dinsdag 10 februari 2009

Kolenkit

Probleemwijken kenmerken zich door extreem veel sociale woningbouw; soms is wel 90 procent van de woningen een goedkope huurwoning. Er wonen relatief veel mensen met een laag inkomen. De werkloosheid is hoog met percentages rond de 10 procent. Dat laat de Volkskrant weten. De meest problematische wijk in Nederland is de Kolenkitbuurt in Amsterdam. (Voor niet-Amsterdammers: op het plaatje zie je de karakteristieke kerktoren waaraan de buurt zijn naam, die 'in de volksmond' ontstaan is, ontleent. In die tijd, de vijftiger jaren, was een kolenkit nog een vast bestanddeel van vrijwel ieder huishouden.)

De bevolking van de Kolenkitbuurt bestaat voor 80% uit allochtonen en daarmee heeft de buurt het hoogste percentage allochtonen in Amsterdam. Dat is niet zo verwonderlijk. De allochtonen behoren niet tot hoogst opgeleiden in ons land en dus niet tot de hoogst betaalden en dus wonen zij in een buurt met de laagste huren en dus is de werkloosheid daar hoog (in deze buurt 20%).

De 'Kolenkit' is inmiddels een Rijksmonument, maar de omgeving daarvan kun je, qua architectuur, slopen zonder dat er enig cultuurgoed verloren gaat. Het zijn van die troosteloze blokken die kort na de Tweede Wereldoorlog 'even snel' gebouwd werden om aan de ergste woningnood tegemoet te komen. Deze Vogelaarwijk krijgt drie miljoen euro om er wat van te maken. Volgens de stadsdeelvoorzitter kun je daarmee nog geen deuk in een pakje boter slaan. Er zijn hangjongeren, ja, maar één van die hangjongeren vraagt zich af waar ze mogen gaan zitten als ze wat moe zijn. De buurt heeft niets te bieden aan speelplaatsen of iets dergelijks. Is het overigens niet merkwaardig dat, bij mijn weten, deze buurt nog nooit in het nieuws geweest is met 'problemen met allochtone jongeren'?

Een van de oplossingen voor Vogelaarwijken schijnt te zijn dat je er voor moet gaan zorgen dat er ook weer woningen voor de beter betaalden komen. Dan heb je er niet meer zo'n eenzijdig samengestelde bevolking. Waarom hoor ik nooit dat er in de Appolobuurt, de 'duurste' wijk van Amsterdam, woningen voor de wat minder betaalden moeten komen?

3 opmerkingen:

  1. Het leven wordt een stuk minder ingewikkeld als we ons met z´n allen eens sociaal gaan gedragen. Dan maakt het niet uit of je veel verdient of weinig. Je bent gewoon een leuk en aardig mens met wie het goed samen leven is. De praktijk is vaak anders. Ik geef een voorbeeld uit Zoetermeer. In een nieuwe wijk wordt zowel in de sociale als de vrije sector gebouwd. Gevolg: aan de ene kant van de straat mooie koophuizen van zo'n 2,5 tot 3,5 ton en aan de andere kant nette eengezinswoningen die worden verhuurd. In die huurwoningen zijn o.a. mensen terecht gekomen uit saneringswijken in Den Haag. Wat waren die gewend? Zodra het mooi weer is zitten ze op keukenstoelen met een krat bier en een grote radio op de stoep en hebben ze het "gezellig". Als je ze vraagt of het wat rustiger kan, krijg je te horen dat je je kankahbek mot hauwe en als het je niet bevalt, dan pleuh je maar op.
    Het gevolg: niemand heeft het naar zijn zin, niemand is gelukkig.
    Voor de goede orde: dit is niet hoe het er in Zoetermeer in zijn algemeenheid aan toe gaat, maar een voorbeeld hoe een poging tot "integratie" in een stukje van Zoetermeer is uitgepakt.
    Zolang we allemaal blijven zingen zoals we gebekt zijn verandert er geen ene malle moer. Ik zie er dan ook niets in om problemen in achterstandswijken op te lossen door er duurdere woningen te bouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi broertje,

    Het Amsterdams Gemengd Koor (waar ik al jaren lid van ben) houdt zijn repetities in een school in de Kolenkitbuurt. Er zijn tijden geweest dat wij als koorleden bescherming kregen van de politie om de school te betreden en te verlaten. Dus deze wijk is wel degelijk in het nieuwds geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het eens met mevrouw Smit: ik heb ook nog een tijdje en de buurt van deze buurt gewoond en het was er echt vreselijk te noemen. Er werd in het nieuws gerefereerd naar de buurt Bos en Lommer als het om dit gebied ging.

    Ook ben ik het met Roel eens. Koop je een dure woning van bijvoorbeeld drie ton, heb je een sociale huurwoning met een huurtje van 400 euro per maand tegenover je, waarin de familie Flodder huist. "Het mengen" van verschillende klassen is volgens mij ook niet de oplossing. Daar worden dan inderdaad vooral de mensen die het goed willen doen, niet gelukkig van.

    Wat wel? Selecteren. Mensen eerst screenen voordat er een woning wordt toegewezen. Het volk wat niet wil deugen, in een probleemwijk laten huizen en bijv. een alleenstaande moeder met eventuele kinderen die dolgraag uit zo'n asowijk weg wil maar niet te veel te besteden heeft, een nette woning toewijzen in een nieuwbouwwijk op een redelijke huur.

    Zo krijgt ieder de kansen die hij/zij verdient.

    Maar dat is mijn visie.

    BeantwoordenVerwijderen