het is mij nooit opgevallen dat DWDD teveel Amsterdam was. Ik geloof niet dat de reden daarvoor was dat ik zelf Amsterdammer ben. Ik had meestal geen idee, waar al die gasten vandaan kwamen. Hoeveel kijkers wisten dat wel? Ik ben er overigens helemaal niet tegen dat Fidan en Klamer het platteland wat meer aan het woord zullen laten.

dinsdag 25 augustus 2020

KWETSBAAR

Nu het coronavirus voorlopig nog wel even onder ons blijft, moeten ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid beter worden beschermd. Dat stellen verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT).

Zo begint een artikel in Het Parool. Als 81-jarige met COPD en hartfalen leek me dat wel een goed idee, dus ik las nieuwsgierig verder. Hoe zouden ze mij gaan beschermen? Cees Hertogh, OMT-lid en hoogleraar Ouderengeneeskunde en Ethiek van de zorg zegt: "Te denken valt aan het reguleren van bezoek in verpleeghuizen, de inzet van beschermingsmiddelen en begeleiding van bezoek door een vrijwilliger die toeziet op de 1,5 meter afstand." Moet ik bescherming gaan zoeken in een verpleeghuis? 

Oud-VVD-senator Heleen Dupuis (75) is stellig: “Laten wij ouderen thuisblijven als we daar jongere mensen de ruimte mee geven. Zij moeten de maatschappelijke processen op gang houden,” zegt de voormalige hoogleraar medische ethiek. “Ik vind dat logisch en goed verdedigbaar. Ook voor onze eigen bescherming is het beter als wij zo min mogelijk in de openbare ruimte komen.’’ Nou, zo leef ik al maanden. Als ik verder van huis ga dan het winkelcentrum, ga ik naar het BovenIJ ziekenhuis of de pedicure. Ik heb sinds het uitbreken van de coronacrisis één keer een gewoon uitstapje gemaakt, naar het W.H. Vliegenbos, waar ik nog nooit geweest was, een ritje van (vice versa) wel ruim vier kilometer.

“Voor jongeren is dit echt een verschrikkelijke situatie. Medisch gezien hebben ze nauwelijks last van het virus, maar sociaal worden zij verreweg het hardst getroffen,’’ aldus kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het OMT. “School, evenementen, sociale activiteiten - alles wat voor jongeren zo belangrijk is om zich te ontwikkelen en contacten op te doen - zijn weggevallen.”

Op 1 januari 2018 waren er 799.000 80-plussers in Nederland, van wie een minderheid in een verpleeghuis verblijft. Gaan we de thuiswoners virtueel huisarrest opleggen zodat de jongeren  weer ongehinderd naar Afas Live kunnen? Ze moesten Lowlands ook al missen, al was er wel het nodige vermaak on line.

Opiniemakers als columniste Marianne Zwagerman en tv-presentator Jort Kelder joegen voor de zomer half Nederland op de kast met uitspraken die erop neerkwamen dat we onze welvaart niet op het spel moeten zetten om een paar duizend kwetsbare ouderen voor de coronadood te behoeden. Oftewel: dat een paar duizend  kwetsbare ouderen voortijdig overlijden is minder  erg dan dat jongeren enige tijd hun sociale contacten missen. Je moet er niet aan denken: een hele generatie contactgestoorden. Een overleden oudere merkt nergens meer iets van. Besmet ze zo gauw mogelijk,dan hebben we dat maar vast achter de rug.

PS

Zeur ik te vaak door over de coronamaatregelen? Dat zal best, maar ik word steeds pissig als ik lees over weer een groep die zo vreselijk te lijden heeft onder het coronavirus, of over mensen die het verplicht dragen van een  mondkapje als een aantasting van hun democratische rechten beschouwen, of over een overheid die werkeloos toeziet als haar regels met voeten worden getreden. Volgens een enquête van het CBS in 2019 (dus nog vóór de coronacrisis) voelde een derde van de 75-plussers zich enigszins eenzaam en 9 procent van hen voelt zich sterk eenzaam. Je mag aannemen dat die percentages nu hoger zijn en onder 80-plussers nog iets hoger, maar ze zijn minder zielig dan die  diverse miljoenen jongeren, toch?


maandag 24 augustus 2020

LOBBY

Zondag, 14-10-2012,  16.05 uur. 
 
Zo meteen steek ik mijn laatste sigaret op.


Zo begon dus mijn Beggartalk van 14 oktober 2012. Ik was er toen helemaal niet zo zeker van, maar bijna acht jaar later mag ik concluderen dat het inderdaad mijn laatste sigaret was.

Ik kom hierop, omdat op de website van Follow the Money een uitgebreid artikel te lezen is onder de kop

VVD en tabakssector remmen rookakkoord

We hebben het hier over het Nationaal Preventieakkoord, dat moet leiden tot preventie van de nadelige gevolgen van overgewicht, roken en overdadige alcoholconsumptie. Er werd gesproken aan zgn. 'tafels', waaronder een tabakstafel. De tabaksindustrie mocht niet meepraten. Niet alleen sigarettenfabrikanten als Philip Morris International vallen onder die noemer, maar ook tabakswinkels, de supermarktbranche en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, die de tabaksindustrie tot hun leden kan rekenen. (...) Maar de sector wist via de Kamer en coalitie alsnog directe invloed uit te oefenen op het tabaksbeleid.

In het definitieve akkoord raakten accijnsverhogingen, neutrale verpakkingen en een verbod op uitstallen verzwakt of vertraagd.

Met name accijnsverhoging is een belangrijk wapen in de strijd tegen het roken. Dat heeft in Australië goed gewerkt: daar kost een pakje sigaretten inmiddels 26 euro en rookt nog slechts 14 procent van de volwassenen. In Nederland was dat in 2018 nog 22,4 procent. Voor 26 euro koop je hier drie pakjes sigaretten.

De tabakslobby behoort tot de invloedrijkste van alle lobby's. Ik denk dat je zelfs kettingrokende VVD'ers er niet meer van hoeft te overtuigen dat roken slecht is voor de gezondheid. Waarom laten ze zich dan toch overhalen door de tabakslobby om preventiemaatregelen af te zwakken of te vertragen? Waarom laten de andere coalitiepartijen zich door de VVD overhalen?

zondag 23 augustus 2020

GEDRAGSVERANDERING

Gisteren schreef ik dit:  "Risicovolle situaties pak je niet aan met waarschuwingen en adviezen. Je stelt regels en handhaaft die. Mensen die geen gezinsleden van elkaar zijn, maar toch te dicht op elkaar staan/zitten/liggen/lopen krijgen meteen een boete. Hetzelfde geldt voor horecagelegenheden waar de gasten samenklonteren: eerst een boete, bij herhaling de tent dicht voor enige tijd."

In Het Parool lees ik dat op plaatsen waar het dragen van een mondkapje verplicht is, deze verplichting op grote schaal met voeten wordt getreden, maar

Mondkapjesplicht? Met de boetes wil het nog niet erg lukken

Zo gaat het op de Albert Cuypmarkt: Met enige bombarie kondigde de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vrijdagmiddag aan dat er vanaf zaterdag strenger wordt gehandhaafd op het dragen van een mondkapje. ‘Handhavers en politieagenten delen sneller de boete van 95 euro uit.’

Niets van gemerkt, zegt Baerents (een marktkoopvrouw). Even verderop lopen vier toezichthouders door de straat. Een grapje en een gebbetje. Boetes? "Nee, dat mogen wij niet, dat doen de handhavers." De handhavers: “Boetes? Nee, dat doen wij niet. Dat doet de politie." (...)  En de politie? Door de Bloedstraat (in het Wallengebied) fietsen twee agenten. Of ze vandaag al een boete hebben uitgedeeld? Ze schudden het hoofd. Ze hebben gelezen dat er dit weekend strenger zou worden opgetreden. Daar keken ze op het bureau nogal van op, zeggen ze. Instructies om op te treden hebben ze in elk geval niet gekregen.

Als de dienders geen instructie krijgen om op te treden, waarom zouden 'we' ons dan aan de regeltjes houden? Een woordvoerder van de gemeente kon vanochtend niet zeggen hoeveel boetes er dit weekend zijn uitgedeeld. Wel zegt ze: “Het gaat ons niet om de boetes, het gaat ons om gedragsverandering."

Hebben ze bij het gemeentebestuur nog niet door dat die gedragsverandering allang heeft plaatsgevonden? Aan het begin van  de coronacrisis hield (vrijwel) iedereen zich braaf  aan de anderhalvemetermaatregel, maar na de stapsgewijze opheffing van de lockdown ging 'we' weer ons gewone gangetje van voor de lockdown, lekker dicht op elkaar dansen, lekker knuffelen.

Volgens het coronadashboard waren er een week geleden naar schatting 51.762 besmettelijke mensen in Nederland. Je kan er vergif op innemen dat een belangrijk deel ervan zijn gewone dagelijkse gang gaat. Kunnen zij er wat aan doen dat ze hier en daar te dicht in de buurt van andere mensen komen? Die mensen weten toch dat ze risico lopen? Wat doen ze dan op de markt of in de Kalverstraat?


zaterdag 22 augustus 2020

CHIP

In een reactie op de recente adviezen en waarschuwingen van Mark Rutte zei Femke Halsema volgens Het Parool: "We hebben 8000 horecagelegenheden in de stad en 5000 agenten, dus reken maar uit."

Ik heb er hier al verschillende keren over geschreven. Risicovolle situaties pak je niet aan met waarschuwingen en adviezen. Je stelt regels en handhaaft die. Mensen die geen gezinsleden van elkaar zijn, maar toch te dicht op elkaar staan/zitten/liggen/lopen krijgen meteen een boete. Hetzelfde geldt voor horecagelegenheden waar de gasten samenklonteren: eerst een boete, bij herhaling de tent dicht voor enige tijd. Het Parool geeft een aardig voorbeeld van hoe het niet moet: ombudsman en bestuurskundige Arre Zuurmond zegt in een horecagelegenheid dat zijn gezelschap geen familie is. De reactie: "O, dat had u niet moeten zeggen." Ja, zo schiet het niet echt op.

Ik weet ook wel dat Halsema geen mogelijkheid heeft meer blauw de straat op te sturen. Dat is het rechtstreekse gevolg van jarenlang (rijks)overheidsbeleid. Ik weet ook wel dat agenten en boa's die daadwerkelijk handhaven het gevaar lopen door boze omstanders gemolesteerd te worden. Daar lijkt me een oplossing voor. Verspreid die handhavers niet in groepjes van twee of drie over de hele stad, maar zet ze in grotere groepen in bij 'brandhaarden' en geef de boa's de middelen om zich tegen fysiek geweld te verdedigen, wapenstok en pepperspray.

Het Parool laat ook een aantal gedragswetenschappers aan het woord. Mensen die zich niet aan een regel willen houden, letten nauwelijks op de hoogte van de sanctie, maar vooral op de pakkans. Twee derde van de bevolking zegt zich aan de coronamaatregelen te houden – een derde dus niet. Dat zijn vijf miljoen volwassenen. (...) Volgens gedragspsycholoog Suzie Geurtsen moeten vooral jongeren continu worden herinnerd aan het feit dat corona er is, bij voorkeur visueel. Een app bijvoorbeeld, die met bewegende bolletjes aangeeft hoeveel mensen in de buurt de ziekte hebben. Geurtsen: “Met elke dag een update voor de plek waar je naartoe gaat. Landelijke cijfers voelen toch erg als een ver-van-je-bedshow.”Ik hoor het ze al zegen: 'Ik heb nou toch een geinig appje! Moet je eens zien hoeveel bewegende bolletjes en zulke leuke kleuren. Ze zeggen dat je zo weet hoeveel zieke mensen er in de buurt zijn. Allemaal onzin! Die mensen hebben een speciale chip bij zich en worden tegen betaling in groepjes de stad ingestuurd om ons bang te maken.

Een vlag op drukke plekken kan ook, net zoals op het strand dagelijks wordt aangegeven of de zee gevaarlijk is. We hebben de afgelopen dagen gezien wat het effect van zo'n rode vlag is. Nihil komma niks.

Heel modern: influencers inschakelen. Geurtsen: “Jongeren zijn, meer dan anderen, vatbaar voor wat leeftijdsgenoten doen.” Een van de bekendste influencers is Enzo Knol met een dagelijkse vlog op YouTube. Ik heb alleen wat titels bekeken:
DIT APPARAAT SCANT JE GEZICHT EN DIT KWAM ERUIT.
WIJ VERTREKKEN NAAR HET DUURSTE LAND VAN EUROPA!
WIE VERLIEST MOET DE SLOOT IN
DIT SPRINGKUSSEN LANCEERT JE SUPER HOOG DE LUCHT IN!!

Dat graaft behoorlijk diep. Ik heb een mooie titel voor zijn volgende vlog:

HOUD ANDERHALVE METER AFSTAND VAN ELKAAR, ANDERS GA JE DOOD!

Halsema kan haar dienders weer voor echt politiewerk inzetten.

vrijdag 21 augustus 2020

VERKIEZINGEN

Ik ben af en toe blij dat ik niet hoef mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Geen haar op mijn hoofd zou eraan denken op Donald Trump te stemmen. Maar ik zou ook niet met al te veel enthousiasme mijn stem op Joe Biden uitbrengen. Trump noemt Biden een socialist. Een erger scheldwoord is er nauwelijks in de kapitalistische VS. Naar Nederlandse maatstaven is Biden zeker geen socialist. Zijn politieke ideeën liggen ergens tussen die van de VVD en D66. Hij zou m.a.w.in de Nederlandse politiek nauwelijks opvallen. Hij is een man van het midden.

Wat inmiddels steeds meer in zicht begint te komen: de opvolger van Biden zal de eerste vrouwelijke president van de VS worden: Kamala Harris, Bidens running mate. Biden heeft al laten doorschemeren dat hij niet aan een tweede termijn zal beginnen, als hij tenminste de kans krijgt een eerste termijn te beginnen en af te maken. Hij is de oudste presidentskandidaat ooit. (Hij wordt binnenkort 77.) Het zou zomaar kunnen dat zijn gezondheid hem dwingt terug te treden, waardoor Harris automatisch president wordt.

Vicepresidenten hebben in het algemeen weinig in de Amerikaanse politieke melk te brokkelen. Als Biden en andere Democratische leiders slim zijn, laten ze Harris juist een ook voor het grote publiek duidelijke rol spelen. Ze heeft dan vier jaar de gelegenheid om zich te warm lopen voor de verkiezingen van 2024.

Je kunt alleen president van de VS worden als je op Amerikaans grondgebied geboren bent. Destijds werd er in Republikeinse kringen veel over gespeculeerd dat Barak Obama niet op Amerikaans grondgebied zou zijn geboren. Harris is de dochter van een van oorsprong Indiase moeder en een van oorsprong Jamaicaanse vader. Ook van haar wordt intussen al gezegd dat ze niet op Amerikaans grondgebied is geboren.

Op YouTube is de complete speech te zien die Harris hield op de Democratische conventie, waarbij ze haar kandidatuur aanvaardde. Eén zin daaruit vond ik heel mooi: "There's no vaccin against racism."

 

donderdag 20 augustus 2020

LOVECRAFT

De Volkskrant noemde het een paar dagen geleden een van de beste en interessantste series van het jaar ★★★★☆ In andere  kranten werd niet minder enthousiast geschreven over de nieuwe HBO-serie Lovecraft Country.

Eerst maar even over Howard Phillips Lovecraft, een zeer invloedrijk Amerikaanse horrorschrijver die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw klassieke verhalen en romans schreef rond een door hem zelf ontwikkelde mythologie, waarin een peilloos en oeroud kwaad schuilgaat onder de oppervlakte van het leven in New England, het noordoosten van de de VS.

Dat is allemaal  niet nieuw voor mij. Op mijn e-reader heb ik misschien niet het complete werk van Lovecraft, maar het komt toch dicht in de buurt. Een stuk of twaalf papieren bundels van zijn hand staan al jaren in mijn boekenkast. Als ik daarbij vertel dat ik ook aardig wat boeken van Stephen King en Dean Koonz heb, dan begrijp je dat ik een goed horrorverhaal niet uit de weg ga. Wat mij betreft behoort Lovecraft op dit terrein tot de allergrootsten. Als iemand hem DE allergrootste zou noemen, zou ik dat niet tegenspreken. Het zegt denk ik genoeg als je bedenkt dat een schrijver van niet het meest populaire genre uit de twintiger en dertiger jaren nog altijd zo veel gelezen wordt. (Bij bol.com is een hele serie boeken van zijn hand nog steeds verkrijgbaar, vooral in het Engels, maar ook vertaald.)

Omdat Ziggo veel HBO-series vertoont, heb ik maar eens gekeken of deze daar ook bij stond en jawel, Gisteren heb ik de eerste aflevering bekeken. Er zijn twee verhaallijnen. De ene beschrijft de trip van Atticus "Tic" Freeman met zijn om en vriendin door het gesegregeerde Amerika van de jaren vijftig van de vorige eeuw op zoek naar de verdwenen vader van Tic. Het racisme dat zij meemaken is op zich al horror genoeg, zou je zeggen. Tijdens gun reis komen de de drie ook in aanraking, met de in de literatuur beschreven horror.

Ik was enigszins teleurgesteld. De horrorscenes zijn niet gebaseerd op verhalen van Lovecraft, maar op het boek Lovecraft Country van ene Matt Ruff, waarin horror met een overduidelijke Lovecraft-signatuur wordt gebruikt. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Het aardige van Lovecraft vind ik juist dat hij zijn monster juist nooit fysiek beschrijft. Woorden als "unspeakable" en "unmentionable" verschijnen vaak in zijn verhalen. Lovecraft laat zijn lezers zelf een beeld vormen. Maar daar kan een eigentijdse film- of seriemaker en -kijker niets mee. Daar moet iemand van special effects bij gehaald worden.

Los van mijn teleurstelling over 'te weinig Lovecraft', was de eerste aflevering wel van zodanige kwaliteit dat ik zeker ook de volgende zeven (geloof ik) afleveringen ga zien.

woensdag 19 augustus 2020

WAARSCHUWING

Halsema scherpt het toezicht op horeca en zalencentra aan. Zo krijgen ondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden. Dat las ik in Het Parool.

We zitten al zo'n vijf maanden met dat coronavirus. Je zou mogen verwachten dat inmiddels ook horecaondernemers en zalenverhuurders erachter zijn gekomen, dat een groep mensen die dicht in elkaars nabijheid zijn het risico op besmetting aanzienlijk vergroot. Dat geldt des te meer als mensen, na het innemen van alcohol, de neiging om elkaar in de armen te vallen niet langer kunnen weerstaan.

Ik wil maar zeggen: waarom moet er zo nodig gewaarschuwd worden? Over de regels kan geen misverstand meer bestaan, dus als die regels overtreden worden volgt er direct straf. Als iemand op de snelweg geflitst wordt krijgt zhij ook niet eerst een waarschuwing in de bus en pas bij een volgende keer een boete. Gisteren of eergisteren las ik in Het Parool dat in nachtclubs in de binnenstad, bijvoorbeeld Disco Dolly; de coronaregels bewust worden genegeerd.

De persconferentie van Mark Rutte gisteravond bestond grotendeels uit het intrappen van  deuren die al enkele maanden wijd open staan. Hij gaf adviezen. Femke Halsema schrijft in en brief  van de Veiligheidsregio  Amsterdam-Amstelland dat toeristen kunnen worden ontmoedigd om naar Amsterdam te reizen als het aantal besmettingen toeneemt: mensen van buiten de regio wordt dan verzocht alleen naar de stad te komen voor ‘noodzakelijke bezoeken’. “We doen die oproep nu niet, we houden die mogelijkheid achter de hand", zei Halsema later op de avond in het tv-programma Nieuwsuur. Dat zou namelijk ‘desastreus’ zijn voor de hotelbranche, aldus de burgemeester.

Hoeveel besmettingen (of zieken en doden) moeten er nog bijkomen voor we die desastreuze gevolgen voor de hotelbranche toch maar accepteren? Hotels kunnen we niet failliet laten gaan. Er zijn er maar ruim 400, maar op Amsterdammers hoeven we niet zo zuinig te zijn, daar zijn er meer dan 800.000 van.


dinsdag 18 augustus 2020

STAYCATIONt

Veel mensen brengen/brachten dit jaar noodgedwongen hun vakantie door in eigen land. Er kwam zelfs een goed Nederlands woord voor: Staycation. Ineens kwamen veel mensen, uit eigen ervaring, of daartoe aangezet door artikelen in de media, tot de ontdekking dat Nederland eigenlijk best een mooi land is.

Ze hebben mij nooit hoven overtuigen. Natuurlijk heb ook ik veel vakanties in het buitenland doorgebracht, maar ook aardig wat in eigen land, fietsend of wandelend. Dat konden ook tripjes van enkele dagen zijn of van één dag. In de jaren dat we in Den Haag woonden heb ik diverse fietstochten naar Amsterdam gemaakt, door een van de mooiste gebieden van Nederland, het Groene Hart. Al weer dichtbij Amsterdam, in de buurt van Ouderkerk, fietste ik dan langs een prachtige polder, de Ronde Hoep. Nu woon ik op een steenworp afstand van dat andere mooie weidegebied, het Waterland. Er zijn maar enkele gebieden waar ik helemaal niets aan vind: de IJsselmeerpolders en de Haarlemmermeerpolder.

N.a.v. de coronacrisis heeft Trouw een aantal reisjournalisten gevraagd om tips voor het doorbrengen van de vrije tijd in eigen land. Zo wordt "De verrassende regio Winterswijk."  genoemd. Hoezo verrassend? De Achterhoek is al jaren bekend om zijn mooie landschappen, de zgn.  coulissenlandschappen.

Het kon natuurlijk niet uitblijven: de avontuurlijke reis in eigen land. "Zin in avontuur? Hike van cabin naar cabin, bijvoorbeeld met 'Cabiner'. Je maakt een trektocht door de Drentse wildernis en overnacht elke avond in een andere hut. Back to basic en vol avontuur, want je moet zelf grondwater pompen en de douche verwarmen door de houtkachel aan te steken.''

Van mij zul je geen  kwaad woord horen over Drenthe. Het overgrote deel van mijn voorgeslacht, zowel van vaders- als moederskant, stamt ui deze provincie. Ook daar heb ik vakanties fietsend of wandelend doorgebracht. Gek genoeg ben ik daar nooit door een wildernis gegaan. Wat is er zo avontuurlijk aan grondwater oppompen en een houtkachel aanmaken? En zo'n tocht "van cabin tot cabin" heb ik tig jaar geleden als eens met Boukje gemaakt.

maandag 17 augustus 2020

Vandaag heb ik niets te melden.


zondag 16 augustus 2020

GEVAAR

"Het is niet erg als 40 procent denkt dat de moord op de Amerikaanse president Kennedy een complot was. Maar bij een pandemie is dat anders. Dan is 10 procent een substantiële groep die de volksgezondheid kan ondermijnen. Bij vaccinatie bijvoorbeeld moet een hoog percentage van de bevolking zich laten inenten, anders krijg je geen groepsbescherming. En bij Covid-19 zie je dat als te veel mensen zich niet aan de regels houden het aantal besmettingen oploopt. Dat zie je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar nota bene vanuit de autoriteiten is gezegd dat het virus een linkse samenzwering is." Dit is een citaat uit een artikel in Trouw over een onderzoek van André Krouwel (universitair hoofddocent verbonden aan de afdelingen Politicologie/Bestuurskunde en Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam.)

Krouwel onderzocht hoeveel Nederlanders m.b.t. het coronavirus geloven in allerlei complottheorieën. Onderzoeksbureau Kieskompas zocht het uit. Uit de bijna 8000 ingevulde vragenlijsten die het ontving, blijkt dat ongeveer 10 procent van de Nederlanders gelooft dat er rond corona vieze spelletjes worden gespeeld. Vooral de aanhang van rechtse partijen denkt in complotten.  Een voorbeeld van een sterk staaltje complotdenken is de gedachte dat met het toekomstige vaccin een chip wordt geïnjecteerd om mensen permanent te blijven volgen. Onder aanhangers van rechtse partijen is het aantal mensen dat in de complotten gelooft hoger dan 10 procent, 22 procent van de PVV-aanhang, 20 procent van de SGP.

Sinds veel mensen zich nonchalanter gingen gedragen m.b.t. de anderhalve meterregel, is het aantal besmettingen aan het toenemen. Maar er zijn nog altijd mensen die die maatregel totaal overbodig vinden. Nog erger is dat, als er een vaccin beschikbaar kont, veel mensen zich niet zullen laten vaccineren, omdat ze ervan overtuigd zijn, dat met het vaccin een nanochip wordt ingebracht, waardoor de overheid hen (iedereen dus) overal kan volgen. Bij vaccinatie bijvoorbeeld moet een hoog percentage van de bevolking zich laten inenten, anders krijg je geen groepsbescherming.

Er zijn psychologen die vinden dat je complotdenkers niet moet wegzetten als 'gekkies'. Je moet de dialoog openhouden. Dat zal best, maar willen die complotdenkers een dialoog? Je kan net zo goed met een oudgereformeerde voorganger in  debat gaan over de vraag of God bestaat.

Goed, ik zal al die mensen die geloven/zeker weten dat er nanochips in een coronavaccin zullen zitten niet als stomme idioten bestempelen. Mag ik ze wel een gevaar voor de volksgezondheid noemen?


zaterdag 15 augustus 2020

PANIEK

Waarom deze paniek? Dat vraagt Robert Jensen zich af in een podcast (of vlog) die ik bij YouTube  tegenkwam. De podcast is duidelijk gemaakt kort na het begin van de coronacrisis, maar Robert blijkt een coronascepticus van het eerste uur te zijn. Het gevaar van corona wordt zwaar overdreven, net als al die onzin over het klimaat. We worden gewaarschuwd voor zaken die ooit zouden kunnen voorkomen, om onze aandacht af te leiden van onze echte, dagelijkse problemen. Robert maakt een kleine opsomming. Aantal doden over de gehele wereld: 2700, maar vooral in China. Aantal doden in Duitsland: 21. In Frankrijk 17. 60 in Amerika, 23 in Australië, 12 in Canada en in België 1. Waar zou je je druk over maken?

Het zou aardig zijn als Robert een podcast zou maken op basis van recente gegevens (stand op 9 augustus jl.). Aantal doden wereldwijd: 731.906, waarvan 4.634 in China. Aantal doden in Duitsland: 9.261. In Frankrijk 30.324, in Amerika 165.309, 295 in Australië, 8.981 in Canada en in België 9.870.

Paniek is natuurlijk nooit een goede raadgever, maar ik vind dat Robert zou kunnen aangeven dat hij de gevaren van het coronavirus destijds behoorlijk onderschat heeft. Ja, Robert, ik weet het, de Spaanse griep van destijds leidde wereldwijd tot een (geschat) dodental van 20 tot 100 miljoen. Dat was wel in een periode langer dan een jaar. Het coronavirus is pas een maand of vijf onder ons. Dat er nu nog niet meer doden gevallen zijn zal wel te maken hebben met het feit dat onze medische voorzieningen kwalitatief op een hoger niveau staan dan een eeuw geleden.

Laten we hopen dat het 100 jaar oude record niet verbroken wordt.


vrijdag 14 augustus 2020

FOOI

Gisteren had het Kamerdebat over het coronabeleid een weinig verheffend einde. Dat vraagt om enige uitleg. Dat kun je lezen op de website van de ChristenUnie.

Dat het om een weinig verheffend einde ging, ja, die conclusie had ik allang getrokken. Ik dacht eerst dat ik een uitleg zou krijgen over het standpunt van ChristenUnie t.o.v. de salarisverhoging voor uitvoerend personeel in de gezondheidszorg, waar de coalitiepartijen tegen zijn. Een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer leek te leiden tot een kamermeerderheid vóór die salarisverhoging. Leden van de coalitiepartijen verlieten schielijk de vergaderzaal, waardoor er geen quorum meer was voor een hoofdelijke stemming. Die stemming zal dan plaatsvinden wanneer voldoende leden van  de coalitiepartijen in de Tweede Kamer aanwezig zijn om alsnog een besluit tegen de salarisverhoging te bewerkstelligen.

Een uitleg over het standpunt t.o.v. de salarisverhoging is op de webpagina niet vinden, slechts wat geneuzel over procedures bij stemmingen.

De Volkskrant schrijft: En steeds hebben ze dan wat uit te leggen, ook aan hun eigen achterban. Hoezo gunnen VVD, CDA, D66 en CU de zorghelden geen goed salaris? (...) Kabinet en coalitiepartijen in de Tweede Kamer verwijzen dan graag naar de 1.000 euro bonus die zorgverleners al wel in het vooruitzicht is gesteld.

Een zorgmedewerker vertelde mij dat de directie van een instelling moet bepalen wie van de medewerkers in aanmerking komt voor de bonus. Hoe houd je de sfeer in een instelling goed, als hij wel een bonus krijgt, maar zij niet. Ik zou, met een variatie op Max Havelaar, willen zeggen: Stik in je bonus en verdwijn.

Het standpunt van kabinet en coalitiepartijen doet me denken aan iemand die uit eten gaat in een sterrenrestaurant. Het eten is geweldig. De service  is smetteloos. Kosten van het eten en drinken ca. 100 euro. De zeer tevreden eter betaalt glimlachend de rekening van 100 euro geeft daarbij een fooi van welgeteld 10 cent.

Een (structurele) loonsverhoging voor het zorgpersoneel zal ongetwijfeld veel geld kosten. Voor de KLM was er in no time een steunpakket van enkele miljarden euro's. De KLM is immers broodnodig voor het in stand houden van onze nationale welvaart. Die zorgmedewerkers doen hun best mensenlevens in stand te houden, maar ja, de waarde van een mensenleven is niet in geld uit te drukken, dus daar hoeven we verder niet over na te denken.


donderdag 13 augustus 2020

NAPALMMEISJE



Deze bijna iconische foto is 48 jaar geleden gemaakt, tijdens de Vietnamoorlog. Het zijn kinderen die vluchten voor een napalmbombardement. Het meisje in het midden werd bekend als het 'napalmmeisje'.

Als je deze foto om wat voor reden en binnen welke context dan ook op Facebook plaatst,  wordt hij binnen de kortste keren verwijderd. Waarom? Omdat het meisje naakt is en Mark Zuckerberg wil geen naakt op zijn Facebook.

Trouw schrijft: Stereotyperende kenmerken mogen niet meer op Facebook en Instagram en dus zullen plaatjes van Zwarte Piet in de toekomst worden verwijderd. Dringt het platform hiermee de Amerikaanse waarden op?

Die vraag kunnen we, denk ik, bevestigend beantwoorden. Je kunt over Zwarte Piet denken wat je wilt, “Maar het is wel ergerlijk dat we opnieuw de Amerikaanse normen door de strot geduwd krijgen.” dat zegt Linda Duits, mediawetenschapper  aan de Universiteit Utrecht. Bloot is absoluut verboden op de site, zelfs plaatjes met een schim van een tepel worden verwijderd. “Het zijn Amerikaanse puriteinse waarden. Eigenlijk lukt Facebook wel wat conservatieve politici nooit is gelukt.”

Je kunt het waarschijnlijk best mee eens zijn dat discriminerende context van Facebook verwijderd wordt, maar moet Mark Zuckerberg in zijn eentje bepalen wat net wel of net niet meer toelaatbaar is?

woensdag 12 augustus 2020

QANON

De titel van dit blog zal niet bij veel lezers van dit blog een lichtje doen branden. Wikipedia schrijft er dit over: QAnon beschrijft de plannen van een diepe staat tegen de president van de Verenigde Staten Donald Trump en zijn aanhangers. De naam verwijst naar een pseudoniem "Q" dat gebruikt is op verschillende imageboards zoals 4chan door een vermoedelijk Amerikaans individu of groep van individuen. Diepe staat (deep state) beschrijft een samenzweringstheorie, volgens welke hooggeplaatste politici en personen ui de financiële en industrieële wereld en ordinaire criminelen de feitelijke machthebbers zijn. Niet alleen in  de VS  maar over de hele wereld.

Ik schreef hier onlangs over Janet Ossebaard. Voor haar is de deep state the Cabal. Voor weer anderen zijn het de Illuminati.

Je kunt natuurlijk al die complotbedenkers en  -gelovers een stelletje zielige domoren vinden, maar het wordt ernstiger als je dit in Trouw leest: In Georgia kan een aanhanger van de samenzweringstheorie QAnon vandaag een bijna zeker ticket voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden winnen. De Republikeinen liften mee op de populariteit van QAnon. De protestbeweging  (Black Lives Matter is een 'gigantische dekmantel voor PEDOFILIE en MENSENHANDEL!', twitterde de zwarte QAnon-activist Angela Stanton-King in juli. (...) Vandaag wordt met extra belangstelling gekeken naar de tweede ronde van een voorverkiezing in Georgia, waar QAnon-complotdenker Marjorie Taylor Greene de grote favoriet is om te winnen in een district dat in november bijna zeker naar de Republikeinen gaat. De kans is daarmee groot dat er straks een QAnon-aanhanger in het Huis van Afgevaardigden komt. (...) Donald Trump ondersteunde de campagne van Greene uitdrukkelijk, en retweet soms berichten van QAnon-activisten.

Het kan nauwelijks gekker worden, de president van het machtigste land ter wereld die eraan meehelpt complottheorieën te verspreiden. Waarom doet hij er als machtig man niets tegen? Dat lijkt me duidelijk: hij heeft niets in te brengen tegen deep state en/of the Cabal en/of de Illuminatie. Zij schrijven hem voor complottheorieën te retweeten met achtergrond te doen alsof dat Trump er alles aan doet om al die complotten te bestrijden, wat mede tot zijn herverkiezing zou kunnen leiden.

De laatste dagen heb ik mij behoorlijk beziggehouden met complotdenkers. De meest opmerkelijke theorie die, geloof ik, uit een gesprek met Lange Frans komt: onze koninklijke familie gaat met enige regelmaat per boot De Groene Draeck naar Italië waar ze andere koninklijke families ontmoeten. De hoofdactiviteit is het drinken van kinderbloed. Die kinderen moeten natuurlijk eerst vermoord worden.  Ik denk dat zelfs het meest geharde lid van een Oranjevereniging dit verhaal zo onzinnig windt dat het niet nodig is te weerleggen. Ik wil wel iets zeggen. De Groen Draeck is een boot van het type Lemsteraak. Dat type wordt gemaakt voor de Friese binnenwateren. Vóór de totstandkoming van de Afsluitdijk werd er ook mee gevist in het noordelijk deel van de toenmalige Zuiderzee en het Marsdiep. "Zowel aan de zeileigenschappen, als aan de zeewaardigheid, werden daar dikwijls zware eisen gesteld." las ik in een artikel uit 1956 over dit type schip. Ik zou daarmee de Golf van Biskaje niet willen trotseren.


dinsdag 11 augustus 2020

STRAATJE

'Meer' (het zelfstandig naamwoord) is een het-woord. We spreken dus van HET Naardermeer, HET IJsselmeer en ga zo maar door. Er is, bij mijn weten, één uitzondering. In het Amsterdamse Bos bevindt zich ook een neer, dat door Amsterdammers sinds mensenheugenis DE Nieuwe Meer wordt genoemd. De ANWB heeft zich aangepast. Rond Amsterdam zie je verkeersborden met de tekst "Knooppunt De nieuwe Meer".

Het kan ook andersom. Iedereen kent de bloemenmarkt, die van Munt tot Koningsplein de kade in beslag neemt. Voor iedereen is dat DE Singel, maar niet voor Amsterdammers. Voor hun is het HET Singel.

Als we het hebben over de Singelgracht, dan hebben we het niet over het water waaraan de Bloemenmarkt ligt. De Singelgracht vormt de buitenring van de grachtengordel. De kaden ernaast heten in volgorde van Oost naar West Mauritskade, Stadhouderskade en Nassaukade.

Aan de Nassaukade staan het Rijksmuseum en de Heineken Experience. In mijn jonge jaren was dat nog de Heineken brouwerij, maar bier wordt er al in geen jaren meer gebrouwen. Als je het bierbrouwen echt in werking wil zien, kun je naar de brouwerij in Zoeterwoude gaan. Ik ben daar een keer geweest in het kader van het 'Uitje' van het werk. Ik vond er geen bal aan. Lat staan dat ik het ervaren heb als een experience.

Los daarvan, vlakbij de Heineken Experience vind je een heel kort straatje. Vraag een willekeurige Amsterdam waar de Nieuwe Vijzelstraat is en zhij zal je wat glazig aankijken. De Vijzelstraat, ja die kent zhij, die loop van Munt naar Prinsengracht. De Vijzelgracht , die kent zhij ook wel, die loopt van Prinsengracht naar ... Weteringsschans. Denkt zhij, maar die loopt van de Vijzelstraat tot de brug over de Lijnbaansgracht. Van die gracht loopt de Nieuwe Vijzelstraat naar de Weteringsschans, ongeveer 30 m lang.


maandag 10 augustus 2020

NANOCHIP

Uit Wikipedia: De Afrikaanse Hebreeërs (noemen zichzelf: Het Originele Afrikaanse Hebreeuwse Israëlitische Volk van Jeruzalem) is een kleine nieuwe religieuze beweging die claimt van Israëlitische afkomst te zijn en die via slavernij naar de Verenigde Staten gekomen zou zijn.

Ja, en? Nou, in  Het Parool las ik: Corona is een complot, de vrouw is ondergeschikt aan de man en het witte ras zal worden vernietigd door een nucleair vuur: het is een opmerkelijke boodschap waarmee de Afrikaanse Hebreeërs de straat opgaan.

Niet alleen is het een opmerkelijke boodschap, die wordt vooral op zaterdagen uitgedragen op een plek waar veel mensen boodschappen doen, winkelcentrum Ganzevoort in Amsterdam Zuidoost.


De winkeliers daar en de mensen die er hun boodschappen doen zijn het zat.

Luidkeels voorgedragen citaten uit de bijbel worden afgewisseld met actuele beschouwingen, zoals over het plan van de witte onderdrukker om middels een vaccin tegen het niet-bestaande corona een chip in te spuiten waarmee zwarte mensen kunnen worden gemanipuleerd.

Om hun anti-witten boodschap te verkondigen hebben ze niet het meest voor de hand liggende stadsdeel uitgekozen. Zuidoost is volgens mij het meest multiculturele stadsdeel van Amsterdam. Als ze witten willen bereiken kunnen ze beter naar de Beethovenstraat gaan, DE winkelstraat in de Appolobuurt.

Ze onderschatten trouwens de Nederlandse overheid, als ze denken dat alleen zwarte mensen slachtoffer worden van een coronavaccin met daarin een verborgen nanochip, die het de witten mogelijk maakt de zwarten te manipuleren. De overheid (en niet alleen de Nederlandse) wil volgens de website commonsensetv.nl  via een coronavaccin bij iedereen zo'n nanochip inbrengen, zodat de hele bevolking gemanipuleerd kan worden.

De Afrikaanse Hebreeërs stellen dat zij voortkomen uit de twaalf stammen van Israël, volgens hen een zwarte gemeenschap. De witte Joden beschouwen zij als fake. Ze zijn daarom ook nog behoorlijk antisemitisch: Dat leidt op straat en op internet tot teksten die moeiteloos als sterk antisemitisch kunnen worden opgevat. De Joden trekken achter de schermen aan de touwtjes van het witte systeem dat de zwarte mens door de eeuwen heen heeft onderdrukt en uitgebuit. Het lijkt erop dat ze Mein Kampf bestudeerd hebben.

Het is betreurenswaardig dat juist in een tijd van 'Black Lives Matter' een groep zwarten er alles aan doet zo onsympathiek mogelijk over te komen.

De bezwaren van winkeliers en winkelend publiek hebben wel enig resultaat gehad: De groep staat nu alleen nog bij station Bijlmer.


zondag 9 augustus 2020

COMPLOT

"Hugo de Jonge, wat zit er allemaal in die vaccins van jou? Wat is het? Wat ben je aan het doen?" Die prangende vragen stelt rapper Lange Frans aan de orde in een podcast die op YouTube te zien en beluisteren valt. Hier praat hij met Willem Engel. Deze podcast duurt ongeveer 30 minuten, maar er zijn er die anderhalf uur duren. Het zijn steeds andere gasten, maar één ding hebben al die podcasts gemeen: Frans en zijn gesprekspartner zijn het steeds roerend met elkaar eens. (O ja, Frans, in die vaccins van Hugo zit helemaal niets, want er is überhaupt nog geen vaccin. Als het er inderdaad is, laat je dan niet inenten, want voor je het weet ben je autist en gaan jouw podcasts nog langer duren.)

Ik heb het kunnen opbrengen een van die podcasts een uur lang te volgen. De gesprekspartner daarin is Janet Ossebaard. Zij is een - zo niet DE - expert op het gebied van graancirkels en heeft ook duidelijke opvattingen over ufo's en chemtrails. Frans en Janet ontmoetten elkaar in Zuid-Engeland, de bakermat van de graancirkels. Frans kwam ook terecht bij Stonehenge.

Stonehenge is een bron van mythen en speculaties. Er worden ook spirituele krachten aan toegeschreven. Frans deed daar ook ervaring op. Hoe dichter hij bij Stonehenge kwam, hoe minder het bereik op zijn mobieltje werd. Tot hij midden tussen die kolossale stenen stond. Ineens een prima bereik ("Zelfs op mijn oude Nokia") Frans moet dat nog eens herhalen bij een zonnewende. Dan zijn die spirituele krachten nog sterker.  Misschien komt hij wel in contact met ET die intussen 'home' is.

Ik schreef dat ik van die podcast van anderhalf uur één uur had uitgezeten. Ik heb dus iets gemist waarover Trouw schrijft. Dat gaat over een een fragment van anderhalve minuut (...). Daarin praten de rapper en zijn gast Janet Ossebaard, (...) over wie Mark Rutte gaat doodschieten.

Misschien herinner je nog dat alweer een tijd geleden bij de grens tussen Mexico en de VS op order van Donald Trump duizenden immigrantenkinderen werden gescheiden van hun ouders. De hele wereld sprak er schande van. Zo niet Janet. Die weet zeker dat die kinderen door Trump gered werden uit klauwen van kindersmokkelaars, die ze van de hand wilden doen aan pedofielen en personen die hun organen wilden verkopen.

Er schijnt een wereldwijd netwerk van hooggeplaatste personen, the Cabal, (=samenzwering) te zijn dat ons gewone volk op allerlei manieren om de tuin leidt en onder controle houdt. Dat is voor mij niets nieuws, want ik heb The biggest Secret van David Icke gelezen. Betere complotdenkers dan Icke ben ik nog niet tegengekomen. Frans had nog een goede: bij de moord op Pim Fortuyn was niet alleen Folkert van der G. betrokken. Vlak daarna hadden meerdere mensen het Mediapark in grote haast verlaten. Dat wisten we al over de moord op Kennedy, (die niet allen door Lee Harvey Oswald maar door meer schuldigen werd vermoord,) maar gelukkig hoeven  we ook op dit terrein niet voor de VS onder te doen.

Heb je de komende tijd een keer drie uur helemaal niets anders te doen, klik dan hier om op YouTube een drie uur duren documentaire van Janet te zien. waarin zij haarfijn alle mogelijke complotten weet te identificeren. Als je genoeg denkt te hebben aan een korte introductie (12 minuten) klik dan hier.

Ik eindig muzikaal. Hier kun je luisteren naar Lange Frans, op de piano begeleid door niemand minder dan Thierry Baudet.


zaterdag 8 augustus 2020

ONVERMIJDELIJK

Ik heb het hier al eens gehad over Willem Engel, de grote man van Viruswaarheid, voorheen Viruswaanzin. Het Parool wijdt weer eens een uitgebreid artikel aan deze, qua corona, ongelovige.

Hij maakt het steeds bonter. Het lijkt hem bepaald niet onmogelijk dat er een volksopstand komt tegen het regeringsbeleid. Natuurlijk hoopt hij niet dat de Nederlandse rege­ring het lot wacht van de in 1989 geëxecuteerde Roemeense dictator Ceaucescu (sic) (...) en "er komt steeds meer een punt waarop we een volksopstand zien, waar iedereen met z’n rieken het Tweede Kamergebouw bestormt en we een herhaling van de gebroeders De Witt krijgen. Dat is onvermijdelijk op dit moment."

Ceausescu werd na een schijnproces geëxecuteerd. De gebroeders De Witt werden in 1672 door het Haagse gepeupel vermoord (volgens mijn geschiedenisleraar op de HBS, opgehitst door de Oranjegezinde elite).

Hoe dan ook, volgens Willem is het op dit moment dus onvermijdelijk dat het getergde volk (uiteraard zonder mondkapjes en dicht op elkaar) het gebouw van de Tweede Kamer bestormt  om de aldaar aanwezige Kamerleden met hun rieken te doorboren. Tip voor Willem: je kunt beter beginnen bij het kabinet. Dat bevindt zich alleen op Prinsjesdag en de dagen erna in het Tweede Kamergebouw. Op dus naar de Trêveszaal. Daar zit het kabinet elke vrijdag. Ook de Ridderzaal op Prinsjesdag lijkt me een mooi doel voor die onvermijdelijke volksopstand.

Voor degenen die geen stuk(je) grond te bewerken hebben, dit is een riek.


Hoeveel mensen zouden zo'n ding in huis hebben? De riek die hier is afgebeeld kost je € 27, 74 bij Gardena. Heb je dat ervoor over om Kamerleden lek te prikken? Wie gaat de hoofdprijs verdienen door een eind te maken aan Mark Rutte en Hugo de Jonge?

Lesmateriaal om kinderen 1,5 meter afsta te laten houden doet denken aan de Hitlerjugend. Al eerder vergeleek hij het mondkapje met de Jodenster. Misschien kan hij wat rustiger beginnen dan meteen met rieken op te trekken. Hij zou kunnen beginnen met het ingooien van  de ramen van de stadhuizen van Rotterdam en Rotterdam. Heeft hij ook meteen zijn eigen Kristallnacht gecreëerd. Het ontbreek er nog maar aan dat hij de lockdown vergelijkt met gevangenschap in Auschwitz .

Özcan Akyol ("Eus") schrijft in zijn column in het AD: Als ze (Willem Engels en adepten) allemaal zo overtuigd van hun gelijk zijn, moeten ze ook niet om hulp vragen als ze straks écht door het virus worden gepakt.


vrijdag 7 augustus 2020

ZWEMMEN

Dit weekend hebben we weer eens een hittegolf. Veel mensen zoeken dan graag verkoeling in het water. Het Parool heeft een lijst gemaakt van 21 plekken waar binnen Amsterdam in open water officieel of gedoogd gezwommen kan/mag worden. Ik heb niet veel aan die lijst, want ik heb niet veel met water. Toen we in Den Haag woonden, op ongeveer een kwartiertje fietsen van het strand, gingen wel eens nar het strand. Dan ging ik wel eens het water in, maar nooit lang en nooit ver. Om mijn schouders ook onder water te krijgen ging ik op de bodem zitten.

Eén keer hebben we bij toeval zeevonk meegemaakt.



De tweelingzus van Boukje en haar mannen waren een weekend op bezoek. Het was bloedheet geweest en we besloten om een uur of elf 's avonds eens te gaan kijken of het aan het strand bij Kijkduin wat koeler was. Voor alle zekerheid namen we ook wat handdoeken mee.

Het was inderdaad aangenaam aan het strand. Van een afstand zagen we al gauw die lichtjes op de golven. We aarzelden niet, trokken onze kleertjes uit en gingen het water in. Het was inderdaad een geweldig gezicht, als iemand vanuit  water rechtop gestaan en al die lichtjes langs haar/zijn lichaam afgleden.

Terug naar Amsterdam. Vanaf de strook naast het terras van Café Hesp aan de Weesperzijde, de zogenoemde ‘Costa del Weesper’, kun je makkelijk de Amstel in.

Op ongeveer 230 meter van die 'Costa' ligt de Berlagebrug. Daar is roei(boten)centrum met een handige steiger, maar die is wegens corona nu niet openbaar toegankelijk. Het zal wel aan mij liggen, maar is de kans op coronabesmetting bij de Berlagebrug nu zoveel groter dan 230 meter verderop bij Café Hesp?

Je kunt er vergif op innemen dat op al die 21 zwemplaatsen de 1,5 meter niet of nauwelijks gevold wordt. gehandhaafd wordt. Idem in parken en op terrassen. En de overheden denken nog steeds dat , in het kader van handhaving een vriendelijk verzoek beter helpt dan een boete.

donderdag 6 augustus 2020

JODENSTER

Ik heb inmiddels een aantal mondkapjes gekocht. Ik ga ze voorshands nog niet dagelijks dragen. Het is meer uit voorzorg. Als het ooit landelijk verplicht wordt zo'n ding te dragen, ontstaat er natuurlijk een run op de winkels die ze verkopen en voor je het weet worden ze net zo gehamsterd als een paar maanden geleden gebeurde met het wc-papier.

In Trouw las ik een vrij uitgebreid artikel over de voors en tegens van het mondkapje. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat veel wetenschappers veel verschillende theorieën hebben over nut en noodzaak van het mondkapje. Dientengevolge weten politici het ook niet. En als die politici concluderen dat het mondkapje toch wel enige zin heeft, staan ze weer voor een andere vraag: gaan we het dringend adviseren of verplichten?

Volgens topjuristen is verplichten via een noodverordening in strijd met diverse grondrechten een kan dat alleen als de wet word wordt aangepast.

Niet alleen topjuristen zijn tegen, ook Willem Engel is tegen. Willem Engel is de topjongen van Viruswaarheid, dat kortgeleden nog Viruswaanzin heette. Willem vergeleek het verplicht dragen van het mondkapje met de verplichte Jodenster. Nog los van het feit dat het een  nogal onsmakelijke vergelijking is, is het totale onzin. De Jodenster had als doel om de dragers ervan te herkennen als leden van een groep die vernietigd moesten worden. Het  al of niet verplichte mondkapje, hoe je ook over het nut denkt, wil niet uitroeien, maar juist beschermen, tegen een in veel gevallen dodelijk virus. Wereldwijd zijn er al  meer dan 700.000 sterfgevallen, in Nederland al meer dan 6100. Als Willem toch zo graag  de waarheid over het coronavirus wil vertellen, moet hij die cijfers ook eens noemen.

Wat ik ook niet begrijp: mensen die positief getest zijn, maar niet willen zeggen met wie ze in contact geweest zijn.

De overheid maakt het ons ook niet altijd gemakkelijk haar beleid duidelijk - en dus meer aanvaardbaar - te maken. Waarom is een  mondkapje verplicht op de Albert Cuypmarkt, maar niet op de Dappermarkt?

 

woensdag 5 augustus 2020

DISPENSATIE

Ik had het al gezien in het NOS-journaal: een meisje (19) dat mag gaan spelen in het eerste elftal van haar voetbalclub. Op de website van Voetbal International lees ik:

KNVB zet historische stap: vrouw krijgt dispensatie voor mannenteam

Uit dat "dispensatie" begrijp ik dat het volgens de regeltjes niet mag dat een meisje/vrouw speelt in een team dat verder uit tien jongens/mannen bestaat. (Tot nu kon dat alleen bij jongens/meisjes onder de 19 )

Hebben we hier te maken met (het begin van) een stukje emancipatie in de voetbalsport? Het is nog maar een pilot. De KNVB: Door op individuele basis dispensatie te verlenen en goed te monitoren, zoals nu bij VV Foarut gaat gebeuren, kan de KNVB in de toekomst een goede visie formuleren op dit vraagstuk, maar zo ook de vrouwen die daarvoor in aanmerking komen de ruimte geven om het spelen in categorie A te ervaren.' Let wel, het gaat dus nog steeds om een vraagstuk dat schreeuwt om een visie. Een visie formuleer je niet in een paar weken of maanden. Daar  heb j minstens de duur van een voetbalseizoen voor nodig. Ik vermoed dat het nog een paar seizoenen zal duren voordat  Sherida Sptse en Lieke Martens (ik noem maar twee willekeurige vrouwen die in een WK-finale gevoetbald hebben  en EK-finale gewonnen hebben.


Misschien kunnen de KNVB-bobo's eens op bezoek gaan bij hun collega's van de KNKB. De clubs van die bond spelen al sinds de beginjaren van de vorige eeuw in teams die uit gelijke aantallen mannen en vrouwen bestaan. Ja, inderdaad, ze spelen korfbal.


dinsdag 4 augustus 2020

DAKLOOS

Stel je even voor dat het Centraal Planbureau of de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid met de mededeling komt dat binnenkort 1.324.590 Nederlanders (dat is 7,6% van de bevolking) geen werk zouden hebben en bijna dakloos zouden worden. Zouden we dat laten gebeuren? Ik kan me dat niet voorstellen, maar elders zou dat zomaar kunnen gebeuren.

In Trouw las ik: Sinds vorige week moeten 25 miljoen werkloos geworden Amerikanen het doen zonder de 600 dollar extra uitkering per week die het Congres tijdelijk beschikbaar stelde. De gewone werkloosheidsuitkering is vaak niet genoeg om de huur van het huis te betalen. En dat betekent in de Verenigde Staten dan al snel: een huisuitzetting.

25 miljoen Amerikanen is 7,6% van de bevolking. Daarom heb ik even uitgerekend hoeveel 7,6% van de Nederlandse bevolking is.

Vorige week liep de extra werkloosheidsuitkering af die de federale overheid beschikbaar stelde. Republikeinen en Democraten in het Congres en het Witte Huis onderhandelden de afgelopen twee weken koortsachtig over een nieuw steunpakket, maar kwamen er niet op tijd uit om een onderbreking in de uitkeringen te voorkomen. En dus kwamen veel Amerikanen zaterdag geld te kort om hun huur of hypotheek te betalen. (...) In de VS is de huurder niet zo goed beschermd als in Nederland. Je huurt steeds voor een jaar, daarna kan de verhuurder de huur verhogen of opzeggen.

Je moet bij dat alles wel bedenken dat de USA het rijkste land ter wereld is. Het bruto nationaal product (BNP) is bijna een kwart van de het BNP van de rest van de wereld bij elkaar.

Volgens de Republikeinen was de uitkering anders zo hoog dat werken niet aantrekkelijk meer zou zijn. Waar heb ik dat soort taal toch eerder gehoord? Ik herinner me nog uit onze eerste jaren in Den Haag dat verhalen de ronde deden volgens welke mensen in hun Mercedes bij de sociale  dienst voorreden om hun bijstandsuitkering te komen ophalen. Natuurlijk waren dat ook vaak zwarte mensen. De Neherkade waar de sociale dienst gevestigd was, werd daarom wel Negerkade genoemd.


maandag 3 augustus 2020

UTOPIE

Nederland is per saldo geen links land. Een linkse meerderheid is een utopie. Dat schrijft Remco Meijer in de Volkskrant.

Volgens recente peilingen staat de VVD virtueel op 39/40 zetels in de Tweede Kamer. Daarmee is zij een van de weinige  organisaties die profiteren van de coronacrisis. Een stijging met 7 zetels t.o.v. het huidige zeteltal is ruim 21 procent. Je maakt mij niet wijs dat 21 procent van het kiezersvolk ineens zwaar onder de indruk is van de denkbeelden van de VVD. Het heeft alles te maken met het feit dat de vermoedelijke lijsttrekker van de VVD de afgelopen maanden nogal vaak op de tv was te zien en dat het coalitiebeleid (niet het Ruttebeleid) m.b.t. tot de coronacrisis vrij algemeen wordt gewaardeerd.

Ik heb nooit op een partij gestemd vanwege haar lijsttrekker. Ik heb zeker 30 jaar op de PvdA gestemd. Ik was daar ook (vrij) actief lid van. Eind negentiger jaren van de vorige eeuw was de PvdA naar mijn teveel een middenpartij geworden en ging zij ook het neoliberalisme aanhangen.

Ik stapte over naar de SP. De laatste ruim 20 jaar stem ik bij elke verkiezing op de SP, behalve bij de Europese verkiezingen. Dan stem ik op D66, omdat de ideeën van die partijen over Europa het dichtst in de buurt van de mijne komen, al gaan ze wat mij betreft nog lang niet ver genoeg.

Ik heb nooit begrepen waarom veel mensen steeds weer op een andere partij stemmen. Lezen ze elke keer weer alle verkiezingsprogramma's om tot een afgewogen oordeel te komen? D66 maakt met nieuwkomer Sigrid Kaag bovendien kans juist bij PvdA en GL kiezers weg te trekken. Van mij zul je geen kwaad woord over Sigrid horen, maar ik stem toch maar op die andere vrouwelijke lijsttrekker, Lilian.

Een linkse meerderheid is inderdaad een utopie. Je hoort wel eens roepen dat de drie linkse partijen zouden moeten fuseren. Ik zou daar sterk tegen zijn. Ik heb nog de fusie van KVP, CHU en AR tot CDA meegemaakt. De grootste en conservatiefste KVP deed het steeds progressiever wordende geluid van de AR verstommen.


zondag 2 augustus 2020

BUBBELTJES

Ik moet minimaal 1,5 liter vocht pr dag innemen.  De makkelijkst manier is natuurlijk een glas onder de kraan vol tappen. Maar ik houd niet van kraanwater. Water met bubbeltjes vind ik nog gaan.

Ik heb een tijdje jus d' orange gedronken, vers geperst bij Albert Hein, maar in een halve liter zitten wel 220 kilocalorieën, dus dat moet je niet te vaak drinken.

Ik drink intussen wel vaker thee, maar daarvoor moet ik wel naar de keuken lopen, wachten tot het water kookt en dan weer met volle mok terug naar de kamer. De mok staat dan op mijn rollator en het is enkele keren gebeurd dat ik  dan weer ergens tegenaan stootte. In mijn conditie is het drogen van de vloer geen sinecure.

Dan maar overstappen naar frisdranken. Als je er goed op  let zijn er best frisdranken te vinden met weinig of helemaal geen suiker. Die hebben weer een ander nadeel: de plastic fles. Ik realiseerde mij op een gegeven moment dat ik wel erg veel plastic gebruikte.

Ik had al diverse keren een commercial gezien voor dit apparaat.
De Sodastream dus. Het is bepaald geen goedkoop apparaat, maar voor het goede doel moet je wat over hebben.

In 'mijn' winkelcentrum bevindt  zich een Mediamarkt. Daar karde ik dus heen om het apparaat aan te schaffen. Het is wel gebruikersvriendelijk. Zelfs een manueel niet zo handig type als ik kon die koolzuurcilinder moeiteloos aanbrengen en die waterflessen breng je ook zonder veel moeite aan.

Ik drukte vijf keer op de grote knop een zag het koolzuurgas in het water stromen. Verwachtingsvol nam ik de fles eruit, maar ik zag nauwelijks bubbeltjes en bij de eerste slok voelde ik geen enkele tinteling op de tong. De volgende ochtend nog eens geprobeerd. Zelfde resultaat. Had ik toch iets niet goed gedaan?

Ik ging weer naar Mediamarkt en deelde mijn bevindingen met een medewerker achter de servicebalie. Die deed niet al te moeilijk en gaf me een ander apparaat.

Weer thuis geprobeerd en had ik toen wel bubbeltjeswater? Forget it. Het leek me statistisch gezien niet aannemelijk dat toevallig ik binnen enkele dagen twee slecht functionerende apparaten had gekregen. Het apparaat verschaft gewoon een kleinere hoeveelheid bubbeltjes dan ik aangenaam vind.

Een paar uur geleden weer naar Mediamarkt. Die wilde de Sodastream wel terugnemen en mij het aankoopbedrag teruggeven.

Toen ik vanochtend een recept zocht, kwam ik ook gember tegen. Daar kun je ook thee van maken, die wellicht een aangename afwisseling met de Earl Grey zou kunnen zijn. Ik zette de gemberwortel op mijn boodschappenlijstje, evenals een limoen, want een plakje daarvan bij drie plakjes gember zou het nog lekkerder maken. Ook een theelepeltje honing zou een smaakvolle bijdrage kunnen leveren. Ik besloot de honing achterwege te laten.

Ook nu weer nam ik vol verwachting mijn eerste slok gemberthee. Nou, dat gaat  het niet worden. Ik vond het behoorlijk smaakloos. Ik vermoed dat als ik er honing bij had gedaan, ik vooral die honing geproefd zou hebben.

zaterdag 1 augustus 2020

FORS

Het aantal nieuwe coronabesmettingen groeit fors. Ook in Amsterdam gaat het hard. Zorgen zijn er over ­virusverspreidende evenementen, zoals dit weekend het Offerfeest. Wanneer is het tijd om in te grijpen?

Ik zou zeggen: grijp vandaag maar in. Gisteren was beter geweest en vorige week nog beter..

Als de jongvolwassenen uit de buurt blijven van kwetsbare mensen, is de groei minder urgent. Maar zonder grootschalige gedragsverandering is het een wetmatigheid dat de komende tijd het aantal ziekenhuis- en ic-opnamen zal toenemen.. (Onderstreping toegevoegd.

Ja, ALS! Dit schreef ik hier een paar dagen geleden: "Ik ben niet bang, maar ik maak me wel zorgen om een jongere die (zonder het te weten) besmet is tijdens de macarena (of God mag weten welke muziek ze tegenwoordig op feestje draaien) en vervolgens tijdens een moment in mijn directe nabijheid de besmetting op mij overbrengt.

En dit schreef ik half juni:

"Ieder volk krijgt de tweede golf die het verdient."

vrijdag 31 juli 2020

VERPLICHT

Volgende week wordt het in  Amsterdam verplicht een mondkapje te dragen op drukke plekken, bijvoorbeeld op de Albert Cuypmarkt en in de Kalverstraat.Ik las ergens dat een hoogleraar dat onwettig noemt, omdat het de persoonlijke vrijheid aantast.

Ik ben heel erg gesteld op mijn persoonlijke vrijheid, maar daar wil ik best een beetje van inleveren, als dat in het belang van mijn gezondheid is of ter bescherming van de gezondheid van anderen.

Onze persoonlijke vrijheid is wel eerder aangetast, maar we zijn er intussen zo aan gewend dat we het niet eens meer zo ervaren. We mogen bijvoorbeeld niet zelf uitmaken hoe we van de openbare weg gebruik maken. Je mag alleen van de rechter rijhelft gebruikmaken. Je mag het spoor niet overstekken als de bellen nog rinkelen. Er zijn plekken waar je geboden wordt links- of rechtsaf te slaan. Je bent in een vliegtuig verplicht een mondkapje te dragen, wat je er  ook van mag denken. Een man in een vliegtuig van Las Palmas naar Schiphol weigerde een mondkapje te dragen. Het cabinepersoneel, schrijft de Volkskrant, vroeg hem meerdere malen dat te doen, maar hij luisterde niet. Hij beschuldigde de stewardessen er zelfs van dat ze geen anderhalve meter afstand hielden. De man kreeg van de rechter een boete van 500 euro. Mooi!

Ik vraag me overigens af, hoe die man zonder mondkapje het vliegtuig in kon komen. Hoef je dat mondkapje pas voor te doen als je al in het vliegtuig bent? Het is toch een kleine moeite iemand die geen mondkapje draagt de toegang tot het vliegtuig te weigeren.

In de Kalverstraat en op de Albert Cuypmarkt kun je echt niet zien of iemand in jouw directe omgeving besmet is. 't Is toch wel handig om dat te weten. Als jij vindt dat het mondkapje jou persoonlijke vrijheid beperkt, blijf dan lekker thuis van je vrijheid genieten.

donderdag 30 juli 2020

Gisteren was een nogal lang blog.

Vandaag dus even niet.

woensdag 29 juli 2020

HERINNERINGEN

"Het wordt een dag met mooie herinneringen."

Dat schreef ik hier 29 juli 2019, precies een jaar geleden dus. Het was de eerste keer in (toen) 14 jaar bloggen dat ik vertelde dat het op 29 juli 'zoveel jaar' geleden' was dat Boukje was overleden. Waarom ineens twee jaar na elkaar? Gewoon, omdat ik geen mooier onderwerp om over te praten en schrijven ken dan Boukje. Vandaag is het daar dus een goede dag voor.


Dit is Boukje ongeveer 26 jaar geleden.

Vandaag is het exact 24 jaar geleden dat Boukje is overleden. Mensen vroegen/vragen wel eens of ik ermee heb leren leven. Mijn reactie is dan: "Nee, ik heb geleerd ermee te functioneren." Voor mij zou 'geleerd ermee te leven' betekenen dat ze uit mijn leven verdwenen zou zijn. Dat is ze niet en dat zal ook niet gebeuren. Shakespeare schreef in een van zijn sonnetten:
“De dood zal jou niet in zijn schaduw krijgen,
Wanneer jij in mijn zinnen blijft bestaan."

(Vertaling van Arie van der Krogt.)

Er gaat nauwelijks een dag voorbij dat ze niet in mijn gedachten is, (al is het alleen maar omdat ik elke dag die foto zie als ik mijn laptop open). Soms een enkel moment, soms wat langer, zoals vandaag.

Kort voor haar overlijden hebben we nog gesproken over cremeren of begraven. Ik heb toen gezegd: "Als je begraven wil worden, dan gebeurt dat ook, maar ik zal nooit naar je graf komen." Ze is gecremeerd. Er staat nergens een urn met as. Die is in zee uitgestrooid. Ik weet dat veel mensen troost vinden in het bezoek aan het graf van een geliefde. Ik zou niet weten waarom ik naar een specifieke plaats op een kerkhof zou moeten gaan om daar mooie herinneringen aan Boukje te hebben. Die heb ik veel en overal.

Ik zit vandaag echt niet de hele dag treurig te wezen. Integendeel, ik heb zoveel mooie herinneringen aan ruim 29 jaar samenleven met Boukje. Ik heb hier wel eens geschreven over de vakanties die we samen doorbrachten in Zweeds Lapland en over die vakantie die ik daar alleen heb doorgebracht en die ik één van mijn mooiste vakanties noemde. Een tijdje geleden bedacht ik dat, als ik iets zou kunnen overdoen, ik die vakantie zou overdoen en er met Boukje heen zou gaan. Er waren (tijdens de enige van 15 vakanties daar) dat jaar geen muggen en het was negen dagen op rij schitterend, zonnig weer. Ik stelde me toen voor dat we zouden doen wat ik toen in mijn eentje deed: lopen, tentje opzetten, kleertjes uit en in de zon liggen. In die tijd (juni/juli) heb je in het hoge noorden veel zonuren op één dag. Het wordt ’s nacht alleen wat donkerder, omdat de zon achter de bergen verdwijn. Om middernacht is het nog licht genoeg voor het maken van foto’s (zonder flits).

Ik heb in Lapland twee keer (heel snel) een naaktfoto van Boukje gemaakt, maar dat was nog op zo’n rolletje dat ontwikkeld en afgedrukt moest worden. Ik had er in die imaginaire vakantie ik weet niet hoeveel kunnen maken, want op een digitale camera kan je heel wat foto’s kwijt. (Ik zou trouwens zo’n foto hier niet laten zien.) We hadden in de open lucht kunnen vrijen, want er was in de wijde omtrek toch geen mens die er aanstoot aan zou kunnen nemen. We hebben 'het' trouwens twee keer in de open lucht gedaan, één keer ergens op de Veluwe en één keer in Schotland, in de buurt van Loch Ness. (Honi soit qui mal y pense.) Ik vind het overigens helemaal niet erg dat ik geen smartphone vol (al of niet naakt)foto’s van Boukje heb. Die foto hierboven heb ik ook op mijn smartphone. Dat vind ik genoeg. Hoe mooi ze er verder nog uitzag weet ik nog heel goed.

Kortgeleden schreef ik hier wat onze mooiste vakantie samen was.

Ik schrijf hier altijd over Boukje. Zij vond dat een naam voor een kleutermeisje en wilde Bouk genoemd worden. (Haar tweelingzus Sjoukje noemde ik toen en nog steeds Sjouk, net als iedereen die haar kent.) Daar hield ik me dus aan, behalve op die momenten, dat ik weer extra veel van haar hield. Vanaf de eerste keer dat ik hier over haar schreef noemde ik haar Boukje en dat zal ik blijven doen. Ik noemde haar ook wel eens bij een koosnaam, die spontaan tot stand kwam tijdens onze eerste vakantie in Lapland. Ik gebruikte die naam nooit in gezelschap, omdat ik ontdekt had dat als je dat maar vaak genoeg doet, anderen diezelfde naam gaan gebruiken en dat wilde ik per se niet. Ik heb heel vaak gedichtjes (nou ja, rijmpjes) geschreven die ik “Hum for …“ (Boukje dus) noemde, naar Winnie the Pooh, die vaak rijmpjes maakte die hij hums noemde. Ik schreef ze ook altijd in het Engels.

Nou zeg, ik ben wel persoonlijk bezig vandaag. Dat doe ik hier zelden, maar het gaat wel over Boukje. We gingen wel eens apart op vakantie. Ik weet niet meer over welk jaar ik het nu ga hebben. Ik ging met een vriend naar Lapland, Boukje ging naar Frankrijk met een vriendin. Haar vakantie bestond uit 's ochtends (een cursus) aquarelleren en 's middags iets doen in de omgeving. De heen- en terugreis gingen per bus, van en naar Den Haag Centraal. Wij brachten elkaar nooit weg naar en haalden elkaar nooit op van vliegveld of station, als we apart op vakantie gingen. Afscheid nemen en elkaar weer ontmoeten deden we liever thuis, in de privé-sfeer. Het ging buitenstaanders niets aan hoe we dat deden. Voor ons geen “Goodbye Hello”.

Die avond had de man van die vriendin hen met zijn auto opgehaald van het station Den Haag Centraal. Ze dronken nog even koffie bij ons. Ik merkte al gauw dat Boukje me iets wilde vertellen. Ik had geen idee wat, maar ze wilde er duidelijk mee wachten tot we met ons tweeën waren. Ik vroeg dus niets.

Vooraf moet ik nog zeggen dat Boukje niet kon liegen of smoesjes vertellen. Dat had niets te maken met een zeer verheven moraal. Ze kon het gewoon niet. Ze had het idee dat wanneer ze loog, of een smoesje vertelde, of iets belangrijks achterhield, iedereen dat direct aan haar kon zien. Ze zou gaan blozen, of zo.

Nadat die vriendin en haar man vertrokken waren, kwam direct het hoge woord eruit: ze was verliefd geworden, had met die man gevreeën en wilde hem blijven ontmoeten. Ze wilde absoluut niet bij mij weg, want ze hield niet plotseling minder van mij. Ze wilde die ander ook.

Het was geen bekentenis. Het had niets te maken met "Ik heb iets verkeerds gedaan. Wil je het me vergeven?" Boukje vertelde gewoon open en onverbloemd wat er gebeurd was en wat ze van plan was. Het was Boukje in optima forma.

Hij heette Han en was een jaartje ouder dan ik. Hij was gescheiden en had een puberdochter waarmee Boukje het, bleek later, heel goed kon vinden. Hij was een enthousiast zeiler en had een eigen zeewaardig jacht. Boukje heeft dus diverse weekenden gezeild, niet op zee, maar op het Haringvliet. (Hij woonde in Middelharnis.) Uit de, latere, verhalen van Boukje bleek dat hij in sommige opzichten niet veel van mij verschilde.

Ik heb niet lang hoeven nadenken. Mijn primaire reactie was, dat van haar houden en met haar samenleven voor mij niet betekende dat ik háár leven en háár keuzes daarin zou willen, kunnen of mogen bepalen. Ik heb nooit gezegd dat ze iets moest doen of juist moes laten. (Dat zou ze trouwens, terecht, niet gepikt hebben.) Ik had uiteraard het volste recht mijn eigen keuzes te maken in reactie op de hare. Dat heb ik ook gedaan. Ik was niet boos. Ik was niet verdrietig. Ik voelde mij niet tekortgedaan of veronachtzaamd. Ik had niet iets van ‘Hoe kun je MIJ dit aandoen?’

Ik zou boos geworden zijn als ze niets verteld had en ik er op een of andere manier toch was achter gekomen, maar dat was hoe dan ook ondenkbaar. Dat paste domweg niet in onze relatie. Ik zou verdrietig geweest zijn als ze me verteld had dat hij haar veel beter begreep dan ik, dat ze bij hem veel meer kwijt kon dan bij mij. Ik zou doodongelukkig geweest zijn als ze ervoor gekozen had bij me weg te gaan. Maar het was allemaal heel simpel: ze was gewoon zichzelf en zo was ze de vrouw van wie ik hield en zonder wie ik niet wilde leven. Dat heb ik haar gezegd. Over consequenties voor onze relatie hoefden we het niet te hebben. Die waren er niet. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat als ik Boukje toen gevraagd had ermee te stoppen, ze dat inderdaad gedaan zou hebben. Ik heb het geen moment overwogen. Boukje heeft in een later stadium nog wel eens bezorgd gevraagd of ik het echt niet erg vond. Het antwoord was steeds hetzelfde: ”Nee.”

Boukje ging ongeveer één keer per maand een weekend naar hem toe, soms wat langer. Ja, dan zat ik in mijn uppie. Vond ik dat erg? Nee, ze ging wel eens vaker een weekend zonder mij weg of ik zonder haar. Ik kon en kan altijd nog goed al¬leen zijn. Na een jaar of drie heeft Boukje eigener beweging een eind gemaakt aan die relatie, omdat ze het uiteindelijk toch te moeilijk vond met een 'dubbele loyaliteit' te leven en het voor haar geen vraag was met wie ze wilde doorleven. Ik was het alweer vergeten, maar toen ze na het eerste weekend bij hem terugkwam, zei ze dat ze het heel aardig had gevonden dat ik toen ze wegging “Prettig weekend” had gezegd.

Ik vertel dat allemaal niet om te laten zien hoe ruimdenkend ik ben, maar om duidelijk te maken hoe onze relatie was. Ik heb het al eerder verteld aan mensen in mijn directe omgeving. (De meeste begrepen er niets van). Hans Andreus schreef in zijn gedicht “Voor een dag van Morgen”:
“(…) zeg het aan geen mens,
ze zouden je niet geloven.
Ze zouden niet willen geloven dat
alleen maar een man
alleen maar een vrouw
(…) zo liefhad
als ik jou.”

“Death ends a life, but it does not end a relationship.”

PS

Dit is de Beggartalk met het nieuwe recordaantal woorden (boven dit PS): 1715, maar ik zou nog veel meer over Boukje kunnen schrijven.

Dit is de laatste foto die van Boukje is gemaakt, kort voor haar overlijden.