donderdag 16 juli 2015

TRANSPARANT

Het is een van de vele modewoorden: transparant. Het betekent zoiets als 'doorzichtig' of 'doorschijnend'. In feite breng je een transparante laag aan op iets wat je eigenlijk wilt laten zien, zoals transparante lak over mooi hout.

Minister Schippers leek het het wel een goed idee de kosten van farmaceutische hulp voor de verzekerden transparant te maken. Dus op de rekeningen worden niet alleen de kosten van een medicijn vermeld, maar ook de kosten van een (verplicht) informatiegesprek bij de verstrekking van een (voor de patiënt) nieuw medicijn. Voorheen, schrijft Het PAROOL, zaten de kosten voor zo'n gesprek - gemiddeld 6 euro - ingesloten in de prijs voor het medicijn.

Veel patiënten begrijpen niet dat ze moeten betalen voor de voorlichting die de apotheker hen over de medicijnen geeft. Dat leidt er nogal eens toe dat apothekersassisten agressief worden bejegend. 'Heel af en toe raken mensen zo gefrustreerd dat ze met doosjes gooien (..) en het is al een keer gebeurd dat een klant zo boos werd dat hij een informatiestand omgooide', vertelt apotheker Marcel Kooij op Radio 1.

Wanneer we als klant in wat voor winkel dan ook een artikel aanschaffen, verwachten we van het personeel in die winkel dat het ons deskundig kan voorlichten. De kosten van die voorlichting zitten in de prijs van de artikelen verwerkt, maar wordt niet apart vermeld op de kassabon of de factuur. Bij de huisarts, de specialist, de tandarts en wie er nog meer zorg verleent, betaal je ook voor de deskundigheid, de informatie die ze verschaffen, maar Edith Schippers vindt het (nog niet?) zo nodig hun kosten ook wat transparanter te maken.

Zal ik eens wat vertellen? Als je naar de huisarts gaat betaal je ook voor de kosten die hij moet maken voor zijn praktijkruimte. Hij onderzoekt je namelijk liever niet in de open lucht. Je betaalt trouwens ook mee aan zijn pensioen. Als hij iets koopt bij het bedrijf waar jij werkt, betaalt hij mee aan jouw pensioen. Dat zit namelijk in de prijs verwerkt.

Bij de visboer op de markt is in de prijs van de haring en de kibbeling verwerkt het bedrag dat hij betaalt voor de standplaats op de markt. Als hij die apart op de kassabon vemeldt, gooi je hem de haring dan in zijn gezicht?

Ga eens aan Edith Schippers vragen of ze de rekeningen van de ziekenhuizen ook transparant wil maken. Als je dan een rekening krijgt en wilt controleren, wordt je helemaal gek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten