Sinds gisteren kun je de komende vier (dacht ik) weken daglijks kijken naar een echte reality soap: de verhoren van de Parlementaire Enquêtecommissie Fyra, die rechtstreeks worden uitgezonden door NOS Politiek.
Tot 1983 was de parlementaire enquête een (te) weinig gebruikt instrument van de Nederlandse politiek. In dat jaar werd de RSV-enquête gehouden, die ook rechtstreeks op tv werd uitgezonden. Ik heb daar toen veel van gezien. Wat me toen vooral opviel was dat veel belangrijke 'spelers' uit de politiek en het RSV-bedrijf, zich zo weinig konden herinneren van wat er gebeurd was en zij gedaan of gezegd hadden, terwijl de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad de kleinste details aan de commissie wist mede te delen.
Ik vrees dat de Fyra-enquête niet half zo boeiend wordt als de RSV-enquête, omdat veel van wat ter sprake zal komen, al veel eerder door diverse media bekend gemaakt is en veel meer dan destijds in de RSV-affaire.
Ik gebruikte hierboven de term 'soap' niet toevallig. In 1973 werden in de VS de zgn. Watergate-hearings gehouden, een onderzoek naar de onder verantwoordelijkheid van President Nixon gepleegde inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische Partij in het Watergategebouw. De hearings duurden lang en sommige getuigen werden dagen lang ondervraagd. Ook die hearings werden rechtstreeks door de tv in de huiskamer gebracht. Het is toen voorgekomen dat er protesten bij de uitzendende tv-maatschappij binnenkwamen met de vraag waarom bepaalde, inmiddels populaire, personen niet meer in beeld kwamen. Er waren kijkers die niet door hadden dat ze naar een reportage van dagelijkse politiek keken. Ze dachten dat het om een tv-serie ging en dat sommige 'acteurs' werden 'uitgeschreven'.
Ik vermoed dat de Fyra-enquête geen top in de kijkcijfers zal veroorzaken. We zijn er al teveel aan gewend geraakt dat er van tijd tot tijd door de overheid bakken met geld over de balk gesmeten worden.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten