zondag 30 juni 2013

Bezoek

Gistermiddag tijdens het bezoekuur kreeg ik weer een kamergenoot. Hij was geen nieuwe patiënt, maar werd overgeplaatst van een naburige eenpersoonskamer. Zijn twee zoons waren bij hem, maar die vertrokken na enkele minuten, "want er werd toch niet zoveel gepraat." Gisteravond kreeg de man bezoek van zijn echtgenote en een van die zoons. Ze vertrokken na hooguit een half uur, want weer "werd er niet zo veel gepraat." Zowel vrijdag als zaterdag kwam er een zus bij mij op bezoek en er werd voortdurend gepraat. Dat lijkt me ook de bedoeling van de bezoekregeling. En ik word ook nog wel eens gebeld.

Ik schrijf wel steeds dat ik dinsdag naar huis ga, maar dat ligt toch wat genuanceerder. Dinsdag wordt de katheter verwijderd en daarna wordt bekeken wanneer ik het ziekenhuis kan/mag verlaten.

Het goede nieuws is tweeledig. 1. Gistermiddag ben ik van het infuus verlost. Dat rotding hoef ik niet meer voortdurend mee te slepen. 2. Vannacht heb ik weer eens redelijk goed, d.w.z. zonder al te veel onderbrekingen, geslapen. Ik ben niet zo voor slaapmiddelen, maar gisteren heb ik toch maar zo'n pilletje gevraagd en gekregen.

zaterdag 29 juni 2013

Foto

Gisteren was er weer iets nieuws. Mijn temperatuur was 38,7. Mijn standaardtemperatuur is 36,7. Ik had dus koorts. Daarbij was ik kortademig, dus misschien had ik wel longontsteking. Ik werd dus met bed en al naar radiologie vervoerd. Of ik even wilde gaan staan. Mooi niet: met een katheter en een infuus klim je niet eenvoudig uit en in bed. Ik kon eigenlijk ook wel in bed blijven voor die foto. De uitslag kwam al gauw: niets aan de hand.

De afgelopen dagen heb ik nauwelijks gegeten. Al na enkele happen ga ik kokhalzen en in overgeven heb ik geen zin. Volgens een van de verpleegkundigen leidt het antibioticum dat ik voortdurend via de infuus krijg ook tot misselijkheid. Gelukkig heb ik voldoende overtollig vet. Dat kan nu worden aangesproken. 

Omdat ik overdag ook nog wel wat slaap, slaap ik 's nachts weinig. Daardoor duren de nachten heel lang.


vrijdag 28 juni 2013

Langer

Het wordt toch pas dinsdag voor ik naar huis mag. Verder heb ik momenteel geen puf om veel te schrijven. Voor meer bijzonderheden mag je bellen.

donderdag 27 juni 2013

Later

Ik ben al vroeg weer op, maar heb nog niets nieuws te melden. De dokters komen rond half negen langs en dan zal ik vernemen wanneer ik los kan komen van alle slangetjes en wanneer ik huiswaarts kan keren. Tot straks!

VERVOLG (9:00 uur)

De dokter is net langs geweest. De meeste slangen worden losgekoppeld. Alleen de katheter blijft nog tot morgen zitten, maar als het bij mij net zo gaat als bij mijn kamergenoot, mag ik morgen naar  huis. Ik heb intussen wel gehoord dat ik de komende ZES weken niet mag fietsen. Ik ga dus maar wat voorraden door AH laten bezorgen, want aan elke dag met boodschappen sjouwen heb ik een hekel.

NOG WAT LATER (10:14 UUR)


Ik kan weer rondlopen, al moet ik daarbij het zakje waarin ik mijn plasje doe en de zoutoplossing achter me aan slepen. Maar ik kan ook weer gewoon aan tafel zitten.

x 

woensdag 26 juni 2013

Kort

Ik ben redelijk gezond wakker geworden en redelijk uitgeslapen. Maar ik houd het kort, want ik mag niet uit bed en zit nog aan diverse slangetjes vast. Ik schrijf dit dus niet op mijn laptop, maar (met één vinger) op mijn iPad. Wellicht schrijf ik loop van de dag wat meer.

VERVOLG

Ik mag wel op de rand van mijn bed zitten. Mijn laptop ligt op dat uitklaptafeltje/kastje naast mijn bed, zodat ik wat beter kan typen.

Gisteren was ik ruim vóór de afgesproken tijd (9:00 uur) in het ziekenhuis. Daar had ik, om 9;00 uur een gesprek van een kwartiertje over allerlei zaken die al diverse keren waren besproken en vastgelegd. Vervolgens mocht ik tot 10:uur wachten op de verstrekking van enkele kalmerende pilletjes. Om elf uur werd ik naar de OK gebracht. Wat daar gebeurde weet ik alleen van horen zeggen, want ik was onder volledige narcose. Daarna ging ik naar de recovery room, waar tot 18:30 uur ben gebleven. Dat had vooral te maken met misselijkheid en overgeven, vanwege de morfine, waar ik niet tegen kan. De avond en nacht heb ik verder overwegend slapend doorgebracht. Mijn ontbijt vanochtend was de eerste maaltijd sinds het diner van maandagavond.

Zeer waarschijnlijk worden alle slangetjes waaraan ik nu nog vastzit (infuus, katheter, drain en - tijdelijk - zuurstof) losgekoppeld. Paracetamol  wordt in vloeibare vorm, via het infuus, toegediend. Ik mag naar believen zelf op een knopje drukken. 

Hopelijk mag ik vrijdag naar  huis.
x

dinsdag 25 juni 2013

Operatie

Het schijnt dat er veel mensen zijn die zich vandaag heel goed weten te herinneren waar ze precies 25 jaar geleden waren. Wat ze deden weten ze nog beter: naar de finale van het EK voetbal kijken en ze zagen Nederland die finale winnen. In het algemeen weet ik niet waar ik was op een dag waarop een ‘historische’ gebeurtenis (zoals de moord op president Kennedy) plaatsvond. Ik weet wel waar ik op 25 juni 1988 was, maar ik heb die hele voetbalwedstrijd niet gezien.

Op die, voor voetballiefhebbers, historische datum bevond ik mij, samen met een vriend, in Murjek. Murjek? Volgens Wikipedia was in 2005 het aantal inwoners van Murjek 83. Meer dan een gehucht is het dus niet. Toch stopt daar de exprestrein ‘Nordpilen’ van Stockholm naar Narvik. De meeste mensen die daar uitstappen nemen vervolgens de bus naar Kvikkjokk. Dat is ook niet bepaald een wereldstad, maar ik ben er diverse malen geweest, omdat dat het begin en/of eindpunt was van een wandeltocht door Zweeds Lapland.

We moesten die dag een aardig aantal uren op de bus wachten, maar het zal wel duidelijk zijn dat enkele tientallen inwoners geen draagvlak bieden voor een horecagelegenheid.Ware die er geweest en had daar tv aan gestaan en zou men daar naar het EK voetbal gekeken hebben, dan had ik best mee willen kijken. Ik heb dus pas veel later, toen we weer teruggekeerd waren van de vakantie, gehoord dat 'wij' Europees kampioen waren geworden en het heeft nog veel langer geduurd tot ik, in een of andere terugblik, dat befaamde doelpunt van Van Basten gezien heb. Dat zal vandaag ook wel weer te zien zijn bij een terugblik van Studio Sport, maar of ik het dan weer zie weet ik nog niet. Het kan best zijn dat ik nog aan het uitslapen ben van de narcose. Ik moet me namelijk om 9:00 uur melden in het BovenIJ ziekenhuis voor een prostaatoperatie. Ik zeg er ook hier maar bij dat er niets kwaadaardigs aan de hand is, gewoon een oudemannenkwaaltje. Als alles meezit hoef ik maar en dag of twee in het ziekenhuis te blijven. Morgenochtend schijf ik dit blogje dus vanuit het ziekenhuisbed.
x

maandag 24 juni 2013

Achterbank

Waarom brengen veel ouders hun kind(eren) met de auto naar school?  Omdat ze het te gevaarlijk vinden om hun kind naar school te laten fietsen. Waarom is dat zo gevaarlijk? Omdat zo veel ouders hun kind met de auto naar school brengen. In Trouw las ik dat er inmiddels een 'achterbankgeneratie' is ontstaan die niet eens meer geleerd heeft goed te fietsen. Steeds minder scholen, met name in de grote steden, laten de leerlingen nog een fietsexamen doen. Volgens Veilig Verkeer Nederland zijn er zelfs kinderen die geen fiets hebben.

De kinderen die niet gewend zijn dagelijks naar school te fietsen zullen ook niet zo gauw de fiets voor woon-werkverkeer gaan gebruiken. Terwijl de fiets zo'n milieuvriendelijk vervoermiddel is en de dagelijkse fietstocht het bezoek aan een fitnesscentrum overbodig maakt. De helft van alle autoritten is korter dan 7 km. Dat fiets je in minder dan een half uur. Het regent in Nederland niet "altijd" en dankzij de Buienradar kun je heel veel ritten 'tussen de buien door' plannen. Ik ben er zelf het levende voorbeeld van dat een leven zonder auto zeer goed mogelijk is. Ik doe het immers al 74 jaar zonder. Ik ben niet anti-auto. Ik weet heel goed dat er veel situaties zijn waarin een auto een uitkomst is. Ik woon tegenwoordig in een seniorenflat. Veel medebewoners hoeven, net als ik, niet meer dagelijks naar het werk. Er is een ruim aanbod aan openbaar vervoer dicht in de buurt. Daarmee, of met de fiets, ben je in een kwartier in het centrum. Maar 's ochtends vroeg en 's avonds laat is er vrijwel geen parkeerplaats onbezet. Bij elke flat hoort een box waarin je je fiets(en) veilig kunt stallen. De flat wordt grotendeels bewoond door een 'voorbankgeneratie'.
x

zondag 23 juni 2013

Koffie

Ik ben drie keer in de Verenigde Staten geweest en dus heb ik daar wel eens koffie gedronken in een horecagelegenheid. In het algemeen is de Amerikaanse koffie uitermate slap. Ik kon een keer kiezen uit drie verschillende sterktes en uiteraard koos ik de sterkste. Die kwam nog niet in de buurt van wat ik een acceptabele kop koffie vind.

Op de algemene regel is in Amerika een uitzondering: Starbucks. Amerikanen die toevallig wel een wat sterkere kop koffie willen drinken zweren erbij. Als iets in Amerika 'naam' heeft, willen we het hier direct overnemen. Dus zag je Starbucks ook hier verschijnen, eerst op stations, later ook op diverse plaatsen in de stad. En uiteraard worden ze druk bezocht. Ik bezocht de eerste Starbucks op Station Sloterdijk, omdat hij La Place vervangen had. Ik was niet overtuigd. Het was redelijke koffie, maar niet beter dan die welke je in een gemiddelde Nederlandse horecagelegenheid voorgezet krijgt. Vaak is die andere beter. Uit een test bij Kassa naar koffie op stations kwam 'Julia' als beste uit de bus. Starbucks kwam, geloof ik, op de derde plaats.

Ik kom hier  op, omdat ik in Het PAROOL een artikel las onder de kop: Starbucks komt naar Nederlandse werkvloer. Dus als jij nog dagelijks naar je werkplek gaat, heb je grote kans dat je baas, die graag met zijn tijd meegaat, zich een 'Corner Café' van Starbucks heeft laten aansmeren. Dan drink je geen ordinaire koffie meer, maar een café latte of een espresso macchiato. Dan doe je pas echt mee!
x   .

zaterdag 22 juni 2013

Norm

In een goed geregeld landje als het onze heb je overal normen voor die vaak door de overheid worden vastgesteld. Zo mag je niet te veel lawaai maken. Te veel geluid kan immers niet alleen hinderlijk, maar zelfs schadelijk zijn, zoals regelmatig wordt aangetoond door jongeren die vaak naar dancefeesten gaan. Natuurlijk moet de overheid zich zelf ook aan de geluidsnormen houden. Maar als je zelf de normen stelt heb je het wel makkelijk. Dat blijkt maar weer eens in Amsterdam. De gemeente wil in het centrum (postcodegebied 1012) enkele nieuwe bouwprojecten realiseren. Daarvoor moeten enkele souvenirwinkels, minisupermarkten, massagesalons en bordelen verdwijnen. Schrijft Het PAROOL. Dat slopen en bouwen gaat met het nodige lawaai gepaard. Dat levert meer decibels op dan volgens de bestaande normen is toegestaan. Als gewone burger zou je dan minder lawaai moeten maken. Als gemeente verhoog je dan gewoon de normen met een aantal decibels, Dan kan ze rustig haar gang gaan. Hoe zou het toch komen dat burgers steeds minder vertrouwen in de overheid hebben?
x

vrijdag 21 juni 2013

Sloebers

Met ingang van 1 januari 2014 mogen Roemenen en Bulgaren hier gewoon komen werken en natuurlijk zien veel mensen de bui al hangen. Die mensen zijn blij met elk salaris dat ze hier geboden wordt en dus verdringen ze de veel duurdere Nederlanders van de arbeidsmarkt. En er zijn al zo veel werkloze Nederlanders. 

Moeten we dat die Roemenen en Bulgaren kwalijk nemen? Volgens mij ligt het wat anders. Er zijn voldoende louche types die via uitzendbureau-achtige constructies de Oost-Europeanen hier naartoe halen. Er zijn voldoende Nederlandse werkgevers die maar wat graag mensen in dienst nemen aan wie ze niet het Nederlandse minimumloon hoeven te betalen. Die Roemenen en Bulgaren vinden immers alles best wat boven de 160 euro per maand (het minimumloon in hun eigen land) ligt.

In Trouw las ik: Nederland gaat de samenwerking met Roemenië en Bulgarije versterken om schijnconstructies en malafide werkgevers aan te pakken en daarmee uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Dat is natuurlijk een mooi streven, maar je kunt geen wet of verdrag bedenken die niet ontdoken, of gewoon gesaboteerd, kan worden door goed verdienende burgers die nog wat meer willen verdienen door arme sloebers  uit te buiten, En er zijn altijd wel politici en brave burgers te vinden die de schuld bij die arme sloebers zullen leggen.
X

donderdag 20 juni 2013

Tablet

Ik ben geen liefhebber van de smartphone. Ik vind het schermpje te klein en het toetsenbordje te onhandig. Het lukt me niet om één letter aan te raken, dus een berichtje typen duurt eeuwig, omdat het vol typefouten zit. Een ander nadeel is dat wanneer het ding kapot is of je het kwijt bent je tegelijkertijd diverse functies mist: je kunt niet internetten, niet mailen, niet bellen, niet sms'en. Ik houd die dingen liever uit elkaar. Ik heb dus een simpel mobieltje, dat ik overigens maar zelden gebruik, ik heb een tablet, i.c. een iPad, die een redelijk overzichtelijk toetsenbord heeft en een redelijk groot scherm. Ik kan er mijn tijd mee doorkomen, als ik weer eens moet wachten in een polikliniek, want ik kan mijn digitale krantje lezen; ik kan, zo nodig, e-mailtjes versturen en tv kijken. Het ding past ook nog in mijn handtas en is dus makkelijk mee te nemen. En voor het 'zware werk' heb ik dan nog mijn laptop. 

Recentelijk was ik twee keer een dag in het ziekenhuis en iPad en laptop kwamen daar goed van pas. Volgende week dinsdag ga ik voor een weekje het ziekenhuis in en gaan beide apparaten weer mee. Maar dan gaat er ook een boek mee, want een week lang geen boek lezen is wat mij betreft onvoorstelbaar.

Ik vermoed dat de tablet, meer nog dan de smartphone ons leven gaat beheersen. In Trouw las ik dat in Los Angeles alle scholieren worden uitgerust met een iPad. De tablet kan leerboeken vervangen. In Nederland gaan in augustus van dit jaar elf zogenoemde iPad-scholen beginnen. Alle leerlingen worden uitgerust met een iPad en krijgen op een andere manier les. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is dat de fabrikanten/leveranciers van tablets hun operating systems op elkaar afstemmen, zodat die probleemloos kunnen samenwerken.
x 

woensdag 19 juni 2013

Opluchting

De koningsmantel en het rokkostuum van koning Willem-Alexander en de jurk die koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging zijn terug in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ze zijn vanaf woensdagochtend te bekijken als onderdeel van de tentoonstelling Ingehuldigd!.Schrijft Trouw. Wat een opluchting: ging je naar de Nieuwe Kerk om die hele inhuldiging nog eens te herbeleven, merkte je tot je schrik dat je voor die mantel, rokkostuum en die beeldige jurk naar Apeldoorn moest, omdat die in Het Loo te zien waren. Zo werd de trouw Oranjeklant maar weer op extra (reis)kosten gejaagd.

Ik heb al die verslagen van de bliksembezoeken aan de provincies niet gevolgd, maar ik neem aan dat Máxima bij elk bezoek weer een andere outfit droeg. Worden die nu ook nog aan de tentoonstelling toegevoegd?
x

dinsdag 18 juni 2013

Rechtstreeks

Wat handig toch dat het ziekenhuis wifi in de aanbieding heeft en nog gratis en voor niks ook. Ik kan dus op mijn normale tijd een blogje publiceren. (Ik heb mijn laptop meegenomen. Mijn iPad heb ik ook meegenomen, want dan kan ik vanochtend mijn digitale NRC Next lezen.)

De vorige keer hebben ze er hier van afgezien ook het rechter been te dotteren, omdat ze “de bocht niet om konden”. Nu hebben ze dat niet eens geprobeerd, maar zijn ze rechtstreeks vanuit de rechter lies naar de slagader in het rechter been gegaan. Ik zal nog wel een soort nagesprek krijgen. Dan zal ik vragen waarom ze moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. Daardoor moest ik ook nog een extra dag in het ziekenhuis doorbrengen. Er is deze keer ook een stent (een metalen buisje) in mijn been geplaatst. Zo'n ding zit al negen jaar in mijn kransslagader en daar heb ik al die tijd geen last van gehad.
Deze keer heb ik eens geen boek meegenomen, maar enkele dvd’s die je immers ook via je laptop kunt afspelen. Ik heb de eerste twee seizoenen van de tv-serie ‘Haven’ gekocht, die gebaseerd is op - eigenlijk een soort vervolg is op - ‘The Colorado Kid’ van Stephen King, dat ik overigens niet heb en ken. Ik had enkele afleveringen van die serie gezien bij de zender ‘SyFy’, die in het pakket van UPC zit. Zoals de naam al aanduidt biedt SyFy voornamelijk science fiction en horrorprogramma's. Maar het is een commerciële zender en de programma’s worden voortdurend onderbroken door reclames. Als je van horror houdt is Haven zeker de moeite waard en via de dvd's kun je die zonder hinderlijke onderbrekingen volgen,



Bij het diner heb ik gisteren voor het eerst van mijn leven schorseneren gegeten, die ook wel 'armeluisasperge worden genoemd. De asperges voor rijke lui heb ik slechts één keer in mijn leven gegeten. Ik was er niet enthousiast over.

Om een uur of tien word mijn infuus losgekoppeld en mag ik weer naar huis. Over een week kom ik hier weer terug, maar dan voor een paar dagen en op een andere afdeling. Dan wordt ik, hopelijk, van mijn oudemannenkwaaltje afgeholpen. 
x

maandag 17 juni 2013

Ziekenuis

Ik word om zeven uur in het ziekenhuis verwacht, waar ze vandaag het rechterbeen gaan dotteren, als ze tenminste deze keer wel "de bocht om kunnen". Ik mag weer een nachtje in het ziekenhuis blijven slapen. Morgenochtend laat ik vanuit het ziekenhuis weten hoe het verlopen is.
e

zondag 16 juni 2013

Top

Bij onder meer de Rabobank steeg het inkomen van de top, terwijl de winst vorig jaar daalde en reorganisaties met banenverlies werden aangekondigd. Een zin uit een artikel in de Volkskrant, waarin ook wordt geschreven: De stijging van het basissalaris van topbestuurders is veel hoger dan de 1,8 procent die werknemers er vorig jaar bij kregen. De salarissen van de topbestuurders gingen met gemiddeld 6% omhoog.

Bij die topbestuurders vind je waarschijnlijk veel stemmers op de VVD, die vindt dat 'WIJ' moeten bezuinigen en 'WIJ' dat zijn jij en ik, niet zij, want zij doen hun uiterste best de bedrijven en ons land er weer bovenop te helpen, terwijl wij zitten te potverteren en met elk lullig klachtje naar de dokter lopen en liever een uitkering ontvangen dan dagelijks naar ons werk te gaan. Ons dagelijks brood halen wij het liefst bij de voedselbank, dus waarom zou ons inkomen met meer dan 1,8% moeten stijgen?
X

zaterdag 15 juni 2013

Straf

Het schijnt nog steeds voor te komen: mensen die achter het stuur van hun auto ook nog eens met hun mobieltje bellen en dan niet 'hands free'. Het is wettelijk verboden, maar sommigen denken nog altijd dat zij handiger zijn dan de rest van de mensheid. Maar het kan, dankzij de 'smartphone', nog erger. Daarmee kun je overal internetten, e-mailen en/of whatsappen. Dan kan zelfs achter het stuur van je auto, zelfs achter het stuur van een rijdende auto. Trouw schreef: Alwin W. stond vrijdag in Assen terecht omdat hij een dodelijk ongeluk veroorzaakte terwijl hij zat te whatsappen. Doordat hij achter het stuur van zijn bestelbus berichten aan het sturen was via Whatsapp, merkte W. een file op de A28 bij Tynaarlo te laat op. Hij ramde de achterste auto, waarin een bestuurster met haar zoon zat. De vrouw overleed ter plaatse. (,,,) De officier van justitie wil dat hij een taakstraf krijgt van 200 uur, 3 maanden voorwaardelijke celstraf en 3 jaar rijontzegging

Ik behoor niet tot dezulken die voortdurend roepen dat er strenger gestraft moet worden, maar ik vind dat die Alwin W. er met een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf er wel redelijk licht zou afkomen. Waarschijnlijk zal hij die drie jaar rijontzegging veel erger vinden. Wat mij betreft staat internetten of whatsappen/e-mailen achter het stuur van een rijdende auto gelijk aan poging tot moord, subsidiair doodslag, met voorbedachte rade en zou het dienovereenkomstig bestraft moeten worden.
x

vrijdag 14 juni 2013

Record

Het bestaan van de ‘Guinness World Records’ heeft ertoe geleid dat allerlei mensen als ze even niets anders te doen hebben, of gewoon in een melige bui zijn, gaan zitten bedenken wat voor onzinnig wereldrecord zij nu weer eens kunnen vestigen of verbeteren. Het PAROOL schreef over zo’n record: het wereldrecord ‘skinny dipping’. Skinny dipping is de Amerikaanse aanduiding voor naakt te water gaan. Op het naaktstrand van Zandvoort wordt vrijdag (vandaag dus) een poging gedaan het wereldrecord skinny dippen te verbreken. Het is de bedoeling dat om 17 uur honderden blote deelnemers de zee in rennen. Het initiatief komt van een groep Amsterdamse studenten. Het huidige record werd in 2011 in Wales gevestigd. Niet minder dan 413 mensen gingen in hun blote kant het water in.

Het idee om dat record te verbeteren kwam van een aantal Amsterdamse studenten. 'Het begon allemaal in oktober 2012', vertelt Anna Hoefnagels, woordvoerder van de groep. 'We zaten met drie mensen bij elkaar biertjes te drinken tijdens een studentenavond en bedachten toen dat we 'een' wereldrecord wilden verbreken. Al snel kwamen we erachter dat het wereldrecord skinny dippen maar op 413 mensen stond - gezet in Wales in 2011 - en dat leek ons makkelijk te verbreken'. Drankgebruik kan dus ook leiden tot het willen verbeteren van stomme wereldrecords.

Wat die studenten niet schijnen te weten is dat wanneer het een beetje zomer is en mooi zonnig weer op diverse naaktstranden langs de Nederlandse kust ik weet niet hoeveel blote mensen liggen die, als het zeewater inmiddels een aangename temperatuur heeft, ook het water in te gaan.Het gaat niet georganiserd en neit op één plek, maar ik ben er zeker van dat op diverse momenten (veel) meer dan 413 mensen bloot te water gaan. Dat wereldrecord van die Welshmen en -women is dus al lang verbeterd (als ze het ooit al in handen hebben gehad.) 

PS
Vandaag heb ik precies acht maanden niet gerookt..
x

donderdag 13 juni 2013

Verdacht

In de berichtgeving over de Amerikaanse geheime dienstem die op grote schaal het internet afspeuren naar mogelijke terroristen, wordt nogal eens gesproken over 'Big Brother', de dictator die beschreven wordt in het boek '1984' van George Orwell. In dit boek immers weet de staat alles over iedereen. De berichtgeving heeft een onverwacht effect gehad, volgens een artikel in Trouw: In de 24 uur na de onthullingen steeg de verkoop van de dystopische roman uit 1948 over een staat die alles van iedereen weet bij Amazon met maar liefst 7.000 procent. Het boek staat nu in de top-50 van meest verkochte boeken. (Onderstreping toegevoegd.)

Ik vraag me af of de nieuwe lezers van '1984' vinden wat ze zoeken. Het gaat immers niet over een enigszins dolgedraaide informatiemaatschappij. Het gaat over veel meer, met name over de macht die een kleine 'elite' uitoefent over de rest, de grote meerderheid van de bevolking. Ik vermoed dat Orwell terugdacht aan de macht van de nazi's in Duitsland en ook keek naar de macht van het politbureau in de Sovjet-Unie. Bij 'Knevel en Van den Brink' hoorde ik Charles Groenhuijsen zeggen dat hij het wel mooi vond wat die geheime diensten allemaal uitspoken, want er waren toch zoveel aanslagen door voorkomen. Datzelfde argument werd ook gebruikt voor het martelen van verdachten. In Guantanamo Bay zitten al jaren lang mensen gevangen zonder enige vorm van proces. Zo ver kan een democratische overheid van een democratisch land gaan. De kans dat de overheid mij als 'verdachte' beschouwt, vanwege de inhoud van een een mailtje of een blog, acht ik groter dan dat ik slachtoffer word van een terroristische aanslag.
x

woensdag 12 juni 2013

Lobby

Er waren enkele priesters en nonnen uit Zuid-Amerika en de Cariben op bezoek bij paus Franciscus. Een van de aanwezigen had een verslagje gemaakt van wat er besproken was met de paus. Dat verslag is uitgelekt, las ik in Trouw. Daaruit bleek dat Paus Franciscus heeft (...) geklaagd dat er een 'homolobby' gaande is in het Vaticaan.Ik mag, denk ik, de conclusie trekken dat de huidige paus niet bepaald sympathiek staat t.o.v. homo's en dat hij er een hekel aan heeft dat homo-organisaties proberen  het standpunt van de heilige moederkerk over homo's in positieve zin om te buigen. Dat lijkt me namelijk het doel van die lobby.

Je zou toch denken dat een beetje paus het zou betreuren dat er nog steeds een lobby voor nodig is om een achterhaald standpunt van de rooms-katholieke kerk te redresseren.  Maar hij vindt het kennelijk alleen maar lastig, omdat hij net als vele, zo niet alle, van zijn voorgangers nog altijd niet bereid is homo's en lesbo's als broeders en zusters, resp. als leden van zijn kudde te aanvaarden.
x

dinsdag 11 juni 2013

Bommen

We hebben het altijd geweten, maar onze regering, van welke samenstelling die ook was, heeft nooit officieel willen toegeven dat er op Nederlands grondgebied, met name op de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant, Amerikaanse kernbommen lagen en nog altijd liggen. Het was nieuws in het NOS-journaal en de Volkskrant schreef: Oud-premier Ruud Lubbers bevestigt dat er Amerikaanse kernwapens liggen onder de grond op vliegbasis Volkel. 'Als je nu naar Volkel gaat, dan hebben we nog steeds onderdelen liggen die een functie vervullen in het nucleaire', zegt Lubbers in het tv-programma 'De Tijd Vliegt: De Koude Oorlog' van National Geographic. 'Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, want volgens mij is dat absoluut zinloos.' Wat Lubbers "malle dingen" noemt waren/zijn, als ik het goed begrepen heb, stuk voor stuk bommen die vele malen krachtiger waren/zijn dan de bommen die op Hiroshima en Nagasaki werden geworpen.

Tijdens de Koude Oorlog betekende de aanwezigheid van die bommen in Volkel dat die basis een aantrekkelijk doelwit was voor mogelijke aanvallen van de Sovjet-Unie, wat mij op zich al een goede reden leek om van die dingen af te willen. Ook op de website van Elsevier is een artikel te lezen over de 'bekentenis' van Lubbers. In diverse reacties op dat artikel wordt Lubbers o.a beschuldigd van hoogverraad: "Hij brengt Nederland op deze manier op zeer gevaarlijke manier in de picture bij internationale terroristen en lokale anarchisten. De man zou vervolgt moeten worden." Die 'terroristen' en 'anarchisten' wisten, net als ik en vele anderen, al lang dat die bommen daar liggen. Nu hoeft onze huidige regering alleen nog maar te bevestigen wat Lubbers heeft gezegd. Ze kan dan in één moeite door de Amerikaanse regering vragen of ze hun rotzooi even willen komen ophalen.
x

maandag 10 juni 2013

Legaal

Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal privégegevens verzamelt via bijvoorbeeld Facebook en Google. Die gegevens worden doorgespeeld aan o.a de Britse geheime dienst (en misschien ook wel aan onze eigen AIVD). De Britse minister van Buitenlandse Zaken liet weten dat het gebruik van die privégegevens helemaal legaal is. Het ligt er maar aan wat je verstaat onder 'legaal'. President Obama was daar duidelijk oever: als je terrorisme kunt bestrijden door iets van je privacy op te geven, moet je daar niet al te moeilijk over doen. Sinds 9/11 is er wat dat betreft al veel meer mogelijk geworden in de Verenigde Staten. Dat is allemaal netjes via de wetgeving geregeld en dan is het dus 'legaal'. We kunnen, theoretisch, pedoseksualiteit uit het Wetboek van Strafrecht halen. Dan is pedoseksualiteit niet langer illegaal. Maar iedereen zal het onwenselijk blijven vinden. In Amerika is in de twintiger jaren van de vorige eeuw productie en verkoop van alcohol verbonden (=illegaal) geweest. Alcohol drinken mocht wel en dat bleef men ook doen en de georganiseerde misdaad bleef zich bezig houden met het voldoen aan de behoefte. Hetzelfde zien we al jaren gebeuren met  drugs.

Ik ga er echt niet voor pleiten allerlei verboden maar af te schaffen, Maar ik heb ooit op school geleerd dat de eerste wetten ontworpen werden om de burger te beschermen tegen de overheid. Dus als de overheid zegt dat enige inperking van de persoonlijke vrijheid gerechtvaardigd (=legaal) is in het kader van een of ander (naar de mening van die overheid) 'hoger doel', dan word ik heel erg achterdochtig.
x

zondag 9 juni 2013

Vertrouwen

Als je iemand moet kunnen vertrouwen is dat wel een notaris, toch? Nou, als ik Het PAROOL mag geloven, valt dat behoorlijk tegen. Notarissen hebben een zogenaamde ‘derdenrekening’. Op een derdenrekening staan bijvoorbeeld aanbetalingen voor vastgoed of erfenissen. Notaris Blijleven in Amsterdam had een aardig bedrag op zo’n rekening staan. Een groep van vijf personen spiegelde Blijleven een buitengewoon spectaculair verhaal voor. Hij zou aardig wat kunnen verdienen bij een vastgoedtransactie. Omdat hij dat geld kennelijk even niet had, gebruikte hij wat geld van de 'derdenrekening - een doodzonde binnen het notariaat. Die notaris werd dus gewoon opgelicht. Je kan ook zeggen: was uit geldzucht bereid het wat minder nauw met de regeltjes te nemen, terwijl je juist een notaris inhuurt om op de regeltjes te letten. Zo raakte de notaris 850.000 euro van anderen kwijt. Mocht je binnenkort een huis gaan kopen, denk dan even aan dit verhaal
x

zaterdag 8 juni 2013

Geheim

Wie aan de Amerikaanse geheime dienst denkt, denkt al gauw aan de CIA, die zijn mensen over de hele wereld uitzendt om gegevens te verzamelen, oftewel om te spioneren. Maar er is een veel grotere inlichtingendienst, de National Security Agency, de NSA. Haar werknemers zitten gewoon achter een bureau. Toen ze net begonnen, in de Tweede Wereldoorlog, lazen ze buitenlandse kranten en tijdschriften en luisterden ze naar buitenlandse radio’s. Door die (openbare) gegevens te verzamelen en analyseren kwamen ze veel meer te weten dan die ‘ouderwetse’ spionnen van de CIA. Later gingen ze ook telefoonlijnen afluisteren en tegenwoordig wordt uiteraard alles wat via het internet gaat gevolgd, opgeslagen en geanalyseerd. Dat mag natuurlijk niet, maar er mag zo veel niet.

Ineens komen al die clandestiene activiteiten weer eens in het nieuws, al weten ‘we’ al jaren dat ze gebeuren. Ik heb daar een dik boek over, dat ik al in 2001 in Amerika gekocht heb. De Amerikanen worden gerustgesteld met de mededeling dat al dat afluisteren in Amerika niet mag, dus ze doen het alleen in het buitenland. Dat is uiteraard onzin want ze bespioneren (zeker sinds 9/11) de eigenbevolking net zo hard. En reken er maar op dat onze eigen AIVD (en inlichtingendiensten in alle, ook democratische, landen) precies hetzelfde doet. Dat mag ze ook niet doen, maar ja, je wilt toch graag voorkomen dat terroristen aanslagen plegen? Daar heb je toch wel wat stiekem, clandestien gedoe voor over? Dan wil het College Bescherming Persoonsgegevens ook wel wat door de vingers zien. Jij hebt toch niets te verbergen, mag ik hopen?
x

vrijdag 7 juni 2013

Paaltjes

Onlangs botste een ouder echtpaar op een snorfiets tegen een paaltje midden op een fietspad. Beiden raakten ernstig gewond, de vrouw overleed later in het ziekenhuis. De gemeente Amsterdam heeft nu besloten dat veel van die gevaarlijke paaltje moeten verdwijnen.

Het is mijn indruk dat veel van die paaltjes geplaatst zijn om te voorkomen dat automobilisten gebruik maken van het fietspad. Ik ga naar het winkelcentrum via een viaduct waar alleen een fietspad en een voetpad onderdoor lopen. In dat fietspad staan paaltjes. Die voorkomen dat ‘slimme’ automobilisten dat fietspad gebruiken om zo een omweg van enkele honderden meters te voorkomen. Denk niet dat zulke automobilisten er niet zijn. In Den Haag fietste ik naar mijn werk via de Weimarstraat, een winkelstraat, waarin op een gegeven moment een fietspad was aangelegd. Dat ging uiteraard ten koste van de ruime voor auto’s. Wanneer een vrachtwagen bij AH stond uit te laten kon daar geen auto langs. Automobilisten met vreselijke haast maakten dan wel eens gebruik van het fietspad. Als zo’n automobilist achter mij aan kwam ging ik altijd zo langzaam mogelijk op het midden van dat fietspad rijden. Dat deed ik ook als een auto mij tegemoet kwam. Eén keer stapte een chauffeur dreigend uit, maar ik werd bijgestaan door medefietsers en de automobilist kon mooi achteruit terugrijden.

Ik zie de bui al hangen als veel van die paaltjes verwijderd worden. Het wachten is dan op de eerste (brom- of snor)fietser die tegen een auto aanknalt waarmee misbruik gemaakt wordt van het fietspad. Ik moet overigens ook nogal opletten om te voorkomen dat ik met mijn fiets tegen een rondrazende brom- of snorfiets aanrijd.
x

donderdag 6 juni 2013

Schoolreisje

Als kind had ik al de pest aan schoolreisjes. Dat waren toen nog eendaagse gebeurtenissen. Een belangrijk deel van zo’n dag werd doorgebracht in een speeltuin en ik had een hekel aan allerlei toestellen die op en neer of in het rond bewogen. Daar werd ik misselijk van (nog altijd). Ook kermissen waren en zijn niet aan mij besteed. De lunch kreeg je van je moeder mee en de versnapering die je kreeg was meestal een slap soort ranja.

In de korte tijd dat ik onderwijzer was had ik ook een hekel aan schoolreisjes. Je moest altijd maar afwachten of je alle kindertjes die aan je toevertrouwd waren ook weer veilig en ongedeerd aan de wachtende ouders konden worden overgeleverd. Ik heb een keer meegemaakt toen we door de Haarlemmermeer fietsten dat een kind door een auto geschept werd. Het kwam er gelukkig met niet meer dan wat schaafwonden vanaf, maar het had veel erger kunnen zijn.

Gisteren besteedde EenVandaag aandacht aan het schoolreisje anno nu. Dat duurt, zeker bij het voortgezet onderwijs, enkele dagen en niemand kijkt meer gek op, als Bali het reisdoel blijkt te zijn. Allemaal leuk en aardig, maar een vader vertelde hij dat hij aan diverse schoolreisjes zo’n duizend euro per jaar kwijt was. Nu schijnt er ook iets van een economische crisis te heersen. In hetzelfde EenVandaag werd vermeld dat er veel ‘zorgmijders’ zijn die afzien van het aanschaffen van medicijnen, bezoek aan de fysiotherapeut of GGZ. Dat kost geld namelijk, vanwege de eigen bijdrage. Je kunt je voorstellen dat er gezinnen zijn waar ze moeten kiezen tussen het schoolreisje voor een kind of de medicijnen voor een ouder.

Overigens, ook toen er nog geen crisis was waren er ouders die niet voldoende geld hadden om het schoolreisje van een kind of de kinderen te betalen. Het is niet leuk voor kinderen als ze tegenover klasgenoten moeten toegeven dat ze in verband met geldgebrek niet mee kunnen. Ze kunnen immers ook al geen merkkleding dragen. Het wordt hoog tijd de schoolreisjes af te schaffen.
x

woensdag 5 juni 2013

Rechtvaardig

De NS gaat wel iets bezuinigen, las ik in Trouw: de nieuwe grote baas gaat een derde minder verdienen dan zijn voorganger, die mede verantwoordelijk was voor het fiasco van de Fyra, maar hij was kennelijk toch wel zo goed dat hij een kleine driekwart miljoen per jaar mocht verdienen. Dat maak ik tenminste op uit het feit dat de nieuwe topman een half miljoen gaat verdienen. De enige aandeelhouder van de NS, minister van financiën Dijsselbloem vindt het jaarsalaris van circa een half miljoen euro dat de nieuwe NS-topman Timo Huges gaat verdienen een 'te rechtvaardigen bedrag'. Dijsselbloem zei dat dinsdagavond in het tv-programma Knevel en Van den Brink. Die Huges wordt met publieke gelden betaald, dus je zou denken dat op zijn salaris de Balkenendenorm van toepassing is. Ik heb Knevel en Van den Brink niet gezien, dus ik weet niet hoe Dijsselbloem de hoogte van dat salaris rechtvaardigt. Omdat hij zo vreselijk goed is? Dat dachten we van zijn voorganger ook en dat hebben 'we' van zo veel uit publiek geld betaalde topmensen gedacht die er, achteraf bekeken, een puinhoop van hebben gemaakt. Dat hele Fyragedoe mag je toch ook wel een puinhoop noemen. Dat heeft al enkele miljarden gekost en daar komt waarschijnlijk nog wel wat bij.
Huges heeft zijn sporen verdiend in de tuinbouwveilingen, dus dan moet hij NS ook wel aardig kunnen leiden. Hij werd ooit eens geïnterviewd op het weblog 'Jonge bazen'. Dat klinkt toch allemaal vertrouwenwekkend. Ik stap binnenkort weer vol vertrouwen in de treinen van de NS.

x 

dinsdag 4 juni 2013

Kosten

Heb je je recentelijk nog wel eens afgevraagd waarom de kosten van de gezondheidszorg zo hoog zijn? Nou, dat ligt (ook) aan mij. Gisteren heb ik weer voor drie maanden medicijnen bij de apotheek gehaald. Ik dacht: laat ik eens vragen wat dat kost. Welnu: 249 euro! Ik slik dus voor zo’n 83 euro aan pillen per maand. Dat komt al dicht in de buurt van de premie die ik maandelijks betaal.

Maar ik laat het niet bij de consumptie van geneesmiddelen. In de achter ons liggende maanden heb ik drie verschillende specialisten en een fysiotherapeut bezocht en uiteraard de huisarts. Er zijn foto’s, CT-scans en echo’s gemaakt, functieonderzoeken gedaan en diverse malen heb ik bloed laten prikken dat in het laboratorium onderzocht werd. Ik ben gedotterd en werd daarvoor een dag opgenomen in het ziekenhuis. Binnenkort word ik nog eens een week opgenomen en geopereerd. Ik heb, kortom, in minder dan een jaar al heel wat meer kosten gegenereerd, dan ik aan premie betaald  heb en zal nog wat meer kosten gaan genereren. Mij zul je niet horen klagen over een hoge premie, want stel je eens voor dat ik niet verzekerd zou zijn. Dan zou ik binnenkort aan de bedelstaf geraken. Wie beduidend jonger is dan ik zal niet blij met me zijn, want die betaalt vrijwel evenveel premie als ik, maar consumeert heel wat minder. Die moet dan maar bedenken dat hij, voordat hij het weet, geheel buiten zijn schuld in een ziekenhuis kan geraken en door diverse specialisten behandeld kan worden. Die zal dan ervaren dat het toch wel prettig is dat hij verplicht verzekerd is. Ga maar eens praten met Amerikanen die niet verzekerd zijn.

De kosten van de zorg kunnen een stuk lager,  maar we zullen hoe dan ook een behoorlijk percentage van ons inkomen aan premies blijven uitgeven. Ja, je betaalt mee aan de kosten die anderen maken, maar er komt een tijd dat anderen voor jou gaan betalen.

x

maandag 3 juni 2013

Wonen

Kop in Het PAROOL: Laatste originele Bijlmerflat gered van de sloop. Wat mag je op grond hiervan concluderen? Dat vrijwel al die gigaflats, die pas veertig jaar geleden gebouwd werden, inmiddels gesloopt zijn. De Bijlmer was een wijk die door planners was bedacht. Op zich hoeft dat niet tot een slecht resultaat te leiden. Ik ben opgegroeid in het deel van Amsterdam dat Plan Zuid genoemd werd. Het werd zo'n negentig jaar geleden gebouwd (en nog eerder gepland) en er is nog nauwelijks iets veranderd. Als je mij vraagt welke gebouwen er verdwenen zijn, kan ik uit mijn hoofd alleen de (r.k) Thomaskerk in de Rijnstraat en de (gereformeerde) Waalkerk in de Waalstraat noemen. Dat die verdwenen zijn heeft niet zo zeer met inzichten in de architectuur te maken.

Bij de planning en bouw van de Bijlmer was, als ik het me goed herinner, uitgegaan van een strikte scheiding tussen wonen, werken en ontspanning. De 'winkel om de hoek' bestond er niet. Buurtkroegen, waarvan er in Plan Zuid talloze waren (en er nog zijn) kende de Bijlmer niet. Kinderen die er buiten speelden waren volledig buiten het zicht van de ouders thuis. Die scheiding tussen allerlei functies zag je in veel nieuwbouwwijken van na de Tweede  Wereldoorlog. Vandaar dat ze, naar mijn oordeel, zo ongezellig zijn. De wijk waar ik nu woon is er ook zo een. Als ik zou kunnen ruilen met een woning in de Rivierenbuurt, deel van Plan Zuid, zou ik dat zonder aarzelen doen.

.

zondag 2 juni 2013

Puf

De titel van dit blog geeft aan wat ik vandaag niet heb, wat schrijven betreft. De paar woorden die je nu leest geven in ieder geval aan dat ik vanochtend weer gezond (als je dat zo noemen mag) ben opgestaan.
x

zaterdag 1 juni 2013

Trein

In de (gratis) digitale editie van Trouw van hedenochtend staan zes (6) artikelen over de Fyra, die hogesnelheidstrein die al maanden niet rijdt tussen Amsterdam en Brussel en die, toen hij nog wel reed, voortdurend onderhevig was aan vertragingen en andere mankementen. De treinstellen en het spoor waarover zij zouden moeten rijden hebben al honderden miljoenen euro's gekost en waarschijnlijk gaan daar, bezuinigingen of niet, nog wel een paar honderd miljoen meer bij komen. En dat allemaal om voor een hogere prijs een uur of twee, drie eerder in Brussel te zijn dan met de Intercity, die je vroeger nam en tegenwoordig weer kunt nemen. Voor zakenmensen zal het wellicht interessant zijn om een paar uur minder reistijd kwijt te zijn. Is er eigenlijk wel eens uitgerekend hoeveel extra (belasting)inkomsten die tijdwinst op zou leveren en hoe die zich verhielden tot de kosten die er voor die Fyra zijn uitgegeven?
x