Het was gisteren een item in een nieuwsprogramma. Een apotheker in Den Haag maakt op verzoek van een ziekenhuis in zijn eigen apotheek een medicijn voor een jongetje met een zeldzame ziekte. Dat jongetje zal dit medicijn zijn leven lang moeten slikken. De kosten bedragen 3000 euro per jaar. Een farmaceutisch bedrijf gaat het medicijn ook produceren. De kosten bedragen dan, per patiënt, 150.000 euro per jaar. Een woordvoerder van het bedrijf legt uit waarom dat zo veel duurder wordt. Er zijn maar veertig patiënten op de hele wereld die het medicijn nodig hebben en het bedrijf moet aan allerlei (overheids)voorwaarden voldoen. Die voorwaarden veroorzaken allerlei werkzaamheden die kosten veroorzaken.
We waren net lekker aan het discussiëren over dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. Daarbij gaar het ook om tonnen per patiënt per jaar en dat gedurende het hele leven van die patiënt. Wat mij opviel is dat een van die dure geneesmiddelen in de Verenigde Staten de helft kost van wat het hier kost. Hoe zit dat nou? De Amerikaanse overheid is echt niet lakser dan hier met het toezicht op de geneesmiddelen. Daar moeten de farmaceutische bedrijven ook aan allerlei regeltjes voldoen en daar willen ze ook graag (veel) aan die medicijnen verdienen. De farmaceutische industrie beweert altijd dat er heel veel geld gaat zitten in de research. Dat gaat volgens mij niet op voor dat medicijn dat die Haagse apotheker maakte. Die kwam erachter dat het hoofdbestanddeel al jaren gebruikt werd in de verfindustrie en dus gewoon beschikbaar was. Daar hoefde de industrie geen duur wetenschappelijk onderzoek naar te doen.
Ik kan me best voorstellen dat een bedrijf wat meer kosten moet maken dan een gewone apotheker en heb er geen bezwaar tegen dat die kosten worden doorberekend. Ik kan me voorstellen dat die apotheker ook nog iets wilde verdienen aan de levering van dat medicijn en niet alleen de kosten in rekening bracht. De farmaceutische industrie mag van mij ook verdienen aan de producten die ze leveren, net als de voedingsindustrie. De zorgverzekeraars hebben gezegd dat ze die dure geneesmiddelen best wil vergoeden. Als ik hun was, zou ik wel even willen weten wat de winstmarge precies is.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten