dinsdag 8 maart 2016

SERIE

Onlangs ging bij Netflix, waarnaar ook in Nederland veel gekeken wordt, het vierde seizoen van 'House of Cards' van start, de serie over de Amerikaanse politicus Franis Underwood. Bij EenVandaag kwam de vraag aan de orde: in hoeverre komt de inhoud van de serie overeen met de werkelijkheid van de Amerikaanse politiek?

Het is moeilijk voorstelbaar dat een lid van het Huis van Afgevaardigden, die zelfs niet terugdeinst voor moorden op een medecongreslid en op een journaliste het tot president weet te brengen. Ik denk echter dat het politieke handelen, zoals dat in de serie beschreven wordt, niet ver van de werkelijkheid af ligt.

In mijn boekenkast staan zo'n zeventig boeken over Amerikaanse politiek en geschiedenis. Daaronder bevinden zich vier dikke delen (er komt nog een vijfde deel) van een biografie van Lyndon B. Johnson,  de opvolger van John F. Kennedy. (The Years of Lyndon Johnson van Robert Caro.) De boeken beschrijven gedetailleerd en uitvoerig de wijze waarop Johnson politiek bedreef. Als je daaruit de indruk krijgt dat politiek een smerig spelletje is, althans voor sommige politici is, dan zit je niet ver van de waarheid.

Ik heb de eerste drie seizoenen van 'House of Cards' gezien en was zeer geboeid. Tijdens het kijken bedacht ik vaak dat de serie leek op een verfilming van, dan wel 'gebaseerd was op' die biografie van Johnson. Ik ben eens gaan googelen en kwam zo op de 'creator' van de serie, Beau Willimon, een schrijver voor toneel en film. In een artikel van Wikipedia las ik: In interviews during the writing and filming of season 2 showrunner Beau Willimon said he had drawn inspiration for the series from a variety of sources including Robert Caro's The Years of Lyndon Johnson.

Mocht je ook 'House of Cards' al gezien hebben, of er naar gaan kijken en je vraagt je af 'Zou het echt zo gaan in de politiek?' Het lijkt er wel heel erg op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten