vrijdag 31 juli 2020

VERPLICHT

Volgende week wordt het in  Amsterdam verplicht een mondkapje te dragen op drukke plekken, bijvoorbeeld op de Albert Cuypmarkt en in de Kalverstraat.Ik las ergens dat een hoogleraar dat onwettig noemt, omdat het de persoonlijke vrijheid aantast.

Ik ben heel erg gesteld op mijn persoonlijke vrijheid, maar daar wil ik best een beetje van inleveren, als dat in het belang van mijn gezondheid is of ter bescherming van de gezondheid van anderen.

Onze persoonlijke vrijheid is wel eerder aangetast, maar we zijn er intussen zo aan gewend dat we het niet eens meer zo ervaren. We mogen bijvoorbeeld niet zelf uitmaken hoe we van de openbare weg gebruik maken. Je mag alleen van de rechter rijhelft gebruikmaken. Je mag het spoor niet overstekken als de bellen nog rinkelen. Er zijn plekken waar je geboden wordt links- of rechtsaf te slaan. Je bent in een vliegtuig verplicht een mondkapje te dragen, wat je er  ook van mag denken. Een man in een vliegtuig van Las Palmas naar Schiphol weigerde een mondkapje te dragen. Het cabinepersoneel, schrijft de Volkskrant, vroeg hem meerdere malen dat te doen, maar hij luisterde niet. Hij beschuldigde de stewardessen er zelfs van dat ze geen anderhalve meter afstand hielden. De man kreeg van de rechter een boete van 500 euro. Mooi!

Ik vraag me overigens af, hoe die man zonder mondkapje het vliegtuig in kon komen. Hoef je dat mondkapje pas voor te doen als je al in het vliegtuig bent? Het is toch een kleine moeite iemand die geen mondkapje draagt de toegang tot het vliegtuig te weigeren.

In de Kalverstraat en op de Albert Cuypmarkt kun je echt niet zien of iemand in jouw directe omgeving besmet is. 't Is toch wel handig om dat te weten. Als jij vindt dat het mondkapje jou persoonlijke vrijheid beperkt, blijf dan lekker thuis van je vrijheid genieten.

donderdag 30 juli 2020

Gisteren was een nogal lang blog.

Vandaag dus even niet.

woensdag 29 juli 2020

HERINNERINGEN

"Het wordt een dag met mooie herinneringen."

Dat schreef ik hier 29 juli 2019, precies een jaar geleden dus. Het was de eerste keer in (toen) 14 jaar bloggen dat ik vertelde dat het op 29 juli 'zoveel jaar' geleden' was dat Boukje was overleden. Waarom ineens twee jaar na elkaar? Gewoon, omdat ik geen mooier onderwerp om over te praten en schrijven ken dan Boukje. Vandaag is het daar dus een goede dag voor.


Dit is Boukje ongeveer 26 jaar geleden.

Vandaag is het exact 24 jaar geleden dat Boukje is overleden. Mensen vroegen/vragen wel eens of ik ermee heb leren leven. Mijn reactie is dan: "Nee, ik heb geleerd ermee te functioneren." Voor mij zou 'geleerd ermee te leven' betekenen dat ze uit mijn leven verdwenen zou zijn. Dat is ze niet en dat zal ook niet gebeuren. Shakespeare schreef in een van zijn sonnetten:
“De dood zal jou niet in zijn schaduw krijgen,
Wanneer jij in mijn zinnen blijft bestaan."

(Vertaling van Arie van der Krogt.)

Er gaat nauwelijks een dag voorbij dat ze niet in mijn gedachten is, (al is het alleen maar omdat ik elke dag die foto zie als ik mijn laptop open). Soms een enkel moment, soms wat langer, zoals vandaag.

Kort voor haar overlijden hebben we nog gesproken over cremeren of begraven. Ik heb toen gezegd: "Als je begraven wil worden, dan gebeurt dat ook, maar ik zal nooit naar je graf komen." Ze is gecremeerd. Er staat nergens een urn met as. Die is in zee uitgestrooid. Ik weet dat veel mensen troost vinden in het bezoek aan het graf van een geliefde. Ik zou niet weten waarom ik naar een specifieke plaats op een kerkhof zou moeten gaan om daar mooie herinneringen aan Boukje te hebben. Die heb ik veel en overal.

Ik zit vandaag echt niet de hele dag treurig te wezen. Integendeel, ik heb zoveel mooie herinneringen aan ruim 29 jaar samenleven met Boukje. Ik heb hier wel eens geschreven over de vakanties die we samen doorbrachten in Zweeds Lapland en over die vakantie die ik daar alleen heb doorgebracht en die ik één van mijn mooiste vakanties noemde. Een tijdje geleden bedacht ik dat, als ik iets zou kunnen overdoen, ik die vakantie zou overdoen en er met Boukje heen zou gaan. Er waren (tijdens de enige van 15 vakanties daar) dat jaar geen muggen en het was negen dagen op rij schitterend, zonnig weer. Ik stelde me toen voor dat we zouden doen wat ik toen in mijn eentje deed: lopen, tentje opzetten, kleertjes uit en in de zon liggen. In die tijd (juni/juli) heb je in het hoge noorden veel zonuren op één dag. Het wordt ’s nacht alleen wat donkerder, omdat de zon achter de bergen verdwijn. Om middernacht is het nog licht genoeg voor het maken van foto’s (zonder flits).

Ik heb in Lapland twee keer (heel snel) een naaktfoto van Boukje gemaakt, maar dat was nog op zo’n rolletje dat ontwikkeld en afgedrukt moest worden. Ik had er in die imaginaire vakantie ik weet niet hoeveel kunnen maken, want op een digitale camera kan je heel wat foto’s kwijt. (Ik zou trouwens zo’n foto hier niet laten zien.) We hadden in de open lucht kunnen vrijen, want er was in de wijde omtrek toch geen mens die er aanstoot aan zou kunnen nemen. We hebben 'het' trouwens twee keer in de open lucht gedaan, één keer ergens op de Veluwe en één keer in Schotland, in de buurt van Loch Ness. (Honi soit qui mal y pense.) Ik vind het overigens helemaal niet erg dat ik geen smartphone vol (al of niet naakt)foto’s van Boukje heb. Die foto hierboven heb ik ook op mijn smartphone. Dat vind ik genoeg. Hoe mooi ze er verder nog uitzag weet ik nog heel goed.

Kortgeleden schreef ik hier wat onze mooiste vakantie samen was.

Ik schrijf hier altijd over Boukje. Zij vond dat een naam voor een kleutermeisje en wilde Bouk genoemd worden. (Haar tweelingzus Sjoukje noemde ik toen en nog steeds Sjouk, net als iedereen die haar kent.) Daar hield ik me dus aan, behalve op die momenten, dat ik weer extra veel van haar hield. Vanaf de eerste keer dat ik hier over haar schreef noemde ik haar Boukje en dat zal ik blijven doen. Ik noemde haar ook wel eens bij een koosnaam, die spontaan tot stand kwam tijdens onze eerste vakantie in Lapland. Ik gebruikte die naam nooit in gezelschap, omdat ik ontdekt had dat als je dat maar vaak genoeg doet, anderen diezelfde naam gaan gebruiken en dat wilde ik per se niet. Ik heb heel vaak gedichtjes (nou ja, rijmpjes) geschreven die ik “Hum for …“ (Boukje dus) noemde, naar Winnie the Pooh, die vaak rijmpjes maakte die hij hums noemde. Ik schreef ze ook altijd in het Engels.

Nou zeg, ik ben wel persoonlijk bezig vandaag. Dat doe ik hier zelden, maar het gaat wel over Boukje. We gingen wel eens apart op vakantie. Ik weet niet meer over welk jaar ik het nu ga hebben. Ik ging met een vriend naar Lapland, Boukje ging naar Frankrijk met een vriendin. Haar vakantie bestond uit 's ochtends (een cursus) aquarelleren en 's middags iets doen in de omgeving. De heen- en terugreis gingen per bus, van en naar Den Haag Centraal. Wij brachten elkaar nooit weg naar en haalden elkaar nooit op van vliegveld of station, als we apart op vakantie gingen. Afscheid nemen en elkaar weer ontmoeten deden we liever thuis, in de privé-sfeer. Het ging buitenstaanders niets aan hoe we dat deden. Voor ons geen “Goodbye Hello”.

Die avond had de man van die vriendin hen met zijn auto opgehaald van het station Den Haag Centraal. Ze dronken nog even koffie bij ons. Ik merkte al gauw dat Boukje me iets wilde vertellen. Ik had geen idee wat, maar ze wilde er duidelijk mee wachten tot we met ons tweeën waren. Ik vroeg dus niets.

Vooraf moet ik nog zeggen dat Boukje niet kon liegen of smoesjes vertellen. Dat had niets te maken met een zeer verheven moraal. Ze kon het gewoon niet. Ze had het idee dat wanneer ze loog, of een smoesje vertelde, of iets belangrijks achterhield, iedereen dat direct aan haar kon zien. Ze zou gaan blozen, of zo.

Nadat die vriendin en haar man vertrokken waren, kwam direct het hoge woord eruit: ze was verliefd geworden, had met die man gevreeën en wilde hem blijven ontmoeten. Ze wilde absoluut niet bij mij weg, want ze hield niet plotseling minder van mij. Ze wilde die ander ook.

Het was geen bekentenis. Het had niets te maken met "Ik heb iets verkeerds gedaan. Wil je het me vergeven?" Boukje vertelde gewoon open en onverbloemd wat er gebeurd was en wat ze van plan was. Het was Boukje in optima forma.

Hij heette Han en was een jaartje ouder dan ik. Hij was gescheiden en had een puberdochter waarmee Boukje het, bleek later, heel goed kon vinden. Hij was een enthousiast zeiler en had een eigen zeewaardig jacht. Boukje heeft dus diverse weekenden gezeild, niet op zee, maar op het Haringvliet. (Hij woonde in Middelharnis.) Uit de, latere, verhalen van Boukje bleek dat hij in sommige opzichten niet veel van mij verschilde.

Ik heb niet lang hoeven nadenken. Mijn primaire reactie was, dat van haar houden en met haar samenleven voor mij niet betekende dat ik háár leven en háár keuzes daarin zou willen, kunnen of mogen bepalen. Ik heb nooit gezegd dat ze iets moest doen of juist moes laten. (Dat zou ze trouwens, terecht, niet gepikt hebben.) Ik had uiteraard het volste recht mijn eigen keuzes te maken in reactie op de hare. Dat heb ik ook gedaan. Ik was niet boos. Ik was niet verdrietig. Ik voelde mij niet tekortgedaan of veronachtzaamd. Ik had niet iets van ‘Hoe kun je MIJ dit aandoen?’

Ik zou boos geworden zijn als ze niets verteld had en ik er op een of andere manier toch was achter gekomen, maar dat was hoe dan ook ondenkbaar. Dat paste domweg niet in onze relatie. Ik zou verdrietig geweest zijn als ze me verteld had dat hij haar veel beter begreep dan ik, dat ze bij hem veel meer kwijt kon dan bij mij. Ik zou doodongelukkig geweest zijn als ze ervoor gekozen had bij me weg te gaan. Maar het was allemaal heel simpel: ze was gewoon zichzelf en zo was ze de vrouw van wie ik hield en zonder wie ik niet wilde leven. Dat heb ik haar gezegd. Over consequenties voor onze relatie hoefden we het niet te hebben. Die waren er niet. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat als ik Boukje toen gevraagd had ermee te stoppen, ze dat inderdaad gedaan zou hebben. Ik heb het geen moment overwogen. Boukje heeft in een later stadium nog wel eens bezorgd gevraagd of ik het echt niet erg vond. Het antwoord was steeds hetzelfde: ”Nee.”

Boukje ging ongeveer één keer per maand een weekend naar hem toe, soms wat langer. Ja, dan zat ik in mijn uppie. Vond ik dat erg? Nee, ze ging wel eens vaker een weekend zonder mij weg of ik zonder haar. Ik kon en kan altijd nog goed al¬leen zijn. Na een jaar of drie heeft Boukje eigener beweging een eind gemaakt aan die relatie, omdat ze het uiteindelijk toch te moeilijk vond met een 'dubbele loyaliteit' te leven en het voor haar geen vraag was met wie ze wilde doorleven. Ik was het alweer vergeten, maar toen ze na het eerste weekend bij hem terugkwam, zei ze dat ze het heel aardig had gevonden dat ik toen ze wegging “Prettig weekend” had gezegd.

Ik vertel dat allemaal niet om te laten zien hoe ruimdenkend ik ben, maar om duidelijk te maken hoe onze relatie was. Ik heb het al eerder verteld aan mensen in mijn directe omgeving. (De meeste begrepen er niets van). Hans Andreus schreef in zijn gedicht “Voor een dag van Morgen”:
“(…) zeg het aan geen mens,
ze zouden je niet geloven.
Ze zouden niet willen geloven dat
alleen maar een man
alleen maar een vrouw
(…) zo liefhad
als ik jou.”

“Death ends a life, but it does not end a relationship.”

PS

Dit is de Beggartalk met het nieuwe recordaantal woorden (boven dit PS): 1715, maar ik zou nog veel meer over Boukje kunnen schrijven.

Dit is de laatste foto die van Boukje is gemaakt, kort voor haar overlijden.







dinsdag 28 juli 2020

INFLUENCERS

Veel mensen, met name jongeren, halen hun informatie over wat er zo al gebeurt in de wereld in het algemeen en in dit land in het bijzonder niet meer uit de traditionele geschreven en audiovisuele media, maar uit de sociale media. In dit verband is het beeld bijna iconisch van de vrouw die op de vraag waar ze haar kennis over toewijzing van woningen aan immigranten, i.p.v. aan lang wachtende Nederlanders, vandaan haalde, antwoordde "Van Facebook."

Ik vermoed dat hier een belangrijke rol wordt gespeeld door de zogenoemde influencers, mensen wiens teksten op de sociale media door talloze mensen gevolgd worden. Fotomodel Doutzen Kroes is zo'n influencer.  Ze heeft, las ik in Trouw, maar liefst 6,4 miljoen volgers over de hele wereld. Doutzen heeft heel wat losgemaakt met haar coronapost op Instagram. (...) Woensdag trok ze op haar account het officiële verhaal over corona in twijfel. Hebben de overheid, wetenschap, farmaceutische industrie en media niet gewoon baat bij een angstige samenleving, vroeg de superster zich af. En waarom vertellen die instanties niet dat je met vitamines en gezonde voeding je afweer tegen corona kunt ‘boosten’? De bekende zanger (ik had nog nooit van hem gehoord) Gers Pardoel weet ook hoe je het coronavirus moet bestrijden: met liefde, knuffelen en handen schudden.  

"Die instanties", lieve Doutzen, vertellen al jaren dat je "met vitamines en goede voeding" je afweersysteem kunt boosten. Hebben al die met het virus besmette en eraan overleden mensen niet voldoende vitamines en goede voeding binnengekregen? Overigens schijnen veel bewegen, voldoende slaap, gezond gewicht en voorkomen van stress ook goed te zijn voor je afweersysteem. Vertel dat nog even in je volgende post.

Haar in het Engels opgestelde hartekreet (sic), tot dusver beloond met ruim 33.000 likes, roept de vraag op hoe schadelijk de rol van influencers is in de strijd tegen corona. Deskundigen benadrukken elke dag het belang van afstand houden, handen wassen en mondkapjes, maar zo’n fotomodel en influencer van wereldfaam maakt vooral op jonge mensen grote indruk.


Doutzen beweert natuurlijk niet zomaar iets: In haar post meldde Kroes dat ze ‘urenlang onderzoek’ heeft gedaan naar corona. (Onderstreping toegevoegd.) Dat complete outbreak management team (vertelt een insider) heeft een uurtje met elkaar zitten koffiedrinken en was er toen wel uit. Alleen nog even een adviesje voor Rutte c.s. opstellen. Dat wilde Jaap van Dissel wel doen. Rutte heeft dat adviesje aan de orde gesteld in de rondvraag van de ministerraad. Die riep in koor: 'Dat kan je best zo vertellen in je persconferentie, Mark." Dan mag je toch blij wezen dat Doutzen er uren van haar kostbare tijd voor over heeft gehad om gedegen onderzoek naar het virus te doen en laten we haar dankbaar zijn dat ze ook nog eens bereid is de aldus verworven kennis met haar 6,4 miljoen volgers te delen. 

Columnist Natascha van Weezel schreef in Het Parool: Een influencer is geen viroloog, dus laten we alsjeblieft gewoon naar het RIVM blijven luisteren. Niemand zit te wachten op een nieuwe lockdown. Die voorkom je écht niet door voor het feesten braaf je vitamientjes in te nemen. Ze had een onaangename ervaring in een restaurant gehad.

Het restaurant waar ik (...) een (1,5 meter)diner had, veranderde rond elf uur ’s avonds opeens in een feest­café. Een grote groep meisjes sprong op tafels om de macarena te dansen. Ze waren vrij dronken en hingen al zingend om de nek van andere bezoekers. Zelf kon ik nog net op tijd vluchten. Voor de deur stond een rij van een stuk of honderd feest­gangers popelend te wachten. 

Ik ben niet bang, maar ik maak me wel zorgen om een jongere die (zonder het te weten) besmet is tijdens de macarena  (of God mag weten welke muziek ze tegenwoordig op feestje draaien) en vervolgens tijdens een moment in mijn directe nabijheid de besmetting op mij overbrengt. Ik begrijp best dat jongeren er moeite mee hebben niet meer de vrijheid hebben tot het organiseren en/of bijwonen van hun (veel korter dan 1,5 meter) feestjes, maar ze beperken wel mijn vrijheid, want ik probeer het risico te ontlopen, door zo weinig mogelijk de deur uit te gaan,


maandag 27 juli 2020

PAMPUS

Ik heb altijd gedacht dat het eilandje Pampus binnen de gemeentegrens van Amsterdam lag, maar dat was een fout. Het hoort bij de gemeente Gooise Meren, een fusiegemeente waar o.a. Muiderberg (van dat slot) toe behoort. Ik neem aam dat Pampus ooit bij Muiderberg heeft gehoord\

Pampus is een forteiland. Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een serie forten die eind negentiende en begin twintigste eeuw werden gebouwd ter verdediging van Amsterdam. De Stelling is nooit in die hoedanigheid gebruikt en is nu een toeristische trekpleister en staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed.


Ik kom op Pampus (ja, niet echt natuurlijk) door een artikel in Het Parool. Daarin las ik dat Pampus niet alleen een fort, maar ook een campinkje rijk is. Er is plaats voor tien tweepersoons tentjes.

Forteiland Pampus moet zijn camping per direct sluiten, dat heeft de gemeente Gooise Meren laten weten. (...) Hulpdiensten zouden de camping in noodgevallen niet snel genoeg kunnen bereiken.

Bij hulpdiensten denk je aan brandweer, politie en ambulance. Als je dit ziet,

denk je niet meteen aan een brand, waar de brandweer binnen  de kortste keren aan het blussen moet slaan.

Bij 20 mensen in tentjes en nog wat dagbezoekers verwacht je ook niet direct een volksopstand of een massale vechtpartij, waarbij de ME terstond handelend moet optreden.

Bij hulpdiensten moet je hier dus, denk ik, met name denken aan ambulances, want ook op zo'n klein eilandje met weinig bezoekers zit een ongeluk in een klein hoekje en er kan zomaar iemand een hartinfarct krijgen. Zou daar niet snel genoeg medische hulp bij kunnen zijn in de vorm van een ambulance? Hebben ze bij Gooise Meren wel eens gekeken hoe ze dat op de Waddeneilanden opgelost hebben? Daar zetten ze zo nodig een zgn. ambulancehelikopter in. Slim bedacht. toch?

Het AMC ziekenhuis (O nee, UMC) beschikt over een ambulancehelikopter. Die moet de veertien kilometer naar Pampus toch vrij snel kunnen overbruggen?

De organisatie, zegt één van de directeuren, ging razendsnel opzoek naar een alternatief en heeft dit ook gevonden. Kampeerders kunnen nu op aangelegde zeilschepen slapen in plaats van op het eiland zelf. Kunnen de hulpdiensten die zeilschepen wel snel genoeg bereiken? Ben jij ook zo benieuwd hoe ze dat doen?


zondag 26 juli 2020

ANTISEMITISME

Je moet altijd voorzichtig zijn als je over joden schrijft, Je moet je woorden nauwgezet kiezen, want voor je het weet word je van antisemitisme beschuldigd.

Wat is het geval? De Volkskrant schreef:

KLM discrimineerde vrouwelijke passagier

Nee, die vrouwelijke passagier was geen jodin, dus de KLM was niet antisemitisch bezig. Die vrouw was de partner van SP-Kamerlid  Ronald van Raak. Het stel vloog vorig jaar met een nachtvlucht van New York naar Amsterdam. Een orthodoxe jood weigerde plaats te nemen naast een vrouw, i.c. dus mevrouw Van Raak

Daarop verzocht het KLM-personeel Van Raaks echtgenote ergens anders te gaan zitten. Aanvankelijk weigerde ze, zegt Van Raak. ‘Maar er ontstond veel heibel en gedoe. Een paar mannen weigerden te gaan zitten waardoor de vlucht niet kon vertrekken. De situatie werd zo agressief dat we ons niet veilig voelden.’ Die paar mannen, begreep ik later, waren ook joden. De Van Raakjes verhuisden maar., maar ze spraken de KLM er wel op aan. Toen dat niet tot resultaat leidde, spanden zij  een zaak aan voor het College voor de Rechten van de Mens. Het College verklaarde dat KLM eerst degene moet aanspreken die het probleem veroorzaakt en de last daarvan niet moet leggen bij de ander.

Mij lijkt de uitspraak zeer logisch. Ik wil best de joodse opvatting respecteren dat een man niet naast een (niet aan hem gerelateerde, neem ik aan) vrouw mag zitten, al vind ik die onzinnig. Maar als je een vliegreis boekt, lijkt het me moeilijk met zekerheid te voorkomen dat je als joodse man naast een vrouw komt te zitten. Als je van mening bent dat Jahweh dat niet wil, moet je daarom maar tegelijkertijd de aangrenzende stoelen reserveren en betalen. Ja, zo wordt een vliegreis aardig duur, maar het moet toch een goed gevoel geven dat je door zo te handelen Jahweh behaagt.


zaterdag 25 juli 2020

CHEYENNE



Is dat een mooi lied, of een prachtig lied.? Ik weet niet of het nog zo is, maar het was in ieder geval jaren lang een tophit bij uitvaartceremonies.

In het AD las ik: In de uitvaartwereld is het al decennia onderdeel van discussie. Wie betaalt de componisten, liedjesschrijvers, uitgevers van nummers die tijdens de afscheidsplechtigheden worden gedraaid? Lang deed niemand dat, verschillende organisaties en belanghebbenden konden het niet met elkaar eens worden. Sinds dit jaar is dat veranderd, al komt dat voor sommigen te laat. De schrijver van dat mooie lied, Karel Hille (75),heeft er geen cent aan verdiend, want de Hoge Raad (tot zo ver heeft hij geprocedeerd) oordeelde dat auteursrecht niet van kracht was bij uitvaarten en dat Hille dus geen cent zou krijgen van die duizenden keren dat zijn lied was gespeeld bij afscheidsceremonies.

Vanaf 1 januari 2020 wordt vanuit de Landelijke Vereniging voor Crematoria geld afgedragen aan de muziekmakers, maar alleen dus als de uitvaartplechtigheid in een crematorium plaatsvindt. De nabestaanden betalen ongeveer 5 euro. Claudia de Breij, Marco Borsato, Frans Bauer, ze verdienen sinds dit jaar aan nummers die worden afgespeeld op uitvaartceremonies. Zijn die tegenwoordig populair bij uitvaartceremonies?

Ik zal t.z.t. gecremeerd  worden, maar aangezien ik dat niet zal meemaken, ga ik niet zeggen hoe die crematie georganiseerd moet worden. Ik heb wel eens bedacht dat ik het best aardig zou vinden als aan het eind van de crematie (als iedereen die aula verlaat), het Cheyennemotief uit Once Upon a Time in the West gespeeld zou worden. Het is te horen voorafgaand en tijdens zijn sterven,tegen het einde van de film. Let op die korte onderbreking vlak voor het einde.




donderdag 23 juli 2020

PERMAFROST

Dat teken geeft Verchojansk aan, een dorp in Siberië. Het blauw daarboven is de Noordelijke IJszee Het plaatsje ligt op 67033' noorderbreedte. Dat is ruim 100 km boven de poolcirkel. Normaliter is het daar nogal frisjes, maar op 20 juni jl. was het er +38 graden Celsius. Dat  is 4 graden meer dan de gemiddelde temperatuur in juni in Congo, waar de evenaar doorheen loopt. Ik ben 15 keer boven de Poolcirkel geweest, nog wat noordelijker dan Verchojansk, maar zo'n hitte heb ik daar niet meegemaakt.

In Trouw las ik: In maart, april en mei kwam de temperatuur in dit deel van het Arctisch gebied tien graden boven het gemiddelde uit. (...)“Er was sprake van een warme winter en een extreem warm voorjaar. Zonder klimaatopwarming komen dit soort uitschieters maar één keer in de 100.000 jaar voor. Dat is de mening van Michiel van den Broeke, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en expert op het gebied van polaire meteorologie. Je moet toch wel een hard core klimaatscepticus zijn, of stekeblind en stokdoof, als je nog steeds niet wil geloven in de opwarming van de aarde, Ook een groep van internationale wetenschappers komt in een afgelopen woensdag gepubliceerd rapport tot de conclusie dat de hitte in Siberië ‘vrijwel onmogelijk’ was geweest zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Dat het juist in Siberië zo extreem warm is, zeker als dat vaker gaat voorkomen, heel erg omdat de permafrost (constant bevroren ondergrond) gaat smelten. Nou en, zou je kunnen denken. Nou, door dat smelten komt methaan vrij. Boven een artikel in de National Geographic van 7 december 2015 stond als kop

Methaan: de smeltende tijdbom

Methaan is volgens het KNMI na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de versterking van het broeikaseffect door de mens.

“Dit probleem kan niet regionaal of lokaal worden opgelost. De klimaatcrisis vraagt om een wereldwijde aanpak.”Zegt Van en Broeke.

En dit was  24 januari vorig jaar bij nos.nl te lezen: Nederland gaat een aantal klimaatdoelen voor volgend jaar niet halen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in de nota Kortetermijnraming voor emissies en energie in 2020. Hoeveel landen halen hun klimaatdoelen wel?


woensdag 22 juli 2020

(DOOR)BETALEN

"En van de een op de andere dag was de omzet weg." Paul Römer (57) kijkt even bedrukt. De directeur zit achter het bureau in zijn werkkamer in Hilversum. Die in Amsterdam kan hij binnenkort uitruimen als de tv- en radioactiviteiten van Talpa Network in één pand worden ondergebracht voor, zo zegt hij ‘een eigen mini-mediapark’ (...) "Bij Talpa Network werken 1500 mensen die maandelijks een salaris krijgen. Dan krijg je wel even hoofdpijn", aldus Römer.

Römer huilt uit op de schouders van een journalist van het AD, dat verder meldt: Op 19 maart stuurde Talpa-eigenaar John de Mol iedereen een brandbrief. Om de gevolgen van het virus te beperken, volgen ‘draconische maatregelen’, stelde hij. Het suggereert alsof het al een tijdlang slecht gaat met Talpa.

Moten we nu medelijden hebben met de ongeveer 300 mensen die hun baan gaan verliezen? Waarschijnlijk wel, maar ik zou ze willen oproepen eens met hun allen bij de Talpabaas op bezoek te gaan en te vragen of hij misschien uit eigen middelen hun salaris kan (door)betalen. Ik heb geen idee wat die mensen verdienen, maar laten we zeggen gemiddeld 100.000 euro per maand. Dat doorbetalen zou John dan 30.000.000 euro per maand kosten. Dat is geen klein bier.

Dat is inderdaad geen klein bier, maar zo ken ik er nog een: in de Quote 500 van november vorig jaar stond John op de vierde plaats met een geschat vermogen van 2,7 miljard euro. Als hij nou eens 700 miljoen euro van dat vermogen zou gebruiken voor het salaris van die 300 mensen. Dat zou hij dan bijna twee jaar kunnen volhouden en houdt hij nog altijd twee miljard euro over. Ik vermoed dat hij dat vermogen niet hoeft aan te spreken om rond te komen. Ik vermoed namelijk ook dat zijn maandelijks inkomen boven de Balkenendenorm ligt. (Daar hoeft hij zich overigens niet aan te houden, want hij werkt niet in de publieke sector.)

PS

Ik heb een tijd geleden eens opgezocht waar dat Talpa vandaan komt. Dat had ik gauw gevonden. Talpa is de Latijnse naam die Carl Linnaeus gaf aan wat denk je? Heel goed: dat blinde beestje dat zoveel hopen in een tuin kan aanbrengen, de mol.


dinsdag 21 juli 2020

OV

In het buitenland is het ov goed voor ongeveer 50 procent van alle mobiliteitsbewegingen. In Nederland 10 procent. Nog meer autogebruik hier past gewoon niet, zeker niet in de steden.’ Dat zegt de directeur  van het Haagse ov-bedrijf tegen Het Parool. Voor mij is dat nieuw. We hebben toch een vrij dicht netwerk aan ov-verzoeningen en we wonen allemaal behoorlijk dicht bij elkaar. In de meeste buitenlanden is dat toch wat minder.

Door het coronavirus kon gedurende geruime tijd nauwelijks gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer. Nu worden veel mensen van het openbaar vervoer weerhouden door het verplichte mondkapje. De ov-bedrijven vrezen dat nu veel mensen het ov hebben ingeruild voor de auto en dat zullen blijven doen, ook als de pandemie is beëindigd.

In Nederland zal niet vaak een autorit gemaakt worden, zonder omwegen, van A naar B, die veel langer is dan 400. De afstand van de zuidgrens van Zeeuws Vlaanderen tot Eemshaven is 420 km per auto, van Maastricht tot Lauwersoog 365 km. Maar er zullen weinig autobezitters zijn die regelmatig zulke afstanden afleggen. Sterker nog: Meer dan 50% van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer. (Bron: Kennisplatform CROW.) Dat is een afstand waar je met de fiets nog geen half uur over hoeft te doen.

Toen ik in Den Haag werkte had ik een collega die stukken dichter bij het werk woonde dan ik. Ik ging op de fiets (bijna 10 km), hij ging met de auto (ongeveer 6 km).

Ik denk dat er veel Amsterdammer zijn die ook in Amsterdam werken en met de auto naar hun werk gaan, hoewel het werk op fietsafstand ligt, zeker met een e-bike. "Ja, maar ik heb geen zin om voortdurend in de regen te fietsen." Dat doe je ook niet: uit een onderzoek, al jaren geleden, van de Fietsersbond is gebleken dat als je een fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, je gemiddeld één keer per maand tijdens zo'n rit in de regen rijdt.  Toen ik daarvan kennis nam kwam dat overeen met mijn eigen ervaringen. En zolang ik gewerkt heb fietste ik naar mijn werk.

Ik heb ooit een jaar lang exact bijgehouden wel kosten ik maakte voor vervoer per fiets en openbaar vervoer (incl. de taxi die ik vrij vaak gebruikte), dus ook fietsreparaties en afschrijving van de fiets. Ik kwam uit op nog geen 100 gulden per maand uit. Ik neem aan dat dat tegenwoordig  150 gulden zou zijn, oftewel 68,18 euro. Hoeveel kost jouw auto?

maandag 20 juli 2020

BESCHEIDEN

In de New York Times stond een artikel over Mark Rutte (en dus ook wel een beetje over de Nederlandse politiek, polderen en zo).

Playing by the Rules: Dutch Leader Offers a Sober Contrast in a Brash Era

At a time when populists are overturning social norms, Prime Minister Mark Rutte did not visit his mother in the weeks before her death. It was against his  country's policies.

Het is wat vreemd dat een niet onbelangrijke Amerikaanse krant het kennelijk toch wel opmerkelijk vindt dat een politiek leider zich ook in zijn privéleven houdt aan de regels waarvoor hij medeverantwoordelijk is.

He pays for his own coffees and refuses any reimbursement for costs incurred on duty. Hij declareert dus niet de kosten van koffie en thee die hij tijdens zijn werk gebruikt. Natuurlijk niet. Daar moest ik ook voor betalen. When attending public events, he stands in line with everyone else. At the rave festivals he enjoys, he dances among all the others. Schattig, bij publieke bijeenkomsten staat hij gewoon in de rij (voor een koffie of zo, neem ik dan maar aan)  Waarom lees ik dat .pas in een buitenlandse krant?

The Dutch electorate is so accustomed to his humble ways that few people blinked an eye when Mr. Rutte said this week that, in accordance with Dutch policies on the coronavirus, he had not visited his 96-year-old mother in a nursing home in the weeks before her death. Nou, ik zou niet direct zeggen dat het Nederlandse  electoraat gewend is aan zijn bescheiden manieren, maar het klopt wel dat ik niet verrast was toen hij vertelde over het overlijden van zijn moeder en dat hij haar in de weken voor haar overlijden niet had bezocht in haar verpleeghuis. Dat is heel wat meer mensen overkomen. Ik zie Donald Trum zoiets niet direct doen. (And in the United States, as death from the virus approached 100,000, President Trump was spreading a false accusation of murder against a rival, playing golf, refusing to wear a mask and fighting with social media platforms after Twitter applied fact checks to unsubstantiated claims in his posts.)

There is a saying at the heart of Dutch culture: “doe maar gewoon,” or “just be normal.” We zeggen er meestal wel bij "Dan doe je al gek genoeg." Dat hadden ze ook nog even moeten vertalen.


He does like to play with his lesser-than-life image. When in 2018 President Emmanuel Macron of France visited his office, located in a tower on a corner of the Dutch Parliament complex, Mr. Rutte boasted to the French leader about its size. “It's small, but at least I have a view,” he said.

Mr. Meeus, the political columnist (van NRC Handelsblad), joked that “Macron must have thought this was the entrance instead of the office of a European leader.” Ja, het Torentje is iets minder indrukwekkend dan het Élysée-paleis, waar Macron zijn werk doet.


REVIEWS

Van tijd tot tijd, als ik weer eens in een luie bui ben, of zelf koken komt gewoon niet god uit, bestel ik een maaltijd via Thuisbezorgd. Van tijd tot tijd krijg ik een mailtje van Thuisbezorgd met Nieuwe restaurants bij je in de buurt. Gisteren was dat Pizza aan het IJ. aan de Nieuwendammerkijk. Op Google Maps zag ik dat een fietstochtje van daar naar mij ongeveer 9 minuten zou kosten, kort genoeg om een warme maaltijd niet helemaal te doen afkoelen.

Nu bestel ik maar zelden een pizza, maar ik was benieuwd of ze nog andere maaltijden op hun menu hebben. Ze hebben diverse panini's van  4,00 en 4,50 euro , maar je moet voor minimaal 10 euro bestellen. Dan heb je drie panini's, maar ik heb er aan één genoeg. Ze hebben ook diverse pasta's, maar die maak ik liever zelf. Verder vermeldt het menu diverse soorten kapsalon, burgers, kipnuggets, gewone broodjes en shoarmabroodjes. Ik denk niet dat ik een trouwe klant van Pizza aan het IJ zal worden.

Toen ik klaar was met het menu viel mijn oog op
Ik doe daar nooit aan aan mee en vertrouw ook nooit erg op de betrouwbaarheid. Je kunt vrienden en familieleden vragen wat positieve reviews (met 5 sterren, natuurlijk) te schrijven). Ik heb er hier eens een paar bekeken.
  • De pizza's waren erg lekker, vers en smaakvol. Zeker een aanrader en voor herhaling vatbaar!
  • Onwijs lekker, goed gevuld. Hier komen we zeker nog vaker!! Bedankt.
  • Niet alleen slechte kwaliteit maar ook kanker Zou deze klant vermoeden dat de pizza kankerverwekkend is?
  • Pizza's waren absoluut niet te eten, heel droog, smaakte naar karton... Chickenwings waren okay.... 1 keer nooit meer, beter sluiten die tent!  
  • Kanker kanker smerige pizza ik wachte een uur op die kanker pizza en hij was koud deze zaak is een kkr troepzaak oprotten met deze zaak bah 
  • Omijngod wat een heeeeerlijke pizza zonder twijfel de lekkerste pizza ooit! We belden om te bestellen, hebben hem opgehaald was heet, en precies half om half zoals gevraagd! Topservice toppizza! 
  • Enzovoort. 

Wat de levertijd betreft varieerden de reviews van "snel" tot "uren wachten".

Als je hier nou echt een pizza of kapsalon zou willen bestellen, welke moet je dan vertrouwen, die positieve of die kankerreviews.

Het gebeurt ook wel dat je nadat een bestelling is geleverd je de vraag  krijgt voorgelegd hoe groot de kans is dat je dat bedrijf op product bij familie een vrienden zal aanbevelen. Je kunt dat aangeven op een schaal van 0 tot 10. Ik geef dan altijd een 0 aan, want ik ben geen onbezoldigd reclamebureau. Het is één keer voorgekomen dat ik door het betrokken bedrijf telefonisch benaderd met de vraag of ik dat wilde veranderen, want met die 0 ging het gemiddelde omlaag. Ik wilde dat niet en heb in overweging gegeven een andere vraag te stellen, bijv. hoe beoordeelt u ons product en onze service? Daarop zou ik sowieso niet reageren.

zondag 19 juli 2020

MOTOR

Jongeren wanen zich minder bedreigd door het coronavirus en nemen van nature meer risico. En ze laten zich minder vaak testen op corona dan anderen.(...) Grote groepen feestende of vakantievierende jongeren vormen een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. Schrijft de Volkskrant. “Jongeren zijn de potentiële motor van de epidemie”, zegt hoogleraar sociale geneeskunde Christian Hoebe (Universiteit Maastricht). 

In diverse kranten heb ik al eens gelezen dat voornamelijk jongeren moeite hebben met de gevolgen van het coronavirus. Niet naar de kroeg, geen feestjes, geen evenementen en nu is het nog vakantietijd ook. Dat is immers bij uitstek de gelegenheid om je samen met (veel) andere jongeren klem te zuipen. Bij een blog van 27 januari 2017 las ik: Zon, zee, strand, vrienden, lol, drank, seks, drugs, feesten en katers. Zo ziet een gemiddelde week in de zomer eruit voor veel jongeren in Nederland. (...) Sinds 2014 is camping Duin en Strand een familie- en jongerencamping geworden, doordat de alcoholgrens naar 18 jaar werd verplaatst. Niet dat nu ineens de jongeren van 16 of 17 jaar niet meer drinken, maar de eigenaar kreeg niet meer beide velden vol met dronken jongeren

Ik weet niet of het in de jaren vanaf 2017 nog steeds zo'n klerezooi was in Renesse, rond die camping, maar het lijkt me dat dit jaar het aangewezen jaar is om daarmee door te gaan of opnieuw te beginnen. Ze hebben wat in te halen, die jongeren.

Ik gun alle jongeren, in Rensesse of waar dan ook, ook die in de wijk Nieuwendam in Amsterdam-Noord, al hun pleziertjes, incl. drank, seks en drugs. Ik weet niet of veel jongeren van tegenwoordig nog regelmatig een krant lezen, maar ik vrees van niet. Ik hoop van harte dat iemand hen erop wijst dat zij "de potentiële motor van de epidemie" zijn.

Ik moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat toch besmette jongeren te dicht bij mij in de buurt komen. Daar heb ik iets op gevonden: Ik laat een T-shirt bedrukken.

zaterdag 18 juli 2020

VOLTOOID

Bijna zes jaar heeft ze ze ervoor gevochten, haar initiatiefwetsvoorstel tot Donorwet te laten verheffen. Nu komt, schrijft de Volkskrant, D66-kamerlid Pia  Dijkstra met een nieuw initiatiefvoorstel voor een Voltooid leven-wet. Het gaat om een regeling die levensbeëindiging mogelijk maakt voor ouderen die niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden maar die hun leven wel ‘voltooid’ achten.  Het idee achter het voorstel is niet nieuw: al in 1991 kwam de hoogleraar Drion met zijn plan voor wat sindsdien de 'pil van Drion' word genoemd. Hier lees je daar meer over. Het voorstel VAN Pia zal het tijdens de huidige kabinetsperiode niet tot wet brengen want coalitiepartners CDA en ChristenUnie, zijn mordicus tegen, want alleen God, waarin de leden van het CDA en de ChristenUnie geloven, niet wij mensen, mogen over ons leven beschikken. Daar hebben we ons maar aan te houden, ook als we helemaal niet in het bestaan van die God geloven.

Ik ben groot voorstander van zo'n wet. Ik vind de huidige euthanasiewet al te veel gemedicaliseerd. Waarom moeten twee artsen uitmaken of iemands lijden ondraaglijk is? Een arts moet wel kunnen weigeren aan een euthanasieverzoek te voldoen, als het tegen zijn/haar ethische principes ingaat.

Natuurlijk moet het verschaffen van zo'n levenseindepil wel  aan regels voldoen. Misbruik moet worden uitgesloten. Het moet niet zo (kunnen) zijn dat iemand de pil aanschaft en die ongezien aan een oude vader of moeder toedient en later zegt: "Ja, ik wist dat zhij het wel gezien had.' In het voorstel van Dijkstra hebben nu ook de familie en de huisarts een plaats gekregen bij de stervenshulp aan een oudere die zijn leven voltooid vindt. Bovendien bekijkt een zogenoemde levenseindebegeleider samen met de oudere of ze diens leven niet ‘weer de moeite waard kunnen maken’. (...) Huisartsen, psychiaters en ouderenartsen zijn bang dat mensen straks sneller kiezen voor stervenshulp bij voltooid leven dan voor euthanasie.Toch weer die artsen erbij. Hij hoeft van mij niet weg, maar ik zie voor hem/haar alleen plaats als de oudere zelf daar om vraagt, dus geen voorgeschreven aanwezigheid/medewerking van de huisarts.

Die levenseindebegeleider zie ik wel zitten, maar niet om samen met mij te proberen mijn leven  ‘weer de moeite waard kunnen maken’. Als ik eenmaal zo ver ben dat het wel genoeg geweest is hoef ik geen ethisch verhaal meer aan mijn kop en ik hoef ook geen ideeën die mijn leven toch weer leuk kunnen maken. Ik word geen lid van de schootmobielclub (ja, die heb je echt) en ik ga ook niet naar de bejaardensoos. Die begeleider hoeft er alleen maar van overtuigd te zijn dat ik die pil wil en dat ik hem inneem.

De artsenorganisatie KNMG ziet dat er een kleine groep mensen is die het leven als voltooid ervaart, een doodswens heeft en mogelijk niet voldoet aan de criteria van de euthanasiewet en vindt uiteraard dat deze mensen aandacht en zorg verdienen en dat zorgvuldig naar hun problematiek moet worden gekeken en ziet  daarvoor goede aanknopingspunten, zoals het verbeteren van sociale contacten en woonplezier. Ook vindt de KNMG het belangrijk dat mensen in een vroeg stadium met hun arts in gesprek gaan over hun gevoelens van voltooid leven. (Bron: www.knmg.nl)

Wie zegt er eigenlijk dat  als ik het wel genoeg vind dat daar problematiek aan ten grondslag ligt waar iemand (een arts natuurlijk) zorgvuldig naar moet kijken? Pleurt mooi op! Ik ben binnenkort 24 jaar weduwnaar en heb nooit meer een directe partner gehad. Als ik dat als problematisch zou ervaren (quod non) zou iedereen dat begrijpelijk vinden bij een 81-jarige. Wat denkt een huisarts, psychiater of ouderenarts daaraan te kunnen doen? Wijzen ze mij op de mogelijkheid van daten? Dank u, laat maar.

Ik heb tot nu toe geen gebrek aan sociale contacten en over woonplezier heb ik ook geen klagen. Hebben al die artsen nou echt geen betere ideeën dan een geflipte welzijnswerker (m/v)?

Ook toevallig: ik las vandaag in Het Parool een interview met Hanneke Groenteman. Ze zegt o.a. Ik ga proberen die beroemde pil van Drion in huis te krijgen.

vrijdag 17 juli 2020

GLAZENWASSER

Nederlandse prominenten tekenen manifest tegen ‘afrekencultuur’

Dat is een kop in Het Parool. Onder de ongeveer 90  ondertekenaars zijn Ayaan Hirsi Ali, hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging, oorlogsfotograaf Teun Voeten, de Vlaamse oud-voorzitter van Amnesty International Willy Laes en entertainer en zangeres Marga Bult. Het manifest is geschreven door Raisa Blommestijn (26), onderzoekster en docent aan de Universiteit Leiden, en collega-promovendus Bart Collard. De maatschappelijke ‘verdeeldheid’ die actiegroepen als Black Lives Matter zouden zaaien, schreeuwt om een reactie, vinden de initiatiefnemers. (...) “We moeten de vrijheid van meningsuiting niet laten kapen door een kleine groep intoleranten,” zeggen ze in De Telegraaf. (...) De maatschappelijke ‘verdeeldheid’ die actiegroepen als Black Lives Matter zouden zaaien, schreeuwt om een reactie, vinden de initiatiefnemers. (...) “Radicale groepen,” staat in de brief, “willen anderen die niet ‘de juiste mening’ voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen”.

Black Lives Matter (BLM) windt er geen doekjes om als het zijn mening geeft over de wijze waarop zwarte mensen door witte mensen gedurende honderden jaren tot op heden discriminered zijn behandeld. Uiteraard roept dat reacties op. Ik heb overigens nergens gehoord of gelezen dat BLM anderen het recht op het geven van hun mening wil ontnemen, noch dat BLM-sympatisanten de vrije meningsuiting willen kapen. (Ik kan me voorstellen dat zoiets wel ergens op de sociale media is voorgekomen, maar die volg ik nu eenmaal niet.) Ik las wel in het AD dat een glazenwasser foto’s van Akwasi's nieuwe koopwoning in een groep op Facebook heeft gedeeld. Het kan natuurlijk heel onschuldig bedoeld zijn, (Ik lap de ramen van BN'ers, kijk maar.), maar het kan ook minder onschuldig zijn. (Nu weet iedereen waar je woont.) In feite stond er: ‘Meneertje Akwasi heeft het zo slecht in Nederland, jullie zouden medelijden moeten hebben met hem’, schreef een man in de groep Glazenwassers United. Hij deelde ook een reeks foto’s van het nieuwe huis van Akwasi. ‘Maar wel een huisje van 500.000 euro kopen die ik vandaag moet opleveren.’

Zou die glazenwasser dezelfde tekst geschreven hebben als hij de ramen had gelapt van de nieuwe woning van Jorik Scholten, beter bekend onder zijn artiestennaam Lil' Kleine?


donderdag 16 juli 2020

WELTSCHMERZ

Ik ben in principe een bewonderaar van mensen die open en bloot ideeën durven verkondigen die lijnrecht tegenover de ideeën van de meerderheid staan. Ik heb het dus niet over mensen die zich bij de sociale media achter een pseudoniem verschuilen en vervolgens de grootst mogelijk onzin, waandenkbeelden, complottheorieën en doodsbedreigingen aan andersdenkenden uitdragen. Er is een platform waar je dat allemaal (waarschijnlijk niet die doodsbedreigingen) alleen kunt doen onder je eigen naam en met je gezicht in beeld. Denk bijvoorbeeld aan Thierry Baudet of Maurice de Hond. Dat platform is het YouTubekanaal Café Weltschmerz, waarover de Volkskrant schrijft:

   Uit onvrede met de gang van zaken bij talkshows op tv biedt Café Weltschmerz een platform aan afwijkende meningen. In tijden van onrust en onvrede blijkt dat een gouden vondst.

Wie ­bekend is met Café Welt­schmerz herkent de opstelling meteen. Een kleine tafel in een donkere ruimte, met twee stoelen aan weerszijden, belicht door één grote lamp in het midden.

Die onvrede met de gang van zaken bij talkshows op tv zal, vermoed ik, wel slaan op zaken als "te links" en "teveel Grachtengordel". Een van de redactieleden en presentator is ict-ondernemer Bert Bril, die naar eigen zeggen richting het platform werd getrokken uit onvrede over de Volkskrant. Bril was trouwe lezer sinds zijn studententijd, vertelt hij telefonisch, maar vindt inmiddels dat de krant alleen nog ‘gesponsorde content’ verspreidt. Waarom vertelt hij er niet meteen bij wie die sponsoren dan wel zijn. Dat zou ik dan graag willen horen.

Bij Weltschmerz (...) mag iedereen zijn zegje doen. ‘Ook neonazi’s zijn er welkom.’ Bril is het lang niet eens met alles wat op het platform wordt verkondigd. ‘Maar ik vind het wel belangrijk de dingen van alle kanten te kunnen bekijken.’ Ja, dat doen Trouw, de Volkskrant, de NRC, Tubantia, het Nederlands Dagblad en de Stentor natuurlijk niet. Van de talkshow Op1 kun je trouwen niet direct zeggen dat die te links is, want daarin is ook plaats voor WNL, de omroep die zichzelf "Gezellig rechts" noemt. De EO is volgens mij ook niet de meest linkse omroep. Je zult bij Op1 niet vaak een neonazi aantreffen, maar gek genoeg mis ik die ook niet.

Meer dan eens is Weltschmerz verweten een podium te bieden aan complottheorieën, maar als het aan Von Kreyfelt ligt, is alleen al het woord ‘complottheorie’ beledigend. (...)  Complotten bestaan niet’, zegt hij, ‘hypothesen en denkmodellen, die wel’. Maar even later heeft hij het wel over: ‘Verontwaardiging over het feit dat er een overheid bestaat als de onze. Een overheid die het referendum afschaft. Die vrijheid van meningsuiting inperkt op sociale media. Die mensonwaardige situaties creëert met maatregelen rond een zogenaamde pandemie.’  Is dat een complottheorie, een  hypothese of een denkmodel? Voor een complot heb je een aantal mensen nodig. Nou die zijn er wel bij de overheid: 25 kabinetsleden, 225 parlementariërs en pakweg 120.000 rijksambtenaren. En dan heb ik de provincies en gemeenten nog niet eens meegerekend. (Ik heb overigens als eerder geschreven dat het merkwaardig is dat uit kringen van complotdenkers nooit klokkenluiders zijn voortgekomen.) Als het een hypothese is dan mag je verwachten dat geprobeerd wordt die met feiten te onderbouwen. Dan zal het wel een denkmodel zijn, maar ik hoop niet dat ik ooit tot zo'n denkmodel verval. Ene Ramon Bril, grondlegger van de actiegroep 'Viruswaanzin', beweert bij Weltschmerz "dat voor de gezonde mensen, 99,8% van de bevolking, mag je rustig zeggen, die krijgt er niets van. Die wordt verkouden, die wordt weer beter, heeft er geen schade van en gaat weer door." Dat betekent dat slechts 34.800 mensen (0,2% van de bevolking) vatbaar zijn/waren voor Covid-19. Waar komt dan dat bevestigde aantal van 51.146 besmettingen vandaan?  Dat zijn er, als Bril gelijk heeft, dus ruim 16,000 te 'veel.

Bril denkt er net zo als Von Kreyfelt over. ‘Ook de krankzinnigste verhalen zijn het waard om naar te luisteren’, vindt hij. ‘Er kan altijd een korreltje waardevolle informatie in zitten.’ Als op wereldschaal corona alleen al zo'n 580.000 mensen het leven heeft gekost kun je dan wel spreken van een "zogenaamde" pandemie? Waar zit dat "korreltje waardevolle informatie"?

Ook nog even dit: Zo’n 15 procent van de Nederlanders gelooft dat het coronavirus een biologisch wapen is, afkomstig uit een laboratorium. Dat blijkt uit onderzoek dat internationaal marktonderzoeksbureau Ipsos in mei publiceerde. Dat betekent dat zo'n 2,6 miljoen Nederlanders dat geloven. Ik vrees dat veel daarvan wel eens bij Café Weltschmerz op bezoek zijn geweest.

In een eerder nummer  van de Volkskrant wordt aandacht besteed aan oud-journalist en oud-hoogleraar Karel van Wolferen die de ‘kolossale propagandacampagne’ en de ‘groots opgezette volksverlakkerij’ aan de kaak stelt. Zijn verhaal: er ­bestaat een goed medicijn (hydroxychloroquine), maar dat wordt verzwegen omdat het Amerikaanse RIVM (CDC, Center voor Disease Control) en de Gates Foundation azen op de massaproductie van vaccins. ‘Er is een overvloed aan bewijs dat zij de  wereldpaniek hebben aangezwengeld, met vaccindictatuur als uitkomst’, zegt hij. Of zij zelf het virus hebben gemaakt en verspreid ‘zal door de strenge geheimhouding in de VS altijd onbekend blijven’, maar mét Van Wolferen krijgt de kijker een donkerbruin vermoeden. Zo zie je maar weer eens dat je ook oud-hoogleraren niet altijd op hun woord moet geloven. Zeker niet als ze geloven in complottheorieën.

Als je gelooft dat hydroxychloroquine "een god medicijn" is, zou je toch eens bij Apotheek.nl moten kijken.

Mededeling over hydroxychloroquine en het coronavirus

Het leek erop dat hydroxychloroquine tegen het coronavirus zou kunnen helpen. Artsen gaven hydroxychloroquine daarom in sommige situaties aan mensen met corona die heel erg ziek waren en in het ziekenhuis lagen. Maar de werking ervan valt tegen. En hydroxychloroquine kan wel ernstige bijwerkingen geven, zoals hartproblemen. Daarom wordt het nu niet meer gegeven aan mensen met coronaklachten. Er wordt verder onderzoek gedaan naar medicijnen tegen corona.

Dat had Karel ook kunnen lezen,maar hij zou meteen bedenken dat de beheerder van de site, de KNMP (de beroepsorganisatie van de Nederlandse apothekers), in hetzelfde complot zit als de Bill Gates Foundation en het CDC.

PS

Dit is, denk ik, wel de langste Beggartalk in 12 jaar bloggen: 999 woorden (boven dit PS).

woensdag 15 juli 2020

VERONICA

De 'jeugd van tegenwoordig' weet waarschijnlijk niet waaraan de commerciële omroep Veronica zijn naam ontleent. Ik heb de 'geboorte' van Veronica in 1960 nog meegemaakt. Veronica begon als (pop)muziekzender vanaf een schip op de Noordzee, volgens mij buiten de territoriale wateren, dus buiten de Nederlandse landsgrenzen. Binnen die grenzen was het verboden radio-uitzendingen te verzorgen buiten de (publieke) omroepen om. De wekelijks hitlijst Top 40 werd toen begonnen.



Het Parool gaf een aantal uitgaanstips voor Amsterdammers die deze zomer niet met vakantie gaan. De eerste tip is

Sangria en hotdoctopus: Zonnen op het Veronicaschip 

De nieuwste zomerhotspot op het iconische Veronicaschip is geopend: Sammie Sangria. Mocht je erheen willen: T/m september, donderdag en vrijdag vanaf 16.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur, NDSM-Pier 1. Dat is de noordoever van IJ.

In feite gaat het hier dus om een café-restaurant. Het dek fungeert als terras. In de buik en het tussendek van het schip is, in een romantische setting, een ruime zitplek om te drinken en te eten. Behalve sangria en hotdoctopus kun je ook ceviche eten. Sangria kende ik wel.Ik heb het lang geleden één keer gedronken, maar was niet onder de inruk. Dankzij Google weet ik dat ceviche een gerecht met rauwe vis is, maar bij 'hotdoctopus' kwam ik niet verder dan enkele afbeeldingen, waaronder deze:
Ik herken een octopus, maar ik zie niet waaruit die bestaat en ik begrijp ook de combinatie met hotdog niet. Dat is immers een broodje, niet een klomp rijst. Het zal wel weer iets hips wezen. Dat zie je veel op het voormalige NDSM-terrein.


dinsdag 14 juli 2020

DRUK

Terwijl uit diverse landen berichten komen dat het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, doen we hier of er niets meer aan de hand is. Vandaar deze kop in Het Parool en daaronder een foto (van de Dam op zondag).

Voor het eerst weer echt druk in de stad: alsof de 1,5 metermaatregel niet meer bestaat

In Het Parool van eergisteren stonden twee opmerkelijke berichten;

Illegaal feest met portier in Noord afgebroken door politie (...) Er zijn geen boetes uitgedeeld.

Politie beëindigt illegaal feest met 500 bezoekers in Amsterdamse Bos (...) Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Dat er op de Dam niet consequent gehandhaafd wordt, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Je wil wel weer eens de stad in en je bent niet de enige, dus het kan best druk worden, Maar er zijn intussen ook voldoende (veelal jonge) mensen , die bewust plekken opzoeken waar ze lekker dicht bij elkaar kunnen staan en niet alleen in Albufeira en Knokke, maar ook in ons eigen Amsterdam-Noord en Amsterdamse Bos. Er is wel een verschil. Daar in Portugal en België treedt de politie wel op (ze handhaven dus), maar hier blijft het bij een vriendelijk verzoek of de jongeren alsjeblieft hun feestje willen beëindigen.

Ik ben geen law and order type. Je zult mij niet horen roepen om keihard optreden van de politie, maar af en toe een aanhoudinkje of boetetje kan in het belang van de volksgezondheid geen kwaad, toch?

Ik scheef het hier al op 15 juni: "Ieder volk krijgt de tweede golf die het verdient."

Ben ik nou een zeurpiet?  Ik sta in ieder geval niet alleen. Karin Spaink
begint haar column in Het Parool vandaag met: We zijn er nu wel klaar mee, met dat virus,” zei ene Henk. Hij was een van de circa 500 mensen die vorige maand een nachtelijke rave in het Amsterdamse Bos hielden. Afgelopen weekend was daar weer zo’n feest. Een eindje verder trekt ze een mooie parallel: Ach ja, je hebt al tien keer een condoom gebruikt toen je met iemand neukte en steeds opnieuw bleek er niets mis te gaan: geen soa opgedaan, ­niemand zwanger geworden. Volkomen logisch dat je nu wel ‘klaar’ bent met die condooms. Hoppa, weg met al die bescherming. Hoog tijd voor het vrije leven!

 Een zelfde groep jonge feestvierders als die in het Amsterdamse Bos maakten ook  Knokke onveilig. Ze zochten zelfs de confrontatie met de politie ter plaatse. Die wist gelukkig wel raad met ze en deelde boetes en nachten in het cachot uit. (...) Het egoïsme is stuitend. ‘Ik heb last van de regels, dus fuck it: ik houd me er niet aan.’ De rest kan stikken, desnoods ­letterlijk, wegens fatale ademhalingsproblemen. (...) (O)ok in de VS waren ze er he-le-maal klaar mee, zodat gouverneurs alle voorzorgsmaatregelen afschaften. You only live once, toch.


maandag 13 juli 2020

COMMERCIE

Stel: de media berichten uitgebreid over een beroepsgroep waarvan 35% zeer veel ibuprofen gebruikt, een toch niet kinderachtige pijnstiller. Op apotheek.nl lees je daarover: Veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Vraag uw apotheker of u ibuprofen veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook als u die zonder recept heeft gekocht. Mogelijke bijwerkingen: maagklachten, slokdarmontstekingen, darmklachten, maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van maag, darmen of slokdarm, een maag- of darmzweer. Ja, dan kan er beter voor zeggen dat je er niet al te veel van neemt.

Maar welke beroepsgroep is dat dan? Dat vertelt de Volkskrant. In 2013 trok de medische commissie van de FIFA al aan de bel over het overmatig slikken van pijnstillers in het voetbal. Op het WK in 2010 in Zuid-Afrika bleek 35 procent die te gebruiken. In maart dit jaar zond de ARD een documentaire uit over het excessieve gebruik van pijnstillers in het Duitse voetbal. Daar wordt ‘ibuprofen gegeten alsof het smarties zijn’, zei Neven Subotic van Bunderligaclub 1. FC Union Berlin.

Fifpro, de wereldwijde vakbond van profvoetballers, is bezorgd dat er geen voorzorgsmaatregelen zijn genomen om de gezondheid van de spelers te beschermen tijdens een erg druk programma. Profvoetballers moeten steeds meer wedstrijden spelen. Naast de gewone landelijke competitie en de bekercompetitie,  moeten heel wat van hen ook nog eens spelen in de Championsleague en de Europaleague, en een hele rij voor deelneming aan een EK of WK. Er is te weinig tijd voor ontspanning, dus er ontstaan kwaaltje met pijntjes. Erik ten Hag verzuchtte het dit jaar nog toen hij een verklaring zocht voor het gekwakkel en de overvolle ziekenboeg bij Ajax.

Waarom doen al die stommelingen dat toch? Ronald Koeman heeft wel een verklaring. “Het zit overvol”, verzuchtte bondscoach Ronald Koeman zondag bij ‘Studio Sport’ over de speelkalender. (...) “De commercie is bepalend. Dat zie je steeds vaker, met steeds minder rust voor spelers. Het is onmogelijk om 75 wedstrijden in een seizoen te spelen zonder klachten en blessures. Ik weet het, de clubs hebben het geld nodig. Anders vallen ze om.”



zondag 12 juli 2020

SF

Ik ben sf-liefhebber (sf = science fiction) zowel in boek- als in filmvorm. Ik lees dus graag over contacten met culturen op andere planeten. In de Volkskrant las ik dat een aantal astronomen schattenderwijs gekomen zijn tot een mogelijk aantal (naast ons) van 35 technologisch geavanceerde beschavingen in 'ons' Melkwegstelsel. In dit Melkwegstelsel bevinden zich grofweg 300 miljard sterren met planeten. (...) Het gaat hier niet om planeten die zomaar wat kosmische korstmossen of astronomische amoeben bevatten, maar om een telling van verre werelden waarop complexe, intelligente beschavingen floreren. Beschavingen die - net als wij - kunnen communiceren met radiosignalen..

Dat lijkt leuk, dat wij via radiosignalen met andere  beschavingen kunnen communiceren, maar je moet wel geduld hebben. Als we via een radiosignaal een vraag stellen, duurt het pakweg 34.000 jaar voor we een antwoord krijgen. Gemiddeld genomen zitten die 36 beschavingen namelijk zo’n 17 duizend lichtjaar uit elkaar, een afstand waar radio- en lichtsignalen 17 duizend jaar over doen. (...) Het meest optimistische scenario waar de onderzoekers rekening mee houden stelt dat zo’n beschaving dan nog altijd zo’n 1030 lichtjaar bij ons vandaan zit. Zelfs reizend met lichtsnelheid zouden er 68 generaties overheen gaan voordat het einddoel bereikt word.

Het zit er voorlopig nog niet in dat wij ruimteschepen ontwikkelen die met de snelheid van het licht door de Melkweg kunnen reizen. Misschien dat ze op zo'n andere planeet technisch wat verder zijn dan wij en kunnen zij ons bezoeken. Voer voor ufologen.

Nu hebben we het alleen nog maar gehad over onze Melkweg. Volgens astronomen zijn er in het universum. Astronomen schatten het totaal aantal melkwegstelsels op tussen de 100 en 200 biljoen. Als je over die aantallen wat doordenkt, kan het haas niet anders dan dat je concludeert dat het wel heel bijzonder zou zijn dat alleen op onze aarde intelligent leven voorkomt. Zelfs God zou het zonde vinden zo'n gigantisch aantal bewoonbare planeten onbewoond te laten.


zaterdag 11 juli 2020

SPORTZOMER

Kunnen 'we' nou echt niet een zomer zonder sport? Bij de NOS denken ze kennelijk van niet, want al weken lang worden op zondagmiddag gedurende enkele uren sportbeelden uit vroeger tijden hervertoond.

Bij tvgids.nl las ik dit. Het had een zomer moeten worden vol met grote sportevenementen, maar het liep helemaal anders. Onder meer het Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen, de Tour de France, Roland Garros en Wimbledon werden afgelast of uitgesteld. NOS Mijn sportzomer probeert deze tijd toch een beetje leuk te maken voor de echte sportliefhebber. Gelukkig heeft de NOS daar iets op gevonden. Zeven zaterdagen achter elkaar ontvangen presentatoren Dione de Graaff en Tom Egbers twee prominente gasten in de studio, die aan de hand van mooie beelden een uur vullen met topsport. Ze laten grote prestaties van Nederlandse en buitenlandse sporters zien, maar ook historische dieptepunten uit de sportgeschiedenis komen voorbij. Daaruit blijkt weer dat in de sport het verschil tussen winnen en verliezen in de details zit. In een promo zag ik al dat we in ieder geval de gebroeders van 't  Hek, Youp (cabaretier) en Tom (oud-(top)hockeyer).

Ik  kijk graag naar sport, dus als Covid-19 er niet was tussen gekomen had ik ongetwijfeld de Olympische Spelen, de Tour de France, Roland Garros en Wimbledon gevolgd. Nee, niet het EK voetbal. Ik kijk niet meer naar anderhalf uur voetbal met geouwehoer in de rust en de onvermijdelijke voor- en nabeschouwingen. Voor mij volstaat een samenvatting van tien minuten. (Overigens gaan Roland Garros en de Tour de France wel door, alleen  op een later tijdstip. Is een sportherfst minder leuk dan een sportzomer?)

Ik stel me dan voor dat jij, als niet-voetbalfan, op een camping je tent hebt opgezet naast een fanatieke voetbalfan, zodat je toch nog ongewild uren lang mag 'meegenieten' van al dat opgefokte nationaal-chauvinisme als 'wij' weer eens gewonnen hebben. Naar een andere plek verhuizen heeft nauwelijks zin, want hoogst waarschijnlijk sta je dan weer naast zo'n fan. Het coronavirus heeft toch nog iets positiefs gedaan.


vrijdag 10 juli 2020

ZWART


Deze week ontstond er commotie over vermeend racisme na een tweet van columnist Sylvia Witteman. ‘Verbazend dat dit hier nog hangt, midden in Amsterdam,’ Later liet ze weten dat het bericht spottend was bedoeld.  Aldus Het  Parool.

Als Sylvia die tekst spottend bedoeld had, wilde ze daarmee kennelijk iets aangeven in de zin van 'Kom op, jongend, niet alles wat zwart is is racistisch bedoeld.' Ik kan me toch voorstellen dat er heel wat mensen het eens waren met haar eerste tweet. 'Weg met die racistische gaper!'

Er zijn wel meer gapers te zien in Amsterdam en elders.

Die in de Herenstraat is toevallig zwart. In Wikipedia lees ik: Een gaper is een beeld van het hoofd van een man, meestal van zuidelijke afkomst, een Moor of Muzelman, met open mond en vaak met uitgestoken tong. In het AD las ik: Dat mensen de gaper boven drogisterij Het Heertje associëren met een slaaf, verwerpt (een) architectuurhistoricus. ,,Hij is zeker geen slaaf. Hij heeft een tulband op met een smaragd erop. Een slaaf zou een dergelijk hoofddeksel nooit dragen. Gapers bestaan al sinds de 16e eeuw en kunnen iedere huidskleur hebben.”

Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat moor voor zwarte staat (en dat je dus behoorlijk racistisch bezig bent als je een een moorkop verorbert). Met Moren werd al in de zevende eeuw gedoeld op mensen, met name moslims, uit noordelijk Afrika. (Mauritanië, Marokko,  Algerije, Libië. Geen van die landen heeft een van oorsprong zwarte bevolking.)

Intussen heeft de eigenaar van de drogisterij de gaper weg laten vanwege alle commotie die eromheen was ontstaan. Hij zei: “Het zal er nu kaal uitzien en een stukje historie is weg uit de straat, dat vind ik jammer.”

Wat voor 'zwart' moet er nog meer weg?


donderdag 9 juli 2020

Ik vond vandaag geen goed onderwerp voor mijn dagelijkse blog.

woensdag 8 juli 2020

HUFTERPROOF

Ik heb ooit eens ergens gelezen dat ze het (In Frankrijk) zat waren dat zo vaak hokjes bij bushaltes vernield werden. Je kon ze zo stevig maken als je wilde, maar ze bleven gesloopt worden. Toen kwam iemand op een briljant idee: je moet die hokjes niet steeds steviger maken, maar juist veel zwakker. Die steeds steviger wordende hokjes vormden een uitdaging. Van die zwakke hokjes vernielen, daar was geen bal aan, daar was immers onder vrienden geen eer aan te beleven.

Daar moest ik aan denken toen ik deze kop in Trouw las.

De nieuwe André Hazes op de Dam wordt hufterproof

Op de Dam was een legobeeld van André Hazes geplaatst. Het beeld was gemaakt door Street Art Frankey, op verzoek van de ondernemersvereniging in de buurt, die die grijze betonblokken maar niks vinden. (Die blokken moeten terroristen ervan weerhouden met een auto het volle Damplein op te rijden.)

Het beeld van Hazes stond er nog een week toen het van zijn hoofd werd beroofd.
Het nieuwe beeld zal van beton gemaakt worden, dat dus hufterproof moet zijn. Je hoort sommige mensen nu al denken 'Hufterproof? Nou, dat willen we nog wel eens zien.'


dinsdag 7 juli 2020

PIET

Op NPO1 is ongeveer 20 keer per dag het NOS-journaal te zien. Dat eindigt altijd met de weersverwachting die verwoord wordt door medewerkers van het KNMI, die allen een wetenschappelijke opleiding meteorologie hebben afgerond.

Jarenlang kon je bij SBS6 ook naar een weerbericht kijken, dat van Piet Paulusma. Wikipedia vertelt over hem: Zijn eerste aanraking met de meteorologie ontleent hij aan een cursus van de Teleac en het bestuderen van natuurverschijnselen. Daarnaast heeft Paulusma veel zelfstudie gedaan en zeven jaar lang begeleiding op wetenschappelijk niveau gehad. Hij weet vast en zeker meer dan ik van meteorologie, maar qua deskundigheid schat ik die mensen van het KNMI toch iets hoger in.

Ruim 23 jaar (tot en met 30 september vorig jaar) verzorgde Piet het weerbericht bij SBS6. Een heel enkel keer heb ik daar wel eens een stukje van gezien. Als ik me goed herinner stond hij altijd tussen een groep andere mensen op een steeds wisselende plek ergens in Friesland en beëindigde hij zijn weerbericht altijd  met "Oant moarn, tot morgen."

Ik kan me voorstellen dat het een klap voor Piet was dat hij door SBS6 aan de dijk werd gezet en er zullen best wat SBS6-kijkers geweest zijn die die klap mee voelden, maar Goddank, omroep MAX, grossier in populaire programma's, stelde Piet in de gelegenheid elke werkdag aansluitend aan 'Tijd voor MAX' zijn weerbericht te brengen. Ik kijk wel eens naar 'Tijd voor MAX', dus ik heb de Piet nieuwe stijl wel eens gezien. Hij staat nog steeds op wisselende plekken ergens in Friesland, maar nu alleen en eindigt nog steeds met "Oant moarn, tot morgen." en af en toe wordt hij vervangen door zijn dochter

Het is mij niet duidelijk wat de toegevoegde waarde is van Piets Weerbericht, na al die weerberichten die je in de loop van de dag al bij het NOS-journaal hebt kunnen zien en wat Piet zo populair maakt. Is de omgeving van de weermensen van de NOS te saai?

Overigens wat Piet kan, kan ik ook. Geef me een autocue met de tekst van het laatste NOS-weerbericht en ik breng het foutloos bij je thuis.

maandag 6 juli 2020

COMPLOTTEN

Complotdenken is een al jaren bestaand verschijnsel dat zich veelal afspeelt rond opvallende gebeurtenissen, zoals de moord op Kennedy en 9/11. Het verschijnsel doet zich nu weer voor rond de coronapandemie. Het virus zou een biologisch wapen zijn dat óf uit een laboratorium ontsnapt is, óf bewust is verspreid. Een andere verklaring is dat het virus gemaakt zou zijn in een laboratorium van Bill Gates, die later heel veel hoopt te verdienen aan een ook in een van zijn laboratoria ontwikkeld vaccin of geneesmiddel. Weer anderen beweren dat het virus veroorzaakt is door het 5G-netwerk. Dankzij de sociale media verspreiden die die onzinverhalen zich sneller dan het coronavirus zelf.

Op aindroidplanet.nl las ik: Net als veel andere sectoren heeft ook de smartphonemarkt het zwaar als gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Wereldwijd zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 13 procent minder smartphones verscheept als een jaar eerder. De echte verklaring is natuurlijk dat steeds meer mensen beginnen door te krijgen dat de smartphone de oorzaak is van de snelle verspreiding van het virus. Mensen gooien hun toestel weg, maar kopen geen nieuwe. Zet zo'n verklaring op je Facebookpagina en voor je het weet zijn er volgen die het nog geloven ook.

In de Volkskrant stond een aardig artikel over complotdenken. Daarin wordt ook geschreven over factcheckers, mensen die nagaan of beweringen in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. Zo beten Amerikaanse factcheckers zich vast in een reeks filmpjes van spontaan omvallende mensen, afkomstig van videoapp TikTok. Ze kwamen er niet uit. ‘TikTok-video's hebben geen tijdstempel: het is onmogelijk te achterhalen wanneer ze zijn gepost’, aldus Tardáguila. Van slechts één filmpje, van een man die volgens het bijschrift aan het Wuhanvirus bezweek, konden Thaise factcheckers de herkomst achterhalen. Het bleek niet te gaan om een zieke, maar om een dronken man die omviel op het vliegveld. (...) Populair op internet: filmpjes die zouden bewijzen dat ze in Wuhan vleermuizen eten. Iiiiiieuw! Totdat Franse factcheckers de filmpjes minutieus bestudeerden. Vier van de zes blijken gemaakt op het eiland Palau in de Stille Oceaan (bijna 900 km ten oosten van de Filipijnen), waar vleermuis een delicatesse is, één in Indonesië en één op een onbekende plek, maar in elk geval niet recent.

Onlangs las ik nog wat aardigs, ik weet niet meer waar, over zgn. complotten. Bij complotten van enige omvang moeten heel wat mensen betrokken zijn. Waarom zijn er nooit 'klokkenluiders' die de wereld vertellen wat er ergens in het geheim bekokstoofd werd of wordt?

zondag 5 juli 2020

TIMESLOT

Sinds het stoppen van DWDD, eind maart dit jaar, werd naarstig gezocht naar een vervangende talkshow. Aldus het AD.

De NPO en BNNVARA zijn er intussen uit: Fidan Ekiz en Renze Klamer gaan per 31 augustus het nieuwe DWDD presenteren. Fidan kende ik al een tijdje van Op1 op zondagavond, van Renze had ik nog nooit gehoord, maar hij schijnt zeer veelbelovend te zijn. Na enig zoeken kwam ik erachter dat hij al een jaar lang de talkshow presenteerde, die eerst Laat op vrijdag heette, maar nu Op vrijdag. Je zou haast denken dat hij al een beetje begon te denken aan of te hopen op een talkshow die wat eerder op de avond uitgezonden zou worden.

Het uurtje tv tussen zeven en acht uur op alle werkdagen schijnt een zeer gewild timeslot te zijn.  Dat was het in ieder geval de laatste bijna 15 jaar vanwege 'De wereld draait door' oftewel DWDD. Dat was populair vanwege Matthijs van Nieuwkerk, die wat mij betreft de meest irritante talkshowhost van de Nederlandse tv was. Renze wordt hier en daar wel 'de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk' genoemd. Als hij dat gaat waarmaken, hoef ik die nieuwe talkshow niet te zien.

Wat mij ook irriteerde aan DWDD was, dat het vaak op een filiaal van STER & Cultuur leek. Er ging bijna geen uitzending voorbij of er werd een nieuw boek gepresenteerd ("Morgen in de winkel.") of een nieuwe cd, of een acteur, musicus of cabaretier mocht vertellen wanneer hij met zijn/haar nieuwe programma in de theaters zou staan.

Waarom moet dat o zo gewilde timeslot eigenlijk zo nodig met een talkshow gevuld worden? Ik ben een groot liefhebber van tekenfilms (die ze tegenwoordig animatiefilms noemen) als The Road Runner, Bugs Bunny, Tom en Jerry. Dat mag ook wel eens afgewisseld worden met filmpjes van Stan Laurel en Oliver Hardy.

Pluspunt van het duo is dat geen Amsterdammers zijn. Ze zijn meer gelieerd aan Rotterdam. Dat vindt de NPO wel fijn omdat die na DWDD af wil van de kritiek dat een talkshow te veel ruikt naar de Amsterdamse grachtengordel. Waar komt die kritiek dan vandaan en waarop is die gebaseerd? Kwamen er teveel gasten uit de Grachtengordel? Kwamen de geopperde standpunten/ideeën teveel overeen met die welke men in de Grachtengordel wordt verondersteld te huldigen?


zaterdag 4 juli 2020

WACHTEN

Trump zei het al op de eerste dag van zijn presidentschap: "America First!" Nu heeft hij dat uitgangspunt van zijn politiek heel duidelijk in de praktijk gebracht. De Belgisch krant De Standaard (maar ook andere media) maakt er melding van: De Amerikaanse overheid heeft tot eind september zowat de volledige productie van het ­covid-19-geneesmiddel Remdesivir opgekocht.

Op de website van het College ter beoordeling van geneesmiddelen valt te lezen: Uit betrouwbare onderzoeken blijkt dat patiënten, die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen, door behandeling met remdesivir gemiddeld vier dagen eerder herstellen. Ook lijkt de kans op overlijden kleiner. Daarnaast is er voldoende bekend over de bijwerkingen en risico’s van het medicijn voor deze patiënten.

God (of Allah, of vul je eigen opperwezen in) verhoede dat het eerste betrouwbare vaccin tegen Covid-19 gepatenteerd wordt (terwijl Trump nog - of opnieuw - president is) door een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, dat dus het alleenrecht op productie en verkoop van het vaccin krijgt, want je kunt er donder op zeggen dat Trump de totale productie van het vaccin opkoopt tot de complete bevolking van de VS (volgen gegevens van de CIA uit 1917 326.625.791 mensen) is gevaccineerd. Die andere ca 7,5 miljard mensen moeten maar even wachten.


vrijdag 3 juli 2020

STRAATNAMEN

De Admiraal de Ruyterweg  doet je denken aan Michiel de Ruyter, de Witte de Withstraat aan Witte de With. Beide historische figuren zijn inmiddels omstreden i.v.m. de slavenhandel. Moet je naar hen en andere omstreden figuren wel straten noemen?  Het Parool schrijft: Denk en GroenLinks pleiten al langer voor een nieuwe naam voor de (Coen)tunnel, ook de Partij voor de Dieren en de SP zijn daar voor. Maar wie denkt er bij Coentunnel aan Jan Pieterszoon Coen? De tunnel dankt zijn naam aan de nabijgelegen Coenhaven, die wel naar J.P. Coen is genoemd.

Burgemeester Halsema is niet tegen een naamsverandering, maar wil eerst stadsgesprekken voeren over discriminatie en racisme en (...)  de bevolking zelf de gelegenheid geven om een keuze te maken. Het zit er naar mijn idee dik in dat na afloop van die stadsgesprekken de Coentunnel een andere naam krijgt. Ze moeten dan niet vergeten ook de Coenhaven een andere naam te geven.

Er zijn wel eerder straten van naam veranderd. Sinds 1922  liep in de Amsterdamse Rivierenbuurt van Berlagebrug tot Daniël Willinkplein de Amstellaan, die zich bij het plein splitste in Noorder en Zuider Amstellaan. In 1946 werden de straatnamen gewijzigd in resp. Stalin-, Chrurchill- en Rooseveltlaan, de naam van het plein werd Victorieplein.


In 1956, na de Russische inval in Hongarije, vervingen buurtbewoners in een spontane actie de straatnaambordjes 'Stalinlaan' door 'Vrijheidslaan'. Het gemeentebestuur heeft die naamswijziging nog in hetzelfde jaar overgenomen. Ik kan me die naamswijziging nog goed herinneren, want in mijn jeugd woonde ik op een steenworp afstand van die lanen en dat plein.

Niet ver van de Rooseveltlaan loopt de Kennedylaan. Die heette vroeger de Rivierenlaan. De naamswijziging vond plaats na de moord op Kennedy. Als we toch aan het wijzigen zijn lijkt het mij logisch de naam weer te wijzigen in Rivierenlaan.

Maar Kennedy was toch een groot man, die ons voorging in het in toom houden van de communistische Russen? Dat ligt eraan vanuit welke optiek je het bekijkt. Onder Kennedy begon de Amerikaanse inmenging in Zuid-Vietnam, die uiteindelijk leidde tot een oorlog van twintig jaar en een Amerikaanse troepenmacht van meer dan een half miljoen manschappen. Onder Kennedy werd begonnen met de ontbladering van de Vietnamese bossen, maar ook die van de buurlanden Laos en Cambodja (dat allemaal om te voorkomen dat Noordvietnameze troepen ongezien langs de zogenaamde Ho Chi Minroute Zuid-Vietnam zouden binnenvallen) . Voor die ontbladering werd gebruik gemaakt van Agent Orange (ook wel dioxine genoemd). Het is een zeer giftige stof, waarvan Wikipedia zegt: Agent Orange veroorzaakt onder andere de volgende ziektes: chlooracne, de ziekte van Hodgekin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen, prostaatkanker, disfunctioneren van het perifere zenuwstelsel spina . Door het gebruik van Agent Orange werden er duizenden kinderen met bijvoorbeeld spina bifida (open rug) en andere misvormingen aan de wervelkolom geboren. In de Vietnamoorlog vielen in totaal 2,5 miljoen burgerslachtoffers, meer dan door toedoen van J.P. Coen en Van Heutz samen. De meeste onder opvolgers van Kennedy, maar hij heeft wel de aanzet gegeven.

Toen de Rivierenlaan Kennedylaan werd, heb ik wel eens gezegd dat de naamsverandering nooit had plaatsgevonden als Kennedy niet vermoord zou zijn, maar gewoon zijn ambtstermijn en een eventueel volgende had uitgezeten. Maar hij heeft toch ook goede dingen gedaan? Ja, dat zeggen ze ook van Coen en Van Heutz.


donderdag 2 juli 2020

CLUSTER

In Het Parool lees ik dat Als alles volgens plan verloopt, de komende vijf jaar 2000 ouderen een clusterwoning krijgen. Dit is ouder worden in Amsterdam nieuwe stijl. Je moet denken aan een complex als de Akropolistoren op het Zeeburgereiland.

 

Het artikel begint met een vooroordeel: Wie bij een seniorenflat denkt aan Perzische tapijtjes, beeldjes van porselein en de geur van doorgekookte groentesoep ...

Ik woon in een seniorenwoning, maar heb geen Perzisch tapijtje, geen beeldjes van porselein en mijn groentesoep, of welke andere soep dan ook, is nooit doorgekookt. Ik heb een buurvrouw van 93. Van haar soep weet ik niets, maar ze heeft evenmin een Perzisch tapijtje en beeldjes van porselein. Hoe het zit met de bewoners van de overige 145 appartementen in het complex weet ik niet, maar ik vermoed dat op de meeste dat vooroordeel ook niet van toepassing is.

Ik had nog nooit gehoord van clusterwoningen, maar volgens Het Parool gaat het om appartementen waar ouderen zelfstandig wonen. De bewoners hebben in het complex een gezamenlijke ruimte en organiseren samen activiteiten. Wie zorg nodig heeft, krijgt thuiszorg of wijkverpleging- net als de zelfstandig wonende ouderen in een ‘gewoon huis’. De bonus is een woning die geschikt is gemaakt voor ouderen én meer contact met leeftijdsgenoten. “Dat je elkaar helpt, en net iets meer bent dan alleen maar buren.” (...) Ze kiezen zelf welke planten er in de lobby staan en welke activiteiten op het programma. Er zijn lees-, musea-, en wandelclubjes en de huurders organiseren culturele activiteiten in de Torenkamer. “Het is een gemeenschap, al is het niet op zo’n manier dat je elke dag samen moet eten.”

Het complex waar mijn (senioren)appartement deel van uitmaakt is  gebouwd in 1973. Ik woon daar geheel zelfstandig. Ik krijg daar thuiszorg en incidenteel wijkverpleging. In de lobby's staan planten, die door bewoners zelf zijn uitgezocht. Er is een gemeenschappelijke ruimte en een gemeenschappelijke tuin (met vijver, fontein, karpers en konijnen). Hoe nieuw is dat idee van clusterwoningen eigenlijk?

Er wordt wel eens geprobeerd gemeenschappelijke activiteiten van langere duur, zoals een klaverjasclub, te organiseren maar veel vaart zit daar niet in. De afgelopen weken zijn een aantal bijeenkomsten georganiseerd op het terras van de gemeenschappelijke tuin. Er kon gebruik worden gemaakt van drankjes. Ik ben er één keer bij geweest. Meer dan 15 mensen heb ik niet gezien. De animo was dus niet geweldig groot. Ik ging er overigens zonder al te veel verwachting heen. Waarom zou het in die nog te bouwen complexen met clusterwoningen wel lukken levenskrachtige lees-, musea-, en wandelclubjes en culturele activiteiten te organiseren?