donderdag 30 november 2017

MIJNEN

Eén bitcoin is tegenwoordig 10.000 dollar waard, las ik in de Volkskrant. Ik ben nooit er goed geweest in rekenen en van geldzaken heb ik ook niet echt veel verstand. De bitcoin is tegenwoordig nogal vaak in het nieuws - het begint zelfs een beetje op een hype te lijken - dus ik wilde er wel iets meer van weten. Via google heb ik mij wat laten informeren. Het is me in ieder geval duidelijk geworden dat ik en bitcoins niet voor elkaar geschapen zijn. Van de spaarcentjes die ik heb kan ik niet eens een aantal bitcoins aanschaffen die op de vingers van één hand te tellen zijn en ik zal de eerstkomende jaren, waarschijnlijk tijdens de rest van mijn leven, geen zaken aanschaffen die meer dan één bitcoin kosten.

Los van het voorgaande vermoed ik dat de bitcoin een zeepbel is die erop wacht doorgeprikt te worden. Het meest enge vind ik dat iedereen zijn eigen bitcoins kan maken. (Dat heet dan 'mijnen', naar het Engelse 'mining'.) Met de rekenkracht van hun computers 'graven' zij naar nieuwe bitcoins. Dat doen zij door het oplossen van complexe wiskundige raadsels. In ruil voor al dat rekenwerk krijgen ze bitcoins. Wat zijn die bitcoins dan precies waard? Als een nationale bank 'vroeger' geld uitgaf, stond daar in principe een bepaalde hoeveel goud tegenover. Dat is al lang nit meer zo, maar het is ook niet zo dat banken ongelimiteerd geld (biljetten en muntjes) kunnen maken. Uiteindelijk zullen die biljetten en muntjes niets meer waard zijn. Wie houdt eigenlijk in de gaten dat er niet te veel bitcoins worden gemaakt? Hoe kan het eigenlijk dat er steeds meer bitcoins bij kwamen en de tegenwaarde in dollars en euro's bleef stijgen?

Betalen in bitcoins doe je niet via een bank, maar rechtstreeks van koper naar verkoper. Als je wel betaalt, maar je product wordt niet geleverd, hoe bewijs je dan dat je betaald hebt? Bij een bank krijg je een afschrift van de betaling. Hoe zit dat bij bitcoins? Voorlopig houd ik het nog bij euro's.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten