Als je een jaarsalaris van 213.000 euro (dus boven de Balkenendenorm) ontvangt, moet je, zeker in het oosten des lands, in staat zijn een redelijke woning te kunnen kopen en de hypotheek daarvan zonder al te veel problemen te kunnen aflossen. Als je dat salaris in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap verdient, mag je helemaal je handen dichtknijpen. Die zorg wordt immers met gemeenschapsgelden gefinancierd. Voor die 213.000 euro mag je je dus wel uit de naad werken, vind ik. Dat heeft de heer Van Praet, in zijn eentje de Raad van Bestuur van AveleijnSDT te Borne, dan ook gedaan. Ik citeer uit een persbericht van AveleijnSDT: "In 2001 is de heer van Praet aangetreden als eenhoofdige Raad van Bestuur van zorginstelling Aveleijn. Op het moment van aantreden was er een negatief eigen vermogen. In de afgelopen jaren is dit omgebogen naar een positief weerstandsvermogen van vierentwintig en een half miljoen euro. De omzet in 2008 bedroeg 67 miljoen.
In 2007 heeft een succesvolle fusie plaatsgevonden en heeft de benchmark van Ernst en Young vorig jaar aangegeven dat AveleijnSDT de beste bedrijfsmatige grote verstandelijk gehandicapten zorginstelling in het land is. Daarbij was het ziekteverzuim in 2008 een van de laagste in de branche nl. 3,3 %.
Onderzoek in de Volkskrant heeft aangegeven dat AveleijnSDT als VG organisatie behoort tot de beste werkgevers in het land en in de regio is AveleijnSDT vorig jaar uitgeroepen tot beste werkgever in de non-profit sector. Ook in het jaarlijks gehouden cliënt/verwanten tevredenheidsonderzoek scoort AveleijnSDT permanent hoog."
Dat is niet mis! Hulde! Van Praet heeft zijn salaris boven de Balkendendenorm verdiend, zou je zeggen. Dat kan je van directeuren van woningcorporaties niet altijd zeggen. Van Praet vond het kennelijk tijd worden voor een nieuwe behuizing. Die vond hij en daarvoor moest hij een hypothecaire lening afsluiten van 550.000 euro. Het zal dus geen eenvoudig stulpje zijn. Dus wat besluit de Raad van Toezicht? Die verstrekt Van Praet die lening renteloos uit middelen van de AveleijnSDT. Tot juli 2013 hoeft Van Praet ook niets af te lossen. Zo kan Van Praet nog een aantal jaren aan AveleijnSDT verbonden blijven.
De Raad van Toezicht merkt nog op: "...kosten voor de organisatie jaarlijks minder dan een bruto maandsalaris van de heer van Praet". Dat ligt nog altijd in de buurt van de 16.000 euro. Daarmee zou je ook iets extra's kunnen doen voor de cliënten van AveleijnSDT. Ik realiseer me heel goed dat dit bedrag als bonus in het huidig tijdsgewricht nauwelijks iets voorstelt. Maar ik zou me de ogen uit mijn kop schamen als ik met een salaris van 213.000 euro per jaar de Raad van Toezicht om een douceurtje zou vragen. En als de Raad van Toezicht me dat spontaan zou aanbieden, zou ik vragen of ze compleet gestoord waren. Misschien zou ik een woning zoeken die een ton goedkoper was.
In de 'Gedragscode' van AveleijnSDT lees ik: Je bent een voorbeeld voor anderen. Dit is een basisregel bij AveleijnSDT. De hardwerkende medewerkers hebben nu een voorbeeld gekregen van het verkrijgen van een renteloze hypohecaire lening.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Renteloos vind ik een beetje gek. Maar tegen een gunstig tarief hypotheken verstrekken moet kunnen toch? Dat werd in de ambtenarij toch ook gedaan? Ik vind het wel een aardige secundaire arbeidsvoorwaarde.
BeantwoordenVerwijderenVan Praet voor Minister van Financien! Dan zijn we zo met z'n allen uit de crisis.
BeantwoordenVerwijderenSchandalig en grof misbruik van gemeenschapsgeld. Meneer van Praet moet een hypotheek nemen bij een bank, net zoals een ieder ander. Overigens krijgt iedereen een bonus bij AveleijnSDT, zo meldt hun persbericht, wat is dit voor een cultuur en dat klopt natuurlijk niet. AveleijnSDT is genomineerd als Beste Werkgever 2009, dat moet waarschijnlijk zijn Best Betaalde Werkgever 2009.
BeantwoordenVerwijderen