Er wordt nogal vaak geschreven, zeker in de Amsterdamse krant Het PAROOL, over de toenemende drukte in de (binnen)stad en de negatieve neveneffecten daarvan. Gisteren las ik: Hiermee is het debat over massatoerisme in de stad toe aan een volgend hoofdstuk. (...) Marjolein Smit, politiechef in de binnenstad, kaartte het eerder deze maand aan in deze krant: sommige straten tellen meer passanten dan bewoners, met als gevolg dat de sociale cohesie onder druk staat. Dat zegt sociaal geograaf Carla Hoffschulte, die als 'urban manager' van de Hogeschool van Amsterdam onderzoek deed naar de invloed van massatoerisme op de leefbaarheid in de stad.
Afgelopen jaar bezochten zeventien miljoen mensen de stad. De groei zet waarschijnlijk door. Prognoses lopen uiteen tot dertig miljoen in 2026. Op 1 januari 2016 telde de Amsterdamse toeristische sector in totaal 61.392 banen. Vergeleken met 2015 zijn er meer dan 4.000 banen bijgekomen, een groei van 8 procent.
Dus: 'gewone' bewoners vertrekken uit de binnenstad en huisjesmelkers kopen de panden op, maken er (illegale) hotels van of verhuren via AirBNB: meer tijdelijke dan vaste vaste bewoners en die tijdelijke bewoners trekken zich er niets van aan hoe de buurt eruit ziet. Die vervuilt en verloedert. Waarom vertrekken die 'gewone' bewoners? Ja, wat denk je? Die kunnen een heel mooie prijs voor hun woning maken. Als de vaste bewoners vertrekken, vertrekken ook de buurtwinkels. Die worden vervangen door ijswinkels of broodjeszaken, die vooral door toeristen bezocht worden.
Hoe vreselijk is dit alles, zou Olivier Bommel zeggen. Maar wat doen die Amsterdammers zelf als ze naar een buitenandse stad gaan? Ik ben Amsterdammer en ging wel eens naar steden als Londen, Parijs, Madrid, Florence, Sevilla, Stockholm, Edinburgh en Berlijn. Ik wandelde door het centrum, bezocht restaurants of zaken waar je iets goedkoops kon eten of drinken. Ik deed daar, kortom, wat al die toeristen in Amsterdam doen. Er zijn slimme mensen die weten hoe ze daar geld aan kunnen verdienen.
Het is geen probleem meer van alleen bewoners en winkeliers in de binnenstad. Ook in De Pijp en Oost laat de drukte sporen na. "Voor je het weet, is het een probleem van de hele stad," zegt Hoffschulte. "We zitten in code oranje." Zullen we binnen de EU en in verdragen met de US, Japan, Rusland en China afspreken, dat we allemaal binnen eigen land blijven?
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten