vrijdag 24 april 2020

STEUN

De overheid, dus wij met ons allen als belastingbetalers, geeft miljarden uit als steun aan bedrijven die financieel te lijden hebben onder het beleid ter bestrijding van het coronavirus. De Volkskrant vraagt zich af:
Voor wie is de coronasteun van de overheid?
(...) Booking.com liet weten dat het ook bij de overheid aanklopt. De boekingssite is door de coronacrisis in één klap zo goed als stil komen te liggen en wil nu steun voor een deel van de loonkosten. Dat klinkt heel redelijk, want heel veel mensen zullen - althans voorlopig - geen vakantie of tripjes boeken. Maar ... het ooit in Nederland bedachte bedrijf Booking.com is al sinds 2005 eigendom van een Amerikaans concern, dat vorig jaar 4,9 miljard dollar winst maakte.

Topman Glenn Fogel streek in 2018 bijna 20 miljoen dollar op. En dan maakte het bedrijf ook nog gebruik van alle fiscale mogelijkheden die Nederland biedt. Zakenblad Quote rekende uit dat het bedrijf tussen 2010 en 2018 een fiscale korting van bijna 2 miljard dollar ontving van de Nederlandse fiscus.
(Onderstreping toegevoegd.) Je zou dus mogen verwachten dat de eigenaar de Nederlandse tak wel overeind kan houden. (Je mag ook zeggen dat Booking.com de overheidssteun al gehad heeft voordat de crisis er was.)

Hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus School of Economics zegt: ‘Het zou goed zijn als er constructies komen waarbij bedrijven eerst zelf verliezen nemen, of de aandeelhouders de eerste rekening krijgen, voor de overheid bijspringt.’  

De Amerikaanse miljardair David Rubenstein heeft een geschat vermogen van 3 miljard dollar, dat hij heeft vergaard via zijn investeringsbedrijf The Carlyle Group. Dat bedrijf beheert een vermogen van 224 miljard dollar. Het is ook eigenaar van Hunkemöller. De lingerie van Hunkemöller vloog de afgelopen jaren de deur uit, zodat in 2018 maar liefst 150 miljoen euro dividend kon worden uitgekeerd aan The Carlyle Group.

Een Haagse ondernemer verhuurt een pand aan Hunkemöller. Dat heeft besloten voorlopig geen huur te betalen. Anders kwam de lingerieketen niet door de crisis heen, was de uitleg. Een woordvoerder van Hunkemöller bevestigt desgevraagd dat het bedrijf ook een beroep heeft gedaan op de Nederlandse overheid voor loonkostensubsidie van de 1650 werknemers. Ik neem aan dat de aandeelhouder ook over 2019 een aardig dividend ontvangt. Dat moet toch wel voldoende zijn om de huur van dat pand te betalen? En als die aandeelhouder nu eens  150.000.000 euro onder die 1.650 werknemers verdeelt krijgen die per persoon 90.909 euro. Daar kunnen ze  het wel een tijdje mee uitzingen.

Air France KLM wilde het wel heel bont maken. Het was van plan de variabele beloning (van de topman) afhankelijk te maken van de mate waarin hij overheidssteun weet los te peuteren.  Het besluit is inmiddels wel teruggedraaid, maar je vraagt je toch af hoe een bedrijf op zo'n waanzinnig/schandalig idee kan komen. Je eigen bonus bij de overheid lospeuteren. Vertel dat maar eens aan mijn kapsters die al een aantal weken mijn haar niet mocht knippen.

Los van het voorgaande. De Johns Hopkins University heeft gegevens verzameld over het aantal bevestigde coronabesmettingen per 1 miljoen inwoners van een aantal landen op 20 april j.l. Het beperkte zich tot landen met meer dan vier miljoen inwoners en meer dan 5000 bevestigde besmettingen. Gebruikt werden de bevolkingscijfers van 2018.

Nederland doet het dus bepaald niet slecht. Nemen we dus de juiste maatregelen?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten