dinsdag 30 april 2019

SANEREN

Het is een klacht die we al jarenlang horen : de publieke omroep is veel te links.  Forum voor Democratie constateert grote vooringenomenheid in de publieke media. Een stuitende eenzijdigheid domineert. Teken ons plan om hier verandering in te brengen! Tijd voor een saneringsplan, dat overigens dateert uit 2017.


Ik heb mijn best gedaan om een overzicht te vinden van de meest bekeken programma's. Als dat er al is, heb ik het niet gevonden. Een aardige indicatie geeft naar mijn idee  'De 50 meest populaire programma´s op Uitzending Gemist'. Je vindt daar programma's van zowel de publieke als van de commerciële omroepen. Als je naar Uitzending Gemist kijkt, doe je dat omdat je een van je favoriete programma's hebt gemist. Het zegt dus wel iets als een programma bij de 50 meest bekeken programma's behoort.

Hoe vooringenomen en stuitend eenzijdig zijn Spoorloos, First Dates, Opsporing Verzocht, Nederland in beweging, Studio Sport, DNA Onbekend en Blauw Bloed eigenlijk? Sorry, het gaat natuurlijk om "grote vooringenomenheid" en "stuitende eenzijdigheid" bij programma's als het NOS-journaal, Pauw, DWDD, Jinek en Nieuwsuur. Rechtsdenkende mensen horen daar veel te weinig "hun" geluid.

Ik ben daar misschien wat raar in, maar ik hoef niet voortdurend standpunten te horen waar ik het (bij voorbaat) mee eens ben. Die ken ik al. Dat stimuleert niet tot nadenken. Ik ga niet zeggen dat ik met plezier luister naar mensen als Geert Wilders en Thierry Baudet en hun medestanders, maar ik wil wel horen/lezen wat ze te zeggen/schrijven hebben. Als je mijn browsergeschiedenis zou bekijken, zou je zien dat ik vaker websites van de PVV en het Forum bezoek dan van de SP en GroenLinks. "Du choc des opinions jaillit la lumière", zeggen de Fransen. (Uit de botsing der meningen ontspringt de waarheid.)

Omroep WNL, die zichzelf "vrolijk rechts" noemt, wijdde afgelopen zondag in 'WNL op zondag' aandacht' aan de (bestuurs)perikelen bij het Forum. Thierry Baudet was uitgenodigd, maar liet de beurt aan zich voorbij gaan. Theo Hiddema mocht hem vervangen en deed dat op een, in mijn waarneming, nogal chagrijnige manier. Is dat "chagrijnig" nou weer een teken van "vooringenomenheid"?

Dit is punt 5 van het saneringsplan.

Alle reclame-uitingen op de publieke omroep worden per 1 januari 2018 afgeschaft. Van een publieke omroep mag je informatieve programma’s verwachten die niet steeds hinderlijk worden onderbroken door reclame. Dit geldt eveneens voor npo.nl.

Reclame bij de NPO levert inkomsten op. Dan hoeft er dus minder geld uit de staatskas naar toe. Is het wel zo'n slim idee om die "hinderlijke onderbreking" af te schaffen? Bij de NPO vallen de reclames tussen programma's en niet, zoals bij de  commerciële omroepen, nog veel hinderlijker, binnen programma's.


En dit is punt 6.

De publieke omroep biedt niet langer mee op uitzendrechten van grote sportevenementen zoals WK, EK, Olympische Spelen, enzovoorts. Dit kost enorm veel belastinggeld en kan uitstekend door de commerciële omroepen worden verzorgd.

Ik herinner eraan dat een aantal jaren geleden gedurende één seizoen van de wedstrijden in de Eredivisie verslag werd gedaan bij een van de commerciële omroepen. Iedereen was reuzeblij toen de NPO het weer ging doen, omdat die geen storende reclameblokken met de wedstrijden mengde. Die grote sportevenementen leveren de publieke omroep ook geld op, want die vertoont ook reclame, maar dan wel op daarvoor geschikte tijdstippen, bijv. tijdens een dweilpauze bij het schaatsen.

Punt 9.

Meer aandacht voor de Nederlandse taal, geschiedenis en cultuur.

Geef Thierry persoonlijk een paar uur zendtijd per week. Hij is behoorlijk intellectueel, kent zijn klassiekers en moeilijke woorden. Geef hem heel NPO3, want NPO1 en 2 zijn gericht op voldoende  informatie, cultuur en documentaires en minder op verstrooiing en entertainment. John de Mol wil vast wel verstrooiende programma's als Boer Zoekt  Vrouw en Heel Holland Bakt naar Talpa halen.

Leuk weetje: weet je hoe John de Mol aan de naam Talpa komt? Het is de wetenschappelijke naam die Carl Linnaeus gaf aan dat ondergrondse, blinde gravertje, de mol.


maandag 29 april 2019

BELEGGEN

Je hoeft echt niet tot de 'filthy rich' te behoren om aan het eind van de maand nog geld over te houden. Dat geld kun je op een spaarrekening zetten, maar dat zal je tegenwoordig nauwelijks extra inkomsten opleveren. Steeds meer mensen gaan dan ook beleggen.

Voor alle duidelijkheid: ik ben behoorlijk links, maar volgens mij is er niks mis met beleggen. Ik vind het zeker geen verkeerde manier om meer geld te verdienen, maar waarin beleg je? Daarover kun je nog best een ethische discussie houden. Je kunt beleggen in een veel geld makend, maar zeer milieuonvriendelijk werkend bedrijf, of genoegen nemen met wat minder winst door te beleggen in een milieuvriendelijk bedrijf.

Ik vind het verwerpelijk wanneer je bij het beleggen gebruik (of misbruik) gaat maken van vervelende omstandigheden op een bepaald terrein.

In Het Parool las ik een artikel over een wijkje vlak bij mij in de buurt. In het uiterste puntje van Noord, tussen het Buikslotermeerplein en de Ring, ligt, diep verborgen, een aantal hofjes, omringd door eengezinswoningen. Het is een walhalla voor buitenspelende kinderen.

Amsterdam heeft een schrijnend tekort aan betaalbare woningen. Door beleggers, waaronder een lid van het koninklijk huis, wordt misbruik van deze situatie gemaakt door woonruimte tegen zo hoog mogelijke prijzen te verhuren. De bewoners maken zich zorgen over hun paradijs. Ze zien dat huizen naast en tegenover hen worden verbouwd tot kleinere woningen en kamers. Beleggers, weet Ramon van Berkum, geboren en getogen in de buurt. Want het gebeurt in de eengezinswoning naast hem, die in opdracht van zo'n belegger wordt vertimmerd tot vijf kleine woningen; circa 18 vierkante meter, inclusief keuken en badkamer. Verkamering heet dat.

In de voormalige gezinswoningen trekken studenten of arbeidsmigranten. "In dit rijtje zitten zes studenten in een woning," zegt Maarten Groenwold. "En laatst belde ik aan bij een woning verderop en daarin zaten acht Roemenen." Dit soort toestanden doet zich niet alleen voor in Noord, maar ook in Nieuw-West. En het gaat niet alleen om gezinswoningen, ook flats en appartementen worden verkamerd. Het gebeurt overigens ook in de randgemeenten:
Purmerend
Sydneystraat 5
Omzetting woning in zeven studio's.

Aztekenstraat 2
Omzetting van een woning naar negen studio's.

Op het internet trof ik eengezinshuurwoningen aan met huurprijzen van 1.300 tot 1.700 euro per maand. Ja, wat lever dat nou op? Als je het huis 'verkamert' tot 5 huurwoninkjes en je vraagt daarvoor een huur van 700 resp. 800 euro per maand (niet onmogelijk in Amsterdam) verdien je  3.500, resp. 4.000 euro per maand. Now you're talking money!

UPDATE (14:52 uur)
In de Rivierenbuurt (daar ben ik opgegroeid) zijn dit jaar al 51 appartementen verkamerd. Evenzovele gezinnen zijn dus vertrokken.

zondag 28 april 2019

LENTE

Weet je het nog? Ruim 8 jaar geleden hadden we het over een 'Arabische lente'. In diverse Arabische landen braken opstanden uit tegen het bestaande gezag, dat niet altijd het beste voor had met de bevolking. Ik zag het wat eufemistisch.

Het ging vooral om de landen Tunesië, Egypte, Libië, Jemen en Syrië. In een aantal andere landen vonden wat rellen en demonstraties plaats.

Hoe staat het er nu voor vroeg ik mij af. Dit n.a.v. berichten dat in Egypte de grondwet zo is aangepast dat de huidige president (voorheen generaal) Abdul Fatah al-Sisi tot 2034 president kan blijven. Lekker democratisch. Als er vóór die tijd kritiek op of verzet tegen zijn regering komt, zal hij daar als oud-militair wel raad mee weten.

In Libië kwam al eerder een einde aan het ruim veertig jaar durende bewind van Moammar al-Qadhafi. Wat volgde was een uiteenvallen van Libië in een aantal elkaar bestrijdende tribale groeperingen. Een daarbij behorende militie rukt momenteel op  naar de hoofdstad Tripoli.

In Syrië is Maher al-Assad nog altijd aan de macht en moordt hij grote delen van de bevolking uit. Het verzet tegen hem is zeer verdeeld. Assad wordt gewapenderhand gesteund door Rusland en dus trad een Pavlovreactie in werking: het westen ging het verzet steunen. Nederland deed braaf mee met enkele F16's. Er waren nog wat complicaties. Islamitische Staat maakte van de gelegenheid gebruik door een  machtsbasis te vormen voor het uitoefenen van terreur in Syrië en Irak en op iets kleinere schaal elders in de wereld.  De Koerden sloten zich aan bij het verzet en dat was weer tegen het zere been van Turkije, dat de Koerden ook als terroristen beschouwt. Israël deed ook een duit in het zakje door de hoogte van Golan, die tijdens de Zesdaagse oorlog bezet was tot Israëlisch grondgebied  te verklaren. President Trump van de VS die kennelijk van internationaal recht ook niet veel verstand heeft, heeft kortgeleden verklaard dat de Verenigde Staten de bezette Golanhoogten erkent als deel van Israël. Als hij nog meer geweld vanuit de Arabische wereld wil hebben, moet hij ook maar even de westelijke Jordaanoever als deel van Israël erkennen.

In Jemen woedt al jaren een burgeroorlog die mede in stand wordt gehouden door Saoedi-Arabië, dat de zittende regering steunt.

Het enige land waar de Arabische lente niet gevolgd werd door een barre winter is Tunesië. Vier groeperingen die een Nationale Dialoog op gang brachten ontvingen de Nobelprijs voor de Vrede.Het land mag weer redelijk democratisch genoemd worden. Goed voorbeeld deel helaas niet goed volgen.


zaterdag 27 april 2019

PATIËNTENDOSSIER

Je hebt, als je patiënt ben (geweest), het recht te weten wat voor kwalen je hebt (gehad) en wat er aan gedaan is. Alles bij elkaar noemen we dat een patiëntendossier. Het lijkt me wel duidelijk dat ik het daarmee volledig eens ben. Maar ik zou dat toch wel enigszins willen nuanceren.

Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij de poli longziekten van het OLVG-West. Een paar dagen geleden kreeg ik een mailtje van de poli, dat er bij 'MIJN OLVG' (nieuwe) uitslagen beschikbaar waren. Een tijdje geleden is er CT-scan van mijn longen gemaakt. Ik nam aan dat het de uitslag van die CT-scan was en ging eens kijken. Ik las dit (ik geef alleen het laatste deel van de uitslag):


Onderzoeksuitslag
Verslag
(...)

Conclusie.
I. Nieuwe grillig begrensde laesie apicaal in rechter bovenkwab (2 cm): DD primaire tumor, (post-) infectieus / inflammatoir.
II. Tevens een nieuwe nodus in de rechter onderkwab (6 mm); ongewijzigd aspect en grootte van de overige pulmonale noduli.

Dat "tumor" was in het origineel niet zo groot, rood en vet, maar in hetzelfde lettertype als de omgeving. Ik wilde het hier even laten opvallen.

Het bericht is voor het grootste deel volkomen abracadabra voor mij, maar "tumor" had ik wel eens eerder gehoord en gelezen. De meeste mensen hebben bij dit woord geen plezierige associaties.  Ik evenmin. Ik ben qua gezondheidsklachten heel wat gewend en raak dus niet zo snel in paniek. Ik heb de afgelopen nachten niet ongerust in bed liggen woelen.

Gisteren heb ik wel even met de poli longziekten gebeld met de vraag of ik me zorgen moest maken en of het wel handig was een patiënt met  zo'n mededeling te 'overvallen'. Op de eerste vraag kon ze niets anders zeggen dan dat ik volgende week vrijdag toch een afspraak met de longarts zou hebben en het daarover met hem kon hebben. Gisteren was hij niet aanwezig. Vervroeging van de afspraak zat er niet in. Op de tweede vraag had ze geen antwoord.

Daarna belde ik met  de klachtenfunctionaris van het OLVG over die tweede vraag. Het eerste wat ze zei, dat vond ik wel aardig: "Tumor betekent niet meer dan zwelling, het zegt nog niets over de aard ervan, goed- of kwaadaardig." Bij Wikipedia las ik:

Ik ben dus niet de enige die aan 'kanker'  denkt als hij 'tumor' leest of hoort.

De klachtenfunctionaris zei verder dat zij niet vaak, maar wel vaker benaderd was met dezelfde vraag als die ik had. Die werkwijze was een uitvloeisel van overleg tussen zorgverleners en patiëntenverenigingen: patiënten hebben het recht volledig geïnformeerd te zijn. Ik ben het daar helemaal mee eens, maar het gaat mij ook om de wijze en het tijdstip waarop de informatie verschaft wordt. Ze mogen me vertellen dat ik een neoplasme heb, maar dan wel graag in een face to face gesprek, waarin ook over toekomstige opties kan worden gesproken. Zij zou mijn vraag voorleggen aan de policonsulent, die mij in de loop van de dag zou bellen. Dat deed hij ook. Over de medische aspecten kon hij me niet veel vertellen. Ik zal toch nog een week moeten wachten. Dan zal ik ook de longarts vertellen wat ik van de gevolgde werkwijze vind. Hij was het wel met me eens dat je dit soort berichten beter op een andere manier zou kunnen communiceren.Hij zou dat, evenals de klachtenfunctionaris, intern nog eens aan de orde stellen.

Moet je echt, altijd alles willen weten over je gezondheid? Ik zeg daar geen volmondig 'ja' op. Bij Boukje werd in het voorjaar van 1994 een oogmelanoom (een zeer agressieve vorm van kanker) geconstateerd.  Het oog werd verwijderd en maakte plaats voor een kunstoog. Er werd toen gezegd, althans zo hebben wij het begrepen, dat de kans op uitzaaiingen vrij klein was. Later las ik ergens dat die kans 50% is. Op 14 mei 1996 kreeg Boukje volkomen onverwacht te horen dat er uitzaaiingen waren naar lever en longen en dat er absoluut niets aan te doen was. Achteraf ben ik nog altijd blij - en Boukje was dat toen ook - dat we een volkomen onjuist  beeld van de prognose hadden. Daardoor hebben wij de ruim anderhalf jaar tussen operatie en 14 mei 1996 vrij zorgeloos, zeg maar behoorlijk gelukkig doorgebracht, i.p.v. ons constant zorgen te maken over een relaps. Uiteindelijk heeft Boukje nog bijna 11 weken gekregen, tot 29 juli 1996. Die heeft ze zonder zeuren doorgebracht en van veel mensen heeft ze persoonlijk afscheid genomen. Ik vond haar toen heel moedig.

vrijdag 26 april 2019

HAATPREDIKER

De media schonken er ruim aandacht aan. Het AD bijvoorbeeld schreef:

‘Weiger Amerikaanse haatprediker de toegang tot Nederland’

De Amerikaanse haatprediker Steven Anderson wil op 23 mei in Amsterdam komen spreken. Het COC, CIDI en politieke partijen willen dat hem de toegang tot Nederland wordt ontzegd.

Femke Halsema noemt het in Het Parool 'zeer onwenselijk' dat deze man op 23 mei de stad bezoekt. 'Zijn uitspraken zijn kwetsend en een aanval op de vrijheid van de lhbti-gemeenschap,' aldus de burgemeester in een verklaring. 

Die mafkees, die ook nog holocaustontkenner is, komt hier preken voor eigen parochie. Zijn toehoorders zullen dus vooral bestaan uit mensen, die om religieuze of andere redenen toch al tegen lhbt'ers zijn.  Die hoeft hij niet op te roepen tot haat. Dat doen ze al, al denk ik dat in dit land zelfs de allerfundamenteelste christenen niet tot het vermoorden van lhbt'ers zullen willen overgaan. We zijn hier toch wat minder gek dan de Amerikanen.

Ik ben er niet voor die Steven Anderson de toegang tot ons land te weigeren. Ik heb een, vind ik, beter idee. Laat hem komen. Er moet achter te komen zijn, waar in Amsterdam hij zijn preek komt houden en hoe laat hij begint. Dit type houdt preken die zomaar anderhalf uur kunnen duren. Ik stel voor dat een paar duizend lhbt'ers, maar ook hetero's uiteraard, zich een een uur na aanvang rond de plaats van de bijeenkomst verzamelen, als een soort flashmob. Anderson moet een keer naar buiten komen. Raak hem met geen vinger aan! Scheld hem niet uit!

Je (her)kent misschien deze scene uit de film Apocalyps Now. De muziek is van Wagner uit Die Walküre. Die flasmob moet ook een stel zeer goede luidsprekers meenemen. Als die Anderson naar buiten komt, moeten ze lekker hardeen stuk muziek van Johan Sebastian Bach spelen, op een Bijbeltekst. Dat zal hem toch moeten aanspreken.

donderdag 25 april 2019

ONKOSTENVERGOEDING

In de tijd dat ik bij de Ziekenfondsraad werkte beschikte die over een accountantsdienst. De medewerkers van die dienst gingen bij de ziekenfondsen ter plekke de boeken controleren. Zij werkten in de buitendienst. Op een gegeven moment werd besloten dat een aantal van de buitendienstmedewerkers verplaatst werd naar de binnendienst. Dat leidde tot hevige protesten. Waarom? Omdat  die overplaatsing tot inkomensverlies zou leiden. O, hun salaris werd verlaagd? Nee hoor. Wat dan?

De accountants in de buitendienst kregen een vergoeding voor het buiten de deur lunchen en eventueel dineren. Gezamenlijk met de ziekenfondsmedewerkers de meegebrachte lunch eten zou tot te veel 'verbroedering' en te weinig objectiviteit kunnen leiden. In de praktijk namen de buitendienstmedewerkers toch hun eigen bammetjes mee. Ze kregen toch hun onkostenvergoeding die ze niet gebruikten. Dat kon dan tot een extra 'inkomen' van enkele honderden guldens per maand oplopen. In de binnendienst werken zou tot verlies van dat extra 'inkomen' leiden.

Leden van de Tweede Kamer die buiten Den Haag wonen krijgen een vergoeding van logies en maaltijden. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand tussen woonplaats en Binnenhof en kan oplopen tot zo'n € 24.000,00 per jaar. Dat is meer dan het wettelijk minimumloon, dus best een aardig bedrag, als je dat ontvangt bovenop je schadeloosstelling (zo noemen we het salaris van Tweede Kamerleden) van 107.000 euro per jaar.

PVV'er Dion Gaus kwam in het nieuws toen Volkskrant en EenVandaag zeiden ontdekt te hebben dat Gaus de maximum vergoeding ontving, omdat hij in het verre Kerkrade zou wonen, maar in feite in het nabije Voorburg. Gaus ontkent. Gisteren berichtte de Volkskrant: Kamerlid Theo Hiddema heeft de afgelopen twee jaar mogelijk teveel vergoedingen voor ‘verblijfskosten in Den Haag’ geïncasseerd. De politicus van Forum voor Democratie, die officieel  in Maastricht woont, krijgt nu nog de maximale toeslag van ruim 24 duizend euro netto per jaar voor Kamerleden die verder dan 150 kilometer van het Binnenhof wonen. In werkelijkheid woont Hiddema vooral in Amsterdam, waardoor hij op minder recht heeft.

De FvD'er geeft tenminste nog volmondig toe dat hij vaker in zijn woning in Amsterdam verblijft. Hij zegt zelf  'U hebt me wakkergeschud. Ik had geen benul. (...) Het gaat mij niet om de centen. Ik wist niet eens dat die verblijfskostenvergoeding bestond.’ Dat kan ik me voorstellen: als mijn normale inkomen van 107.000 euro met 22,42% verhoogd werd, zou mij dat ook niet opvallen. Als Hiddema zijn aangifte inkomstenbelasting invult, vult hij dus € 107.000,00 + € 24.000,00 =  € 131.000,00 in.

Ik heb in 1980 een aantal maanden via een uitzendbureau gewerkt bij Philips Datasystems. Dat bedrijf bestaat al lang niet meer. Het werk bestond uit het controleren van declaraties van technici die bij klanten onderhoud- en reparatie werkzaamheden uitvoerden aan computers. (Dat waren toen nog grote bakken met minder capaciteit dan een mobieltje van nu.) Als de werkzaamheden tot na 18:00 uur voortduurden, mochten zij op kosten van de baas een maaltijd in een restaurant gebruiken. Er moest wel een bonnetje overgelegd worden. Mijn hulp was ingeroepen omdat er achterstand ontstaan was in de controle van de declaraties. Ik kreeg dus eerst declaraties uit 1979 te zien en daarna uit 1980.

Ik weet de exacte bedragen niet meer, maar ik geloof dat in 1979 ƒ 11,50 voor een maaltijd gedeclareerd mocht worden. Veel bonnetjes kwamen van Chinese restaurants. Opvallend vond ik dat bij vrijwel al die restaurants een "maaltijd" ƒ 11,50 kostte. Het kon nog vreemder. De vergoeding voor een maaltijd werd per 1 januari 1980 verhoogd tot ƒ 12,00. Wat bleek? Alle Chinese restaurants hadden per 1 januari 1980  de prijs voor een "maaltijd" verhoogd tot ƒ 12,00. Ja, ik weet wel hoe het werkte. Die technici namen, net als die accountants bij de Ziekenfondsraad, bammetjes van huis mee of namen ergens een patatje en regelden bij Chinese restaurants een stapeltje bonnetjes die ze zelf invulden en declareerden. Leuk bijverdiend.

Bij leden van de Tweede Kamer wordt niet gecontroleerd of de door hen opgegeven woonplaats juist is. Zij worden geacht integer genoeg te zijn om niet te sjoemelen. De SP pleit zelfs voor een afschaffing van de huidige verblijfskostenregeling, omdat die onvoldoende controleerbaar zou zijn. Kamerleden hoeven nooit bonnetjes in te leveren. Het is daardoor ook onduidelijk of ze daadwerkelijk verblijfskosten hebben. Dat gaat niet gebeuren, want dat wordt weer één grote bureaucratische toestand. Gewoon de integriteitsregeltjes wat aanscherpen en dan lekker zelfreguleren. Dat helpt ook niet zolang mensen bereid zijn juridische en morele grenzen op  te trekken en/of te overschrijden. Er zullen altijd mensen blijven die een extra centje niet uit de weg gaan, ook niet als dat op een niet geheel correcte wijze wordt binnengehaald.


woensdag 24 april 2019

PHISHING


Dat ziet er behoorlijk officieel uit, toch? Wat dacht je van de tekst hieronder?


Betreft: Laatste aanmaning inzake
Refrentie: 56Z7KTN3L


Geachte bestuurder,

Bij deze willen wij u mededelen dat u nog een bedrag bij ons heeft openstaan wegens het overtreden van een verkeersvoorschrift, hoewel de betalingstermeijn (sic) reeds is overschreden.


Het openstaande bedrag van €293,61,- (incl. kosten) is tot op heden niet volledig op de rekening van het CJIB bijgeschreven.


Informatie over de overtreding en de opgelegde administratieve sanctie
Omschrijving overtreding: Overschrijding maximum snelheid op autosnelwegen, met 25km/h.
Datum:                               12 februari 2019
Toegestaande snelheid:        100 km/h
Gemeten snelheid:               130 km/h
Gecorrigeerde snelheid:        125 km/h
Openstaande bedrag:           €286,-
Administratiekosten:            €7,61


Te betalen:                          €293,61


Ik was al gauw gerustgesteld. Als je in de 80 jaar van je bestaan nog nooit achter het stuur van een (rijdende) auto hebt gezeten  is de kans vrij klein dat je ergens op een snelweg de maximum snelheid hebt overschreden. Het zou natuurlijk kunnen dat ik een mailtje kreeg dat voor iemand anders bedoeld was, dus ging ik maar wat verder pluizen.

Als je een e-mail ontvangt van een bedrijf of organisatie, zie je bovenaan altijd het e-mailadres van dat bedrijf, bijv.: noreply@abnamro.com, of info@ noordamserviceapotheek.nl. Hier zou je dus iets verwachten als info@cjib.nl. Maar bij deze e-mail stond slc@firenze.tosc.cgil.it; firenze staat voor Florence, tosc (neem ik aan) voor Toscane, cgil voor Confederazione Generale Italiana del Lavoro en it voor Italië. Een wat merkwaardig e-mailadres voor een Nederlands overheidsbedrijf.

Uiteraard kon je ergens doorklikken, naar bunq.me/mijncjib. Bij Wikipedia lees ik: Bunq is een Nederlandse, internationaal actieve bank, die zich richt op inwoners van de eurozone. Het bedrijf verleent digitale financiële dienstverlening, voornamelijk via de eigen mobiele app. Ik ben eens naar de website van bunq gegaan. Dat is niet, zoals de link aangeeft bunq.me, maar bunq.com. Dat "me" staat overigens voor Montenegro. Het land is kandidaat-lid van de EU. Als ze echt lid willen worden kunnen ze er beter voor zorgen dat dit soort praktijken beëindigd wordt.

Ik heb dit phisgingmailtje doorgestuurd naar de fraudehelpdesk.