Een Plusartikel van
Het PAROOL begint met de vraag:
Hoe ziet de stad (Amsterdam) eruit in 2025? Verder lezen we: Dan wonen we hier met meer dan 900.000 mensen. (...) Het aantal toeristen zal toenemen van 17 miljoen in 2015 tot zeker 23 miljoen in 2025. (...) Aan het IJ ontstaan nieuwe wijken, denk aan Buiksloterham en het NDSM-terrein aan de noordoever en aan de overkant vanaf de Houthavens tot aan Sloterdijk. Tot voor kort lieten Amsterdammers deze gebieden links liggen, straks gaan ze daar naar huis, het theater, café of de bioscoop, waarmee de stad eindelijk het IJ liefdevol omarmt. Nu alleen nog die brug over het IJ voor fietsers en voetgangers.
Voor al die nieuwe inwoners zijn woningen nodig:
Tot 2025 verrijzen in Amsterdam 50.000 huizen.(...) Om ruimte te sparen zal Amsterdam de lucht in gaan. De groene gebieden buiten de stad, zoals Landelijk Noord en de polders rondom Nieuw-West, zijn heilige grond. Ja, dat is nu nog zo, maar blijven we dat volhouden?
Binnen afzienbare tijd kan ik inderdaad in Amsterdam-Noord naar de bioscoop. (In Eye draaien films, maar het is geen bioscoop.) Die bioscoop komt zelfs op een steenworp afstand van mijn woning, naast het beginstation van de Noord-Zuidlijn.
Cafés zijn er genoeg in Amsterdam. Volgens www.iamsterdam.com waren er in oktober 2016 1515 cafés en bars in Amsterdam. Dat is één café/bar op 554 inwoners. In 1880 lag dat heel wat anders. "
In 1880 had Amsterdam op elke 146 inwoners een kroeg." Dat schrijft
James Kennedy in 'Een beknopte geschiedenis van Nederland'. Als we er zoveel zouden hebben in 2025, dan zou je kunnen kiezen uit 6164 kroegen, oftwel 28 kroegen per km
2. Misschien moeten we toch wel die kant op, want die 23 miljoen toeristen willen af en toe ook wel wat drinken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten