donderdag 30 november 2017

MIJNEN

Eén bitcoin is tegenwoordig 10.000 dollar waard, las ik in de Volkskrant. Ik ben nooit er goed geweest in rekenen en van geldzaken heb ik ook niet echt veel verstand. De bitcoin is tegenwoordig nogal vaak in het nieuws - het begint zelfs een beetje op een hype te lijken - dus ik wilde er wel iets meer van weten. Via google heb ik mij wat laten informeren. Het is me in ieder geval duidelijk geworden dat ik en bitcoins niet voor elkaar geschapen zijn. Van de spaarcentjes die ik heb kan ik niet eens een aantal bitcoins aanschaffen die op de vingers van één hand te tellen zijn en ik zal de eerstkomende jaren, waarschijnlijk tijdens de rest van mijn leven, geen zaken aanschaffen die meer dan één bitcoin kosten.

Los van het voorgaande vermoed ik dat de bitcoin een zeepbel is die erop wacht doorgeprikt te worden. Het meest enge vind ik dat iedereen zijn eigen bitcoins kan maken. (Dat heet dan 'mijnen', naar het Engelse 'mining'.) Met de rekenkracht van hun computers 'graven' zij naar nieuwe bitcoins. Dat doen zij door het oplossen van complexe wiskundige raadsels. In ruil voor al dat rekenwerk krijgen ze bitcoins. Wat zijn die bitcoins dan precies waard? Als een nationale bank 'vroeger' geld uitgaf, stond daar in principe een bepaalde hoeveel goud tegenover. Dat is al lang nit meer zo, maar het is ook niet zo dat banken ongelimiteerd geld (biljetten en muntjes) kunnen maken. Uiteindelijk zullen die biljetten en muntjes niets meer waard zijn. Wie houdt eigenlijk in de gaten dat er niet te veel bitcoins worden gemaakt? Hoe kan het eigenlijk dat er steeds meer bitcoins bij kwamen en de tegenwaarde in dollars en euro's bleef stijgen?

Betalen in bitcoins doe je niet via een bank, maar rechtstreeks van koper naar verkoper. Als je wel betaalt, maar je product wordt niet geleverd, hoe bewijs je dan dat je betaald hebt? Bij een bank krijg je een afschrift van de betaling. Hoe zit dat bij bitcoins? Voorlopig houd ik het nog bij euro's.


woensdag 29 november 2017

CAMPAGNE

VVD en CDA willen in de Tweede Kamer pleiten voor een grootschalige campagne van de overheid die ervoor moet zorgen dat het gebruik van de smartphone in het  verkeer wordt teruggebracht. Zijn er dan nog steeds mensen die niet weten dat het gebruik van de smartphone in het verkeer tot (dodelijke) slachtoffers kan leiden? Iedereen weet dat het levensgevaarlijk is en toch doet (vrijwel) iedereen het wel eens. Er werd eens na een ongeluk een smartphone aangetroffen, waarop te zien was dat er op één dag meer dan 100 whatsappjes waren verzonden. Als ik het even snel uitreken, kom ik op één appje om de 10 minuten. Waar gaan die allemaal over? Hoe belangrijk zijn die allemaal? "Ik ben nu bij de bakker. Zal ik krentenbollen meenemen?" "Ik zie net een auto tegen een boom staan. Zou de chauffeur met zijn smartphone bezig geweest zijn?"

Grote vraag is natuurlijk hoe je al die smartphonegebruikers te pakken krijgt en vervolgens welke straf je ze oplegt. Op die laatste vraag heb ik wel een antwoord: de beste manier om een automobilist te straffen is hem/haar verbieden gedurende enige tijd een auto te gebruiken. Lever dat rijbewijs maar in! Fietsers die een smartphone gebruiken zijn veel makkelijker te betrappen, maar ho straf je die? Daar moeten de regering en de Tweede Kamer nog maar eens goed over nadenken.


dinsdag 28 november 2017

REPUBLIEK

In alle drukte rond de verloving van prins Harry kwam ook zijn vader, prins Charles, nog even in beeld. 69 is de brave ziel inmiddels en nog altijd is hij nog niet begonnen aan de baan waarvoor hij ooit in de wieg is gelegd. Zijn moeder is inmiddels 91 en het ziet er niet naar het uit dat het Engelse leger gaat voorkomen dat zij net als Robert Mugabe in ieder geval nog tot haar 93ste doorgaat. Als ze net zo oud wordt als haar moeder, moet Charles nog 10 jaar wachten voordat hij aan zijn echte baan mag beginnen.

Zolang 'het volk', ook hier in Nederland, al dat gedoe met een koninklijk huis nog mooi vindt, zal het even duren voordat dat archaïsche gebruik van een een erfelijk staatshoofd wordt afgeschaft, al zal Amalia niet zo lang hoeven te wachten als Charles.

Leve de republiek!


maandag 27 november 2017

HELAAS

Ik heb het eerder gedaan, diverse keren zelfs: een verhaal schrijven in dagelijkse afleveringen, niet in plaats van, maar naast Beggartalk. Het leidde niet tot literaire meesterwerken, maar het was leuk om te doen.

Ik wilde het weer eens proberen. Dit keer zou ik, althans in het begin, op basis van camerabeelden die te zien waren in 'Opsporing verzocht' verdacht worden van de ontvoering van een meisje uit het winkelcentrum waar ik altijd mjn boodschappen doe. Maar helaaas wilde het begin al niet goed lukken, dus leek het me beter er meteen maar mee op te houden.

Vanaf morgen kun je hier dus weer de gebuikelijke Beggartalk lezen.


zondag 26 november 2017

BEELDEN

Het is 06:49 uur als ik dit begin te schrijven. Ik weet wel wat ik wil en ga schrijven, maar ik ga niet lang door. Ik wil eerst nog wat meer slapen, want dat heb vannacht niet veel gedaan. Over een paar uur zal ik verder gaan. Kom om een uur of tien , elf, nog maar even terug.

Het was rond elf uur. Ik zat te lezen. Er werd aangebeld, beneden bij het portiek. Op de intercom zag ik twee politiepetten. Ik zei: "Goedenavond."
"Willen u wat vragen. Mogen we binnenkomen?"
Ik drukte op een knopje en liep naar de voordeur van de flat. Even later stapten twee agenten uit de lift, een man en een vrouw.

Het is nu 11:18 uur en volgens de buienradar een goed moment om boodschappen te doen. Dit verhaal wordt toch langer dan ik dacht. Morgen het vervolg.


zaterdag 25 november 2017

DANKDAG

Weet jij nog wat je op 1 november van dit jaar deed? Als je heel erg protestant bent en ook nog behoorlijk kerks, zou het zomaar kunnen dat je toen aan een viering van de 'Dankdag voor het gewas en arbeid' hebt deelgenomen. De dank gaat uiteraard uit naar God, die weer voor een jaar ervoor gezorgd heeft dat we werk en iets te eten hadden (althans de meerderheid van ons). Tegenhanger van de Dankdag is (op de tweede woensdag in maart) de 'Biddag voor het gewas'. In mijn jeugd, toen de Biddag op iets grotere schaal bekend was) werd onder mijn (christelijke) leeftijdgenoten gesproken over de 'Wasdag voor het gebit'.

In Amerika is Thanksgiving (op de vierde donderdag van november) een grote feestdag. Het is een nationale vrije dag en hele families komen bij elkaar om gezamenlijk kalkoen te eten. Van de vrijdag na Thanksgiving maken de meeste Amerikanen ook een vrije dag. Het bedrijfsleven heeft daar handig op in gespeeld en heeft daar de dag van gemaakt, waar met allerlei acties de mensen naar de winkels worden gelokt om op grote schaal de inkopen voor de feestdagen te gaan doen. Die dag wordt  om niet geheel duidelijke redenen 'Black Friday' genoemd. Kom dat je bekend voor?

Natuurlijk komt dat je bekend voor. Wat de Amerikanen doen, doen wij immers ook. In het winkelcentrum waar ik mijn dagelijkse boodschappen doe duurt bij diverse zaken de Black Friday zelfs het hele weekend. Zullen we onze 'Dankdag' ook maar verplaatsen van 1 november naar de vierde donderdag en daar een nationale vrije dag van maken? Zullen we Koningsdag vieren op de vierde juli? Zullen we Willem-Alexander vervangen door Donald Trump? Zullen we vragen of we een van de Verenigde Staten mogen worden?


vrijdag 24 november 2017

VERZEKERING

SNS is een van de kleinere banken in ons land. Wie klein is wil groter worden en laat commercials op TV vertonen, waarin ze laten zien wat voor leuke dingen ze allemaal bedacht hebben om nieuwe klanten te trekken (en klanten te houden, natuurlijk).

Bij SNS zijn nu alle aankopen die je met je pinpas betaalt of online aanschaft verzekerd tegen beschadiging, verlies en diefstal. Dat klinkt prachtig, toch? Dus ik ging eens kijken op de website van SNS.

Het klopt helemaal van die verzekering, maar hij duurt niet langer dan 30 dagen. Goed, je koopt een nieuwe koelkast. Hoe groot is nu de kans dat die al binnen 30 dagen na aankoop beschadigd wordt of gestolen? Verliezen lijkt me sowieso nogal moeilijk. En o ja: op de website wordt gezegd dat "veel aankopen" verzekerd zijn,  dus niet alle aankopen. (Onderstreping toegevoegd.)

SNS geeft je ook rente over je betaalrekening, maar liefst 0,25% op jaarbasis over maximaal 5000 euro. Dat levert je jaarbasis dus 12,50 euro op. Tel uit je winst! Stap jij ook meteen over naar SNS.


donderdag 23 november 2017

FILIBUSTER

In de Senaat van de Verenigde Staten doen ze het vaker en houden ze het ook langer vol: filibusteren. Hier moeten ze het duidelijk nog leren. Martin van Rooyen wilde 15 uur aan het woord blijven, maar hield er al na 4,5 uur mee op. Na afloop zei de politicus in een interview met de NOS dat hij denkt ook met 4,5 uur zijn boodschap is overgekomen en dat hij daarom geen 15 uur nodig had. Aldus de Volkskrant.v.

Heeft van Rooyen zelf wel goed begrepen wat filibusteren is? Zijn boodschap was al duidelijk voor hij begon te spreken. Om dat nog eens officieel vast te leggen, voor de 'Handelingen' bijvoorbeeld, had hij met een toespraakje van 4,5 minuten kunnen volstaan. Filibusteren heeft niet als doel ruim de tijd te hebben een boodschap helder over te brengen. De bedoeling was zo veel tijd te rekken dat er niet tijdig een stemming zou kunnen plaatsvinden over een wetsvoorstel.

Er  is wel een verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse praktijk van het filibusteren. In Amerika mag de spreker aan het woord blijven wat hij ook zegt, al leest hij het telefoonboek voor. Alleen een gekwalificeerde meerderheid van de Senaat kan besluiten de spreker het woord te ontnemen. In de Tweede Kamer moet wat de spreker zegt wel betrekking hebben op het onderwerp. Dat hoeft niet al te moeilijk te zijn. Bijvoorbeeld: ''Zoals in een commentaar in Trouw te lezen stond' en dan het hele stuk voorlezen.

In het NOS-journaal was nog te zien dat Van Rooijen zich ergerde aan een aantal Kamerleden dat met elkaar zat te praten, i.p.v. naar hem te luisteren. Had hij nou echt verwacht dat zijn gepraat over niets geboeid zou worden gevolgd?


woensdag 22 november 2017

OLYMPISCH

Ik dacht eerst dat het nepnieuws was toen een meisje bij Pauw vertelde dat ze bij de Olympische Spelen van 2020 voor Nederland wilde gaan skateboarden, maar na enig googelen moest ik concluderen dat skateboarden echt een Olympische Sport wordt. Ik wist überhaupt niet dat skateboarden een sport is. Ik dacht dat het gewoon een vrijetijdsbesteding was.  Maar er waren ook spectaculaire beelden te zien van skateboardende jongens en meisjes. Naar spectaculaire beelden kijken veel mensen en dat zien organisatoren van Olympische Spelen graag, want veel kijkers betekenen veel (reclame)inkomsten.

Oké, al dat spectaculaire gedoe moet vooral jongeren naar de wedstrijden en de TV-uitzendingen lokken. Sommige sporten of onderdelen daarvan lijken speciaal met dat doel bedacht te zijn, zoals dat rijden op die BMX-fietsjes, al die sprongen bij het snowboarden.  Bij het skiën was het schans springen kennelijk al niet spectaculair genoeg en werden er allerlei nieuwe onderdelen bij verzonnen.

Het merkwaardige vind ik dat er ook nog steeds zeer onspectaculaire sporten op de Olympische Spelen worden bedreven. Ik denk aan kleiduiven schieten en het wel buitengewone saaie (vind ik) curling, waarbij de hoofdactiviteit lijkt te zijn het schoon boenen van het ijs. Kijken jongeren daar nog naar? Dan kunnen ze jeu de boules ook wel oympisch maken.


dinsdag 21 november 2017

BELOFTE 2

Ik zou bijna gaan denken dat ze bij de Rabobank Beggartalk lezen. Het lijkt er in ieder geval op dat ze de aflevering 'Belofte' van een week geleden gelezen hebben, waarin ik de commercial beschreef waarin Rabobank beloofde twee grote wereldproblemen, geweld en honger, op te zullen lossen. "En dat je ons aan deze belofte mag houden."

IK vond dat nogal ambitieus en merkte op dat er niet bij gezegd werd wanneer die belofte gerealiseerd zou worden. Ik vermoedde dat het toch wel tien jaar zou duren en tegen die die tijd zou iedereen die belofte wel vergeten zijn.

De Rabobank heeft de commercial wat gewijzigd. Het geweld wordt niet langer aangepakt, alleen nog het voedselprobleem. En ze zeggen er niet meer bij dat je ze aan hun belofte mag houden.

Het zou trouwens wat eigentijdser zijn als de Rabobank zou gaan bijdragen aan het terugbrengen van de kwalijke gevolgen van de agroindustrie. Zij zijn immers gewend al die boeren te financieren en hebben veel verstand van die industrie.


maandag 20 november 2017

MEESTERWERK

'Ik Jan Cremer' verscheen in 1963. Ik las veel en kocht ook veel boeken. Volgens Cremer zelf was het boek een "Onverbiddelijke bestseller". Ik heb het nooit gekocht. Ik ben wel eens aan het lezen ervan (een geleend exemplaar) begonnen, maar ben niet ver gekomen. Ik vond er geen bal aan. Het was een bestseller omdat er, geloof ik, nogal veel over seks in werd geschreven en dat gebeurde toen, ruim 50 jaar geleden, nog niet zo heel veel.

Jan Cremer heeft, naar verluidt, weer een nieuw meesterwerk geschreven, 'Sirenen', gebaseerd op de brieven van zijn geliefde in de jaren vijftig. Het kan natuurlijk niet missen dat Cremer, vergezeld door zijn echtgenote Babette, te gast was in DWDRRRRRYes! Natuurlijk vond Matthijs het een meesterwerk en kon hij het niet laten te vermelden dat het te koop lag in de boekhandels.

Goed, Jan Cremer, mocht te gast zijn in een veel bekeken talkshow. Leuk voor de Bezige Bij, de uitgever, want dat scheelt toch in de uitgaven voor de reclame voor het boek. Dat was afgelopen vrijdagavond. Ik kijk wel eens naar WNL Op Zondag. Dat deed ik gisteren ook en wie was een van de gasten? Inderdaad: Hij Jan Cremer. Nog een opstekertje voor de Bezige Bij.

Krijgen we Jan Cremer, al of niet vergezeld door Babette, de komende dagen nu ook nog te zien bij Pauw en RTL Late Night? Ik hoef niet meer overtuigd te worden, hoor. Ik heb al besloten Sirenen niet aan te schaffen, noch te lezen.


zondag 19 november 2017

NEP

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks over, de kersverse minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schreef er een brief over aan de Tweede Kamer: nepnieuws. Het merkwaardige is echter dat er zelden duidelijke voorbeelden worden gegeven van zulk nepnieuws. Wat wel duidelijk was: Tweede Kamerlid Omzigt kwam bij een bijeenkomst over de ramp met de MH 17 met een nepgetuige.

Vroeger heerste nog wel eens het misverstand 'het is waar, want het stond in de krant'. Tegenwoordig denken mensen dat 'het'  waar is, omdat het was te lezen "op het internet". 'Het internet' kan van alles zijn: een nieuwsbericht, een talkshow, een digitale krant, Facebook, Twitter.  Trum spreekt al over fake news als hij een mening hoort of leest, waarmee hij het niet eens is.

Volgend jaar hebben wij hier tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen het referendum over over die 'sleepwet'. Dat is een mooie gelegenheid voor de Russen om hier allerlei nepnieuws te verspreiden, waaruit zal blijken dat ze eigenlijk heel erg vriendelijk zijn en dat al die berichten over mogeljke terreur juist door de AIVD gemaakt en verspreid worden. Dan gaan wij met ons allen tegen die wet stemmen. Gelukki maar dat de regering, volgens Buma dan, zich niets va de uitslagg van dat referendum zal aantrekken.


zaterdag 18 november 2017

TRADITIE

Het is inmiddels net zo'n traditie geworden als het Sinterklaasfeest zelf: de discussie over Zwarte Piet. Ik heb geen kinderen en dus geen kleinkinderen, dus wat voor standpunt ik ook inneem, ik krijg er geen ruzie mee die uiteindelijk pas via het Familiediner kan worden opgelost.

Hoewel het voor mij in de praktijk dus niets betekent word ik wel voortdurend via TV en kranten geconfronteerd met de discussies/ruzies die over Zwarte Piet gevoerd worden. Nu moest de burgemeester van Dokkum, waar vandaag de officiële Sinterklaas aankomt, een demonstratie verbieden die gericht zou zijn tegen de anti-Pietendemonstratie.

Ik zit eigenlijk te wachten op een nieuw soort demonstratie tegen Zwarte Piet: groepen mannen die zich keren tegen de feminisering van Zwarte Piet. Het moet zo langzamerhand toch wel iedereen opgevallen zijn dat er nogal wat Zwarte Pieten met borsten rondlopen. Als het niet zo koud was in deze periode van het jaar, zou dat wel eens kunnen uitlopen op sexy uitgedoste Pieten. Of moeten we discussie nog wat verruimen? Wordt het niet eens tijd voor de Trans Gender Piet?


vrijdag 17 november 2017

MOEILIJK

Laptop doet moeilijk. Het schrijven van een blog van enige lengte kan wel met mijn tablet, maar gaat wat lang duren, omdat het nogal kleine toetsenbord tot veel typefouten leidt. Tot morgen dus.


donderdag 16 november 2017

LICHTLIJN

Als ik op mijn scootmobiel door het winkelcentrum rondrijd, let ik altijd goed op tegemoetkomende voetgangers. Het is sowieso meestal vrij druk en bovendien zijn er ook onder voetgangers dezulken die niet los te scheuren zijn van het beeldscherm van hun smartphone. Als ik niet zou opletten, zouden ze zomaar op me kunnen knallen. 

Nu was het anderen ook al eens opgevallen dat voetgangers met smartphone zichzelf in gevaar brengen. Bij een met lichten beveiligde oversteekplaats valt het hen niet op dat het licht op rood staat en steken zij dus gewoon over.

In Bodegraven hebben ze een proef genomen met een Lichtlijn.


Die lijn is dus in de betegeling verwerkt. De smartphonegebruikers kijken naar beneden en je mag aannemen dat ze die lijn eerder zien dan de lichten boven ooghoogte.

Ik vind het wel een beetje vreemd dat we nu allerlei activiteiten en omstandigheden ons gaan aanpassen aan het gebruik/misbruik van de smartphone. Laten 'wel' ons leven al niet genoeg domineren door dat apparaat?



woensdag 15 november 2017

SERIE

Trouw schreef: Amazon is al lang niet meer alleen een webwinkel. De erven-Tolkien zullen daar wel blij mee zijn, want Amazon betaalde hen 250 miljoen dollar om een televisieserie te mogen maken van The Lord of the Rings. Amazon laat weten dat het in meerdere seizoenen verhaallijnen wil uitdiepen waar regisseur Peter Jackson in zijn beroemde films van de trilogie en de bijbehorende Hobbit-films nog niet aan was toegekomen.

Ik vrees het ergste. Peter Jackson maakte op basis van The Hobbit (in de Engelse gebonden editie een verhaal van 313 pagina's) drie films. Je kunt de films in een Extended Edition Blue ray versie op 9 disks aanschaffen. Dan ben je voor 539 minuten (= bijna 9 uur) onder de pannen. Je kunt natuurlijk zeggen dat Jackson de verhaallijn van Tolkien in The Hobbit heeft uitgediept. Correcter lijkt mij te zeggen dat hij er een heleboel bij gefantaseerd heeft. Aan het 'screenplay' hebben dan ook vier schrijvers, waaronder Jackson zelf, gewerkt.

Het zou me niet verbazen als Amazon ook een stelletje schrijvers aan het werk zet om de The Lord of the Rings uit te diepen zoals Jackson The Hobbit uitdiepte. Ik denk dat Amazon het succes van HBO met Game of Thrones op zijn minst wil evenaren. Maar ja, er komen maar weinig vrouwen voor in The Lord of the Rings, dus hoe je krijg je er een blote Arwen en Galadriel in en houd je het verhaal ook nog een beetje geloofwaardig?

dinsdag 14 november 2017

BELOFTE

Ik heb het hier al eens gezegd: ik begin niet meteen te zappen als er een reclameblok start op de TV. Ik zit me wel vaak te ergeren of te verwonderen. Het laatste doe ik sinds kort bij een commercial van de Rabobank. Die belooft nogal wat: hij gaat twee grote wereldproblemen, geweld en honger, oplossen. Dat gaat hij "samen" doen, maar er wordt niet bij gezegd met wie, al wekken de meegeleverde beelden de indruk dat ze het willen doen samen met 'gewone' boer(inn)en over de hele wereld. Zo is de bank immers begonnen: van en voor boeren.

De Rabobank belooft niet alleen behoorlijk veel, ze zegt er ook nog eens bij: "En dat je ons aan deze belofte mag houden." Toe maar!

O, wacht even! De Rabobank vertelt er niet bij wanneer ze dat ambitieuze doel bereikt denken/hopen te hebben. Ze zullen zelf niet geloven dat het al binnen een jaar of tien kan. En wie herinnert zich over tien jaar nog die commercial?

maandag 13 november 2017

MORGEN

Gisteren heb ik de dag grotendeels in bed doorgebracht; beetje ziekjes, duizelig, misselijk. Laptop of tablet gaan nooit mee naar bed (ook geen boek.) Ik heb dus geen kranten gelezen en geen daaraan gerelateerde tekst voor dit blog kunnen voorbereiden. Vanochtend ben ik later wakker geworden dan gebruikelijk. Voel me wel weer beter, maar een goede tekst zit er vandaag niet in. Morgen weer.

zondag 12 november 2017

SNOEP

Gistermiddag rond een uur of half zeven zat ik naar EenVandaag te kijken, toen er aangebeld werd, niet beneden op straat, maar bij de deur van mijn flat. Er werd ook nog vrij nadrukkelijk op de deur geklopt. Ik ging niet naar de deur toe,want ik was er volledig van overtuigd dat er niet een om hulp vragende buurman of -vrouw had aangebeld. Ik had dat aanbellen wel verwacht. Het was gisteren immers 11 november. Dat is niet alleen de aftrap van het carnavalgebeuren en in veel Europese landen de herdenkingsdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is ook de dag van Sint Maarten.

Amsterdam-Noord is het enige deel van de stad waar al sinds mensenheugenis Sint Maarten gevierd wordt. Kinderen gaan dan met verlichte lampions langs de huizen, bellen overal aan, zingen een liedje en verwachten daarvoor een hoeveelheid snoep te krijgen. 'Echte Noorderlingen'  houden er rekening mee en slaan een hoeveelheid snoep in huis. Ik doe niet mee aan dat soort volksgebruiken en had dus ook geen snoep in huis. Het had dus geen zin te reageren op dat aanbellen. Ik hoorde de kinderen wel zingen, want kennelijk had een van mijn directe buurvrouwen, of beide  wel de deur open gedaan. En waren ze nog goed voorbereid ook. Alleen het eerste jaar dat ik in Noord woonde had ik de deur open gedaan en de kinderen teleurgesteld. Dat doe ik dus niet nog een keer.


zaterdag 11 november 2017

ORDINAIR

In de Volkskrant stond gisteren een artikel over ordinair gegraai van koninklijke families dat hun functie als symbool voor de natie ongeloofwaardig maakt. Natuurlijk wordt daarbij Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk vermeld. Ze ontduikt belasting (op legale wijze). Krankzinnig als je bedenkt dat zij het symbool van haar natie is.

Onze eigen koninklijke familie doet vrolijk mee. Prins Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven, de tweede zoon van Pieter en Margriet, beschikt in Amsterdam over meer dan honderd woningen (...) De huizenmarkt in Amsterdam is verpest en de happy few profiteren van de schaarste op de markt. (...) In Amsterdam verdient prins Bernhard bakken met geld. De woningmarkt is zodanig overspannen dat piepkleine woningen voor grof geld worden verkocht. Onze prins is met meer dan honderd huizen een belangrijke speler. (...) Geen illegale praktijken van de prins, gewoon een kwestie van slim ondernemerschap. Hoewel geen lid van het Koninklijk Huis, zou je van een prins toch meer moraal verwachten. (Leden van het Koninklijk Huis zijn, volgens Wikipedia, "zij die krachtens de grondwet de Koning kunnen opvolgen en aan hem verwant zijn in de eerste of tweede graad van bloedverwantschap, alsmede het staatshoofd dat afstand van het koningschap heeft gedaan. Ook alle echtgenoten van voornoemde personen zijn lid van het Koninklijk Huis.")

Als je de eerstvolgende  Koningsdag die Bernard weer vriendelijk lachend en handenschuddend in het gevolg van Willem-Alexander en Máxima en die drie schattige meisjes ziet meelopen, denk dan ook even aan die mensen die geen betaalbare woning in Amsterdam kunnen krijgen.

vrijdag 10 november 2017

NACHTVORST

We hebben nu, geloof ik, twee of drie keer nachtvorst gehad en het gezeik is al weer begonnen. Ik bedoel natuurlijk het gezeik over een Elfstedentocht. Gisteren begon Erben Wennemars erover in DWDDrrrrrr. Hij had gebeld met Sven Kramer: als er half januari een Elfstedentocht zou worden gereden, zou Sven dan meedoen? En wat zei die dekselse Sven? Hij zou niet meedoen!

Erben deed of hij het een vreemde beslissing van Sven vond. Hij haalde zelfs Reinier Paping, de winnaar van de legendarische Elfstedentocht van 1963 erbij, die ook nog even moest zeggen dat Sven spijt zou krijgen van zo'n beslissing. Als voormalig topsporter wist Erben natuurlijk heel goed dat Sven een paar weken voor de Olympische Winterspelen wel wat anders aan zijn kop had dan tweehonderd kilometer door de weilanden van Friesland schaatsen. Hij wil niet anders dan zijn stomme fout in Vancouver goedmaken, toen hij door een verkeerde wissel de gouden medaille op de tien kilometer miste. Die medaille wil hij volgend jaar februari alsnog winnen.

En nu maar hopen dat er voorlopig geen vorst, 's nachts of overdag, voorkomt, want anders komen we van dat gezeik niet meer af.

donderdag 9 november 2017

NETTER

In de peilingen staat de PVV van Geert Wilders momenteel op een verlies van vier zetels (van 20 zetels nu in de Tweede Kamer naar 16 zetels in de peilingen). Het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet staat op een winst van negen (van twee naar elf). (De cijfers zijn een gemiddelde van de peilingen van Ipsos, TNS Nipo, I&Research, EenVandaag en Maurice de Hond.) De winst van het FvD kan niet uitsluitend verklaard worden door het verlies van de PVV, maar ik kan me zo voorstellen dat mensen die voorheen op de PVV stemden, overgestapt zijn naar het FvD, omdat Baudet een wat nettere indruk maakt dan Wilders.

Het grootste deel van de winst van het FvD zal toch komen van kiezers die voorheen op een andere partij dan de PVV stemden. Dat vind ik toch wel wat merkwaardig, want zo'n geweldige indruk heeft Baudet naar mijn idee tot nu toe niet gemaakt. Op het spreekgestoelte van de Tweede Kamer verschijnen in een quasi militaire outfit was vooral nogal ridicuul.

Er moet nu echt iets veranderen in Nederland. Vindt het FvD, want Een existentiële crisis bedreigt het voortbestaan van de Nederlandse samenleving. En ja, hoor daar komen de bedreigingen:
  • Massale immigratie:
  • Terreurdreiging;
  • De alsmaar toenemende macht van 'Brussel';
  • Teveel regeltjes;
  • Teveel belasting.
En zo zijn er nog wel een paar dingen. Het zijn de bedreigingen die al jaren lang aan elke borreltafel (en tegenwoordig bij Facebook) worden besproken. Ik zou het best boeiend vinden het FvD mee te laten doen aan een kabinet. Er zal echt niet veel veranderen.


woensdag 8 november 2017

PARADIJS

Een lokale inspecteur op het Rotterdamse kantoor van de Belastingdienst gaf de Amerikaanse multinational Procter & Gamble persoonlijk toestemming voor het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden.

Procter & Gamble (P&G) - bekend van merken als Pampers, Ariël, Oral-B en Gillette - bespaart dankzij de ruling 169 miljoen dollar aan belastingen in Nederland. Dat schrijft Trouw op basis van de zogenaamde Paradise Papers.

P&G is niet de enige multinational waarvoor Nederland een belastingparadijs is. Hoe lang blijft onze regering nog werkeloos toezien hoe jaarlijks honderden miljoenen euro's worden weggesluisd naar banken in andere belastingparadijzen? Honderden miljoenen euro's die goed gebruikt zouden kunnen worden in de zorg in het onderwijs.

dinsdag 7 november 2017

NIKS

Het is een leuk idee, vind ik, van Greeenpeace. De komende feestdagen geven we elkaar NIKS. Je geeft dan wel Niks, maar je moet het wel kopen bij Greanpeace. Met dat geld doet Greampeace dan ergens weer iets goeds voor het milieu.


Leuk cadeau, toch: drie doosjes van 19 x 11 cm met niks erin.

maandag 6 november 2017

PLEIN

Het uiterlijk van het Leidseplein is al decennia onderwerp van gesprek. 'Amsterdam is een stad uit duizenden, maar zijn hart zal niemand als hart herkennen,' schreef deze krant (= Het PAROOL) na een opknapbeurt in 1996.
Wat dat betreft is weinig veranderd. "Geen Italiaan die hier komt, herkent dit als een plein," zegt Yoeri Albrecht, directeur van de Balie.

Hoe ziet een Italiaan dit (Leidse)plein? Als een avenue? Als een steeg? Als een plantsoen, misschien? Is het trouwens tegenwoordig een criterium voor de ruimtelijke inrichting van de stad Amsterdam: het moet herkenbaar zijn voor een Italiaan? Of staat 'Italiaan' hier voor 'toerist'? Een inwoner van Giethoorn zal de grachten wellicht herkennen, maar de grachtenwallen in Giethoorn zien er toch anders uit dan de Wallen in Amsterdam.

Max Hermers, de kersverse manager van het American Hotel, weet het heel mooi te zeggen: Het Leidseplein krijgt weer het Leidseplein­gevoel." Als geboren en getogen Amsterdammer ben ik nogal vaak op het Leidseplein geweest, maar ik heb geen idee wat het Leidsepleingevoel is.




zondag 5 november 2017

TREINRIT

In Het PAROOL van gisteren las ik o.a. een artikel over een nostalgisch treinritje dat je kon maken van station Amsterdam Science Park naar Amsterdam Centraal. Je reed dan in een zogenaamde Mat '54, in de volksmond ook wel bekend als de 'Hondekop'. Dit model trein reed in januari 1996 voor het laatst.

Ik heb heel veel in treinen gereisd en de 'honde(n)kop' heb ik altijd een plezierige trein gevonden. Ruim twee jaar geleden heb ik er al eens uitgebreid over geschreven. Klik hier. Kun je ook nog eens geniet van een mooi liedje over een trein.


zaterdag 4 november 2017

VLAG

Hoe kan het eigenlijk dat we het zo veel jaren gedaan hebben zonder onze driekleur in de vergaderzaal van de Tweede Kamer? Daar komt, dankzij SGP en PVV nu een eind aan. In het AD las ik: De Tweede Kamer gaat voortaan de Nederlandse vlag hijsen in de vergaderzaal. De SGP diende een voorstel daartoe in, dat van nagenoeg de hele Tweede Kamer bijval kreeg. (Onderstreping toegevoegd.) Moet ik nu begrijpen dat voorafgaande aan en volgend op de opening, resp. sluiting van iedere vergadering de vlag wordt gehesen, resp. neergehaald? Ik vind dat eigenlijk nog wat weinig. Ik vind dat op zijn minst tijdens het hijsen van de vlag de aanwezige Kamerleden uit volle borst het Wilhelmus moeten zingen.

En waarom zouden we het bij de vlag laten? Ergens, bijvoorbeeld op de muur achter de voorzitter, zou een forse afbeelding van het Nederlandse wapen, met al die leeuwen, kunnen worden opgehangen.


Ik ben er nog niet helemaal uit of we onder dat wapen ook portretten van al onze staatshoofden sinds 1813 moeten hangen. Misschien moeten we volstaan met een portret van het regerend (als je dat zo noemen mag) staatshoofd, al of niet met partner en kinderen.

Je vindt het allemaal misschien wel (erg) nationalistisch en je gaat misschien twijfelen als je leest: Partijleider Geert Wilders laat weten 'ontzettend trots' te zijn 'dat onze nationale driekleur als teken van onze nationale identiteit nu in ons parlement zichtbaar wordt'. Wil je wel iets mooi vinden waar Wilders ook trots op is? Van der Staaij heeft daar geen problemen mee: De vrees om voor nationalistisch te worden uitgemaakt is volgens Van der Staaij typisch Nederlands. Ja, dan ben ik er toch wel uit. Als niet-nationalistisch "typisch Nederlands" is, zou ik niet beginnen aan dat gedoe met die vlag.

vrijdag 3 november 2017

CIRCUS

Stel je even voor: 23 volwassen, in het algemeen hoog opgeleide, mensen die net aan een nieuwe niet zo simpele baan begonnen zijn, zitten twee dagen op een kluitje bij elkaar en doen zo'n twaalf uur per dag niet gek veel meer dan tegen de rug van een man aankijken die de tweede dag constant aan het woord is.

Het moet niet zo moeilijk zijn je zoiets voor te stellen, want waarschijnlijk heb je er een tijdje naar zitten kijken. Om voor mij volmaakt onduidelijke reden voeren 'wij' om de zoveel jaar die vertoning op tijdens de Algemene Beschouwingen over de regeringsverklaring van een nieuw kabinet.

De afgelopen dagen zaten 15 ministers en 8 staatssecretarissen tegen de rug van Mark Rutte aan te kijken die de regeringsverklaring mocht verdedigen tegen de kritiek vanuit de Tweede Kamer. Hadden die mensen echt niets beters te doen? Ze zijn, zoals gezegd, net een paar dagen bezig in hun nieuwe baan. Ze zijn vast nog niet voor honderd procent ingewerkt. Hadden ze daar niet beter wat aan kunnen doen?

Waarom voeren we dat circus elke keer weer opnieuw op?

donderdag 2 november 2017

MEERDERHEID

Rutte wil, geloof ik, weer premier "van ons allemaal" zijn. Nou, van mij hoeft dat niet. Als ik wilde dat Rutte 'mijn' premier zou worden,had ik in maart wel op de VVD gestemd. Dat heb ik in mijn hele leven nog nooit gedaan.

Ik heb gisteren heel wat van het debat in de Tweede Kamer gezien. Ik was niet onder de indruk. In de commentaren hoor je vaak zeggen dat de coalitie een meerderheid van slechts één zetel heeft. Dat is een missverstand. Ze kan rekenen op een  meerderheid van vier zetels. De SGP, met haar drie zetels, immers heeft de vrij hardnekkige gewoonte vrijwel altijd met de regering, hoe die er ook uitziet, mee te stemmen.


woensdag 1 november 2017

PRIK

Vanmiddag tussen half vier en half vijf kan ik bij mijn huisarts de jaarlijkse griepprik halen. Zoals in vorige jaren wordt er ook nu weer uitgebreid gediscussieerd over de vraag of het wel zinvol is je tegen de griep te laten inenten.

Ik ben maar weer eens gaan googelen, bij het RIVM, de Gezondheidsraad, het Nederlands Huisartsengenootschap en Skepsis. Het is in ieder geval duidelijk dat de griepprik niet garandeert dat je geen griep krijgt. Het griepvirus verandert voortdurend  en het kan best zijn dat het gebruikte vaccin net niet beschermt tegen het heersende virus.

Het is ook duidelijk dat ik in drie risicogroepen zit:
  1. ik ben 60 plus (plus 18 om precies te zien);
  2. ik ben hartpatiënt (d.w.z. ik heb ooit een hartinfarct gehad en slik sindsdien diverse medicijnen om herhaling te voorkomen);
  3. ik heb COPD (meer in het bijzonder: longemfyseem).
Ik heb één keer echt griep gehad. Ik zat nog op de lagere school. Ik weet nog heel goed dat ik behoorlijk ziek was: hoge koorts, spierpijn en veel hoesten. Mijn broers en zussen en ik sliepen op een bovenverdieping en mijn moeder vond het niet zo handig voortdurend de trap op te moeten lopen om mij te verzorgen. Ik mocht dus overdag op het kamertje van de bij ons inwonende grootmoeder liggen. Ik weet nog goed dat ik lag te ijlen. Ik zag in de vitrages voor het raam allerlei heel enge, bewegende dingen.

Ik ga er vanuit dat met een griepprik de kans zo'n beetje fifty fifty is dat ik toch griep krijg. Zonder griepprik lijkt de kans me toch een stuk groter en gezien mijn algemene conditie is het niet handig griep te krijgen. Ik ga vanmiddag toch maar even bij mijn huisarts langs.