donderdag 31 december 2015

DRAAGVLAK

Diederik Samsom, gelooft - zei hij tegen het Nederlands Dagblad - dat er in Nederland – als er tenminste zekerheid komt dat het daar ook bij blijft – draagvlak is om tweehonderdduizend vluchtelingen op te vangen. Samsom noemt dat ‘op een bevolking van zeventien miljoen mensen een overzichtelijke hoeveelheid’ ... als er tenminste zekerheid komt dat het daar ook bij blijft.

In Trouw las ik wat anders: Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat er niet meer vluchtelingen naar ons land moeten komen. Dat lijkt niet erg op een draagvlak voor 200.000. Ik vermoed dat met "niet meer" bedoeld wordt: niet meer dan de 60.000 vluchtelingen die dit jaar ons land zijn binnengekomen. IK vermoed zelfs dat "niet meer" ook betekent: niet meer dan de 60.000 die dit jaar zijn binnengekomen en niet dat 60.000 de bovengrens voor 2016 is.

Als Geert Wilders weer eens bij een bijeenkomst vraagt of er "meer of minder" vluchtelingen moeten worden toegelaten, zal er, vrees ik, een oorverdovend 'MINDER'! te horen zijn.

Diederik Samsom is een politicus met de nodige ervaring, maar als hij werkelijk denkt dat er draagvlak is voor 200.000 vluchtelingen, dan toont dat, naar mijn idee, aan dat hij geen idee heeft van wat er leeft onder de kiezers.

Samsom zegt ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, slechte peilingen. ‘Als de kiezers straks zeggen: “we vonden het niks” ... prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. Beloofd is beloofd!


woensdag 30 december 2015

BAKFIETS

In heel Nederland geldt al sinds de terreuraanslagen in Parijs in november een verhoogde paraatheid. Volgens een bericht dat binnen de Amsterdamse politie is verspreid, zijn er nog altijd 'geen concrete aanwijzingen voor een voorgenomen aanslag', maar 'blijven de signalen wijzen op dreiging, juist tussen kerst en de jaarwisseling'. Aldus Het PAROOL.

Er zijn dus "geen concrete aanwijzingen", maar wel "signalen" en die "wijzen op dreiging". Zijn er wel 'minder concrete' aanwijzingen en, zo ja, hoe zien die eruit? Wat is het verschil tussen 'aanwijzingen' en 'signalen'? Wat zijn de kenmerken van een 'dreiging'?

En wat betekent dat allemaal? Veiligheidsdiensten waarschuwen voor een aanslag in Amsterdam met een bakfiets of fiets met explosieven rond oud en nieuw. Terrorristen weten zich dus aan te passen aan de lokale omstandigheden. Het hele jaar door sterft het in Amsterdam van her en der geparkeerde fietsen. Een alleenstaande fiets is niet verdacht. Die hoort bij het normale straatbeeld. Er gaat echt niemand aan de politie vertellen dat zhij een 'verdachte fiets' heeft gezien. Bakfietsen zijn ook al lang geen bijzondere verschijningen meer in Amsterdam. 

In een memo dat binnen de Amsterdamse politie is verspreid valt te lezen: 'Als middel zou sprake kunnen zijn van een (bak)fiets voorzien van explosieven. Er wordt daarom gevraagd om extra alertheid rond publieke locaties en evenementen in de komende periode tot en met oud en nieuw. Meld afwijkend gedrag en opvallende objecten direct.'

Overheid en media doen er alles aan om de bevolking in paniek te brengen. Op de radio hoorde ik dat rukzakjes inmiddels net zo verdacht zijn als fietsen en bakfietsen. Laten we niet vergeten dat auto's ook zo maar kunnen ontploffen. Het verstandigste wat je de komende dagen kunt doen is: THUIS BLIJVEN!


dinsdag 29 december 2015

TOESPRAAK

Ik luister nooit naar de kersttoespraak van ons fungerend staatshoofd. Waarom zouden de gedachten van iemand met de achternaam 'van Oranje-Nassau' meer de moeite van het beluisteren waard zijn dan die van iemand met de achternaam 'van Wijk', om maar een dwarsstraat te noemen. Bovendien moet 'van Oranje-Nassau' meer op zijn woorden letten dan 'van Wijk', want de eerste moet zich voortdurend afvragen: 'Past wat ik zeg wel binnen het beleid van dat stel in Den Haag, dat verantwoordelijk is voor alles wat ik in het openbaar zeg?' Van Oranje-Nassau kan dus niet alles zeggen wat hij zou willen zeggen. Politiek gevoelige onderwerpen moet hij mijden als de pest.

Die gevoeligheid kwam weer eens duidlijk tot uiting in een kop in de Volkskrant:

Het woord 'vluchteling' durfde de koning niet uit te spreken

Tot welk niveau zijn we in dit land inmiddels afgezakt als 'vluchteling' een politiek beladen woord is?


maandag 28 december 2015

RECORDS

Het warmste jaar. De warmste december. De warmste kerst. De warmste jaarwisseling zullen we over een paar dagen ook nog wel beleven. Kunnen we er nou eens over ophouden? Zo langzamerhand moet toch iedereen wel weten dat we nog steeds bezig zijn de aarde onleefbaar te maken voor volgende generaties. Nog een paar weken en we kunnen genieten van de vroegste tulpen en narcissen ooit. Nog nooit eerder hebben we zo vroeg de terrasssen bevolkt.

Als alles tegenzit krijgen we ook de natste zomer ooit. Doe me dan een plezier en blijf er niet over doorzeuren.

zondag 27 december 2015

ZINGEVING

Toen ik nog wat jonger was dan nu, was 40 een gevreesde leeftijd. Dan begon het oud worden. Dat gold echt niet alleen voor vrouwen. Een vriend van mij, een paar maanden jonger dan ik, raakte bijna in een depressie rond zijn veertigste. Hi vond het een beetje vreemd dat het mij niets deed.

Uit een artikel in Het PAROOL begreep ik dat er ook zoiets bestaat als een dertigersdilemma of dertigersdip. Maar waar begin dat artikel mee? Vergeet het dertigersdilemma. Debatcentra hebben een nieuwe doelgroep gevonden: de twintiger. Thema-avonden over zingeving blijken enorm populair.

Het programma Het Twintigersdilemma: tussen dip en depressie is pas op 20 januari (in Felix Meritis), maar het was deze week al binnen een dag uitverkocht.


Ja, debatcentra willen ook graag blijven bestaan en er zijn ook voldoende deskundologen die graag hun economische voortbestaan willen handhaven. 'Zingeving' is een lekker eigentijds begrip. Zingeving moet het zijn! Wie ben ik, wat wil ik, wat is een goede relatie, waar gaan we naartoe? Dat soort werk. Ik ben ook twintig (en nog wat) geweest. Dat soort vragen zal ik toen ook wel eens gehad hebben. Sterker nog: als dertiger, veertiger, vijftiger en zestiger had ik ze ook wel eens. Zelfs nu willen ze zich nog wel eens voordoen. Maar ik peins er niet over een antwoord daarop te zoeken in Felix Meritis, De Rode Hoed, De Balie, of wat voor debatcentrum dan ook, onder leiding van wat voor goog dan ook.

Doelgropen worden bedacht door reclamemakers en andere personen die hun medemens geld uit de zak willen kloppen.  De social media hebben het wel erg gemakkelijk gemaakt de doelgroep te benaderen en de onderlinge sociale druk binnen die groep zorgt ervoor dat veel van de groepsleden daar ook nog intrappen.


zaterdag 26 december 2015

DREIGING

Ik ben geaboneerd op de Correspondent, een digitale krant, die vooral de achtergronden van het dagelijks nieuws belicht. Gisteren las ik daarin: Geert Wilders heeft de macht al in handen, nog voor hij de verkiezingen goed en wel heeft gewonnen. Zijn oproepen tot verzet sorteren zelfs effect als het slechts bij de suggestie van verzet in het lokale sufferdje blijft.

Waar ging het artikel over? Het zwembad in Ede, dat normaliter op Eerste Kerstdag gesloten zou zijn, zou gisteren toch open zijn (een initiatief van medewerkers van het zwembad). De bewoners van een AZC in Ede zouden gratis mogen zwemmen. Maar: Een man uit Lunteren, vader van vier, had in een open brief in het lokale sufferdje de burgemeester met ‘ongeregeldheden, zoals in Geldermalsen' gedreigd. (Onderstreping toegevoegd. Lees hier de hele ingezonden brief.)

Want - hoor hier de stem van Calimero bij - hij moest wel betalen voor het zwemmen van zijn kinderen ("4x790=3160"), en de vluchtelingen mochten gratis.

Het COA wist geen betere manier van reageren dan het zwemmen af te gelasten.

In de hele periode, pakweg sinds de aanslag op Charlie Hebdo, van verwacht terorristisch geweld, kwam het feitelijk gepleegde geweld, resp. het dreigen daarmee, tot nu toe uitsluiten van de zijde van autochtone Nederlanders. Dat is niet uitsluitend het werk van Geert Wilders. Als het voor een vertrekkend korpschef van de nationale politie vaststaat dat ook hier een aanslag gepleegd zal worden moet hij dat opnemen met de verantwoordelijke politici. Hij moet daarover niet met de Telegraaf praten. Zo draagt hij alleen maar bij aan het creëren van een voedingsbodem voor de waanideeën van Wilders en zijn volgelingen.


vrijdag 25 december 2015

SMULLEN



Zo zal mijn 'kerstdiner' van vanavond eruit zien. Je moet er alleen nog een spiegelei bij denken. In zeer veel goedkope Zweedse eetgelegenheden, zoals stationsrestauraties en restaurants bij supermarkten, vind je deze maaltijd op het menu als 'Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor', oftewel pyttipanna met gebakken ei en rode biet. Vaak is het 'Dagens rätt', menu van de dag.

De pyttipanna bestaat uit dobbelsteenjes aardappel, stukjes spek en ui. Met de (voor)bereiding van de maaltijd ben ik hooguit een kwartier bezig.

Ik at dit gerecht voor het eerst in 1959 in het restaurant van het Centraal Station van Stockholm. Tijdens al mijn daaropvolgende veertien vakanties in Zweden heb ik het minimaal één keer, maar meestal vaker, gegeten. Een kok zal er geen Michelinster mee verdienen, maar in al zijn simpelheid is het een van de lekkerste maaltijden die ik ken.

Dat wordt weer smullen vanavond.

donderdag 24 december 2015

MODEL

De Telegraaf had gisteren groot nieuws: Hét gezicht van de inzamelingsactie 3FM Serious Request 2015 blijkt een model. Volgens een woordvoerder van de NPO worden voor de campagnes van de radiozender altijd professionals gebruikt.

Ik maar denken dat de mensen van BNN en het Rode kruis bij de voorbereiding van de uitzending van Serious Request met een cameraploeg in de puinhopen van Aleppo, Homs en/of Damascus op zoek zijn gegaan naar een meisje dat ondanks barre omstandigheden gewoon naar school bleef gaan.

Gelukkig is er een media-ethicus die de vinger op de zere plek weet te leggen: Media-ethicus Huub Evers vindt de aanpak niet deugen. „Ik denk dat je hier toch wel het woord misleiding mag gebruiken." In welke wereld leeft die Huub eigenlijk?

Ik volg de uitzendingen van Serious Request niet echt, maar af en toe zie ik wel een stukje. Als mensen proberen geld in te zamelen voor een goed doel, moet je niet al te kritisch zijn over de middelen waarmee men dat doel tracht te bereiken. Dit is al weer de zoveelste Serious Request. Ik heb de indruk dat inmiddels het doel is: meer geld inzamelen dan de vorige keer. Ik heb het idee dat veel mensen die naar dat plein in Heerlen komen om daar euro's door de brievenbus te gooien, zich niet realiseren dat ze bezig zijn de opleiding van islamitische kinderen/toekomstige vluchtelingen te financieren.

Vanavond, geloof ik, mogen die dj's weer vast voedsel tot zich nemen en kunnen 'wij' weer eens, op kerstavond nog wel, collectief een warm gevoel hebben.

woensdag 23 december 2015

HAVEN

Weet je nog van die milieuconferentie in Parijs? Daar werden van die mooie afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk te beperken. Volgens mij nam Australië ook deel aan die conferentie en heeft het ook de afspraken ondertekend.

Wat gaan ze in Australië nu doen? Ze gaan, volgens nos.nl.  een enorme kolenhaven aanlegggen.


Kolen worden uit de grond gehaald om te verbranden, meestal om energie op te wekken. Als je "een enorme kolenhaven" gaat aanleggen, ben je kennelijk van plan nog heel veel kolen uit de grond te halen en die ergens te verbranden. Bij de verbranding van 1 kg steenkool komt 2,6 kg CO2 vrij. Wordt daar de CO2 bijgeteld die het transport, het winnen en opslaan ervan produceren, dan komt de uitstoot op zo’n 3,1 kg CO2 per kg steenkool, las ik bij Wikipedia. Hoeveel kilo kolen zou er bij die haven opgeslagen kunnen worden?

Ik herinner me nog het boek 'On the Beach' van Nevil Shute, dat later ook verfilmd werd. Wikipedia schrijft daarover: Dit boek beschrijft de laatste maanden van het menselijk bestaan op aarde, nadat het noordelijk halfrond is vernietigd door een atoombomaanval en alleen de bevolking van Australië nog enige tijd te leven heeft. In 'On the Beach 2' kun je 'atoomaanval' vervangen door 'gevolgen CO2-uitstoot.

Zouden ze in Australië geen kleinkinderen hebben?





dinsdag 22 december 2015

60.000

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool. Zo begint iedere dag de column van Theodor Holman in Het PAROOL. Op 19 december schreef hij o.a.: Ik moest voor de zoveelste keer aanhoren dat ik een PVV'er ben, et cetera, et cetera.
Veel mensen ergeren zich er-aan dat ik voortdurend schrijf dat ik last heb van vrees. Daarvóór schreef hij: Iemand die zich aan mij ergerde vroeg me laatst in het Vondelpark: 'Denkt u er weleens over na dat er onder de vluchtelingen ook kinderen worden geboren en dat die minder kansen hebben dan uw kleinzoon en kleindochter?'

Ik antwoordde: 'Daar denk ik wel degelijk over na. Daarom denk ik dat het goed is als we hier niet te veel vluchtelingen opnemen, anders gaat onze welvaartsstaat kapot. Dan kunnen we onze sociale voorzieningen niet meer betalen. Dan worden de lasten te hoog. En dan heeft niemand meer een vangnet.' 

Theodors opvatting is de mijne niet, maar dat maakt hem niet direct PVV'er. Maar het idee dat het opnemen van 60.000 vluchtelingen onze welvaartsstaat kapot maken vind ik niet alleen nogal twijfelachtig, ik vind het behoorlijk egoïstisch.

Op 18 december publiceerde Theodor in zijn columsn een 'gedicht' dat ik hier volledig citeer:

Geef mij maar 60.000 joden
Of 60.000 christenen
Geef me 60.000 kinderen
Of 60.000 atheïsten
Maar liever hier geen islamieten

Geef me 60.000 homo's
Geef me 60.000 hoeren
Geef me 60.000 zwarten
Of 60.000 gelen
Maar liever hier geen islamieten

Geef me 60.000 kunstenaars
Geef me 60.000 werklozen
Geef me 60.000 psychiatrische patiënten
Of 60.000 zigeuners
Maar liever geen islamieten

Geef me 60.000 feministen
Geef me 60.000 marxisten
Geef me 60.000 Freek de Jonges, Claudia de Breijs of Dolf Jansens
Geef me 60.000 Fred Teevens
Maar liever geen islamieten

Want ik hou zo van mijn vrijheid
Ben je islamiet en woon je hier,
geniet - ik zal je geen haar krenken,
maar je wel van je geloof af redeneren

Mijn wapens zijn de logica en rationaliteit
Ik zal je vragen mijn ongelijk te bewijzen.
Ik zal niet schelden, maar ik zal de draak moeten steken
met je god en je godsdienst.

Waarom?
Omdat ik vrees.
Omdat mijn credo luidt: Tegen de dood.
Tegen de angst.
Voor de Liefde.


Theodor was bevriend met Theo van Gogh. Ik kan me voorstellen dat de moord op Van Gogh hem negatief over moslims doet denken. Maar als je wapens "de logica en de rationaliteit" zijn, moet je kunnen uitstijgen boven je vrees voor fundamentalisten.

Iemand een PVV'er noemen is niet niks. Ik zou het als een grove belediging beschouwen als ik zo genoemd werd. Maar als iemand na het lezen van dat 'gedicht' Theodor een PVV'er zou noemen, zou ik dat wel begrijpen. 


maandag 21 december 2015

UITZETTEN

We kenden natuurlijk al de verhalen over terroristen die tussen de vluchtelingen onze vrije, democratische, westerse landen binnendringen. Nu komen de verhalen los over 'echte' vluchtelingen, die na een verblijf van pakweg twee dagen in een opvangcentrum op ons platteland nog steeds niet doorhebben dat de cultuur hier enigszins verschilt van die van het land waar zij vandaan komen. Dus ze pesten hun medevluchtelingen die homofiel zijn. In de speciaal voor hen ingerichte winkeltjes wenseen ze het voor de koopwaar verschuldigde bedrag niet aan een vrouw te overhandige.

Wat doe je met zulke mensen? Nou, dat lijkt me wel duidelijk: zet ze de opvang uit en zet ze dan meteen het land uit. Als we dan toch bezig zijn met uitzetten, laten we dan in één moeite door de mensen eruit gooien die hier geboren en getogen zijn, volbloedautochtonen dus, en die hun recht op vrije meningsuiting realiseren door vergaderingen van gemeenteraden te verstoren en vuurwerk en stenen naar politieagenten te gooien.


zondag 20 december 2015

WINTER

De afgelopen week was het 47 jaar geleden dat Boukje en ik een week doorbrachten in 't Hilletje in Kootwijk. Het heet nu een 'Gasterij'. Toen was het een pension. Waarom zaten we daar?

Je zou het onze huwelijksreis kunnen noemen, maar van Amersfoort (waar we trouwden) naar Kootwijk - een kilometer of dertig - kun je nauwelijks een reis noemen. Dat huwelijk vonden we als gebeurtenis ook niet echt belangrijk. We vonden het belangrijk om samen te leven en ongetrouwd samenwonen was toen nog wat minder gebruikelijk dan nu en al helemaal niet in de Calvinistische kring waaruit ik voortkwam, al was ik toen al jaren zeer ongelovig.

Een belangrijk verschil tussen toen en nu is het weer. We beleven nu de warmste decembermaand ooit, toen wandelden we door een met een laagje sneeuw bedekt Kootwijkerzand, een prachtig stuifzandgebied. De temperatuur lag enkele graden onder nul, maar er was nauwelijks sprake van bewolking en wind. Prachtig weer dus voor de tijd van het jaar.

Het weer wat we nu hebben kun je rustig tegennnatuurlijk noemen, maar van mij mag het zo blijven tot het weer lente wordt. Ik zit niet uit te kijken naar een Elfstedentocht. Ik vind het prima dat ik geen handschoenen hoef aan te trekken als ik de deur uit ga.

Ik mis nu niet alleen Boukje, ik mis ook het feit dat ik niet meer een paar uur aan één stuk kan wandelen, zelfs geen paar minuten. Was ik toen maar gestopt met roken.


zaterdag 19 december 2015

MELKKOE

In mijn blog van 13 december ('TWIJFEL') deed ik nogal pessimistisch over het realiseren van de plannen voor het tegengaan van de opwarming van onze aarde. Ik kreeg gisteren al een bevestiging van mijn twijfel.

Voor zover ze dat al niet besloten hebben, willen de besturen van diverse grote gemeenten hun binnensteden afsluiten voor oude, de meest vervuilende, vrachtwagens en personenauto's, om zo de luchtkwaliteit op een nog redelijk aanvaardbaar peil te houden.

De VVD is niet alleen de 'Partij van de Bonnetjes', zij is ook de PvdA ('Partij voor de Automobilist'). Automobilisten moeten zo hard mogelijk kunnen rijden. Ze mogen zeker geen 'melkkoe' worden. Dus geen (verkeers)regeltjes, als overtreding daarvan tot boetes leidt.

Oké, in een democratie mag je er de meest domme ideeën op na houden en je mag ze propageren ook. Als die ideeën beperkt worden tot één partij, is er niets aan de hand. Maar de VVD slaagde erin een meerderheid van de Tweede Kamer zover te krijgen dat ze een motie steunde waarin de regering gevraagd werd de gemeenten te verbieden die verkeersmaatregel te nemen.

De VVD kwam ook weer met haar opmerking over "automobilistje pesten". Ze pest liever de na ons komende generaties met de nadelige gevolgen van een verslechterend milieu.

 

vrijdag 18 december 2015

VERDACHT

Wat is 'verdacht'? In Het PAROOL las ik: KLM-vlucht naar Amsterdam geannuleerd wegens verdachte passagiers. De Amerikaanse zender ABC News berichtte donderdag dat een passagier melding maakte van twee verdachte mensen. De vlucht (van Houston naar Amsterdam) werd daarop uitgesteld en kort daarna geannuleerd.

Het artikel bevatte een link naar de website 'abc13' met 'Breaking news' waar meer informatie te vinden was over de verdachte personeN: Travis Wilson and his wife are from France, but were in Houston on their honeymoon. They were onboard when they say two men started arguing.

"They were texting and they heard the gentleman say, 'Now, now, now,'" Wilson said.

Wanneer twee mannen met elkaar aan het spreken zijn, sms'jes verzenden en "Now, now, now" zeggen, is dat dus verdacht genoeg om een vliegtuig aan de grond te houden. O, ja, er was ook nog een videao te zien, waarin gezegd werd dat die mannen Arabisch spraken. De mannen werden geboeid afgevoerd. Uit onderzoek bleek dat er geen gevaarlijke stoffen aan boord van het vliegtuig waren en de twee mannen werden later vrijgelaten.

Ben jij al paranoïde?


donderdag 17 december 2015

BONUS

Het moet niet gekker worden. Voor je het weet gaat AH adverteren met 'zorgvernieuwing' als bonus. Het plan borduurt voort op de ouderwetse buurtwinkel waar klanten hun verhaal kwijt kunnen, schrijft de VolkskrantHet gaat om een project dat deel uitmaakt van een reeks zorgvernieuwingen in Den Haag. (...) Albert Heijn gaat in twee van zijn winkels in Den Haag speciaal letten op de gezondheid en het welzijn van oudere klanten. Caissières die signalen krijgen dat ouderen bijvoorbeeld eenzaam of vergeetachtig zijn of zichzelf verwaarlozen, vragen straks of ze willen praten met een vrijwilliger van een zorgorganisatie die in de winkel aanwezig is.

De vraag "Anders nog iets vergeten?" krijgt in deze context toch een wat andere lading. Krijgen de caissières van AH nu een opleiding in het herkennen van signalen van eenzaamheid en zelfverwaarlozing? Dat vroeg ik me af. Het NOS-journaal gaf het antwoord: ze krijgen een training van maar liefst vier uur.

Ik heb een veel beter idee. Door alle bezuinigingen vallen er nogal wat ontslagen bij thuiszorgorganisaties. Hoeveel uur duurt het die mensen te trainen voor de functie van caissière bij AH?

Ik ben ook een oudere klant en de caissières bij AH kunnen direct zien dat ik niet helemaal in orde ben. Zo'n scootmobiel valt nogal op. Probleem is dat ik al geruime tijd niet meer langs caissières ga. Ik gebruik de zelfscanner en reken af op het 'zelfscanplein'. Het valt niemand op dat ik eenzaam ben en dat ik al wekenlang dezelfde broek draag. Over zelfverwaarlozing gesproken.


woensdag 16 december 2015

VERSLAAFD

In een artikel in Het PAROOL kwam ik zijn naam weer eens tegen: Maarten van Rossem.

Er was ooit een tijd dat ik hem een goede gast vond in diverse tv-praatprogramma's. Hij had vaak een ironische of sarcastische kijk op politike vraagstukken die mij zeer aansprak.

Op een gegeven moment bereikte ook Maarten de pensioengerechtigde leeftijd en daar was hij niet blij mee. Daar viel kennelijk mee samen dat hij minder op tv verscheen. Dat knaagde natuurlijk aan zijn status van BN'erschap en volgens mij vond hij dat ook niet leuk. Hij liet zich dus maar al te graag strikken voor de functie van 'juylid' bij de quiz 'De slimste mens'. Dat geeft hem dan de gelegenheid om af en toe 'leuk' uit de hoek te komen.

Maar Maarten is, vrees ik, verslaafd geworden aan het op tv verschijnen. Dus ging hij, samen met een broer en zus steden bezoeken om daar weinig diepgravende opmerkingen over de plaarselijke cultureke couleur locale te maken. Daar kwam ook een eind aan, maar Maarten moet en zal op tv verschijnen. Dus ging hij auto's testen voor  'Autovisie' van RTL.

Mocht er ooit een 'Voice of Holland voor Senioren' komen, dan weet ik nu al wie er zeker kandidaat zal zijn.


dinsdag 15 december 2015

KERSTRECES

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Zo begint elke column van Han Lips in Het PAROOL. Vandaag: de laatste DWDD van het seizoen. Dus: De kerstvakantie begint pas echt zodra DWDD met kerstreces gaat.

Ik kijk dagelijks naar DWDDrrrrr, maar ik zal het de komende tijd niet missen. Ik vind die Matthijs van Nieuwkerk nou eenmaal de meest over het paard getilde, meest overschatte en meest overbetaalde tv-persoonlijkheid van dit land. ('Persoonlijkheid moet je hier lezen in de neutrale betekenis die van Dale aan dit woord geeft: de som van ie­mands hoe­da­nig­he­den, ei­gen­schap­pen en ka­rak­ter­trek­ken, waar­door hij tot een in­di­vi­du wordt.)

Het zal duidelijk zijn dat ik geen hoge pet op heb van Matthijs. Waarom kijk ik dan dagelijks naar dat programma? Omdat ik om die tijd zit te eten en er weinig anders op tv te zien is, dat ik de moeite waard vind. Bovendien heb ik ook recht op mijn dagelijkse portie ergernis.

maandag 14 december 2015

SAMEN

Ik ben al zo oud dat ik nog heb meegemaakt dat de tv voor het grote publiet in ons land geïntroduceerd werd. In die begintijd, herinner ik mij, werd het als 'not done' beschouwd de tv 'aan' te laten staan als je bezoek had, tenzij dat bezoek kwam om samen met jou naar een bepaald programma te kijken.

Bij de NPO roepen ze de afgelopen dagen voortdurend: Kerst vieren we samen. Ik vrees dat ze daarmee bedoelen: 'Met de Kerst kijken we met de hele familie naar de tv.' Ik zal zoals bekend en gebruikelijk de kerstdagen in mijn eentje doorbrengen. Ik kan dus desgewenst naar hartelust tv kijken. Maar ja, de omroepen brengen vooral 'familieprogramma's', een en al gezelligheid en oubolligheid. 'Heel Holland Bakt Kerst' is daar het ultieme voorbeeld van.

Ik ben geen uitgesproken gezelligheidsmens en de gezelligheid die de tv brengt kan me helemaal gestolen worden. Ik heb gelukkig nog aardig wat te lezen in huis. Als ik even niet wil lezen kan ik nog naar iets kijken wat ik de afgelopen dagen van de tv heb opgenomen. Er is ook nog Netflix en My Prime van Ziggo die een ruim aanbod aan niet-gezellige films en series hebben, zonder storende commercials tussendoor. Ik kom de kerstdagen wel weer door.


zondag 13 december 2015

TWIJFEL

Ze zijn eruit gekomen in Parijs. Met ons allen gaan we ervoor zorgen dat de wereldtemperatuur niet meer dan twee graden stijgt t.o.v. weet ik welk jaar. De uitstoot van nul procent broeikasgassen moet ik 2050 bereikt zijn.

Het zit er niet in dat ik 2050 haal. Ik kan dus niet conroleren of ik gelijk zal krijgen. Waarmee? Met mijn bewering dat ik er ernstig aan twijfel dat we inderdaad het gewenste resultaat in 2050 bereikt zullen hebben. Regeringen en milieuorganisaties kunnen van alles willen en afspreken, maar er is ook nog zoiets als het bedrijfsleven. Er zijn imvesteerders/aandeelhouders, die een (in hun ogen) fatsoenlijke 'return on investment' willen hebben. Een belangrijk deel van de reclamezendtijd wordt in beslag genomen door commercials van autofabrikanten, die lang niet allemaal electrische auto's leveren. Die commercials zijn er omdat 'wij' in zulke auto's willen rijden. De formule 1 races en de Dakar rally trekken ik weet niet hoeveel enthousiaste toeschouwers. De bioindrustrie tiert welig. Windmolens mogen niet in 'onze' achtertuin geplaatst worden en mogen de horizon niet vervuilen. Probeer de smog maar eens uit je achtertuin te houden en door de smog heen de horizon te zien.

Wij kunnen nog dijken bouwen of verhogen om het stijgende zeewater tegen te houden. In de Stille Oceaan zijn eilanden waar veel mensen nu al hun land niet meer droog houden.

Ik ben niet van nature pessimistisch. Nu wel.


zaterdag 12 december 2015

LIVE

Nederland doet volgend jaar - wat mij betreft: gelukkig - niet mee aan het EK-voetbal. Ik neem aan dat desondanks alle wedstrijden van dat EK live op tv te volgen zullen zijn. Ongetwijfeld zullen er toch aardig wat mensen zijn die zo veel mogelijk van die wedstrijden zullen willen bekijken. De echte liefhebbers zullen wedstrijden van en tussen bepaalde landen voor geen goud willen missen. Die willen zo gauw mogelijk het wedstrijdschema weten zodat zij hun aanwezigheid daarbij kunnen plannen. Zij worden op hun wenken bediend: vanmiddag om 18:00 uur zal de de loting voor de poule-indeling en de volgorde van de wedstrijden live gevolgd kunnen worden.

Ik kan me voorstellen dat de echte liefhebbers het wedstrijdschema zo gauw mogelijk willen weten. Pakweg een uurtje na die loting kunnen publieke en commerciële zendgemachtigden dat schema bekend maken, bijvoorbeeld via teletekst of via een website. Wat ik absoluut niet begrijp is dat er mensen zijn die het boeiend vinden die loting live te volgen. Wat is er in godsnaam boeiend aan een bobo die kokertjes uit een bak haalt, daaruit een papiertje haalt en vervolgens de naam van een land die op dat papiertje staat, voorleest?


vrijdag 11 december 2015

DISCUSSIE

Van de discussie over zwarte Piet zijn we wel weer even af, tot volgend jaar zomer, schat ik. We heben nog even de tijd voor een discussie over die andere verwerpelijke figuur: de Kerstman.

De traditie om aan het einde van het jaar cadeautjes te geven is steeds meer aan het verschuiven van 5 december (Sinterklaasavond) naar 24 december (Kerstavond). Al veel eerder hadden wij onze culturele grenzen moeten sluiten voor Santaclaus die uit Amerika kwam. Ten onrechte importeerden wij wat wij eerder exporteerden: Sinterklaas. De Amerikanen verbasterden de naam tot Santaclaus, vervingen Spanje door de Noordpool en de schimmel door een slee getrokken door een aantal rendieren.

De meestal eenvoudige cadeautjes voor kinderen werden, net als in Amerika opgejut door het MKB, vervangen door cadeaus voor iedereen.

Die Kerstman/Santaclaus is ook nog eens een vetzak, die bepaald geen goed rolmodel is voor een gezonde levenswijze.

Waar ik me deze tijd ook zeer aan erger: het filmaanbod op tv. Met name de Amerikanen hebben een bijna onafzienbare reeks aan 'kerstfilms' gemaakt, waarbij bedoelde humor meestal resulteert in vreseelijke oubolligheid. Los daarvan: ook de Nederlandse tv-producenten slagen er elk jaar weer in rond de kerst de ergste (zgn. 'familie')programma's te maken.


donderdag 10 december 2015

ILLEGAAL

We vinden het allemaal verkeerd als er illegale dingen gedaan worden, toch? We zijn er ook allemaal, hoop ik, voor, dat de klimaattop in Parijs een succes wordt: geen fossiele energie meer, maar o.a. meer windenergie. Als je over beide dingen nagedacht hebt is het toch wel raar als je in de Volkskrant de volgende kop leest: Rijk blijft subsidie aan illegale windmolens gewoon betalen.

In het algemeen houdt het Rijk/de regering niet van illegale dingen, maar: De rijksoverheid heeft de eigenaar van een illegaal geplaatste windturbine in de kop van Noord-Holland 3,2 miljoen euro subsidie gegeven. (...) De windturbine in de gemeente Schagen kreeg acht jaar lang overheidssubsidie voor het opwekken van duurzame energie. Begin 2015 bepaalde de Raad van State dat de molen op een plek stond waar hij niet mag staan en dat hij diende te worden afgebroken. De gemeente Schagen wist van begin af aan dat de molen niet aan de vergunningseisen voldeed, maar kneep een oogje toe. (...) De windmolen in het Noord-Hollandse Sint-Maartensbrug is illustratief voor de heisa rond windenergie. Waar windmolens komen, volgen inspraakavonden, protesten, ingezonden stukken in kranten en veelal slepende juridische procedures. Voorstanders hameren op de duurzaamheid van windenergie. Tegenstanders reageren dat ze ook voor duurzame energie zijn, maar niet houden van geluidsoverlast en slagschaduw. Er is één constante: de eigenaren ontvangen veel subsidie. Of de molen een geldige vergunning heeft of niet, lijkt daarbij niet uit te maken. (Onderstreping toegevoegd.)

In de praktijk wordt de subsidie uitbetaald door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die houdt er nu eens een niet-bureaucratische, verfrissende redenering op na: Een woordvoerder zegt dat eigenaren van een windmolen subsidie krijgen voor de geleverde stroom, niet voor de juiste vergunning. 'Deze specifieke windturbine produceerde daadwerkelijk duurzame energie.'

woensdag 9 december 2015

GUIDE

Fietsen is ontegenzeggelijk de meest efficiënte manier om je door Amsterdam te verplaatsen. D.w.z. als je ruime ervaring hebt, niet alleen met fietsen, maar ook met Amsterdam. Ruime ervaring met fietsen in Sint Annaparochie en aanpalende slikken en zompen maken je niet direct geschikt voor fietsen in Amsterdam. Ik heb het fietsen in Amsterdam geleerd en heb ruime ervaring opgedaan, maar na een verblijf van 23 jaar in Den Haag moest ik toch weer even wennen aan het fietsen in Amsterdam.

Toeristen uit het buitenland willen zich ook wel eens wagen aan een fietstochtje door Amsterdam. De kans is groot dat ze in eigen land zelden van de fiets gebruik maken. Je herkent ze dan ook direct aan hun schutterige gedrag. Nu is schitterig oké, maar vaak ontaardt het in ronduit gevaarlijk gedrag.

Nu is er onlangs een instructiefilmpje gemaakt dat bekeken kan worden bij alle grote fietsverhuurbedrijven in Amsterdam. Goed idee natuurlijk, maar de makers konden niet nalatem te trachten er een humoristisch filmpje van te maken. Volgens mij is het niet alleen nauwelijks humoristisch, maar ook nauwelijks instructief. Hdet enige wat duidelijk overkomt is de wijze waarop een fietser de tramrails moet 'nemen'. Oordeel zelf:





dinsdag 8 december 2015

GEDULD

Je kent dat wel: mensen komen van vakantie terug en vertellen razend enthousiast over die plaats of streek waar ze zijn geweest en waar het ontzettend leuk/mooi/gezellig/noem-maar-op is en waar je nauwelijks toeristen tegenkomt. Doe dat nooit! Voor je het weet organiseren alle grote touroperators er reizen heen. Benidorm moet ooit een pittoresk vissersplaatsje zijn geweest. Bij Wikipedia lees je: Benidorm bezit na Londen en Parijs het grootste aantal hotelbedden van Europa.

Ik kan rustig enthousiast (blijven) vertellen over mijn vakanties in het Zweedse nationale park Sarek. Hoeveel mensen zijn er gek genoek om een paar weken te gaan wandelen met zo'n 25 kg op hun rug door bergachtig terrein, waar geen wegen, zelfs geen voetpaden zijn, waar geen mens woont en waar het sterft van de muggen?

Wat voor plaatsen of streken geldt, geldt ook voor leuke restaurantjes en winkeltjes waar je van die lekkere/aardige dingen kunt kopen. Nooit verder vertellen! Een stad als Amsterdam kent veel van die zaakjes. Maar daarover is al veel te veel gezegd. Lees dit atikel in Het PAROOL maar eens.


maandag 7 december 2015

MONUMENT

Als je van het station Amsterdam Centraal richting Dam loopt, kom je langs het Victoriahotel:
Het is een tamelijk markant gebouw, zelfs een beschermd monument. Als je daar bent, sta dan even stil voor je het zebrapad over de Prins Hendrikkade oversteekt.

Het gebouw staat weer in de belangstelling vanwege de rol die het speelt in de film 'Publieke werken', die onlangs in première is gegaan. Het hotel is niet gebouwd op braak liggende grond, er stonden al een huis. De eigenaar daaarvan dacht dat de bouwers van het Victoriahotel bereid zouden zijn hem voor een flink bedrag uit te kopen. De laatste echter wilden niet op zijn eisen ingaan. Zij bouwden het hotel gewoon om zijn huis heen. Dat is best leuk om dat (nu) te zien.


zondag 6 december 2015

PINGPONG

Wat is het toch fijn om in Amsterdam te wonen! En wat is het toch jammer dat ik me niet zo vlot en zo lang meer kan bewegen!

Waarom het zo fijn is? Omdat binnenkort, las ik in Het PAROOL, aan het Entrepotdok de eerste pingpongbar van Nederland wordt geopend. Wereldwijd steken ze op steeds meer plekken de kop op: hippe pingpongbars. (...) Er komen negen pingpongtafels: zeven in een publieke ruimte, één in de rokersruimte en één in een 'privéruimte'.

Ja, als iets hip is, mag Amsterdam natuurljk niet bij een wereldwijde trend (In steden als Londen, Parijs, Moskou, Toronto, Chicago of San Francisco is het inmiddels al normaal: een bezoekje aan een pingpongbar.) achterblijven. Ik herinner me nog heel goed hoe begin zeventiger jaren het Vondelpark de plek was waar hele kuddes hippies samenkwamen.



Ik werkte toen bij de Ziekenfondsraad in de P.C. Hooftstraat, nog geen honderd meter van een ingang naar het park (+).


Boukje werkte een paar honder meter verderop (+) in een boekwinkel. We gingen toen vaak samen, ook met collega's van mij, lunchen bij 't Blauwe Theehuis (+) en bekeken al dat hippe gedoe geamuseerd. (Ik was bepaald geen 'hippe vogel', zij zouden mij 'square' hebben genoemd.)

Aan die tafels in dat pingpongcafé mag je echt pingpongen, maar je kunt er ook aan vergaderen: er passen 12 stoelen omheen.

Het artikel eindigt wat merkwaardig: het café is straks overdag voor iedereen open, maar 's avonds alleen toegankelijk voor mensen boven de 21. Streep (de uitbater): 'Overdag is iedereen welkom, maar 's avonds moet het een plek zijn waar ook mensen van in de veertig zich thuis voelen.' Zou er ook nog een dagdeel zijn waarop 50-plussers zich daar thuisvoelen?

zaterdag 5 december 2015

WEG

Sinds 1 december kun je - tot 8 december - op voordracht van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL), uit onderstaande lijst kiezen welk(e) woord(combinatie) uit het Nederlands zou moeten verdwijnen.

chillen
dagdagelijks
diervriendelijk vlees
me (i.p.v. 'mijn')
mensenmens
papadag
participatiesamenleving
plezierjacht
selfie
zeg maar
 
Wat mij betreft wordt het Nedelands vervangen door Engels, maar zolang we dat nog niet gedaan hebben moeten we, vind ik, Engekse woorden uit ons dagelijkse Nederlands weren. Ik heb dus gekozen voor 'chillen'.

'dagdagelijks' schijnen ze alleen in Vlaanderen te gebruiken. De Vlamingen gebruiken wel meer 'Nederlandse' woorden die 'wij' niet kennen. Gun ze ook dit woord.

Over 'diervriendelijk vlees' heb ik me al veel eerder verwonderd. Een dier doden en opeten is nooit een vriendelijke daad geweest.

Het gebruik van 'me' i.p.v. 'mijn' is me nog nooit opgevallen.

'mensenmens' lijkt me  een modeterm, die vanzelf wel weer verdwijnt, net als 'gutmensch'.

'pappadag' had ik ook nog nooit gehoord/gelezen.

'paricipatiesamenleving', als vervanger van 'bezuinigingen op uitgaven uit de collectieve middelen' zullen we nog wel een tijdje houden.

Kennelijk zijn er dierenvrienden die niet weten dat 'plezierjacht' niets met jagen te maken heeft, maar betrekking heeft op een type boot.

'selfie' verdwijnt  niet, zolang die idiote gewoonte blijft bestaan.
 
Het zal mij zeg maar een rotzorg zijn, of 'zeg maar' verdwijnt.

vrijdag 4 december 2015

PLAN

'Er was duidelijk sprake van een plan, gezien hun uitrusting. Dit was geen impulsieve daad.' Dat zei de politiechef in San Bernardino na die schietpartij, las ik in de Volkskrant, waarmee hij wilde aangeven dat het mogelijk om een terrorristische daad zou gaan.

Ik vind de redenering van die politiechef wat merkwaardig. Volgens mij gaat de eerste de beste crimineel die een concurrent wil uitschakelen ook planmatig te werk. Hij zal zich afvragen of hij een Kalashnikov zal gebruiken of kan volstaan met een Walther PPK. Tijd en plaats zal hij ook niet aan het toeval overlaten.
 of
Een psychopatische seriemoordenaar gaat ook niet impulsief te werk.

War maakt het eigenlijk uit? Als er moorden gepleegd zijn, op grond van welke motivering dan ook, is het de taak van de politie de moordenaars op te sporen en voor de rechter te brengen. Die mag zich dan buigen over de motieven en mogelijk andere oorzaken en achtergronden en daarbij eventueel rekening houden bij de straftoemeting.

donderdag 3 december 2015

GEVAARLIJK

Drie koppen uit één en hetzelfde nummer van Trouw:

    • Salafisme is kwaadaardig
    • Salafistenverbod is gevaarlijk
    • Lang niet alle salafisten zijn gevaarlijk, ontdekte de AIVD
    Zoek het zelf even uit!


    woensdag 2 december 2015

    DOCUMENTAIRE

    Tot 6 september zal er nog veel over gesproken en geschreven worden. Ik doe gewoon mee. In Het PAROOL las ik: Humberto Tan liep op eieren tijdens een gesprek over Zwarte Piet. (...) Humberto Tan is de afgelopen jaren beloond met mooie kijkcijfers, lof en allerlei prijzen, maar moest maandagavond op eieren lopen tijdens een gesprek met de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams over Zwarte Piet, een onderwerp dat Tan tot nog toe veiligheidshalve aan collega Jeroen Pauw had overgelaten.

    De documentaire van Williams is momenteel te zien op de website van CNN. Williams legt in zijn documentaire een, naar mijn idee onterechte, relatie tussen 'onze' Zwarte Piet en de Amerikaanse 'Blackfaces',  blanke artiesten die, jaren terug, zich tot zwarte lieten schminken. Dat kan in de VS al jaren echt niet meer, dus ik kan me voorstellen dat Williams wat verwonderd was toen hij hier zoveel 'Blacfaces' zag.

    Williams doet het netjes: hij laat ook voorstanders van Zwarte Piet aan het woord, maar ik vrees dat Amerikaanse kijkers onze folklore en de al of niet bestaande relatie met de slavernij, niet zo goed begrijpen.

    In de film van Williams komen ook enkel scenes voor waarin zwarte anti-Piet activisten door agenten worden afgevoerd. Daaraan gaat dan wel eens enig worstelen vooraf. Daar zullen de Amerikanen dan ook met afgrijzen naar kijken. Hopelijk bedenken zij - en Williams - dat het hier minder voorkomt dan in de VS, dat zwarte burgers door blanke agenten worden doodgeschoten. Daar zou Williams ook eens een indringende documentaire over kunnen maken.


    dinsdag 1 december 2015

    FEESTVREES

    Ik kende het woord niet: Feestvrees. Ik kwam het tegen in een artikel in Trouw van Beatrijs Ritsema, bekend van haar column over 'Moderne Manieren'.

    De kop boven het artikel luidde: Verplicht gezellig zijn, hoe doe je dat? Ik heb daar wel een antwoord op: Dat doe ik niet! Ik lijd niet aan feestvrees. Als het echt niet anders kan, ga ik erheen. Ik heb er gewoon een bloedhekel aan.

    Van alle soorten feestelijke bijeenkomsten geeft het klassieke kinderpartijtje-aan-huis in mijn ervaring de meeste stress, schrijft Beatrijs. Ik heb geen kinderen en derhalve geen kleinkinderen, dus kinderpartijtjes heb ik nooit hoeven te organiseren of bij te wonen. Aan de verjaardagen van de kinderen van mijn broers en zussen  heb ik nooit enige bijdrage geleverd.

    Uiteraard werd ik wel geconfronteerd met de 'gezelligheid' die jaarlijks in de maand december woedt. Ik heb heel wat mensen horen zeggen dat ze als tegen een berg opzagen tegen de 'gezellige' familiebijeenkomsten met kerst, maar toch gingen ze er elk jaar weer heen.

    Mijn schoonouders begonnen vaak al in september te vragen: "Wat doen jullie met de kerst?" In het begin van ons huwelijk hebben Boukje en ik één maal kerstavond en eerste kerstdag bij haar ouders doorgebracht. Ik had daarna het gevoel dat ik aan de ggz toe was. We hebben het nooit herhaald. Mijn moeder hoefde ik niet teleur te stellen: ze kon kiezen uit zes andere kinderen (met kleinkinderen) bij wie ze de zogenaamde feestdagen kon doorbrengen. Wij brachten meestal met een bevriend stel de laatste week van het jaar door ergens in een bungalow in een omgeving waar het aangenaam wandelen was.

    De kerstdagen van 1996, het jaar waarin Boukje overleed, waren de laatste die ik in gezelschap van anderen doorbracht: mijn schoonzus (de tweelingzus van Boukje) en zwager. Alle daarop volgende 'feestdagen' heb ik in mijn eentje doorgebracht en dat zal ik ook dit jaar weer doen. Mijn familie en vrienden weten dat ze geen moeite hoeven te doen mijn 'eenzaamheid-tijdens-de-feestdagen' op te heffen door mij uit te nodigen. Ik zal net als de meeste andere dagen van het jaar alleen, maar niet eenzaam zijn,


    maandag 30 november 2015

    STOER

    Dichtbij de noordoever van het IJ, las ik in Het PAROOL, is al weer het zoveelste nieuwe restaurant in Noord geopend: het restaurant Hangar. Het is opgebouwd uit golfplaten en biedt plaats aan 75 mensen.

    De krant spreekt met de uitbater. 'Noord is stoer en ruig, dat wilden wij dus ook uitstralen.' (..) 'Hopelijk komt er dit najaar een schaatsbaan; een stadsstrand komt er komende zomer sowieso.'

    Je moet tegenwoordig wel een behoorlijk eind uit je nek lullen om jezelf, je idee of je product onder de aandacht van het publiek te brengen. Ik woon inmiddels al weer ruim vier jaar tot grote tevredenheid in Amsterdam-Noord. Het is me nog niet opgevallen dat Noord stoerder en ruiger is dan Osdorp, de Watergraafsmeer en de Rivierenbuurt of welk ander stadsdeel dan ook. Hier en daar zie je in Noord nog een stuk voormalige scheefpswerf waar de herinrichting nog volop gaande is. Dat maakt geen stoere of ruige, maar vooral een rommelige indruk met zijn bouwputten en halfafgebroken gebouwen.

    Die schaatsbaan - als die er ooit komt - zal niet op Thialf lijken, maar meer op het baantje dat je 's winters op het Leidseplein kunt zien of gebruiken. Dat maakt op mij altijd meer een tuttige dan een stoere indruk.

    Stadsstranden zijn een relatief modern fenomeen. Over diverse stadsstranden in Amsterdam lees ik op de website 'zwembad-amsterdam.nl' o.a.:
    • Rawfood, biologisch en veel vega, open haard, fijne hangplekken, leestafel, flex ZZP werkplekken, stilte plekken, kunst, fijne tunes, leuke feestjes en nog veel meer!
    • Op dit nieuwe tijdelijke stadsstrand in de Amsterdamse Westerparkbuurt is alles mogelijk: bedrijfsuitjes, kinderfeesten, sportevenementen, trouwerijen.
    • Geniet ’s zomers van ontbijt, lunch en diner op het terras of lounge met vrienden op één van de 80 strandbedden op het zandstrand en de diverse lounge areas.Vier uw verjaardag of borrel met collega’s aan de Extra Cold Beach Bar en organiseer uw (bedijfs-)evenement in The Beach House of op de Partybeach.
    Het doet me allemaal nog steeds niet stoer en/of ruig aan. Het enige ruige in Noord is de Hangar, omdat het is opgebouwd met vooral oude golfplaten. Daar wordt de rest van Noord niet stoerder of ruiger van.

    zondag 29 november 2015

    STRAF

    Gisterochtend luisterde ik, zoals wel vaker, naar de TROS Nieuwsshow. Daarin ging het o.a. over de levenslange gevangenisstraf. Een aantal dagen geleden had de rechter twee moordenaars veroordeeld tot 30 jaar, hoewel het Openbaar Ministerie levenslang geëist had. In de praktijk betekent 'levenslang' dat je ook inderdaad tot je dood in de gevangenis blijft. Weliswaar is het in principe mogelijk dat je gratie wordt verleend, maar als ik het goed heb, is dat de laatste 30 jaar niet gebeurd.

    Bij alle straffen die voor een bepaald aantal jaren is opgelegd (maximaal 30) is het gebruikelijk dat de gevangene voorwaardelijk wordt vrijgelaten, als tweederde van de straf is uitgezeten. De ratio daarvan is me nooit duidelijk geworden. Je kunt die regel net zo goed afschaffen en de straffen met éénderde verlagen. Je blijft zitten met discussies over te korte straffen, maar je bent af van discussies over te vroege vrijlating, zoals recentelijk nog met de vervroegde vrijlating van Folkert van der G.

    Onlangs heeft het Europees Hof zich uitgesproken over 'levenslang'. Op www.mwnsenrechten.nl las ik: Volgens het Hof mogen landen een levenslange gevangenisstraf opleggen, maar moet er wel altijd een mogelijkheid bestaan om die straf in te korten of te herbeoordelen.(...)

    Wat betekent de uitspraak voor Nederland?


    Hoewel in Nederland levenslang echt levenslang is, kunnen gevangen hier wel een verzoek indienen om eerder vrij te komen. Dit noemt het Hof ook expliciet in de uitspraak. Het Hof vergelijkt de situatie in alle Europese landen en komt tot de conclusie dat er vier categorieën te onderscheiden zijn:

    • landen waar de levenslange gevangenisstraf niet bestaat;
    • landen waar een mechanisme bestaat waarbij de levenslange gevangenisstraf na bepaalde tijd, bijvoorbeeld na 25 jaar, wordt herbeoordeeld;
    • landen waarin zo’n mechanisme niet bestaat, maar waar het wel mogelijk is om gratie te vragen;
    • en ten slotte landen waar het onder omstandigheden helemaal niet mogelijk is om eerder vrijgelaten te worden. Onder deze laatste categorie valt het Verenigd Koninkrijk.
    Nederland behoort tot de derde categorie. Het is hier namelijk mogelijk om gratie te vragen onder de Gratiewet. Als het gratieverzoek wordt ingewilligd, kan een levenslang gestrafte alsnog vrijkomen.


    Hopelijk komt er in Nederland weer een discussie op gang over (de duur van) gerechtelijke straffen. In de VS is het mogelijk iemand, in geval van meerdere delicten, te veroordelen tot meerdere straffen, bijv. levenslang + 30 jaar. Zo gek maken we het hier niet. Je wordt in zo'n geval veroordeeld voor het ernstigste delict met de zwaarste straf.

    Natuurlijk moet iemand gevangen blijven zolang zhij nog een gevaar voor de samenleving vormt. Maar in een humaan strafsysteem mogen wraakgevoelens niet de enige basis zijn voor het gevangen houden van mensen. Ik herinner me nog de discussie in de zestiger zeventiger jaren van de vorige eeuw over 'de vier (later drie) van Breda. Het ging hier om oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk ter dood werden veroordeeld. Juliana weigerde, in tegenstelling tot haar moeder, de doodvonnissen te bekrachtigen, die werden omgezet in levenslang. (Veel jaren later - in 1983 - werd de doodstraf hier grondwettelijk verboden.) Ik weet nog dat ik toen vóór gratieverlening was.


    zaterdag 28 november 2015

    MENEER

    Gisterochtend keek ik naar 'Goedemorgen Nederland' van WNL. Er waren twee gasten: Ton Elias en Victoria Koblenko.

    Ton Elias is lid van de Tweede Kamer voor de VVD en was vroeger journalist die voor de NOS werkte als politiek verslaggever.  Victoria Koblenko werd vooral bekend door een rol in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Zij is van oorsprong Oekraïense. Zij kwam als twaalfjarige met haar ouders naar Nederland. Ze is bepaald geen dom blondje: ondanks haar taalachterstand behaalde ze in zes jaar haar gymnasiumdiploma; tijdens haar GTST-tijd rondde zij ook haar studie politicologie aan de universiteit van Leiden af.

    Wat beide gasten in het programma te berde brachten laat ik hier buiten beschouwing. Wat mij opviel was dat Ton door beide presentatrices werd aangesproken met "u" en "meneer Elias" en Victoria met "jij" en "Victoria". Vanwaar dat onderscheid? Het verschil in leeftijd? Elias is 25 jaar ouder dan Koblenko, maar leeftijd is tegenwoordig nauwelijks meer een reden om verschil te maken tussen 'u' en 'jij'. Als 76-jarieg word ik vaak genoeg met 'jij' aangesproken. Victoria en de presentatrices zijn vrijwel leeftijdsgenoten en in ieder geval generatiegenoten. Zijn ze wellicht ook goede bekenden van elkaar?

    Het zal toch niet het sekseverschil zijn? 'We' zijn er toch wel overheen op basis van sekse verschil te maken tussen 'u' en 'jij'?

    Ik vermoed dat het toch met het 'statusverschil' te maken heeft. Elias is lid van de Tweede Kamer en Koblenko, hoewel geïntroduceerd als politicologe, heeft haar bekendheid toch vooral te danken aan haar optreden in GTST. Zij is 'maar' een soapsterretje en die kennen we vooral bij de voornaam. Ik vermoed dat de meeste kijkers/luisteraars naar het programma gedacht zullen hebben: 'Hè, is zij politicologe? Zij is toch die BN'er die in GTST speelde?'



    vrijdag 27 november 2015

    FAKE

    Stel, je woont in een buurt/wijk waar regelmatig wordt ingebroken, vaker dan volgens het landelijk gemiddelde. Jij (en je partner) moet(en) toch wel eens de deur uit en daar staat je woning dan onbeheerd! Een oude truc is natuurlijk ergens licht te laten branden om zo de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

    In Het PAROOL las ik dat er een zogenaamd Masterplan Woninginbraken, een samenwerking met bewoners, politie en woningcorporaties, is. Die bewoners zijn de bewoners van een buurt in Nieuw-West waar de afgelopen jaren de meeste inbraken van heel Nieuw-West plaatsvonden.

    Onderdeel van dat Masterplan is een variant op de truc met de brandende lamp: De bewoners van ruim vijfhonderd woningen in Nieuw-West krijgen een nep-televisie in huis om inbrekers af te schrikken. De zogeheten Fake TV bootst de lichteffecten van een echte tv na en moet woninginbraak voorkomen.

    Oké, heel slim! Wat niet zo slim is: via de pers ruchtbaarheid geven aan deze truc. De potentiële inbrekers zal het niet ontgaan dat het erop lijkt alsof ineens veel meer mensen thuis zijn. Ze hebben echter ook de krant gelezen en vermoeden dus dat ze geconfronteerd worden met Fake TV's. Ze hoeven alleen nog maar even hun oor te luiteren te leggen. Ik vrees dat de Fake TV alleen lichteffecten produceert, geen bijbehorend geluid. Nu weten de inbfrekers zeker dat er niemand thuis is. Handig!


    donderdag 26 november 2015

    NAAMSWIJZIGING

    Als ik in een treinstation in Londen ben en ik wil naar het vliegveld, dan zoek ik naar een trein naar Heathrow. In Brussel zoek ik naar een trein naar Zaventem. In Stockholm naar Arlanda, In Parijs naar Charles de Gaulle. Ik weet ook gewoon uit mijn hoofd de naam van het internationale vliegveld van Moskou: Sheremetyevo (Шеремeтьево; dat Russich heb ik opgezocht).

    Ben ik nou zo slim dat ik de namen van die vliegvelden uit mijn hoofd weet? Bij NS en ProRail denken ze van wel, want wat lees ik Het PAROOL?

    Het station op nationale luchthaven Schiphol ondergaat op 13 december een naamswijziging. Prorail en de Nederlandse Spoorwegen hebben samen besloten het treinstation vanaf dan Schiphol Airport te noemen.

    De voornaamste reden van de naamswijziging is om het internationale reizigers makkelijker te maken. De buitenlandse bezoeker weet op deze manier sneller dan het om de luchthaven gaat.

    NS en ProRail gaan er dus vanuit dat buitenlanders te stom zijn om te onthouden dat ze bij aankomst in Nederland op Schiphol zijn aangekomen en, mochten zij daar niet zijn aangekomen, echt geen moeite zullen doen erachter te komen hoe dat vliegveld in de buurt van Amsterdam heet. Ze gaan zoeken, bijv. bij Google, naar 'Amsterdam Airport' en komen dan uiteraard bij Schiphol terecht. Als ze bij NS en ProRail nog even doorgedacht hadden, zou station Schiphol m.i.v. 13 december Amsterdam Airport heten. Domme Nederlanders komen er na een tijdje wel achter dat daarmee Schiphol bedoeld wordt.


    woensdag 25 november 2015

    WIJKEN

    Klaas Wilting was ooit woordvoerder van de Amsterdamse politie. Als ex-woorvoerder is hij nog regelmatig te gast in praatprogramma's, gisterochtend in 'Goedemorgen Nederland' van WNL. Natuurlijk moest ook hij zijn mening geven over de recente gebeurtenissen in Parijs en Brussel. Wilting legde een relatie tussen die gebeurtenissen en de bezuinigingen bij de Nederlandse politie. Daarbij kwam de wijkagent ter sprake, die in het Nederlandse beleid zo'n belangrijke rol geacht wordt te spelen bij het vroegtijdig onderkennen en daarmee hopelijk voorkomen van radicalisering.

    Op een gegeven moment sprak Wilting de volgende woorden: Alle ellende komt uit de wijken. De Apollobuurt in Amsterdam (waarin o.a. de Beethovenstraat, het Minervaplein en de Apollolaan) is ook een wijk, maar ik denk niet dat Wilting daaraan dacht. Hij zal eerder gedacht hebben aan Slotervaart, waar de bevolking voor enkele tientallen procenten uit alllochtonen bestaat, oftewel mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. En islamitisch op de koop toe. 'Wijken', is de onderliggende gedachte van Wilting, zijn delen van een stad, waar het niet goed zit. Daar, in de 'haarvaten' van de samenleving, moeten de wijkagenten hun zegenrijke werk doen: op elke 5000 bewoners, 1 wijkagent. Helaas worden door de bezuinigingen en de vorming van één nationaal politiekorps de wijkagenten nog wel eens ingezet voor andere taken.

    Wilting zal het niet zo bedoeld hebben, maar het is naar mijn oordeel tekenend voor 'onze' houding t.o.v. bepaalde groepen in onze samenleving, dat een in principe 'neutraal' woord als 'wijk' (volgens Van Dale ge­deel­te van een plaats dat ruim­te­lijk min of meer een af­ge­slo­ten ge­heel vormt, ook wel stads­deel in het al­ge­meen) de betekenis  krijgt van 'deel van de stad waar veel zich ongewenst gedragende personen verblijven'

    .

    dinsdag 24 november 2015

    NIEUWSGARING

    Een paar weken geleden was er voortdurend nieuws over 'gedoe' in diverse plaatsen i.v.m. de mogelijke vestiging van een opvangcentrum voor vluchtelingen. Je herinnert je wellicht de beelden van die vrouw die allerlei onzin over vluchtelingen te berde bracht. Op de vraag waar ze haar informatie vandaan haalde antwoordde zij: "Van Facebook."

    In een tv-item over de verslaving aan sociale media bij de jeugd hoorde ik een jongen zeggen dat hij het nieuws volgde via Facebook. Ik vrees dat voor veel mensen ook Twitter een belangrijke bron van informatie is.

    Facebook en Twitter zijn prima manieren om allerlei 'nieuws' snel te verspreiden, al gaat het maar om verzonnen berichten of geruchten. Zo las ik ergens over een Tweet waarin een vrouw/meisje aan collega's liet weten dat ze van de man van haar moeder (werkzaam - die man - op het Ministerie van Justitie) het advies had gekregen niet naar het Leidseplein of Rembrandtplein te gaan, want daar zouden aanslagen gepland zijn. Zo zullen wel meer mensen allerlei nieuws horen van 'de zus van de buurvrouw van mijn nicht', dat de moeite van het doorvertellen waard is. En als je ergens een 'verdacht pakje' ziet staan, moet je dat natuurlijk meteen aan heel je familie- en vriedenkring laten weten. Die zullen niet aarzelen om het verder te vertellen.

    De Belgische regering weet het ook spannend te houden. Links en rechts worden invallen gedaan. Van de zestien mensen die zijn aangehouden zijn er vijftien al weer vrijgelaten. Wapens en springstoffen zijn nergens aangetroffen.

    Als terrorristen niet voldoende paniek zaaien, kunnen we er met ons allen zelf voldoende aan bijdragen. Kleine moeite.


    maandag 23 november 2015

    SAVEN

    Ik heb het er hier al eerder over gehad: het toenemende gebruik van Engelse woorden in ons dagelijks taalgebruik. Ik kan daar nog wel inkomen als het gaat om 'moderne' woorden als deleten en downloaden, maar ik begrijp nog steeds niet waarom 'kinderen' vrijwel volledig is verdrongen door het Engelse 'kids'.

    Ik heb het eens even gecheckt, maar 'kid' is tegenwoordig een Nederlands woord. Het komt immers voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal (het 'Groene Boekje') en in de Dikke van Dale:
    kid
    kid (geen afbreking)
    zelfstandig naamwoord • de m
    na 1950, En­gels slang [kind, maar oor­spron­ke­lijk geitje], van de­zelf­de oor­sprong als ket [paard­je]

    De Woordenlijst vermeldt geen verkleinwoord voor kid. Wel (bijv.) hond - hondje, maar geen kid - kidje. Je bent dus fout bezig als je zegt: 'Ik ging met twee kidjes naar Artis.' Dat zijn weer gewoon kind(ert)jes

    Vooral in commercials wordt veel Engels gebruikt. Daar gaan ze inmiddels zover dat ze 'vernederlandste' Engelse woorden gebruiken die nog helemaal niet in het Groene Boekje en Van Dale voorkomen. Ik zag onlangs een commercial voor de website 'ippies'. Je kunt sparen als je via deze site iets aanschaft bij diverse websites. Bij ippies hebben ze het over
    Spenden komt van het Engelse 'to spend' = uitgeven. Het is mij volslagen onduidelijk waarom ze het niet over 'shoppen - saven - spenden' hebben. Ze hadden ook wel even de moeite kunnen nemen om 'slim - snel - lekker' te vertalen. Dat kunnen ze tegenwoordig al op menige basisschool.

    Ik heb maar eens wat verder gekeken op die website en dan schiet mij (Sorry, dat is ook Engels.) te binnen: 'What's the catch?' Je moet bij ippies eerst een account aanmaken. Je moet daar dan inloggen alvorens iets te bestellen bij bol.com, de HEMA, V & D, Wehkamp of een van de 2000 andere aangesloten websites. Ippies krijgt dan van die bedrijven een commissie en die delen ze met jou. Makkelijk sparen, toch?

    Ik vraag me af: 'Hebben bedrijven als bol.com en Wehkamp ippies nodig om klanten te trekken? Waarom staan die een deel van hun winst af aan ippies door deze commissie te betalen?'

    Heb je nog geen nieuwe zorgverzekeiing afgesloten? Bij OHRA krijg je 4000 ippies bij het afsluiten van een zorgverzekering. Geen idee wat je voor 4000 ippies kunt krijgen/aanschaffen.

    Ik wacht eerst maar eens af tot ze bij 'Kassa' of 'Radar', mogelijk zelfs bij 'Opgelicht?!' een item aan ippies wijden.


    zondag 22 november 2015

    AFSTAND

    In het NOS-journaal wordt vrij vaak contact gemaakt met 'correspondenten', die gevraagd wordt nadere informatie te verschaffen. Dat lijkt logisch, want je gaat er vanuit dat zo'n correspondent dichter op de feiten zit dan de journaalredactie in Hilversum.

    Bij de berichtgeving over de aanslag in Mali kwam Kees Broere in beeld. Bevond Kees zich in Bamako, de hoofdstad van Mali, waar de aanslag plaatsvond? Nee, Kees sprak vanuit Kaapstad. Waarom vraag je iemand op zo'n afstand van de plaats van de gebeurtenissen om nadere informatie? Ik heb het op Google Maps eens nagekeken: via de (auto)weg reizend ligt Kaapstad ruim 2000 km verder van Bamako dan Roodeschool. Hemelsbreed zullen de afstanden ook in die orde van grootte liggen. Waarom vraagt de NOS niet de correspondent van het DAGBLAD VAN HET NOORDEN in Roodeschooll om de gebeurtenissen wat verder toe te lichten? Maar Hilversum is ook dichter bij dan Kaapstad.


    zaterdag 21 november 2015

    TOTAALBELEVING

    Van tijd tot tijd word ik keihard met de neus op de feiten gedrukt: ik loop vaak vreselijk achter bij eigentijdse ontwikkelingen. Zo lees ik in Het PAROOL, dat de consumenten anno nu een veranderende vraag hebben. 'Die willen steeds vaker een zogenaamde totaalbeleving: een glaasje wijn bij de kapper of kledingwinkel.'

    Mijn kapper biedt mij altijd een kopje koffie of thee aan. Hoe komt het nou dat ik nog nooit gedacht heb: 'Ik zou nu best zinnen hebben in een soepele merlot bij een toastje met camembert.' (Alleen een glaasje wijn terwijl er aan mijn hoofd gefriemeld wordt noem ik nog geen totaalbeleving.)

    'Winkelen verandert, dus moet de regelgeving mee veranderen. Een delicatessenzaak waar je kunt lunchen met een glas wijn moet je niet belemmeren maar faciliteren,' zegt Marja Ruigrok, fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD, schreef Het PAROOL al eerder. Dus: Amsterdam wil meedoen met een proef van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) volgend jaar over mengvormen tussen winkels en horeca.

    Hierbij mogen winkels ook alcohol schenken of verkopen en proeverijen organiseren, terwijl horecazaken producten mogen verkopen. Dat is wettelijk nu nog verboden.
     
    Als ik weer eens wat nieuwe sweaters nodig heb ga ik niet meer naar Zeeman of C & A, maar naar Brasserie & Restaurant Roezemoes, want uiteraard wil de ook de Horeca haar clientèle een totaalbeleving kunnen aanbieden.

    Zoals altijd wordt er niet voldoende doorgedacht. Waarom zou je bij Zeeman alleen maar zin krijgen in een glaasje wijn of een single malt? Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die pas van een totaalbeleving spreken als ze ter plekke ook kunnen voldoen aan een onbedwingbare behoefte om een half uurtje aan de conditie te werken. Het zou ook wel fijn zijn als je je nieuwe pyjama zou kunnen uitproberen terwijl je, in een bed liggend, naar een leuke dvd kunt kijken. Zeeman wil daar dan ook vast wel een glaasje wijn en een schaal popcorn bij leveren. Via je smartphone kun je dan meteen je bankzaken regelen. Ondertussen kan de pedicure ook even bezig zijn. Ongeruste MKB'ers kunnen bedenken: webwinkels zullen die totaalbeleving nooit kunnen bieden.


    vrijdag 20 november 2015

    RECORD

    Gisteren las ik een bericht in Het PAROOL van een paar dagen geleden. DWDDrrrrr had een enthousiast bericht in Twitter geplaatst. Maandagavond bereikte het programma een record aan kijkers. Liefst 1.771.000 mensen hadden gekeken naar de uitzending die geheel aan de aanslagen in Parijs was gewijd. Waar terreur al niet goed voor is! Er werd, niet geheel verwonderlijk, met nogal wat afkeurende Tweets gereageerd. De Wereld Draait Door heeft op Twitter 'diep excuus' aangeboden voor een jubeltweet waarin werd gerept over het kijkcijferrecord.

    Hebben Matthijs van Nieuwkerk c.s. nou geleerd dat DWDDrrrrr echt niet veel belangrijker is dan de onderwerpen en/of de gasten die daarin ter sprake komen? Dinsdagavond was topkok Robert Kranenborg te gast die een zeer bijzondere taart had gemaakt. Terwijl Matthijs van een stukje van die taart wilde gaan genieten, moest hij onverwacht een berichtje voorlezen: Krijg een heel merkwaardig bericht voor m'n snufferd. Heeft niks met deze taart te maken, wel met het eerste gesprek. Nederland-Duitsland afgelast,  verdacht pakketje, bleek ongevaarlijk. Stadion ontruimd. Heerlijke taart, zeg. Verdorie ... formidabele taart. Die tekst sprak Matthijs dus in één moeite door uit. Er was een kleine onderbreking, na "Ontruimd", om een hapje van die taart te nemen.

    Ik geef direct toe: er gebeurt meer in de wereld dan terreuraanslagen en een stukje taart van een topkok kan best lekker zijn op zijn tijd, maar een ervaren journalist (Matthijs was ooit hoofdredacteur van Het PAROOL.) zou toch iets meer oog mogen hebben voor de context. Maar, zoals ik hiervoor al aanduidde, ik vermoed dat Matthijs van mening is dat de enige reden voor het bestaan van DWDDrrrrr Matthijs van Nieuwkerk zelf is. Het gaat om zijn ervaringen.

    Nadat dat "Heerlijke taart" was uitgesproken, werd door het publiek gelachen. Belachelijk was het wel, ja.


    donderdag 19 november 2015

    BREIN

    Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud (28) is mogelijk het brein achter de terroristische daden in Parijs, schrijft Het PAROOL. Dat 'brein' doet denken aan een zeer slim persoon die een ingenieus plan heeft bedacht, maar hoe ingenieus waren die aanslagen in Parijs eigenlijk?

    De aanslag op het Stade de France is in feite mislukt. Er zijn buiten het stadiom zelfmoordbommen ontploft, die kennelijk bedoeld wairen om binnen te ontploffen, om veel slachtoffers onder het publiek te maken. Maar de beveiliging van het stadion was zodanig dat ze niet naar binnen konden gaan.

    Wat voor geniaal brein is er nodig om te organisren dat een een aantal personen op verschillende plekken in het wilde weg op publiek schiet?

    Het is geen geruststellende gedachte dat je voor terrorisme echt geen meesterbrein nodig hebt. Wat radicale ideeën zijn genoeg. Het schijnt vrij simpel te zijn een kalashnikov aan te schaffen. Binnen het Amsterdamse criminele milieu weten ze daar alles van.

    Het kabinet ziet nu aankomen dat er niet voldoende opvangplaatsen voor vluchtelingen te creëren zijn. Alleenstaande mannen moeten dan maar de straat op gestuurd worden. Hoe zorg je voor meer radicalen op straat?


    woensdag 18 november 2015

    IMAGINE

    De dag na de aanslagen in Parijs kwam een man met een piana naar het theater waar zoveel slachtoffers vielen. De man speelde 'Imagine' van John Lennon. In verschillende stations in Nederland staat inmiddels een piano, waarop iedereen mag spelen.

    In Het PAROOL stond een link naar een video van AT5, waarop te zien is hoe een man op de piano in de hal van Amsterdam Centraal ook 'Imagine' speelt. Ik kende de tekst van deze song niet en zag dus niet het verband met de aanslagen in Parijs. Ik ben eens op YouTube gaan kijken. Bij volgende aanslagen zullen er wel weer mensen zijn die dit ergens in het openbaar ten gehore zullen brengen. Leer het maar vast uit je hoofd


    dinsdag 17 november 2015

    STILTE

    Gisteren om twaalf uur was ik thuis, alleen zoals gebruikelijk, dus ik was stil. Op tv zag ik dat op diverse plaatsen mensen gezamenlijk stil waren.

    In het NOS-journaal van 20:00 uur was o.a. Gerri Eickhof te zien. Hij was in een Parijse wijk waar niemand iets deed aan die één minuut stilte. Hij sprak met een man die, naar mijn idee, van allochtone afkomst was. De man zei dat er in Syrië al enkele jaren  dagelijks vele doden vallen, maar daarvoor is nog geen enkele keer een minuut stilte gehouden. Frankrijk heeft als vergelding bommen geworpen op Raqqa, de 'hoofstad' van de Islamitische Staat. Hoeveel onschuldige burgers, die al te lijden hebben onder de terreur van IS, zijn daarbij slachtoffer geworden? Gaan 'onze gedachten' naar hen en hun nabestaanden uit? Zijn we niet wat al te selectief in ons medeleven?

    maandag 16 november 2015

    OORLOG

    We zijn in oorlog. Dat zegt Mark Rutte, dus dan moet het wel zo zijn. Al weer jaren geleden begon de regering van de USA de 'War on drugs". Ik heb niet de indruk dat die oorlog tot een duidelijke vermindering van het druggebruik in Amerika geleid heeft. Na '9/11' begon Amerika de 'War on terror'. Tegenstanders waren/zijn Al Qaida en aanverwante groepringen. 'Echte' oorlogen werden gevoerd in Irak en Afghanistan en nu ook in Syrië. In Syrië wordt gevochten tegen de officiële regering van Basshar al-Assad en tegen de nieuwste, van oorsprong Iraakse, terreurgroep Islamitische Staat (IS). Assad en IS voeren ook oorlog tegen elkaar.

    Voor het voeren van een oorlog heb je minimaal twee partijen  nodig. 'Wij' willen dan wel oorlog voeren met IS, maar ik vrees dat IS daar niet aan mee wil doen. Ik vermoed dat hun voorkeur uitgaat naar de 'guerilla'. Dat is Spaans voor 'kleine oolog'. In Wikipedia wordt dat zo omschreven: de term heeft betrekking op een gewapend conflict waarbij ongeregelde strijders een reguliere krijgsmacht trachten te ontregelen en uit te putten, terwijl vanwege het verschil in vuurkracht een rechtstreekse confrontatie door die strijders zo veel mogelijk wordt vermeden.

    Er is geen enkele staat, ook geen islamitische, die IS steunt. Alle reguliere staten gezamelijk moeten een krijgsmacht op de been kunnen brengen die de veertig- tot vijfigduizend strijders van IS in Syrië en Irak  in korte tijd kunnen uitschakelen. Maar daarmee worden aanslagen als die in Parijs niet voorkomen. De guerilla van de Farc in Colombia duurt nu al vijftig jaar. De oorlog in Vietnam begon als een guerilla van de Vietminh tegen de Fransen. De Russen werden door diverse guerillagroeperingen uit Afghanistan verdreven. Erg rustig is het daar nog steeds niet.

    Gewapende conflicten worden uiteindelijk niet beëindigd op een slagveld, maar aan een onderhandelingstafel.

    UPDATE (08:15 uur)

    Zo makkelijk is het. In het NOS-journaal van vanochtend wordt melding gemaakt van twee gelegenheden waarbij een onbeheerde koffer wordt opgemerkt: in een GVB-bus in Amsterdam en in het Centraal Station van Rotterdam.  Je kunt dus een heel station (of luchthaven, of stadion, of winkelcentrum) gedurende enige tijd laten afsluiten door simpelweg een lege koffer achter te laten.

    Onze tv is ontregeld in die zin, dat er geen talkshow of nieuwsshow voorbij gaat zonder deskundigen die hun licht over de aanslagen en wat daar bij komt laten schijnen. Matthijs van Nieuwkerk zal het vanaovond ook niet kunnen laten.


    zondag 15 november 2015

    BIJVERSCHIJNSELEN

    Alle media hadden gisteren maar één onderwerp: de terrorristische aanslagen in Parijs. Waar zou ik het vandaag dan over moeten hebben? Als ik het over een willekeurig ander onderwerp zou hebben, zouden mijn lezers zich gaan afvragen in welke wereld ik leef.

    Ik ga het niet over de aanslagen hebben. Ik zou het kunnen hebben over de berichtgeving over de aanslagen, maar dat zal ik ook niet doen. Ik vrees dat ik dan wat mensen voor het hoofd zou stoten. Ik zal het hebben over wat bijverschijnselen.

    Ik doe niet aan sociale media, maar ik neem aan dat op Facebook en Twitter de berichten over de aanslagen niet van de lucht zijn. Op Youtube waren gistermiddag al de eerste zelfgemaakte beelden van (de omgeving van) de aanslagen te zien. Er zullen er nog vele volgen. Er kwamen mensen naar die concertzaal toe voor het maken van een selfie.

    Op instagram deed dit beeld de ronde:


    Dat doet natuurlijk sterk denken aan dit beeld uit de vorige eeuw:


    Het heeft met terrorrisme niets te maken. Het is ontleend aan de seinen die je kunt geven met vlaggetjes, zoals ik dat nog bij de padvinderij geleerd heb. Twee vlaggetje schuin naar beneden staan voor de letter N, één vlaggetje  recht naar boven voor de D. ND stond voor 'nuclear disarmement'. Het symbool werd dus veel gebruikt bij demonstraties tegen kernwapens, ook bij de grote demonstraties in Amsterdam (1981) en Den Haag (1983).

    Zo, hebben jullie toch nog wat bijgeleerd.


    zaterdag 14 november 2015

    BIJNA

    Ik geloof in bijna-doodervaringen. D.w.z. dat ik de mensen geloof die zeggen dat zij op het randje van de dood een ervaring hadden die meestal als mooi of anderszins als heel bijzonder wordt omschrven. Daarmee houdt het wat mij betreft ook op. Ik geloof niet dat bijna-doodervaringen 'bewijzen' dat er een hemel of ander soort hiernamaals is.

    Trouw schrijft over de neurochirurg Eben Alexander. Hij kende de verhalen over bijna-doodervaringen. En wist dat ze neurologisch heel plausibel te verklaren zijn: wie bijna het leven laat en 'terugkomt' met een wonderlijke getuigenis, heeft een prachtige hallucinatie beleefd. (...) Een infectie met de E. coli-bacterie zorgde er uiteindelijk voor dat hij zijn visie radicaal herzag. Terwijl de bacterie zijn hersenen aanvrat, lag Alexander lag zeven dagen lang in een coma. Tijdens die sluimerperiode overkwam hem het schijnbaar onmogelijke. Hoewel zijn hersenschors volgens metingen op stand-by zou hebben gestaan en iedere vorm van bewustzijn uitgesloten leek, beleefde hij een avontuur waarbij hij naar eigen zeggen klaarwakker was. (...) Nu verkondigt hij stellig: de hemel bestaat. (Onderstreping toegevoegd.)

    Ik houd me niet vaak bezig met bijna-doodervaringen, maar er is me wel wat opgevallen in de verhalen daarover. Volgens mij zijn er nauwelijks of geen beschrijvingen vam grote aantallen mensen/zielen die zich daar bevinden. Die neurochirurg heeft het over glinsterende wezend die daar rondzweven. Vogels? Engelen? (...) Het uitendelijke verhaal is 'nog vreemder'. 'Het grootste gedeelte van de reis was er iemand bij me. Een vrouw. Ze was jong, ik herinner me haar tot in detail. Ze keek me aan met een blik die, als je hem vijf seconden zou gadeslaan, je hele leven de moeite waard maakte - wat je eerder ook beleefd zou hebben. Ja, dan wil je wel doodgaan.


    vrijdag 13 november 2015

    FLOORTJE

    Ik kijk niet regelmatig naar 'Floortje Naar Het Einde Van De Wereld'. Eergisteren keek ik wel naar de aflevering waarin Floortje op bezoek gaat bij een Nedelands echtpaar dat met twee kinderen in de jungle van Peru woont, waar ze een opvangcentrum voor gewonde en verweesde dieren zijn begonnen. De bedoeling is dat die dieren zo mogelijk weer teruggeplaatst worden in hun natuurlijke omgeving.

    Floortje gaat op een dag met de dochter van tien ergens fruit plukken. Op een gegeven moment zegt ze: "Ik denk dat er niet veel meisjes van tien zijn die zo door de jungle lopen." Floortje zal dat niet zo bedoeld hebben, maar het is een opmerking die beter past in het oude koloniale tijdperk, toen het leven in die andere, vreemde wereld nog met westerse ogen bekeken werd. Je zou het een Eurocentrisch wereldbeeld kunnen noemen

    Ik heb eens gegoogeld en ik las ergens dat in het Zuid-Amerikaanse regenwoud zo'n 800.000 indianen wonen. Dat is bijna gelijk aan het aantal inwoners van Amsterdam. Niemand zal zeggen: 'Ik denk niet dat er veel meisjes van tien door Amsterdam lopen.' Ook in Afrika en Azië zijn nog aardig wat jungles. Je mag dus aannemen dat er vrij veel meisjes van tien door een jungle lopen. Floortje had moeten zeggen: 'Ik denk dat er niet veel Nederlandse/westerse meisjes van tien door de jungle lopen.' Sommige oude gewoonten sterven slechts zeer langzaam uit.

    donderdag 12 november 2015

    11/11

    Gisteren was het 'de elfde van de elfde'. Dat is, als je van carnaval houdt, een belangrijke datum. Dan immers beginnen, om 11 over 11 's ochtends, de voorbereidingen voor het carnaval van volgend jaar. Ik ben 'boven de grote rivieren' en ook nog eens orthodox calvinistisch opgegroeid. Ik heb dus helemaal niets met carnaval. Ruim 50 jaar geleden, in 1962, bevond ik mij tijdens het carnaval in Vught, waar ik net begonnen was aan het vervullen van mijn dienstplicht. Ik ben toen wel een avondje het nabije Den Bosch ingegaan. Ik werd in mijn (voor)oordeel bevestigd: carnaval was niets voor mij.

    11 november is ook de dag van Sint Maarten. In Amsterdam-Zuid, waar ik mijn jeugd doorbracht, wisten we daar niets van en deden we daar niets aan. In 1964 woonde ik, 'op kamers', in Amsterdam-Noord. Ik kwam tot de ontdekking dat ze daar al sinds mensenheugenis wel aan Sint Maarten doen. Kinderen trekken met lampions langs de deuren, bellen overal aan, zingen een liedje en verwachten snoep als tegenprestatie.

    Vier jaar geleden toen ik net twee maanden weer in Noord woonde, werd ik 's avonds verrast door de deurbel. Niet de bel die ik hoor als er beneden bij het portiek gebeld wordt, maar die bij de deur die toegang geeft tot mijn flat. De hal stond vol met kindertjes. Ik moest ze teleurstellen, want ik had niets te snoepen in huis.

    Gisteravond werd er ook aangebeld, maar ik heb de deur niet open gedaan, want ik had de kindertjes weer niets te bieden.


    woensdag 11 november 2015

    LEUKER

    Gisteren was ik met leukere dingen bezig dan nadenken over een leesbare blogtekst. Zo was ik gastheer voor drie vrienden, die wel wat wilden drinken en eten.

    Vanochtend was ik beduidenld later wakkker dan normaal, dus ik had niet veel tijd om aan het schrijven te besteden.

    Trouwe lezers kunnen hun tijd nu ook weer aan iets nuttigs besteden. Morgen weer een 'echte' Beggartalk.


    dinsdag 10 november 2015

    BEACH

    Waar anders in Nederland, schrijft het AD, vind je een grote stad met 11 kilometer kust? Nergens. En dat wordt in binnen- en buitenland nog te weinig begrepen. Wethouder Karsten Klein (CDA) wil daarom vooral voor buitenlanders duidelijker maken dat de stad een strand heeft.(...) Om meer buitenlandse toeristen te lokken rept Den Haag in internationaal verband voortaan liever over The Hague Beach dan over Scheveningen.

    Karsten heeft met zijn plannen velen, vooal Scheveningers, op de ziel getrapt. Geboren Scheveninger (en minister van Binnenlandse Zaken) Ronald Plasterk (PvdA) is niet blij met de promonaam, blijkt zaterdag uit zijn tweets. De minister van Binnenlandse Zaken spreekt van een 'hellend vlak': "Ik ben geboren op Scheveningen. Niet op de Hague Beach."

    Laat ons maar eens van de vooronderstelling uitgaan dat Den Haag een grote stad is, die voor buitenlanders de moeite van een bezoek waard is. Waarom bezoeken toeristen een (grote) stad. Ik denk vooral vanwege de cultuur: de historische bebouwing, musea, concertzalen, schouwburgen, van die dingen. Wie naar het strand wil zal eerder naar een badplaats gaan, waar Nederland er ook voldoende van heeft. Aan de The Hague Beach ligt overigens niet alleen Scheveningen, maar ook Kijkduin.

    Die 'promotienaam' is vooral ingegeven door het feit dat Schevingen moeilijk is uit te spreken voor veel buitenlanders. De g-klank is sowieso al moeilijk uit te spreken voor de meeste niet-Nederlanders en helemaal na een s. De medewerkers van hostel Jorplace in de Keizerstraat vinden dat het praktisch is, zeker voor toeristen van andere continenten. "In China zullen ze niet snel googelen op Scheveningen,'' zegt Marion. Dat geloof ik direct. Ze zullen ook niet gauw googelen op Marken, maar het zou best kunnen dat ze daarheen vanuit Amsterdam een tochtje maken.

    Overigens zal het het Haagse stadsbestuur volgens mij worst zijn of de toeristen naar het strand gaam. Ze moeten vooral de boulevard bezoeken en de Keizerstraat (een belangrijke winkelstraat) en daar zo veel mogelijk geld uitgeven. Amerikanen komen toch wel, al kunnen ze 'Scheveningen' niet uitspreken. Ze gaan ook wel naar China al kunnen ze daar de taal ook niet uitspreken, zelfs niet lezen. Voor de Chinezen geld mutatis mutandis hetzelfde. In de 23 jaar dat ik in Den Haag gewoond heb, kwam ik zelden op Scheveningen. Kijkduin is veel leuker.


    maandag 9 november 2015

    JIJ

    Toen ik nog kind was, was het gebruikelijk iedere volwassene, om te beginnen je (groot)ouders en ooms en tantes , met 'u' aan te spreken. Volwassenen onder elkaar spraken iedereen die geen familie, vriend(in) of goede bekende was ook met 'u' aan. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd tutoyeren steeds meer gebruikelijk. In mijn toenmalige werkkring, de Ziekenfondsraad in Amsterdam, later in Amstelveen, was het al gemeengoed geworden je directe chef (en andere chefs) te tutoyeren. Maar toen ik bij de Haagse ziekenfondsen ging werken, sprak men daar zelfs directe collega's nog met 'u' aan. Bij de Provincie, waar ik later ging werken, was het uiteindelijk heel gewoon dat je als ambtenaar ook leden van Provinciale Staten, gedeputeerden en zelfs de commissaris van (toen nog) de koningin tutoyeerde.

    Gisteren bleef ik na Buitenhof hangen bij NPO 1 en keek dus naar Studio Sport. Daar werd ruim aandacht besteed aan de komende 'klassieker' Feyenoord - Ajax. Joep Schreuder (49) sprak met allerlei mensen die ooit iets met een van de twee clubs te maken hadden of nog hebben, dus ook met ('IJzeren') Rinus Israel (73), die bij Feyenoord speelde in de tijd dat Nederlandse clubs nog wel eens (zeer) succesvol waren in het Europese voetbal. Joep begon met 'meneer Israel' en 'je' en vroeg toen "Mag ik jij zeggen?" Rinus vond het best. Vervolgens sprak Joep Rinus voortdurend met 'u' aan. Zoiets hoor je vaker in tv-programma's

    Zo langzamerhand behoor ik echt wel tot de 'oudjes', maar het maakt me volstrekt niet uit of ik met 'je' of 'u' wordt aangesproken. Zelf gebruik ik ook vaker 'jij' dan 'u', ongeacht leeftijd, rang of stand van de aangesprokene. Is dat nu 'Amsterdams', of 'Randstads'? Het heeft volgens mij niets te maken met 'respect'. Hoe gaat dat op het platte land (= Nederland buiten Amsterdam)?


    zondag 8 november 2015

    ZWART

    Over vier weken is het weer achter de rug, Sinterklaas. Dan zijn we hopelijk ook weer voor een paar maanden verlost van de discussies over Zwarte Piet, want die blijven maar doorgaan. Gisteren weer in Het PAROOL: Pieten bij Sinterklaascentrales overwegend zwart, ook in Amsterdam.

    Een rondgang van het ANP langs verhuurcentrales leert dat de klanten veelal om een traditionele Zwarte Piet vragen en dat de bedrijven daar ook zelf aan vasthouden.

    In beginsel ben ik geneigd de anti-Zwarte-Pieten gelijk te geven. Waarom zou je een gewoonte in stand houden, waardoor een bevolkingsgroep zich gekwetst voelt? Maar eergistern werden mijn steunkousen aangetrokken door een zwarte Surinaamse thuiszorgster. Hoe we erop kwamen weet ik niet, maar zij begon erover. Ze zag ernaar uit Sinterklaas te vieren met haar kinderen en kleinkinderen, zoals ze dat vroeger ook in Suriname deed. Op mijn vraag antwoordde zij dat daar een zwarte Zwarte Piet bij hoorde. Natuurlijk sprak zij niet voor de gehele zwarte gemeenschap in ons land, maar volgens mij doen de actievoerders die zo 'teuge' zijn dat ook niet.

    Elders las ik dat een zwarte acteur het briljante plan lanceerde Sinterklaas zwart te maken.

    Dan heb ik ook nog wel een idee: laat Sinterklaas en Zwarte Piet spelen door recente migranten. Die worden toch al voortdurend zwart gemaakt.


    zaterdag 7 november 2015

    FANTOOM

    Vannacht ben ik erin getrapt: de fantoomhuisbel. Een jaar of vijf, zes geleden, ik woonde toen nog op de Geuzenkade in De Baarsjes, heb ik daarover hier al eens geschreven. Af en toe word ik wakker door mijn telefoon of huisbel. Die telefoon echter klinkt met zo'n ouderwetse rinkel van de telefoon uit mijn jeugd. Hij gaat ook nooit meer dan één keer over. Ook de huisbel klinkt heel anders dan de echte 'bel'. Ik realiseer me dus altijd direct dat ik in mijn beld kan blijven liggen.

    Je moet ook nog even weten dat sinds begin mei ik tweemaal daags bezoek krijg van de thuiszorg die de steunkousen komt aan- en uittrekken die de bloedsomloop in mijn benen reguleren. (Er schijnt hier en daar een enkeling te zijn die die dingen zelf kan aantrekken, maar daar hoor ik dus niet bij.) 's Avond komt de thuiszrg meestal tussen acht en negen uur. Soms ga ik ook wel eens kort na het journaal naar bed.

    Vannacht werd ik dus wakker van de 'huisbel'. Ik had net een uurtje geslapen, bleek later. Ik stapte mijn bed uit en liep naar de woonkamer waar de intercom hangt, waarop ik kan zien wie er voor de deur staat en waarop een knopje zit waarop ik moet drukken om de deur open te doen. Tijdens die paar stappen dacht ik: 'Ga dan ook niet naar bed als de thuiszorg nog niet geweest is.' (Ik draag nooit een pyjama.) Direct daarna besefte ik dat de thuiszorg al geweest was en toen constateerde ik ook dat de monitor van de intercom zwart was: er was helemaal niet gebeld. Voor het eerst sinds dat fantoom zich af en toe aandient was ik erin getrapt. Dat overkomt me geen tweede keer.


    vrijdag 6 november 2015

    INVLOED

    Trouw schrijft over een artikel in de NRC: De krant meldde dat ING vorig jaar belangrijke onderdelen heeft geschreven van een wet die Nederlandse banken een belastingvoordeel geeft van 350 miljoen euro per jaar op een nieuw type obligatie (schuldbewijs bij lening). (...) De Tweede Kamer eist opheldering over de invloed van banken op wetgeving. Politici maken wetten, niet bankiers, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer woensdag. 

    Waar maakt die Nijboer zich nou zo druk over? Hij heeft natuurlijk gelijk: politici, waarvan hij er een is, maken wetten, niet de ING. Het was dan ook niet de ING, maar de minister van Financiën, die met een wetsvoorstel kwam. De minister mag helemaal zelf weten wie hij, naast zijn ambtenaren, inschakelt bij het maken van dat voorstel. Het is vaak best handig daarbij 'het veld' in te schakelen. Daar weten ze immers het beste hoe sommige voorstellen in de praktijk van alle dag zullen uit pakken.

    Nijboer moet trouwens niet doen alsof hij zelf nooit overleg pleegt met belangengroepen, voordat hij zijn oordeel klaaar heeft over een wetsvoorstel. Die belangengroepen proberen zijn besluitvorming (en die van zijn collega's) te beïnvloeden. Daar bestaat zelfs een woord voor: lobbyen. Heeft Nijboer nooit met een lobbyist gesproken?