zondag 30 april 2017

LE MORIBOND

In de bijna 21 jaar na het overlijden en de crematie van Boukje heb ik diverse begrafenissen en crematies bijgewoond. Die gebeurtenissen op zich doen me in het algemeen niet zo veel. Dat staat helemaal los van de overledene en de relatie tussen haar/hem en de nabestaanden en mij.

Gisteren heb ik weer een crematie bijgewoond. Afgelopen maandag overleed mijn buurman Richard Lobbes na een, gelukkig voor hem en zijn vrouw, niet heel langdurige ziekte. Hij werd 91 jaar. Dan bestaat de neiging om te zeggen: 'Dat is toch een mooie leeftijd.' Maar bestaat er wel een mooie leeftijd om te sterven? Mentaal was hij nog volledig bij de tijd. Fysiek was hij, vóór hij ziek werd, in een veel betere conditie dan ik. Hij vond het vreselijk om ziek te zien. Een van de sprekers memoreerde dat hij voordien zelfs nauwelijks paracetamol gebruikt had.

Het was een sobere plechtigheid, waarbij gesproken werd door o.a. zoons van Richard. Er was Griekse muziek (Richard en zijn vrouw gingen heel veel naar Griekenland), een Portugese fado. Een van de zoons zong aan het einde van de plechtigheid live mee met een opname van hemzelf en anderen waarbij ze een Hebreeuws lied zongen.

Wat me het meest aangreep was dat het lied Le Moribond. van Jaques Brel werd gespeeld. Dat maakte veel wakker. Bij de crematie van Boukje zei ik o.a.: "Kort voor haar overlijden zei Bouk nog, dat het lied "Le moribond", "De stervende", van Jaques Brel haar eigenlijk wel aansprak. In dat lied zegt de ster­vende: "Ik wil dat ze lachen, ik wil dat ze dansen, ik wil dat ze zich geweldig amuseren."

Dat Richard ondanks zijn hoge leeftijd nog geheel in het moderne leven stond bleek wel uit het feit dat er, overeenkomstig zijn wens, na afloop geen koffie met cake, maar een glas wijn (of jus) werd geserveerd.

zaterdag 29 april 2017

INTEGER

De VVD heeft een integriteitscommissie. Misschien hebben andere partijen die ook wel, maar daar hoor je niet zo vaak van. Bij de VVD hebben ze die kennelijk wat vaker nodig. Ik begrijp het alleen niet zo goed. Welk beschaafd mens heeft een commissie nodig die hem/haar vertelt wat integer is en of zhij wel integer is? Dat wist ik als kind al.

Van die VVD-voorzitter wordt beweerd dat hij wel erg gemakkelijk een hoop geld heeft verdiend. Ik kan niet beoordelen of hij dat op een nette manier gedaan heeft. Ik weet wel dat 'juridisch correct', niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als 'moreel correct'. Ik weet ook dat veel mensen, als het om (wat extra) geld verdienen gaat de regeltjes (ook hun eigen regeltjes) wat soepeler hanteren. Niet alleen VVD'ers doen dat.

Ik ben niet het braafste jongetje van de klas, maar ik ben gelukkig opgegroeid in een omgeving, waarin geld, ook al was dat niet overvloedig beschikbaar, nooit een belangrijk onderwerp van gesprek was.


vrijdag 28 april 2017

JEZELF

Het bezoek van de jarige koning en zijn schattige familie is de manier om de gemeente die je bestuurt of waarin je woont 'op de kaart te zetten'. Nog mooier wordt het, als je plotseling door iemand van de tv een microfoon voor de mond gehouden wordt en jij mag zeggen wat er nou precies zo geweldig aan jouw woonplaats is.

Natuurlijk gebeurde dat gisteren in Tilburg ook weer en er was een Tilburger die het uitstekend kon verwoorden. Tilburg was dan misschien niet zo'n mooie stad, MAAR: "Je kunt er wel jezelf zijn."

In Berkel-Enschot, Cadier en Keer, Cromvoirt en Goëngahuizen - om maar een paar buitenplaatsen te noemen - lukt het het je uiteraard van geen kanten jezelf te zijn. Ik heb me wel eens laten vertellen dat er zelfs Amsterdammers zijn die er wel eens moeite mee hebben.

De dichter De Génestet schreef ooit:
'Wees u–zelf!' sprak ik tot iemand;
Maar hij kon niet: hij was niemand.

Als die regels op jou van toepassing zijn, dan weet je nu waar je eens heen moet gaan.

donderdag 27 april 2017

HOERA!

Vind jij dit ook een van de mooiste vrije dagen van het jaar? Vind je het ook fijn voor de zoveelste keer te kunnen kijken naar een familie die, onder strenge beveiliging, door een daarvoor uitgekozen gemeente wandelt en daarbij naar allerlei folkloristische activiteiten of eigentijdse min of meer artistieke optredens kijkt.

Om de een of andere reden kunnen 'we' er geen genoeg van krijgen. Als elk land hebben we een staatshoofd nodig, maar waarom moet die eeuwenlang uit dezelfde familie komen? Beschikt die familie over bijzondere genen die ze zo geschikt maakt voor die functie? Waarom is de oudste altijd meer geschikt dan een van de volgende.

Uit een enquête van Eenvandaag onder zo'n 20.000 Nederlanders blijkt dat 70% van mening is dat Willem-Alexander "Weet wat er speelt in het land". Hoe weten ze dat? Hoeveel van die 14.000 mensen hebben hem ooit in levende lijve ontmoet en met hem gesproken om erachter te komen dat hij weet wat er speelt?

Bij 'De Speld' (Ik kijk er te weinig naar.) schreven ze: Willem-Alexander is weer stilzwijgend met een jaar verlengd. Nederland is namelijk opnieuw vergeten hem op tijd stop te zetten. Slordig.

En gisteravond was er natuurlijk dat interview. Ja, ik heb het helemaal gezien. Was er iets bijzonders aan? Volgens mij had je hetzelfde kunnen horen van bijna iedere willekeurige Nederlandse man die vandaag vijftig wordt. Die heeft geen broer verloren t.g.v. een lawine, maar misschien door een 'gewoon' verkeersongeluk. Zijn vader had mischien geen depresssie, maar kanker. Maar ja, we kunnen niet allemaal op tv geïnterviewd worden als we vijftig worden.


woensdag 26 april 2017

BEZET

Ik behoor, denk ik, wel tot de laatste generatie die nog de hele Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog heb meegemaakt. Echt veel herinner ik me er niet van. Ik was zes jaar oud op de dag van de bevrijding. Ik heb wel duidelijke herinneringen aan de Hongerwinter, het in de rij staan voor de gaarkeuken. Ik heb nog wel beelden van marcherende Duitse soldaten en groepen van de Jeugdstorm, de Nederlandse tegenhanger van de Hitlerjugend.

Net zoals in voorgaande jaren zie je deze dagen vóór koningsdag overal, ook in 'mijn' winkelcentrum, stukken straat met tape afgezet waarbinnen "Bezet" is geschreven. Nu lees ik in Het PAROOL: Een groep Amsterdammers is een actie begonnen tegen het gebruik van het woord 'bezet' om een stuk straat af te bakenen voor de vrijmarkt op Koningsdag. (...) Volgens de initiatiefnemers heeft 'bezet' in de week voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag een negatieve connotatie.

Ik heb zo'n flauw idee dat hier weer eens een groep mensen, die van 'na de oorlog' zijn, bezig is names anderen, bijvoorbeeld namens mij, iets negatiefs te (be)denken of te voelen en mij en anderen daartegen wil beschermen. Laat maar! Ik heb dat "bezet" al ontelbare malen gezien en echt, ik heb daar nog nooit een "negatieve connotatie" bij gehad. Ik heb geen negatieve connotatie bij het zien van bollenvelden, al heb ik tijdens de hongerwinter bloembollen gegeten. Ik schiet niet in de stress als ik bietsuiker gebruik, omdat ik tijdens de Hongerwinter vrij veel suikerbiet gegeten heb.

Ik word pas pissig als mensen gaan uitmaken wat ik zal denken of voelen. Als ik straks boodschappen ga doen zie ik weer vaak "bezet". Nou, en?


dinsdag 25 april 2017

ALLEEN

Afgelopen zondag was al weer de laatste aflevering van Boer Zoekt Vrouw van dit seizoen te zien en net als alle afleveringen van dit seizoen en alle vorige seizoenen heb ik ook deze niet gezien. Maar vier miljoen Nederlanders hebben wel gekeken, hebben er over nagepraat en zullen er waarschijnlijk nog veel over napraten. Zelfs "Misschien wel de beste krante krant van Nederland" wijdt binnen enkele dagen een paar flinke artikele aan deze kijkcijferhit.

Maaike Bos zat wekelijks aan de buis geplakt. (...) Onderhuids draagt het programma een ouderwetse en geromantiseerde ideologie over de liefde uit: ‘zonder partner (op je erf) ben je niet compleet’. Eva-Anne Le Coultre schrijft dat er genoeg voorbeelden zijn van mensen die liever blijven hangen in ongelukkige of zelfs destructieve relaties dan simpelweg verkiezen alleen te zijn. (...) Op deze universele angst voor alleen-zijn drijft al jaren de zeer succesvolle opzet van ‘Boer zoekt Vrouw’ (vier miljoen kijkers op zondagavond): het idee dat eenzame, hardwerkende boeren door Yvon Jaspers gered moeten worden door het leveren van een clubje potentiële geliefden.

Le Coultre leeft in een woongroep. Dat ik niet mijn hele leven in die woongroep blijf wonen is vanzelfsprekend, dat hoef ik ook aan niemand te beloven. Maar dat doe je wel als je gaat trouwen.Toe Boukje en ik trouwden hebben we bij de ambtenaar van de burgerlijk stand formeel zo'n belofte gedaan. Dat is nu eenmaal zo geregeld. Maar al ver daarvoor hadden we onder elkaar afgesproken dat we nooit zouden afspreken dat we altijd bij elkaaar zouden blijven. We zouden wel ons best doen ons samenleven steeds zo plezierig mogelijk te maken. Dat is ons bijna dertig jaar, totdat de dood ons scheidde, aardig gelukt.

Intussen leef ik al weer ruim twintig jaar zonder Boukje. Ben ik niet compleet? Wat een onzin. Natuurlijk mis ik haar nog altijd, maar ik heb er nooit enige moeite voor gedaan een nieuwe relatie op te bouwen. Ik red het wel in m'n eentje en ik las ooit een mooie uitspraak: "Death ends a life, not a relationship."

maandag 24 april 2017

SPRAAKGEBREK

Ik ben nooit supporter/fan van wat voor sportclub dan ook geweest. Ik wil best naar (een samenvating van) een leuke voetbalwedstrijd kijken, maar het zal me worst wezen wie er wint.

Onlangs bleek me dat het maar goed is dat ik niet zo'n doorgewinterde supporter ben. Dat kan namelijk  tot een ernstig spraakgebrek leiden. In een of ander tv-programma werd een hard core Feyenoordsupporter geïnterviewd. Hij bleek niet in staat te zijn 'Ajax' en 'Amsterdam' uit te spreken. Als hij daaraan - waarschijnlijk noodgedwongen - moest refereren kon hij het uitsluitend over '020' hebben.

Errug, toch?

zondag 23 april 2017

DELEN

In Trouw las ik dat veel christenen er bezwaar tegen hebben dat in een sterspotje van 'Kerk in Actie' een afbeelding van Jezus in stukken wordt gescheurd. Dit om aan te geven dat Jezus wordt gedeeld met anderen, met name behoeftigen.

Gaat het eigenlijk wel om een afbeelding van Jezus? Natuurlijk niet. Zelfs degenen die geloven dat Jezus echt op aarde heeft geleefd, zullen het ermee eens zijn dat er geen afbeeldingem van hem bestaan, althans geen afbeeldingen die naar het leven zijn  getekend. Wat verscheurd wordt is niet meer dan het eigentijdse beeld van iemand die zich voorstelde hoe Jezus er uit had kunnen zien. Misschien heeft de maker ervan wel een aantal eerdere probeersels vernietigd. Was dat ook verkeerd? Als een schoolkind een mensachtig figuurtje tekent en dat Jezus noemt, mag die tekening dan niet verfrommeld  en weggegooid worden?


zaterdag 22 april 2017

LEZEN

In Nederlands Dagblad lees ik over de manier waarop mannen lezen. (...) ‘Welke tijdschriften zijn populair onder mannen? Op de derde plaats staat Autoweek, een tijdschrift met veel infographics en overzichten. Op de tweede plek staat het blad Quote, dat veel leuke weetjes bevat.’ (...) Het meest gelezen tijdschrift onder mannen is Donald Duck(...). ‘Mannen zijn luie lezers en willen zich door plaatjes laten meenemen.’

Ik ben duidelijk geen typisch Nederlandse man. Ik lees heel veel teksten, kranten tijdschriften, boeken, weblogs - en andere kwebpagina's waarin geen illustratie te vinden is. Zelfs als kind was ik geen trouwe lezer van Donald Duck en ten huize van mijn huidige mannelijke familieleden, vrienden en kennissen heb ik al geen jaren een Donald Duck aangetroffen. Misschien klopt het dat Donald Duck het meestgelezen tijdschrift onder mannen is, maar dat zegt nog niets over het aantal mannelijke lezers van dat blad. Ook de bewering dat (alle?) mannen  luie lezers zijn en zich door plaatjes laten meenemen lijkt me vatbaar voor tegenspraak.

Hoe dan ook, op grond van dat veronderstelde mannelijke leesgedrag heeft bijbeluitgever Klaas van der Kamp (van drukkerij en uitgeverij Royal Jongbloed) een Mannenbijbel uitgegeven. De Mannenbijbel bevat (...) honderden kleine fotootjes, vertelt hij, ‘met de ambitie de lezer terug te leiden naar de tekst’.

Ook hoofdredacteur dominee Wim Markus is blij met de vele korte teksten en foto’s. ‘Veel mannen lezen de Bijbel als ze een drukke dag achter de rug hebben. Dan kan het helpen om via aansprekend beeld of korte teksten uitgedaagd te worden de Bijbeltekst zelf te gaan lezen.’ Dat is de reden dat de Mannenbijbel de complete tekst van de Herziene Statenvertaling bevat.

Hebben Van der Kamp en Markus het wel goed begrepen? Ze hebben dan wel de Herziene Statenvertaling gebruikt, maar dat is dan de ietwat aan de huidige tijd aangepaste versie van de oorspronkelijke Statenvertaling uit 1637. Als je op de link hierboven klikt zul je zien dat het nog steeds geen voor de moderne mens/man erg toegankelijk tekst is. Als ik hun was zou ik uitgegaan zijn van de 'Bijbel in moderne taal' die ze wel uitgeven. Maar die zal voor de achterban/doelgroep van Royal Jongbloed wel te frivool zijn.

Als foto staat er in het Bijbelboek Openbaring bij de brief aan de gemeente in Smyrna een foto van de oude markt in Smyrna. Nou, dat maakt dit laatste Bijbelboek meteen een stuk begrijpelijker.

Eugene Poppe, betrokken bij de evangelische mannenbeweging De 4e Musketier, is een van de mannen aan wie de Mannenbijbel uitgereikt wordt. Hij denkt dat elke man wel iemand in de Bijbel kan vinden met wie hij zich kan identificeren. ‘Mannen zijn probleemoplossend. Als ze kijken naar de mannen in de Bijbel, kunnen ze van hen leren.’ Mannen met veel temperament kunnen leren van het leven van Mozes en Petrus en mannen die worstelen met hun identiteit kunnen leren van Johannes de Doper, aldus Poppe. ‘Als je jezelf een grijze mus vindt, kun je veel leren van Mordechai, die dag in dag uit gewoon deed wat God van hem vroeg. En als je worstelt met je seksualiteit, iets wat mannen duidelijk hebben, kun je veel leren van de bijbelboeken Spreuken, Prediker en Hooglied.’ Poppe hoopt dat de Mannenbijbel mannen ertoe aanzet hun verantwoordelijkheid te nemen. ‘Ik hoop dat ze zeggen: ik wil door God gebruikt worden om Zijn koninkrijk te bouwen.

Wist jij dat alle mannen dat hebben, dat geworstel met de seksualiteit? Ja, dan ben je blij dat Spreuken, Prediker en Hooglied nu voorzien zijn van plaatjes en misschien zelfs van infographics.


vrijdag 21 april 2017

SMS'JE

Gisterochten rond half negen zag ik de medewerkster van de thuiszorg niet uit de lift stappen. Ze kwam door de deur bij het trappenhuis. Ik woon op  de derde verdieping, dus voor sportievelingen is het niet zo moeilijk mij via de trap te bereiken. Dat gebeurt echter nooit.

Die thuiszorgmedewerkster was met de andere lift naar de vierde verdieping gegaan en daalde vervolgens een trapje af. Het was mij wel duidelijk: 'mijn' lift werkte niet. Dat is een onplezierige situatie, want met mijn scootmobiel kom ik de trap niet af en zonder dat mobiel kom ik de deur niet uit en dus niet bij AH.

Bellen dus, naar het liftbedrijf Otis. De dame die ik aan de telefoon kreeg vertelde dat de monteurs in Amsterdam het behoorlijk druk hadden, maar ze zou 'mijn' lift inplannen.Ik zou een sms'je krijgen als de lift weer werkte. Dat sms'je ontving ik en paar minuten vóór acht uur 's avonds.

Moest ik toen nog in allerijl boodschappen doen? Natuurlijk niet. Rond een uur of half elf had ik zelf de deur open gedaan voor de liftmonteur. Toen ik tegen twaalf uur ging kijken werkte de lift weer.

Waarom bedenkt een bedrijf zo'm stom regeltje? Als de monteur klaar is kan hij gewoon even aanbellen. De meeste bewoners zullen van tijd tot tijd even checken of de lift weer werkt. Waarom sturen ze uren nadat de klus geklaard is, nog dat sms'je?

 

donderdag 20 april 2017

BETAALBAAR

Binnenkort wordt gestart met de bouw van woningen in de buurt van het NDSM-terrein. Op de website van de gemeente valt daarover te lezen: Het project bestaat uit 47 duurzame, klimaatneutrale, betaalbare koopwoningen voor starters. De woninggrootte varieert tussen de 49 en 110 m² bruto gebruiksoppervlak. (Onderstreping toegevoegd.)

Hoopvolle starters kunnen wel vergeten dat er betaalbare woningen beschikbaar komen. In Het PAROOL las ik: De ontwikkelaar had weliswaar gezegd te streven naar prijzen die passen bij starters en jonge gezinnen, maar de makelaar verkoopt de woningen per opbod, waardoor die veel duurder uitpakken. Prijsafspraken zijn niet gemaakt en dat kan ook niet in de koopmarkt.

We hebben het altijd over een woningmarkt, weet je wel. Op de markt mag iedereen zelf de prijs bepalen die ze een gek willen laten betalen. Alleen bestaat de vraagzijde van de woningmarkt niet uit gekken, maar uit mensen die dolgraag een betaalbare woning willen hebben. De aanbodzijde is helaas, in verhouding, zo beperkt, dat inderdaad iedere prijs gevraagd kan worden omdat er toch mensen zijn die die prijs wel kunnen opbrengen.

Tijdens een debat in de gemeenteraad bleek dat een ruime meerderheid van de gemeenteraad wel voelt voor overheidsingrijpen in de koopmarkt, waarbij maximale prijzen worden vastgesteld, zoals dat ook gebeurt met sociale huurwoningen.

Zelfs VVD, de meest liberale partij in de raad, kan ermee leven als de gemeente 'in sommige gevallen' ingrijpt.

Wat krijgen we nou? Valt de Amsterdamse VVD van haar geloof af? Dat ligt wat genuanceerder, denk ik. De VVD is niet echt de partij van de zeer rijken (zo veel stemmen levert dat nu ook weer niet op), ze is vooral de partij van de middengroepen en een groot deel van die middengroepen in Amsterdam zal die inmiddels exorbitant hoge woningprijzen niet kunnen betalen. De VVD kan leven met, wil zelfs wel meewerken aan iedere regeling die voorkomt dat haar kiezers het elders gaan zoeken.


woensdag 19 april 2017

OMRIJDEN

Aan de westzijde van Amsterdam-Noord vind je het voormalige NDSM-terrein. Er zijn nu woningen, allerlei bedrijven, horeca en een festivalterrein. In de zomer ritselt het in Amsterdam van de festivals, dus ook daar in Amsterdam-Noord. Die festivals trekken veel toeristen en zoals bekend beginnen sommige Amsterdammers zich daaraan te ergeren. Ik weet niet hoe gegrond die ergernissen van die Amsterdammers zijn, want waar ik woon zie je nauwelijks toeristen.

Gisteren stond in Het PAROOL een ingezonden brief van een inwoner van Amsterdam die naar mijn idee wel degelijk een puntheeft. PAROOLlezer Bas Kok schreef: Onlangs kreeg ik als omwonende van de NDSM een brief op de mat van DGTL. Blijmoedig meldde het dancefestival dat ze in het paasweekend voor de vijfde keer zou neerstrijken op NDSM. Dat dit festival een van de duurzaamste ter wereld is. Qua overlast ging men de overlast tot een ­minimum beperken, 'zonder dat dit ten koste gaat van de beleving van alle 20.000 bezoekers'.

Daarna volgden enkele cryptische formuleringen over de pont als 'verbeterpunt'. 'Buiten de piek willen wij zo veel mogelijk bewoners en bezoekers van de horeca voorrang verlenen, en het mogelijk maken om de fiets mee te nemen op de pont.'


Waar het op neerkomt: Bas mag tijdens het festival niet met zijn fiets op de pont naar het NDSM-terrein. Hij moet maar de pont naar de Buiksloterweg nemen.

Iedereen aan de westkant van Noord moet hierdoor drieënhalve kilometer omfietsen naar de Buiksloterweg. Voor Amsterdammers die onbekend zijn met Noord: vergelijk dit met de afstand van Berlagebrug-Centraal Station.

Hoe zouden fietsende inwoners van de Rivierenbuurt reageren als een feestorganisator hun vertelt dat 'hun' Berlagebrug op drukke tijden verboden toegang is? En dat ze moeten ­omrijden via Centraal Station?

Geweldig natuurlijk dat DTGL oog heeft voor "de beleving van alle 20.000 bezoekers." Ik denk dat ze vooral oog hebben voor de horeca. Als ik ergens hoor of lees 'Amsterdam voor de Amsterdammers' dan wil ik daar zo langzamerhand best eens over gaan nadenken.


dinsdag 18 april 2017

MIJLPAAL

Vandaag zal ik een mijlpaal bereiken en passeren. Tijdens het boodschappen doen zal ik 1000 km hebben afgelegd met mijn scootmobiel. Eigenlijk heb ik al meer kilometers afgelegd met een scootmobiel, maar de eerste kilometers deed ik dat met een scootmobiel dat ik in bruikleen van de gemeente had.

Natuurlijk zou het plezieriger zijn als ik mij gewoon op eigen kracht buitenshuis zou kunnen voortbewegen, maar ik ben toch wel heel blij dat ik dankzij dat mobiel zelfstandig kan functioneren. Zonder dat immers zou ik geheel afhankelijk zijn van mantelzorg en nauwelijks meer de deur uit komen.

Via google heb ik me wat verdiept in de geschiedenis van de scootmobiel. Veel nieuws kwam ik niet tegen, maar wel deze tekst: Met een maximumsnelheid van circa 19 km per uur en een actieradius van meer dan 100 kilometer is de scootmobiel inmiddels ook een geliefd vervoermiddel van forensen en personen die comfortabel willen reizen en de file en openbaar vervoer willen vermijden. (Onderstreping toegevoegd.)

Moet ik nou echt geloven dat er mensen zonder enige mobiliteitsbeperking zijn die de scootmobiel als het ideale vervoermiddel beschouwen?

maandag 17 april 2017

FEESTVIEREN

Max Pam schreef in de Volkskrant: In 2009 bleek dat 45 procent van de Nederlandse bevolking geen idee heeft waar Pasen over gaat en dat percentage is sindsdien alleen maar gegroeid. Bijna de helft van de Nederlanders associeert Pasen niet meer met het christendom.

Wat behoort er nou eigenlijk tot onze Nederlandse 'Paascultuur' die we zo nodig moeten beschermen tegen moslims die dat, zoals hier en daar beweerd wordt, van ons willen afpakken? Zijn ze tegen het verstoppen en zoeken naar eieren? Willen ze geen paasbrunch? Willen ze de paasvuren per direct blussen?
 
Over vijftig dagen is het Pinksteren. Ik denk dat nog veel minder Nederlanders weten waar dat precies over gaat. Het wordt ook niet echt 'gevierd' zoals Kerst en Pasen, behalve dan door een handjevol christenen. Het is gewoon weer een extra vrije dag. Ik heb nog niemand horen beweren dat de moslims die ook van ons af willen pakken.

Kunnen we nou eens gewoon toegeven dat het ons gewoon om die vrije dagen gaat, waarop we activiteiten uitvoeren die meestal niets met 'typisch Nederlands' te maken hebben. Je hoort Marokkanen toch ook niet zeggen dat het Suikerfeest een 'typisch Marokkaans' feest is? Het is een religieus feest. Ik ga dat niet meevieren, net zo min als ik de christelijke feesten meevier. En Koningsdag zal me ook worst wezen.

zondag 16 april 2017

OPEN

Heb je wel eens geprobeerd voor half acht 's ochtends ergens te ontbijten? Die vraag stelt Marja Ruigrok, fractievoorzitter van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad, in Het PAROOL. Ik denk niet dat veel mensen die vraag bevestigend zullen beantwoorden. Maar Marja en andere Amsterdamse bestuurderen waren kennelijk van mening, dat het niet voor half acht kunnen ontbijten, althans buitenshuis, een ongewenste situatie was. Sterker nog: je zou ook voor half acht een stel nieuwe sneakers, of een luxe pannenset moeten kunnen aanschaffen. Daaruit volgde een wijs besluit: Vanaf komende zomer mogen winkeliers in de Kalverstraat, Leidsestraat, Nieuwendijk en Damrak als ze dat willen 24 uur openblijven, de verkoop van alcohol is uitgezonderd.

Weer zo'n halfbakken besluit! Voorlopig zullen de meeste Amsterdammers hun ontbijt en andere spullen gewoon tijdens de tot nu gebruikelijke winkelopeningstijden moeten aanschaffen.

Wie gaan er nu van die verruimde openingstijden in een beperkt aantal druk bezochte winkelstraten profiteren? Volgens VVD en D66 bieden de ruimere openingstijden behalve aan toeristen ook aan tweeverdieners de kans om ook buiten werktijden te winkelen.

Zelfs in de uithoek van Amsterdam waar ik woon kun je tot 10 uur 's avonds de meeste boodschappen doen. Tweeverdieners dus ook. Ik ben in diverse buitenlandse grote steden toerist geweest. Ik ben niet de maat der dingen, maar zeg ik nou iets geks, als ik zeg dat ik nooit de behoefte heb gevoeld 's nachts te gaan winkelen? Hebben buitenlandse toeristen in Amsterdam echt in groten getale de behoefte om 's nachts te winkelen? Zijn het er echt zoveel dat het de moeite (en de kosten!) loont daarvoor de winkels 24 per dag open te houden?

Een van de bedenkers van het plan is D66'er Jan Paternotte. Hij was gemeenteraadslid maar is nu voor D66 lid van de Tweede Kamer. Ik hoorde hem laatst zelfs de kroonprins van D66 noemen. We kunnen nog meer briljante ideeën uit Den Haag verwachten.

zaterdag 15 april 2017

BIJWONEN

Aan het eind van praatprogramma's op tv zie je vaak een tekst in beeld, waarin je kunt lezen dat je dat je de opnamen van dat programma kunt bijwonenen en wat je daarvoor moet doen. Er zit ook altijd aardig wat publiek bij die programma's. Waarom zitten die er  eigenlijk? Wat is de lol ervan?

Volgens mij zijn de gesprekken die er gevoerd worden beter te volgen als je naar de tv kijkt. Je ziet de sprekers in beeld, terwijl het publiek vooral tegen de ruggen van de sprekers zit aan te kijken. 

Is het misschien leuk om in de buurt te zijn van BN'ers, die je bijna kunt aanraken? Het zal wel aan mij liggen, maar hoe leuk is dat eigenlijk? In de tijd dat ik ambtenaar was heb ik verschillende malen bekende politici, zoals minisers en staatssecretarissen van heel dichtbij gezien. Ik heb er zelfs tegen gesproken. Eerlijk gezegd deed met het me niet echt veel.

Er is natuurlijk een gerede kans als jij in het publiek zit, dat familie, vrienden en buren jou op tv kunnen zien en jij jezelf, als je geregeld hebt dat het programma wordt opgenomen. Is dat vreselijk leuk of boeiend? Nou, dat valt ook wel mee, of tegen als je daar wat genuanceerd tegen aan kijkt. Zo'n twintig jaar geleden ben ik drie keer een klein half uur op tv te zien geweest, niet toevallig af en toe, maar steeds vol in beeld en nog pratend ook. Ik deed mee aan de quiz 'Twee voor twaalf'. Ik vond het leuk om mee te doen aan die quiz, maar ik werd er echt niet opgewonden van dat ik op tv te zien was. Dat was leuker voor anderen: Die man die gisteren bij Twee voor Twaalf was, die ken ik! Big deal!

vrijdag 14 april 2017

PASSIE

Heb je gisteravond ook weer zo genoten van die indrukwekkende Passion? Wat ik ook zo mooi vind is dat er altijd zo veel mensen achter dat grote witte kruis aan lopen. Wat ik altijd wat vreemd gevonden heb is dat de meeste mensen tijdens die tocht redelijk opgewekt, zo niet vrolijk, kijken. Ze zijn immers, al is het dan maar symbolisch, op weg naar een terechtstelling.

Ik denk dat ik gisteravond de oorzaak van die opgewektheid gevonden heb. De meeste Nederlanders, dus ook de meeste deelnemers aan die wandeling achter het kruis, weten niet dat de Passion iets te maken heeft met Goede Vrijdag. Zij hebben het vage idee dat het iets te maken heeft met Pasen dat het komend week-end weer losbarst. En wat gaan heel veel mensen doen met Pasen?

Ik heb het idee dat die mensen zo opgewekt zijn omdat ze met z'n allen, onder het genot van belegen popsongs een begeleide wandeling maken naar de woonboulevard. Daarvoor immers is Pasen uitgevonden. En het mooie is dat Nederlanders met een islamitische achtergrond zonder problemen aan deze oernederlandse traditie kunnen deelnemen.

Ik ga trouwens vanmiddag om 13:00 uur op NPO2 kijken naar de de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in een uitvoering onder leiding van Reinbert de Leeuw. Ik denk dat ik die nog mooier zal vinden dan The Passio.


donderdag 13 april 2017

555

Kwaad zijn de Amerikanen, Donald Trump voorop, op de Syrische president Assad, die het gewaagd heeft zijn eigen bevolking te bestoken met gifgas. Althans volgens de Amerikanen, die daar net zo spijkerharde bewijzen voor geven als voor de massavernietigingswapens waarover Saddam Hoessein beschikte.

Al weer honderd jaar gelden, tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben gifgassen zoveel ellande aangericht dat het gebruik ervan bij internationale verdragen verboden werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ze dan ook niet gebruikt. Daarna zijn ze hier en daar wel eens gebruikt maar nooit op zo grote schaal als een eeuw geleden.

Maakt het eigenlijk wat uit of je slachtoffer wordt van gas, van een kogel, van een landmijn, van een granaat of van een bom? De Amerikanen die nu zo boos zijn, maakten nog niet zo lang geleden op grote schaal gebruik van napalm, wat o.a. resulteerde in deze inmiddels bijna iconische foto.

Naast napalm verspreidden de VS in Vietnam ook op grote schaal het ontbladeringsmiddel 'Agent Orange', dat feitelijk dioxine heette. Het werd geproduceerd door de Amerikaanse bedrijven (nog steeds actief) Monsanto en Dow Chemical. Agent Orange, ik citeer Wikipedia, veroorzaakt onder andere de volgende ziektes: chlooracne, de ziekte van Hodgkin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen, prostaatkanker, disfunctioneren van het perifere zenuwstelsel. Door het gebruik van Agent Orange werden er duizenden kinderen met bijvoorbeeld spina bifida (open rug) en andere misvormingen aan de ruggengraat geboren.

De woordvoerder van het Witte Huis wist te vertellen dat zelfs Hitler geen gifgas had gebruikt. Op zoek naar voorbeelden van chemische oorlogvoering had hij zich kunnen beperken tot de eigen vaderlandse geschiedenis om daar de vreselijkste voorbeelden van te vinden.

O ja, de grote bondgenoot van Amerika (en van ons) doet er alles aan om zo veel mogelijk Jemenieten uit te schakelen. Met traditioneel oorlogstuig, dus dan mag het. Ze worden daarbij nog geholpen door droogte en hongersnood. En wij maar geld inzamelen via giro 555.


woensdag 12 april 2017

BLIJ

We hebben er toch met ons allen wel een jaar naar uitgekeken, maar vandaag is het dan eindelijk zo ver. Ik heb er niets over gelezen of gehoord, maar ik hoop toch dat het allemaal live op de tv te zien is. Na alle narigheid in het afgelopen jaar verdienen we toch wel iets leuks, om niet te zeggen iets feestelijks.

Ik heb toch maar even tussendoor gegoogeld en jawel hoor: vanaf 18:45 uur kun je  bij UPANDAAG (geen typefout, leuke woordspeling!) van RTV Utrecht live de aankomst van de twee panda's op Schiphol zien. D.w.z. je kunt live een vliegtuig zien landen en hoe er twee kisten worden uitgeladen. Volgens mij kun je om acht uur vanavond hetzelfde in het NOS-journaal zien. Die beelden worden dan in alle journaals herhaald en morgen kunnen we dan eindelijk zien hoe in het dierenpark in Rhenen de panda's gaan rondlopen in hun verblijf voor de komende vijftien jaar.

Ben jij ook zo bllij?


dinsdag 11 april 2017

MINI

BN'ers hebben hem ontdekt. Zo begint een artikel in Het PAROOL. Zo ziet die ontdekking eruit.

O, zul je misschien denken, dat is een overdekte scootmobiel, een moderne uitvoering van de Canta, waarin mensen die niet zo mobiel zijn toch nog een flink eind de deur uit kunnen en ook nog droog blijven.

Nee, dit is de Biro, een mini-auto die elektrisch wordt voortbewogen. Het PAROOL schrijft daarover: De Biro brommobiel bijvoorbeeld, mag rijden op de stoep, de rijweg én het fietspad. Ook mogen ze op het trottoir worden geparkeerd, 'zolang ze voetgangers niet hinderen'.

Als de BN'ers de Biro hebben ontdekt, zie ik de bui al hangen.Die BN'ers schaffen zich geen Brio aan in plaats van hun Mercedes, BMW of Volvo, maar naast hun echte auto. Het is toch een geinig dingetje om de boodschappen in te doen en voor andere korte rtjes in de buurt, bijvoorbeeld mams even bezoeken. En je kunt hem overal kwijt, zonder een cent parkeergeld te betalen. En als de BN'ers er massaal mee gaan rijden zulen de zichzelf respecterende trendvolgende yuppen al gauw volgen. Voor je het weet zal het in de winkelcentra krioelen van de Biro's. De gemeenten gaan bedenken hoe ze de overlast op stoepen en in winkelcentra kunnen beperken, maar, o jé, hoe voorkom dat de Cantagebruikers daaronder gaan leiden?

Wil je de auto niet gebruiken voor korte ritjes? Er bestaat al jaren een goed alternatief: de FIETS. De zaak waar je de Biro kunt kopen, heeft zeer waarschijnlijk ook electrische fietsen in de aanbieding.

maandag 10 april 2017

OPEL

Ik neem aan dat er ook in Engeland Opel wordt gereden. Dus Opel zal in Engeland reclame maken om zoveel mogelijk van haar product te verkopen. Dus ze maakt commercials die op de commerciële tv  vertoond worden. (De publieke BBC weet zich, anders dan de NPO, de commercie nog steeds van het lijf te houden.)

Hoe het ook zij, ik kan me niet voorstellen dat de Engelsen in een commercial te horen krijgen: Opel verbindt you to the world. Ze zouden immer geen idee hebben wat dat moest betekenen. Gelukkig spreken wij allemaal Engels. Dus begrijpen we het als in 'onze' commercials van Opel wordt gezegd: Opel connect je met de wereld. Ik begrijp alleen niet waarom we in een mengelmoesje van Engels en Nederlands worden aangesproken. Zijn we dan eerder geneigd deze Duitse auto aan te schaffen?

Er zijn aardig wat Nederlandsers die zich eraan storen, wanneer in handleidingen of folders vertalingen in het Arabisch en Turks worden opgenomen. Er zijn meer dan een miljoen Nederlanders die hun eigen taal niet eens kunnen lezen. Wat moeten die met Engels? Waarom wordt de Zweeds/Deense tv-serie Bron/Broen hier 'The Bridge' genoemd. Bron/Broen betekent mag je namelijk vertalen met 'De Brug'.

Als op EU-niveau zou worden afgesproken dat we allemaal Engels zouden gaan spreken en schriijven i.p.v. al die nationale talen, zou de wereld te klein zijn. Waarom doen we dat vrijwillig dan wel op zo'n halfbakken manier?

zondag 9 april 2017

ONOPVALLEND

Zweden heeft ook zijn terrorismedeskundigen, bijvoorbeeld Magnus Ranstorf. Trouw laat hem aan het woord: "De veiligheidsdienst hield rekening met een lone-wolfscenario”, zegt Ranstorp. "Wat zojuist gebeurd is, werd dus verwacht, maar niet vandaag, niet hier en nu."

Ik kan me zo voorstellen dat een Nederlandse deskundige net zoiets zegt over onze eigen Dick Schoof. Die zal ook wel zo'n aanslag als in Nice, Berlijn en Stockholm in ons land verwachten, maar, vermoed ik, "niet vandaag, niet hier en nu". Sterker nog: zo'n aanslag hebben we, volkomen onverwacht, al eens gehad, op 30 april 2009 in Apeldoorn. Het was geen moslim uit een moslimland, sowieso geen immigrant, maar, zoals Trouw toen schreef, volgens mensen die hem kenden, een 'nette, onopvallende man'.

Wat moeten we eigenlijk met veiligheidsdiensten die geen flauw idee hebben waar en wanneer een aanslag zal plaatsvinden. Ik heb Dick Schoof niet nodig om rekening te houden met een lone wolf en te weten dat het meest opvallende kenmerk van zo'n lone wolf juist is dat je niet weet waar en wanneer hij toeslaat.

Wat me wel opvalt is dat ook van die terrorist in Stockholm wordt gezegd dat hij bij de veiligheidsdiensten bekend was. Dat horen we, volgens mij, na iedere aanslag. Wat doen de veiligheidsdiensten dan eigenlijk met die kennis? Moeten ze die lone wolfs niet vandaag, hier en nu in de gaten houden?


zaterdag 8 april 2017

OMHOOG

Terwijl 'wij' nog zitten bij te komen van de gebeurtenissen in Stockholm is Dick Schoof, onze Nationale Coördinator Terrorismebestrijding, al weer druk bezig met wat hier allemaal zou kunnen gebeuren. Hij is er bang voor dat de terrroristen hier een stapje verder zullen gaan dan met een gestolen auto op het publiek in rijden.

Terroristen zitten in hun vrije tijd ook niet stil. Ze volgen ook de nieuwste technische ontwikkelingen en zie hoe de Amerikanen in hun strijd tegen het terrorisme drones inzetten. En de ideeën van Dick Schoof zijn ook zo gek niet: je kunt drones heel goed gebruiken bij het plegen van een aanslag. Mocht jij op een zonnig terras van een glaasje lekkers zitten genieten, houd dan wel het luchtruim boven je goed in de gaten. De drone die jij daar ziet vliegen wordt misschien helemaal niet bestuurd door een onschuldig amateur die zijn zoontje wil laten zien hoe handig hij is. Er zou zomaar een paar ons semtex aan die drone kunnen hangen.

Dus: aan drukke stranden, in volle stadions, tijdens de feestelijkheden op Koningsdag niet alleen voortdurend om je heen kijken of er auto's zijn die plotseling van richting veranderen, of juist niet. Niet alleen rondkijken of je wellicht verdachte pakketjes ziet of mensen met verdachte rugzakken. Kijk ook eens omhoog!


vrijdag 7 april 2017

DESKUNDIG

Een beetje praatprogramma, of anderszins informatief programma, kan tegenwoordig niet meer zonder deskundigen. Je hebt Amerikadeskundigen, mediadeskundigen, drugdeskundigen, gezondheidsdeskundigen (al worden die meestal nog gewoon artsen genoemd) en ga zo maar door.

Ik heb me er wel eens over verbaasd dat er vrij kort na de eerste terroristische aanslagen in Europa al zo veel terrorisemdeskundigen waren. Die komen dan met enig aplomb vertellen dat terroristen vaker gebruik maken van simpele middelen, zoals een auto. De gemiddelde tv-kijker wordt kennelijk te stom geacht om zelf tot die slotsom te koemen

Gisteren kwam er tot mijn niet geringe verbazing een geheel nieuw (althans voor mij) type deskundige tevoorschijn, de reputatiedeskundige. Het ging over een commercial van Pepsi Cola die tot nogal wat protest geleid had. Dat kon wel eens nadelig zijn voor de reputatie van Pepsi vertelde een meneer die als reputatiedeskundige werd opgevoerd. Ja, je hebt een deskundige nodig om te begrijpen dat door al dat gedoe mensen gaan overstappen van Pepsi naar Coca Cola. Sommigen gaan misschien zelfs zo ver dat ze het bij een huismerk te houden. Maar die deskundige vertelde niet hoeveel Colaliefhebbers zo'n drastische stap zouden nemen, Daar zal meer onderzoek voor nodig zijn.


donderdag 6 april 2017

POORTJES

Als Murphy's Law (Anything that can go wrong, will go wrong.) ergens op van toepassing is, dan is het wel op de Noord/Zuidlijn. De kosten rezen van de geplande €1,46 miljard, naar €3,1 miljard; de eerste metro op deze lijn reed niet, zoals de bedoeling was, in 2011, maar rijdt pas in de zomer van 2018.

Wat al wel klaar waren, waren toegangspoortjes. Die werden vast getest op het metrostation Amsterdam Centraal. Afgelopen vrijdag, schreef Het PAROOL, kondigde wijnemenjemee.nl, de gemeentelijke site over de Noord/Zuidlijn nog aan dat de poortjes eindelijk opengingen. De poortjes op Centraal zijn van hetzelfde soort als de poortjes op de nieuwe stations van de Noord/Zuidlijn. Woensdag meldt de gemeente echter dat de oude poortjes op het metrostation Centraal weer in gebruik worden genomen. (Onderstreping toegevoegd.)

Wat ging er nu weer mis? Volgens manager uitvoering Ap Bijl komt dit doordat er bij verschillende reizigers te veel geld van hun OV-chipkaart was afgeschreven. Om de oorzaak van dit probleem te achterhalen, zijn de nieuwe poortjes weer uit bedrijf gehaald. "Dit is een grote tegenslag voor ons, zeker omdat er uitvoerig is getest." aldus Bijl.

Eergisteren zag ik vanuit de taxi bij het statio Noord een metrostel rijden. Er rijden al vaker metro's over de lijn. Ap Bijl zal wel zeggen dat de lijn uitvoerig getest wordt. Uitvoerig testen is kennelijk geen garantie voor verwachte resultaten. Ik zie me volgend jaar zomer nog niet met de metro naar het centrum reizen.

Op die website wijnemenjemee.nl las ik trouwens: Eindelijk is er nieuws over de kap van Noord. (Onderstreping toegevoegd.)

In die kap komt dus glas.

Is er wel glas?

“Nog niet. Dit is ook één van de redenen dat het zolang duurde. Aanvankelijk zou een onderaannemer van VIA, Oskomera, het glas leveren en plaatsen, maar zij gingen failliet.
(...)
Er leken ook wat vraagtekens bij het constructieve ‘skelet’ te staan. Zo zou het moeilijk zijn om het glas goed te plaatsen omdat een deel van de constructie ‘doorhangt’.
Er zijn nog zeven statios. Wat kan daar nog mis gaan?


woensdag 5 april 2017

ONTMOETINGSPLAATS

In de Volkskrant stond een artikel onder de kop Gemeenten proberen homo-ontmoetingsplaatsen te ontmantelen (...) Ze gaan intimiteiten in het openbaar groen tegen door hekken te plaatsen, bosjes te kappen, parkeerplaatsen te sluiten of naaktlopen te beboeten.

In Het PAROOL reageert de in Amsterdam geboren en getogen columniast James Worthy op het artikel. Hij schrijft o.a.: Het gaat hier dus om mannen die het zo moeilijk hebben met dat wat ze zijn, dat ze zich alleen maar vrij kunnen voelen als ze zichzelf in bosjes verstoppen. Ze kunnen alleen maar de liefde bedrijven op plekken waar de liefde eigenlijk niet thuishoort.

Naar mijn idee geeft James de zaken niet helemaal juist weer. Ik weet en betreur dat het voor homo's en andere lhbt'ers moeilijk is in het openbaar uiting te geven aan hun gevoelens voor elkaar of aan hun geaardheid. Hetero's hebben het stukken makkelijker. Ze kunnen met hun partner hand in hand over straat lopen en over een zoen op een terrasje zal niemand zich druk maken. Maar laten we wel wezen: de homo's waar James het over heeft verstoppen zich niet in bosjes om zich vrij te kunnen voelen, althans niet alleen daarom. Ze gaan erheen voor seks. Eerlijk gezegd zou ik het niet plezierig vinden, als ik, wandelend of fietsend door een bos (of het Amsterdamse Oosterpark, waar onlangs op een homo-ontmoetingsplaats een Pool vermoord werd), onverhoeds geconfronteerd zou worden met twee vrijende homo's. Voor alle duidelijkheid: ik zou het even bezwaarlijk vinden geconfronteerd te worden met vrijende hetero's.

Enige tijd geleden schreef ik hier:  Oké, seks in de vrije natuur, ik weet dat uit eigen ervaring, geeft best een extra kick, maar ik zou toch wel enige beschutting zoeken, want privacy heeft in dit verband ook wel iets. Ik zou homo's willen adviseren: vermijd die HOP'en. Ze worden immers ook bezocht door mannen die niets liever doen dan homo's aftuigen. En bij mijn weten zijn er in dit land ook niet echt veel, door de plaatselijke overheid min of meer gedoogde, hetero-ontmoetingsplekken, waar hetero's de liefde bedrijven op plekken waar de liefde eigenlijk niet thuishoort.


dinsdag 4 april 2017

NUANCE

Er ging weer eens een golf van verontwaardiging door ons land: twee homo's die hand in hand over een brug bij Arnhem wandelden werden door een stel Marokkaanse  jongens mishandeld. Een van hen verloor zelfs een aantal tanden, omdat hij met een betonschaar was geslagen.

Ik heb er de tijd voor, dus ik zoek graag naar de nuance. Ik heb nooit geloofd dat het uitsluitend jongeren met een Marokkaanse of moslimachtergrond zijn, die LHBT'ers lastig vallen. Ik hoorde de voorzitter van het COC zeggen dat veel blanke mannen, oftewel mannen met een Nederlandse achtergrond, hetzelfede doen.

Bij Pauw was de advocaat te gast van een van de 'Marokkanen' die de homo's op de brug hadden belaagd. Volgens die advocaat, die zijn cliënt citeerde, was de ruzie door die twee homo's, althans verbaal begonnen.

Bij Pauw zat ook aan tafel de fotograaf (en homo) Erwin Olaf. Hij citeerde een tekst uit NRC Handelsblad. Hij had een keer voor een snackbar staan zoenen met zijn vriend. "De eigenaar van de snackbar vond dat onsmakelijk. Terecht. Hij wou geen poten kijken en zei daar iets van."  Dat werd, enige tijd geleden, geschreven door een van de (volgens Erwin) elitemensen van ons land, Youp van 't Hek, in wat algemeen beschouwd wordt als een 'kwaliteitskrant.

Natuurlijk mag Youp aangeven wat hij onsmakelijk vindt en natuurlijk mag NRC Handelsblad dat publiceren. Maar als Youp en de redactie van de krant al zo ongenuanceerd te keer gaan, wat mogen wij dan verwachte van pubers/jongvolwassenen verwachten, die nu eenmaal in een iets minder tolerante omgeving zijn opgegroeid dan 'wij'?


maandag 3 april 2017

SCHRIKKEN

Ik werd wakker en schrok behoorlijk: half elf! Niet alleen had ik de thuiszorg gemist die meestal al vóór negen uur mijn steunkouzen komt aantrekken, maar ook de taxi die mij om tien uur zou ophalen. Hoe kon ik nou de deurbel gemist hebben en de telefoon, via welke de taxichauffeur altijd enkele minuten voor de afgesproken tijd zijn komst aankondigt? (Dan kan ik tijdig beneden staan met mijn scootmobiel.)

Hoe kon ik overigens weten dat het half elf was? Ik kon niet op mijn horloge kijken, want het was nog hartstikke donker. Ik had ook niet op mijn mobile teldoon gekeken die altijd binnen handbereik ligt. Niet omdat ik voortdurend sms'jes of whatsappjes ontvang,maar ik wil wel altijd hulpdiensten kunnen bereiken.

Het was dus helemaal geen half elf, het was vier minuten over vier. Ik kon nog een paar uur slapen. Dat heb ik ook gedaan. Ik kan straks de thuiszorggewoon binnenlaten en zo meteen ga ik de taxi bestellen, want die moet me straks wel naar Buitenveldert brengen.


zondag 2 april 2017

CAM

Het gaat nog een jaar duren voor ik, hopelijk vrij regelmatig, gebruik zal maken van de Amsterdamse metro. Volgend jaar zomer immers, zeven jaar later dan gepland, gaat dan eindelijk de Noor-Zuidlijn rijden en ik woon nu eenmaal op een steenworp aftsand van het noordelijke begin van de lijn.

Tot nu toe heb ik zelden gebruik gemaakt van de metro. Ik weet dus weinig tot niets van de omstandigheden waaronder die functioneert. In Het PAROOL las ik: Weinig zo smerig als de liften in metrostations. Menig urinoir ruikt nog frisser.

Dat leidt niet bepaald tot animo om binnen enige, inmiddels afzienbare, tijd aan het gebruik van de  metro te beginnen. Maar ik hoef niet uitgebreid te wanhopen: Om wildplassen in de lift tegen te gaan, kondigt het vervoersbedrijf een proef met de 'Pee-cam' aan: een microcamera die wordt geactiveerd door vochtsensoren in de liftvloer.

"De Pee-cam staat in directe verbinding met een beeldscherm bij de ingang van de lift, waarop geprojecteerd wordt. Liften worden door wildplassers veel gebruikt omdat ze zich daar ongezien wanen. Met de komst van de Pee-cam is dat nu voorbij," aldus het GVB.


Goed plan van het GVB, toch? Maar: het is vandaag twee april. Het bericht stond in Het PAROOL van gisteren.

zaterdag 1 april 2017

GELOOFWAARDIG

Ik heb de boeken over Harry Potter niet gelezen en ook de daarnaar gemaakte films niet gezien. In al die films, leerde ik uit de Volkskrant, wordt een vrouwelijke hoofdrol gespeeld door ene Emma Watson. Die was recentelijk in het nieuws omdat zij de Beauty speelt in de nieuwe Disneyfilm Beauty and the Beast. Maar niet alleen daarmee was zij in het nieuws. Het blad Vanity Fair wijdde een artikel aan haar rol in die film. Daarbij werden ook foto's van haar geplaatst. Op de meeste foto's is de actrice in weinig onthullende en hoogsluitende designkleding gestoken. Maar op één foto was zij ook te zien met half ontblote borsten en dat leverde de nodige discussie up.

Het ging om deze foto.


In het huidig tijdsgewricht kun je deze foto nauwelijks meer aanstootgevend noemen. Daar ging de discussie ook niet over.

Emma presenteert zich ook als feministe, is in dat kader zelfs Women Goodwill-ambassadeur voor de Verenigde Naties. Nu is dus de vraag, in sommige kringen negatief beantwoord: is zij na vertoning van haar deels ontblote borsten nog geloofwaardig als feministe? Hier en daar bestaat kennelijk de misvatting dat feministen niet mooi /aantrekkelijk zouden (mogen) zijnen zich niet zo zouden mogen voelen of presenteren. Zij zouden zich (dus!) ook niet sexy mogen kleden. Ik heb bijna dertig jaar heel gelukkig samengeleefd met een feministe, die helemaal zelf uitmaakte hoe zij zich kleedde. Gloria Steinem (83), bekend feministe en schrijfster in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zei daarover: "Feminists can wear anything they fucking want."