woensdag 23 november 2016

ZIELEPIET

Te vaak nog willen oudere mensen dood omdat ze het leven dat ze nu moeten leiden, niet willen. Dat zegt Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, in Trouw. Samen met Jan Slagter van omroep MAX wil hij dat politieke partijen nog voor de verkiezingen om tafel gaan om concrete afspraken te maken over 'waardig oud worden'. Dat moet leiden tot een 'zilveren stembusakkoord' waarbij zoveel mogelijk politieke partijen zich aansluiten. Het initiatief is een reactie op het kabinetsplan dat ouderen zelf moeten kunnen beslissen wanneer ze sterven.

Gert-Jan en Jan gaan naar mijn idee uit van de veronderstelling dat ouderen die op een gegeven ogenblik bepalen te willen sterven, dat alleen doen doen omdat ze ziek, zorgbehoeftig en/of eenzaam zijn, en/of zichzelf als een last voor de omgeving bezorgen. De oudere als zielepiet.

Met 77 jaar achter de rug mag ik mezelf wel als oudere beschouwen, toch? Ik heb de nodige kwaaltjes, maar geen ervan kan beschouwd worden als oorzaak van 'uitzichtloos lijden'. Het overgrote deel van mijn dagelijkse activiteiten kan ik nog geheel zelfstandig uitvoeren. Ik heb het vermoeden dat dit bij de meeste ouderen het geval is. Ik weet dat vrij veel ouderen zorg nodig hebben en dat er nog wel eens wat hapert in de zorgverlening. Maar ook als je niet continu zorg nodig hebt, kun je op een gegeven moment vinden dat het wel genoeg geweest is. De laatste twintig jaar van mijn leven, zonder Boukje, waren bepaald niet de leukste. Toch kan ik het redelijk goed vinden in mijn eentje. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn tijd moet doorbrengen in een omgeving, waarin kundige en goedbedoelende professionle zorgverleners, mij de hele dag het gevoel willen geven dat ik nog steeds gewaardeerd wordt, dat ik maatschappelijk nog meedoe.

IK moet er niet aan denken mee te doen aan het 'Kerstdiner voor Ouderen' van 'MAX maakt mogelijk'. Dat wordt uitgezonden op 24 en december, dus al eerder opgenomen. De 350 ouderen die er aan deelnemen zitten met kerst dus, waarschijnlijk tegen hun zin, gewoon alleen thuis naar dat 'gezellige' diner te kijken. Ik zit doelbewust de kerstdagen voor de twintigste keer in mijn eentje thuis. Ik heb geen minister van ouderenbeleid nodig om ervoor te zorgen dat ik de kerstdagen in gezelschap doorbreng. Laat maar. Geef me liever zo'n pil die ik kan innemen als ik denk 'Genoeg is genoeg'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten