Weet je het nog? Ruim 8 jaar geleden hadden we het over een 'Arabische lente'. In diverse Arabische landen braken opstanden uit tegen het bestaande gezag, dat niet altijd het beste voor had met de bevolking. Ik zag het wat eufemistisch.
Het ging vooral om de landen Tunesië, Egypte, Libië, Jemen en Syrië. In een aantal andere landen vonden wat rellen en demonstraties plaats.
Hoe staat het er nu voor vroeg ik mij af. Dit n.a.v. berichten dat in Egypte de grondwet zo is aangepast dat de huidige president (voorheen generaal) Abdul Fatah al-Sisi tot 2034 president kan blijven. Lekker democratisch. Als er vóór die tijd kritiek op of verzet tegen zijn regering komt, zal hij daar als oud-militair wel raad mee weten.
In Libië kwam al eerder een einde aan het ruim veertig jaar durende bewind van Moammar al-Qadhafi. Wat volgde was een uiteenvallen van Libië in een aantal elkaar bestrijdende tribale groeperingen. Een daarbij behorende militie rukt momenteel op naar de hoofdstad Tripoli.
In Syrië is Maher al-Assad nog altijd aan de macht en moordt hij grote delen van de bevolking uit. Het verzet tegen hem is zeer verdeeld. Assad wordt gewapenderhand gesteund door Rusland en dus trad een Pavlovreactie in werking: het westen ging het verzet steunen. Nederland deed braaf mee met enkele F16's. Er waren nog wat complicaties. Islamitische Staat maakte van de gelegenheid gebruik door een machtsbasis te vormen voor het uitoefenen van terreur in Syrië en Irak en op iets kleinere schaal elders in de wereld. De Koerden sloten zich aan bij het verzet en dat was weer tegen het zere been van Turkije, dat de Koerden ook als terroristen beschouwt. Israël deed ook een duit in het zakje door de hoogte van Golan, die tijdens de Zesdaagse oorlog bezet was tot Israëlisch grondgebied te verklaren. President Trump van de VS die kennelijk van internationaal recht ook niet veel verstand heeft, heeft kortgeleden verklaard dat de Verenigde Staten de bezette Golanhoogten erkent als deel van Israël. Als hij nog meer geweld vanuit de Arabische wereld wil hebben, moet hij ook maar even de westelijke Jordaanoever als deel van Israël erkennen.
In Jemen woedt al jaren een burgeroorlog die mede in stand wordt gehouden door Saoedi-Arabië, dat de zittende regering steunt.
Het enige land waar de Arabische lente niet gevolgd werd door een barre winter is Tunesië. Vier groeperingen die een Nationale Dialoog op gang brachten ontvingen de Nobelprijs voor de Vrede.Het land mag weer redelijk democratisch genoemd worden. Goed voorbeeld deel helaas niet goed volgen.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten