In heel Nederland geldt al sinds de terreuraanslagen in Parijs in november een verhoogde paraatheid. Volgens een bericht dat binnen de Amsterdamse politie is verspreid, zijn er nog altijd 'geen concrete aanwijzingen voor een voorgenomen aanslag', maar 'blijven de signalen wijzen op dreiging, juist tussen kerst en de jaarwisseling'. Aldus Het PAROOL.
Er zijn dus "geen concrete aanwijzingen", maar wel "signalen" en die "wijzen op dreiging". Zijn er wel 'minder concrete' aanwijzingen en, zo ja, hoe zien die eruit? Wat is het verschil tussen 'aanwijzingen' en 'signalen'? Wat zijn de kenmerken van een 'dreiging'?
En wat betekent dat allemaal? Veiligheidsdiensten waarschuwen voor een aanslag in Amsterdam met een bakfiets of fiets met explosieven rond oud en nieuw. Terrorristen weten zich dus aan te passen aan de lokale omstandigheden. Het hele jaar door sterft het in Amsterdam van her en der geparkeerde fietsen. Een alleenstaande fiets is niet verdacht. Die hoort bij het normale straatbeeld. Er gaat echt niemand aan de politie vertellen dat zhij een 'verdachte fiets' heeft gezien. Bakfietsen zijn ook al lang geen bijzondere verschijningen meer in Amsterdam.
In een memo dat binnen de Amsterdamse politie is verspreid valt te lezen: 'Als middel zou sprake kunnen zijn van een (bak)fiets voorzien van explosieven. Er wordt daarom gevraagd om extra alertheid rond publieke locaties en evenementen in de komende periode tot en met oud en nieuw. Meld afwijkend gedrag en opvallende objecten direct.'
Overheid en media doen er alles aan om de bevolking in paniek te brengen. Op de radio hoorde ik dat rukzakjes inmiddels net zo verdacht zijn als fietsen en bakfietsen. Laten we niet vergeten dat auto's ook zo maar kunnen ontploffen. Het verstandigste wat je de komende dagen kunt doen is: THUIS BLIJVEN!
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten