dinsdag 30 april 2019

SANEREN

Het is een klacht die we al jarenlang horen : de publieke omroep is veel te links.  Forum voor Democratie constateert grote vooringenomenheid in de publieke media. Een stuitende eenzijdigheid domineert. Teken ons plan om hier verandering in te brengen! Tijd voor een saneringsplan, dat overigens dateert uit 2017.


Ik heb mijn best gedaan om een overzicht te vinden van de meest bekeken programma's. Als dat er al is, heb ik het niet gevonden. Een aardige indicatie geeft naar mijn idee  'De 50 meest populaire programma´s op Uitzending Gemist'. Je vindt daar programma's van zowel de publieke als van de commerciële omroepen. Als je naar Uitzending Gemist kijkt, doe je dat omdat je een van je favoriete programma's hebt gemist. Het zegt dus wel iets als een programma bij de 50 meest bekeken programma's behoort.

Hoe vooringenomen en stuitend eenzijdig zijn Spoorloos, First Dates, Opsporing Verzocht, Nederland in beweging, Studio Sport, DNA Onbekend en Blauw Bloed eigenlijk? Sorry, het gaat natuurlijk om "grote vooringenomenheid" en "stuitende eenzijdigheid" bij programma's als het NOS-journaal, Pauw, DWDD, Jinek en Nieuwsuur. Rechtsdenkende mensen horen daar veel te weinig "hun" geluid.

Ik ben daar misschien wat raar in, maar ik hoef niet voortdurend standpunten te horen waar ik het (bij voorbaat) mee eens ben. Die ken ik al. Dat stimuleert niet tot nadenken. Ik ga niet zeggen dat ik met plezier luister naar mensen als Geert Wilders en Thierry Baudet en hun medestanders, maar ik wil wel horen/lezen wat ze te zeggen/schrijven hebben. Als je mijn browsergeschiedenis zou bekijken, zou je zien dat ik vaker websites van de PVV en het Forum bezoek dan van de SP en GroenLinks. "Du choc des opinions jaillit la lumière", zeggen de Fransen. (Uit de botsing der meningen ontspringt de waarheid.)

Omroep WNL, die zichzelf "vrolijk rechts" noemt, wijdde afgelopen zondag in 'WNL op zondag' aandacht' aan de (bestuurs)perikelen bij het Forum. Thierry Baudet was uitgenodigd, maar liet de beurt aan zich voorbij gaan. Theo Hiddema mocht hem vervangen en deed dat op een, in mijn waarneming, nogal chagrijnige manier. Is dat "chagrijnig" nou weer een teken van "vooringenomenheid"?

Dit is punt 5 van het saneringsplan.

Alle reclame-uitingen op de publieke omroep worden per 1 januari 2018 afgeschaft. Van een publieke omroep mag je informatieve programma’s verwachten die niet steeds hinderlijk worden onderbroken door reclame. Dit geldt eveneens voor npo.nl.

Reclame bij de NPO levert inkomsten op. Dan hoeft er dus minder geld uit de staatskas naar toe. Is het wel zo'n slim idee om die "hinderlijke onderbreking" af te schaffen? Bij de NPO vallen de reclames tussen programma's en niet, zoals bij de  commerciële omroepen, nog veel hinderlijker, binnen programma's.


En dit is punt 6.

De publieke omroep biedt niet langer mee op uitzendrechten van grote sportevenementen zoals WK, EK, Olympische Spelen, enzovoorts. Dit kost enorm veel belastinggeld en kan uitstekend door de commerciële omroepen worden verzorgd.

Ik herinner eraan dat een aantal jaren geleden gedurende één seizoen van de wedstrijden in de Eredivisie verslag werd gedaan bij een van de commerciële omroepen. Iedereen was reuzeblij toen de NPO het weer ging doen, omdat die geen storende reclameblokken met de wedstrijden mengde. Die grote sportevenementen leveren de publieke omroep ook geld op, want die vertoont ook reclame, maar dan wel op daarvoor geschikte tijdstippen, bijv. tijdens een dweilpauze bij het schaatsen.

Punt 9.

Meer aandacht voor de Nederlandse taal, geschiedenis en cultuur.

Geef Thierry persoonlijk een paar uur zendtijd per week. Hij is behoorlijk intellectueel, kent zijn klassiekers en moeilijke woorden. Geef hem heel NPO3, want NPO1 en 2 zijn gericht op voldoende  informatie, cultuur en documentaires en minder op verstrooiing en entertainment. John de Mol wil vast wel verstrooiende programma's als Boer Zoekt  Vrouw en Heel Holland Bakt naar Talpa halen.

Leuk weetje: weet je hoe John de Mol aan de naam Talpa komt? Het is de wetenschappelijke naam die Carl Linnaeus gaf aan dat ondergrondse, blinde gravertje, de mol.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten