zondag 30 september 2012

Koel

Het zwembad was niet zo warm als ik verwacht had, in ieder geval beduidend koeler dan het zeewater. Ik ben een koukleum en spring dus sowieso nooit zomaar in het water. Ik liet me via een trappetje langzamerhand wennen aan de watertemperatuur. Het viel uiteraard best mee en ik heb enige tijd rondgepoedeld. ('Baantjes trekken' is niet 'mijn ding'.) Daarna wilde ik wel wat in de zon liggen, maar er is hier geen 'undress code'. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het wat onwennig een kledingstuk te dragen, al is het maar een zwembroek, als ik ga 'zonnen'. Dat heb ik al jaren niet meer gedaan. Het balkon bij mijn kamer heeft geen direct aanpalende balkons, dus daar kan ik, zonder aanstoot te geven, in mijn nakende niksie zitten. 
Ja, kijk eens, ik moest foto's laten zien. Een kamermeisje was bereid er eentje van me te maken. (Geintje! De iPad heeft ook een zelfontspanner.) 't Is toch een nette foto?

P.S.
Het kan zijn dat er geen foto te zien is. Ik dacht dat ik een manier gevonden had om foto's in te voegen, maar ik twijfel nu. Je houdt die foto, en andere, dan nog tegoed. Heb ik wat te doen, als ik weer thuis ben.

Dress code

Toen ik gisteravond het restaurant van het hotel wilde binnentreden, werd ik tegengehouden door een dienstdoende dame. Met een korte broek kwam ik het restaurant niet in. Ik zit hier voor mijn lol, dus waarom zou ik er een punt van maken, dat ik heel wat vrouwen zag die meer bloot been lieten zien dan ik? Dan heb ik het nog niet over blote ruggen en decolleté's die weinig te raden overlieten. Er was ook een vrouw met een lange jurk van zeer dunne stof, wat bij tegenlicht een alleraardigst beeld opleverde. Een andere vrouw droeg ook een lange rok, maar met een split die bij de heup begon. Het been dat volledig te zien was, was niet eens bijzonderr fraai.

Wat is nou de achtergrond van zo'n dress code? Onbedekt mag, mits sexy? Ik denk niet dat mijn blote benen veel vrouwen in staat van opwinding zullen brengen, maar zo lelijk zijn ze nou ook weer niet: geen spataderen of zo en ze zijn (van nature) vrijwel onbehaard. Wanneer en waarom is ooit afgesproken dat in bepaalde omstandigheden en bij bepaalde gelegenheden blote mannenbenen niet 'netjes' zijn. Moet ik nog van geluk spreken dat korte mouwen wel toegestaan zijn en een das en colbert niet verplicht zijn? Dan zou ik aan het diner in het hotel, waarvoor ik betaald heb, niet eens toekomen. O tempora, o mores!

zaterdag 29 september 2012

Toen

Ik had al eerder geschreven, dat ik niet naar Karpathos ben gegaan om weemoedige herinneringen op te halen aan mijn verblijf daar achttien jaar geleden met Boukje, maar uiteraard denk ik daar wel eens aan terug. Ik vermoed dat het hotel staat op ongeveer hetzelfde stukje strand, waar we destijds dagelijks op een strandstoel lagen of het water ingingen. (Toen deed ik dat minder onhandig.) Het was een totaal andere vakantie dan we gewend waren: we verbleven niet in een tentje en niet elke dag op een andere plek. We zaten veertien dagen in een appartement met een balkonnetje dat overbezet was als we daar met ons tweeën zaten. In mijn herinnering is het nog steds de mooiste vakantie die samen gevierd hebben. Het was ook de laatste. We deden het 'makkelijk', omdat kort daarvoor een van haar ogen verwijderd was vanwege een melanoom. (Ik weet niet meer welk. Het kunstoog was niet te onderscheiden van het echte oog.) Het mooie - en sterke - van Boukje was dat ze totaal niet depri was over het verlies van haar oog. ("Ik heb nog een oog.") Ze kon erbij lachen als ze vertelde dat het er weer eens was uitgevallen.

Als ik aan Boukje denk of wil denken, zet ik thuis een dvd op met de Cubaanse Rapsodie van Ernesto Lecuona, al hebben we, bij mijn weten, daar nooit samen naar geluisterd. Het was niet 'onze' muziek. Ik heb er net via YouTube naar geluisterd en daarbij wat traantjes weggepinkt. (Zoek op YouTube naar "Rapsodia Cubana Lecuona" als je wilt weten wat mij emotioneert.)

Er hangt nu een volle maan boven Karpathos. Hoe romantisch kan het worden?

Foto's

Ik had gezegd dat ik foto's zou laten zien. Daar wordt inmiddels naar gevraagd, om niet te zeggen dat erop wordt aangedrongen (Roel, Zuster Klivia). Roel vroeg zelfs of ik wel een fototoestel had meegenomen. Nou, nee! Waarom zou ik? Met een iPad kun je ook foto's maken. En die had ik toch bij me voor het schrijven van mijn blogs. Zo'n ding is handiger overal mee naar toe te nemen dan een laptop. Het past in mijn schoudertasje. Ik moet alleen nog uitzoeken hoe ik foto's upload. Zo'n apparaat van Apple werkt toch wat anders dan een laptop die op Windows draait. Blogger.com werkt ook anders. Het leven van de moderne toerist, die de achterban op de hoogte wil houden valt toch niet mee. Hoewel: ik zit natuurlijk wel op een terras aan het strand in het zonnetje te ontbijten.


vrijdag 28 september 2012

Stenen

Wat is de overenkomst tussen een rivier in Lapland en het kustwater bij Karpathos? Beide hebben een met ronde, gladde stenen bedekte bodem. In Lapland was dat nooit een probleem, want met mijn bergschoenen aan stapte ik de rivier in en liep naar de overkant. Geloof of niet: van de honderden keren dat ik een rivier doorwaad heb, ben ik slechts drie keer omgevallen. Dat had voornamelijk met de stroming te maken.

Ik had mijn bergschoenen niet bij me vanochtend. In combinatie met een zwembroek zou dat ongetwijfeld veel commentaar hebben opgeleverd. Tot mijn genoegen zag ik dat er een soort tegelpad was aangelegd, net onder de waterspiegel. Je raadt het al: die tegels worden net zo glad als de stenen, dus binnen de kortste keren ging ik onderuit. Overeind krabbelen viel ook niet mee, maar gelukkig werd mijn gestuntel vanaf het strand opgemerkt: twee mannen kwamen mij de helpende hand toesteken. Op mijn strandstoel zittend zag ik wat bloedvlekjes op een bovenbeen. Daar was geen wond(je). Dat zat op een pols, maar stelde niets voor. Later ontdekte ik nog wat meer onbeduidende schaafwondjes en een bobbeltje op mijn linkerknie.

Wees gerust: ik ga de zee niet meer in. Ik zal ook niet meer struikelen over de bij de prijs van het hotel inbegrepen slippers. Ik heb een paar simpele teenslippers aangeschaft, die minder kans op struikelen opleveren.

Moet ik concluderen dat ik toch meer geschikt ben voor leven in de vrije natuur dan in de geciviliseerde wereld?

Ontbijt

Het heeft wel iets: ontbijten in de buitenlucht met je voeten bijna in de branding. Het ontbijtbuffet is ruim voorzien en de bediening is bijna irritant servicegericht. Verwacht overigens niet dat ik al even na zessen een blog publiceer, want dat was het hier een uur geleden al en ik sta gewoon op de plaatselijke tijd op, dus als het bij jullie zeven uur is. En dan ga ik eerst ontbijten.

Ik heb overigens net ontdekt dat de wifi niet beschikbaar is op de hotelkamers. Daar moet je gewoon met een kabeltje verbonden worden en daar had ik uiteraard niet op gerekend.

Ik ga straks de temperatuur van het zeewater maar eens uitproberen. Misschien schrijf  ik vanmiddag nog wel wat.

donderdag 27 september 2012

Aankomst

De vliegtocht had drie positieve kenmerken: 1. het toestel is niet neergestort; 2. d.e tocht begon op tijd; 3. de tocht eindigde enkele minuten vóór het vastgestelde tijdstip. Maar vliegen blijft een ramp! Het hotel durf ik rustig luxe te noemen. Ik heb aardig wat hotels bezocht, maar zo'n grote kamer heb ik nog nooit gehad. Ik kan kiezen uit twee fauteuils. Er is een aangrenzend balkon, dat is voorzien van een tafel met vier stoelen en dat betreden wordt via een schuifpui. Ik kan koffie en thee zetten en er stond een fles wijn. Ik voel me wat plutocratisch. Ik zit dit te typen aan de bar bij het zwembad, wel onder een afdakje, want de zon schijnt overvloedig. Er waait ook een verfrissend windje. Er is hier heel wat bijgebouwd sinds ik hier achttien jaar geleden was, maar het is niet storend. Morgenochtend meer.

woensdag 26 september 2012

Vliegen

Nog één nachtje niet slapen en dan zit ik op het Griekse eiland Karpathos. Morgenochtend dus geen Beggartalk, want om 6.00 uur bevind ik mij reeds in het luchtruim boven Europa. Het zou zomaar kunnen dat ik morgenmiddag even laat weten, dat ik behouden ben aangekomen. Het zal voor mij een zomers weekje worden, want volgens de weersverwachting zullen de minimumtemperaturen op Karpathos minimaal 20 graden bedragen en de maximumtemperaturen minimaal 27 graden. Er is een regenkans van 5 procent.

Vandaag moet ik nog een zwembroek aanschaffen. Dat had ik gisteren willen doen, maar de sportzaak in het winkelcentrum doet niet in zwembroeken. Daarvoor moet ik de stad in.

Ik heb mij voorgenomen vanaf Karpathos gewoon door te bloggen. Af en toe zal ik zelfs een toeristische foto toevoegen.

dinsdag 25 september 2012

Alternatief

Het moet niet gekker worden! Er zijn intussen mensen die roepen dat rellen als die in Haren voorkomen kunnen worden, als de overheid het niet-georganiseerde feestje dan maar zelf gaat organiseren. Nodig een paar rappers uit voor een optreden op een naburig voetbalveld en klaar is Kees.

Alsof die relschoppers voor een feest kwamen/komen. Voetbalrellen hebben niet als oorzaak dat een wedstrijd is afgelast. Ze ontstaan juist doordat er wel een wedstrijd is, of omdat die al gespeeld is, maar met een - voor een deel van de aanhang - ongewenst resultaat. Jaren geleden had de Engels voetbalclub Chelsea de meest beruchte aanhang. Onderzoek heeft destijds aangetoond dat de harde kern van de relschoppers niet bestond uit slecht opgeleide jongeren uit een kansarme omgeving, maar juist uit goed opgeleide jongeren uit een 'middle class' omgeving. De rellen werden met bijna militaire precisie gepland en uitgevoerd. Dat was allemaal nog vóór de tijd van de mobiele telefoon en de social media.

Er zijn jongeren (en oudere mensen), die om wat voor reden of oorzaak ook, genoegen scheppen in het plannen en uitvoeren van geweld in groepsverband. De moderne ontwikkelingen maken het organiseren daarvan wat gemakkelijker, maar zijn er niet de oorzaak van.
x

maandag 24 september 2012

Kostenbeperking

Waarvoor gaat iemand naar een ziekenhuis of andere intramurale zorgvoorziening? Voor zorg die niet thuis geboden kan worden. Dat zal meestal medische zorg zijn. Zo lang je in die zorgvoorziening bent moet je natuurlijk wel eten. Daarvoor worden ook kosten gemaakt, maar die spaar je thuis uit. Is het dan niet redelijk dat je die thuis uitgespaarde kosten aan het ziekenhuis betaalt, in de vorm van een eigen bijdrage? Hetzelfde geldt voor het koekje bij de thee of koffie die de oudjes in verzorgingshuizen krijgen. Die zouden ze thuis zelf betaald hebben. Wanneer een alleenstaande als ik in een verzorgingshuis terecht kom, kan ik mijn huur opzeggen. Ik betaal geen kosten meer voor energie, voor tv en radio. Kortom, ik bespaar nogal wat. Daarom wordt er ook al jaren een eigen bijdrage betaald door bewoners van verzorg- en verpleeghuizen.

In het NOS-journaal van gisteren was een item over een advies dat de SER gaat uitbrengen. Het was maar een kort bericht, maar als ik het goed begrepen heb, kwam het neer op iets wat ik hierboven beschreef. Als de kosten van de zorg de pan uit rijzen, moet je die kosten beperken tot die welke de pure zorg beperken.  Alles wat behoort bij wat wel de 'hotelfunctie' wordt genoemd, moet iedereen zelf betalen. Dat zal weer aardig wat discussies gaan opleveren in de nieuwe Tweede Kamer, want hier valt heel wat te besparen op de collectieve voorzieningen en dus de premies.

Ik ben een nogal links type. Ben ik dus tegen zo'n nieuwe regeling? Nee, dat ben ik niet. Ik ben alleen bang dat er dan weer allerlei uitzonderingen gemaakt worden. Dat levert weer een gigantische bureaucratie op, want dat moet allemaal weer gecontroleerd worden. We gaan uitrekenen wat een koekje bij thee landelijk gezien kost en wat dat dus per persoon gaat kosten. We huren een bureau in dat gaat uitrekenen wat de gemiddelde Nederlander aan een warme maaltijd besteedt. Ik neem mijn laptop mee naar het ziekenhuis. Hoeveel moet ik betalen voor het opladen van mijn batterij? Kan iemand anders kiezen voor een ziekenhuis zonder wifi?

Ik ben benieuwd of Rutte en Samsom daar uitkomen.
x

zondag 23 september 2012

Armageddon

Lees dit en huiver!
x

zaterdag 22 september 2012

Rellen

Kijk, dat 'feestje' gisteren in Haren was een vergissing. Dat wist, dankzij alle publiciteit er omheen, iedereen. Maar veel jongeren waren toch gekomen, want als er voldoende bij elkaar zijn gebeurt er altijd wel wat. In ieder geval is er dan ook ruim voldoende politie op de been en je hoeft niet bijzonder inventief te zijn om die te activeren. Gewoon bij elkaar blijven staan is al genoeg, maar het wordt al gauw leuker als je een steen opgraaft en die richting politie gooit. Een auto in brand steken is natuurlijk nog leuker. Daar trek je de politie mee aan en heb jij de tijd je aandacht te wijden aan het filiaal van AH. Daar kun je een ruit inslaan en dan heb je zomaar toegang tot de balie waar de sigaretten verkocht worden.

Wegens groot succes wordt het Harense feestje herhaald. Via Facebook - wat fijn dat de sociale media er zijn - worden de mensen nu al uitgenodigd om 27 oktober naar de Markt in Gouda te komen, las ik in Trouw, om er ‘net zo'n groot feest van te maken zoals in Haren’, zoal de website van TV West citeert. Nu al zijn ruim 20.000 mensen uitgenodigd voor het feest. Dat aantal kan explosief toenemen.

Wat is er eigenlijk aan de hand met 'onze' jongeren? Er wordt toch nog steeds elk weekend een reeks voetbalwedstrijden in de Eredivisie gespeeld? Zijn ze vergeten dat je daar hoort te rellen? Dat kun je gewoon telefonisch of via e-mail regelen met de supporters van de tegenpartij. Daar hoef je dat mooie Facebook toch niet voor te misbruiken?
x

vrijdag 21 september 2012

Duf

Na een leuke avond met enkele ex-collega's in een restaurant aan de Scheveningse boulevard was ik redelijk laat thuis  en heb ik weinig en niet zo best geslapen. Ik ben nog zo duf als een konijn en ga nog wat bijslapen..
x

donderdag 20 september 2012

Bijwerkingen

Gisteren schreef mijn huisarts een recept voor mij uit voor 'Champix'. Ik heb de pilletjes, want dat zijn het, meteen bij de apotheek opgehaald, tegen betaling van ruim 50 euro, want ze vallen buiten het pakket dat vergoed wordt. De bijsluiter vermeldt dat het hier gaat om "Medicijnen bij het stoppen met roken". Ja, inderdaad, ik ga het toch maar weer eens proberen, maar dan met een medicinaal steuntje in de rug. Je moet ermee beginnen een dag of veertien vóór de dag waarop je stopt met roken. Ik begin dus over veertien dagen.

Waarom begin ik niet meteen? Volgende week donderdag vertrek ik voor een week naar Karpathos. De bijsluiter vermeldt dat de volgende bijwerkingen kunnen optreden: misselijkheid, slapeloosheid, hoofdpijn en abnormale dromen. Dat lijkt me allemaal niet zo leuk voor een verblijf op een Grieks eiland. Ik heb vrijwel nooit last van bijwerkingen, maar in dit geval neem ik het risico liever niet. Ik neem de eerste pil dus de dag nadat ik teruggekeerd ben uit Griekenland en veertien dagen later zal ik, als alles goed gaat, mijn laatste sigaret roken.

Misschien dat het me op mijn ouwe dag alsnog lukt.
x

woensdag 19 september 2012

Winter

Peter Wadhams, één van 's werelds belangrijkste deskundigen als het om zee-ijs gaat, zegt dat het het arctisch poolijs tijdens de zomermaanden niet over twintig jaar verdwenen is, maar al over vier jaar. Dat las ik gisteren in Trouw. Vandaag las ik: Het record aan gesmolten poolijs zorgt er voor dat we mogelijk een extreme winter tegemoet gaan. In de zomers van 2011 en 2007 smolt er ook een maximale hoeveelheid zeeijs en de daaropvolgende winters staan te boek als erg koud.

Liefhebbers van de Elfstedentocht zullen het laatste bericht met plezier lezen en hun trainingsarbeid misschien nog wat opschroeven, maar dat lijkt me toch een minderheid van de bevolking  Treinreizigers zien de (sneeuw)bui al hangen. Die zien de dichtgesneeuwde en vastgevroren wissels voor zich en de gratis koffie en thee die de NS weer gaat uitdelen.

Ik heb het idee dat het warmer worden van onze atmosfeer voor een belangrijk deel een natuurlijk verschijnsel is, dat eerder is voorgekomen. Ik denk ook dat wij zelf druk bezig zijn dat proces enigszins te versnellen door de uitstoot van broeikasgassen. Er gaan wel steeds meer auto's op elektriciteit rijden, maar die elektriciteit moet eerst ergens opgewekt worden en dat gebeurt nog altijd vooral met fossiele brandstoffen. De provincie Noord-Holland ziet niets in nog meer windmolens en andere provincies schijnen ook niet zo happig te zijn. Windmolens schijnen toeristen weg te houden. Dat zijn niet allemaal wandelaars en fietsers, maar vaak ook mensen die graag met 130 km/u naar hun bestemming toe scheuren.

Ik hoop op een winter zonder Elfstedentocht.
x

dinsdag 18 september 2012

Skybox

Gisteren was er in de media ruim aandacht voor het feit dat steeds meer basisscholen financieel in de knel komen. Maar dat schijnt niet overal zo te zijn. In Het Parool las ik: De Twente onderwijsstichting Consent huurt voor 45.000 euro een skybox in het stadion van FC Twente. (Onderstreping toegevoegd.) Bij die stichting zijn 33 basisscholen aangesloten en die kunnen al die euro's kennelijk wel missen.

Ik ging altijd van de veronderstelling uit dat skyboxen worden gehuurd door bedrijven die denken dat ze (toekomstige) relaties een plezier doen door de ze onder het genot van een drankje en een hapje naar een voetbalwedstrijd te laten kijken. Je aandacht wordt dan natuurlijk wel voortdurend van het spel afgeleid, omdat de CEO van dat bedrijf je aan je kop zeurt over de kwaliteiten van zijn bedrijf.

Gaat de leiding van Consent nu ouders in Twente uitnodigen voor een bezoek aan de skybox om ze zo over te halen hun kinderen naar een van  haar basisscholen te sturen? Ze kunnen beter eerst het Tweede Kamerlid Dijsselbloem uitnodigen, want die gaat de minister van Onderwijs daar vragen over stellen.
x

maandag 17 september 2012

Mening

Geert Wilders doet weer eens aan vrijheid van meningsuiting: op zijn eigen website plaats hij een link naar het filmpje dat in de moslimwereld tot geweld tegen westerse (met name Amerikaanse) ambassades leidt. Voor alle duidelijkheid: ik ben tegen dat geweld. De meeste protesterende moslims hebben waarschijnlijk dat filmpje niet eens gezien, maar alleen van hun imam gehoord dat het een vreselijke belediging van de profeet is. (Als er vroeger iets bloots op de Nederlandse tv te zien was geweest, waren het vooral fundamentalistische christenen - die van de Heer geen tv mochten kijken - die protesteerden.)

Wat heeft Geer nu bewezen? Dat Nederlandse moslims op Nederlandse wijze protesteren. Ze gingen met z'n allen (nou ja, met een paar) naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein en lieten daar hun ongenoegen blijken. Er is niets in brand gestoken en bij mijn weten is er ook geen ander geweld gebruikt. Zij maakten op de juiste manier gebruik van hun recht op meningsuiting. Geert schijnt er niet in te geloven, maar die protesterende moslims zijn dus wel degelijk geïntegreerd in onze Nederlandse samenleving. Nu moet Geert nog eens leren hoe je je netjes gedraagt t.o.v. mensen die iets anders geloven dan hij.
x


zondag 16 september 2012

Royalty

De liefhebbers van royalty konden onlangs al 'genieten' van een foto van een blote prins Harry. Dankzij een Frans blad kunnen we nu ook zijn charmante echtgenote zonder kleertjes bewonderen. Op zich is dat stel natuurlijk nauwelijks interessant. Hun bekendheid hebben ze uitsluitend te danken aan het feit dat Harry in een bepaalde familie is geboren. Harry's vader kwam, uiteraard, uit dezelfde familie en van die bekendheid heeft zijn eerste echtgenote de wrange vruchten geplukt. Kate is gewaarschuwd. Zolang er mensen zijn die 'alles' van royalty willen weten, zullen er paparazzi zijn die alles zullen ondernemen om die ene exclusieve foto te maken. En er zal altijd wel een redacteur zijn die 'persvrijheid' gebruikt als excuus om die foto te publiceren.
x

zaterdag 15 september 2012

Vakantie

Over twaalf dagen ga ik een weekje op vakantie naar het Griekse eiland Karpathos. Dat heb ik al geruime tijd geleden geregeld. Dat laatste zeg ik er even bij om duidelijk te maken dat het tripje niets te maken heeft met de uitslag van de verkiezingen. Want wat las ik in Trouw? De verkiezingsuitslag lijkt de reislust bij de Nederlanders te hebben aangewakkerd. (...) Volgens een Oad-woordvoerder hebben Nederlanders er kennelijk vertrouwen in dat er weer een stabiel kabinet komt. Ze zijn er dus niet bang voor dat tijdens hun afwezigheid uit dit land het kabinet er plotseling de brui aan geeft.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat veel mensen geloven dat een stabiele regering voor een stabiel inkomen zorgt. Ze durven dan weer geld uit te geven. Ik wil niemands goede vooruitzichten bederven, maar volgens mij gaat dat komende stabiele kabinet nog aardig wat miljarden bezuinigen en dat kan alleen maar door meer geld bij ons burgers weg te halen. Samsom heeft het dan wel over "toeslagen" voor de minst verdienenden  onder ons, maar om te controleren of het beroep op die toeslagen wel terecht is, heb je weer controlerende ambtenaren nodig en die willen ook graag een stabiel inkomen, dat wij met ons allen  betalen. En ik zeg het nog maar eens: bezuinigen op bijvoorbeeld de zorg betekent niet dat daar minder geld wordt uitgegeven, maar dat er anders voor betaald wordt: niet via de premies of de belastingen, maar via de eigen bijdrage. Dat geld kun je niet aan je vakantie besteden.
x

vrijdag 14 september 2012

Meerderheid

Iedereen schijnt het er wel over eens te zijn dat VVD en PvdA samen in een nieuw kabinet gaan zitten. In de Tweede Kamer hebben ze daarvoor  voldoende meerderheid (80 tegen 70). Maar dan wordt er weer geroepen dat ze in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben (30 van de 70). Het huidige kabinet had ook geen meerderheid in de Eerste Kamer, maar dat heeft geen problemen opgeleverd. Daar was altijd wel een meerderheid te vinden.Ook bij een VVD/PVDA-kabinet zal er in de Eerste Kamer altijd wel een gedoogpartner te vinden zijn. Dat zal niet zo moeilijk zijn als PvdA en VVD tot overeenstemming komen, want dan zitten ze al behoorlijk in het midden.

De VVD-stemmers zullen het niet leuk vinden, maar er zal iets gedaan worden aan de hypotheekrenteaftrek.  De PvdA-stemmers zullen het niet leuk vinden, maar de eigen bijdrage in de zorg zal weer iets verhoogd worden.

We krijgen nu een 'formatie nieuwe stijl' en wat is het eerste wat Mark Rutte doet? Hij kondigt een 'radiostilte' af. 'We' hebben hem aan een meerderheid geholpen, maar verder mogen we ons nergens mee bemoeien. We mogen zelfs niet weten waarover gepraat wordt en wie daarbij wat zegt. Dat is 'transparantie nieuwe stijl'. Tijdens dat Catshuisoverleg in het voorjaar was er ook voortdurend radiostilte. Dat heeft tot een mooie breuk geleid. Daarna wisten vijf partijen in twee dagen een akkoord te sluiten. Er zijn dus mogelijkheden genoeg. Misschien kunnen ze deze keer beter met zo'n vijfpartijenoverleg beginnen.
x

donderdag 13 september 2012

Teleurgesteld

Als je over enige tijd teleurgesteld bent in het beleid van het kabinet Rutte-Samsom, wil je er dan niet tegen mij over komen zeuren?

Had je maar niet strategisch moeten stemmen!
x

woensdag 12 september 2012

Als

Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, op welke partij zou je dan stemmen?

Vandaag kun je niet een hokje op je computerscherm aanvinken. Je moet die 'Oproep' van de gemeente weten te vinden. Je moet een geldig legitimatiebewijs in je zak steken en je moet de deur uit, naar een stembureau. Daar krijg je een groot vel, met daarop de namen van alle mensen in jouw kieskring die graag lid van de Tweede Kamer willen worden. Voor die namen zie je een rond hokje. Heel ouderwets moet je een van die hokjes met een dik kleurpotlood rood maken. Daarna  doe je dat formulier in een bus.

Heb je al enig idee welk hokje je rood moet maken? Of weet je het, zelfs na het de debatvan gisteravond, nog steeds niet? Ga je naar het stembureau zweven? Ik ga op de fiets. Ik hoefde niet naar dat debat te kijken. Gelukkig doet zo'n verkiezingsstrijd niet zo lang als 'Boer zoekt vrouw' of 'Strictly Come Dancing'. Als alles meezit weten we vanavond laat de uitslag al. Voorlopig voor het laatst zullen we alle lijsttrekkers nog een keer op het scherm zien. Ze zullen allemaal zeggen dat ze gewonnen hebben.
x

dinsdag 11 september 2012

Krachtig

Bij EenVandaag zag ik gisteren een klein stukje uit een debat tussen Diederik Samsom en andere kandidaten voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. Waar had Diederik het toen - het is al weer een tijdje geleden - over? Hij was vóór een "krachtig links blok". De PvdA alleen kun je moeilijk 'een blok' noemen. Daar heb je nog andere linkse partijen voor nodig, de SP bijvoorbeeld. En GroenLinks, want alle beetjes helpen.

Maar de laatste weken hoor je Diederik niet meer over een links blok, laat staan over een krachtig links blok. Zijn grote concurrent is niet Rutte, maar Roemer. Hij sluit liever compromissen met de VVD dan met de SP. Hij peinst er niet over al vóór de verkiezingen te zeggen dat hij met de SP wil samenwerken, want stel je voor dat andere mogelijke coalitiepartners hem dan inderdaad links gaan vinden. Misschien gaan dan zelfs kiezers hem links vinden en die geloven misschien Rutte wil als die zegt dat 'links' een gevaar voor ons land is.

Diederik is nu al aan het bedenken wat hij moet inleveren om de PvdA aan de macht te helpen. Liever Rutte als premier dan Roemer. Elk land krijgt de regering die het verdient, dus kijk maar op welke partij je overmorgen stemt. Met een stem op de PvdA krijg je de VVD er gratis bij en omgekeerd.
x


maandag 10 september 2012

Familie

Gisteren vond dus de bijeenkomst van vrijwel mijn hele familie plaats. Hieronder een foto die een eerste indruk geeft.

Er is ook nog een 'groepsfoto' gemaakt, waarop de hele familie te zien is. Op deze foto mis je een reeks van de jongsten die zich bezighielden met een trampoline buiten dit beeld. Ik zou wel meer kunnen vertellen, maar blogger.com doet wat moeilijk vandaag en ik heb geen zin voor de vierde jeer aan een tekst te beginnen. Dus ik raffel het wat af vandaag.

zondag 9 september 2012

Light

Een kop in Trouw: Rutte: 'PvdA bedreiging voor Nederland'. De SP is natuurlijk een veel grotere bedreiging, volgens Rutte dan, want die is nog veel linkser en die zou nog veel meer geld bij de rijken weghalen. Ik geef eerlijk toe dat ik liever Samsom dan Rutte zie winnen, maar ik peins er niet over om strategisch te gaan stemmen. Ik gebruik nooit 'light' producten. Dus een SP-light is ook niks voor mij.
x

zaterdag 8 september 2012

Programma's

De uitslagen van peilingen en onderzoeken buitelen over elkaar heen en ze geven allemaal andere uitslagen. Bij de tv maken ze nu zelfs een gemiddelde van de diverse peilingen. Dat gemiddelde moet dan het dichtst bij de waarheid zitten. Na elk tv-debat tussen lijsttrekkers veranderen de peilingen weer. Maar wat lees ik in Trouw? TNS NIPO heeft weer eens 1800 kiezers bij elkaar gescharreld en wat vragen gesteld en wat blijkt daaruit? De grote verschuivingen in de peilingen na tv-debatten doen anders vermoeden, maar de kiezer bepaalt zijn stem nog altijd het meest op basis van de inhoud van de plannen van de verscheidene partijen.

Die tv-debatten zijn dus helemaal niet zo belangrijk. Die 1800 ondervraagden hebben, anders dan de meeste kiezers in Nederland, de verkiezingsprogramma's van de partijen erbij gehaald, die goed bestudeerd en maken op basis daarvan hun keuze. Zeggen ze. Maurice de Hond, de Politieke Barometer, TNS NIPO, ze nemen allemaal een willekeurige dwarsdoorsnede van het Nederlandse volk en al die dwarsdoorsnedes zeggen wat anders. De ene commentator na de andere roept dat de tv, dus die debatten, een steeds belangrijker rol speelt in de verkiezingen. Er wordt uitgebreid gepraat en geschreven over de 'winnaar' en voor veel mensen is dat een reden om 'strategisch' te gaan stemmen. Ze vinden het programma van partij A beter dan dat van partij B - als ze die al gelezen hebben -  maar stemmen toch op B, omdat dat de door hun gewenste coalitie (links, rechts of midden) dichterbij brengt.

Er zijn zo'n 9.000.000 kiezers in Nederland. Een beetje tv-debat wordt, geloof ik, door zo'n 1.000.000 mensen (een minderheid dus) gevolgd. Die hebben daar een mening over. Die lezen de volgende dag in de krant wat ze daar eigenlijk van moeten vinden en ze discussiëren daarover met collega's en buren en aan de borreltafel. Maar ze blijven 'zweven' tot ze op 12 september in het stemhokje staan en daar één vakje rood mogen maken? Staan ze daar nog die partijprogramma's te vergelijken die ze bestudeerd hebben? Dat geloven ze alleen bij TNS NIPO.
x

vrijdag 7 september 2012

Ouderwets

Sinds gisteren ben ik in het bezit van alle documenten die nodig zijn voor mijn reis naar en verblijf op Karpathos. Het hele boekingsproces heb ik ouderwets laten verlopen. Ik heb niets on line gedaan. Al weer een tijd geleden ben ik gewoon naar een reisbureau (bijna om de hoek) gegaan om een reis uit te zoeken en te boeken. En gisteren heb ik daar al die papieren opgehaald. Alleen het betalen heb ik op digitale manier gedaan.

Voor de tweede keer in mijn leven ga ik met een heuse koffer op vakantie. Geen rugzak, geen fietstassen en net te veel bagage voor een koffertje dat als handbagage mee kan. Ik moet dus gewoon bij een balie inchecken.

Voor het eerst van mijn leven breng ik een vakantie in een hotel door en nog met halfpension ook. Ik hoef niet zelf potjes te koken en hoef niet dagelijks naar een restaurant te zoeken. Ik zal weinig actief zijn. Ik heb al eens een rondtocht over het eiland gemaakt, dus dat hoef ik ook niet meer te doen. Het hotel ligt praktisch op het strand, dus als ik een duik in de zee wil nemen hoef ik niet eerst een eind te lopen. Ik kan natuurlijk ook volstaan met een duik in het zwembad, als ik aan verkoeling toe ben. (Ik ga er vanuit dat het daar over drie weken nog steeds zomer is.)

Mijn tijd zal ik vooral lezend doorbrengen. Er gaan drie boeken mee, waaronder een zeer dikke pil en dat is nog eens non-fiction ook. Het hotel biedt wifi, dus ga er maar vanuit dat ik gewoon blijf doorbloggen.

Er is maar één negatief puntje: het vliegtuig vertrekt al om 5.30 uur, dus ik zal om 3.30 uur op Schiphol moeten zijn. Dat betekent dat ik op zijn laatst rond 2.30 uur mijn woning moet verlaten. De dag ervoor zal ik vast 'vooruit' slapen. Zal ik ook weer eens naar Pauw & Witteman kijken.
x

donderdag 6 september 2012

Druppel

Gisteren ging mijn telefoon. Althans, dat dacht ik. Het bleek mijn mobieltje te zijn, dat ik zelden gebruik en waarop ik zelden gebeld word. Ik was dus te laat met opnemen. Voor alle zekerheid checkte ik mijn voicemail. Er was inderdaad ingesproken en wel door iemand van 'Eigen haard', de woningcorporatie bij welke ik mijn flat huur. Een man vertelde me dat mijn bestelling voor druppels voor de deur was ontvangen en dat ik over een tijdje meer zou horen.

Ik wist niets van een bestelling voor druppels,waarvan ik vermoedde dat het ging om een middeltje om een onwillig slot aan de praat te krijgen. Het leek me mogelijk dat een andere bewoner ze besteld had, dus ik besloot 'Eigen haard' even te bellen, zodat ze die andere bewoner gelukkig konden maken. Er volgde een wat verwarrend gesprek, maar op een gegeven moment herinnerde ik me iets.


Dat zwarte ding aan mijn sleutelbos is een elektronische sleutel. Die houd ik, op straat, tegen een symbooltje van een sleutel. Dan gaat er een schuifdeur open die mij toegang geeft tot een halletje, waar de brievenbussen zijn, de liften en de toegang naar het trappenhuis. Ik had een tijdje geleden twee van die dingen besteld t..b.v. mijn zussen, zodat ze, in noodgevallen, in mijn flat kunnen komen. Hoe kan ik nou weten dat ze die elektronische sleutel in kringen van 'Eigen haard' een druppel noemen?
x

woensdag 5 september 2012

Debatteren

De PvdA doet het ineens goed in de peilingen. Hoe zou dat nu komen? Heeft die Partij ineens haar verkiezingsprogramma veranderd, zodat het een stuk aantrekkelijker wordt voor meer kiezers? Of zijn meer mensen verkiezingsprogramma's gaan bestuderen en vergelijken? Ik vrees dat er iets anders aan de hand is.

Het lijkt erop dat de publieke en commerciële omroepen ineens gezamenlijk een nieuw 'format' op de buis brengen: So you think you can be a prime minister? Er zijn drie serieuze kandidaten (Rutte, Roemer en Samsom), maar om het nog wat leuker te maken doen er ook nog een paar andere mee. Die hebben we nodig om het de kandidaten moeilijk te maken, door met ze in debat te gaan. D.w.z.: die roepen wat en dan moeten de kandidaten daarop reageren. Wie het beste reageert en er het meest ontspannen uitziet, krijgt de meeste stemmen. Een leuke stropdas en een net pak schijnen ook mee te wegen bij de beoordeling.

Op 13 september weten we dus wie de beste debater is. Dan maar afwachten of hij ook een goede premier wordt. We moeten natuurlijk niet vergeten dat je bij die beste debater ook een parijprogamma krijgt en dat je ook nog een aantal andere mensen aan een baan in de Tweede Kamer helpt. Die kandidaten gaan verder debatteren, maar daar zijn geen camera's meer bij.  Na een tijdje zijn ze het ineens met elkaar eens over allerlei dingen en hebben ze beslist wie er nu echt premier wordt. Daar mogen wij met ons allen niets meer over zeggen. Daar zitten we voor maximaal vier jaar aan vast. Hebben we eigenlijk wel voor zo'n handig format gekozen?
x

dinsdag 4 september 2012

Uitgangspunt

De USA is formeel een seculiere staat, waar kerk en staat gescheiden zijn, maar het "God bless" is bij de campagnes van zowel Republikeinen als Democraten niet van de lucht. In Trouw las ik dat de New Yorkse kardinaal Timothy Dolan (de 'Paus van Amerika') op de conventies van beide partijen het woord voert en tot God bidt. Als ik het goed begrijp laat hij er daarbij geen misverstand over bestaan dat God niet van abortus en euthanasie houdt.

Begrijp me goed: ik vind het prima dat mensen hun geloof tot uitgangspunt voor hun politiek nemen. De SGP en de ChristenUnie zijn daar heel duidelijk over en het CDA doet dat ook nog een beetje. Maar ze zijn wel zo verstandig de kerk en zijn vertegenwoordigers buiten de politiek te houden. Ze laten niet een aartsbisschop of een synodevoorzitter optreden tijdens hun partijcongressen of verkiezingsbijeenkomsten.

Er zijn ook hier veel mensen die een tweepartijensysteem, zoals in Engeland en de USA, lekker duidelijk vinden. Dan weet je tenminste wat voor regering je krijgt. De Republikeinen verwijten nu Obama dat hij zijn beloften niet heeft waargemaakt. Dat klopt. Ze hebben er in het Congres ook alles aan gedaan om te voorkomen dat Obama zijn voornemens in beleid kon omzetten. De Christenfundamentalisten en andersoortige conservatieven hebben in beide partijen een behoorlijke invloed.

Hoe meer partijen, hoe beter. Dan weet je tenminste ook wie je beter buiten een coalitie kunt houden, al hebben VVD en CDA in de afgelopen twee jaar de SGP af en toe een christelijk brokje (winkelsluiting op zondag) toegeworpen om hun steun bij andere onderwerpen te krijgen.Tja, zo werkt de democratie.
x

maandag 3 september 2012

Minderheid

In een opinieartikel in Trouw komt Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, op basis van de huidige prognoses tot de conclusie dat na 12 september alleen een coalitie van VVD, PvdA, CDA en D'66 mogelijk is. Daarmee bedoelt hij dan een coalitie die een  werkbare meerderheid  in de Tweede Kamer heeft. Hij zal getalsmatig wel gelijk hebben. We hebben dan weer een 'ouderwets' kabinet, met een beleid waarin alle scherpe kantjes zijn weggepoetst. Er komt dan weer een regeringsakkoord, waarvan vier jaar lang geen millimeter mag worden afgeweken, "want dat hebben we zo afgesproken."

Ik zie nog wel een andere mogelijkheid: een links minderheidskabinet van SP, PvdA en GroenLinks. In tegenstelling tot wat velen denken zal dat helemaal niet zo'n vreselijk links beleid gaan voeren, want, schrijft die hoogleraar, Hij (Samsom) is minder radicaal dan iedereen denkt. Het huidige rechtse minderheidskabinet werd meerdere malen aan een een meerderheid geholpen door de PvdA. Zo kan een links minderheidskabinet af en toe aan meerderheid geholpen worden door D'66, CDA en ChristenUnie en misschien zelfs wel eens door de VVD. Lijkt me heel wat democratischer dan zo'n 'stabiel' middenkabinet dat geen enkele andere kant op kan.
x

zondag 2 september 2012

Taal

Begrijp je de volgende zin? Ik ging met de kinderen naar de uitverkoop in die winkel in verband met de verbouwing. In hedendaags Nederlands hoor je hier te zeggen: Ik ging met de kids naar de sale in die store in verband met de complete make-over.

Er is een tijd geweest dat we ons er druk over maakten als bepaalde teksten van een Turkse of Arabische vertaling werden voorzien, zodat anderstalig bevolkingsgroepen ze ook konden lezen. In veel tv-commercials wordt tegenwoordig meer Engels gebruikt dan Nederlands. TV-programma's krijgen een Engels titel (Strictly Come Dancing).

'We' willen buitenlanders zoveel mogelijk buiten onze grenzen houden. Zullen we dan ook onder elkaar weer eens gewoon Nederlands gaan spreken?
x

zaterdag 1 september 2012

Bewust

Als ik Trouw moet geloven, ben ik geen "bewuste kiezer". Immers die krant heeft vandaag de volgende kop: Bewuste kiezer stemt op een van de 'constructieve vijf'. Dat zijn de vijf partijen van het Lenteakkoord. Al sinds de val van het huidige kabinet en de aankondiging van de verkiezingen van 12 september weet ik op welke partij ik moet stemmen. Daar heb ik namelijk wel eens over nagedacht.

'We' hebben weer iets van de Amerikanen overgenomen: socialisme gaan we een vies woord vinden. De Oostbloklanden, Cuba en Noord-Korea hebben aangetoond dat socialisme  nergens toe leid. Laat ons een voorbeeld nemen aan China. Daar hebben ze een (economisch) succes gemaakt van een combinatie van kapitalisme met een dictatoriale staatsstructuur. Daar hebben ze aan één partij genoeg. Daar hebben ze geen last van 'polariserende' partijen, die het vormen van een coalitie moeilijk maken.

Voor degenen die nog 'zweven': de PvdA is constructief. Laat je door Rutte en Wientjes niet wijs maken dat die partij socialistisch is. Ben je nog bewust ook.
x