maandag 7 maart 2016

HALTE

We zijn het er allemaal wel over eens, dacht ik, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunen leven. Ik mag mezelf inmiddels wel tot die ouderen rekenen en ik kan nog redelijk zelfstandig mijn gang gaan. Ik heb huishoudelijke hulp, maar die heb ik voornamelijk omdat ik een bloedhekel heb aan huishoudelijke karweitjes. Ik betaal die hulp dan ook zelf.

Belangrijk onderdeel van de zelfstandigheid is het zonder hulp van derden kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer, bijvoorbeeld door gebruik te (kunnen) maken van het openbaar vervoer. Binnen de Stadsregio Amsterdam, waarin over het openbaar vervoer beslist wordt, is afgesproken dat op een afstand van maximaal 250 meter van een verzorgingshuis een halte van het openbaar moet zijn.

Er was ooit een een tramhalte van lijn 3 op de hoek van de Ceintuurbaan en de Amsteldijk. Daar stond ooit ook de rooms-katholieke Willibrorduskerk. Wegens gebrek aan belangstelling is die afgebroken. In de plaats daarvan kwam het Amstelhuis, waar oudjes verblijven, die dus een tramhalte lekker dichtbij hadden. Hadden, ja, want, schreef Het PAROOL, Het GVB sloot de tramhalte Amsteldijk al in december 2014, omdat er te weinig in- en uitstappers zijn. Een woordvoerder van het vervoerbedrijf zegt dat per stop gemiddeld 1,8 in- of uitstappers werden geteld. "Dat staat niet in verhouding tot het aantal doorgaande reizigers. Reistijd is voor ons bedrijf een belangrijke factor in het aanbieden van aantrekkelijk vervoer." (...) Nu moeten de bejaarde bewoners van het complex aan de Ceintuurbaan twee- tot driehonderd meter lopen naar de haltes aan de Van Woustraat.

Dat de tram toch vaak op die hoek bij de Amsteldijk moet stoppen vanwege een rood stoplicht maakt kennelijk niet uit. Bovendien heeft het GVB een goed bureaucratisch excuus, namelijk dat het Amstelhuis officieel geen verzorginshuis is: het zijn losse appartementen met ondersteuning voor mensen ouder dan zeventig jaar. Ja, hoe ver moet je gaan met de ondersteuning van ouderen, die niet in een verzorgingshuis wonen? Een woordvoerder van het vervoerbedrijf zegt immers:  Reistijd is voor ons bedrijf een belangrijke factor in het aanbieden van aantrekkelijk vervoer.

Die oudjes met hun rollator kunnen de reistijd behoorlijk verlengen voor de jongere passagiers. Laat ze lekker naar de Van Woustraat lopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten