dinsdag 4 september 2012

Uitgangspunt

De USA is formeel een seculiere staat, waar kerk en staat gescheiden zijn, maar het "God bless" is bij de campagnes van zowel Republikeinen als Democraten niet van de lucht. In Trouw las ik dat de New Yorkse kardinaal Timothy Dolan (de 'Paus van Amerika') op de conventies van beide partijen het woord voert en tot God bidt. Als ik het goed begrijp laat hij er daarbij geen misverstand over bestaan dat God niet van abortus en euthanasie houdt.

Begrijp me goed: ik vind het prima dat mensen hun geloof tot uitgangspunt voor hun politiek nemen. De SGP en de ChristenUnie zijn daar heel duidelijk over en het CDA doet dat ook nog een beetje. Maar ze zijn wel zo verstandig de kerk en zijn vertegenwoordigers buiten de politiek te houden. Ze laten niet een aartsbisschop of een synodevoorzitter optreden tijdens hun partijcongressen of verkiezingsbijeenkomsten.

Er zijn ook hier veel mensen die een tweepartijensysteem, zoals in Engeland en de USA, lekker duidelijk vinden. Dan weet je tenminste wat voor regering je krijgt. De Republikeinen verwijten nu Obama dat hij zijn beloften niet heeft waargemaakt. Dat klopt. Ze hebben er in het Congres ook alles aan gedaan om te voorkomen dat Obama zijn voornemens in beleid kon omzetten. De Christenfundamentalisten en andersoortige conservatieven hebben in beide partijen een behoorlijke invloed.

Hoe meer partijen, hoe beter. Dan weet je tenminste ook wie je beter buiten een coalitie kunt houden, al hebben VVD en CDA in de afgelopen twee jaar de SGP af en toe een christelijk brokje (winkelsluiting op zondag) toegeworpen om hun steun bij andere onderwerpen te krijgen.Tja, zo werkt de democratie.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten