Waarom brengen veel ouders hun kind(eren) met de auto naar school? Omdat ze het te gevaarlijk vinden om hun kind naar school te laten fietsen. Waarom is dat zo gevaarlijk? Omdat zo veel ouders hun kind met de auto naar school brengen. In Trouw las ik dat er inmiddels een 'achterbankgeneratie' is ontstaan die niet eens meer geleerd heeft goed te fietsen. Steeds minder scholen, met name in de grote steden, laten de leerlingen nog een fietsexamen doen. Volgens Veilig Verkeer Nederland zijn er zelfs kinderen die geen fiets hebben.
De kinderen die niet gewend zijn dagelijks naar school te fietsen zullen ook niet zo gauw de fiets voor woon-werkverkeer gaan gebruiken. Terwijl de fiets zo'n milieuvriendelijk vervoermiddel is en de dagelijkse fietstocht het bezoek aan een fitnesscentrum overbodig maakt. De helft van alle autoritten is korter dan 7 km. Dat fiets je in minder dan een half uur. Het regent in Nederland niet "altijd" en dankzij de Buienradar kun je heel veel ritten 'tussen de buien door' plannen. Ik ben er zelf het levende voorbeeld van dat een leven zonder auto zeer goed mogelijk is. Ik doe het immers al 74 jaar zonder. Ik ben niet anti-auto. Ik weet heel goed dat er veel situaties zijn waarin een auto een uitkomst is. Ik woon tegenwoordig in een seniorenflat. Veel medebewoners hoeven, net als ik, niet meer dagelijks naar het werk. Er is een ruim aanbod aan openbaar vervoer dicht in de buurt. Daarmee, of met de fiets, ben je in een kwartier in het centrum. Maar 's ochtends vroeg en 's avonds laat is er vrijwel geen parkeerplaats onbezet. Bij elke flat hoort een box waarin je je fiets(en) veilig kunt stallen. De flat wordt grotendeels bewoond door een 'voorbankgeneratie'.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Ik fiets elke dag, al mijn hele leven lang. Heb niet eens een auto. Ook Jill doet mee, gelukkig. Niks mis met een portie beweging elke dag!
BeantwoordenVerwijderen