Op deze kaart zie je hoe COVID-19 per gemeente heeft toegeslagen. Het Noorden komt er redelijk goed af, met name de 'witte' gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Groningen, Midden-Groningen, Noordenveld, Veendam, Stadskanaal zijn behoorlijk gezond. In het AD lees ik: Met een opvallend lage infectiegraad en zonder overbelaste ziekenhuizen kan het noorden mogelijk eerder uit de ‘lockdown’ dan de rest van het land, stellen experts. (...) Zo noemt hoogleraar infectieziektemodellering Sake de Vlas (Erasmus Universiteit Rotterdam) het desgevraagd een ‘heel logische optie’ om eerst naar de noordelijke provincies te kijken
Ik zie het al voor me: in Groningen, Friesland en Drenthe mag je, om maar een maatregel te noemen, weer naar de kapper. Nu woon je in Hardenberg (Overijssel) en je vindt dat je hoognodig iets aan je haar moet laten doen. Nou, dan zoek je toch de dichtstbijzijnde kapper in Drenthe.
Als alle horeca in Hardenberg nog gesloten is, maar je wilt toch wel weer eens op een terrasje zitten, dan kijk je toch ook even naar Drenthe. Een gedeeltelijke opheffing van de lockdown zou volgens mij tot aardig wat (ongewenst) reisgedrag kunnen leiden. Daar sta ik niet alleen in. Er zijn volgens het OMT – het adviesteam met virologen, medici en epidemiologen - zowel argumenten ‘voor als tegen’ regionale versoepeling. Potentieel probleem is bijvoorbeeld het horeca-toerisme uit gebieden waar nog restricties gelden. Dat is een goede manier om het coronavirus te verspreiden.
De website van EenVandaag heeft ook een aardig bericht: Lockdown kan 'slim' opgeheven worden voor iedereen jonger dan 50, toont onderzoek van de UvA aan. (...) De kans dat zij overlijden door corona is namelijk extreem klein, zeggen onderzoekers van de UvA. "Maar je moet niet ineens alles loslaten." (...) "Onder deze groep is het sterftecijfer 0,014 procent, wat betekent dat als deze groep in een keer besmet wordt er maximaal 1.400 mensen zouden overlijden. Ik heb ook de uitzending van EenVandaag gezien waarin over de slimme opheffing van de lockdown werd gesproken. Als ik me goed herinner werd daarin o.a. gezegd dat het sociaal afstand houden voor deze groep wel wat minder zou kunnen. Dat lijkt voor die ongeveer 10 miljoen Nederlanders wel aardig, maar houd ze dan wel apart. Moeten ze een herkenningsteken dragen en moet dat gehandhaafd worden? Immers, voor je het weet gaat iemand van 52 zo'n herkenningsteken dragen.
Het is zo apart de invloed van kanalen te zien. Ik woon op Tholen en die is behoorlijk blauw, en in Zeeuws Vlaanderen het kanaal van Sas naar Gent ook zo'n scheidslijn.
BeantwoordenVerwijderenAls er ergens een regel zou komen van onder en boven 70, heb ik zeker mij ID nodig, ik ben het wel maar wordt meestal 5-10 jaar jonger geschat