zaterdag 30 september 2017

SCHATTIG

Amsterdam heeft meer te bieden dan de Grachtengordel, veel meer. Ik heb er hier al eens over geschreven. Gisteren las ik in Het PAROOL over een stukje Amsterdam waar ik in mijn jeugd nog wel eens kwam, bijv. als ik naar het Amsterdamse Bos en/of de Nieuwe Meer was geweest. Wat je hieronder ziet is Sloten, aan het zuidwestelijke randje van Amsterdam. Vroeger was het een zelfstandige gemeente, maar in de twintiger jaren van de vorige eeuw werd het bij Amsterdam gevoegd.

Dat gebouwtje uit 1866 is heel bijzonder. Je zou het ook schattig kunnen noemen. Het is/was het kleinste politiebureau van Nederland.


De gemeente wilde al geruime tijd van het kleine politiebureau af, dat sinds 2015 niet meer in gebruik is. Als de gemeente van een gebouw(tje) af wil, dan weet je wat er gebeurt: de slopers aan het werk. Maar gelukkig is er de vereniging Stadsherstel die oude gebouwen opkoopt en restaureert. Voor de aankoop was 50.000 euro nodig. Uiteindelijk haalde de vereniging 52.000 euro op. Dat was vooral mogelijk geworden door de dorpsbewoners zelf die, met benefietloterijen, historische filmmiddagen en filmpjes, zoveel mogelijk geld probeerden op te halen.

Mocht je in de buurt zijn, ga eens kijken. OP 6 oktober vindt de feestelijke opening plaats.



vrijdag 29 september 2017

IDENTITEIT

Je zou denken dat de vier beoogde regeringspartijen andere, belangrijker zaken aan hun kop hebben, maar nee, hoor: ze hebben inmiddels ook beslist dat de middelbare schooljeugd minstens één keer verplicht het Rijksmuseum en de Tweede Kamer bezoeken. De schooluitjes, schrijft Het PAROOL, zijn onderdeel van een breder cultuurpakket. Ook de extra aandacht voor de Grondwet en het Wilhelmus zijn daarin opgenomen.

Je zou haast denken dat de PVV een van de partijen is die deze coalitie gaat ondersteunen. Laten we wel wezen, de PVV heeft ervoor gezorgd dat 'we' ineens bang zijn onze cultuur en identiteit te verliezen doordat we overspoeld zullen worden door de tsunami van moslims die onze kant opkomt.

CDA en ChristenUnie zien natuurlijk niet alleen de Nederlandse cultuur, maar ook hun godsdienst en kerken bedreigd. Stelletje kleingelovigen! Hebben zij er echt zo weinig vertrouwen in dat de Here Here der Heirscharen ons land, onze kerken en onze identiteit wel tegen die tsunami zal beschermen?

VVD D'66 zouden beter moeten weten. Maar ja, ze zullen wel bedacht hebben dat er volgend jaar (gemeeenteraads)verkiezingen gehouden worden en dat de PVV in diverse gemeenten gaat meedoen. Dan moeten ze de kiezers wel tijdig laten weten dat zij ook bezorgd zijn over het verlies van culturele identiteit.

Ik vraag me trouwens wel af waarom de schoolkinderen alleen maar naar het Rijksmuseum moeten. Daar vlakbij staan er nog twee. Wat dacht je van de Zaanse Schans? Het Zuiderzee Museum en het Openluchtmuseum schijnen ook de moeite waard zijn. En op de Hoge Veluwe kun je een bezoek aan cultuur en natuur combineren. Als de scholieren de Tweede Kamer bezocht hebben, kunnen ze ook nog even het Panorama Mesdag meepikken. Daarna op de Pier bij Scheveningen uit volle borst het Wilhelmus zingen!

donderdag 28 september 2017

IDIOOT

Recentelijk was er weer eens vrij veel aandacht voor de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer. Blokket (en ook Marskramer, geloof ik) komt nu met iets wat mij nog veel idioter lijkt:


Autohouder iPad - Zuignap en Hoofdsteun Bevestiging


Met deze passieve houder voor je iPadkan je je iPad plaatsen op het raam van je auto. Zo heeft u perfect zicht op de iPad. Omdat de houder aan de zijkanten vrij is kan bijvoorbeeld een autolader eenvoudig worden aangesloten. Voorzien van padding tegen krassen van je iPad. 
Aan de achterzijde van de houder bevindt zich een draaimechanisme, zodat de houder onder elke gewenste hoek afgesteld kan worden om omtimaal zicht mogelijk te maken. De houder kan gemakkelijk worden gemonteerd
Deze houder is geschikt voor elke Tablet,navigatiesysteem,etc.
Deze houderis geschikt voor alle type iPad, E-reader, e-book en nog veel meer modellen. Deze houder heeft ook een draai-mechanisme waardoor uw iPad, andere Tablet of GPS vanuit elke hoek is te bekijken. Door het verstelbare systeem is het voor elk apparaat, zowel een 7 inch, 8 inch, 9.7 inch, 10 en 10.2 inch Tablets. E-readers etc.passen ook in deze houder. 7 - 10 inch tablets 106 - 190 mm hoogte 15 - 22 mm dikte (Onderstreping toegevoegd. Ik citeer de tekst bij de aanbieding op het Internet).

Het lijkt me reuze handig als je in de file staat, kun je lekker tussendoor een E-book lezen. En op een iPad of andere tablet is een film toch beter te zien dan op een smarthphone. Skypen kan ook op een tablet!


woensdag 27 september 2017

ERETITEL

Amsterdam heeft een hele rij NS-stations. Een daarvan is het grootste: Amsterdam Centraal, dat tot 2000 nog Amsterdam C(entraal) S(ation) heette. Nog een aantal steden heeft meer dan één station, waarvan er dan ook één 'Centraal' achter de plaatsnaam heeft staan: Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Arnhem. Het laatste is dus het enige 'Centraal' buiten de Randstad.

Zwolle heeft slechts één station. Om de een of andere reden denkt het gemeentebestuur van Zwolle dat 'Centraal' een soort eretitel is. In de Volkskrant las ik: De Zwolse wethouder Ed Anker (ChristenUnie) denkt dat zijn stad eveneens een goede kans maakt op de eretitel. 'Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland en we zijn een nieuwe stationshal aan het bouwen.' 


Je kan vanuit Zwolle met de trein zes kanten op, dus je mag het een knooppunt noemen, maar 'Centraal' is een aanduiding, geen titel, laat staan een eretitel. Ik denk tenminste niet, dat die andere 'Centraals' het als een eretitel zien. Ze zijn gewoon het grootste/belangrijkste uit een rijtje, al is dat (Leiden) een rijtje van slechts twee.

De naamsverandering van het station gaat enkele tonnen kosten. Een naamswijziging behelst meer dan het vernieuwen van een paar bordjes op het station. NS en ProRail moeten de naam ook overal in hun systemen aanpassen. De kosten daarvan zijn voor de aanvrager (= de gemeente Zwolle). Dus dat kost gemeenschapsgeld. En waarom? Wij (zegt wethouder Anker) vinden dat ons station op dit moment weinig aandacht krijgt. De toevoeging Centraal geeft een bepaalde klank aan een station en daarmee aan de stad.

Misschien moet Zwolle dezelfde truc als Amsterdam uithalen, dat van Zandvoort Amsterdam Beach maakte. Ze zouden het station van Kampen Zwolle Hanze kunnen noemen, van Dalfsen Zwolle Salland en van Wezep Zwolle Veluwe. Dat gaat waarschijnlijk nog meer geld kosten, maar, al weer die wethouder: Met de kosten zijn we nu niet bezig, daarvoor is het nog te vroeg.'

Volgens mij kun je bij dit soort megalomane projecten niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over de kosten. Voor je het weet wordt het een item bij 'Kanniewaarzijn'. 



dinsdag 26 september 2017

VEILIG

De VS worden weer een stuk veiliger: president Trump heeft besloten dat met ingang van 18 oktober a.s. al die Noord-Koreanen die staan te trappelen om naar de VS af te reizen, er niet in komen.

Ook de inwoners van die andere grote bedreiging van de VS, Venezuela, komen er binnenkort niet meer in.

Je zou er om kunnen lachen als je niet wist dat minder gekke presidenten dan Trump tientallen jaren Cuba niet alleen hebben geboycot, maar grotendeels van de buitenwereld hebben afgesloten.

Je kunt best wat vraagtekens zetten bij het democratisch gehalte van de huidige regering van Venezuela, maar Trump wil wel erg ver gaan, als ik NOS.nl mag geloven: De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat hij militair ingrijpen in Venezuela niet uitsluit. Op zijn golfclub in New Jersey zei hij dat Amerika veel opties voor Venezuela heeft, en dat een militaire operatie zeker iets is waarvoor hij zou kunnen kiezen. (...) De Venezolaanse minister van Defensie noemt Trumps opmerking een daad van gekte en vergaand extremisme. Dat is nog tamelijk zacht uitgedrukt.

Wat ik nog het ergste vind: de VS zijn onze NAVO-bondgenoot. Als die gek in het Witte Huis werkelijk met een ander land (Noord-Korea, Iran, Venezuela) slaags raakt, zou hij dan verwachten dat wij hem helpen? Kunnen de regeringen van de NAVO-landen niet gezamenlijk wat druk op hem uitoefenen?


maandag 25 september 2017

GESTOORD

Mijn laptop doet enigszins gestoord. Het is daardoor nogal irriterend een paar honderd woorden te moeten schrijven. Daar zie ik dus maar vanaf voor vandaag. Morgen is er weer een dag.

zondag 24 september 2017

ENGELS


Kinderen hebben we in Nederland niet meer. We hebben kids. Het MKB organiseert nooit meer een uitverkoop. Om van de overtollige spullen af te komen wordt er een sale georganiseerd.

 Ik ben geen nationalist. Ik vind niet dat alles Nederlands moet zijn, maar wat hebben 'we' toch met Engels?  We kunnen ons het best en het duidelijkst uitdrukken in de taal die we van jongsaf aan geleerd en gesproken hebben. Zoals ik hier al eerder geschreven heb zien we het gebruik van Engels vooral terug in de tv-commercials. Ik heb het eens een paar dagen bijgehouden. Zie hier het resuktaat,


Airwick .......................... Scent moves us
Bon Prix.......................... It's me
Campina.......................... Milk and Fruit
Coca Cola.........................Zero sugar; Taste the feeling
Easy Jet ..........................Why Not?
Esso............................... Energy lives here
Etos............................... Tested by you
Ford............................... Feel Every Fiesta Movement
H & M .......................In stores now
Hellmann's....................... We're on the side of food
Honda ............................ The power of dreams
Inshared ......................... We all benefit
KIA ................................ The power to surprise
Lay's.............................. Mix the fun
Mazda ............................ Drive together
Nissan............................. Expect more
Nivea ............................. Cellular anti-age
NPO 3FM ......................... Music starts here
PriceWice ........................ Be wise Check your prise
Reault ............................ Passion for life
Samsung ......................... Do bigger things
Stihl .............................. Accu Power. Made by Stihl
Textiel Museum .................Earth matters
T-mobile ......................... Unlimited madness
Veet .............................. Sensitive protection
Vodafone ........................ Power to you
Yves Saint Laurent .............Everything starts with a Y
Ziggo ..............................Power Promise

Laatst zag ik een commercial, ik weet niet meer van wie, die geheel in het Engels werd gesproken. Hij werd wel ondertiteld: IN HET ENGELS! Hoe gek kun je het maken?

zaterdag 23 september 2017

HELM

Ik heb ooit, rond de jaarovergang 1997 - 1998, een aantal weken met een helm op gefietst. Dat was tijdens een (fiets)vakantie in Nieuw-Zeeland. Daar is voor iedere fietser het dragen van een helm verplicht. Ik vond het maar niks de hele dag zo'n ding op m'n kop te moeten hebben.

De discussie over het, al of niet verplicht, dragen van een helm is weer opgelaaid, nu is vastgesteld dat er nogal wat dodelijke verkeersslachtoffers zijn onder, met name oudere, e-bikegebruikers. Als oorzaken worden o.a. genoemd de drukte op de overvolle fietspaden; door het motorblok een ander zwaartepunt dan bij een gewone fiets; de e-bike is zwaarder dan een gewone fiets.

Dat zal allemaal wel zo zijn, maar de hoofdoorzaak is volgens mij dat er veel te hard gefietst wordt. Ik heb een aantal jaren op een e-bike gefietst, maar in de stad ging ik nooit harder dan 15 km/u. In de polder ging ik wel eens tot 25 km/u. Bij die snelheid hield de ondersteuning op.

Het idee achter de e-bike is niet ergens sneller te zijn, maar om het einddoel te bereiken met minder inspanning. Dat kwam mij, als COPD-patiënt, goed uit. De beste manier om, met welk vervoermiddel dan ook, het einddoel op tijd te bereiken is: op tijd vertrekken. We doen dat volgens mij alleen als we ergens lopend heen gaan. Snelwandelaars zie je alleen bij de Olympische Spelen.

De maximumsnelheid die ik met mijn scootmobiel kan halen is 19 km/u. Die haal ik zelden, eigenlijk alleen als ik, via een geasfalteerd en rustig fietspad, naar mijn huisarts of naar het BovenIJ ziekenhuis ga. In het winkelcentrum dat ik dagelijks frequenteer ritselt het van de scootmobielen. Het gebeurt echt niet zelden dat ik andere scootmobielgebruikers zie 'scheuren'. Het zijn meestal oudere mensen. Vanwaar die haast?


vrijdag 22 september 2017

15

Het kabinet Rutte III is er nog niet eens, maar heeft wel al een besluit genomen: het eigen risico gaat niet omhoog naar € 400,00, maar blijft € 385,00. Dat wil dus zeggen dat zij die volgend jaar onvermijdbare zorg zullen 'genieten' (ik bijvoorbeeld), € 15,00 minder kwijt zullen zijn. Hoewel, de zorgpremie schijnt, volgens Zorgwijzer.nl met ten minste € 5,00 per maand (= € 60,00 per jaar) te stijgen.

Ik heb het idee, dat betalers van het eigen risico een minderheid zijn, vergeleken met het aantal mensen dat nog geen eigen risico hoeft te betalen. Dus om de minderheid € 15,00 te besparen, zijn we allemaal sowieso datzelfde bedrag kwijt aan een verhoogde premie.

Ik weet echt wel dat de zorg veel geld kost en steeds meer gaat kosten. Ik werk daar zelf behoorlijk aan mee. Ik weet ook dat het voor de mensen in de lagere inkomensgroepen steeds moeilijker wordt de premie en het eventuele eigen risico op te brengen. Dat ligt aan de fundamentele fout die gemaakt is bij de invoering van het huidige verzekeringsstelsel. Het oude ziekenfonds kende een procentuele premie, waardoor de premie hoger werd naarmate het inkomen hoger werd. Ja, vervelend als je toevallig bij de meest verdienenden behoorde. Maar het bleef wel redelijk betaalbaar voor de minst verdienenden en er hoefde geen systeem van (zorg)toeslagen bedacht te worden.

En wat is er tegen een beetje solidariteit? Het gaat ons toch weer goed. Nou ja, de meesten van ons.


donderdag 21 september 2017

NEUTRAAL

In de Volkskrant las ik dat de Britse supermarktketen Morrisons recent in opspraak kwam met de opdruk 'Little man, big ideas' voor jongens en 'Little girl, big smiles' voor meisjes. (..) De warenhuizen van het Britse John Lewis haalden begin deze maand al de jongens- en meisjesetiketten uit hun kinderkleding. (...) Hema is de tweede keten in korte tijd die een dergelijke stap bekendmaakt.

Genderneutraliteit begint steeds verder op te rukken. Het zal niet lang meer duren en de modezakken zullen niet langer meer aparte afdelingen voor heren- en vrouwenkleding hebben, al zal het nog wel even duren voordat het algemeen gebruikelijk wordt dat mannen in jurken of (buiten Schotland) rokken gaan lopen. (In mijn HBS-tijd mochten meisjes niet in een broek naar school komen.)

Wie een beetje om zich heen kijkt moet het inmiddels opgevallen zijn dat Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond ons voor liggen qua genderneutrale kleding. Net als in andere landen van de Maghreb wordt in Marokko door mannen zowel als vrouwen de djellaba gedragen.
.

Ik heb een aantal jaren vrijwel dagelijks een djellaba (gekocht tijdens een vakantie in Marokko) gedragen als een soort ochtendjas.

Helemaal nieuw is genderneutrale kleding overigens niet. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is het een tijdje 'in' geweest, dat 'stellen' exact dezelfde kleding droegen. Unisex werd dat genoemd.

Wat ik wel vreemd vind, is dat veel mensen zich hevig storen aan genderneutraliteit. Dat bleek uit de 'nieuwstrend' van EenVandaag, waar dagelijks wordt bekeken welke onderwerpen veel besproken worden in de sociale media. Past genderneutraal ineens ook niet meer in onze nationale identiteit? Moeten we er bang voor zijn?

 

woensdag 20 september 2017

SPEELGOED

Je zult mij niet horen zeggen dat Kim Jong-un het schoolvoorbeeld is van een zich verantwoordelijk gedragend staatshoofd. Maar is zijn tegenstander nu een haar beter? Als president van het machtigste land ter wereld moet je toch net iets meer en beter kunnen doen dan voor het front van de wereld, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, roepen dat je je tegenstander zult vernietigen,als die zich niet weet te gedragen.

Juist als je de sterkste bent, kun je ook de verstandigste zijn en gewoon aanbieden om eens om de (onderhandelings)tafel te gaan zitten. Worden de  VS er minder of slechter van als ze besluiten allerlei sancties tegen Noord+Korea op te heffen, zodat de bevolking daar weer een enigszins normaal leven kan leiden, met o.a. voldoende voedsel?

Op 14 juli, de Franse nationale feestdag. bezocht Trump zijn Franse collega en was hij getuige van de traditionele militaire parade op de Champs-Élysées. Daar was hij zo van onder de indruk dat hij medewerkers heeft opgedragen te kijken naar de mogelijkheden zo'n  parade ook in Washington te organiseren. The Guardian schreef: In typical Trump fashion, the president said he wants the parade to be bigger and better than the one he saw in France.

Moeten wij blij zijn bondgenoot te zijn van een president die zich gedraagt als een schooljongetje dat het mooiste speelgoed wil hebben?

dinsdag 19 september 2017

HOEDJES

Over een paar uur gaat Willem-Alexander een Troonrede voorlezen waarin niemand geïnteresseerd is, want het kabinet dat die tekst geproduceerd heeft zit er over een paar weken niet meer.

De begroting die Jeroen Dijsselbloem vanmiddag aan de Tweede Kamer aanbiedt is net z0 interessant als de Troonrede. Toch rukt de NOS weer met een hele ploeg uit om links en  rechts aan allerlei politici te vragen wat ze er in het algemeen van denken. Zonde van de tijd, natuurlijk. Eindelijk is er voldoende tijd om het eens niet over politiek te hebben maar om aandacht te besteden aan die dingen waar het volk echt in geïnteresseerd is: wat voor jurk heeft  Máxima aan en, wat minstens zo belangrijk is, wat voor hoedje hebben de dames op?


maandag 18 september 2017

PARKEREN

Het is algemeen bekend dat het vinden van een parkeerplaats in Amsterdam geen sinecure is. Als je de stad in gaat, kun je dat dus het beste met een ander vervoermiddel dan je eigen auto doen. Dat ligt nog meer voor de hand als je met de auto in de stad gaat om iets te eten. Immers, het is niet ongebruikelijk voorafgaand aan en tijdens het eten iets te drinken. Dan kun je beter sowieso niet drinken (of iemand moet de rol van Bob op zich willen nemen).

Het voorgaande in ogenschouw nemend vraag ik me af waarom ze bij Het PAROOL denken dat het een goed idee is een uitgebreid artikel te publiceren onder de titel

Bij deze restaurants kun je wél makkelijk parkeren



zondag 17 september 2017

MAZZEL

 Een duidelijke kop in de Volkskrant:

Kwart van zware rokers sterft voor 65ste

Ik wás, tot een jaar of vijf geleden, zo'n zware roker, maar intussen ben ik al 13 jaar mijn 65ste voorbij.

Heb ik nou mazzel gehad? Dacht het niet. Ik lijd al geruime tijd aan COPD, meer in het bijzonder aan longemfyseem. Het Longfonds schrijft daar dit over: "Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen. (...) Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen."

Neem van mij maar aan dat ik geen mazzel heb gehad. Het is bepaald geen pretje als je na de geringste lichamelijke inspanning naar adem loopt/staat/zit/ligt te happen. Daar wordt ik dagelijks, diverse malen per dag, mee geconfronteerd. Nee, ik klaag niet en ik probeer geen medelijden op te wekken. Ik weet heel goed dat ik het helemaal aan mezelf te wijten heb. Ik wist dat roken slecht was, maar ik ging ermee door. Omdat ik verslaafd was. Dat is geen excuus, dat is een verklaring.

Mocht je nog roken en denken dat het wel meevalt, denk dan nog even na. Je huisarts kan een pil voorschrijven die helpt bij het stoppen. Met die pil is het mij gelukt.


zaterdag 16 september 2017

UITGESCHAKELD

Je mag zo langzamerhand wel zeggen dat het Nederlandse voetbal op internationale schaal heel weinig of niets meer voorstelt. De kans dat 'we' uitgeschakeld worden van deelname aan het WK 2018 is reëel. Ajax is al uitgeschakeld in de Europa League. Feyenoord mag je als uitgeschakeld in de Champions League beschouwen. Vitesse zie ik ook niet erg ver komen in de Europa League. Over PSV en Utrecht durf ik nog weinig te zeggen, maar hoge verwachtingen heb ik niet.

Kunnen 'we' ineens niet meer voetballen in Nederland? Ik vermoed dat, relatief gezien, Nederland niet veel minder voetbaltalenten en -talentjes voortbrengt dan welk land dan ook. Ik ben echter bang dat de Nederlandse clubs minder geld kunnen opbrengen voor het aantrekken en behouden van goede voetballers dan enkele grote clubs uit het buitenland, met als ultiem voorbeeld Paris Saint Germain, dat onlangs alles bij elkaar zo'n 500 miljoen euro neertelde voor de Braziliaanse voetballer Neymar. (Voor dat bedrag kun je Sint Maarten voor een groot deel weer opbouwen.) PSG sprokkelde dat geld niet bij elkaar uit contributies en verkoop van kaartjes. Het is eigendom van een  investeringsmaatschappij uit Qatar. Daar is die rijke Chinees die ADO Den Haag aanschafte helemaal niets bij.

Ik denk dat het tekenend voor de huidige situatie is dat toen de huidige selectie van het Nederlands elftal werd samengesteld 16 van de 24 spelers bij een buitenlandse club speelden. Even tekenend is da de goedkoopste speler van Manchester City duurder was dan het complete  Feyenoord waarvan het met 4 - 0 won.

Geld speelt intussen een doorslaggevende rol  bij het voetbal (Waarom anders wordt het WK 2022 in Qatar gespeeld?) en je mag vrezen dat het bij andere sporten ook steeds meer die kant op gaat. En hoe komt dat? Omdat wij het allemaal, op tv, willen zien. Dan wordt het dus commercieel aantrekkelijk. Dan valt er voor grote bedrijven en investeerders (veel) te verdienen.

Dus niet meer verontwaardigd zijn dat er exorbitant veel geld wordt betaald voor een sporter en dat zhij exorbitant veel verdient. Jij wilt toch graag naar hem of haar kijken?


vrijdag 15 september 2017

SORRY

Ik heb op 't ogenblik wat anders aan mijn hoofd dan nadenken over een blogtekst.

donderdag 14 september 2017

INKOOP

Stel, je hebt een deukje in je auto. Geen punt, want daarvoor ben je verzekerd. Je gaat naar jouw favoriete garage en vraagt of ze je auto kunnen herstellen. Helaas, daar kunnen ze niet aan beginnen: jouw verzekeraar heeft voor een bepaald bedrag aan reparaties bij die garage ingekocht en dat bedrag is inmiddels bereikt. Zoek maar een andere garage.

Een situatie als hierboven beschreven is niet erg waarschijnlijk, tenminste niet als het om autoschade gaat. Het is realiteit in de gezondheidszorg. Emergis, een Zeeuwse instelling voor GGZ, behandelt geen patiënten meer die bij Zilveren Kruis verzekerd zijn. In de Volkskrant las ik: Emergis zegt niet anders te kunnen dan patiënten van Zilveren Kruis te weigeren omdat de zorgverzekeraar voor dit jaar te weinig zorg heeft ingekocht. Het budget is nu op.

Is in deze situatie Zilveren Kruis nog wel verzekeraar, of is het een wederverkoper van zorg, uitgaande van de principes 'wie het eerst komt, het eerst maalt' en 'op is op'. Geldt deze werkwijze ook voor andere soorten van zorg? Je wordt bijvoorbeeld met een hartinfarct door de ambulance naar een ziekenhuis gebracht.Blijkt daar dat ze hun budget voor de behandeling van hartinfarcten al enigszins overschreden hebben. Op naar het volgende ziekenhuis?

Emergis heeft de opnamestop inmiddels beëindigd, maar heeft Zilveren Kruis ook haar werkwijze gewijzigd? Ik vind het best dat verzekeraars met zorgaanbieders onderhandelen over de tarieven die in rekening gebracht worden, maar mogen zij ook uitmaken hoeveel zorg er wordt verleend?

woensdag 13 september 2017

KIEVITSEI

De jaarlijkse zwartepietendiscussie  is bij mijn weten nog niet echt van de grond gekomen. Het duurt nog een week of twaalf voor het 5 december is. De astronomische herst moet nog beginnen. Maar bij AH en Jumbo (waar ik ook een enkele keer kom) is het feestdagenseizoen alweer begonnen. (Als je 5, 25, 26 en 31 december tenminste als feestdagen beschouwd.) 

Traditiegetrouw liggen bij beide grootgrutters de pepernoten als eerste feestseizoensgebonden producten in de schappen. Binnenkort zullen de speculaasjes en de chocoladeletters wel volgen.

Ik vraag me af: zijn er mensen die nu al pepernoten kopen? Ik neem aan van wel, want bij AH en Jumbo leggen ze die dingen echt niet in de schappen, als ze niet zeker weten dat ze ook verkocht worden. Bestaat er een soort pepernotenjunk? Zijn er mensen voor wie de eerste pepernoot net zoiets is als het eerste kievitsei, maar wel makkelijker te vinden?

Wanneer zijn de eerste kant en klare kerstdiners te koop? En wanneer zijn eindelijk weer die lekkere chocolade paaseitjes verkrijgbaar?


dinsdag 12 september 2017

COMPASS

Ik heb wel eens in een Jeep gereden. Niet als chauffeur, als passagier. Dat was lang geleden, toen ik, als dienstplichtige, in militaire dienst zat. Ook toen al had ik niets met auto's. Ze waren handig om in korte tijd een behoorlijke afstand af te legen, maar ik vond het eigenlijk leuker die afstand, door de bossen, door de heide, lopend af te leggen. Al voor ik in dienst ging bracht ik vakanties lopend en kamperend door en daarna heb ik dat nog veel vaker gedaan.

De Jeep is er nog steeds, nu ook als auto voor de gewone burger. Ik vermoed dat hij in de categorie SUV valt. Jeep heeft net weer een nieuw type uitgebracht, de Compass en maakt daar uitgebreid reclame voor. IK zie wel vaker commercials voor auto's die me niets zeggen, omdat ik geen idee heb op  wat voor elementen ik een auto zou moeten waarderen. Als het moest, zou ik waarschijnlijk kiezen voor zuinigheid en milieuvriendelijkheid.
 
Om de Jeep Compass te verkopen hebben ze, naar mijn idee, voor de meest ridicule aanbeveling gekozen:

LIEFDE. HOOP. GELUK.

Is er iemand die daaraan denkt, als zhij een keuze moet maken voor een nieuwe auto?


maandag 11 september 2017

BAANTJE

Eberhard van der Laan is ooit benoemd als burgemeester van Amsterdam. Ahmed Aboutaleb is ooit benoemd als burgemeester van Rotterdam. Volgens mij is in beide steden de meerderheid van de bevolking behoorlijk tevreden over het functioneren van beide burgemeesters.

Forum voor Democratie (FvD) is tegen het benoemen van burgemeesters. Volgens FvD "moeten burgemeesters direct worden gekozen door de bevolking – net als in de rest van Europa. Iedere volwassen Nederlander moet zich kandidaat kunnen stellen. Niet alleen is dit in overeenstemming met de democratische praktijk in de rest van de wereld, het is ook een zeer effectieve manier om het partijkartel effectief open te breken. Gemeenten kunnen niet langer worden opgezadeld met kartelleden waarvoor ook nog even een baantje moet worden geregeld."

Het is natuurlijk heel democratisch, met ons allen de burgemeester kiezen, maar wat betekent het in de praktijk? Een burgemeester die niet de steun van heeft van een deel van de burgerij. Dat zou bijna de helft van de burgerij kunnen zijn. Zoals we nu een kabinet krijgen dat gevormd wordt door vier partijen, die samen maar net door een meerderheid van de bevolking zijn gekozen.

Waar haalt een volwassen Nederlander die burgemeester wil worden overigens het geld vandaan om een campagne te voeren? Gaat hij zelf zijn flyers ontwerpen en printen? Ik vermoed dat de meeste kandidaten gesteld zullen worden door een partij, net als nu.

Wat doen we als die door de burgers gekozen burgemeester niet door één deur kan met de gemeenteraad, of met de wethouders?  Heeft het FvD dat allemaal een beetje uitgewerkt? Ik heb het hier niet gevonden.


zondag 10 september 2017

HULP

Sint Maarten was ooit een Nederlandse kolonie, maar is sinds 10 okober 2010 een onafhankelijke natie, die deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Qua oppervlakte (34 km2) is Sint Maarten ongeveer net zo groot als de gemeente Vlissingen, qua aantal inwoners (ca. 42.000) ongeveer net zo groot als De Bilt. In de lijst van onafhankelijke landen staat Sint Maarten wat aantal inwoners betreft op plaats 211 (van 237).

De orkaan Irma heeft Sint Maarten grotendeels verwoest. Als ik het goed gehoord heb is 80% van de infrastructuur (wegen, water- en energievoorziening, communicatie) naar de knoppen. Voor de wederopbouw is een bedrag nodig (al weer: als ik het goed gehoord heb) van tussen de één en twee miljard euro. De lopende uitgaven van Sint Maarten voor 2017 werden begroot op ca. 250.000.000 euro. Door verwoesting van haven, vliegveld en hotels zal de grootste bron van inkomsten, het toerisme, voorlopig niet rijkelijk vloeien. Waar haalt Sint Maarten de, pakweg, anderhalf miljoen euro vandaan voor de wederopbouw? Niet uit eigen zak. Er zal in de eerste plaats gekeken worden naar de andere landen binnen het Koninkrijk: Aruba, Curaçao en (met name) Nederland. In de Volkskrant las ik: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand', staat in artikel 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. (...) Maar de statutaire verplichting elkaar te helpen, betekent niet dat Nederland alle kosten van de rampspoed moet betalen. Eigenlijk is daarover niets geregeld.

Ik hoor kritische Nederlanders van Nederlandse afkomst al zeggen 'Hoeveel hulp mag Nederland, bij een ramp als die in 1953, verwachten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten? Ze wilden toch zo graag zelfstandig zijn. Laat ze het mooi zelf oplossen!' Ik denk daar iets anders over. 'We' hebben ooit besloten dat Sint Maarten 'van ons' was. Dat en artikel 36 van het Statuut geven ons, het grootste en rijkste land van het Koninkrijk, op zijn mist de morele plicht (financieel) zoveel als mogelijk te helpen. We kunnen natuurlijk een mooie actie van Giro 555 opzetten, maar al zou die net zo veel opbrengen als destijds de actie voor Haïti (€ 111.000.000,=), het zou bij lange na niet voldoende zijn. Het gaat ons economisch weer goed. Het nieuwe kabinet  zou, op zijn minst en om te beginnen één miljard euro kunnen reserveren om Sint Maarten er weer bovenop te helpen.

Op Sint Maarten moeten ze nog eens goed nadenken. Destijds was een kleine 70% van de bevolking ervoor een zelfstandige staat te worden. Als ze, net als Bonaire, Sint Eustatius en Saba, een 'bijzondere gemeente' van Nederland waren geworden, was nu volstrekt duidelijk geweest wie de kosten voor de wederopbouw zou dragen.



zaterdag 9 september 2017

ANARCHISME

Ik ben geen liefhebber van het gedachtegoed van Thierry Baudet en zijn Forum van Democratie. Nu is er, las ik in de Volkskrant, een groep die waarschuwt tegen het 'groeiende gevaar' van de partij Forum voor Democratie. Baudet zou 'een nieuwe fascistische beweging' proberen op te bouwen. De actiegroep beschuldigt het Forum van 'racisme, seksisme en nationalisme. De groep noemt zich het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front (RAFF). Ze heeft haar eerste publieke actie al achter de rug: In Amsterdam is het huis van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet afgelopen nacht beklad. Op de deur is met roze verf de A van anarchisten en het symbool voor vrouwen geklad. De actie was volgens de groep bedoeld als 'een protest tegen zijn seksisme en racisme'. Op de bepaald niet linksvriendelijke website 'De Dagelijkse Standaard' las ik: "Helaas was dat nog niet eens alles: volgens de Telegraaf hadden de straatterroristen de overige verf over zijn trap gegoten, en “een mengel van ontlasting en braaksel” in zijn brievenbus achtergelaten, als ‘traktatie’.

Het RAFF doet zelf mededeling van zijn actie op de website Indymedia, maar er wordt niet bij vermeld door wie de de groep gevormd wordt. Het lijken me van die types die, áls ze al in de openbaarheid treden, bivakmutsen dragen om niet herkend te kunnen worden. Zoals ik hierboven al zei, ben ik geen liefhebber van het gedachtegoed van Baudet, maar er zijn betere manieren om dat te bestrijden dan die waarvan het RAFF zich bedient. Die zijn op zijn best radicaal, maar hebben met anarchisme en feminisme weinig te maken. De leden van dat clubje, veel zullen het er niet zijn, zullen eerst eens moeten leren wat democratie ook al weer inhoudt.

vrijdag 8 september 2017

BANG

Noord-Korea heeft een raket over Japan heen geschoten en vermoedelijk een waterstofbom tot ontploffing gebracht. Al weer een aantal maanden geleden liet Trump weten dat Amerika weer koploper moest worden, qua aantallen kernwapens en op de Noord-Koreaanse provocaties reageert hij met nogal oorlogszuchtige taal. Voor veel mensen is dat gedoe van beide landen aanleiding tot een beetje bang worden, bang voor een kernoorlog.

Ik lig er nog niet wakker van en zorgen maak ik me ook niet. Ik heb de hele Koude Oorlog meebeleefd. Gedurende al die jaren stonden de dichtstbijzijnde 'vijandige' troepen (Rusland, Warschaupact) niet veel verder dan 500 km van mijn bed. Hun raketten zouden binnen enkele minuten na het afschieten op mijn kop kunnen vallen.

De Cubacrisis van 1962 leek de wereld dicht bij een kernoorlog te brengen. Oorzaak was het door Rusland plaatsen van kernraketten in de achtertuin van de VS (Cuba). Dat pikten de VS niet, al vonden die (en de NAVO-bondgenoten) het heel normaal kernraketten in de achtertuin van Rusland (Turkije) te plaatsen. Volgens de publieke opinie in het Westen had president Kennedy door zijn opstelling een kernoorlog weten te voorkomen. Ik was en ben nog altijd van mening dat Chroestjew die oorlog heeft voorkomen door simpelweg 'de wijste' te zijn en het conflict niet op de spits te drijven, door zijn schepen met kernraketten terug te laten keren.

We mogen Noord-Korea een raar land vinden en Kim Yong-un een rare leider, maar als ze slim genoeg zijn om een waterstofbom en langeafstandsraketten te maken, zijn ze ook slim genoeg om te weten dat een kernoorlog geen enkele winnaar oplevert. In Amerika weten ze dat ook. Waarom zouden we bang zijn?


donderdag 7 september 2017

ENGELS

Rint Sybesma, hoogleraar Chinese taalkunde aan de Universiteit Leiden, schreef op 24 juli jl. een opiniestuk in de Volkskrant. Jaarlijks verdwijnen er tientallen talen. Dus geeft het niks als het Nederlands daar over twee à drie generaties ook één van is. Als we tenminste allemaal overschakelen op Engels, betoogt Rint Sybesma. (...) Een van de aanleidingen van mijn stuk (schreef Sybesma op 4 september) was Nederlands en/of Engels? Taalkeuze met beleid in het Nederlands hoger onderwijs, een rapport van de KNAW met duidelijke aanbevelingen: faciliteer de overgang naar het Engels; pas de wetgeving aan waar die de verengelsing in de weg staat, en als de kwaliteit van het onderwijs lijdt onder de Nederlandstaligheid van studenten en docenten, ondersteun dan bijscholing in het Engels. (...) Ik stelde een aantal 'maatregelen' voor die moesten leiden tot de uitfasering van het Nederlands: eerst ban je het Nederlands uit het hoger onderwijs, vervolgens uit het voortgezet onderwijs en zo voort, totdat het Nederlands in geen enkel vitaal deel van de samenleving nog een rol van betekenis speelt. Ik wilde onder de aandacht brengen dat een deel van die maatregelen in feite al genomen is. En het gebeurt nog steeds, zonder enig debat.

Het stuk van 24 juli was ironisch bedoeld. Dat had lang niet iedereen door en ik kreeg dan ook, over ironie gesproken, hatemail en doodsverwensingen van mensen die het eigenlijk roerend met mij eens zijn: ook zij dragen het Nederlands een warm hart toe. (Even los van taalkunde en taalgebruik: hoe gestoord moet je zijn om iemand dood te wensen vanwege zijn opvattingen over taal?)

Mijn Engels is best goed. Al zo'n jaar of vijftig lees ik vrijwel uitsluitend Engelstalige boeken. Ik ben in diverse Engels sprekende landen geweest: Engeland, Ierland, VS en Nieuw-Zeeland. Uiteraard hoorde men al gauw dat ik uit een ander land kwam, maar verschillende keren werd mij gezegd dat men dacht dat ik uit een ander Engelstalig land kwam. Leuk om te horen, maar hoe goed mijn Engels ook is, mijn Nederlands is nog veel beter. Ik  vermoed dat er maar weinig mensen zijn die zich in een tweede taal beter kunnen uitdrukken dan in hun moedertaal. De woordenschat in de moedertaal zal meestal groter zijn dan die in de tweede taal.

Zou inderdaad Nederlands door Engels worden vervangen, dan zou dat voor mij geen probleem zijn, al zal het nog wel even duren en zal ik het niet meemaken. En al is er bij mijn weten nog geen beleid op dit punt, 'we' zij al lekker bezig met die vervanging. Met name de ITC heeft ervoor gezorgd dat talloze Engelse woorden officieel tot het Nederlands zijn gaan behoren. (Ze zijn opgenomen in het 'Groene Boekje'.) Luister naar talkshows en het zal je opvallen hoe vaak deelnemers aan het gesprek Engelse woorden door in hun teksten verwerken. Zap niet weg bij reclameblokken op de tv en het zal je opvallen hoeveel puur Engelse teksten in veel commercials - met name die voor auto's - verwerkt zijn.

Ik ben geen nationalist. Je zult mij niet horen roepen 'Eigen taal eerst.' Ik denk alleen maar dat, als we elkaar willen begrijpen, we ons zo helder mogelijk moeten uitdrukken en het is toch je moedertaal (voor de meesten van ons Nederlands), waarin we ons het helderst kunnen uitdrukken. En laat ons begrip hebben voor landgenoten die in hun eerste levensjaar nog vaak in Turks of Marokkaans zijn toegesproken. De meesten van hen kunnen zich toch voortreffelijk in het Nederlands uitdrukken.


woensdag 6 september 2017

EINDTIJD

Astrologen volgen de bewegingen van de hemellichamen op de voet en ontlenen aan de onderlinge stand van die hemellichamen allerlei (voor hun) wetenswaardigs, met name dat de stand van die hemellichamen invloed heeft op het leven van ons gewone mensen. Er zijn christenen, meestal van het wat fundamentalistische soort, die de stand van de hemellichamen koppelen aan teksten uit de bijbel, in het bijzonder aan teksten uit het boek Openbaringen, maar ook aan het boek van de profeet Ezechiël ontlenen zij veel. Vaak komen zij uit bij het voorspellen van de 'Dag des Oordeels', het 'Einde der Tijden', of hoe ze het ook maar willen noemen.

En jawel, het is weer eens zover. Het Reformatorisch Dagblad wijdt er een uitgebreid artikel aan, onder de kop:
Vergaat de wereld op 23 september?
(...) Al sinds 1850 waren er theologen die beweerden dat er op 23 september 2017 iets bijzonder stond te gebeuren. (...) Een bijzondere samenstand van vier planeten, negen sterren, de maan en de zon in de sterrenbeelden Maagd (Virgo) en Leeuw (Leo) zou exact zo beschreven staan in Openbaring 12:1-2: „En er werd een groot teken gezien in den hemel, namelijk een vrouw, bekleed met de zon, en de maan was onder haar voeten, en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren.”

23 september is inmiddels aardig dichtbij. Maar dat is nog niet het einde, want er komt eerst nog een grote verdrukking van zeven jaar.

Onder de lezers van het Reformatorisch Dagblad zal er zeker een aantal zijn dat geneigd is de voorspellingen te geloven. De krant doet zijn best die lezers ervan te overtuigen dat ze dat beter niet kunnen doen: Is daar nog wat tegen in te brengen? Jazeker, zowel theologisch als astronomisch.

Ik ga hier niet verder in op alle argumenten. Voor niet-gelovigen is dat nauwelijks interessant en gelovigen zijn toch niet zo vatbaar voor wetenschappelijke argumenten. Die geloven wat ze graag willen geloven.

Eén ding vind ik bij dit soort discussies altijd opvallend. Die voorspellers van het einde van de wereld kennen de tekst van de Bijbel meestal van haver tot gort. Waarom besteden zij dan nooit aandacht aan simpele, voor iedereen begrijpelijk tekst van Mattheüs 25:13 waar geschreven wordt over de terugkomst van Jezus en dat zal toch rond de 'eindtijd' zijn. "Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag en op welk tijdstip hij komt." Dat is toch ook het woord van God? Zo gelovig en het toch beter willen weten. Hoe gelovig ben je dan?


dinsdag 5 september 2017

BROEIKAS

Wat waren we allemaal blij op 12 december 2015: het Klimaatakkoord van Parijs werd afgesloten. We zouden minder broeikasgassen (met name CO2) de atmosfeer in sturen. Jammer dat Amerika, een van de allegrootste vervuilers, een nieuwe president kreeg die niet zoveel heeft met het klimaat. Nee, dan wij! Nou, dat valt toch wat tegen. In de Volkskrant las ik: In Nederland was in 2016 de uitstoot van broeikasgassen 1 procent hoger dan een jaar eerder. De chemische industrie stootte meer uit en er is meer aardgas verbruikt voor de verwarming van huizen en kantoren. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Als je vorige week het nieuws een beetje gevolgd heb, weet je dat de opwarming op de Noordpool het snelst gaat. Rond de Noordpool ligt een strook van de aarde die we permafrost noemen, (Permafrost bevindt zich naar schatting onder 20% van de aardse landmassa.) die constant bevroren is. Misschien moeten we zo langzamerhand gaan zeggen 'bevroren was'. Weerman Peter Kuipers Munneke liet zien hoe in het noorden van Canada de permafrost al begint te smelten. Bij het smelten van de permafrost komt heel veel broeikasgas vrij, waaronder methaan. Op de website van het KNMI kun je lezen: "Methaan is na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de versterking van het broeikaseffect door de mens."

Oké, het is geen fout van ons dat er broeikasgassen in de permafrost zitten. Dat is gewoon de natuur. Maar we zorgen wel zelf voor de CO2-uitstoot, die ertoe leidt dat de permafrost (nog wat verder) gaat ontdooien. Dan wordt het nog wat warmer, gaat er nog wat meer landijs (Groenland!) smelten en wordt het mogelijk tijd onze dijken nog wat op te hogen. Dijken, die ze in Bangladesh ook graag zouden hebben. 

maandag 4 september 2017

STRAFFEN

Ik behoor niet tot dezulken die je vaak hoort klagen over te lage straffen en hoort pleiten voor zwaardere straffen. Intussen ben ik aan een uitzondering toe.

Voor het eerst sinds jaren is er weer een stijging in het aantal verkeersdoden. Vrij algemeen wordt aangenomen dat dit, zeker voor een deel, te wijten is aan het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden. In EenVandaag kwam een vrouw aan het woord die was aangereden door een man die zijn smartphone aan het gebruiken was. Zij is, vanwege een dwarslaesie, de rest van haar leven gebonden aan een rolstoel. De chauffeur kreeg een taakstraf en een half jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Een rechter in hetzelfde programma legde uit dat bij de straftoemeting rekening gehouden wordt met het feit dat de veroorzaker van de verwonding, hoewel schuldig, bij het gebruiken van zijn smartphone zeker niet de bedoeling had zwaar lichamelijk letsel te veroorzaken.

Er zijn heel  wat mensen die, ten onrechte, denken dat zij autorijden heel goed kunnen combineren met het gebruiken van hun smartphone, maar de overgrote meerderheid weet dat het gevaarlijk is en doet het toch. Natuurlijk is vrijwel niemand er bewust op uit iemand dood te rijden of zwaar te verwonden. Maar vrij veel mensen zijn wel continu bereid het risico te nemen dat toch te doen.

Het moet juridisch mogelijk zijn, denk ik, het nemen van risico gelijk te stellen aan de poging tot doodslag, resp. het toedienen van (zwaar) lichamelijk letsel en daaraan navenante straffen te koppelen. Het voor geruime tijd ontzeggen van de rijbevoegdheid lijkt me ook gepast. In het openbaar vervoer kun je ruimschoots en vrij van gevaar whatsappen en wat je nog meer met je smartphone kan doen.

zondag 3 september 2017

VOOROORDEEL

Ik ben ook maar een mens, ik heb ook mijn vooroordelen, bijv. dat ik Theo Maassen geen goed cabaretier vind. Gisteravond was hij te zien op NPO 1. Ik besloot mijn vooroordeel weer eens te testen. Al vrij gauw in het begin vertelde hij dat hij zijn baan wel leuk vond omdat hij dan niet met de kinderen bezig hoefde te zijn. "Arbeit macht frei," zei Theo. Die tekst stond boven de ingang van de naziconcentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Even later ging het over de schoonouders van Theo. Schoonouders, met name schoonmoeders zij een afgezaagd thema. Maar Theo wilde iets positiefs zeggen. Waarschijnlijk zouden ze in de oorlog joden hebben opgevangen, maar die zouden wel eens gezegd kunnen hebben: "Dan maar Auschwitz." Toen ben ik gestopt.

Ik ben kort vóór de Tweede Wereldoorlog geboren. Ik kan me de Oorlogswinter nog goed herinneren, maar ik heb geen oorlogstrauma. In mijn schooltijd werd uiteraard nog veel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog besteed. Ik heb er, ook in mijn jeugd, veel over gelezen. IK heb, in de tijd dat ik op de Kweekschool zat, in de bioscoop een documentaire film over de concentratiekampen gezien, samengesteld uit beelden die de Duitsers zelf maakten en beelden die door de Amerikanen, Russen en Engelsen gemaakt werden bij de bevrijding van de kampen.

Ik weet niet of Theo Maassen die beelden kent. Ik weet niet hoeveel hij van de Tweede Wereldoorlog en van de Holocaust weet. Niet zo veel,vermoed ik, want dan zou hij weten dat er weinig valt te lachen om concentratiekampen en alles wat daarmee samenhangt. Of hij heeft weinig gevoel voor humor. Maar dat wist ik al.


zaterdag 2 september 2017

FILMPJE

Het sterft in dit land van muziekfestivals, dus je kan rustig stellen dat jongeren van muziek houden. Er zijn zelfs - echt waar! - jongeren die van klassieke muziek houden en die gaan nog naar het Concertgebouw ook. Er is een vereniging Entrée, volgens Het PAROOL de jongerentak van het Concertgebouw. Die vond het noodzakelijk meer jongeren naar klassieke muziek en het Concertgebouw te lokken. Ze plaatsten op Facebook een filmpje, waarin was te zien was hoe een bladblazer het rokje van een meisje omhoog blies. Hieronder een beeld uit het filmpje, dat jongeren wil enthousiasmeren eens een klassiek concert te bezoeken.

Zouden die jongeren van Entrée nu echt denken dat andere jongeren na het zien van zulke beelden direct naar het Concertgebouw rennen, om kaartjes voor de eerstvolgende voorstelling te kopen? Ik stel me zo voor dat zulke beelden eerder associaties oproepen met een zonovergoten festivalterrein, waar rappers hun best doen, dan met de grote zaal van het Concertgebouw, waar Lieder eines fahrenden Gesellen van Mahler ten gehore worden gebracht.

Het filmpje werd door velen seksistisch bevonden. Ook werd de keuze om het vrouwelijk lichaam als seksueel object te gebruiken om jonge mensen te lokken naar het Concertgebouw, 'walgelijk' genoemd. Ik zou zo ver niet gaan, want dat veronderstelt nog dat Entrée heeft nagedacht. Volgens mij is het te stompzinnig voor woorden.


vrijdag 1 september 2017

ROMANTIEK

Hotel Romantiek is een programma dat alleenstaande ouderen op een luchtige manier helpt bij het vinden van een partner. Dat las ik in een persbericht van KRO-NCRV over het programma 'Hotel Romantiek' dat a.s. zondag om 22:00 uur van start gaat. Maar liefst vijf presentatoren, Marlijn Weerdenburg en Stijn, Tim, Daan en Jasper (bekend van Streetlab) gaan die ouderen bijstaan. Hotel Romantiek is doorspekt met veel humor, maar altijd met respect richting de deelnemers.

Ja, het is al weer een paar maanden geleden dat 'we' konden genieten van de opbloeiende relaties tussen vrouwen en de boeren die hen zochten en zo lang kunnen 'we' niet zonder romantiek.

Ik ben inmiddels, na een zeer gelukkige relatie, al weer 21 jaar weduwnaar. In al die jaren heb ik geen enkele poging ondernomen een nieuwe relatie aan te gaan; niks daten, niks reizen voor alleenstaanden. Ik weet dat daar heel goede relaties uit kunnen voortkomen, maar ik red me aardig in mijn eentje. Aan zo'n 'Hotel Romantiek' zou ik van z'n lang zal ze leven nooit meedoen. Ik moet er niet aan denken dat, als ik onverwacht verliefd zou worden, voortdurend gevolgd zou worden door een cameraploeg en aan Marlijn of Stijn zou moeten uitleggen "wat er door mij heen ging".

Nog erger lijkt me dit: Aan het eind van elke dag bepaalt iedereen zijn of haar top 5 aan potentiële nieuwe liefdes. Zetten twee kandidaten elkaar op één? Dan mogen ze een avond en een nacht doorbrengen in een romantische berghut. Ik heb, in Zweden, in heel wat berghutten overnacht. Soms waren ze overvol, soms hadden Boukje en ik een hele hut voor ons tweeën, maar romantisch was er geen. Ik stel me dan zo voor dat 'zij' en ik een avond en nacht mogen doorbrengen in die hut. De volgende dag kom je weer terug in de groep en je ziet ze denken: Hoe is het die twee vergaan? Goede kans dat Marlijn of Stijn letterlijk vragen wat we gedaan hebben, of zou dat van te weinig respect getuigen?

Het aankomende liefdesleven van alleenstaande boeren interesseerde me geen moer. Dat van die oudjes ook niet.