Je moet er toch niet aan denken! Zitten we met een kredietcrisis en een economische recessie en wat gaat er het komende jaar gebeuren? DE KOOPKRACHT VAN NIET-WERKENDEN STIJGT! Dat zuig ik niet uit mijn duim. Dat zegt, volgens de Volkskrant, Chris Buijink. En Chris is niet zomaar iemand, hij is secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. Hoger kun je, als ambtenaar, niet komen op dat ministerie. Dan moet je echt wel zo ongeveer alles van economie afweten.
Chris is zich, vermoed ik, rot geschrokken en is als een gek gaan zitten nadenken. De overheid moet echt iets doen! De overheid moet dit jaar maatregelen nemen om de koopkrachtstijging van niet-werkenden af te romen. Dat geld kan vervolgens ten gunste komen van mensen die wel een baan hebben. Ik kom er maar meteen eerlijk voor uit: ik behoor tot de niet-werkenden en ik vind het heerlijk dat ik niet meer hoef te werken. Over ruim twee maanden word ik (Deo volente! Inshallah!) 70, dus ik denk niet dat ik volgens Chris weer aan de slag moet. Maar: De topambtenaar schrijft dat de koopkracht veel sterker stijgt dan op grond van de naderende recessie eigenlijk gerechtvaardigd is. Dat is te danken aan 'externe factoren', zoals de prijsdalingen van brandstof en de lagere inflatie. Zijn die kredietcrisis en de economische recessie geen 'externe factoren'? Daar kunnen Jan Peter en Wouter niets aan doen, maar ze kunnen wel gaan afromen bij de niet-werkenden?
Sociaal-economisch gezien behoor ik niet tot de onderkant van de samenleving. Ik red me wel. Het is niet mijn schuld dat de brandstofprijzen dalen. Ik kan er geen pest aan doen dat de inflatie lager is. Ik heb ook de hand niet gehad in de kredietcrisis. Financieel onbenul als ik ben, begrijp ik niet hoe mijn koopkracht kan stijgen, maar ik verdom het te accepteren dat die stijging niet gerechtvaardigd zou zijn. Er zijn veel niet-werkenden die het beduidend minder hebben dan ik. Mogen die eindelijk een keer blij zijn dat in zij in deze tijd van economische janboel, veroorzaakt door zeer rijke werkenden, er niet op achteruit maar vooruit gaan?
In hetzelfde nummer van de Volkskrant staat een artikel onder de kop: 'De kredietcrisis is een ramp voor miljonairs'. Daarin wordt het voorbeeld genoemd van een man die ineens niet meer in Bali kan wonen. Verdomd vervelend voor die man, maar de afgelopen nachten moesten daklozen van straat gehaald worden, omdat ze met die vrieskou zelfs in Nederland geen huis hebben om in te wonen. Heel vervelend ook, als je niet door de overheid, maar door de marktsector wordt afgeroomd. Die man kan er ook niets aan doen, want die is door zijn private banker verkeerd voorgelicht en vervolgens door de superzwendelaar Bernard Madoff getild. In Duitsland is een miljardair (die was dus 1000 keer miljonair) voor de trein gesprongen omdat hij door te gokken op een koersdaling van het aandeel Volkswagen 400 miljoen had verloren. (Onderstreping toegevoegd.) Ja, een mens gokt wel eens verkeerd, maar hij had dus nog zeker 600 miljoen over. Daar moet je van rond kunnen komen.
O ja, het Centraal Planbureau verwacht dat de economie dit jaar met 0,75 procent zal krimpen, maar voor de koopkracht rekent het CPB op een stijging van gemiddeld 1,75 procent. Werkenden profiteren het meest: door de bank genomen gaan zij er in de voorspellingen 2,25 procent op vooruit. (Onderstreping toegevoegd.) Dat vindt Chris kennelijk niet genoeg. Die moeten dat geld van de niet-werkenden erbij hebben om een nieuwe SUV te kopen en zo de noodlijdende auto-industrie weer op gang te helpen, of hun geld in Bali uit te geven.
Maria van der Hoeven is nog hoger dan Chris bij Economische Zaken. Zij is de minister. Mag ik er een beetje op rekenen dat zij, namens het hele kabinet, een verklaring uitgeeft waarin gezegd wordt dat Chris met onmiddellijke ingang is gedemoveerd tot assistent-hoofd van de afdeling paperclipsonderhoud?
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten