Een in Marokko wonende weduwe die een nabestaandenuitkering krijgt, kan daar - in Marokko - ruimer van een leven dan een in Nederland wonende weduwe. Dat vinden 'we' hier in Nederlamd niet leuk en dus hebben we het woonlandbeginsel uitgevonden. Dat betekent dat er gekort wordt op uitkeringen aan mensen die wonen in landen waar het levensonderhoud minder kost dan hier. Deze regeling werd al bedacht in de tijd van Balkenende/Bos en al diverse malen heeft de rechter bepaald dat de regeling in strijd is met diverse verdragen. Maar Rutte c.s. blijven er vrolijk mee doorgaan en zijn recentelijk ook weer teruggefloten door de rechter.
De toepasssing van het woonlandbeginsel past, geloof ik, vooral in allerlei bezuinigingsplannen, maar ik kan me niet voostellen dat het ons miljarden oplevert. Ik vrees dat er ook iets in zit van 'Waarom zouden mensen daar het beter hebben dan hier?' Het is meestal andersom: 'wij' hebben het in het algemeen (veel) beter dan 'zij', zelfs in tijden dat het hier economisch wat minder gaat. Maar nu het weer wat beter gaat hier, kunnen we een paar mensen daar toch wel iets extra's gunnen?
x
Hoarden? Verzamelen!
14 uur geleden
Ja, maar laten we dan toch eerst de onzalige financiele gevolgen ongedaan maken voor mensen die hun ouder(s) in huis nemen!
BeantwoordenVerwijderenDaar moeten ze ook wat aan doen, ja!
BeantwoordenVerwijderenAls men tussen zijn 18e en 65e niet alle jaren in Nederland heeft gewoond, gaat er voor elk buitenlands jaar 2% van de AOW af, met een max van 50%. Denk dat Nederland goedkoper uit is als die mensen in het buitenland zitten. In Nederland zouden ze naast hun gedeeltelijke AOW weer allerlei toeslagen kunnen ontvangen.
BeantwoordenVerwijderenEen oom van me is het land uitgegaan om de dienstplicht te ontlopen en nooit meer teruggekomen. Hij woont nu op de Fillipijnen en ontvangt 50% AOW. Als hij terugkomt naar Nederland (wat hij overweegt omdat zijn vrouw is overleden), dan zou hij een aanvullende uitkering en toeslagen krijgen.